Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2024 12:40 7 563 84

Оръжия, боеприпаси, заплати и пенсии едновременно - Украйна има нужда от много пари

  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • нато-
  • икономика-
  • инфлация

Макар че страната е във война, украинците изпращат децата на училище, поддържат бизнеса и предоставят важни здравни услуги

Оръжия, боеприпаси, заплати и пенсии едновременно - Украйна има нужда от много пари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дори две години след мащабната атака на Русия срещу Украйна, страната все още проявява почти безусловна воля за победа. Но войните поглъщат огромни суми пари и всяко правителство в такава ситуация е изправено пред почти невъзможната задача да ги събере, отбелязва "Нойе Цюрхер цайтунг".

Киев трябва да плаща за оръжия, боеприпаси и заплати на войниците, но трябва да продължи да финансира образователната и пенсионната система. Миналата година Украйна похарчи около една трета от своя БВП за отбрана.

Това е огромно бреме, както показва сравнението със страните, в които цари мир: някои държави членки на НАТО в момента се борят да увеличат дела на разходите си за отбрана до 2 % от БВП, отбелязва коментаторът Даниел Имвинкелрид.

Ситуацията е още по-трудна за Украйна, тъй като САЩ, една от най-големите подкрепящи я сили, понастоящем до голяма степен отсъстват като финансиращ фактор. Финансовата и военната помощ виси на косъм в Конгреса.

ЕС трябва да поеме ключова роля

Поради това ЕС и малките европейски държави трябваше да поемат ключова роля, въпреки че иначе не са склонни да се ангажират с глобалната политика. Сега обаче континентът трябва да разчита сам на себе си. ЕС и държави като Норвегия и Швейцария сега подкрепят Украйна с финансова, военна и хуманитарна помощ в по-голяма степен, отколкото САЩ.

Възможно е още известно време ЕС да играе ролята на най-важния спонсор - всичко зависи от това как ще се развие трудната за прогнозиране политика на Вашингтон. Министерството на финансите на Украйна очаква външна бюджетна подкрепа в размер на 37,3 млрд. долара за 2024 г. Около 10 млрд. долара ще дойдат от ЕС, като по-голямата част от останалата сума страната все още трябва да намери сама, отбелязва вестникът.

Икономиката на Украйна се намира в нестабилно състояние. Въпреки това тя нарасна с приблизително 4,8 процента през 2023 г. , след рязкото свиване от предходната година, благодарение на подобрения достъп до електроенергия, по-добрата реколта и допълнителните държавни разходи, посочва Световната банка.

Макар че страната е във война, украинците изпращат децата на училище, поддържат бизнеса и предоставят важни здравни услуги. Според проучване на Световната банка, публикувано през февруари 2024 г., разходите за реконструкция и възстановяване на Украйна ще възлизат на 486 милиарда долара през следващото десетилетие и съчетават както нуждите от публични, така и частни средства. Най-високите очаквани нужди ще са в жилища, транспорт, търговия и промишленост, селско стопанство, енергетика, социална защита и препитание.

Страната ще оцелее през следващите месеци до известна степен, отчасти защото Украинската централна банка (УЦБ) и министерството на финансите провеждат умела политика през последните месеци, посочва "Нойе Цюрхер цайтунг". Те успяха да намалят инфлацията от 26 на 4,7 % в рамките на една година. Същевременно страната изгради финансов буфер. Тя разполага със сравнително високи валутни резерви от 38,5 млрд. долара.

Въпреки това Украйна спешно се нуждае от пари, за да покрие търговския си дефицит, който се увеличи значително в резултат на войната. През 2023 г. Украйна е изнесла стоки на стойност 35 млрд. долара, но в същото време е внесла стоки на стойност 63 млрд. долара. Резервите в чуждестранна валута са достатъчни, за да запушат тази дупка за няколко месеца. Рано или късно обаче те ще спаднат до критично ниво, ако не могат да бъдат попълнени.

