Last news in Fakti

8 Март, 2024 21:01 3 451 52

Срамната случка с "храбреците" от Храбрино

  • граница-
  • храбрино-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • българия-
  • арест-
  • граждански арест-
  • емилия милчева-
  • полиция

Гражданската съвест в България се разбужда не от купищата боклуци в паркове и гори, не от дилърите край училища и дискотеки, не от полицаите, които охраняват спокойствието на престъпници, а от няколко млади мъже с бради

Срамната случка с "храбреците" от Храбрино - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Колко му трябва на чужденец в България, за да бъде задържан като съмнителен тип - да е смугъл на вид, с брада, да не говори български и да излиза от гората. Заради такива характеристики “храбреци” от родопското село Храбрино извършили “граждански арести” на младежи с “мигрантски” физиономии, които били на разходка в планината.

В тази наглед комична история обаче ксенофобията е плашещата. Местни хора задържат принудително други хора, които не извършват престъпление - просто влизат в населено място - само защото външният им вид буди враждебност.

Плодовете на страха и омразата

“Мигрантите” се оказали чуждестранни студенти от Медицинския университет-Пловдив, който предлага програми за обучение на английски език, каквито имат и другите медицински вузове - и това не е случайно. По данни от Националната карта на висшето образование в България, публикувана през януари 2024 година, 57,4% от студентите в направление “Медицина” са чужденци, а в “Стоматология” техният дял е 46%. Преобладават студентите от Гърция, Великобритания, Украйна и Германия, но има и от Турция, Косово, Северна Македония и др.

Полицейската патрулка, която пристига в Храбрино, изяснила недоразумението, причина за което се оказват страховете и омразата, разпалвани в обществото, а и езиковата бариера - задържаните не говорели български, а будните граждани - английски.

Wannabe героите

Въпреки че до сблъсъци в Храбрино не се е стигнало и всички участници в случката са живи и здрави, първите медийни публикации свидетелстват, че в района се е разразил същински лов на хора. Първо били “заловени” седем, а в последвалото издирване, включително с лични автомобили в цялата вилна зона - и останалите. Местни твърдят, че задържаните били от “бежански лагери в страната”. Пред bTV Асен Хаджиев от Храбрино обяснява: “Тука на моста бяха – ходят надолу-нагоре, ама, не можах да видя накъде отидоха. Някъде в оная вилна зона са ходили. Обикалят, приятел, крадат всичко, чувате ли ме?! Много е напечено положението в България“.

Толкова е “напечено”, че никой от мигрантите не иска да остане тук, а търси път - легално или нелегално, на Запад. По данни от януари шестте бежански центъра в България са запълнени на 75%, настанени в тях са 2563 души.

Издевателства над по-слабите

Случаи, в които мигранти да са нападали жители на селата, през които преминават, не са регистрирани в България, нито на кражби, но това не пречи на жителите на Храбрино да гледат на тях като на потенциални престъпници и да се боят.

В действителност е обратното. В първата бежанска вълна от изток групи граждани, също и ловци, извършваха “граждански арести” на нелегални мигранти край границата с Турция. Или ги ограбваха до шушка, по разкази на самите потърпевши. Петър Низамов-Перата от “Цивилни отряди за защита на жените и вярата” дори беше разпространил видео от задържането на мигранти край граничната бразда, връзвайки ги със “свински опашки”.

България е пълна с wannabe герои, издевателстващи над по-слабите от тях. Гражданското е да почистиш общата градинка пред блока, да помогнеш с доброволчество или дарение за добра кауза, да организираш местната общност за смислено дело. Защо не и задържане като в русенското село Пиргово. Миналия юни пиян шофьор дрифтирал край местното училище, наблизо е имало деца, той бил агресивен и заплашвал. Местни хора го задържали до идването на полицията, по-късно е установено, че е с 2.8 промила алкохол в кръвта - спасили са и неговия, и нечии други животи. В този случай граждани са задържали временно някого, когото са видели да престъпва закона, шофирайки пиян. Но какво престъпление са извършвали продавачите в уличен магазин, които лидерът на “Атака” Волен Сидеров нападна през 2015 г., буйствайки за техния “граждански арест”...

В България правна дефиниция на граждански арест няма. Но дори и в САЩ, където се допуска, повечето хора ще ви кажат, че най-добре е да оставите полицията да си свърши работата и да се обадите на 911 - защото може да се сблъскате с граждански иск за незаконно задържане.

