Last news in Fakti

18 Март, 2024 16:00 1 278 27

Емилия Милчева: Измислената криза с мигрантите скри Нотариуса и „Турски/Балкански поток“

  • мигранти-
  • криза

Новите щурмоваци подготвят терена за изборите за евродепутати в началото на юни и си играят с огъня, размахвайки плашила. ГЕРБ и ДПС не им пречат

Емилия Милчева: Измислената криза с мигрантите скри Нотариуса и „Турски/Балкански поток“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нито една данна в българската статистика не потвърждава увеличен мигрантски натиск или ръст на престъпленията от чужденци, но по предложение на национал-популистите от „Възраждане“ и БСП парламентът посвети цяло пленарно заседание на темата за сигурността и мигрантите.

Видео от сбиване между две групи младежи, споделено в социалните мрежи, подгря кампанията срещу мигрантите, която двете партии водят от февруари насам. Тогава в България кацна първият самолет с мигранти от Австрия по силата на Регламента Дъблин и „Възраждане“, която ще се сродява с европейската крайна десница, също и БСП – член на европейската левица, започнаха с дезинформация, че това е първият транш от договорени хиляди мигранти, че страната ще се напълни с чужденци-престъпници, че правителството лъже за броя им.

След три месеца предстоят изборите за Европейски парламент и темата за нелегалните мигранти е взета на въоръжение не само от крайнодесните в Европа, но и от политиците популисти. Европейските правителства са в неравна битка за контрол над имиграцията. Ако в България броят на мигрантите е незначителен, в развитите западни демокрации броят им предизвиква обществени страхове и възход на формации като Партията на свободата на Герт Вилдерс в Нидерландия и “Алтернатива за Германия”.

Мегафоните в действие

Боят в разпространеното преди седмица видео е между непълнолетни българи и младежи мигранти и е заради момиче. Двете групи са се познавали и расистки подбуди няма, неколкократно обясни вътрешният министър в оставка Калин Стоянов. Последва сбиване в най-стария бежански център – в Овча купел, населен предимно със сирийци, а други непълнолетни българи нападнаха британски студенти от пакистански произход и ги ограбиха.

Но националистите вече бяха извадили мегафоните за протести в защита на българите от чужденците, които се “гаврят” с тях и по улиците на София тръгнаха шествия с трикольори и тъпани, в които се включиха десетки тийнейджъри в черно и скандирания “Мръсна черна сган” и “България за българите”.

Изслушването в парламента на вътрешния министър в оставка Калин Стоянов и на председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева поискаха БСП и “Възраждане”. Но за политическата атака срещу правителството на премиера в оставка Николай Денков, съвпаднала с преговорите за ротация в управлението, се активираха също “Има такъв народ” (ИТН). С приятелски огън допринесоха и партньорите в управляващото мнозинство – ГЕРБ-СДС и ДПС. Всички тези формации се възползваха от изкуственото раздухване на страховете от мигрантите и създаването на социална паника с помощта на медии, в преследване на различни интереси.

Спокойно, но с опасности

Отговорът на разпалвани умишлено страхове обикновено е непропорционален. Дарик радио съобщи в сряда (13 март) за двама сирийци на 20-23 години, пребити от младежи с тъмни дрехи и качулки. По информация на медията чужденците, които са придобили хуманитарен статут, пазарували в денонощен магазин, когато били нападнати.

Но преди това ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха законопроект да бъде увеличен капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Аргументите – „заради миграционната обстановка и опасностите, които произлизат от нея“, както обясни Анна Александрова (ГЕРБ), и е “свързано с националната сигурност” – според колегата ѝ Теменужка Петкова.

Незаетият щат в Гранична полиция е 700 човека, от които 450 – с полицейски правомощия. Дефицит на кадри има и в ДАБ, където се търсят 120 човека.

Статистиката, представена от правителството, не потвърждава опасностите. През 2023 г. престъпленията, извършени от чуждестранни граждани у нас, са 287, а от български граждани – 4345. Десет години по-рано – през 2013 г., съотношението е 285 към 10 221.

Общият капацитет на шестте центъра за бежанци в страната е 3572 и е запълнен на 43%. За първи път в един от тях – този в Харманли, се обособява сигурна зона за непридружени непълнолетни за 98 души, с допълнителна охрана. А месечната издръжка на мигрант е 395 лева – 43% от минималната работна заплата в България.

С около 30% на годишна база е спаднал мигрантският натиск. От началото на 2024 г. са предотвратени 5200 опита за преминаване на границата с Турция, докато за същия период на миналата година са 15 600. Според министър Стоянов „никога не е било толкова спокойно, както в момента“ и това се дължи на ефективното противодействие на МВР. Но причината по-скоро е в променените маршрути за трафик на мигранти, които се изместват през Румъния.

Димката скри Нотариуса и „Турски/Балкански поток“

Раздуханата истерично тема с мигрантите е в услуга на всички политически сили – с изключение на ПП-ДБ. Парламентарната опозиция в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН намери знамето си в разпалването на страхове, след като социолозите измериха преобладаващо нежелание за предсрочни избори.

За ГЕРБ, които изначално практикуват къде по-мек, къде по-твърд патриотизъм – според случая, грижите за сигурността ги отървават от негативите на последните скандали и им осигуряват известно предимство в преговорите за смени на министри и механизма за избор на членове на регулатори и контролни органи. Аферите в съдебната система, където разкритията за делата на убития Мартин Божанов – Нотариуса водят към обвързани с ГЕРБ и ДПС главни прокурори и други магистрати потънаха под “тежестта” на мигрантската заплаха.

Потънаха и нови подробности за построения в третия мандат на ГЕРБ газопровод „Турски/Балкански поток“. Допълнителна информация за проекта, плод на споразумяването на България с руската компания “Газпром”, стана известна заради копието на пътната карта за газопровода, открита в хакнатата поща на помощник на руския политик Александър Бабаков.

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че автентичността на документа трябва да бъде потвърдена, а депутатите от ПП-ДБ Мартин Димитров и Ивайло Мирчев запитаха енергийния министър за същото. Но едва ли ще получат отговори. Най-малкото поради факта, че оригиналът на пътната карта изчезна и не може да бъде открит, въпреки твърденията на последния енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова, че я е оставила в касата в кабинета си.

Изтеклите документи обаче потвърдиха онова, което българското общество вече знаеше – че тръбата, по която тече руски газ, е изградена, за да заобиколи Украйна, контролирана е от руските власти, а българските институции са съдействали да се реализира по най-бързия начин.

Новите щурмоваци

За разлика от “пътната карта”, протестите срещу мигранти в столичния център и квартал Овча купел намериха място в телевизионния ефир. На тях се появиха известни и не дотам познати лица като евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО), бившия депутат от БСП Страхил Ангелов, Симеон Славчев от партия МИР, свързвана с кръгове в президентството.

Също и генералът от запаса Димитър Шивиков, който на последните парламентарни избори се яви от “Неутрална България”, обединяваща “Русофили за възраждане на България”, “Атака”, БКП, Партия на българските комунисти и др. Нови патриотични формации като “Младежи за България” и Клуб “Родолюбие и отечествознание” също си проправят път заедно с известния БНС, познат като организатор на националистическия Луковмарш.

Протестът в Овча купел пък се организира от Борислав Тодоров, неуспялият кандидат за районен кмет от ГЕРБ. Впрочем, ГЕРБ не спират да атакуват по един или друг начин кмета на София Васил Терзиев, чийто избор прекрати владеенето на столицата от партията на Бойко Борисов.

След призиви на столичните общински съветници Георги Георгиев (ГЕРБ) и Карлос Контрера (ВМРО), Столичният общински съвет заседава извънредно отново по темата за сигурността, застрашена от мигранти. Контрера, който бе част от управляващото в мандата на ГЕРБ мнозинство в СОС, вече спекулира с твърдения за “арабски и ислямски банди”.

Новите щурмоваци подготвят терена за изборите за евродепутати в началото на юни и си играят с огъня, размахвайки плашила. ГЕРБ и ДПС не им пречат.

(Текстът е публикуван в euractiv.bg)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РуZко българска мафия

    9 18 Отговор
    Така наречените патрЕотари винаги са били патерици и слуги на мафията БСП-ДПС-ГЕРБ .

    Коментиран от #21, #23

  • 2 БКП - румен пилона и буда ломоносов

    8 14 Отговор
    Myтpaта Борисов го изобличиха в намерената пътна карта като продал България на кремълския къс бандит и активира каракачанката и бившата му секретарка - копанapa Копейкин.

    Коментиран от #22

  • 3 кой ви оцапа гащетата

    21 6 Отговор
    Кой гласува за въздушно-капковия шенген, кой отвори вратичката за мигрантите, кой се съгласи министъра на вътрешните работи да е неконтролируем от него? Кой направи предпоставките за всички тези циркове? Предателите от ПП-ДБ! Сега тези реват че някой им дърпа килимчето под краката. Ами, некадърници сте, сами сте си виновни! ПростиПарчета!
  • 4 Псралел

    15 2 Отговор
    Надявам се да имате дъщери, Емилия!
    После ще говорим.

    Коментиран от #20

  • 5 ВКК

    17 1 Отговор
    Що не питате хората, които живеят около НДК и след Халите, колко е спокойно. На афганистанците, които не бягат от война и са само мъже, мястото не е в градовете.
  • 6 икономист

    15 1 Отговор
    Всичко е ала-бала . става дума само за едни пари по плана за развитие
  • 7 Трол

    15 3 Отговор
    Да ви кажа честно, тези балкански потоци и нотариуси въобще не ме интересуват, ама съм сигурен, че мигрантите бият здраво.
  • 8 Браво

    15 2 Отговор
    Данни няма, а имигранти с винкели има. Да не би да е компютърна "грешка"?
  • 9 Карлсон от покрива

    14 3 Отговор
    Г-жо Милчева, ако хакери са успели да "свият" пътната карта на Турски поток от пощата на високопоставен руски чиновник, защо това не се води руска хибридна атака, а си го облизвате като чиста истина?! Питам, понеже друг такъв случай май няма! Мерси!
  • 10 1020

    12 1 Отговор
    Като дъвчеха т.нар."Нотариус" по медиите, какво последва от това? Кръгло НИЩО! А иначе всички ги знаем тези работи отдавна. Подробностите не са важни, важно е как работи. Затова бяха протестите 20-та година. И какво последва от това? Пълна трагедия! Проблемът с мигрантите е огромен и дългосрочен. Оказва се, че наистина е въпрос на оцеляване и идентичност. И какво следва от това? Статии като тази на иначе добри журналисти (като автора на тази статия) се опитват да неглижират и да подценяват проблема. Огромен е проблема с мигрантите, особено за страна в толкова страшна демографска криза като нашата страна.
  • 11 Ъхъъъъъъ мозъци....

    5 1 Отговор
    19, 01 милиона евро е цената обявена за главата на Борисов и то точно в същият сайт където беше поръчан Алексей Петров !!!
  • 12 Ъхъъъъъъ мозък....

    4 0 Отговор
    "Измислената криза" викаш а?....а дали са измислени и тези обявените цифри за "глави" където е вече и Борисов а? Май се оказа, че всички реализирани оферти са платени нали по сметки на Кайманите ? Впрочем и Лорер го има за отстрел гледам, но за скромните 20 хиляди евро за които никой механик няма да се ангажира, освен ако случайно не го види някъде..... Обаче гледам че за посланикът на Израел Йоси Леви Сфари цената стана вече 80 хиляди евра... и скача всеки ден

    Коментиран от #13

  • 13 И аз го следя

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ъхъъъъъъ мозък....":

    гледам че за посланикът на Израел в София Йоси Леви Сфари цената скочи от 80 хиляди евра на 450 хиляди...
  • 14 мили МИГРАНТИ

    9 1 Отговор
    Аха ! Демек - проблеми с мигрантите нЕма (според авторката на пасквилчето) ?! Не я знам как изглежда тази г-жа или г-ца , ама ако иска да види как нЕма проблеми с тях , нека се поразходи в района около Женски пазар след 10 ч. вечерта (все пак - идеален център на София) , ама така - самичка и ако не изглежда като женски Франкенщайн , ще усети колко безпроблемно ще бъде разчекната от безпроблемните (и толкова мили за нея) МИГРАНТИ .

    Коментиран от #19

  • 15 И аз го следя

    0 0 Отговор
    И ......
  • 16 Това е безспорен

    0 1 Отговор
    Факт.
  • 17 Анонимен

    5 1 Отговор
    Като изнасилят дъщеря ти жена ти, ще бъде някакъв много малък незначителен процент на фона на статистиките, които водят. Така, че всичко е точно. Докато не заплодят всички българки, няма да има проблеми с мигрантите.

    Коментиран от #18

  • 18 Бай той Толстой

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    И него като го напълнят като еклер,ще бъде незначителен проблем!
  • 19 Бай той Толстой

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "мили МИГРАНТИ":

    Недей,че вярно ще отиде-то не е драндисвано от месеци бе!
  • 20 Чепчо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Псралел":

    Нема какво да говорим,да свалят гащите и стойка свещ веднага!Ще говорим......
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТтТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "РуZко българска мафия":

    Всичко то ви е измислено! Даже и претоплената манджа….
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 За грант продавам Майка си

    3 1 Отговор
    Емилия Милчева е автор на "Дойче веле", нали така?
    Вече има информация по други мрдии, че Правителството на Сглобката лъже за мигрантите и разпространява дезинформация. Същото го прави и Емилия Милчева!

    Цитирам „ През 2013 година е имало 285 престъпления на чужденци и 10,221 престъпления на българи
    През 2023 година е имало 287 престъпления от чужденци и 4345 от българи
    Тоест, Министерски съвет показва, че престъпленията от страна на българи са спаднали повече от наполовина, а престъпленията от чужденци са останали на същото ниво. Елементарна аритметика показва, че следователно има над двойно увеличение на пропорцията на престъпления от чужденци спрямо българи. 
    Според НСИ в България има 6,447,710 бълг. Граждани и около 83,715 чужденци.
    Следователно, чужденците в България са 1,2% от населението.
    Същевременно, през 2023 година общо престъпленията според Министерски съвет са 4632. Съответно тези 287 престъпления представляват 6,1% от всички престъпления в държавата.
    Това значи, че чужденците, които са 1,2% от населението, правят 6,1% от престъпленията.
    МС, отново, опровергава своето собствено твърдение и данните, разкрити от тях демонстрират, че всъщност има значително по-висока престъпност от чужденци, отколкото от българи. 

    Коментиран от #26

  • 26 За грант продавам Майка си

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "За грант продавам Майка си":

    Заключение:
    Твърдението на МС е предимно лъжа, която те сами опровергават. Тъй-като не можем да приемем, че са допуснати елементарни аритметически грешки, поради които “повече” престъпност е изглеждала като “по-малко”, приемаме, че МС и Емилия Милчева разпространяват дезинформация. “
  • 27 Истината съм аз

    3 0 Отговор
    Мигрантите вън ,тея са по голямо зло от политиците