Почти граничи с чудо, че Украйна, като намираща се във война страна, изобщо е успяла да генерира сравнително висок износ. Това до голяма степен се дължи на селскостопанския сектор, който функционира сравнително добре, но в момента предизвиква гняв и вълнения сред някои европейски фермери. Полските фермери са особено разгневени и отново блокираха транспортни маршрути.

Те се опасяват, че украинските износители на зърно са непреодолими конкуренти; от друга страна, Украйна спешно се нуждае от приходите от износа, за да финансира войната. Това важи с още по-голяма сила, тъй като американската финансова и военна помощ е в застой. Но украинският износ на селскостопанска продукция се превърна в ябълка на раздора и в други страни. Във Франция например фермерите се оплакват от високия внос на пилешко месо.

"Не бива да се допуска Украйна да изпадне във финансов колапс", казва Гюнтер Дойбер, ръководител на отдел "Изследвания" в Райфайзенбанк Интернешънъл. Ако Украйна изпадне във финансово затруднение, това едва ли ще сложи край на войната. Вместо това Украинската централна банка вероятно ще премине към финансирането ѝ чрез изкупуване на държавни облигации.

Тя вече направи това с неохота в началото на войната през 2022 г. Ако се наложи отново да прибегне до тази мярка, това ще подхрани инфлацията. Стойността на националната валута, гривната, също ще бъде подложена на натиск.

Членството в ЕС е мъгляво обещание

В този случай дискусиите за членството на страната в ЕС също ще бъдат излишни. Една икономически срината страна едва ли ще бъде добре дошла в ЕС, а и вероятно ще мине много време, преди Украйна да бъде икономически готова за членство. На първо място ще бъде необходима болезнена финансова реорганизация, отбелязва вестникът.

Членството на Украйна в ЕС така или иначе е неясен проект според "Нойе Цюрхер цайтунг". Поразително е колко лесно е за държавите от ЕС да дават дългосрочни обещания на страната, докато в същото време им е трудно да ѝ осигурят оръжия и финансови ресурси сега. Но предлагането на Украйна на перспективата за членство в ЕС не струва нищо. А и това поколение политици така или иначе не трябва да се занимава с детайлите на подобна стъпка, отбелязва вестникът.

През декември миналата година ЕС реши да започне преговори за присъединяване на Украйна. Предприемачите в Украйна имат големи очаквания. Затова те се стремят да покрият производствените стандарти на ЕС възможно най-бързо. Но разочарованията са неизбежни.

От днешна гледна точка е напълно несигурно кога Украйна ще се присъедини към съюза. Докато конфликтът с Русия не бъде разрешен, за такава стъпка не може да става и дума - казва "извън протокола" дипломат от ЕС.

Това изказване беше посрещнато с неразбиране и възмущение от украинските представители на бизнеса в Брюксел.

Краят на конфликта така или иначе не се вижда. Украйна с право иска да си възвърне суверенитета над цялата си територия, но е малко вероятно Русия доброволно да освободи окупираните територии.

По-оптимистично на европейските перспективи за Украйна гледа Националната банка на Украйна (НБУ), посочи Укринформ.

Самата перспектива за членство на Украйна в ЕС и изпълнението на съответните условия ще стимулират икономическия растеж на страната още преди официалното ѝ присъединяване, а процесът на интеграция ще стимулира външната търговия и ще привлече инвестиции, които ще укрепят институционалния капацитет на страната.

Това съобщи НБУ във Фейсбук по отношение на възможните сценарии за развитие на напредъка на Украйна в областта на европейската интеграция.

НБУ разглежда два основни сценария за развитието на напредъка на Украйна в областта на европейската интеграция.

Според сценария на частични реформи икономиката може да нарасне с около 4% през десетилетието, а БВП на глава от населението се очаква да надхвърли 10 000 долара до 2033 г.

От друга страна, ако сценарият за бърза трансформация се увенчае с успех, тези показатели ще нараснат съответно до около 7% и почти 15 500 долара.

"Важна предпоставка за успешната европейска интеграция на Украйна е, наред с другото, по-нататъшното изпълнение на мандата на НБУ за осигуряване на ценова стабилност", подчерта регулаторът.

