Last news in Fakti

1 Март, 2024 18:33 1 321 55

Какво трябва да знаем за президентските избори в Русия тази година

  • кремъл-
  • русия-
  • владимир путин

Повечето фигури от опозицията са в затвора или в чужбина и много независими медии са блокирани, а Кремъл поддържа строг контрол над политическата система в страната

Какво трябва да знаем за президентските избори в Русия тази година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не се очаква президентските избори в Русия през 2024 година да донесат промяна в Кремъл.

Повечето фигури от опозицията са в затвора или в чужбина и много независими медии са блокирани, а Кремъл поддържа строг контрол над политическата система в страната. Почти напълно сигурно е, че на изборите през март 71-годшишният президент Владимир Путин ще затвърди властта си поне до 2030 година.

Въпреки това се очаква изборите да бъдат проследени отблизо от хората, които се опитват да придобият представа за политическите машинации на Русия, както и за мненията в по-широкообхватната руска общественост малко повече от две години след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна.

Ето какво трябва да знаете за предстоящите избори, как ще се гласува, кой се изправя срещу Путин и какво означава това за световната политическа сцена.

Всеки руски гражданин над 18-годишна възраст, който не излежава присъда в затвора, може да гласува на президентските избори в страната. През февруари 2024 година Централната избирателна комисия на Русия каза, че около 112,3 милиона души имат право на глас в Русия и окупираните от Русия райони на Украйна. Още 1,9 милиона руснаци, живеещи в чужбина, също имат право на глас, добави комисията.

Избирателната активност на последните президентски избори в Русия през 2018 г. бе 67,54%, въпреки че наблюдатели и някои отделни гласоподаватели съобщиха за широкоразпространени нарушения, включително натъпкване на изборни урни с бюлетини и принудително гласуване.

Избирателната активност на парламентарните избори през 2021 г. бе 51,7%.

Гласуването в Русия и в анексираните региони на Украйна като цяло ще се състои в избирателните секции в рамките на три дни между 15 и 17 март. Това са първите президентски избори в Русия, за които изборните секции ще бъдат отворени за три дни, вместо за един.

Руски официални представители за първи път въведоха гласуване в рамките на няколко дни за референдума през 2022 г., който Путин организира, за да прокара конституционна реформа, която да му позволи да се кандидатира за още два мандата. Това ще бъдат първите президентски избори в Русия, за които изборните секции ще бъдат отворени за три дни, вместо за един.

Това ще бъдат и първите президентски избори, на които гласоподавателите ще могат да гласуват онлайн. Електронното гласуване е въведено в 29 региона.

Независими изборни наблюдатели отправиха широкообхватни критики срещу разтягането на срока за гласуване в рамките на няколко дни и въвеждането на онлайн гласуване, твърдейки че това са тактики за допълнително възпрепятстване на изборния процес. През 2021 г. опозиционни групи казаха, че е имало признаци на манипулация на дигиталното гласуване на парламентарните избори в страната.

Изборите ще се произведат и в Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 г., както и в четирите региона в югоизточната част на Украйна, които Русия анексира след началото на пълномащабната инвазия през 2022 година – въпреки че руските сили не контролират изцяло нито един от четирите. Решението изборите да се произведат и там бе осъдено от Киев и от Запада.

Предварителното гласуване вече започна в някои региони и постепенно ще се разпространи и в други.

Руският президент Владимир Путин ще участва в изборите като независим кандидат. Почти сигурно е, че той ще си осигури пети мандат, тъй като ще се изправи срещу трима символични съперници.

Другите кандидати, номинирани от приятелски настроени към Кремъл парламентарно представени партии, са Николай Харитонов от Комунистическата партия, Леонид Слуцки от националистката Либерално-демократическа партия и Владислав Даванков от партия "Новите хора". Харитонов се кандидатира срещу Путин и през 2004 г., но завърши далеч зад него на второ място.

Те като цяло подкрепят Кремъл и неговите политики, включително инвазията в Украйна. Предишни избори показаха, че е малко вероятно тези кандидати да спечелят достатъчно гласове, за да се превърнат в истинска заплаха за Путин. На президентските избори през 2018 г. останалият на второ място кандидат на Комунистическата партия спечели 11,8% от гласовете в сравнение със 76,7% за Путин.

Междувременно повечето опозиционни фигури, които биха могли да представляват предизвикателство за Путин, бяха вкарани в затвора или са в изгнание в чужбина. Миналата седмица най-добре познатият руски опозиционен лидер Алексей Навалани, чийто опит да се кандидатира срещу Путин през 2018 г. бе отхвърлен, внезапно почина в затвора, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Мнозина коментатори, като и до голяма степен разпръснатата руска опозиция, описват изборите като плебисцит относно войната в Украйна, започната от Путин преди две години.

