Last news in Fakti

24 Май, 2024 23:38 2 445 34

Палестински територии: кога една държава е държава?

  • палестина-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Признаването от други държави и готовността им да установят дипломатически отношения са най-малкото индикации за това как те отговарят на въпроса за държавността

Палестински територии: кога една държава е държава? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Норвегия, Ирландия и Испания признаха Палестинските територии като държава. А 143 членки на ООН одобриха молбата на палестинците за пълноправно членство в ООН. Какво означава това?

Признаването на една държава от други има "декларативен характер" в смисъла на международното право, обяснява експертът по правни въпроси Пиер Тилбьоргер пред германската обществена телевизия АРД. Поводът за разговора с него е решението на няколко европейски държави да признаят Палестина като държава. Това само по себе си не означава непременно, че територията ще бъде обявена официално за държава. Важно е потенциалната държава да има ясно определено население, територия и да функционира като държава. Не е ясно обаче кой решава дали потенциалната държава отговаря на критериите, обяснява експертът.

Признаването от други държави и готовността им да установят дипломатически отношения са най-малкото индикации за това как те отговарят на въпроса за държавността. Признаването е от голямо значение в политически план, но не толкова в рамките на международното право, казва Пиер Тилбьоргер.

Население, територия, държавност

Що се отнася до Палестинските територии, въпросът с населението не е проблематичен, казва Тилбьоргер. Въпросът за територията обаче е по-сложен, защото няма ясен консенсус кои части от ивицата Газа и Западния бряг биха влезли в територията на потенциалната държава. Това обаче не е непременно решаващо, защото неяснотите не отричат съществуването на една обща национална територия на палестинския народ.

Най-проблемният въпрос е този за ефективното управление на потенциалната държава - Палестинската автономия не функционира в ивицата Газа, поради което и съществуват съмнения, че тя може да играе ефективно ролята на държавна структура пред международното право. В Западния бряг също има проблеми, тъй като израелските власти държат там частично контрола и това може да попречи на установяването на палестински държавен апарат.

Ясно е обаче, че това не е проблем за много от държавите, които смятат, че палестинското държавно устройство е достатъчно устойчиво за формирането на държава, обяснява експертът по международно право пред АРД.

Той припомня, че Палестина вече е изрично призната като държава от Ирландия, Норвегия и Испания. Но само преди няколко седмици, на 10 май, 143 от 193 от държавите в Общото събрание на ООН одобриха молбата на палестинците за пълноправно членство в ООН, което означава, че много страни вече признават Палестина като самостоятелна държава. Тази тенденция, която от дълго време наблюдаваме в глобалния Юг, вече е достигнала и Европа, защото не само Норвегия, Испания и Ирландия признават Палестина като държава, а също и Кипър, Швеция и Румъния например.

Тилбьоргер подчертава, че признаването на държавите не е предпоставка за тяхната държавност съгласно международното право. Ефективността на междудържавните отношения обаче играе важна роля в международното право. Увеличаването на признаването естествено увеличава и възможностите за маневриране на новата държава в рамките на международното право. Например сега тя може да поддържа дипломатически отношения с няколко държави, да сключва договори с няколко държави и по този начин да докаже до известна степен своята държавност. Строго погледнато обаче това първоначално не променя нищо от правна гледна точка за другите държави.

Расте ли натискът над останалите?

Международното право не задължава никоя държава да признае Палестина, дори ако все повече държави го правят. На друго ниво обаче - ако подкрепата се увеличава, онези държави, които отказват да признаят държавността, ще имат все по-малко аргументи за решението си, отбелязва Тилбьоргер пред АРД. Повечето европейски държави, включително и Германия, досега бяха на мнение, че признаването на държавата Палестина е дипломатически инструмент, който трябва се използва само в края на мирния процес. Изглежда обаче, че тук настъпва промяна. Възможно е да има сигнали, че процесът всъщност трябва да започне именно с признаването, казва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Антисеметски КООРДИНАТОР Ирена Димитрова

    9 2 Отговор
    Ирена Димитрова.МВнР

    Ирена Димитрова и Венелин Венев, чиновник от военното разузнаване, имат от години извънбрачна връзка, която ген. Атанас Атансов публично коментира в БНР и bTV.

    А. Атанасов обяви, че Венелин Венев има нерегламентирани връзки с руските тайни служби и, че е агент на влияние на една проруска партия.