Страховете завземат територии

Корените на гражданските арести са в средновековна Англия, когато пазителите на реда и сигурността не достигали и гражданите били призовани да се включат в преследване на заподозрени в престъпление, докато те не бъдат задържани и предадени на шерифа. Когато обаче европейските колонизатори пренасят този принцип в Америка, тази либерална традиция взема ужасяващ обрат заради расистки уклони, обяснява пред Fastcompany.com проф. Джейсън Опал, професор по история в университета McGill. Например бели мъже патрулират в отряди, за да ловят избягали роби или проверяват за пропуски всеки роб, който е извън плантацията на господарите си.

Може ли гражданин, който не е обучен да прилага законите, да задържа - и така да съдейства за наказването на предполагаеми престъпници? Ами ако предполагаемите престъпници не са такива и е сгрешил, навреждайки на невинен? Едва ли някой иска да предположи какво би се случило, ако някой от “задържаните” студенти беше хукнал да бяга, дали пък нямаше да го преследват с колите…

Защо гражданската съвест в България не се буди от някои неща

Гражданската съвест в България се разбужда не от купищата боклуци, с които са заринати пътища, паркове, улици, гори и затлачени - реките, не от дилърите край училища и в дискотеки, не от полицаите, които охраняват спокойствието на престъпници, а от неколцина млади мъже с бради, които не изглеждат като да са от територията (и едва ли биха искали да останат на нея).

Ако утре обаче жителите на Храбрино се окажат без личен лекар, което си е съвсем реална ситуация, и някой тъмнокож, с брада, завършил в България чужденец дойде да ги лекува, дали ще го изгонят…


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    54 22 Отговор
    Храбрите жители на Храбрино, храбро ще умрат, но няма да ги лекува чернокож.
  • 2 Това е върхът

    115 17 Отговор
    ПОМИЯРСКА статия!
  • 3 бай ЙОВАН

    75 1 Отговор
    Това е тук на балканите след като няма полиция съд прокуратура важи закона на джунглата........изяш за да не бъдеш изяден
  • 4 Скоро

    92 13 Отговор
    не е имало такава г нус и естествено дъвъ. емолио взимай си ги у вас тея орки, а на хората от Храбрино браво сдамо така.
  • 5 БеГемот

    18 66 Отговор
    Прост народ ,слаба държава е положението...страх ги е да не им откраднат нямането...ама няма лошо де...

    Коментиран от #49

  • 6 Дедовия

    85 9 Отговор
    Това е само началото. Никой от така наречените медии не говори и дава информации колко мигранти , само млади мъже от Европа се свалят от самолети у нас. От летища в София и Пловдив, къде ги превозват и кои са тези от Виена, Париж и.т.н. Май скоро ще трябва с автомати да пазим жените и децата си. Вие гледайте танци, манджи, разкарвайте кучетата и гледайте телефоните!!!!. Ония отгоре не им пука за вас. на полицията и службите -също.

    Коментиран от #39

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Помак

    9 49 Отговор
    Помшка работа! ...като девила от хаджидимово М.Г ... , българите и турците не правят подобни неща . Помците са кучета на мафията гроп+дпс + прсе и са гнсни и нагли съштества....казВат им наследници на рогатия
    .

    Коментиран от #22

  • 9 Да, бе

    70 6 Отговор
    Всеки, пресякъл нелегално държавната граница на България е престъпник по българските закони и всички, които толерират извършителите на това престъпление с действие или бездействие са съучастници.
  • 10 тази земя е българска,и за да е

    56 9 Отговор
    българска са се били и умирали българи а не брадати пришълци така че всеки да си знае мястото
  • 11 Бендида

    70 3 Отговор
    Когато продължително време цари беззаконие и нехайство, хората стават подозрителни и мнителни. Статията е с необективни изводи. Съвсем пресен случай с пребитите деца на Витошка. Дойче веле защо не направят паралел с германските групи, които пребиха марокански бежанци. Нашето било срамно, а тяхното - храбро ли е? Меркелизъм.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    32 6 Отговор
    Емилия Милчева, по добре.ли се чувствате след тези думи? Нали.нямате студент в Медицинския?
  • 14 име

    45 5 Отговор
    Джурналистите, най-вече тези от Дойче VC, трябва винаги да носят звезди като евреите преди ВСВ за да им е ясно на хората,че са продажни същества и може да извъшат я нац. предателство , най-малкото дезинформация.
  • 15 Коиловци

    30 4 Отговор
    Ние щяхме да ги пребием .
  • 16 Руската опасност

    8 36 Отговор
    КГБ има план 2050 ,който предвижда руската колония бг ,до 2050 година , рускоговорящите да са мнозинство,сега 2024 г .са над 500 хиляди,най опасно по черноморието там все едно си русия,

