Last news in Fakti

29 Май, 2024 09:55 851 9

Как Ирландия, Норвегия и Испания се произнесоха по въпроса за палестинска държава

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Трите държави изразиха надежда, че решението им ще ускори постигането на споразумение за спиране на огъня във войната между Израел и "Хамас" в Газа, която навлезе в осмия си месец

Как Ирландия, Норвегия и Испания се произнесоха по въпроса за палестинска държава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха Държавата Палестина въпреки гнева на Израел, който се чувства все по-изолиран след седем месеца на конфликт в ивицата Газа. Трите държави изразиха надежда, че решението им ще ускори постигането на споразумение за спиране на огъня във войната между Израел и "Хамас" в Газа, която навлезе в осмия си месец. Ето някои основни моменти, свързани с решението на Испания, Ирландия и Норвегия.

Какво обявиха Ирландия, Норвегия и Испания

Трите държави признават палестинска държава с границите, очертани преди 1967 година, и с Йерусалим за столица и на Израел, и на Палестина. В същото време обаче те взимат под внимание и че тези граници може да бъдат променени от евентуални разговори, които да доведат до окончателно споразумение.

"Това е историческо решение, което има една единствена цел: израелците и палестинците да живеят в мир", заяви испанският министър-председател Педро Санчес в телевизионно обръщение преди срещата на правителството му за официалното одобрение на решението.

Ирландия обяви, че представителството ѝ на Западния бряг вече ще има статута на пълноправно посолство, какъвто ще получи палестинската мисия в Ирландия. Ирландският министър-председател Саймън Харис също подчерта, че признаването на палестинска държава не омаловажава убедеността на Ирландия в правото на Израел да съществува в мир и безопасност - позиция, която според него е недвусмислена.

Кой още признава Палестина

144 от 193-те страни членки на ООН признават палестинска държава, в това число повечето държави от Глобалния юг, Русия, Китай и Индия. Само няколко държави от 27-те страни членки на Европейския съюз обаче - предимно от бившия социалистически блок, както и Швеция и Кипър, са го направили*.

Други държави казаха, че обмислят да последват примера, като сред тях са Великобритания, Австралия, Малта и Словения.

Защо това е важно

Решението да бъде призната палестинска държава от три големи европейски държави е повече символично, но с взимането му Израел изглежда все по-изолиран на международната сцена.

Това решение би се оказало още по-важно, ако - както се надяват трите държави - и други страни признаят Държавата Палестина. Алон Лиел, бивш генерален директор на израелското външно министерство, казва, че то би имало и влияние върху общественото мнение в Израел, тъй като на трите страни се гледа като на пример за подражание.

Как реагират Израел и палестинците

Израел реагира гневно и незабавно отзова посланиците от трите държави, като в същото време извика посланиците на тези страни в Израел. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза, че подобно признаване на практика е награда за насилието, проявено от управляващата Газа палестинска групировка "Хамас", която на 7 октомври нападна от ивицата Израел.

Войната в Газа бе предизвикана на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" нахлуха през южната граница на Израел и извършиха най-кръвопролитното нападение в 75-годишната история на израелската държава.

"Санчес, когато ти /.../ признаваш палестинска държава, ти си съучастник в подстрекателство към геноцид спрямо евреите и във военни престъпления", написа днес в социалната платформа "Екс" израелският министър на външните работи Израел Кац.

Нетаняху многократно е отхвърлял концепцията за "две държави за двата народа", като казва, че едно признаване нито ще въдвори мир, нито ще разклати неговата решимост да заличи "Хамас".

Палестинската автономна власт, която управлява частично Западния бряг, и "Хамас" приветстваха решението на Испания, Норвегия и Ирландия.

Какво казват САЩ

САЩ подкрепят решението за "две държави за двата народа", но казват, че това е нещо, което може да бъде постигнато чрез пряк диалог между двете страни по конфликта, а не чрез едностранно признаване на палестинска държава от други нации. Миналия месец САЩ упражни правото си на вето върху резолюция на ООН за признаването на палестинска държава, като блокира приемането на Палестина за пълноправен член при гласуване в Съвета за сигурност.

Каква е позицията на други европейски държави

Месеци наред Испания, Норвегия и Ирландия агитират държави от Европейския съюз да се присъединят към тях в признаването на палестинска държава, но въпросът все още поражда разделение сред някои от най-големите държави в блока.

Франция обяви, че палестинската държава не е "табу" за Париж, но сега не е точното време за това. Германия подчерта, че дългосрочната ѝ цел е постигането на решение с "две държави за двата народа", но също като САЩ обяви, че това може да стане единствено по пътя на диалога.

Превод от английски език: Иво Тасев, БТА

* Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА Е ПОХВАЛНО

    9 1 Отговор
    ДЕЙСТВИЕ И НЕКА И ДРУГИ ДА ВЗЕМАТ ПРИМЕР.

    Коментиран от #3

  • 2 Доказано е

    13 1 Отговор
    От чифутмахала не се съобразяват с никой.

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТОВА Е ПОХВАЛНО":

    България е признала палестинската държава още 1988 г.

    Коментиран от #7

  • 4 Лорер

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Доказано е":

    Няма такава държава!ИТН.Има такъв народ!
  • 5 Гориил

    11 0 Отговор
    Европа е тежко болен народ. Няма ни най-малка надежда, че внуците на днешните европейци ще могат да си позволят да си купят комфортен апартамент или голяма семейна къща.Инфлацията изяжда доходите и спестяванията на европейците. Като се има предвид високата инфлация, лудата Европейска централна банка все пак ще намали основния лихвен процент и ще наводни ЕС с фиатни пари. Това ще доведе до нов кръг от покачване на цените и деградация.
  • 6 факуса

    5 2 Отговор
    а нашето демократ що не са в първите редци,явно чекат галя,да укаже равнение накъде,ама то е ясно,макар,че от тез евреи нищо добро не сме видели
  • 7 россиян..

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Това признаване е било когато сме били соць..нрб,и в сив..а не в е.с..сега що не прзнаеш палестина като държава и ще видиш козяците как ще реагират..
  • 8 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КАКВО СА КАЗАЛИ ТЕЗЕ ДЪРЖАВИ- ПРИ ПРИЗНАВАНЕТО НА ИЗРАЕЛСКИЯ АНКЛАВ ЗА ДЪРЖАВА ???
  • 9 Лумпен

    4 0 Отговор
    Някоя резолюцийка против избиването на хора от евреите няма ли да приеме ЕС?