Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Май, 2024 18:54 4 647 177

Победа на Русия сега означва рано или късно реално включване на армията на САЩ в защита на Европа

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Украйна се нуждае от повече от финансова и военна помощ от САЩ, а това изисква политическо лидерство и смелост в Белия дом

Победа на Русия сега означва рано или късно реално включване на армията на САЩ в защита на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-новият допълнителен пакет за сигурност на САЩ към Украйна, приет през април 2024 г., възлага на администрацията на президента Джо Байдън да изготви стратегия за продължаване на подкрепата на САЩ за Украйна срещу руската агресия. Стратегията трябва да "помогне на Украйна да сложи край на конфликта като демократична, независима и суверенна държава, способна да възпира и защитава своята територия". Тази бяла книга има за цел да подпомогне развитието на такава стратегия, като дефинира пет ключови стратегически проблема: (1) интегриране на Украйна в европейския икономически и трансатлантически ред на сигурността, (2) влошаване на продължаващата способност на Русия да заобикаля санкциите и да има достъп до капитал, (3) ) борба с устойчивостта на руските кампании за дезинформация, (4) преосмисляне на арсенала на демокрацията и (5) поддържане и укрепване на икономиката и демокрацията на Украйна, пише CSIS с подкрепата на Carnegie Corporation of New York.

За да успее, стратегията трябва да има двупартийна подкрепа и да бъде ефективно изпратена както до компетентните комисии на Конгреса, както се изисква от устава, така и до американския народ. При липса на обществена подкрепа Русия ще спечели. Руският режим притежава основното предимство на автокрациите: способността да играе дълга игра, задължена не на руския народ, а по-скоро на неговия политически и военен елит. Руският президент Владимир Путин е окуражен от перспективата за отслабване на обществената подкрепа за битката на Украйна на Запад. Вместо да третира това като още едно изискване за отчитане, което отнема много време, натрапено на преуморените служители от Конгреса, администрацията трябва да се възползва от възможността да изработи стратегия, която ще постави основата за продължаване на подкрепата за Украйна за три до пет години.

Още новини от Украйна

Дългите войни изискват стратегическа визия

Оптимизмът, който се наложи, след като Украйна удържа настъпващите руски колони през пролетта на 2023 г., отстъпи място на реалността за по-дълга война. Руско-украинската война сега е по-дълга и по-кървава от 90% от всички междудържавни войни през последните 200 години. След като борбите за изтощение преминат този праг, те продължават средно 962 дни, или почти три години. И краят е несигурен.

Дългите войни имат уникална динамика, която изисква по-целенасочено планиране и осигуряване на ресурси. Стратегиите за придобиване на предимство в изтощителни кампании трябва да следват "привлекателността" на битката и да се пазят от мита за бързите, решителни победи, който продължава да измъчва повечето военни и политически мисли. Информираният подход, който включва уроци от минали конфликти, е по-разумен от предположенията за бърз успех. Оптимистичните прогнози могат да създадат информационни асиметрии, водещи до грешни изчисления, напомнящи схемите на Понци, които обещават бърза и значителна възвръщаемост на инвестициите, но в крайна сметка губят ценен капитал.

Следователно спирането на Русия в Украйна изисква преминаване от реактивните подходи от последните две години към по-проактивна стратегия. Тази стратегия трябва да предвиди конфликт, който може да продължи още две до три години и да подготви най-значимото усилие за възстановяване на Европа след Втората световна война. Планът трябва да включва добре дефинирана теория за победа и визия за следвоенния пейзаж на европейската сигурност, който се простира отвъд границите на Украйна.

Ефективната стратегия започва с цялостна оценка на войната и желаните резултати. Този анализ идентифицира ключови предизвикателства, които, ако не бъдат третирани, ще увеличат несъответствието между настоящото състояние на конфликт и потенциала за мир и стабилност не само в Европа, но и в световен мащаб. Само като започнат с тези проблеми, стратезите могат да визуализират и опишат възможности, ключови компромиси и как най-добре да съгласуват начини (възможности за външна политика) и средства (ресурси). В резултат на това този документ дефинира най-неотложните проблеми, които планът за победа трябва да реши, за да осигури победа в Украйна и позиция на предимство в очакваната следконфликтна конкуренция с Русия.

Стратегията започва с ясно крайно състояние

За Украйна идеалното крайно състояние изглежда ясно: (1) възстановяване на нейната суверенна територия (т.е. границите от 1991 г.), (2) възстановяване на страната по начин, който насърчава по-дълбока западна интеграция и (3) държане на Русия отговорна за военни престъпления .

Независимо дали политиците на САЩ са съгласни или не с това крайно състояние, то трябва да служи като основа за всяка стратегия на САЩ. Докато Съединените щати вече са отделили над 175 милиарда долара в подкрепа на войната в Украйна, това не е американска война. Повечето от войниците, които се бият и умират на фронтовата линия, са украинци, а не американци или европейци. Като такива, политиците в САЩ трябва да подходят към формирането на стратегия с чувство на смирение. Почти сигурно има продължаващ дебат в администрацията на Байдън, който разделя онези, които биха предпочели Украйна да направи отстъпки, за да избегне по-нататъшна ескалация и по-яростни партии, които виждат съдбата на международния ред в степните бойни полета в Източна и Южна Украйна. Независимо от това, вероятно съществува консенсус около необходимостта да се подкрепи Украйна в нейната защита срещу Русия, но с ограничения върху атаките на територията на Русия с американски оръжия, за да се избегне по-нататъшна ескалация.

Не е ясно дали последователна и добре координирана стратегия е ръководила подкрепата на САЩ за Украйна досега. Въпреки че са похвални за бързата им реакция в началото на конфликта, усилията на Запада да поддържа подкрепа за Украйна изглеждат ad hoc и по-малко координирани от оптималното. Изглежда, че трансатлантическите лидери са изправени пред бюджетни, времеви и пространствени ограничения, за да изковат ясна, преднамерена теория за победата и дългосрочен план за нейното постигане. Тези ограничения са очевидни от началото на войната. Реактивното управление на кризи във Вашингтон замени обсъждането на стратегията и се фокусира върху краткосрочни (многомесечни) решения, предназначени да управляват рисковете от ескалация вместо дългосрочното (многогодишно) планиране, необходимо за гарантиране на победата на Украйна.

Сравнението на усилията за подкрепа на Украйна и конференциите за планиране на съюзниците, предшестващи Втората световна война, е показателно. Дори преди Съединените щати официално да влязат във войната, техните висши военни лидери и стратези вече разработваха планове за защита на Европа и създаване на нов следвоенен ред. Имаше пет големи конференции за планиране в продължение на две години преди Съединените щати официално да влязат във Втората световна война след нападението над Пърл Харбър. Тези конференции включваха основни стратегически рамкиращи документи като меморандума Plan Dog от 1940 г., даващ приоритет на европейския театър и Атлантическата харта от 1941 г., излагаща визия за следвоенна Европа.

Къде са еквивалентните документи, ръководещи настоящата война в Украйна? Формирането на Украинска контактна група (UCG) и срещите във военновъздушната база Рамщайн, предназначени да "помогнат на Украйна да спечели днес и да изгради сила за утре" са само началото. В момента на UCG липсва многостранно свързана политическа рамка, фокусирана върху дългосрочна конкурентна стратегия, простираща се отвъд непосредствената необходимост от задържане на Украйна на бойното поле. Освен това изглежда, че липсва единство на усилията, както в отделните правителства, така и в по-широката трансатлантическа мрежа от държави, подкрепящи Украйна. Има пратеници за реконструкция и дневни срещи, но никой не изглежда подкрепен от всеобхватна стратегия с ясни крайни състояния, цели или планове за осигуряване на ресурси, които надхвърлят краткосрочния план. Има дискусии за конфискуване на замразени руски активи, но те изглеждат заседнали в опасно дълга фаза на обсъждане. В крайна сметка изглежда, че Западът се промъква и реагира на последната криза, вместо да поставя условия за победата на Украйна.

Отговорът при кризи не е стратегия

В най-добрия случай реакцията при криза е управление на последствията. Това е гасене на пожар и бързане за ограничаване на горяща сграда, вместо да отделите време да бъдете пожарник и да мислите как да предотвратите пожари и да контролирате бъдещи подпалвания. Погледнато в тази светлина, лидерите на Конгреса постъпиха правилно, като поискаха от администрацията на Байдън стратегическа визия за победа в Украйна.

В ретроспекция изглежда, че твърде много енергия и политически капитал са изразходвани за обсъждане на рисковете от ескалация и осигуряване на незабавни запаси от оръжие, за да се запази Украйна в битката за сметка на разработването на дългосрочна стратегия. Войната в Газа допълнително отхвърли дългосрочното стратегическо мислене, тъй като администрацията на Байдън се оказа в отговор на две големи театрални войни, включващи множество съперници, като същевременно поддържа достатъчно сили, за да се съсредоточи върху възпирането в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тази логика на реакция при криза означава, че оръжията са били доставяни на части в Украйна без ясна представа за потока от ресурси във времето, което пряко ограничава способността на украинската армия да провежда дългосрочно планиране на кампанията. През юни 2023 г. тази тенденция се прояви, когато цялата енергия и ресурси бяха насочени към нереален пробив на троен защитен пояс без превъзходство във въздуха. Тази кампания също така не е планирала ресурси за подпомагане на възстановяването на украинската армия за следващите три години. Несигурните потоци от помощ са на преден план в почти безкрайна поредица от конференции за възстановяване, които не успяват да създадат обвързващи документи или средства за финансиране за около 10 години усилия на стойност 486 милиарда долара за възстановяване на страна, белязана от широкомащабни бойни операции. Тези грешки не могат да продължат или рискуват Русия да спечели. Още по-лошо, те подготвят сцената за бъдещи войни в Европа и извън нея.

Пет стратегически проблема

Трансатлантическият алианс има уникалната възможност да разработи дългосрочна стратегия за подкрепа на Украйна и сдържане на Русия. Като анализатори, които са прекарали известно време в Украйна в подкрепа на усилията, свързани с продължаващите военни действия, авторите виждат пет основни стратегически проблема, които трябва да бъдат разгледани като част от новата теория за победата, която администрацията на Байдън създава в отговор на директивата в допълнението към националната сигурност.