    Коментиран от #30

  • 17 Граничара

    13 16 Отговор
    Там най много са претрепани Българи ,от българи,до 89 та сттреляха с калашник ако искаш да отидеш до гедерето или швайцарско

    Коментиран от #19

  • 18 доктора

    43 6 Отговор
    Чак сега разбрах, че повечето студенти по медицина в Пловдивско, са чужденци. Пък си направили пикник дружно по околните села. Пък не са учили в ИЧС /институт за чуждестранни студенти/ и не вдяват български, ама обикалят и обикалят мургави брадати доктори на групи.
  • 19 ХАХАХА

    10 10 Отговор

    До коментар #17 от "Граничара":

    Да 89 та година такива илитерати като тебе не са пращали на границата да пазят някой да не отиде У ГЕДЕРЕТО. ХАХАХА
  • 20 Не искаме фашаги неонацисти в България !

    39 3 Отговор
    НЕ ИСКАМЕ АКЪЛ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ И ТОВА Е НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ЧУЖДЕНЦИ! НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ЗАТВОРЕНИ ОФИСИТЕ ИМ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Руди

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Помак":

    Кво каза?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българка

    14 4 Отговор
    В столичният квартал "Овча купел" е пълно с полицаи. Причината са нелегални мигранти. За това сигнализира гражданин, който е излязъл да пуши на терасата си и е видял екшъна. "Буквално е черно от полиция, фрашкано е с народ. Има мигранти, пада страшна гоненица, по-добре хората да не излизат в квартала, казва притесненият гражданин. Не е ясно точно колко е и броят на мигрантите, но по думите му те са повече от 10.

    Коментиран от #26

  • 25 Мдааа

    11 1 Отговор
    Бежанци са се сбили в Центъра за мигранти в „Овча Купел” в София, екшънът бил страшен и има един пострадал. От МВР потвърдиха случая и допълниха, че ситуацията е овладяна. Полицейското присъствие в района е засилено. По първоначална информация в основата за пререканията е спор за жена. Очаквайте подробности.
  • 26 Хммм

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Пратете Денков в Овча Купел да потуши напрежението и боя Това е началото, кой ще плаща на полицията.
  • 27 Тоз

    15 6 Отговор
    В голям радиус около ВМИ Пловдив е все едно си в Пенджаб. Комунистите, които управляват мед. институт от 80 години насам, приеха тези същества. Алъш-вериш има.

    Коментиран от #28, #42

  • 28 Комунист

    19 4 Отговор

    До коментар #27 от "Тоз":

    Да, ама не. Приехте ги след 1989-та година демократите открили 52 фалшиви ВУЗ-а. Пълно е с чашафи в държавата и самолетите нон стоп докарват още чаршафи от Австрия и Брюксел. Комунистите му пак виновни. Иди да видиш сега мигрантският екшън в кв.Овча купел - София. Ей това направихте.
  • 29 Шопендар

    19 0 Отговор
    Защо никой не коментира храбреците с бради пна витошка снощи

    Коментиран от #31

  • 30 Глупаци и дебили в Бълхарника бол

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Руската опасност":

    ГАНЬО ЗАХЛУПЕН, ТУРЦИЯ ИМА ПЛАН ДО 2026 Г ДА СИ ВЗЕМЕ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИЯ ДО ВАРНА, РАЗГРАД ТЪРГОВИЩЕ,РОДОПИТЕ ПЛОВДИВ И ПАЗАРДЖИК! ТА РУСИТЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ АКО ГИ ИЗПЕВАРЯТ!
  • 31 Читателка

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "Шопендар":

    Е, кой да ги коментира ,като никой не смее да направи това. Къде ги търсиш мисирките....
  • 32 Аналози

    9 0 Отговор
    Дойчетата намекват: оправетеси боклуците, пък после се грижете за мигрантите, които ви пращаме
  • 33 Оставаме Неразбрани

    12 1 Отговор
    Дойчетата ни майтапят, пак не са разбрали правилно българите. Хората от Храбрино са хукнали да ловят мигрантите, за да ги хванем у българско, да не минат у немско - пазиме Ви по шенгенски бе, от любов и преклонение. А дойчетата намекват май, че сме расисти, а? Все ни критикуват.
  • 34 За грант продавам Майка си

    21 2 Отговор
    Скандалното видео заснето в навечерието на 8 март в което 11 кюрдски мигранти бият деца на Витошка. София започва да се превръща в столица от ранга на тези в Западна Европа. ЕС и "Европейските ценности", въздушно-капковия Шенген може да се каже, че вече работят. Единственото което остава е Терзиев и Бонев да спретнат най-пищният гей-парад досега и сме цъфнали и вързали
  • 35 Aлфа Bълкът

