Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2024 09:55 1 793 20

Изказването на Макрон за разполагането на войски в Украйна създава нов разлом в отношенията с Германия

  • германия-
  • нато-
  • франция-
  • русия-
  • украйна-
  • ракети

Ракетите са оръжие, което е от критична важност, защото Украйна трябва да унищожи вражеската логистика, включително Кримския мост, отбелязват военни експерти

Изказването на Макрон за разполагането на войски в Украйна създава нов разлом в отношенията с Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изказването на френския президент, че не е изключено в бъдещ момент да се стигне до разполагане на западни войски в Украйна, разтърси съюзниците от НАТО. Но според анализатори то има и друга последица и тя е, че думите му са създали нов разлом в отношенията с другата част от „мотора на ЕС“ – Германия.

Отказът на Макрон да изключи възможността в Украйна да бъдат изпратени западни войски разкри дълбоките противоречия с традиционния френски партньор Берлин, от които може да се възползва Русия, предупреждават експерти, цитирани от Франс прес.

Стопанинът на Елисейския дворец направи изказването след конференция на международни поддръжници на Киев, организирана в понеделник в Париж. Думите му предизвикаха острата реакция на канцлера Олаф Шолц, който заяви категорично, че „на украинска земя няма да бъдат разполагани войници нито на европейски държави, нито на НАТО“.

Дори само обстоятелството, че тези различия бяха изразени публично, говори за „катастрофалните“ последици, което ще имат те за отношенията между двете водещи европейски сили, отбеляза списание „Шпигел“.

Лидерите им можеха „просто да покажат решимост да подкрепят украинците, които се бият в окопите“.

„Вместо това канцлерът Шолц и президентът Макрон решиха да дадат гласност на съперничеството си“, допълни „Шпигел“, отдавайки този развой на егото на двамата държавни ръководители.

Открито демонстрираните различия са признак, че двустранните отношения се намират „на много ниско равнище“, каза пред Франс прес Рима Момтаз от Международния институт за стратегически изследвания.

Известният германски дипломат Волфганг Ишингер също изрази „дълбоко съжаление“, че връзките между Берлин и Париж са толкова неустойчиви, и то във време, „когато Европа е изправена пред най-тежката от години стратегическа, военна и политическа криза“.

„Ако Германия и Франция се карат и демонстрират несъгласие пред Русия, къде мислите, че в момента отварят шампанското? Със сигурност не във Вашингтон, не в Италия, а в Москва“, каза Ишингер пред вестник „Велт“.

НАРУШЕНО ЕДИНСТВО

Преди Макрон и бившият канцлер Ангела Меркел винаги се стремяха да показват единство, но откакто социалдемократът Шолц дойде на власт в Берлин през 2021 г. нещата не стоят така.

Между двете страни изкристализираха „фундаментални различия“, от които не остана незасегната темата за подкрепата за Украйна в битката ѝ с Русия, каза пред Франс прес Момтаз. „Но тези различия в крайна сметка се отразяват и на общото състояние на европейската сигурност“, допълни анализаторът.

Германският правителствен говорител Щефен Хебещрайт побърза да омаловажи споровете между двете страни с думите, че не е станало нищо „драматично“.

Но според анализатори и Берлин, и Париж носят вина поради стремежа си за себеизтъкване.

„Всяка от двете страни иска да покаже, че тя е най-способната и че тя е основната движеща сила – че тя е лидерът“, коментира „Шпигел“.

В понеделник Макрон опита да натрупа точки за сметка на Германия, отправяйки завоалирана критика към партньорите, които по думите му в навечерието на руското нахлуване са предлагали да помогнат „със спални чували и каски“.

Берлин беше осмян, когато предложи на Киев да достави не оръжие, а 5000 каски, докато Русия струпваше войските си по границите на Украйна. А когато инвазията вече беше започнала, Германия трябваше да бъде убеждавана от съюзниците да разреши предоставянето на танкове на Украйна.