"Купувай украинско"

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на правителството на Украйна да разработи практически стъпки в подкрепа на местните предприятия, включително програмата за връщане на пари "Купувай украинско".

Съответното изявление държавният глава направи по време на форума "Произведено в Украйна", съобщи Укринформ.

"Трябва да положим всички усилия, за да може колкото се може повече украински предприятия да запазят и увеличат обема на работата си. Възложих на правителството да разработи няколко практически стъпки. По-специално, в процес на разработване е програмата "Купувай украинско", която ще позволи на украинските граждани да получат частично възстановяване на средства по специална карта, когато купуват определени стоки и услуги, произведени в Украйна", каза Зеленски.

Дълговата спирала

Междувременно финансовото положение на Украйна става все по-отчайващо, въпреки всички нейни макроикономически успехи. Част от помощта, която страната получава от ЕС и други партньори, е под формата на заеми. Те носят лихва и трябва да бъдат върнати един ден, посочва "Нойе Цюрхер цайтунг".

В резултат на това дългът на държавата, измерен като процент от БВП, нараства бързо: от 50 % преди войната до 90 % в момента. Докато войната продължава, Украйна ще се намира в дългова спирала.

В същото време разрушенията, извършвани от руската армия, стават все по-големи и по-големи. Техният размер е трудно да се оцени, така че последните изчисления трябва да се разглеждат само като приблизителни. Световната банка и ЕС току-що определиха цифрата на 152 милиарда долара. Освен това Украйна се нуждае от 15 млрд. долара през настоящата година, за да извърши най-необходимите ремонти на инфраструктурата си, пишат авторите на оценката. Само една трета от тази сума обаче е покрита. За останалата част все още трябва да се намери финансиране.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвет

    154 4 Отговор
    Да ходят при Путин на колене. САЩ ги изостави, ЕС изнемогва.
  • 2 да питам

    7 103 Отговор
    Нашата колхозня запозната ли е , че в Украйна има много наши сънародници ?!

    Коментиран от #9, #20, #22, #42, #81

  • 3 честен ционист

    115 3 Отговор
    Киро ви каза, какво ви чака. Ганя да дарява заплата, докато заемите за неродените му деца чукнат 66000 USD на калпак.

    Коментиран от #74

  • 4 да ве да

    144 3 Отговор
    Стига вече с тази бездънна яма, само дай, дай, дай, искам, искам... Ненадмината наглост!
  • 5 Спират да са дават пари за Българските

    115 4 Отговор
    Пенсионери, парите ще се дават за Украинските Такива, защото имали Нужда от много Пари!! Да го гласува НС, всичко за Украйна!!

    Коментиран от #54

  • 6 ясновидец

    128 3 Отговор
    Ще им дадем пари .Сега нали ни вдигат тока двойно , разликата е за тях , останалото за крадливи политици с фотоволтайци .Народа както е мълчал 34 години пак ще си мълчи !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТаУмВзе

    83 2 Отговор
    Краварчето да се Набута Още за окраинското Наци, не е проблем! Z
  • 9 честен ционист

    55 1 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    За издръжка ли намекваш?

    Коментиран от #25

  • 10 МАДАМ

    91 2 Отговор
    ПАРИТЕ ЩЕ ДОИДАТ ОТ ЗАПАД КОГАТО ЗЕЛИНСКИ ИЗПРАТИ НА РАБОТА ВСИЧКИ УКРАИНКИ НА ЗАПАДНИТЕ МАГИСТРАЛИ В ЕВРОПА

    Коментиран от #19

  • 11 До кога???

    108 3 Отговор
    Цяла Европа им дава и страдат хората заради тях, те пак има ли нужда! Другите нямат ли нужда, или те тях кучета ги яли!
    Да искат от Америка!

    Коментиран от #55

  • 12 яка

    85 2 Отговор
    Скоро няма да им трябват.Киев,Одеса и харков,идват да ви спасят от нацистката чу.а.
  • 13 Баце,

    70 2 Отговор
    Пари нема!
    Действайте!!!