    10 0 Отговор
    Алооо вас в София ви бият, а нас по селата кой да ни пази? Взимат се превантивни мерки, че ви видяхме в софията!
  • 36 На тази Емилия

    11 3 Отговор
    И на вмерисаното зеле ще кажа да идат до някой така наречен център в Овча купел или другаде и тогава да дрънкат политкоректните си приказки за насаждане на страхове и ксенофобия даже и да попитам политиците ни живеещи си в някакъв техен измислен розов свят нямащ нищо общо с реалността на българина защо допуснаха страната ни да стане разграден двор и всякаква престъпна паплач да се разхожда по границата ни.Защото,ако имаше по-строги закони вероятно това би имало възпиращ ефект.А защо у българина гражданската съвест е заспала и защо не реагира на сериозни и повтарящи се проблеми ще кажа че илюзиите му,че може да промени нещо и от него зависи нещо отдавна умряха и то с помощта на неработещи държавни органи.Та му остана само борбата с пълчищата бежанци за чието присъствие често споменаваме майката на фрау Меркел,разтворила широко вратите на Европа за тях!!!!
  • 37 Нико

    12 1 Отговор
    Ква са тия студенти дето учат медицина в България пък не знаят български .?

    Коментиран от #40

  • 38 DW и Емилия Милчева , Фейкове и

    16 1 Отговор
    Маниполации!! Преди няколко години едни Американски войници Натръшкаха една Работна нощна Смяна в едно Предприятие, тогава не Ревахте!! Сега, ни препращат престъпници от Австрия, и Искате Населението да ги Прегръща!! Ако бяха Читави тея Мигранти от Австрия, нямаше да ни Пращат на нас, щяха там да си останат!!
  • 39 Само сами

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дедовия":

    Ще можем да се спасим, пазете се Братя!
  • 40 Бате, така се учи тук

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Нико":

    И после гледай, какво става...
  • 41 Бамби

    7 2 Отговор
    Браво на хората от Храбрино! Не чакат на държавата, дами проявяват бдителност и инициатива! А чужденците да не се чудят къде да обикалят и да се тикат между шамарите! Да се разхождат на воля в Афганистан, Сирия , Индия и откъдето да дошли!
  • 42 големи

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тоз":

    комплексари сте вие третополовите ..! вие си ги създадохте тия университети за чужденци и им разрешихте да учат тук без да знаят български а сега пак руснаците ти виновни ?!?!?
  • 43 мхааа

    4 3 Отговор
    И се разлаяха едни копейки...
  • 44 И в Стара Загора

    5 0 Отговор
    в медицинския пълно с такива "студенти". Български не говорят, викат и крякат по улиците, а на спортните площадки и за капак имат музикален фон от гнусна музика, която може да влуди всеки с що-годе нормална нервна система. И се чудя как я учат тая медицина. Имаме и лекари, останали в града, но те говорят български почти без никакъв акцент и това е нещо съвсем различно от ония пълчища.
  • 45 Гост

    8 2 Отговор
    За това ще благодарите на Денков и Габриел, които преди 2 месеца подписаха с Австрия да се връщат всякакви мигранти в България.
  • 46 да вземат

    2 2 Отговор
    и да им пратят в Храбрино украинците, та да видят що са истински бежанци. Ама ще трябва да хрантутят мързеливците, че на украинците не им се работи, защото всички са ими длъжни. Тогава да видим дали храбреците ще съберат храброст, та да се разкарат маещите се нагор-надолу бежанци.
  • 47 Кьолн

    2 0 Отговор
    Пожелавам на авторката на статията няколко мургави мъже да и се изредят!:) Не е задължително да са с бради!:)

    Коментиран от #52

  • 48 факуса

    2 0 Отговор
    какви са тез медици дет се разхождат с брадви в гората,кой нормален човек се разхожда в гората с брадва,да ги видят какви оценки имат или само се правят на студенти
  • 49 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "БеГемот":

    що не идеш студент в англия и тръгни на разходка в гора с брадва
  • 50 флипп

    3 0 Отговор
    Точно с ей такава пропаганда беше промит и унищожен европееца, сега идва нашия ред!
  • 51 Перо

    1 0 Отговор
    Джендърката, автор на статията не знае ли, че всеки преминал държавната граница на неопределеното място - ГКПП е престъпник и се наказва по НК! Документи за бежанци се подават в посолствата или на ГКПП. Тези чуждестранни студенти какво правят в граничната зона! Или искат да заработят нещо! Няма нищо,което ги оправдава да бъдат там!
  • 52 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Кьолн":

    По-добре е да са мургави, мръсни и с бради!