Абас Галямов, политически анализатор и бивш автор на речите на Путин, казва, че на тези избори "множеството варианти са заменени от една проста дихотомия: "За или против Путин сте?". Според него това ще бъде "референдум относно войната и гласът за Путин ще се превърне в глас за войната".

Опозицията смята изборите за възможност да демонстрира мащабите на недоволството от Путин и от войната. Малко преди неочакваната и все още необяснена смърт на Навални той призова гласоподавателите да отидат до урните по обяд на 17 март и да образуват дълги опашки.

"Путин смята тези избори за референдум за одобрение на неговите действия. Референдум за одобрение на войната", каза Навални в свое изявление, предадено през решетките малко преди смъртта му. "Нека осуетим плановете му и да се уверим, че на 17 март никой не се интересува от фалшивия резултат, но че цяла Русия вижда и разбира – волята на мнозинството е, че Путин трябва да си тръгне".

Наблюдатели, които следят президентските избори в Русия през 2024 г., нямат големи надежди, че изборите ще са свободни и честни. Активисти съобщиха за практики като принудително гласуване по време на парламентарните избори през 2021 г. и в социалните медии бяха публикувани видеоклипове, на които се вижда натъпкване на допълнителни бюлетини в урните.

По време на последните парламентарни избори в страната през 2018 година Международна мисия за наблюдение от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) каза, че на изборите е нямало истинска конкуренция и че те са били белязани от "постоянен натиск срещу критични гласове".

През последващите години парламентът на страната прие все по-репресивни закони, ограничаващи свободата на словото. По-голямата част от независимите руски медии са забранени и всеки, който бъде признат за виновен в разпространяване на, по думите на правителството, "умишлено невярна информация" за нахлуването на страната в Украйна, може да бъде лишен от свобода за срок до 15 години.

превод от английски език: Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алексей

    9 9 Отговор
    ВЛАДИМИР ПУТИН ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТ !!!!! МУАХАХАХА
  • 2 превод от френски

    6 3 Отговор
    А си налягайте парцаля!
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    13 10 Отговор
    Интересува ме какво става в европейския концлагер. Русия ми е далече. Плюс това днес беше закопан ЕЛЦИН - 2 , така че ДА ЖИВЕЕ ВОВАТА. 🎉🎉🎉

    Коментиран от #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    16 8 Отговор
    Трябва да се знае само ЕДНО.
    Молете се Путин да остане президент защото не се знае кой ще го наследи и колко нерви ще има.

    Коментиран от #12, #17

  • 6 Сатана Z

    13 8 Отговор
    Запада трябва да е доволен ако ВВП вземе още един мандат,иначе ще дойде някой ,който няма да се церемонии с недоразумения като Шолц,Макрон или Преебалтийските кокошкари.
  • 7 Рашън ЛейдиБой

    9 12 Отговор
    Няма Избори ,
    Всичко е Парлама .

    Не сме забравили и Пунта Марата
    Която завъртя с Медведев ,Путян.

    Ако някой се появи като заплаха. ,го отстраняват .

    Пригожин , Навални ,
    А Гиркин в затвора.
  • 8 Ксаниба

    8 13 Отговор
    Изборите са излишни. Путлерович ще е доживотен диктатор.Който не е съгласен с него,,,;трепане или каторга.
  • 9 Бесен-_ Язовец

    14 10 Отговор
    Най важното което трябва да знаете е, че в Русия избират президент, а не сороска марионетки както в САЩ и ЕС.
  • 10 Някой

    11 5 Отговор
    Това, което трябва да знаем за изборите е Русия, не е това, което ни казва ДВ и останалата зеленясала пропаганда. Истината е на 180 градуса ( 360 градуса по Аналена Бербок).
  • 11 факуса

    10 6 Отговор
    и какво значение има нали нема да ги признава малоумния крадлив запад
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мммм

    0 13 Отговор
    Хайде на Бас, че на тия избори ще изберат друг, не Путин! Не защото изборите ще са честни както са честни и в САЩ ! Просто Русия може да постави всеки и руската програма да продължи, както правят еврейте в САЩ

    Коментиран от #31

  • 14 чаушеско чака джуджето

    9 10 Отговор
    Това в кочината на джуджето с болен мозък са всичко друго, но не и избори. Вечна памет на Алексей.
  • 15 Някой

    11 7 Отговор
    Абе, защо мълчите за изнесения запис на германски офицери, обсъждащи удари по Кримския мост и разни други далечни обекти, с германски ракети Таурус? Не искате да задавате въпроси дали Германия не нарушава договора от 1990 за изтегляне на съветските войски от Източна Германия. А трябва.
  • 16 ЖЕКО

    8 5 Отговор
    И АКО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ТОЧНО ОТ КАВАРИТЕ ЛИ ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕМ

    Коментиран от #20

  • 17 Механик

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Тая опорка се изтърка вече.Измислете друга .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Фют

    0 1 Отговор
    До 13. Ти какви халюциогенни гъби яде, преди да се изкажеш?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 сащисан кравар

    2 5 Отговор
    Американските са по-интересни, защото от там идват всички палежи на войни и от там зависи дали Света, ще глътне малко въздух или, ще продължи да се разпада от американската "демокрация" !
  • 22 Ченикало

    3 2 Отговор
    А какво трябва да знаем за президентските избори в Украйна? В тази мека на демокрацивта и с видния демократ зелю. Или там вдичко е чедтно, изборите ще са пример за демокрация- нищо, че забраниха избори
  • 23 хасан двата у....

    4 2 Отговор
    ГРОЗЕВ НАВАЛНАТА ПРАЙ ЛИ ЧАРШАФА НА ТОПКА ВА ,НАВИТАК СЪМ ДА И ВРЪТНЕМ ЕДНО ЧЕВЕРМЕ
  • 24 Сатана Z

    4 5 Отговор
    За 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #34

  • 25 Последния Софиянец

    1 2 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 2 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 27 Отец Дионисий

    3 3 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кресна

    3 2 Отговор
    Не само ,че няма да има изненади ,но Путин ясно каза вчера ,че след последния му мандат ,начело на Русия ще застане човек който е участвал във войната в Украйна .Правете си сами сметка какъв човек ще дойде на власт в Русия .

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Ще дойде някой

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Кресна":

    Който ще изкорени до крак
    Фамилията Путян .
    И всички негови Кучета ,ще бъдат избесени .
  • 31 А как Правят Евреите

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "мммм":

    В Мускалието.

    Кажи ни ,
    Как го правят Шаломов и Мендел .

    И техния Сол .Та.ш..к Соловьов

    Кажи ни как го правят тези Евреи ?
  • 32 такаа

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кресна":

    Значи кадирката ше управлява.
  • 33 Хахахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЕВРОНЮЗ":

    Русофилня, как бих искал да ви видя да живеете в такава диктатура! Обаче вие не сте про сти, стоите си в България в демокрацията! А как бих искал да ви видя, да не може да изквичите нищо.

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кресна

    2 4 Отговор
    Но да припомним, че за 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    5 5 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗

    Коментиран от #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бърнс

    3 3 Отговор
    Знаем че избори няма като по времето на Сталин е
  • 39 ......

    2 5 Отговор
    Ще бъдат фалшифицирани до девето коляно в полза на Джуджето Путин
  • 40 Избори

    2 3 Отговор
    ама по руски.....

    Коментиран от #47

  • 41 Трябва

    0 0 Отговор
    Да знаем, че ще бъдат опорочени, а резултатите нелегитимни. Това казва ясното като слънце американско наукоучение.

    Коментиран от #43

  • 42 Тази статия, Превод от Английски!!

    1 0 Отговор
    Кой е написал?? Няма автор! Не се чете!! За изборитеьв Русия?? Не се чете!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Васил

    0 1 Отговор
    Кво ни занимавате с таи помийна яма!
  • 45 В бедност живее

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    български народ. Там отдавна нямат печки на дърва. И бензин по 3 лева.
  • 46 Перо

    4 0 Отговор
    Джендърията не разбра ли, че цветни революции в Москва няма да се случат, Горбачов е жив труп, а Елцин умря! Майдана отвори очите на руското ръководство!

    Коментиран от #54

  • 47 ДБил

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Избори":

    И там ли има ала-бала като при нас??
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 костя капейкин:

    1 0 Отговор
    Хахахаха...Тато печели! Другите редят сополи!

    Коментиран от #50

  • 50 Тодор Живков

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "костя капейкин:":

    Я да не викаш на този самозванец "Тато"!!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Сократ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Горни, този предател, също е в земята. Май не си разбрал.
  • 55 Е НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ

    1 0 Отговор
    ВИЕ ЩЕ МИ КАЖЕТЕ АЗ КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАМ ЗА ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ
    А КАКВО НЕ ТРЯБВА ПАК ЛИ ВАС ДА ПИТАМ
    АБЕ ДА НЕ СТЕ МЕ ОСИНОВИЛИ ИЛИ МЕ ХРАНИТЕ ЧЕ ЩЕ МИ КАЗВАТЕ КВО ДА ЗНАМ И КВО НЕ
    АЙДЕ У ЛЕВО