    Коментиран от #53

  • 14 Тая мантра!

    99 3 Отговор
    Колкото повече я повтаряте,толкова повече се втръсва на европейците...!
    Ефекта е с обратен знак!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пусин като гледа тази снимка

    3 80 Отговор
    И си мечтае руско знаме в рамката на статуята, ех какво искат тези братя украинци, един език говорим една и съща история, и защо не искат да са с мене? При мене е много хубаво, какво и харесват на тази Европа? Медведев ела ме начеши че ми е мъчно 🤭
  • 17 Спират да са дават пари за Българските

    50 3 Отговор
    Пенсионери, парите ще се дават за Украинските Такива, защото имали Нужда от много Пари!! Да го гласува НС, всичко за Украйна!!
  • 18 Ксаниба

    73 1 Отговор
    Че депутатите ни, да им плащат заплатите!! А ЕС и фащ - пенсиите, храните и т.н. Нали искахте да са европейска държава!! Ето
  • 19 Не става

    1 61 Отговор

    До коментар #10 от "МАДАМ":

    Там рускините са окупирали магистралите на тираджиите

    Коментиран от #24, #26, #41

  • 20 Да кажа!

    94 1 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    Да-има!
    Има и едни изгорени живи наши сънародници от УкроБандерите в Профсъюзният дом на Одеса-2014година...!
    И само не ми дрънкай,че това било...,,фейк"...!
  • 21 Сапунджията Денкоф

    47 2 Отговор
    Пари при пари отиват.Българите ще помогнат на Украйна с по една средна работна заплата
  • 22 Ксаниба

    88 1 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    Колхознионок, къде бехте, като гориха сънародниците ни, като им забраниха езика!?! Защо мълчахте, когато бандеовците и нацистите унижаваха сънародниците ни!!??

    Коментиран от #29

  • 23 Пари Има, Украинките превзеха в ЕС най

    45 1 Отговор
    Доходния бизнес!! Пари ще потекат към Украйна, и Бесарабските Българки са в Играта!! Не са за жалене!!
  • 24 ГОСПОЖА

    6 30 Отговор

    До коментар #19 от "Не става":

    ЧЕ МАИКАТИ РУСКИНЯ ЛИ Е ---ВЧЕРА Я ВИДЯХ ДУИСБУРГ НА ВРАТАТА НА ЛИДЛ
  • 25 да питам

    2 27 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Намеквам , че никой не си избира кога и къде да се ражда , "българино" ..
  • 26 Хехехе

    67 2 Отговор

    До коментар #19 от "Не става":

    Че те украинките,говорят на матерният си език-Руски...!
  • 27 пешо

    84 2 Отговор
    СТИГАТЕ С ТАЯ УКРАЙНА , ОМРЪЗНАХТЕ НА ХОРАТА , ДОСТАТЪЧНО ПРОБЛЕМИ СИ ИМАМЕ ТУКА , ДА Е МИСЛИЛ ЗЕЛЕНИЯ КЛОУН

    Коментиран от #32

  • 28 ФЕЙК

    56 1 Отговор
    Парите не се губят! Те се въртят в кръговрат! От данъците на бедните от запад отиват в богатите от Украйна и от там пак се връщат в западните банки !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Украйна

    79 1 Отговор
    Ликвидира българското малцинство.Смени бълг имена с украински и забрани бълг език в училищата
    Ще има съд за предателите на България
  • 31 Да, бе

    64 0 Отговор
    Това само доказва, че Украйна е псевдо държава. Направете сравнение с Русия и открийте стоте разлики.
  • 32 ИНТЕРЕСНО

    48 1 Отговор

    До коментар #27 от "пешо":

    ЧЕ КОИ НАРКОМАН МОЖЕ ДА МИСЛИ СЛЕ ДВЕ ПЪТЕКИ
  • 33 Трол

    42 1 Отговор
    Имат нужда и от много кокаин и марихуана.
  • 34 чЛенин

    38 1 Отговор
    Еми има лесно, да правят кавали на западналите си господари за повече пари!
  • 35 А НИМА...?!