    Ирена Димитрова - протежето на Лена и простостокиро - изгони на ръба на закона 70 служители на руското посолство под диктат от парапетлена.
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 9 Отговор
    Израел е изкуствено създадена държава!

    Коментиран от #8, #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 факт

    13 4 Отговор
    BBC преди няколко часа съобщи, че Международния съд към ОНН е постановил Израел незабавно да прекрати военните си действия в Рафа. Четейки решението на съда в петък, Наваф Салам заяви, че "Израел трябва незабавно да спре военната си офанзива и всякакви други действия в управлението на Рафа", които биха могли да доведат до "физическото унищожение" на палестинците - намеквайки за това, което представлява геноцид съгласно международното право.Израел, добави той, също трябва да позволи безпрепятствен достъп до Газа до всеки орган на ООН, който разследва твърденията за геноцид.
    В решението се повтаря и изискване Израел да даде възможност за безпрепятствено доставяне на основни услуги и хуманитарна помощ за Газа. Нетаняху не се съобрази с решението на МНС, чиято юрисдикция не признава. Ще признае ли решението на съда на ООН, чийто член е Израел, предстои да разберем, но тази лудост трябва да спре възможно най-бързо.

    Коментиран от #7

  • 7 Факт

    11 15 Отговор

    До коментар #6 от "факт":

    По правило с терористи не се преговаря! Въпреки това последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха в задъненана улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Те се опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.
  • 8 Историк

    9 23 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Браво на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Име

    5 9 Отговор
    И аз да стана един експерт, ако някой разбра нещо от написаното, то като - "Указания", ама нищо не се разбира, тогава как България е станала държава - примерно. Идваме със Хан Аспарух, един вид, нито имаме туристически визи.

    Не знам, мътна работа. явно е странно нещо.
  • 11 Бесен язовец

    6 15 Отговор
    Каква ще е тази "държава "Палестина на две места без сухопътна връзка? Западния бряг и Газа. Какво правят в Газа освен тунели и радикализация? Целия свят видя какво представлява Газа? Тунели под болници, училища и все важни центрове, за да не бъдат намерени, оръжие, тероризъм. Е какво ще признавате? Газа да се остави на Израел за да се развива и икономически и инфраструктура и т.н. Трябва да се мисли практически. И как едно име на област дадено от Римската империя, за да не е Юдея стана Палестина и оттам всички проблеми? На Западния бряге Витлеем е това не е много добре.
  • 12 Демократ

    5 10 Отговор
    Арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме.
  • 13 Обръщение до комисарите от ЕС

    9 6 Отговор
    Господа комисари от ЕС, крайно време е, ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и хиджаб. Ако иска християнска Европа да спре постепеннната исляминизация на континента, като начало трябва да направи това. Не позволявайте на исляма да възтържествува, като убие свободата и демокрацията на Европа и въведе законите на ШЕРИАТА.
  • 14 Ми не

    8 8 Отговор
    Аз пък не считам за държава местата, където жените са купувани като кучета, третирани като торби за бебета и, по желание, пребивани с камъни.

    Коментиран от #16

  • 15 Анонимен

    11 2 Отговор
    Значи от всичките съждения на Дойче веле разбирам, че единственият проблем за да има мир и Палестинска държава е Израел.

    Коментиран от #17

  • 16 Да, ама

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Ми не":

    това е ШЕРИАТА, нали? Искат и Европа да стане такава.
  • 17 Все още

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    няма палестинска държава. Само се говори.
  • 18 Не само може да

    10 1 Отговор
    поддържа дипломатически отношения с различни държави и да сключва договори но и да се въоръжава и армия да има и други неща да има! И териториални води пълни с газ да има

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Калпазанин

    9 1 Отговор
    Статията е потвърждение че ДЗ и сие водят кервана в германистан, а така нареченото лицемерие на запада направо блика измежду редовете. Южна Корея Япония Германия така са ги дресирали и оковали кой с атом кой с либерастия кой с демокрация че просто обикновените хора нямат и нр могат да имат мнение, буквално са дресирани. И да имат се заглушават и се изкарват лошите, материалното е на почит а човешкото е лъжа. Веч си имаме "политици" които всички ги знаем и пл@@@ 90‰от обществото и никой не се замисля след като е така, как и кой избира тези индивиди на високи постове
  • 21 Ми тя и сега