1. Интегриране на Украйна в Европейския ред за икономическа и трансатлантическа сигурност

Единственият начин да се осигури траен мир в Украйна е да се проучи пътя на Украйна към по-дълбоки отношения с НАТО и Европейския съюз. Предприемайки стъпки за присъединяване към двете институции с течение на времето, Украйна също ще укрепи своята вътрешна демокрация.

Украйна кандидатства за членство в ЕС по-малко от седмица след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. През декември 2023 г. Европейският съвет даде на Украйна статут на кандидат и одобри започването на преговори за присъединяване. Това е важно, тъй като настоящите членки на ЕС чакаха средно 3,5 години от момента на подаване на молбата им до официалното одобрение на кандидатски статут. Има 35 области, в които са необходими реформи, за да се изпълнят условията за членство, които варират от безопасност на храните и правосъдие до свобода и сигурност.

Въпреки че не са член на ЕС, Съединените щати трябва да подкрепят стремежите на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, като насочат помощта си към ускоряване на проектирането и прилагането на необходимите реформи. Стратегията на администрацията трябва да предложи ключовите области на реформа, в чието подпомагане Съединените щати могат да играят водеща роля и да координира с Европейския съюз и други страни донори, за да осигури допълнителни усилия. Борбата с корупцията и справянето със съдебната реформа изглеждат разумни области, в които може да се съсредоточи помощта на САЩ, предвид значителната подкрепа в тези сектори до момента. Чрез допълнителните пакети Съединените щати са програмирали критични долари за подпомагане на усилията на Украйна за борба с корупцията чрез подкрепа на прозрачността и организации като Националното антикорупционно бюро на Украйна (NABU) и Специализираната антикорупционна прокуратура (SAPO) и чрез финансиране на финансова отчетност платформи като Prozorro и Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management (DREAM). Съединените щати също трябва да удвоят инвестициите в подкрепа на съдебната реформа, ключово изискване за членство в ЕС и продължаващо предизвикателство за борбата с корупцията.

Освен това Съединените щати трябва да използват своя дипломатически лост, за да гарантират, че Европейският съюз ще приеме преговорната рамка за Украйна преди изборите за ЕС през юни. След изборите Унгария ще поеме председателството на Европейския съвет. Предвид връзките на унгарското правителство с Русия, малко вероятно е напредъкът по присъединяването на Украйна да бъде приоритет. Дори ако членството на Украйна в ЕС е ускорено, много експерти твърдят, че разширяването на ЕС ще изисква реформа на договора - сложен и тромав процес, който много нации в блока няма да са склонни да предприемат. Това обаче не трябва да спира усилията Украйна да изпълни амбициозната програма за реформи, за да си осигури членство, когато настъпи подходящият момент.

Докато членството в ЕС би осигурило икономическото бъдеще на Украйна, защитата и устойчивостта на следвоенните граници на Украйна ще изисква многостранна гаранция за сигурност. НАТО е най-очевидният механизъм за предоставяне на такава гаранция. Украинските стремежи за присъединяване към НАТО предшестваха пълномащабното нахлуване на Русия. Членовете на алианса за първи път се съгласиха Украйна да стане член на НАТО на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. Тези планове бяха поставени на пауза от 2010 до 2014 г., когато Украйна прие политика на необвързаност под ръководството на проруския президент Виктор Янукович. Янукович беше принуден да напусне в изгнание на фона на продемократични протести през февруари 2014 г. Путин, усещайки заплаха за влиянието си в Украйна, незаконно анексира Кримския полуостров, като постави началото на съживяване на усилията на Украйна да се присъедини към алианса. През 2017 г. украинският парламент, Върховната рада, прие законодателство, потвърждаващо членството в НАТО като стратегическа цел на външната политика и националната сигурност, което беше последвано от съответната поправка в конституцията. На последната среща на върха на НАТО във Вилнюс генералният секретар потвърди ангажимента за ускоряване на членството на Украйна в НАТО, "когато съюзниците са съгласни и са изпълнени условията". Генералният секретар също така заяви, че "освен ако Украйна не надделее, няма изобщо да се обсъжда членство". Тези изявления оставиха Украйна без ясен набор от критерии или график за членство в НАТО.

Следващата среща на върха на НАТО наближава. Държавните глави, заедно с високопоставени чуждестранни служители и служители на отбраната, ще се съберат във Вашингтон, окръг Колумбия, в началото на юли. Тази среща на върха ще бъде особено символична, тъй като отбелязва 75-ата годишнина на алианса и за първи път от повече от десетилетие Съединените щати ще бъдат домакин. Въпреки че срещите на върха често са продуктивни, алиансът трябва да се възползва от възможността да изложи ясно подробен план за подкрепа на победата на Украйна и последващото присъединяване към НАТО, дори ако това отнеме години.

За да се гарантира по-широка регионална сигурност, стратегията на администрацията за победа в Украйна трябва да вземе предвид нейните съседи - по-специално бившата съветска република Молдова. Докато други украински съседи, включително Полша, Словакия, Румъния и Унгария, са както в Европейския съюз, така и в НАТО, Молдова е по-изолирана. Тя има дълга граница с Украйна и е на една ръка разстояние от окупирания от Русия Крим. Тук се намира и отцепилата се провинция Приднестровието, в която са разположени неизвестен брой руски войски. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна НАТО продължи да укрепва отношенията си с Молдова. Въз основа на молбата за членство на страната от 2022 г., молдовците ще отидат до урните през есента на 2024 г., за да гласуват на референдум за изменение на конституцията си в съответствие с желанието на гражданите да се присъединят към Европейския съюз.

За да подкрепи Украйна, стратегията на САЩ трябва да подкрепи и демонстрираното желание на Молдова да се сближи по-тясно с Европейския съюз и НАТО. Русия активно и открито се намесва в президентските избори в Молдова, планирани да се проведат едновременно с референдума за ЕС. Ако Русия успее, това може да отвори още един вектор за дестабилизиране на Украйна и региона. Администрацията на Байдън ясно признава важността на Молдова, като насочи близо 260 милиона долара от едва 2,5 милиона само през 2023 г.

Северният съсед на Украйна, Беларус, ще продължи да представлява предизвикателство, докато проруският президент Александър Лукашенко остане на власт. Стратегията на администрацията също трябва да се бори с това как да се справи с тази затворена страна, която мнозина смятат за прокси държава на Путин. През 2020 г. обаче Беларус преживя масови протести, сигнализиращи за недоволството на народа от деспотичния лидер. Докато харизматичният опозиционен лидер в изгнание Светлана Цихановская привлече вниманието на Запада веднага след изненадващата си кандидатура за президент през август 2020 г., вниманието към Беларус се изплъзна от съзнанието на много политици. Западът се разсея, когато се появиха нови кризи и изглежда, че Лукашенко консолидира властта и потиска опозицията. Въпреки това, за да осигури регионална стабилност, администрацията на Байдън трябва да се бори не само с Русия, но и с Беларус.

Всяка стратегия за Украйна трябва да разглежда Киев като част от по-голям европейски ред за сигурност, който свързва Черно море с Централна и Източна Европа. Тази геополитическа перспектива трябва да съгласува програми, предназначени да подкрепят групите на гражданското общество, търсещи реформи в Беларус, да защитава Молдова от злонамерено влияние, докато нейните граждани решават за членство в ЕС и да работи с европейските партньори за създаване на оптимални гаранции за сигурност за държавите на първа линия. Невъзприемането на регионална перспектива рискува победата в Украйна да се превърне в безизходица за Европа, докато Москва продължава с опиянения си опит да възстанови старата империя.

2. Намаляване на способността на Русия за достъп до капитал и заобикаляне на санкциите

Според римския държавник и философ Цицерон "безкрайните пари формират опората на войната". В съвременния свят това включва възможността за достъп до високотехнологични компоненти, необходими за производството на прецизни оръжия. Въпреки западните санкции, Москва запазва способността си да печели твърда валута чрез износ на петрол, често улесняван чрез нерегистрирани "призрачни" кораби и вратички в рафинериите на трети страни. През март китайският внос на руски петрол достигна 2,55 милиона барела на ден, близо до историческия връх от 2,56 милиона барела на ден през миналия юни. Русия измести Саудитска Арабия като най-големият доставчик на петрол за Китай. Въз основа на данни, събрани от Bloomberg, стойността на износа на суров петрол от Русия за една седмица през април е достигнала 2,15 милиарда долара. Докато Азия е основната дестинация за руския суров петрол, Китай не е единствената страна, която купува тези доставки. Индия представлява близо половината от покупките на руски петрол през последната година. Турция, която е член на НАТО, също купува значително количество руски петрол.

Съединените щати и съюзническите страни трябва да намерят начин да прекъснат паричните потоци на Русия. Трябва да се окаже натиск върху Индия и Турция, по-специално, да спрат да купуват руски петрол. Все пак трябва да се предлагат алтернативи. Всички варианти трябва да бъдат на масата, включително увеличаване на износа на втечнен природен газ. Всъщност единственият начин Вашингтон да убеди Украйна да спре да нанася удари по цели на рафинериите дълбоко в Русия е като покаже на Киев алтернативи за намаляване на паричния поток на Москва.

Второ, трансатлантическата общност трябва да разработи по-добри механизми за ограничаване на способността на Русия да внася критичните електронни компоненти, необходими за разширяване на нейния арсенал от авторитаризъм. Съвременните режими за прецизни удари и бойни мрежи разчитат на микропроцесори и други входни материали за предаване на данни за насочване към оръжия. Руската военна теория - война от шесто поколение до стратегическа операция за унищожаване на критично важни цели (SODCIT) - призовава за използване на прецизен огън на голямо разстояние, за да се пречупи волята на врага. В резултат на това осигуряването на стабилни доставки на електроника е от решаващо значение за военната машина на Москва. Без чипове няма прецизен удар.

Въпреки широкия набор от западни санкции, Москва все още може да внася електронните прекурсори, необходими за попълване на своите ракетни запаси. В резултат на това руските заводи произвеждат над 100 прецизни балистични и крилати ракети с голям обсег на месец. Тези оръжия принуждават Украйна да поддържа противовъздушна отбрана около Киев, което допълнително променя въздушния баланс. Русия може да атакува украинските сили заедно с фронта и да обстрелва различни украински градове. И това не е само Русия: иранските оръжия, подкрепящи войната на Москва, често съдържат забранена заизнос електроника.

Съединените щати и съюзническите страни трябва да намерят начин да спрат потока от електроника в допълнение към създаването на бариери за бъдещи доставки. Тези усилия ще изискват координиране на усилията на разузнаването и правоприлагащите органи за идентифициране на подставени компании, използвани за улесняване на вноса от Русия, като същевременно картографират света на обмените на криптовалути, използвани за финансиране на незаконна дейност. Това също налага обмислянето на ново законодателство, което изисква фирмите да следят по-добре своите продажби, включително на вторичните пазари. Въпреки неотдавнашното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, засрамването на Китай няма да се окаже достатъчно, за да спре потока от прекурсори на оръжия, които подхранват военната машина на Москва.

3. Борба с устойчивостта на руската дезинформация

Старите идеи за активни мерки и рефлексивен контрол живеят в Русия на Путин и формират ядрото на политическата война, активирана в киберпространството. Microsoft докладва за руски усилия за проникване в мрежа в над 100 организации в повече от 40 страни извън Украйна през първата година от войната, често свързани с напреднали упорити екипи за манипулиране, които са специализирани в насаждането на фалшиви разкази в социалните медии. Тези усилия продължават с нови кампании като Майдан-3, предназначени да подкопаят доверието в Украйна и нейните западни поддръжници. Оперативните агенти на Кремъл също се опитаха да използват по-добре приспособени дълбоки фейкове, за да засилят гражданско-военното напрежение в Киев относно докладваните различия между украинския президент Володимир Зеленски и бившия висш военен лидер генерал Валерий Залужни.

В световен мащаб Русия използва киберпространството, за да води това, което изследователите от Атлантическия съвет наричат наративна война, предназначена да подкопае глобалното доверие в Украйна. За разлика от традиционните кибер прониквания, целта е или да се предизвика хаос, или да се оформят обществените нагласи към конфликта, като се използва изчислителна пропаганда - създаване на фалшиви акаунти в социалните медии, използване на ботове и насочване на напомняния към уникални потребителски групи за промяна на обществените нагласи. Тази кампания е особено изразена извън Европа, където Кремъл се стреми да ограничи глобалната подкрепа за Украйна. Както Станфордската интернет обсерватория, така и BBC са документирали обширни кампании за дезинформация, дезинформация и злонамерена информация в Африка, предназначени да укрепят подкрепата за Русия. Тези мерки включват не само кибероперации, но и по-открити дейности за влияние като предлагане на евтин и безплатен достъп до RT, известен канал за руска пропаганда.

Още по-смущаващи са появяващите се съобщения, че Русия все повече се насочва към обществеността в САЩ. През април 2024 г. Microsoft заяви, че е документирал нова руска онлайн кампания за влияние. Използвайки изчислителна пропаганда и традиционни дейности за информиране и влияние, кампанията беше насочена както към мозъчни тръстове, така и към широката общественост със съдържание, събрано и разпространено от уебсайтовете на D.C. Weekly и Miami Chronicle. Кампанията използва двойници - фалшиви версии на истински новинарски уебсайтове в големите демокрации - за популяризиране на теми и послания на Кремъл и дори за свързване на нищо неподозиращи потребители с уебсайтове, управлявани от руското разузнаване. Голяма част от това съдържание се фокусира не само върху проблеми, предизвикващи разногласия в Съединените щати, но и върху Украйна. Според Microsoft, "съобщенията относно Украйна - чрез традиционни медии и социални медии - набраха сила през последните два месеца със смесица от скрити и явни кампании от най-малко 70 свързани с Русия набора от дейности, които проследяваме."

В допълнение към тези кампании, агентите на Путин възкресяват своята съветска игра за подкупване, компрометиране и експлоатация на избрани служители в световен мащаб. През март 2024 г. се появи широкообхватна руска кампания за влияние, след като чешкото правителство санкционира новинарски сайт, известен като "Гласът на Европа", обвинен, че е част от проруска пропагандна мрежа. В Белгия руски агенти са плащали на членове на Европейския парламент, за да насърчават проруски наративи и антиукраински настроения. Кампанията за скрито влияние насочваше пари към политици от Германия, Франция, Белгия, Холандия и Унгария, често чрез обмен на криптовалута, за да повлияят на изборите за Европейски парламент и да намалят подкрепата за Украйна.

Всяка американска стратегия за победа в Украйна трябва да обърне внимание на лекотата, с която Москва провежда тайни кампании за влияние и киберактивни информационни операции, за да изкриви дискурса в свободните общества. Спирането на Москва да разпространява лъжи и да подкупва избрани служители трябва да бъде приоритет. Предотвратяването на ерозията на доверието в демокрациите трябва да се превърне в централен стълб на голямата стратегия на САЩ.

4. Преосмисляне на арсенала на демокрацията

Всяка американска стратегия трябва също така да включва преосмисляне на това как Съединените щати изграждат оръжия и подкрепят своите партньори и съюзници. Въпреки че усилията на глобална мрежа от демокрации за въоръжаване на Украйна трябва да бъдат приветствани, те не могат да бъдат поддържани, ако тези нации не се справят с лошото състояние на съответните си отбранителни индустриални бази. Русия се оказа по-способна да мобилизира ресурси от най-големите икономики в света. Разузнаването на НАТО изчислява, че Русия произвежда три милиона боеприпаси годишно - три пъти повече артилерийски снаряди, отколкото произвеждат Съединените щати и Европейският съюз, за да ги изпрати в Украйна. Този темп на производство е причината Москва да изстрелва до 10 пъти повече огневи мисии по фронтовата линия, отколкото Украйна. Това е и причината Русия да разширява атаките си срещу украинската критична инфраструктура. Докато новите ракети слизат от поточната линия, Москва може да ги оборудва с вносна западна електроника заедно с ирански дронове и севернокорейски балистични ракети, за да държи украинските градове като заложници.

За да се справят с това несъответствие, Съединените щати трябва първо да преминат от мислене на "запас" към мислене на "поток". Към днешна дата фокусът беше върху запасите, тяхното местоположение и въздействието на изпращането на определени оръжия върху по-широкия инвентар. Но този начин на мислене на акциите пренебрегва значението на подкрепата за чуждестранни партньори по отношение на потоците от ключови компоненти през веригата за доставки до бойното поле. Виждането на проблема от гледна точка на потоците означава не просто да се разглеждат запасите, а да се запитаме как да се ускори производството, като се вземе предвид всичко - от снабдяването с материали до това как регулаторните рамки ограничават възможността за изграждане на нови съоръжения или работа с чуждестранни партньори.

Това също означава да виждате мрежи вместо състояния. Съединените щати не могат да произведат достатъчно оръжия за Украйна, като същевременно поддържат капацитета си за справяне с други непредвидени ситуации, но Европа и Съединените щати заедно могат. Следователно усилията на САЩ трябва да дадат приоритет на споразуменията за съвместно производство и да ускорят координацията, която вече е в ход чрез коалиционната система. Това означава не само замяна на оръжията, доставяни в Украйна, но и промяна на регулаторната рамка - от екологични политики до инвестиционни ограничения - която ограничава способността на САЩ да създава оръжия с демократични партньори и съюзници отвъд океана. Чрез Контактната група за отбраната на Украйна Западът създаде международни коалиции за доставка на оръжия. Сега трябва да промени начина, по който създава оръжия.

Увеличаването на потока от оръжия към Украйна ще изисква нов акцент върху креативността и адаптацията. Например, има алтернативи на производството на традиционни артилерийски снаряди, които могат да направят всяко леярско съоръжение способно да помогне за справяне с недостига на 155 mm снаряди. Същото важи и за адитивното производство, което може да се използва за създаване на разнообразна гама от оборудване по-близо до предните линии. Помощта на САЩ трябва да стимулира повече програми като "FrankenSAM", която помогна на Украйна да комбинира наследените съветски радари и пускови установки с ракети земя-въздух на НАТО.

Второ, Украйна показа, че бъдещето на войната е в използването на множество класове мрежови безпилотни системи, за да държат противника извън равновесие. Разпространението на тези системи промени бойното поле. В ранните етапи на войната екипи от доброволци-оператори на дронове и специални части изиграха важна роля за забавянето на настъплението на Русия към Киев. В последните битки в Украйна по протежение на източния фронт, дронове за наблюдение от първо лице (FPV) и боеприпаси, изхвърляни от дронове, са причина за около 90 процента от ранените. Трябва да се отбележи, че тези дронове не съществуваха преди две години, което показва спиращата дъха скорост на адаптиране на бойното поле. Според бившия украински главнокомандващ генерал Залужни войната се е променила и е създала нова форма на комбинирани оръжия, която интегрира "радиоелектронен контрол на околната среда. . . и комбинирана операция с използване на атакуващи дронове и кибер активи."

Съединените щати могат да подкрепят тази военна революция отдолу нагоре, като намалят разходите за доставка на компоненти в Украйна и подкрепят по-дълбока отбранителна интеграция, за да избегнат дублиращи се ресурси и програми, които могат да станат жертва на корупция. Голяма част от бойната мрежа, използвана за подкрепа на новата война на Залужни, се основава на готов търговски хардуер и софтуер, сглобени по креативни начини от украинци. Ускоряването на този процес означава прекъсване на ограниченията за международния трафик на оръжия (ITAR) и наводняване на Украйна с необходимите компоненти, за да продължи да произвежда дронове и бойните мрежи, които ги поддържат. Това усилие може да включва нови начини за ускоряване на нетрадиционни и нови участници в отбраната в Съединените щати и използване на Украйна като бойна лаборатория за програми като Инициативата за репликатори. Най-важното е, че това означава използване на традиционни средства за сътрудничество в областта на сигурността, като чуждестранни военни продажби, директни продажби и други органи за подкрепа на местни усилия като украинската армия от дронове, призив за производство на 1 милион FPV и създаване на изцяло нови клонове, посветени към променящия се характер на войната.

5. Поддържане на икономиката на Украйна и укрепване на нейната демокрация

От 175 милиарда долара, предназначени за подкрепа на отбраната на Украйна, над половината са предназначени за военна подкрепа. Сравнително малка част, близо 31 милиарда долара, са отишли за предоставяне на директна бюджетна подкрепа (DBS) на украинското правителство, за да се гарантира, че то може да изпълни основни задължения, като заплащане на учители и здравни работници. Подобна помощ е от решаващо значение, тъй като Украйна в момента изразходва близо 60 процента от приходите си, включително чуждестранна помощ, за отбрана. За сравнение, Съединените щати са похарчили 12 процента от приходите си за отбрана през фискалната 2022 година. Изпращането на военна подкрепа на Украйна няма да помогне много, ако Съединените щати стоят настрана и позволят украинската икономика и държавна инфраструктура да се сринат. Законодателите обаче изразиха предпазливост относно икономическата помощ, както се вижда от 154-те членове на Камарата, които гласуваха в полза на поправка за премахване на цялата невоенна помощ за Украйна от последния допълнителен пакет.

Стратегията на администрацията на Байдън трябва да се бори с това как да се използват ограничените ресурси в подкрепа на продължаващото функциониране на украинската икономика. Икономиката се справи забележително добре при тези обстоятелства. Международният валутен фонд прогнозира увеличение от 3,2 процента на украинския брутен вътрешен продукт през 2024 г. За да се поддържа данъчната основа, необходима за финансиране на активна война, стабилната икономика е от решаващо значение. Способността за износ на стоки на международния пазар, борбата с корупцията и увеличаването на чуждестранните инвестиции са от ключово значение за осигуряването на непрекъснат икономически растеж.

Печалбите на Украйна в Черно море бяха критични в това отношение. Докато украинският износ на зърно през Черно море не е достигнал нивата отпреди пълномащабната руска инвазия, прогресът продължава. През март 2024 г. 5,2 милиона тона зърно и царевица са били изпратени в чужбина в сравнение със средно 6,5 милиона тона на месец преди февруари 2022 г. Осигуряването на способността на Украйна да изнася стоки е ключова област, в която сигурността и икономическите цели са неразривно свързани. От петте големи черноморски пристанища, работещи преди пълномащабното нахлуване, само три остават действащи и те са подложени на засилени атаки. Засилената противовъздушна отбрана ще защити не само украинските цивилни, но и техния поминък.

Освен това Украйна постигна значителен напредък в борбата с корупцията, въпреки че едновременно с това се бори с активен конфликт в границите си. През 2015 г. Украйна създаде NABU и SAPO. През 2023 г. NABU повдигна 238 официални обвинения, а SAPO издаде 100 обвинителни акта за обвинения в корупция, спрямо съответно 131 и 56 през 2022 г. Замесени са високопоставени служители, включително наскоро министърът на земеделието. Това не показва нарастване на корупцията, а решимостта на правителството да елиминира прахосничеството, измамите и злоупотребите. Наистина, резултатите от общественото възприемане на корупцията от Transparency International показват подобрение с 10 пункта през последните 10 години. Подкрепата на САЩ е от решаващо значение, за да се гарантира, че правителството продължава да напредва в реформите, което е от ключово значение за увеличаване на така необходимите чуждестранни инвестиции.

Увеличаването на чуждестранните инвестиции в Украйна не само ще помогне на икономиката по време на война, но и ще осигури бързо възстановяване и реконструкция след края на войната. Понастоящем получаването на военна застраховка остава основна пречка за американските фирми, които искат да навлязат на украинския пазар. Като се имат предвид рисковете, финансирането остава оскъдно за тези, които искат да правят бизнес в Украйна. Предложенията за справяне с тези предизвикателства включват по-нюансирано картографиране на риска на страната от Държавния департамент и създаване на подкрепен от правителството на САЩ рисков пул за бизнеси, използващи лихви от замразени руски активи. Като такъв стратегическият документ на администрацията трябва да изложи стъпки за увеличаване на инвестициите в САЩ. В края на 2023 г. администрацията на Байдън назначи бившия министър на търговията Пени Прицкер за специален представител на САЩ за икономическото възстановяване на Украйна и ѝ даде мандат да ускори икономическата трансформация на Украйна. Тази позиция трябва да се използва за разработване на стратегии за справяне с тези предизвикателства в стратегическия документ, одобрен от Конгреса.

Стратегията на САЩ трябва да се изправи срещу често цитираните пречки пред увеличените частни инвестиции: върховенство на закона, корупция и политическа нестабилност. Тези сектори са ключови не само за икономическия просперитет, но и за консолидирането на демокрацията в Украйна. Въпреки войната, Украйна прави големи крачки в тези области, подкрепена от стремежа да осигури дългосрочна икономическа сигурност чрез присъединяване към Европейския съюз.

Заключение

Нуждата от стратегия на САЩ е спешна, тъй като украинците се подготвят за очаквана руска офанзива това лято. Заплахата, която деспотичният режим на Путин представлява за Запада, вече изкристализира в поредицата от неотдавнашни арести на руски агенти, замислящи насилствени саботажни действия в Западна Европа. Реалността на ситуацията е, че Украйна ще се нуждае от допълнителна финансова подкрепа извън най-новата за продължаване на дейностите по отбраната и възстановяването. Стратегията трябва да бъде откровена в тази оценка, като същевременно изяснява алтернативата - изпращането на американски войски в Европа, ако Русия не бъде спряна в Украйна - би струвало много повече кръв и пари. Бивш скептик към Украйна, говорителят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви: "Казано направо, бих предпочел да изпратя куршуми в Украйна, отколкото американски момчета."

Въпреки че администрацията на Байдън е натоварена да напише стратегията, това е задача, която администрацията и Конгресът трябва да поемат съвместно. В дните и седмиците преди последното гласуване за помощта за Украйна, свързаните с Русия медии и онлайн акаунти се опитаха да разширят разказите за кризата на южната граница на САЩ. По този начин те имаха за цел да насърчат аргумента, че Съединените щати не трябва да харчат пари за защита на границите на Украйна, а да съсредоточат ресурси върху собствените си граници. Русия се възползва от подобен разказ след трагичните горски пожари в Хавай през есента на 2023 г., което предполага, че Съединените щати харчат долари на данъкоплатците в Украйна за сметка на възстановяването след бедствие у дома.

Тези разкази се оказаха значими. Председателят на постоянната комисия по разузнаването на Камарата на представителите Майк Търнър заяви: "Виждаме, че идва директно от Русия. . . съобщения, които са антиукраински и проруски послания, някои от които дори чуваме да се изричат в залата." Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол отбеляза, че руската пропаганда е "заразила голяма част от основата на моята партия". Обществото на САЩ остава разделено относно помощта за Украйна.

Администрацията несъмнено се нуждае от стратегия, за да съобщи защо подкрепата на Украйна е в интерес на националната сигурност на Съединените щати. След руското нахлуване на 24 февруари 2022 г. президентът Байдън не се обърна към нацията относно значението на Украйна до октомври 2023 г. Въпреки това, членовете на Конгреса също носят тази отговорност, тъй като са по-близо до своите избиратели и са в по-добра позиция да представят аргументите защо Украйна трябва да има значение за американците, живеещи на места като Лима, Охайо или Форт Уърт, Тексас. 311-те членове на Камарата и 79-те членове на Сената, които гласуваха в полза на последния допълнителен пакет за национална сигурност, трябва да преминат в офанзива и да обяснят подкрепата си на своите избиратели.

Украйна се нуждае от повече от финансова и военна помощ на САЩ; това изисква политическо лидерство и смелост. Ако Украйна иска да спечели войната срещу Русия, последният пакет от помощи не може да бъде последният, който Конгресът приема.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще ви се ама няма

    149 10 Отговор
    да ви огрее!
  • 2 Русофил

    27 130 Отговор
    Какви стратегии бе - Киев за три дня и точка.

    Коментиран от #10

  • 3 Сериозно притеснение!

    18 121 Отговор
    В такива мечти изпадат хора, на които ако им отнемеш Путин и Русия ще получат делириум тременс!

    Коментиран от #154

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    154 11 Отговор
    Американските фашисти така пълзя уж да ви защитават от руснаците и окупират държава

    Коментиран от #31

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    141 11 Отговор
    Ганчо така и не се научи, че янкито не спасява Европа, а преразпределя Европа, а като гледам България е на една плюнка от Русия, де си мислите, че ще падне завесата, и вие от коя страна се виждате?

    Коментиран от #39

  • 8 Сфсфсфсфсфсг

    43 7 Отговор
    Нюклеър ллаунч детектед
  • 9 ЗЛО

    126 9 Отговор
    САЩ = ЗЛО!
  • 10 Простак

    96 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    100 пъти ти обясниха че това е казано от ген.Марк Мишки
    Марш на фронта еерас розоф

    Коментиран от #21

  • 11 НАБЛЮДАТЕЛ

    15 117 Отговор
    Та къде видяхте вече трета година победата на Русия? Убитите и тежко ранените / бъдещи военноинвалиди / надхвърлиха половин милион. материалните загуби са умопомрачителни за технологично изостанала държава. И всичко се трупа. Ефекта е комулативен и само с хвърляне на пълчища жива сила е ясно че не става , пък и никой няма да ги остави. В края на войната ще видите новия еталон за мизерия. Между другото очаквам след изборите рязко да падне финансирането на нашенските съветски мекерета

    Коментиран от #24, #37, #48, #54

  • 12 Майна

    82 6 Отговор
    Ха ха ха, няма да чета това пискливо ,,грачене,, на ястребите, оскубани..
    Нищо няма да има, ще си приберат опашките , съвсем оскубани..
    С- 37., да не говорим ,че не казват къде е ,,Адмирал Горшков ,, ..
    Музика музика, оркестъра ,,цвили,, , ревящи змии виждали ли сте..
  • 13 Шадола

    120 14 Отговор
    Американските терористични бази застрашават нац сигурност на всички държави където са разположени.

    Коментиран от #16

  • 14 ГАРГАМЕЛ

    118 10 Отговор
    Краварите в едно с цялата дружинка ядоха боя от едни козари в Афганистан , сега ги сърби гърба да ги почеше мечока .
  • 15 джако

    113 10 Отговор
    Май не само краварите , а и целия Ес е изпаднал в един делириум . Някой май ще се разпадне и ще престане да съществува . Кой ли от двамата ?

    Коментиран от #40

  • 16 Фидел Кастро

    5 46 Отговор

    До коментар #13 от "Шадола":

    Ами протестирай.. Поход за мир нещо?кво дремеш?

    Коментиран от #22

  • 17 Българка

    116 9 Отговор
    Олелеее, кой ще ви чете този пасквил, бре? Кое не разбрахте от окроина приключи и каубоите настъпиха много лошо мотиката??? Русия не ви е либия или някоя друга бананова държавица!!!
  • 18 Българин

    105 7 Отговор
    Сащисаните този път си намериха майстора, зеления им взе парите, а Русия земята която я бяха купили!
  • 19 Маг

    117 10 Отговор
    Някой да е прочел статията от началото и
    до края ? Аз не можах.
    Никой от Европа и Америка не иска
    да умира в Украйна за чужда сметка.
    Украйна не е член на ЕС и НАТО,
    и никой не е длъжен да страда заради
    тях. Никой не е виновен, че се водят
    по чужди умове.

    Коментиран от #90

  • 20 Някой

    89 9 Отговор
    Сега не ми се чете. Но победа за Русия, значи мир. Формата е неясна. Ако се създаде съюз на различните руснаци (Русия, Беларус, Украйна / Малорусия / Киевска Русь) това ще е контра полюс, който ще държи мир. Очевидно е нужен.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 моцарела

    73 8 Отговор
    Слугинажа от европа се надява че грингосите ще го пазят , те пък се надяват пуделите да изядат дървото ....ще видим кой ще реве накрая .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бебето

    57 1 Отговор
    кой разправяше че руснаците са палячовци?

    Коментиран от #51

  • 26 Оле Отвори Очички

    95 7 Отговор
    По-страшното е друго, кошмарът на англосаксите е след победата си Русия да се сближи отново с Европа и ще се получи много интересна ос - Китай-Русия - Европа. ЗАТОВА - те смятат, че трябва на всяка цена да не се допусне подобно нещо. Дори с цената на унищожение на Европа. ДА ВНИМАВАМЕ! Да пазим Родината си. Боже пази България.
  • 27 козлетата врякат грозно зловещо

    52 5 Отговор
    Кака Галка ще им даде КуРабийка .
  • 28 Путин няма първи да удари по Европа

    72 12 Отговор
    Ако бъдат нанесени удари по Русия с далекобойни системи предоставени от Запада, първи ще си го отнесе щабът на Зеленски. Мога да се обзаложа!
  • 29 Чомаков

    35 2 Отговор
    Абсолютно вярно!
  • 30 Само факти...

    62 8 Отговор
    ...не вдянаха, че сащ се бият само с козари у пустинята, но и там ги тупат, като им писне на хората, а излъганите се пързалят по колесниците на херкулесите, мбухахахахахаха... Усата не напада ядрени сили, щото са шубе, неуспорим факт!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 нннн

    48 8 Отговор
    Има лъжи, които и милион пъти да ги повторят, си остават лъжи.
  • 33 Пипо

    58 12 Отговор
    Айдее ето я и петата точка, почва се. Каквото накрая остане от украйна ще си има Фондация Америка за Украйна и Ъкраинската коледа и Институт за изледване на демокрацията в Киев и т. н..... И накрая правителство което един ден от седмицата заседава във американското посолство...
  • 34 Гост

    61 12 Отговор
    Ще ни запалят чергата тия САЩ.

    Коментиран от #45, #47

  • 35 Кресна

    28 16 Отговор
    Някой вярва ,че Сащ ще се затрие като държава заради Европа ??????
  • 36 Лаик

    13 56 Отговор
    Новата желязна завеса ще разсече Украйна през Крим и всичко на изток ще остане диктатури, доминирани от Китай.
  • 37 Дедо

    18 9 Отговор

    До коментар #11 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Ох, милия!!... Душичка мамина, той..
  • 38 Ганди

    52 13 Отговор
    Оня ден Путин просто обяснява на малоумните какво означава това - НАТО стреля, не укрите - твай! Сигурен съм, че нашичките ястреби въобще не стоплят такива подробности и сетне ше има - "А нас-то за шо?" Лошото в цялата работа е, че тъ пакът не може да разбере, че е тъ пак и бодро продължава напред като такъв - тъпак. Но всички му теглим масрафа!

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Рон Джереми

    27 12 Отговор

    До коментар #15 от "джако":

    Отговорът е много лесен - Руската федерация.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пешо

    47 14 Отговор
    Теглим му масрафа, защото оставяме лудите да си лудуват. Всеки знае, че психично болните жълтопаветни маймуни са не повече от 7% от имащите право на глас и заедно с гербаджийските крадци и крепостните селяни на ДПС общо са максимум 30% от имащите право на глас, обаче другите 70% са явно много обидени и са над нещата. Е щом са така. Успех с възстановяването след ядрена война.

    Коментиран от #157

  • 44 ха ха

    58 14 Отговор
    и каква работа има сащ в украйна ? защитава инвестициите на президентското синче със средствата на нато и европа ? или търси удобен плацдарм за следващата атака срещу русия ? ясно се видя че по подлост , измами и кражби никой не надминава атлантическата общност
  • 45 Дедо

    18 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Правят всичко възможно, но тяхната първа ще изгори.
  • 46 Ганди

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Какво теглиш ти бе...":

    Ти за у ея ли си ма фанал ?
  • 47 Пожарникар.....

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Нямаш ли пожарогасител? 🤣🤣🤣
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бай Иван

    58 13 Отговор
    Нашите крадливи дебили са наплашени от "намагнетизиране" по американски и са си загубили ума и дума, че ще им вземат накраденото и затова изпълняват всичко наредено от Хегемона! Те изобщо не стоплят (защото са си достатъчно тъпи и малоумни ), че тласкайки ни към война, както иска Хегемона ние първи ще изгорим и дори няма да могат да си кажат молитвата, камо ли да се изнесат в топлите страни и там да си харчат заграбеното от Родината! Защо ние първи ще изгорим? Обяснението е много просто. Термоядренното продължение на войната между НАТО и Русия след намесата на "желаещите" с войски на територията на Украйна или с ракети поразяващи цели дълбоко в Русия, ще протече по следния начин. След, като получат ударите руснаците без съмнение, ( както им го заяви президента Путин е ясно, че украинците сами не могат да управляват и направляват тези оръжия и това ще е доказателство, че страните предоставили оръжията са пряко замесени) и тогава ще има пряк отговор от Русия по територията на тези страни! Най-вероятно отговорът ще е с термоядренно оръжие с по-малка мощност, като целта ще е да събуди дълбоко заспалите западни общества на които не им пука, че там в Газа Евреите избиват поголовно палестинци или, че на фронта в Украйна загиват, като мухи украински и руски момчета-все православни славяни! Глупаците се надяват, че Хеггемона ще ги защити, но това няма да стане, защото тогава руснаците ще стоварят цялата си ядренна мощ по САЩ и Малобритания и те са наясно, че ще пре

    Коментиран от #56

  • 50 мара

    56 16 Отговор
    Трябва да е някой малоумен за да прочете този пасквил, истината е една от 2009 година англосаксите , НАТО , ЕС приватизираха окраина , строиха бетонови укрития, складираха оръжие , проведоха майдан, утвърдиха фашистки режим, и наркомана комик-просяк ще запали света с помоща на горните агресори!!!!
  • 51 Не са

    7 6 Отговор

    До коментар #25 от "бебето":

    Ти си палячото
  • 52 от народния съд

    42 13 Отговор
    После да не рИвете пак защо имало нов народен съд и че си заминал Елита ! Защото аз Елит не виждам .
  • 53 НАБЛЮДАТЕЛ

    22 42 Отговор
    В пропагандата стил от брежневото време активно се включиха тук и дежурните редактори. Това разбира се няма да помогне на кремълския , ама пък може да донесе някоя пара. Е, капитализъм, макар и по нашенски е все пак. Иначе всяка истина се изтрива, което за света и историята няма особено значение. И не е лошо да запомните, че Путин загуби войната в деня когато я започна. Технически войната ще приключи когато чичо Сам сметне. Дотогава Путин ще съкращава населението на Русия и ще изпразва джобовете на редовия руснак
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Иван

    19 33 Отговор
    Хе, хе - американците трябва да са луди да допуснат Путин да спечели войната )

    Коментиран от #60

  • 56 Ако получат няколко

    1 31 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Иван":

    хиляди атомни бомби от НАТО хич няма да им е до търсене на сметка кой какво казал направил, разрешил.
  • 57 Име

    36 11 Отговор
    Хитлер прави операция в Ардените - "Битката за гърбицата", всички генерали - а не са - "лигльовци", това говорим за Западняците, Монтгомъри, Айк, Патън - се ужасяват - откъде Хитлер е извадил свежи дивизии, впрочем - операцията е била на "косъм".

    Базил Харт споменава така - ако руснаците не бяха ударили от Изток, а това ужасява всеки тогавашен генерал, както правят лъжливи маневри - така и руснаците могат да си нападнат.

    Така че - Сталин има принос към тази част от войната, защото е нападнал - макар и лъжливо, но е организирал атака.

    Западът трябва да се срамува от поведението си, по тези поводи.
  • 58 Верно ли

    11 16 Отговор
    Ах колко сте жалки! Онова в кофата струва милион повече от лъжливият боклук!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Но ще я спечели

    32 9 Отговор

    До коментар #55 от "Иван":

    И това ще е края на пуделитеОТнато.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Перо

    28 4 Отговор
    Ционистки уйдурми!
  • 63 Абе

    26 7 Отговор
    Приключва демокрацийката... Идва развитие!
  • 64 Тонката

    53 6 Отговор
    "Докато Съединените щати вече са отделили над 175 милиарда долара в подкрепа на войната в Украйна, това не е американска война."

    А чия война е?🤔
    Ще изхарчиш $175млд и ще твърдиш, че това не е твоя война? Ми що ги харчиш тези пари като ти е през оная работа какво ще стане?

    "Трябва да се окаже натиск върху Индия и Турция, по-специално, да спрат да купуват руски петрол."

    Тук ще фейлнете със сигурност....За Турция не знам, но на Индия ме можете да повлияете...Те отдавна спряха да ви слушат глупостите и си гледат собствения интерес. Вече не е важно на Вуте да му е зле, с на мен да ми е добре.

    Иначе, този пасквил очертава основите на някакво ново глобално господство на САЩ, но вече е късно. Авторите май още не са разбрали, че това, което беше вече няма да го бъде и на сцената се появяват нови играчи, които нямат никакво намерение да се съобразяват с американските амбиции.

    П.с

    Ако планирате почивка на Малдивите, запасете с....юани...🤣
    Малдивите се отказват от долара....🤣

    Коментиран от #87

  • 65 Уса

    23 3 Отговор
    Тръмп се завръща,само да ви подсетя
  • 66 Пьтуващ

    24 4 Отговор
    Бугарите са АКАНА тьпички и не виждьт че са роби или колония на тези отвът океана! Не може една свободна стана с малко образовани или образовани но не могьт да расьждават че за всичко зависят от хамериканците и да не говорим за базите които са доказательство за неграмотния народ

    Коментиран от #74

  • 67 Гръч

    35 3 Отговор
    Украйна е руска и не е в Европа
  • 68 Тома

    38 4 Отговор
    Помним още как краварите си спасяваха марионетките в Афганистан като ги качваха в колесниците на самолетите.Така ще спасят и Европа
  • 69 тези направо

    35 2 Отговор
    ми объркаха понятията! Нали Русия е слаба, как ще нападне силната Европа, та чак и Щатите да идват да ни защитават?!?
  • 70 Източна ромелия

    35 3 Отговор
    Ами значи в Еврома ще настъпи н ово партизанско движение, тоя път срещу ФАЩ-нацитата
  • 71 горски

    37 3 Отговор
    Само едно нещо пропуснаха в статията......че украинския народ след още две години война няма да съществува или ще е в толкова окаяно състояние,че прогресивно ще изчезне и след установяването на мир.
    Когато яде агата,плаща раята.....САЩ си правят стратегията върху костите на един славянски народ...и върху ударите на друг... Когато един народ допусне на власт продажни политици винаги се стига до там...
    И нашите са същите...

    Коментиран от #76

  • 72 Ти си

    28 0 Отговор
    Според проучване на New York Times, CSIS, наред с други неща, извършва лобистка работа за оръжейната индустрия .
    Още въпроси .....
  • 73 филип ейджи

    23 2 Отговор
    каква е ползата щом европа ще е пепел
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Поправка

    23 5 Отговор
    Победа на Русия сега означва рано или късно реално включване на армията на САЩ в защита на КОЛОНИЯТА си Европа
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 лекуващ лекар

    26 1 Отговор
    В унисон с еврейско-атлантическите ценности, предлагам на всичките ДЕСЕТ ракети Сармат, предназначени унищожението на Сатанинските Античовешки Щати, да се напише „от Русия с ЛЮБОВ !!!
  • 78 Крумов

    26 1 Отговор
    Западът пак е закъсал ментално, къде ще ходим да се сражаваме - първо - Русия - влезе наистина в Източна Европа, но това са други събития, Сталин разпусна 1943 година Коминтерна и - повече нямаше - взривове, "Света неделя", говорим евентуално - ако атентата в "Света Неделя", е комунистически.

    Сталин просто си направи "санитарен" кордон, да се научат в Европа - да не тръгват на Изток.

    После какво "навреди" СССР - първо - въведе медицинска служба, питайте някой от "Пирогов" - какво е точно системата била - че на 2-ра минута - линейка. Имахме образование, в нашето село имахме издание на "История на военното изкуство", това е уникално издание - с твърди корици и - го имаше в една селска по същество библиотека.

    Каквото са могли - са направили,

    1993 г. СССР - вече Русия - напусна ГДР, а САЩ - остана.
  • 79 Защо

    22 1 Отговор
    Всички от НАТО смятат че при конфликт с Русия тя ще използва конвенционални оръжия!? Ясно е че тя няма шанс срещу 10 пъти по многоброен противник който е и по силен икономически. Просто ще започнат да летят ядрени ракети и света ще привърши
  • 80 Защо

    17 1 Отговор
    Всички от НАТО смятат че при конфликт с Русия тя ще използва конвенционални оръжия!? Ясно е че тя няма шанс срещу 10 пъти по многоброен противник който е и по силен икономически. Просто ще започнат да летят ядрени ракети и света ще привърши
  • 81 Мнение

    31 0 Отговор
    Погледнете само какъв дълъг ферман са написали! Моля САЩ да се успокои! Всичко за това което мечтае няма да се случи! Измамиха Украйна, направиха от нея анти Русия и сега с техните камъни по техните глави! Сигурен съм, че светът няма да допусне повече САЩ да са хегемон!
  • 82 Бай Ганьо- нов

    35 1 Отговор
    Страхотна статия, тип да изплискаме легена!
    Ние мислим това, това трябва да стане! Руснаците, не гледат, не виждат, не чуват! И хоп попиляхте ги. Вие нормални ли сте? Да си говорим за планове? Украйна е...тотал щета. Връщане няма. Останалото е гьонсуртлък. Европа няма кинти, а Т. Живков каза: като нямаш пари, какво ще ми определящ?
  • 83 ??????????

    20 2 Отговор
    Кой е автора на туй съчинение? С А Щ – кой е пък тоя?
  • 84 Този път съвсем се оляха

    25 0 Отговор
    Толкова дълго тройно повърнато и предъвкано не бяха публикували. Тези хора са не просто мазохисти - приличат вече на сектанти самоубийци. Пандемията за жалост унищожи само стотина милиона, а планът беше да съкрати наполовина човешката популация...
  • 85 имало едно време или няма

    19 0 Отговор
    а има ли тук някой да е прочел всичката глупост
  • 86 Тонката

    24 3 Отговор
    Как една държава, която не може да се справи с вътрешните си проблеми, може да има претенции да бъде глобален лидер?🤔

    1. Покупателната способност на щатския долар е намаляла с 23% за 5 години!

    Стойността на щатския долар се срина, тъй като икономическата деградация в САЩ продължава да сее хаос. Увеличаващите се показатели за дълга на САЩ само увеличават натиска върху икономиката, карайки зелените пари да достигнат нови дъна. Според последните данни щатският долар отбеляза допълнителен спад от 23% през последните пет години.

    2. Икономиката на САЩ се бори с нарастващата инфлация

    Цените на продукти като бензин, самолетни билети, електричество и пилешко месо скочиха рязко до нови върхове, правейки ги недостъпни за средностатистическия потребител. Списъкът на стоките, които са поскъпнали най-много, включва:

    1. Eggs: 49.3%
    2. Gasoline: 47.8%
    3. Airfare: 32.7%
    4. Electricity: 29.3%
    5. Natural Gas: 26.9%
    6. Chicken: 23.9%
    7. Public Transportation: 22.2%
    8. Used Cars: 20.9%
    9. Milk: 15.0%
    10. Clothes: 13.5%

    Сега гражданите на САЩ увеличават дълга си, като купуват хранителни стоки на кредит. Феноменът е предизвикан основно от главоломно високите цени на обикновени артикули, които едно средностатистическо домакинство вече не е в състояние да закупи, тъй като достъпността на такива артикули е засегнала от инфлацията.

    "19% от възрастните в САЩ са използвали спестявания, които не са предназначени за рутинни разходи за живот, а 3,5% са и

    Коментиран от #89

  • 87 Обърни внимание и на друго

    15 1 Отговор

    До коментар #64 от "Тонката":

    "Повечето от войниците, които се бият и умират на фронтовата линия, са украинци, а не американци или европейци"

    То убуу...ма другите войници кви са, да не са извънземни?

    Коментиран от #92

  • 88 Извод

    30 1 Отговор
    На драскача на този чаршаф явно му плащат на дума. Лъжите искат предисловие.
    Истината, както винаги, може да се опише късо:
    Ако някоя страна от ЕС или НАТО нападне РФ, ще си отнесе боя, и няма правно основание другите от НАТО да си търсят белята.
    На РФ и трябва немилитаризурано пространство до границите, и ще го постигне. Може с дипломация, а може и с бой.
  • 89 Тонката

    20 1 Отговор

    До коментар #86 от "Тонката":

    "19% от възрастните в САЩ са използвали спестявания, които не са предназначени за рутинни разходи за живот, а 3,5% са използвали опцията „Купете сега, платете по-късно“. 20% от възрастните, които са използвали кредитни карти, не са платили пълния баланс, но са изпълнили изискваното плащане. Въпреки това, 25% от тези с много ниска хранителна сигурност не са платили дори минималното изисквано плащане по кредитните си карти. Рекордните нива на дългове по кредитни карти едва могат да покрият разходите за живот на много американци.

    3. Доларът продължава да пада по отношение на покупателната си стойност

    Показателите за дълга на САЩ сега се приближават към надхвърляне на границата от 34 трилиона долара. Споменатият феномен, съчетан с лошите икономически условия, направи щатския долар безпомощен. Валутата е загубила почти 23% от покупателната си стойност през последните 5 години, тъй като икономическото напрежение продължава да възпрепятства бъдещия и възход.

    През последните 3 години покупателната способност на един щатски долар е намаляла с 16%, а през последните 5 години покупателната способност на щатския долар е намаляла с 23%. Това на практика означава, че неинвестираните пари от 2019 г. днес струват почти една четвърт по-малко.”

    Опеизвадно е, че санкциите работят!

    Коментиран от #93

  • 90 Мнение

    22 2 Отговор

    До коментар #19 от "Маг":

    И аз не можах приятел да я прочета! То бива англосаксонска простотия,но тази публикация ми идва в повече!
  • 91 Макробиолог

    19 1 Отговор
    Тва цялото некой прочете ли го?
  • 92 Тонката

    15 0 Отговор

    До коментар #87 от "Обърни внимание и на друго":

    "То убуу...ма другите войници кви са, да не са извънземни? "

    Ами те няма как да знаят, че ние си идеална за случая поговорка.....Тази за циганина и клещите. Що да си гори ръцете, като има клещи?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ако заради шепа идиоти

    23 0 Отговор
    Верно не са само шепа, но ако заради тези хора ще трябва да ходя на война и да воювам за тях, ами защо пък да не е срещу тях. Не казвам кой са, а за войната говоря за игра на карти, не за реалната световна война.

    Коментиран от #98

  • 95 Защото САЩ беше хегемнон

    1 17 Отговор

    До коментар #93 от "Дурак":

    И все още е, не Русия. Какво интересно да има в Русия освен рускини и риба. Това не значи че другите от САЩ са цвете и не тероризират и обират поне половината свят, което не е нещо ново - така работят империите. Русия живее все още под сянката на СССР и я излезе, я не, военно поне го докарват, само дано не се сдърпат сериозно ушанките с краварите и обратно, че кола ще е голям.

    Коментиран от #97

  • 96 Победа на Русия

    13 1 Отговор
    Означава само едно. Че ще ви режем главите жалкиКоьякПодлогиCSIS

    Коментиран от #101, #106

  • 97 Миришеш, ама не на риба

    16 1 Отговор

    До коментар #95 от "Защото САЩ беше хегемнон":

    А на ПП-ДБпедал.

    Коментиран от #100

  • 98 Взимам оръже

    16 2 Отговор

    До коментар #94 от "Ако заради шепа идиоти":

    И първо ще разстрелям тези, които са ми го дали! С голи ръце ше им вадя гръкляните!!!!

    Коментиран от #102

  • 99 Мъгла

    13 2 Отговор
    Така да кажат! Сбий се с Русия и служебно печелиш членство в ЕС, Шенген, Нато и бермудския квадратен тричлен
  • 100 Напротив приятел

    8 4 Отговор

    До коментар #97 от "Миришеш, ама не на риба":

    Безплатно мразя пп и дори съм русофил, че и съм и ходил там. Какво да има в Русия и защо някой да си търси хляба там като Русия беше ограбена подобно на България. Парите са в САЩ защото паразитират като всяка една империя на гърба на останалия свят и възможностите са там все още. За в бъдеще Русия може да стане хегемон, но едва ли - нямат достатъчно хора, само са армия и бомби не става.

    Коментиран от #105

  • 101 Мумията от мавзолея

    2 12 Отговор

    До коментар #96 от "Победа на Русия":

    Пий си хаповете 9 септември се отлага!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Пионката русия

    3 15 Отговор
    Русия е васална държава,марионетка на англосакса,квото каже господаря САЩ и Великобритания това правят,

    Коментиран от #115

  • 104 Да еее

    11 1 Отговор
    Чета, първи ред, Картаген трябва да бъде разрушен...
    Чета, втори ред, Картаген трябва да бъде разрушен...
    Схвана ми се пръста на скрола...
    Айде, рушете тук, ама при вас едни гъби да избият,
    дет се вика да си одя със затворени очи...
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Как Русия краде бг ресурса

    4 27 Отговор
    Гладната мърша Русия ограбва колонията си бг от 44 та година,чрез две офшорки собственост на Русия,регистрирани в офшорни зони Люксембург и Канада крадът златото ,със съдействие на филиала на КГБ дс на цк на бкп
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Тонката

    24 1 Отговор

    До коментар #93 от "Дурак":

    ".....защо няма бежански вълна към руския рай, а всичко бяга
    към САЩ и Европа??!!!"

    Кой говори за "руски рай"? В Русия никога не е било рай и аз никога не съм твърдял, че е "рай". Говоря за това, че САЩ я забатачиха много сериозно и някак си не им отива да дават наклон на останалите на фона на случващото се в Сащ....Индия да не купувала петрол от Русия, Европа да не купувала газ, Китай да се откажел от не знам какво си, Грузия да не приемала закона за чуждите агенти, Молдова да направела еди какво си....Хайде да намалят малко темпото. Толкова ли е сложно?
  • 110 Гара Пирин

    18 1 Отговор
    Обзалгам се на кутия локум, че никой в сайта не е дочел писанието докрай ... аз се отказах на осмото изречение, прочетох и последното и всичко ми се изясни!
  • 111 Това не е статия

    14 1 Отговор
    А цяла политическа програма на говедарското племе
    "Ненавиждам хора като Карнеги ,които се опитват да създадат бог от простото изкарване на пари" / Теодор Рузвелт.
  • 112 Така ще ги наричам

    8 2 Отговор
    Ушанки и краварите, да се видите отстрани двата лагера колко сте смешни как единия ще смачка другия, а реалността след една така война ще бъдат саждите - сажди, прахоля и хлебарки и няколко племена в Австралия за цвят.

    Коментиран от #114, #126

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 И Байдън и Путин ще се псуват

    9 1 Отговор

    До коментар #112 от "Така ще ги наричам":

    По последния останал сателитен телефон от бункерите. Байдън може и да каже да не скача някой, но ще се справи. Гъзарите по бункерите ще си поживуркат някоя и друга година повече.
  • 115 Отрезней

    5 3 Отговор

    До коментар #103 от "Пионката русия":

    А после се прегледай.
  • 116 Логорея

    12 0 Отговор
    Статията я разбирам в исторически контекст така - американската армия за трети път да дойде да оправя европейските бакии. Авеее нали Европата има повече население и БВП от САЩ? Логорея от нефелност.
  • 117 Крумов

    13 2 Отговор
    НАТО трябва да се върне - до Берлин - това е максимума явно - да ни оставят както си живеехме, просто това е отвратително.

    Има си граници и така, да приятно е това - капитализма - ама ако е свързано с войни, но то какво ли зависи от някого.

    Все пак - реалността е - такава - че никой нормален човек няма да се "вживее" за войник.

    Темата е глупава - да обикаляш с пушката нещо да се нападате.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Ид-и-о-тите от фащ отново на ниво

    19 1 Отговор
    Абе , болни фашисти, нито един българин не само не го е страх( хахаха) от Русия, но нещо повече всеки българин обича силно руския братски народ , с който сме кръвно, културно и всякак свързани....така защитават вече и децата от родителите им - като ги отделят и крадат същите фашисти...

    Коментиран от #121, #131

  • 120 Някакво NGO

    14 1 Отговор
    Писало пожелания... Нищо в текста няма връзка с обективната реалност и политиката, която САЩ води по отношение на Украйна, още по-малко бъдещата политика след идването на новата администрация на Доналд Трамп. Не е ясно за какво и на кого би послужил този безполезен доклад.
  • 121 Не ги обичам, защото не ги познавам

    12 1 Отговор

    До коментар #119 от "Ид-и-о-тите от фащ отново на ниво":

    Че са братски народ - братски народ са. Поне за нас, ние за тях не знам. Преброявам 3 пъти, в които сме ги предали и веднъж те нас и то защото нямаха държава и социализма падна. Само нашите да не се ежат много, защото ракетите нямат братя.
  • 122 Изроди!

    19 0 Отговор
    30 години мир бяха пропилени от края на Студената война ,за да могат едни хора да живеят богато и без усилие ! То не бяха евтини работници, млади жени , заводи , ресурси...сега количествени облекчения целия свят трябва да им плаща , за да могат те да потребяват. Жалко за бедняците украинци , слуги на едни хора който никога не са ги смятали за равни .И не харчеха и едно евро за тях , докато имаше мирб.Сега харчат стотици милиарди да мрат за нижо.
  • 123 Не знам

    14 1 Отговор
    Кой има време и търпение да чете подобни фантасмагории, но това със сигурност не е администрацията на Джоузеф Байдън, да не говорим за бъдещата администрация на Доналд Тръмп, който има много нисък праг на поносимост към глупости.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Натюалиш

    13 0 Отговор
    Фащ са Злото, без тях ще има мир!
  • 126 Да знайш

    14 1 Отговор

    До коментар #112 от "Така ще ги наричам":

    Животът на човечеството е в ръцете на шепа извратени във Вашингтон.

    Коментиран от #128

  • 127 БгТопИдиот🇧🇬

    10 0 Отговор
    Има ФАЩ има проблеми ,нема ФАЩ нема проблеми .
  • 128 Не е като да не си прав

    6 1 Отговор

    До коментар #126 от "Да знайш":

    Ама ако нямаха конкуренция във военно отношение можеше и все още с голяма вероятност може да си продължи като до сега. Въпреки, че съм русофил ми е тумноло по народно му Русия да показва зъби и да водят война с извратеняте.
  • 129 Не ме вълнува толкова

    4 4 Отговор
    Дали ще има Русия, повече ме вълнува дали ще го има света в днешния му вид, макар и живеещ във васална държава продължение на САЩ, но с елховски стандарт на живот. Не подкрепям идеята защо ми е свят ако я няма Русия нищо че съм русофил.
  • 130 Нова

    6 1 Отговор
    Арсенала на демокрацията е свободата на избора. Ако има нужда от арсенал, значи е диктатура на този, който държи оръжието
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Марда

    11 1 Отговор
    Коя "армия" не разбрах!? Американската!? Манекени в камуфлажни облекла!? Ще влезнат в пряк бой като украинските несретници!? Дрън, дрън- помнят Виетнам и Сомалия. Никога повече американска мърцина. Да му мислят европейци, араби и други "ниши раси"!
  • 133 Четем нещо от типа:

    9 1 Отговор
    """"Стратегия за световна война и унищожаването на света""""" като за начало установяване на военни режими и диктатури деликатно споменато като( т.(4) преосмисляне на арсенала на демокрацията ) ........тотална цензура (борба с устойчивостта на руските кампании за дезинформация) ..........и все по хубавички абсолютни кретениии
  • 134 Ъхъъъъъъ мозъци, репликаторни

    8 1 Отговор
    ===========. Това усилие може да включва нови начини за ускоряване на нетрадиционни и нови участници в отбраната в Съединените щати и използване на Украйна като бойна лаборатория за програми като Инициативата за репликатори.=============
  • 135 Пълна простотия,

    10 0 Отговор
    Кретения, олигофрения, . ....и всичко на ..ния
  • 136 Аман

    16 1 Отговор
    Тъкмо се отървахме от един защитник... друг иска да ни яхне...
    Ами да се върнем в Османската империя тогава - те ни защитаваха най-добре и най-дълго...
  • 137 Ама никой не им пречи

    12 0 Отговор
    да си пишат там стратегиите и да продължават с тъпотиите. Такава репликация ще видят накрая че няма и да разберат от къде им е дошло. Дълга война вика ще е още 10 години..... и кинти и кинти и кинти и кинти ...... а руснаците ще ни гледат и ще ни ръкопляскат ....ъхъъъ...

    Коментиран от #170

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 2 Отговор
    Аре де, кво чакате?!
  • 140 Ъхъъъъъъ мозъци ........

    14 0 Отговор
    "" ....... рано или късно реално включване на армията на САЩ в защита на Европа""""" те в САЩ хората ще са диви и щастливи да чуят че втори Виетнам им подготвят ама ядрен ......аре у лево ......
  • 141 Тая статия е писана от човек

    10 2 Отговор
    който бъкел си няма представа за какво реално пише, а да не говорим, че като плющиш мощно такива глобални предположения изпускаш друг глобален фактор за който думичка даже няма и той се казва Китай. ......цялата статия е бла-бла ....
  • 142 балкански

    15 2 Отговор
    смех през сълзи!!! гледали сме ги тези филми вече.... та първа световна, та втора световна война... видехме и световната супер сила как се измъква с подвита опашка от авганистан... толкова са се възгордяли и се мислят за недосегаеми, че забравят, че дори една северна корея вече ги достига с едни бомбички тяхно изобретение! къ викат у наше село :" глей докъту ма бииш да са не прибииш "! !!!
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Хохот Бохо

    8 1 Отговор
    Поздравления за хохлоХероите прочели цялата статия
  • 148 Име

    4 1 Отговор
    Пълни глупости!

    Коментиран от #149

  • 149 Град Козлодуй

    0 3 Отговор

    До коментар #148 от "Име":

    Лека нощ и на вас господине. Да годухате,моля. Благодаря за вниманието.
  • 150 Ловеца

    5 0 Отговор
    Раненото животно е най опасно
  • 151 Ловеца

    5 0 Отговор
    Когато някой е притиснат той търси най малката пролука. Като няма кво да губи е способен определена глупост. Ако мен ме няма и света ще го няма.
  • 152 сащ:

    7 1 Отговор
    По-точно имахме предвид, че ще се включим когато СВО отмине (демек западна Окрайна)

    В никакъв случай докато трае СВО, да не сме луди 😂
  • 153 Последния Софиянец

    1 12 Отговор
    НАТО има над 100 000 ядрени бойни глави а и северна корея е тръгнала към съюз с САЩ. русия няма шанс. Русия не може да разчита на китай защото китай ще загуби от тайван. Само България ще се опре на русията защото имаме поне 4000 танка
  • 154 Всъщност,

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сериозно притеснение!":

    Победата ще бъде за Русия, защото правдата е на страната на Русия, въпреки демагогията и демонизацията в Западната фейк преса
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Сашо

    9 0 Отговор
    Толко щуротия на едно място не бях виждал....
  • 157 Хм Хм

    0 11 Отговор

    До коментар #43 от "Пешо":

    Г- Пешо, София неофициално е над два милиона, т.е. 1/3 от България. Населена е с млади хора в работна възраст. Спокойно можеш да предположиш, че гласуващите, които работят в София са около 40% от българите.
    Второто, в което бъркаш с гласуващите е че по данни от последните 15-20 години българите, които подкрепят Евроатлантическите партии са повече от 75%.
    А това, че в твоята кръчма всички сте за руската партия "Възр@ждане" ти изкривява реалната представа за нещата.
    На Ваше място не бих се гордял с пристрастията си, защото показват нисък социален статус и лошо образование.

    Коментиран от #161, #164, #169

  • 158 Неокони пред Инсулт

    9 0 Отговор
    Този ферман е писан от Американски Неокони от рода на Виктория Нюланд и Хилари Клинтън. Тези още живеят в техния свят на приказките където САЩ били господарят на света. За тяхно съжаление, вече отдавна не е така, но не могат да се събудят от дълбоката си умствена кома. Би било жалко заради такива кандидат пациенти на психиятрията светът да пламне в ядрена война. Американския народ ги вижда че им хлопа дъската и ще гласува за Тръмп.
  • 159 Хахах

    9 1 Отговор
    Писали, писали ама нищо не казали. На такива като CSIS и КозякПодлогите ще падат главите им!!! Окрайна умря.!
  • 160 Тръмп щее следващия Преьидент на САЩ

    9 0 Отговор
    Спира финансирането на Войната в Украина и всичко Приключва!
  • 161 Гласувайте срещу малцинството ППДБ ГЕРБ

    10 0 Отговор

    До коментар #157 от "Хм Хм":

    Киро сам си го каза във записа, за ППДБ са 10% от населението, а за ГЕРБ са още 10%. Гласуващите за престорените "европартии", чийто основен "бизнес" е да крадат евро пари, са само търтеи и паразити финансово зависими от тези евро пари. Ако народът излезе и гласува умно, ще лъсне какво жалко малцинство са.
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Румен Димитров

    6 0 Отговор
    Обадете ми се на имейл който е имал нерви и упоритост да прочете пасквила докрай.Според възможностите си мога на първите трима да изпратя по бутилка евтино уйски на ценадо 20лв за упоритоста и проявен характер.Пишете ,ако има желаещи.

    Коментиран от #173

  • 164 Херлок Шолмс

    3 0 Отговор

    До коментар #157 от "Хм Хм":

    Уж сме с висок социален статус и престижно образование,па тролим за жълти стотинки?Методът на дедукцията ми подсказва обратното.
  • 165 Голям праз

    4 0 Отговор
    Армията на САЩ никога в своята история не е печелила война. Да не говорим, че при резилите им във Виетнам, Корея и Афганистан в армията им нямаше третополови, а сега 70% са такива /или както е модерно - небинарни/.

    Коментиран от #167

  • 166 Реалност

    8 0 Отговор
    Викам армията на САЩ първо да се справи с йеменско племе Хути пък чак тогава да дразни руския мечок:)))
  • 167 Добре ще го кажа в обратния вариант

    1 2 Отговор

    До коментар #165 от "Голям праз":

    Подобно на Русия - САЩ имат над 5хил. атомни бомби, дори на тяхна териотирия да ги взривят познайте какво ще стане. Нито Русия, нито САЩ притежават някакви извънземни технологии толкова превишаващи тази на противника, че да ги неутрализират с натискане на едно копче - това е предимно по холивудските филми.
  • 168 Ялови крави

    4 0 Отговор
    Питайте чат джипити да ви напише стратегия, не само ялови статии за зомбиране на матряла
  • 169 Криворазбраната цивилизация

    1 0 Отговор

    До коментар #157 от "Хм Хм":

    Не си прав кучи г.. З
  • 170 Д-р Хаус

    5 0 Отговор

    До коментар #137 от "Ама никой не им пречи":

    Западното малоумие е направо страшно
  • 171 Д-р Гълъбова

    6 0 Отговор
    Бая са напънали аи-то да им пише простотии, тва няма прочитане... Откакто белоносото киефско фашистче е нелигитимно почнаха паник атаките...
  • 172 Негър от Алабама

    4 1 Отговор
    Като ни запукат Сарматите, какви статии за стратегии ще почнат да пишат незнам.. 🤕

    Коментиран от #175

  • 173 БЯХ ЖАДЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #163 от "Румен Димитров":

    ПРОБВАХ
    ОТИДОХ ДО МАГАЗИНА
    ЗА 20 ЛЕВА НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА
    НЯМА ПРОЧИТАНЕ А Е И ОПАСНО ЗА МОЗЪКА
  • 174 НЕ Е ОТ ЧОВЕК

    3 0 Отговор
    ОТ ЕФТИНА ВЕРСИЯ НА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Е
    АМА БАЯ ЕФТИНА
  • 175 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #172 от "Негър от Алабама":

    Едно щракване на пръстите и русия изчезва от картата.Така,че спокойно

    Коментиран от #176

  • 176 БХАХАХХАХАХ

    3 0 Отговор

    До коментар #175 от "Гост":

    Ами хайде де 🤣🤣🤣🤣
  • 177 Летящият чертеж на F-16 /на 6 май! /

    1 0 Отговор
    цял УЧЕБНИК има тука, бе!?? ДОСЕГА НЕ БЯХ ВИЖДАЛ 30 СТРАНИЦИ СТАТИЯ ВЪВ "ФАКТИ" / обикновено фейк, както и тази де.. /.. Нека провокират е повече РУСИЯ и ще видят блъф ли е ядрената тояга... НЕКА ПРИПОМНЯ, ЧЕ ОКТОМВРИ 1961 Г. НА О.-В "НОВА ЗЕМЯ" БЕШЕ ИЗВЪРШЕН ТЕРМОЯДРЕН ОПИТ ОТ СССР С МОЩНОСТ 58 МЕГАТОНА=3000 ПЪТИ ПО-МОЩЕН ОТ БОМБАТА НАД ХИРОШИМА!! Еее, тогава бомбата е гежала 40 тона и не е могла да се пренася с тогавашните самолети и ракети.. НО, СЕГА/пак да припомня, че САЩ 15 г. купуваха и използваха мощни руски ракети-носители за своите спътници!! /.. И, ПРИМЕРЪТ НА САЩ ОТ ВСВ - /с две атомни бомби приключиха с Яшония.. Е МНООГО ЗАРАЗИТЕЛЕН!?
    . /