    52 1 Отговор
    Нашият БГ-Народ няма нужда от заплати и пенсии...?!?!
  • 36 Спешно и атлантическо

    36 5 Отговор
    Пенсиите на Бг пенсионерите за 6 месеца да се пренасочват за 0крайна...
    То де факто за какво са ни тия пенсионери само крякат, а и не гласуват правилно!!!
  • 37 Извод

    39 1 Отговор
    Преди да започнеш да мачкаш частта на населението си, която говори езика на съседната огромна държава, трябва да помислиш.
    Може и по-късно да помислиш, но вече много ще боли.
  • 38 Хей!

    23 1 Отговор

    До коментар #29 от "Брей ,":

    А что и где Ты пыл 8 лет...?!
    Ах да...- мазное кофе,в скуте Пеевска...!
  • 39 Дедо ви

    49 2 Отговор
    "Оръжия, боеприпаси, заплати и пенсии едновременно - Украйна има нужда от много пари".............Ток, вода, парно, телефон, храна, лекарства, дрехи, обувки и данъци - Дедо ви има нужда от много пари. Ама не ми дават. Пенсията приключва за една седмица и после караме на хлебец и водица.

    Коментиран от #44

  • 40 РЕАЛИСТ

    44 1 Отговор
    УКРИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ БЕЛИ ПАРЦАЛИ И НИЩО ДРУГО
  • 41 МАДАМ

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не става":

    МИ ЩЕ СЕ БИЯТ ЗА МЯСТО, ИНАЧЕ ВИЖДАШ РУСНАЦИТЕ ПОБЕЖДАВАТ, А АКО ИСКАШ И ТИ ДА ПЕЧЕЛИШ ПРАТИ И ЖЕНАТИ ТАМ

    Коментиран от #45

  • 42 Ха ха

    53 1 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    Спомням си как гориха българските знамена при посрещането на Плевнелиев,осквернените български паметници с жълто синя боя ( и надписи : чемодан,вокзал,София) и убитите ни в пуча и след него сънародници.Но ти едва ли.
  • 43 Реплика

    33 1 Отговор
    ,,Броят на милионерите в Украина е нараснал през 2023 г." - статия от 20.02 т.г.,публикувана от ФАКТИ.
  • 44 ДО ДЕДО

    26 1 Отговор

    До коментар #39 от "Дедо ви":

    ДЕДО за това е виновен бай колю -суриката дето е хукнал по света да раздава на лешпери парите за българските ,деца,пенсионери и болни .ДЕДО ДАНО ПО БЪРЗО ТОЗИ ИДИ0Т СТАНЕ НОВОПРЕДСТАВЛЕН
  • 45 КОЛЮ БАДЖАНАК МУ

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "МАДАМ":

    ТА ПРАТИ АМА ТОЯ ВЪЛК ЖЕНА МУ САМО ЯЗЕ Я ДЪНИМ ГА ВКАРАМ ПОВЕКЕ РИКИЯ
  • 46 Перо

    38 2 Отговор
    Ционисткият, превратаджийски режим в Киев е яма, без дъно! Кой може да издържа “държава” с такава територия и население над 40 млн. души, заради един ръководен наркоман, провокирал войната?
  • 47 Тръгнах да чета

    31 1 Отговор
    Първите 10 реда само лъжи. И дотам.

    Нали Киев получава оръжията и боеприпасите безплатно от Нато, ако Зеленски ги плащаше защо искате пари от Щатите и ЕС? Нали народът се бие ентусиазирано и доброволно, защо да трябва да им се плаща и заплата, или пък са наемници?

    Как така се харчи от БВП ? Я вите какво е БВП и дали може да вземеш и да го похарчиш?