    7 7 Отговор

    До коментар #18 от "Не само може да":

    има армия ХАМАС. Някакви бандити терористи убиващи мирни хора, Абсолютни примати.
  • 22 Майор Майор

    6 7 Отговор
    Помня "посолството" на ООП на бул.Вапцаров.Събираха се палестинците и се биеха на двора,това им беше дипломатическата дейност.Не съм видял(по тв)палест
    ински двор с градинка,плодни дръвчета или палестинец-тракторист...Още от първата алия,започват да си продават земите на евреите,въпреки предупрежденията на имамите.От лакомия....Сега,след сто години,гледат през оградата и само искат.Израел е китна,социалистическа,държава насред Синайската пустиня....

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Превърнаха

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "Майор Майор":

    Сенатската пустиня в градина, защото са умни и работливи. Палестинците са мързеливи. Чакат помощи от ЕС, САЩ и други държави. Освен да правят деца по 7,8 те друго не правят.
  • 25 геноцид

    8 6 Отговор
    Ало, "Ценностите на Запада"! Защо в 21-век един народ живее в оградено гето под окупация? Защо при избити над 35 хиляди палестинци от началото на войната, "демократичният Западен свят" оглушително мълчи? Всички палестинци ли са терористи? Дори бебетата?

    Коментиран от #30

  • 26 Мрън

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Всичко , което е създадено е човек , е изкуствено . Изкуствено , естествено , няма значение . Държавата съществува . Хората живеещи в нея , си я искат . Никой няма правото , да и казва , дали да продължи да съществува . Вашите путлеристки доводи , нямат никаква тежест и логика . Гледайте си собтвената къщичка и няма да има подобни конфликти , като тия в Украйна и Израел .
  • 27 Логос🇧🇬

    7 2 Отговор
    Хазарите сатанисти нямат право да са на територията на Палестина!

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КоТАрак🦁

    2 3 Отговор
    ПОЮДЕЙЧЕНИТЕ ХАЗАРИ НЯМАТ ПРАВО ДА СА НА ПАЛЕСТИНСКА ТЕРИТОРИЯ.
    ПРЕДВИД ВСИКИ ГАДОСТИ ,КОИТО ТЕЗИ ЦИОНИСТКИ🐀СА ИЗВЪРШИЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВЪРШАТ В СВЕТА ,ТО ТЯХНОТО МЯСТО И ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ ТРЯБВА ДА Е САМО МЯСТО КАТО АУШВИЦ.
  • 30 Мдааа

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "геноцид":

    Палестинците са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 31 Хммм

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Логос🇧🇬":

    Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 32 Факт

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Джоли Роджър☠☠☠":

    Вижте мързелът на палестинците, които просят разчитат на помощите от ЕС, САЩ и целият цивилизован свят. Иначе, нищо полезно от тях. Да видим фактите какви са? Какъв е поминъкът на палестинците? - Университети техни нямат, Заводи нямат, Земеделие нямат, Хотели нямат
    От как имат полу-призната държава - запада ги храни и им прави училища и болници и т.н.
    Дори тази болница е Британска направена 1920та година и е разширена после от Израел
    По цял ден нищо не правят и само гледат как да правят зулуми на евреите от Израл. Не забравяйте, че 60% от палестинците работиха в Израел. Отделно къде Израел им изгради цялата инфраструктура и заделя 120 милиона долара всяка година за социални нужди за палестинците. Е, що за Народ е този на който Израел му помага, а той тръгнал с ножове и автомати да избива благодетелите си. Ужас
  • 33 Ха ха а така

    6 1 Отговор
    Пълни глупости , просто някой много иска да се създаде държава на палестинския тероризъм.

    Коментиран от #34

  • 34 ......

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ха ха а така":

    Резолюцията на ООН от ноември 1947 препоръчва създаване на еврейска и арабска (не палестинска) държави. Арабелите в Израел започнаха да се наричат палестинци чак след 6-дневната война. Те никога не са искали държава. Имаха възможност да я направят няколко пъти, но не поискаха. Трансйордания окупира западния бряг на Йордан цели 18 години - от 1949 до 1967, защо не си основаха държава? Конфликтът с Израел не е нито за държава, нито за земя, нито за религия, а се базира единствено на сляпата омраза и завист на арабелите към евреите.