Берлин отхвърля критиките, че не прави достатъчно, за да подкрепи Киев. Германия е на второ място по доставени оръжия на Украйна, като пред Федералната република по този показател са само САЩ, а Франция изостава много назад, сочат данните на Килския институт за световно стопанство.

Сега, когато в Конгреса на САЩ е блокирано приемането на законопроекта за нов пакет американска военна помощ за Киев, Шолц многократно призова европейските съседи да бъдат по-дейни в подкрепата за Украйна.

Репликите на Макрон имаха за цел да разсеят критиките към Париж и да покажат, че Франция е „добър съюзник на Украйна“, каза пред Франс прес Гаспар Шницлер от френския мозъчен тръст ИРИС. Подобна надпревара между съюзници „не води до нищо“, добави той.

Засега Париж не се отказва от изразеното от Макрон мнение за възможно бъдещо разполагане на войски, което по думите му създава „стратегическа неопределеност“, която е полезна, защото поставя руския президент Владимир Путин в положение да гадае какво ще направят съюзниците.

„Всяко затваряне на опция е от полза за Путин“, каза пред Франс прес неназован френски правителствен съветник.

„Ако спрем дотук, оставяме Путин с впечатлението, че сме слаби“, заяви пред Франс прес и френски дипломатически източник. „Тогава излиза, че сме способни само да подписваме чекове, да правим декларации и да пращаме оръжие, но не и сами да поемем рискове.“

В Русия думите на Макрон от понеделник очаквано бяха посрещнати остро, включително със закани и исторически препратки към разгрома на войските на Наполеон през 1812 г., отбелязва Ройтерс.

„Преди да прави подобни изявления, би било редно Макрон да си спомни как е завършил пътят на Наполеон и неговите войници“, написа в социалните мрежи председателят на Думата Вячеслав Володин.

НОВ ОТКАЗ НА БЕРЛИН ЗА ТАУРУС

Също в понеделник Шолц отново потвърди позицията на Германия, че тя няма да предостави на Украйна германските крилати ракети „Таурус“, от които Киев казва, че има остра нужда, отбелязва ДПА.

„Изненадан съм, че някои хора не се вълнуват, дори не се замислят дали това, което правим, няма да доведе до въвличането ни във войната“, заяви Шолц по време на организирана от ДПА ежегодна конференция на главните редактори на германските медии, състояла се в Берлин. „Става дума за наистина далекобойно оръжие. Това, което британците и французите правят по отношение на контрола на подбор на целите, не може да се направи от Германия. Всеки, който се е занимавал с тази система, знае това“, допълни той.

Канцлерът изрази изненада, че въпросът се повдига постоянно, допълвайки, че е „много раздразнен“ от „липсата на баланс“ между това, което в действителност е необходимо в момента на Украйна, и дебатите за именно тази определена оръжейна система.

Същевременно германският военен експерт и пенсиониран генерал от Бундесвера Клаус Витман изрази мнение пред Укринформ, че ракетите „Таурус“ са способни да внесат коренна промяна на бойното поле в Украйна, най-вече за спиране на руското настъпление, при което наскоро падна и град Авдеевка.

"Ракетите са оръжие, което е от критична важност, защото Украйна трябва да унищожи вражеската логистика, включително Кримския мост", отбеляза военният експерт.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БГ светлина

    4 54 Отговор
    Ако Германия иска да спре агресията на руския фюрер и ордите му в Европа, то трябва незабавно да предостави на Украйна ракети с далечен обсег. Това поне малко ще балансира силите. В крайна сметка не Украйна нападна Русия.
    За зло куче, зъл прът

    Коментиран от #8, #14, #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смех

    9 0 Отговор
    Гаспар Шницлер е типично фтенско име щото
  • 8 провинциалист

    32 2 Отговор

    До коментар #3 от "БГ светлина":

    Руснаците имат с по-далечен обсег. Ще е поредното ескалиране на конфликта. И съответно още оборот за оръжейната промишленост.
  • 9 Объркано Атлантиче