    Някакви първолаци ли ги пишат тези тик-ток статии?
  • 48 гражданин

    20 1 Отговор
    нема пари, нема и жива сила, средна възраст в армията им, 45 години, как ще се води тази война, само с ПР, медийни фокуси, и пропаганда, война не може да се води, да мобилизират де що има, и да тръгват на щурм срещу руснаците, пък каквото стане
  • 49 Жмуц

    23 1 Отговор
    Има предаваме при г-жа Рудолф с Нина-Никол Хамилтън която е била на посещение в Украйна. Интересни неща разказва и напълно различни от слугинската пропаганда.
  • 50 Имах си аз...?!

    22 2 Отговор
    ,,Макар че страната е във война, украинците изпращат децата на училище, поддържат бизнеса и предоставят важни здравни услуги
    Вече им загубихме дирята колко МИЛИАРДИ се изсипаха в Украйна...и остава да не е така...?!?!
  • 51 Сайгон 75

    34 1 Отговор
    Украина изобщо не е субект в тази война.
    Тя е само средство, таран на запада срещу Русия!

    Коментиран от #64

  • 52 Е И МЕНЕ

    18 1 Отговор
    КВО МЕ ИНТЕРЕСУВА
    ЩОТО ДА ЗНАЕШ ПЪК СУДАН ОТ КОЛКО НЕЩА ИМА НУЖДА
    АЙДЕ УКРОФИЛИТЕ ОТКРИВАТ БАНКОВА СМЕТКА ВНАСЯТ СИ ЗАПЛАТКИТЕ И ГОТОВО
    ЗА НАДЗОРНИК НАЗНАЧАВАТ ОНЯ ПЕЙКОВ С РУСКИТЕ ПЕСНИ
    ОБЕЩА ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА КРАДЕ
  • 53 УЙЧО !

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Баце,":

    А скоро ще има-
    Пари нЕма!
    Командира убит!
    Действайте!
  • 54 стоян

    2 26 Отговор

    До коментар #5 от "Спират да са дават пари за Българските":

    До 5 ком - няма да ви спрат пенсиите просто трябва да ги намалят както беше през кумунизъма - дядо ми получаваше пенсия колкото за едно кисело мляко и един хляб на ден но никой не протестираше защото кумунистите трепеха и зариваха без никой да разбере къде си

    Коментиран от #56

  • 55 стоян

    2 15 Отговор

    До коментар #11 от "До кога???":

    До 11 ком - спокойно другарю - пари има и ще има за Украйна до фалита и разгрома на мордор - трябва време

    Коментиран от #61

  • 56 ухльоф

    16 2 Отговор

    До коментар #54 от "стоян":

    Тези мохабети в сценария по холивудски тертип "За едно кисело мляко и един пробит хляб"
  • 57 Гост

    22 1 Отговор
    Ходил съм в Украйна няколко пъти, след ,като се обявиха за самостоятелна държава. Всичко, което успя да ме впечатли беше от времето когато бяха в състава на ссср. От приятелството им с САЩ и Европа за 30 години в момента е виден резулта. Смърт и разруха.

    Коментиран от #62

  • 58 Ком

    22 1 Отговор
    В САЩ разбраха, че да се инвестира в Украйна и Ники Хейли е безсмислена работа.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 атеш айдар марийка дамбаз

    9 1 Отговор
    рекорд,руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 61 Та викаш...!

    20 2 Отговор

    До коментар #55 от "стоян":

    Само дето не си изпапагалил мантрата:
    ,,Ще наливаме пари в Украйна,толкова-колкото е необходимо...!"
    Да,ама не и от моя джоб,ако обичате...!Нямам излишни пари за изгубена кауза!
  • 62 Сократ

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    А тук как е?
  • 63 Сократ

    21 1 Отговор
    Никой от глупавите и продажби политици в ЕС не са питали, дали народите искат по този начин да се харчат парите ни. Ако тези продажници искат да помагат на укрия, моля от личните си сметки и за тяхна сметка, не от нашия джоб.
  • 64 малиии

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Сайгон 75":

    Как решавате кой е " субект" и кой не ...🤭😁 Висарионович
  • 65 151262

    9 1 Отговор
    Платена еврейска публикация
  • 66 ан тей

    7 1 Отговор
    Вдигайте оборота на макс, че нищо не остана от крайната бананова държава
  • 67 Бай Дън

