Тема: Украйна

12 Май, 2024 10:01 1 769 106

Тамара Ейделман: Путин използва историята за лични цели... Намирисва ми на фашизъм

 • украйна-
 • тамара ейделман-
 • русия-
 • история-
 • путин-
 • владимир путин-
 • война-
 • руснаци-
 • украинци-
 • фашизъм-
 • сталин-
 • кремъл

Днешната ситуация е много по-страшна заради количествата ядрено оръжие и заради безсилието на международните организации, каза Ейделман

Тамара Ейделман: Путин използва историята за лични цели... Намирисва ми на фашизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На тържествена церемония в Големия дворец на Кремъл на 7 май Владимир Путин официално встъпи в петия си президентски мандат. След като положи клетва и прие парада на кремълския полк, Путин отиде в Благовещенския събор, където патриарх Кирил отслужи молебен в негова чест. За първи път молебенът беше показан по телевизията. "Дай Боже, краят на века да означава и край на вашето пребиваване във властта", пожела патриархът на президента.

Два дни по-късно, на фона на продължаващата трета година кръвопролитна война в Украйна, с военен парад на Червения площад в Москва беше отбелязан Денят на победата, или краят на Великата Отечествена война. В речта си Владимир Путин отправи обичайните си критики към Запада, обвинявайки го в разпалване на регионални конфликти, междунационални и междурелигиозни вражди и във възпиране на независимите центрове на развитие. Путин обяви, че Русия е готова за диалог, но в същото време напомни, че ядрените ѝ сили са винаги в бойна готовност.

Още новини от Украйна

Тези теми коментира за БНР руският историк Тамара Ейделман, отличена през 2003 година като "заслужил учител на Руската федерация" и заклеймена през 2022-ра като “чуждестранен агент”.

Тамара Натановна, какво означава лично за вас датата 9 май?

"Това е краят на войната. Това е трагичен ден. Самият израз "да се празнува 9 май" ми се струва неправилен. Разбирам, че когато са обявили края на войната през 1945 г. хората са започнали да ликуват, но това е ден на паметта и ден на траур. Днешното дрънкане на оръжие е особено безнравствено. Как може в деня на края на войната да се организира военен парад? Това ми се струва ужасно.

Веднага след края на войната започнаха да превръщат трагедията в триумф. Съзнателно беше създаден образ на войната като триумф и то не толкова на армията, колкото на пълководците под мъдрото ръководство на великия вожд. След смъртта на Сталин започна да се формира по-човешка представа за войната. През 60-те и 70-те години на ХХ в. се появява това, което ще нарекат по-късно лейтенантска проза. Бакланов, Астафиев и Биков пишат за човека по време на война. Написани са много забележителни книги. Появяват се филми: "Иваново детство", "20 дни без война", "Проверка по пътищата".

В същото време обаче още тогава властта се е опитвала да си присвои този ден. Онези, които са се връщали от войната, са се наричали фронтоваци. Днес тази дума не се използва. Използва се "ветерани". На пръв поглед това е едно и също. Ако си ветеран обаче, това не означава задължително, че си бил на фронта.

Дядо ми е участвал във войната и никак не обичаше да говори за нея. Това е показано много добре в книгата на Светлана Алексиевич "Войната не е с лица на жена". Много от жените, които тя интервюира, споделят, че дълго време не са можели да говорят за войната и не са искали да си спомнят за нея. В същото време беше създадена голяма група от хора, които ходеха по училищата и участваха къде ли не. Не искам да ги поставям под общ знаменател. Не се съмнявам, че и сред тях е имало хора, които наистина са воювали. Но те създадоха един напудрен образ на войната, в който сякаш започнаха да вярват. И много лесно в началото на новия век този по-човешки образ на войната беше изтласкан на заден план и осакатен. Отново си спомнят преди всичко за Сталин и обличат децата във военни униформи. Въпросът е защо това стана толкова лесно. Може би защото никога не беше казана цялата истина за войната."

Защо в днешна Русия се реабилитира фигурата на Сталин?

"Защото сегашният режим усеща близостта си с тогавашния режим. Следователно култът към тогавашния вожд подсилва култа към сегашния вожд."

Владимир Путин се опитва да докаже, че т.нар. от него "специална военна операция" е продължение на борбата с нацизма от времето на Великата отечествена война. Доколко му вярват хората в Русия?

"Това е много болезнен въпрос, на който няма категоричен отговор. Със сигурност не всички вярват в това. Познавам много хора и то не само от средите на московската интелигенция, които не вярват. Ако кажем, че никой не вярва, също няма да е вярно. Разбра се, че мнозина вярват. Пропагандата обаче се опитва да ни убеди, че хората се борят с колективния Запад. А тези, които не се борят, са някакви отцепници.

Мисля, че активните поддръжници на войната и противници на Америка не са чак толкова много. Други се съгласяват, че Западът е нещо страшно, макар че никога не са ходили там. Има такива, които не вярват, но се страхуват да изкажат мнението си или го изказват в много тесен кръг."

Владимир Путин твърди, че воювайки в Украйн,а Русия не заграбва чужди територии, а защитава своите исторически земи. Как ви изглежда този аргумент в качеството ви на историк?

"Мен като историк ме обижда това, което прави Путин с историята - използва я за личните си цели. Тези, които работят за него, постъпват много хитро. Защото вземат някакъв факт или историческа версия и след това ги смесват с множество лъжи. Или вземат дадена историческа версия и я представят като единствено възможна. Въпросът дали украинците и руснаците са един народ се обсъжда от историците и филолозите от ХIХ в. Нека учените спорят спокойно помежду си.

Дори да бяхме братя-близнаци, за какво изобщо говорим? И кой е казал, че някаква странна биологична общност, това вече намирисва на фашизъм, трябва да живее в една държава? Хората, които живеят в дадена държава, са нацията. Наричаме руснаци руснаците, евреите, бурятите, и украинците, които са граждани на Русия. Има и граждани на Украйна. Най-различни, говорещи на различни езици. Това няма нищо общо с тяхната пропаганда, която се основава на фалшивата история. Това няма значение. Има граници и Будапещенско споразумение, което Русия е подписала."

През септември миналата година в Русия се появиха нови учебници по история за 10 и 11 клас, в които са разяснени целите и задачите на така наречената "специалната военна операция". Освен това, през седмицата президентът Путин подписа указ за държавната политика в областта на историческото образование. Ето някои цитати от указа: "Русия е държава-цивилизация, сплотила руския и много други народи в пространството на Евразия в единна културно-историческа общност", "В основата на самосъзнанието на руското общество са залегнали традиционни духовно-нравствени и културно-исторически ценности, от които зависи съхраняването на суверенитета на Русия", "Неприятелските действия на чуждестранни държави целят на отрекат или омаловажат приноса на Русия в развитието на световната цивилизация". Какво означава това за историческата наука и за училищното образование?

"Учителите могат и да не забележат конкретно този указ, но това е още една тухла в стената, която строят. Още едно изхвърляне на отрова в така и така отровената атмосфера. Това, че Русия е държава-цивилизация предполага, че тя е някакво особено явление с особени традиции, които трябва да бъдат защитени. Това означава, че Русия се различава от Запада, че не са ни нужни човешките права и свободи и че искаме да живеем по съвсем друг начин. Разбира се, че атмосферата, която трови живота в Русия като цяло ще се проявява и в училищата. И не само заради учебника.

Учебникът на президентския помощник Владимир Медински е пропит от тази идея. Всички се ужасяват от последната част за специалната военна операция, но цялото му съдържание води към това. Всичко е направено много хитро. Целият учебник е пропит от идеята колко прекрасно е било да се живее в Съветския съюз. Не са били доволни само някои отцепници и националисти, които Западът е финансирал. А ние винаги сме се защитавали. През 1956 г. сме се защитавали в Унгария, през 1968-ма - в Чехословакия, след това в Афганистан, а сега се защитаваме в Украйна. Всичко това ще се втълпява на децата. Много е тъжно."

Въпреки че историческите аналогии винаги са неточни и непълни, все пак искам да ви попитам на кой период от историята на Русия или на Съветския съюз ви напомня това, което наблюдаваме днес?

"Дълго време се обсъжда въпросът дали все още е 1929 или вече 1937 г. Не е нито 29-а, нито 37-а. 2024-та е. Всички диктатори си приличат по нещо, защото са диктатори. В предишните периоди не е имало ядрено оръжие, което днес е средство за шантаж. Съветският съюз имаше ядрено оръжие, но той беше съвсем друга държава. Сега имаме Русия, Украйна и много други държави. Съотношението на силите е напълно различно. Не е имало интернет и мобилни телефони. Това значи, че скоростта на предаване на информацията е била друга, което е много важно.

Затова смятам, че се намираме в особен период. Днешната ситуация е много по-страшна заради количествата ядрено оръжие и заради безсилието на международните организации, което с всяка изминала година става все по явно. От друга страна, навремето не е имало възможност за бързо предаване на информация и за трансгранични онлайн контакти. Днес те са голямо предимство и трябва да се възползваме от тях."

Тази седмица Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за пети път. Какво очаквате от поредния му мандат?

"Лично аз не очаквам нищо или по-скоро нищо добро. Виждам как всеки ден гайките се затягат все повече. Всеки ден има новини, че пенсионерка получава пет години затвор за коментар в социалните мрежи, че 67-годишна лекарка е застрашена от ефективна присъда, защото е казала нещо на вдовицата на загинал в Украйна, че дават тежки присъди на болни и възрастни хора. Не говоря за осъдените правозащитници и за загиналия Алексей Навални, а за обикновени хора, които просто са си отворили устата. Изобщо не ми харесват и ученията с ядрено оръжие. Разбирам, че това е преди всичко начин за шантажиране, но човек може да се увлече.

Зная, че имате приятели в България. Можете да се обърнете към тях от ефира на националното радио.

"Много искам да поздравя българските си приятели. Участвах в международен проект и работих много с български учители по история. Спомням си за тях с голяма любов."

Автор: Ангел Григоров


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Свободен

  22 52 Отговор
  Не намирисва, а направо смърди на фашизъм!
  И на смърт!

  Коментиран от #3, #98

 • 2 Калпазанин

  51 13 Отговор
  А на бас че тука некой се крие под шапката на ДЗ, с абревиатура БНР. името и тона на статията както винаги ми го подсказа ейделман, някак си "чисто" еврейско звучи. Просто няма как да го прикриеш

  Коментиран от #20

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 САМО ПИТАМ

  58 12 Отговор
  ОТ КЪДЕ ГИ КОПАЕТЕ ТЕЗИ РАЗБИРАЧИ НАЗОБЕНИ..........?

  Коментиран от #83

 • 5 Сиганин

  10 32 Отговор
  На снимката що плачка и бърше сълзи чичо Путин
 • 6 да де

  48 7 Отговор
  Така де само мошетата може демонстративно да късат хартата на ООН в самото ООН и това не е фашизъм.
 • 7 Българка

  16 47 Отговор
  Путин е руският Хитлер. Идеологията на неговата групировка е фашистка. И ако в свободните страни има свобода на словото, на мисленето и възгледите, то в тиранична Русия нямаш право на мнение. И призовавам путинистите в тоя форум да си ходят в путинова Русия, за да видят какво подкрепят и възхваляват от първо лице

  Коментиран от #16

 • 8 ХоХо

  50 7 Отговор
  Пъ да нападнеш Либия Ирак Сирия Югославия и Виетнам е демокрция налЕ

  Коментиран от #14

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 бебето

  8 17 Отговор
  този мяза на гумена топка с очи

  Коментиран от #35

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 м0ше

  37 6 Отговор
  А за ген0цида в Палестина какво ще кажеш историчкеее

  Коментиран от #18

 • 13 Сталин

  30 8 Отговор
  "Ако някой е атакуван от евреите,това е сигурен знак за добродетелта на този човек.Този който не е преследван от евреите и който е награждаван от тях е безполезен и опасен."

  -Йозеф Паул Гьобелс
 • 14 Пъ оди у

  18 8 Отговор

  До коментар #8 от "ХоХо":

  Либия, Ирак, Югославия и Виетнам.

  Коментиран от #38, #40, #63

 • 15 Zахарова

  17 11 Отговор
  Е,как да намирисва,то си чист фашизъм. Тва ,че беге анцузите несе усещат, как се фашизират и са тотално с промити пропагандно мозъци Е проблема. Съсипаваме си страната@
 • 16 Сиганин

  18 33 Отговор

  До коментар #7 от "Българка":

  Българските путинофили не ходят в Русия, те работят в Испания, почиват в Гърция, децата им учат в Англия, карат Немски коли, ползват Американски социални мрежи на Южнокорейски телефони и много отдавна са изхвърлили чугунените мелачки за домати на които пишеше Сделано в СССР

  Коментиран от #51, #96

 • 17 Сталин

  28 12 Отговор
  Евреите са бесни на Путин,защото им спря бизнес за милиарди като спаси десетки хиляди деца от сигурна смърт, еврейската мафия отвлякоха 57 000 украински деца към израелските клиники за трансплантация.Израел е световната столица на нелегалните трансплантации ,като хора от цял свят могат да си поръчат трансплантация на каквито органи имат нужда,като цената е над 100 000 $ ,основните донори са Украйна още от 2014 година и Бангладеш

  Коментиран от #53

 • 18 Историк

  8 5 Отговор

  До коментар #12 от "м0ше":

  Па ти кАжи кво станА на 07.10.2023.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Биско Чекмеджето

  22 5 Отговор

  До коментар #2 от "Калпазанин":

  От учителката ми по немски знам, че ако една фамилия е съставена от две имена, то задължително приносителя е yuden

  Коментиран от #79

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Минаващ

  13 2 Отговор
  А значи е родниша на еврейский народ!!!
 • 24 Сталин

  23 7 Отговор
  На тая еврейска фъшкия ейделман и намирисва з@дника
 • 25 Ром

  5 9 Отговор
  Верно ли в Мочата има метал за 10 милиона лева?

  Коментиран от #39

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Ленин

  6 11 Отговор
  От гАлоша шо убафф чакъл ша станиии 🗿🪨🔨
 • 29 Сталин

  15 3 Отговор
  Репресиите направиха Русия велика.Когато в СССР имаше репресии страната беше велика и силна ,и се развиваше стремително и бурно.Когато репресиите бяха прекратени , всичко започна да гние ,разлага и умира,защото репресираните злодеи и предатели започнаха да навлизат във властта.Докато в България не започнат да се сглобяват бесилки и режат глави ,нищо няма да се промени,както казва Томас Джеферсън "Дървото на свободата от време на време трябва да се полива с кръвта на тираните и патриотите."Но тъй като българина е нихилист и мишок и все гледа да не се прекара и за нищо не би си нарушил спокойствието да си пие ракията и пълни тумбака и вечно да се сърди на някой че не му е уредил живота.Борбата е развитие,но в България няма борба за нищо ,така че няма и никакво развитие ,както казва Шекспир -"Надежда всякаква вие оставете"

  Коментиран от #32, #34, #58

 • 30 Т.е.

  29 6 Отговор
  Тамара Ейделман е еврейка ( руска гражданка) и чуждестранен агент

  Това е достатъчно.

  Всички страни по света се нуждаят от американския закон за чиждестранни агенти"

  Коментиран от #86

 • 31 Мда

  17 4 Отговор
  По изявите им ще ги познаете. Тези дни около 9.05 лъснаха най-яростните фашисти.
  Най-яростните фашисти, най- големите радетели за еврогейски ценности

  Коментиран от #33

 • 32 Ка-пу-тин,

  11 5 Отговор

  До коментар #29 от "Сталин":

  СССР го създадоха евреи-болшевики.
 • 33 Оди у

  5 8 Отговор

  До коментар #31 от "Мда":

  Русиа.

  Коментиран от #41

 • 34 Градински

  3 11 Отговор

  До коментар #29 от "Сталин":

  Значи е време да полеете прословутите дървета с соковете на Zлата орда
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 И Преди и сега

  6 14 Отговор
  Преди блатните територии ги владееше Златната орда сега ги владее Zлата орда

  Коментиран от #52

 • 37 Ейделман да отиде в Газа,

  17 1 Отговор
  Там няма фашизъм и ще живее спокойно и свободно.Там има израелски мир и демокрация.
 • 38 Хаха

  14 3 Отговор

  До коментар #14 от "Пъ оди у":

  ПЪ предпочитам да отида в екзотичен Виетнам или Югославия, отколкото в Кравария! Не всички имаме твоята мИчта - зелена карта, сюиткейз, терминал 2, Кравария, почасово заплащане на 3 места, като мияч на чинии, куриер, градинар, "живот" в картон под наем, плюскане на гмо....
 • 39 Мда

  9 0 Отговор

  До коментар #25 от "Ром":

  Ми сигурно, щом амбулантните търговци Киро, Ристьо, Тотева или Тодева с такава стръв го нарязаха. Пластмасовия Васко даде едни пари за да е кмет и сега трябва да ги избие.
  Хаха мъка жълтопаветна
 • 40 Баце,

  2 2 Отговор

  До коментар #14 от "Пъ оди у":

  Много искам да отида, обаче се обърках и не мога и да намеря пътя.
  Що не дойдеш да ме упътиш?
 • 41 Оди ти

  7 2 Отговор

  До коментар #33 от "Оди у":

  у Украйна.
 • 42 Истории от БЛАТОТО

  8 13 Отговор
  знаете ли какво е болшевик?
  Болшевик е мързелив, некадърен бедняк селянин, решил, че като насилствено узурпира и заграби властта и богатството на кадърните и успелите и той ще стане богат, да ама, не, историята го доказа, всички станаха еднакво бедни и мързеливи!

  Коментиран от #46, #80

 • 43 Ха ха ха

  7 2 Отговор
  Фашистът Капутманн
 • 44 Объркано Атлантиче

  16 5 Отговор
  Американския ветеран, писател Ноктис Дравен:"Русия не може да падне, тя не може да престане да съществува. Може би Русия е една от последните суперсили на земята, която не се поддаде на лудостта на Запада.
  Няма значение дали сте руснак, американец или откъде сте, Русия трябва да бъде защитена.
  Защото няма къде другаде да бягаме. Няма къде другаде да отидем, това е краят на пътя.
  Дори руснаците не разбират какво е заложено, защото руснаците са сериозни хора, които не вярват в конспирации, но не ме интересува неспособността им да видят истината. Виждам проклетата истина и ви казвам точно сега: ако Русия падне, целият свят ще падне по пътя на сатанинския Запад.

  Руснак ли съм? Не. Но разбирам ли колко важни са те за свободата и истинския, единен световен ред? Да, така е.
  В Русия мислят, че се борят само със Запада и НАТО, нямат представа, че се борят със самия Сатана.
  Те не разбират, че Украйна е само началото, не разбират, че Украйна е детска игра. Западът възнамерява да стовари целия свят върху тях. В никакъв случай не можем да позволим на Русия да загуби".

  Коментиран от #59, #74, #78

 • 45 Предателите

  11 2 Отговор
  са си предатели,дали ще се казват тамара,юлия или някой друг,отвращението е същото!
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 История

  10 2 Отговор
  На държавата на мафията с печатница за пари.
  Идва цървул от Сичилиа в Щатите и чрез измами,рекет и убийства става икономическа и политическа класа.
  Проф Джон Митшмайер:
  В Америка няма конгресмен и шериф които да не са купени
 • 48 Гост

  11 3 Отговор
  "И кой е казал, че някаква странна биологична общност, това вече намирисва на фашизъм, трябва да живее в една държава? Хората, които живеят в дадена държава, са нацията... "
  Все си мисля, че такова изказване е фашизъм! Нито дума, че в незалежная на тази "странна биологична общост" забраниха езика, вярата, появиха се репресии и убийства, вероятно от някаква друга "по-висша" общост според аФторката! Никой не претендираше за територии, населявани от тази "общност", преди една "висша" хунта да започне да забранява, репресира, обстрелва, унищожава...
 • 49 Мухаа ха!

  12 3 Отговор
  За тяхното племе( това- на авторката) демокрация означава 90-те в Русия.Когато присвоиха всички стратегически сектори в индустрията, рудодобив, преработка, банково дело.Достатъчно е да погледнете по надълбоко,кой са притежателите - олигарси,още от онова време.До един са все с такета.Включително и в незалежная,точно онези който изстреляха 🤡 на върха,до един са олигарси с такенца.Сега са бесни на Путин ( в личен план) ,че им отряза клона, както на местните,така и на големите в международен план.Само година след като влезе в Кремъл,директно би шута на шелчо и тексасчо.Изрита ги безцеремонно от руска територия.При юдата Горбич ( който им подари нефт и газ) ,плащаха на Русия барел нефт по 1$!?При тогавашни борсови индекси -17$ / барел! Руска нефт,добивана от руски ръце,пренасяна през руски тръби,до руски пристанища.В схемата участваха паралелно пак и единствено бъдещите олигарси- пак с такенца.Затова го ненавиждат.Акушерката,която държи пуделите на къс повод,го ненавижда не заради незалежная.Тя е само параван,за да излива бясната си омраза заради коронката.Путин влезе в незалежная, с указ ,и коронки пландемии се изпариха като роса за няма седмица.Унищожи и мега далавера за стотици милиарди,която тя ръководеше и определялше еднолично.
 • 50 Питане към БНРто

  8 6 Отговор
  Избирателни мириси ли долавяте? За ДемократичноФашисткаЕвропа сте заровили главата си. КозякЦентивете са ви мили.
 • 51 Хаха

  7 4 Отговор

  До коментар #16 от "Сиганин":

  А българските кравофили продадоха имотите си по морето и други места на "бедни" руснаци, за да се сдобият с мИчтаната зелена карта, билет за терминал 2, нов айфон, нови сиси и джуки, сухо за предплатен наем за картона в Кравария и 20 годишен таралясник, щото нЕма градски транспорт....

  Коментиран от #56

 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Zахарова

  3 3 Отговор

  До коментар #17 от "Сталин":

  Провери имаш ли модъчна дейност инфантил

  Коментиран от #70

 • 54 ⚜️Лопата с чип⚜️

  8 4 Отговор
  А като забраните руските медии, тогава на какво Ви намирисва? На свежа демокрация ли?
 • 55 az #СВО

  5 2 Отговор
  Очистване....
  Само си представете, че през 2003г. този чужд агент е бил награден като "учител на годината"!?!

  19г. по-късно раковата клетка е екстрахирана и повече не трови руското общество в чужд интерес.

  Тенденцията не може да не радва, но процесът на чистене тече бавно!
  Русия се чисти!
 • 56 Zахарова

  2 3 Отговор

  До коментар #51 от "Хаха":

  Провери си айкюто

  Коментиран от #60, #61

 • 57 Поправка

  7 3 Отговор
  Сбъркали сте името вместо Евелина Келбечева.
 • 58 Zахарова

  2 3 Отговор

  До коментар #29 от "Сталин":

  Глупак
 • 59 Копей!

  2 10 Отговор

  До коментар #44 от "Объркано Атлантиче":

  Що верваш на американци?Отклоняваш се от правата путлерска линия!

  Коментиран от #62, #64, #67

 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 Ха ха

  4 0 Отговор

  До коментар #56 от "Zахарова":

  Доста високо е, въпреки че предпочитам да го наричам по български - коефициент на интелигентност! Пробвай и ти - не е трудно! Притеснявам се за твоето образУвание! Имаш ли 5-
  ти клас? Смесваш кирилица и латиница, което е признак за неграмотност и някаква странна "модерност", т.е. инфантилност!
 • 62 Важното е, че браниш още Авдеевка

  7 4 Отговор

  До коментар #59 от "Копей!":

  Бахмут и Соледар, и Мариупол, нищо че паднаха, това е риска пропаганда.
 • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 64 Да вярно, американците само лъжат

  3 1 Отговор

  До коментар #59 от "Копей!":

  Така е.
 • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 66 Тонката

  6 1 Отговор
  "Па ти кАжи кво станА на 07.10.2023."

  Какво стана ли? Евреите пожертваха собствените си граждани...Това стана!
 • 67 Центчо

  6 2 Отговор

  До коментар #59 от "Копей!":

  Единствените държатели на истината са САЩ, и каквото кажат сащ е истина, всеки който не е съгласен с истината на САЩ е диктатор и трябва да бъде избомбен инда му се вземе нефта!

  Коментиран от #82

 • 68 Фащ и малобритания

  8 2 Отговор
  създадоха Хитлер, а сега зеленски. Пак те насадиха неофашизъм и русофобия в укрия. Потъпкаха мирните Мински споразумения и Истанбулските договорености. А лъжите на пропагандата им са сравними само с гьобелсовата.

  Коментиран от #106

 • 69 Сиганин

  0 1 Отговор

  До коментар #60 от "Яж гОмна, бе":

  Толкова ли ти е нивото, до тук ли се простира интелекта ти?

  Коментиран от #72

 • 70 Яж курешки, бе,

  4 2 Отговор

  До коментар #53 от "Zахарова":

  гОмняр укронацистки.

  Коментиран от #76

 • 71 Ейделман е

  5 4 Отговор
  най-руското име. Много си патят руснаците от такива руснаци още от времето на Окт. революция.

  Коментиран от #75

 • 72 За такива като теб и това е

  2 1 Отговор

  До коментар #69 от "Сиганин":

  Прекалено интелектуалничене.
 • 73 !!!?

  7 4 Отговор
  Намирисва на Фашизъм !!!?

 • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 75 !!!?

  6 3 Отговор

  До коментар #71 от "Ейделман е":

  Руското име Кадиров повече ли ти харесва....!?
 • 76 Сиганин

  3 2 Отговор

  До коментар #70 от "Яж курешки, бе,":

  По добре се спри, щото половината ми приятели с които си пия уискито са путинофили и са супер пичове, а заради такива като теб всеки ги мрази щото се вижда колко ти е акъла. Поне не излагани останалите ти братя и сестри.
 • 77 Кирил

  7 5 Отговор
  Путин е пълен неграмотник по история
 • 78 Объркан путинист

  5 6 Отговор

  До коментар #44 от "Объркано Атлантиче":

  Лиже задникъ на путин,живее на Запад,ползва се от неговите блага,вика слава россий...
  Позна,ли се?
 • 79 Калпазанин

  5 0 Отговор

  До коментар #20 от "Биско Чекмеджето":

  А замислял ли си се защо, yuden е само този на който майка му е еврейка без значение какъв по ернос е бащата, и обратното. Демек за да е евреин трябва да е роден от еврейка и защо се взема за фамилно име имеи на майката, едно домашно за аудиторията
 • 80 Всички така наречени комисари

  5 1 Отговор

  До коментар #42 от "Истории от БЛАТОТО":

  На революцията бяха евреи.

  Коментиран от #81

 • 81 После през 1937 година

  5 6 Отговор

  До коментар #80 от "Всички така наречени комисари":

  Сталин ги изчисти окончателно и сега затова реват и го мразят и викат, че бил диктатор.

  Коментиран от #104

 • 82 Хаха

  5 4 Отговор

  До коментар #67 от "Центчо":

  Европа не се нуждае от истината за Русия, тя има нужда от удобна за нея лъжа, която е готова да печата най-новите глупости за нас, ако тези глупости имат характер на богохулство и клевета. Руски философ - И.А. Илин
 • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 84 Сандо

  5 5 Отговор
  Много хубаво си говори Путин,ама разбирачите либерални защо така накриво го разбират и тълкуват?
 • 85 Българин

  7 3 Отговор
  Е има си хас пак поредната еврюха да не изпълзи и оплюе омразната на всички евреи Православна Русия.
  Истината е ,че войната на украйнска територия не е меду руските и украйнски славяни и християни ,а е между Християнството и Православието и ционисткия сатанизъм в лицето на киевската хазарска хунта и англо-саксонския и световен ционизъм ...
  От изхида на тази война ще зависи дали циониатите-сатанисти и глобалисти ще рвализират пъкления им план да поробят света по.д маската на Нов световен(ред),или силите на светлината и доброто ще надделеят и ще провалят пъкления план на цион .

  Коментиран от #90

 • 86 Хахахаха

  4 6 Отговор

  До коментар #30 от "Т.е.":

  Че в раша има много евреи бе русофилня. А за чуждестранен агент се обявява всеки който не е съгласен с властта! Това е толкова елементарно! Даже и да не познаваш чужденци, но не си съгласен с властта, вече си чуждестранен агент! Хахахаха.
 • 87 Перо

  5 4 Отговор
  Ционистки уйдурми от култутрегери, от люпилнята на алкохолика и измислен демократ Елцин!
 • 88 фен на сидеров

  6 3 Отговор
  статията мирише на ционизъм !
 • 89 Факти

  7 5 Отговор
  Той , фашизма , отдавна започна да вони - всички фашисти , като по заповед се обединиха срещу Русия !

  Коментиран от #91

 • 90 Хахахаха

  6 7 Отговор

  До коментар #85 от "Българин":

  Русофили, защо се превъзбуждате от държава, която идеята и е само да воюва! Това ли за вас е прогреса? Раша е държава от третия свят, тя ли трябва да ви управлява, защото печели войни? Означава ли тогава, че този който ви бие има право да ви управлява?
 • 91 Хахахаха

  4 7 Отговор

  До коментар #89 от "Факти":

  Русофилня, 122 държави гласуваха против раша! 122 държави! Как не разбирате, че света се обединява срещу руския фашизъм?
 • 92 Иван

  2 2 Отговор
  В училището имахме игрище - да си "скачаме", имаше и "плувен басейн", учителят по рисуване ни даваше "задача" - да отидем до пазара - до сегашният "Женски пазар", навремето - "Георги Кирков", да си купим топчета с глина - така се продаваха навремето - един топчета - с големината на тенис-топки, от които да правим фигурки в къщите си - в домовете си и в училище.

  Ако това е било вредно - не знам вече, стига с това плямпане - никой не спазваше "идеологията", обаче е факт - че се създаде нов "род" човек - който е творец, родител, не убиец, не наркоман, мафиот, пират, както и да е.

  СССР създаде здравеопазване.

  Жената престана да бъде домашна помощничка - да пържи и да глади, да е постоянно в къщата.

  Както и да е - да се оправят.

  Коментиран от #94

 • 93 !!!?

  9 7 Отговор
  Путин изцяло мирише на Хитлер...!!!?

  Коментиран от #100

 • 94 Хахахаха

  3 7 Отговор

  До коментар #92 от "Иван":

  СССР вече няма и няма да се върне! В рашата също не е като от времето на СССР! Там по малките градове и селата, нищо от времето на СССР не е променено. Защо според вас ще ви помагат на вас, като те не са оправили у тях?
 • 95 Павел пенев

  6 5 Отговор
  Коментара на тази учителка заклеймена като чуждестранен агент, напълно отговаря на нейната същност. Чиста профашистка пропаганда в стила на DW,но все пак сме наясно че е чуждестранен агент. Както по рано Сталин,така и сега Путин биват упреквани, че са фашисти, което е същевременно жалко и смешно.
 • 96 Павел пенев

  3 1 Отговор

  До коментар #16 от "Сиганин":

  Ти изглежда още пазиш своята чугунена мелачка за домати. Не става ясно как си прочел какво пише на нея, защото сиганите нямат азбука и могат само да дрънкат на сигански. Поздрав на всички сигани в сайта за техните мъдрости.
 • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 99 Тити

  5 1 Отговор
  На Тамара Ейделман и намирисва на развалена скумрия нещо което е много близо,но не може да загрее от къде е.
 • 100 Ветеран от протеста

  2 0 Отговор

  До коментар #93 от "!!!?":

  Ти па кво лично имаш против фюрера?
 • 101 Гадно

  5 0 Отговор
  Гадно е еврейка да ти обяснява руската история, особено руската революция когато всички видове власти бяха овладяни от евреи.
 • 102 Със сигурност

  2 0 Отговор
  Въобще не е ясно в коя държава, САЩ или СССР , евреите са най-много и на най-предни властови позиции. Със сигурност до изгонването на Троцки , Съветска Русия/СССР беше феодално владение на това племе.
 • 103 Търновец

  1 0 Отговор
  Не само Путин използува историята за лични цели, някои консервативни политици и равини в Израел също използуват и фалшифицират историята за да пресъздадат една верска недържава - примерно физическият убиец на министър председателят Ицхак Рабин беше последовател на ултра консервативен равин който отричаше съществуването на държава на Кханааните на територията на днешен Израел. Путин прави същото и един ден негови последователи ще го наричат Баща на Народите както Сталин.
 • 104 Не не успя за жалост

  2 0 Отговор

  До коментар #81 от "После през 1937 година":

  Не не успя да ги разчисти окончателно. Слуд него пак изпълзяха като гущери във властта при Хрушчов, Андропов беше по произход от тях, а при Горбачов и Елцин отново яхнаха руснаците. И сега владеят основните отрасли ,банките и мине не мине я историчар,я писател,а политанаблизатор пак и пак подсунват поредния сациален инженеринг.
 • 105 Айсберг

  1 0 Отговор
  Тая куковица с типично славянската фамилия Ейделман, да се произнесе за евреитем избиващи палестинския народ!
  Ама плащат за Путин!!! Евреите навсякъде са си евреи! Ние изповядваме христианска религия, те юдаизъм?! Whu is whu?
 • 106 Роко

  0 0 Отговор

  До коментар #68 от "Фащ и малобритания":

  Приятелю Хитлер неколкократно благодари на големият си приятел Сталин за неоценимата помощ при взимането на власта. Минските споразумения бяха скъсани от фашиста Путин (през 1995 година руската академия на науките дава определение какво е фашизъм и управлението на Путин покрива всички точки на това определение)