    31 2 Отговор
    Wall Street Journal публикува проекта на мирен договор между Русия и Украйна от 2022, който Украйна се отказа да подпише под натиска на Запада и най-вече на Борис Джонсън. Тогава в знак на добра воля, руснаците се изтеглиха от Киев. Украинците отказаха да подпишат и представиха руското изтегляне като победа на украинската армия.
    Около месец и половина след началото на военните действия в Украйна Москва и Киев изготвиха проект за мирен договор. Той предвиждаше Украйна да стане неутрална държава и да не участва във военни блокове. Освен това:

    -Чужди оръжия да не бъдат допускани на украинска земя
    -Украинската армия да бъде намалена до определен размер
    -Крим да остане под руски контрол
    -Руският език да се използва наравно с украинския в правителството и съдилищата

    2 години по-късно Украйна е в много по-неизгодно положение и мирно споразумение няма да има. Единственият вариант е капитулация.
    -- Document From 2022 Reveals Putin’s Punishing Terms for Peace --

    Коментиран от #10

  • 10 Пълни

    0 24 Отговор

    До коментар #9 от "Объркано Атлантиче":

    Глюпости.
  • 11 Ами да

    1 21 Отговор
    Европейците отново се съюзяват срещу общия враг Русия. Включването във войната в Украйна е само началото.
  • 12 Луда работа

    22 0 Отговор
    Не могат да преместят Русия и руснаците на луната. Вместо да ги ограждат с НАТО и да ги тормозят с измислени санкции, по-добре за всички ни било да установят нормални външни отношения с тях. Русия не заминава никъде. Ще продължи да си стои там, където е. Германите не могат да я подчинят и да я ръководят, както направиха това с източноевропейците.
  • 13 Въпрос

    19 0 Отговор
    Дори да поробят руснаците, как точно планират да подчинят китайците. Европейците са лунатици.
  • 14 Госта..

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "БГ светлина":

    А смяна на танка в центъра на Берлин германците искат ли ???Шолц навярно си е спомнил за сътбата на дядо си,а герантофила да научи защо имат във френския израза "Бистро".Вупросът е с каква армия /войници/ ще воюва Макрон ???Злобата му е в резултат на унижението което Франция претърпя в Африка ,да му напомня българската поговорка за бития и .............
  • 15 Руси

    14 0 Отговор
    Макрон едва ли ще изпрати френски
    воиски в Украйна, просто търси държава,
    която да провери до колко руснаците са
    готови да се сражават с НАТО. Той очаква
    такава държава да е от Балтийския регион,
    като Естония,Литва или Финляндия.
    Но изглежда Тагарев прави всичко възможно
    това да е България. Само Румен Радев може
    да спре това безумие и то ако получи голямата
    подкрепа на българския народ.
  • 16 Ювиги

    8 0 Отговор
    Нека да отидат франсетата. Те и преди двеста години ходиха в Русия. И кво стана.
  • 17 Ключът от палатката

    8 0 Отговор
    Това са пушилки за заблуда на врага, но инак цялото НАТО се готвят да ударят едновременно И ТАМ ЩЕ ИМ Е ГРЕШКАТА. Човек може да мълчи, може да изглежда неутрален, но винаги в сърцето си е избрал страна. Ако смятат мобилизационният ресурс само на Русия, бъркат! Украйна воюва в конфигурация предна линия, мобилизирани, втора линия зад тях идейни и трета линия заградотряди. Ако европейците мислят да ползват същата конфигурация, силно са се объркали!!!
  • 18 Потоп

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "БГ светлина":

    За "Буревестник" чувал ли си, а за "Посейдон", имат и други братовчеди, но тези нямат ограничение в разстоянията.
  • 19 гост

    9 0 Отговор
    На Шолц дядо му е разказвал като дете приказки за войната със СССР, докато на Маркон бабичката му пее Нани-нани, Бай Дрън ще те нахрани !
  • 20 СЗО

    8 0 Отговор
    Не мога да разбера Макарона като какъв точно разполата с войските на НАТО. Нали НАТО си има шеф, и това не е Макарон. Виж, ако иска да си изпраща френски войски това е друго нещо...