    24 1 Отговор
    Защо не показвате нашия Денков и неговото посещение в Украйна. Неговото срамно изказване как най бедната държава в Европа е от водещите донори на Зеленски, цифрите го показвали. Дарихме реактори, ракетни установки, бронирана техника, пари, храним техните дезертьори в най добрите хотели и нашия се гордее с това. Нищо че народа ще плаща стотици милиарди за същите нови.
  • 68 Марко

    4 2 Отговор
    До сега безплатно са помагали САЩ с
    около 110 млд долара, а ЕС е помагала
    като е продавала оръжие (както България).
    И сега България не изпраща 100 БТР,
    защото Украйна няма пари да ги купи.
    По-нататък САЩ са готови да помагат на
    Украйна, само като й дават пари назаем.
    И то под висока лихва. Този заем трабва
    да се обслужва (връщане на проценти) и
    накрая да се изплати основния заем.
    С какво може да се разплати Украйна?
    До сега имаше развито селско стопанство,
    но от тази година то ще изчезне, промишлеността
    загива, освен да продва плодородни земи след
    войната. Но кой ще се съгласи да ги купува в
    райони, близки до границата на Русия?.
    За възраждането на Украйна се искат големи
    инвестиции, а те от къде ще дойдат?
    САЩ ще оставят ЕС сам да помага на Украйна,
    защото те смятат, че Китай по-голям противник,
    отколклто Русия. На Тръмп ще се наложи да
    търси начин да разтури съюзът между Русия и
    Китай, както успяха да скарат Украйна с Русия.
    Ето защо войната ще продължи още с години.
    Това ще се отрази на само на Украйна и Русия,
    но и на целия свят, на първо място на Европа,
    която ще бъде принудена, въпреки желанието
    си, да помага сама на Украйна.
  • 69 И аз искам пък!

    14 1 Отговор
    Къде сте тръгнали, като не можете да летите? Цялата истина ще излезе наяве, когато рашките забият знамето над Киев. Как един фашистки марионетен режим изби собствения си народ под зоркия поглед на господаря си. И как останалите марионетни правителства ощетяват техните народи, спонсорирайки една лудост, без да се допитват до хората, които са ги избрали.
  • 70 Стара,стара поговорка

    9 1 Отговор
    Не е луд този който яде баницата,а този който му я дава!!!!!
  • 71 Руя

    11 2 Отговор
    И България има нужда от пари за много сектори.Наще продажни управници крадат от народа за да се докарват на господарите.За Украйна не ми дреме за българите ми е жал.
  • 72 Да им се даде

    6 0 Отговор
    Дедовия с двата кожени мяха
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Справедлив

    2 0 Отговор
    Парите на държавите са малко защото остават в мафиотите и олигарсите . Такава е демократичната система . Държава без армия е като организъм без имунна система.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Запознат

    2 0 Отговор
    Украйна имала нужда от пари? Това не е сериозно, ние имаме по голяма нужда от тях за да платим на едни 240 наемници на които 35години не им стигат парите. Молим Европа да събере средства за да им платим за добрините които правят вече толкова години. От доби не можем да се отървем.

    Коментиран от #80

  • 78 Запознат

    4 0 Отговор
    Украйна демократично бомбардираше собственото си население и сега демократично проси
  • 79 Геро

    2 0 Отговор
    Купувай българско ако все още го има
  • 80 555

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "Запознат":

    За благодарност и ще ни разследват , голям кеф
    Ония в парламента ще квичат
  • 81 !!!

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    Защо не се сети за нашите сънародници преди години, когато ги изгориха живи,когато разкъсване знамето ни, когато събаряне паметници, когато забраняваха български???
  • 82 Ей, да внимавате

    1 0 Отговор
    за кого гласувате юни. Да се омита тази европейска комисия и да се спира всичко
  • 83 Ако питат

    1 0 Отговор
    народа. Нито лев помощ
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: