Last news in Fakti

6 Юни, 2024 21:01 2 658 76

Десантът в Нормандия и съдбоносните грешки на Хитлер

  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • нормандия-
  • ди дей-
  • десант-
  • ссср-
  • русия-
  • франция-
  • втора световна война-
  • история

Това е най-големият десант, извършван някога - на 6 юни 1944 съюзническите войски във Втората световна война дебаркират в Нормандия

Десантът в Нормандия и съдбоносните грешки на Хитлер - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Операция "Овърлорд" - десантът на съюзническите войски в окупираната от нацистите Франция - е била планирана от месеци и тренирана в Англия. Лошото време забавя малко операцията, но моментът настъпва на 6 юни 1944 година.

На така наречения D-Day, както по-късно влиза в историята, хиляди кораби, подкрепени от въздуха, потеглят от английския бряг и стоварват на бреговете в Нормандия около 150 000 войници от САЩ, Великобритания, Канада и други съюзнически държави. Тяхната цел е да освободят Франция и след това да настъпят към Германия, за да сложат край на нацисткото управление в Европа.

Германците са очаквали нападение на грешното място

Германският Вермахт е бил подготвен за десанта. Крайбрежието на окупирана Франция е било силно укрепено с бункери и артилерийски установки - т.нар. атлантическа стена. Основните германски военни части обаче са чакали на грешното място - край Кале, където Ламаншът е най-тесен. Вермахтът се хваща на уловката, пусната от съюзническите войски.

Битката е с тежки загуби и за двете страни. От позициите си германците обстрелват дебаркиращите войници, а тежките боеве продължават и навътре в сушата - около селата и градовете. Единственият коз на германците, които са били превъзхождани от съюзниците по численост и въоръжение, са танковете. Хитлер обаче лично е държал да се разпорежда, а точно на този ден той очевидно е закъснял да одобри изпращането им към района на десанта.

Защо закъсняват германските танкове

Военният историк Петер Либ посочва една много банална причина за закъснялата реакция на германците: просто Хитлер е имал навика да стои буден до късно и да спи на другия ден до обяд. Такъв е бил и случаят на 6 юни 1944 година: „Сутринта, когато танковете е трябвало да бъдат бързо разположени, Хитлер все още е спял, а никой не се е осмелявал да го събуди. Върховното командване на Вермахта пък не е имало смелостта самó да вземе решението за изпращането на танковете – в нарушение на заповедта на Хитлер.

Не по-малко фатална се оказва и друга заповед на Хитлер – за нищо на света да не се отстъпва. Разпореждането е гласяло: „Задръж позицията или умри“. От което обаче не е имало никаква полза в конкретната ситуация. „Съюзниците спечелиха, защото имаха превъзходство в морето и във въздуха, защото включиха елемента на изненадата и бяха се подготвили добре за този ден – месеци преди това бяха тренирали десанта“, посочва историкът Либ.

Съюзниците освобождават Париж на 25 август 1944, а скоро след това германската окупация на Франция приключва. Но и двете страни дават много жертви: убити са десетки хиляди германски и съюзнически войници, както и хиляди французи - цивилни граждани. След десанта Втората световна война продължава още около девет месеца, през които загиват още милиони хора.

Възпоменание с някогашния враг

Всяка година на 6 юни някогашните западни съюзници отбелязват събитието – в Нормандия редовно се събират ветерани, както и държавните и правителствени ръководители на страните победителки от войната. Дълго време на тържествата нямаше място за официални представители на Германия, постепенно обаче се наложи виждането, че десантът в Нормандия маркира началото на края на Третия райх, което което дава възможност за създаването на една нова демократична Германия, посочва Петер Либ.

Така през 2004 година Герхард Шрьодер стана първият германски канцлер, поканен да участва в церемонията в Нормандия. Оттогава официални представители на някогашния военен враг – Германия – редовно присъстват на тържествата. На 80-годишнината страната е представена от канцлера Олаф Шолц.

Вече без Русия

В продължение на седмици един от най-чувствителните въпроси този път беше дали да присъства и представител на Русия. Ако досега това винаги е било нещо естествено, тъй като Съветският съюз е не само сред страните победителки, но и е дал най-много жертви във войната, след руската инвазия в Украйна през пролетта на 2022 година нещата се промениха коренно. Въпреки това френските домакини първоначално смятаха да поканят за 80-годишнината поне руския посланик в Париж, но заради острата съпротива от Вашингтон, Лондон, а също и на Берлин, домакините промениха решението си и в крайна сметка тържествата този път са без нито един руски представител. Вместо това в Нормандия сега е поканен украинският президент Володимир Зеленски.

Автор: Кристоф Хаселбах


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    80 12 Отговор
    Какъв десант бре. Руснаците ви молят за втори фронт на запад но англосаксонците се правехте на умрели лисици....... идеята беше взаимно да се унищожат руснаци и германци.... Втория фронт е след Сталинград битката за Курск и Харков и тогава 44 година западняците са се уплашили че руснаците ще завладеят Европа и са решили да се намесят....

    Коментиран от #29, #42, #43

  • 2 Мда

    74 8 Отговор
    Сега се тиражира краварското мнение, че с този десант е спечелена ВСВ. И СССР няма абсолютно никакъв принос за разгрома на третия райх. Йозеф Гьобелс вече може да носи куфарите на краварите...

    Коментиран от #20, #66

  • 3 Мнение

    47 1 Отговор
    НЕ знам защо, но от това заглавие, разбирам само едно, и то е ,че нацизма никога не е бил побеждаван, просто през цялото време е събирал сили, за този момент ......

    Коментиран от #14, #65

  • 4 Бен Гън

    57 7 Отговор
    Подъл ход- този десант идва с едничката цел да попречи на победния марш на Червената армия в западна Европа.

    Коментиран от #11

  • 5 бою циганина

    17 4 Отговор
    пръв атлантик съм
  • 6 Гориил

    37 9 Отговор
    Янките отплават към Нормандия и веднага се оказват обкръжени в Ардените (молейки Сталин за спасение).

    Коментиран от #9

  • 7 село

    45 5 Отговор
    За този случай си имаме поговорка: На умряло куче- нож вади.
    Направили са десанта, когато войната е била решена. Малко да са закъснели и руснаците да са ститнали до Ламанша.

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    33 6 Отговор

    До коментар #7 от "село":

    Те изпратиха десант, когато самият Сталин мислеше да прекоси Ламанша.
  • 9 гост

    32 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    По молба на западняците за да бъдат спасени в Ардените Сталин ускорява операцията за навлизане в Германия да започне на 16 вместо на 30 януари 1945 г. и Хитлер е принуден да прехвърли войски на изток. В същото време мъглите се разсейват и англоамериканците смазват германците с авиация.
  • 10 ХАРОН

    31 3 Отговор
    6 ти, юли 1944 година, хитлеристите са минус две/ трети от елитните войски от Източния Фронт! В "задния си двор" се бият с децата! А, срещу юнген- лумпен са хвърлени елитни американски и английски части. Последните са наясно,че никога не трябва да бъдат допускани военни действия повече на Острова и на Северния Континент. По този повод, държат на повод своите марионетки далече Дома, англосаксонски!

    Коментиран от #76

  • 11 Анонимен

    32 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бен Гън":

    Написах го в първия коментар....... идеята е да се унищожат взаимно и после краварите да се присъединят като победители. Същото за Франция и Англия....... около 400 хиляди убити на западния фронт срещу 10-12 милиона убити руснаци въпреки че Сталин ги моли 3 години да отворят втори фронт и само обещания . До към 80 година руснаците изплащат лендлизинг към САЩ за оръжията които им се предоставят..... което не се знае
  • 12 Сатана Z

    37 4 Отговор
    На честването на 80-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия Зеленски беше попитан дали се надява един ден на десант в Украйна.
    Закъснелият отговори: „Да, надявам се“.

    Създание!

    Струва ми се, че тогава основната цел на десанта в Нормандия не беше унищожаването на фашизма, а неговото запазване, защита от настъпващата Червена армия.

    Мога да кажа, че съюзниците се справиха перфектно с тази задача. Зеленски все още е живото доказателство за това.

    Коментиран от #23

  • 13 Гориил

    31 2 Отговор
    Струваше ми се, че годишнината се оказа скучна и тъжна. Победител на тържеството нямаше.
  • 14 гост

    34 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Има един руски филм "Белият тигър" мисля че се казваше. За един мистериозен танк "Тигър" който руските танкисти преследваха и не можаха да унищожат. Тогава главния герой каза: /цитирам по памет/"Той се е скрил някъде , набира сили и след години отново ще се покаже..."
  • 15 Сатана Z

    50 8 Отговор
    За да отпразнуват 80-ата годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия, съюзниците се събраха - освободителите на Европа от фашизма: Макрон, чиито французи се предадоха на Хитлер в първите седмици на войната и след това работиха за него през цялата война; Зеленски, представляващ нацисткия колаборационист Бандера; и самият Шолц, внук на нацистки офицер. Поздравете се за победата!
    Русия, разбира се, не беше поканена, тъй като според тази компания руският принос е незначителен
  • 16 Германските фашисти

    25 2 Отговор
    и до днес говорят за фашистка Германия в трето лице.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахахаха

    12 31 Отговор
    Ама как така и други ли са воювали? А нали путлера казва, че само те са воювали и сами са избили всички нацисти и т. н.

    Коментиран от #24, #41

  • 19 Гориил

    16 1 Отговор
    Светът се оказа плосък като палачинка
  • 20 Хахахаха

    9 27 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Прочети малко за Ленд Лийза и след това скачай. Между другото, даже в София рашаните влизат с американски танкове предоставени по програмата Ленд Лийз.
  • 21 А ПРЕИНАЧЕТЕ И

    17 2 Отговор
    ИСТОРИЯТА ПЕ ДАЛИ ИЗВРА ТЕНИ
  • 22 Факт

    12 31 Отговор
    На 01.09. 1939г. Германия нападна Полша. На 03.09.1939г. Англия, Канада и Франция обявиха война на Германия и така откриха първия фронт срещу Германия. На 17.09.1939г. СССР вместо да нападне нацистка Германия взе че нападна Полша. След Полша СССР нападна Финландия, Литва, Латвия и Естония и всичко това се случи преди 22.06.1941г. Моля някой русофил да каже на коя дата СССР е обявил война на Германия и е открила първия фронт срещу Германия както твърди руската пропаганда и нашенските русофили??? 😂😂😂

    Коментиран от #25, #27, #28, #32

  • 23 Анонимен

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    Обясних го в първия коментар.....до последно англосаксонците не искали втори фронт. Но когато руснаците са тръгнали към Полша Чехия и Унгария и Румъния са. Се уплашили. Руснаците за първи път тогава използват така наречения втори ешелон...... войските напредват но не се задават с къщи или Мали селца.... просто ги заобикалят а вторият ешелон реално ги превзема
  • 24 РЕАЛИСТ

    28 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    На западният фронт Хитлер праща най-слабите си войски. Специално защитата на Нормандия е била от Хитлерюгенд. Деца с офицери допир от Източния фронт. Касапница е било за съюзниците. Децата са ги изтрепали. Преди десанта бомбардират Френското крайбрежие. Избиват 20 хиляди цивилни жители от десетина села. И са горди от тази мерзост. Французите и до днес ги псуват.

    Коментиран от #39

  • 25 Гориил

    15 6 Отговор

    До коментар #22 от "Факт":

    Вие нападнахте СССР, когато подписахте Антикоминтерновския пакт през 1936 г. Сталин осъзнава, че Русия може да стане британска колония, ако не бъде нанесен ответен удар.
  • 26 Гост

    26 6 Отговор
    Грешката на Хитлер - че не се е насочил към острова, вместо на изток! Щеше днес да е провинция Западна Саксония с частично независима Шотландия! А Кравария регионална "сила" от рода на Аржентина, трудно удържаща в пределите си Тексас, Калифорния и Северна Дакота...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КЗББ и ДП

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Да бе,то като гледаш Дискавъри, там казват ,че германците сами са се били ,а 22 млн руснака ги е изтрепал Сталин.СМЯААХ
  • 30 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    Втората световна воина имах в предвид
  • 31 Камикадзе

    17 1 Отговор
    Десантът в Нормандия е пълен провал от военна гледна точка. Стотици хиляди жертви за няколко часа. Все пак, численото превъзходство в края на войната и това, че Германия воюва на два фронта, си оказват влиянието.
  • 32 Хайл Меркел

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "Факт":

    На 22.02.2022 година, обяви СВО, което е горе долу същото.
  • 33 Тоалетна хартия

    18 4 Отговор
    Театър отвсякъде е този десант...Хитлер не издава англизите по рано, а е трябвало ...Лондон щеше да е фашистки, ако Хитлер не беше толкова човечен и наивен!!!Западните го накараха да нападне Русия и после му го туриха!! Храни куче да те лае!! Държавата Израел я има ""благодарение """ на Хитлер.
  • 34 Путинофил

    8 12 Отговор
    Най голямата грешка на Хитлер ?
    Украинците му предлагаха да направят украинска армия против маскалите, той отказа!
    Изходът от войната щеше да бъде друг!
  • 35 историк

    18 1 Отговор
    всичко е извесно !!! президента на саш казва чеще помагат на руснаците ако немците са по силни или !!!! ЩЕ помагаме на германия ако руснаците излезът по силни от немците !!! ГЛАВНОТО е да има повече жертви о двете страни!!! И ПО ИНТЕРЕСНОТО Чърчъл и президета на ЮСЕЙ казвът на сталин , че трябва да се истрия от картата на света по геог-я ГЕРМАНИЯ !!! И немците като нация да не се споменава вечне НО СТАЛИН КАЗВА :- Политиците идват и си отивът а народите са вечни !!! и сега има ГЕРМАНИЯ И НЕМЦИ КАТО НАЦИЯ И ДАЖЕ И БЪЛГАРИ!!!! И ДАЖЕ И ДЪРЖВА ! Само прости утки могът да не помнът !!!а хората не !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 36 27 000 000 пушечно мясо

    4 16 Отговор
    Хитлер свърши патроните! Не беше изчислил, че наташките много се плодят.
  • 37 БСП за България и Радев

    21 5 Отговор
    Смешният колективен нацистки Запад се опитва да пренапише историята. А тя е, че практически непобедимата червена армия е спасила света от неонацизма и сега ще го направи отново
  • 38 а има и неграмотни

    9 4 Отговор
    воина се печели с оръжие което се усъвършенства всеки месец или месеци ! За това трябва учени , работна ръка и класни ръководители - това го имаше само СССР а което не стигаше го купува(месни консери не само от сащ но от МОНГОЛИЯ И ТО СЪЩОТО КОЛИЧЕСТСВО а много са малко тези които знаят това! ЗА да се ПОБЕДИ Берлин СССР произвежда толкова вагони със снаряди (няколко милиона а сегашна европа неможе и половината да направи!!)че като ги съеднениш всички са ВЛАКОВА КОМПОЗИЯ ОТ МОСКВА ДО ВЛАДИВОСТОК !!! А ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОИВЕДЕ ДА СЕ НАРОВАРИ ДА СЕ РАСТОВАРИ НО ХИЛЯДИ ПЪТИ И А Значи трябва и добра организация която я имше защото беше СТАЛИН !!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Марин

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Прочети за колко време Германия е превзела Франция,Полша и т.н!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пак неразбрал

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Преди няколко дни гледах някакъв документален филм за ВСВ по Viasat History .Та там споменаха ,че по време на десанта в Нормандия девет десети от немската армия се сражава на източния фронт.

    Коментиран от #46

  • 44 Нормално

    1 5 Отговор
    Танкът е отживелица.
  • 45 Историк

    6 12 Отговор
    Русия няма никакво участие в десанта, и имайки предвид, че е била нацистки режим като този на Хитлер, няма какво да "празнува".

    Даже много закъсня това, че вече не я канят.

    Жалко, че Историята се коригира спрямо фактите едва когато стане прекалено късно.

    Коментиран от #50, #51

  • 46 Историк

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Пак неразбрал":

    Ми, пак не си разбрал, ти си си го написал.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иван

    5 1 Отговор
    Хитлер е дал един вид - пари за реактивни самолети, но те са 2 типа основни - "изтребител" и "бомбардировач".

    Хитлер е настоявал за "бомбардировач", който да "осуети" десанта - в момента - на "плацдарм", 2-3 дни - да си изградят - понтоните и - идва "Месершмит" - разрушава понтони - те са строени с месеци и т.н.

    Военна мисъл е имал Хитлер - но - инженерите не "пускат" навреме реактивни "бомбардировачи", такива подробности.

    Другото е - близката етническа свързаност - англичани, канадци и германци са си етнически братя.

    Не са могли да се намразят силно.

    Няма да има световна война - както и да се иска на някого.

    Ние знаем война и глад и така.
  • 49 Име

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    В Парижкото метро има станция - "Сталинград".
  • 50 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Историк":

    Русия е помогнала все пак.

    Коментиран от #52

  • 51 Еш па тоа

    10 0 Отговор

    До коментар #45 от "Историк":

    Какъв историк си ти,бе изрусен пудел Инджев?!?
  • 52 Историк

    4 11 Отговор

    До коментар #50 от "Иван":

    Обратното е: на Русия откриването на фронта в Нормандия й е помогнало неимоверно. За съжаление.
  • 53 бай Даньо

    6 2 Отговор
    А окраинците на коя страна са били във ВСВ с Бандера начело ?
  • 54 Впечатление

    6 4 Отговор
    Общо взето на умряло куче нож вадят. Къде беха 1939- 1945 г. сегашните претенденти за победители, когато СССР унищожи военната машина на нацистка Германия? Явно много им тежи, че приносът им е нищожен.
  • 55 Вуте

    8 2 Отговор
    "Храбрите" войски от САЩ, Великобритания, Канада се намесиха след като видяха и разбраха,че Германия окончателно губи войната. Къде бяха тези храбреци през 1941,42,43 година? Нямаше ги никакви.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 модерастът е

    1 0 Отговор
    прдератор.
  • 60 И да.

    1 0 Отговор
    модераторът/е педеpacТ.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Шемети непоръбени

    4 0 Отговор
    И какво празнуват французите? Че са били нефелни и страхливи сами да се освободят? Или ,че половината да били кагулари и/или колаборационисти на маршал Петен?
  • 65 инж. Ганчо Илков

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Да, но това е така, защото между Нацизма и Болшевизма Разлика няма. Облагоденстваните от Нацизма и Болшевизма и сега, чрез своите Потомци са в Държавното Управление. Трябва да има Приемственост, но Приемствеността в Нацизма и Болшевизма, е Приемственост на Смърта и Нормалното Човешко Съществуване.
  • 66 инж. Ганчо Илков

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Когато правиш Анализ на Историческо Събитие, първо обърни Внимание на Факта, Кой Предизвика самото Събитие. ВСВ възниква след Договора Рибентроп Молотов. Събирането на Нацизма и Болшевизма неминуемо води до Война. Война, която в последствие води до Самоизяждане. И двете Форми са Диктаторски, а Диктаторът остава Един. Ленинград, Москва, защо Цивилните не са оттеглени във Вътрешността на Страната? Глад и Мор предизвикан от Диктатор на собствените си сънародници. Хитлер постъпва по същия начин. Къде е Разликата?
  • 67 Лелееее

    5 2 Отговор
    Чак след 3 години от войната , на 6 юни 1944 година евроатлантиците се сещат да отворят втори фронт - когато войната е към края си. Лицемернии Смешници.

    Коментиран от #68

  • 68 Факт

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "Лелееее":

    Англия първа обяви война на Германия още на 03.09.1939г. и така откри първия фронт срещу националсоциалистическа Германия! На КОЯ дата СССР обяви война на Германия??? 😂😂😂
  • 69 Факт

    2 2 Отговор
    Факт е че през ВСВ СССР така и не обяви война и не нападна националсоциалистическа Германия!
  • 70 Факт

    3 3 Отговор
    Факт е че Германия и СССР бяха съюзници по договора Молотов!/Рибентроп които започнаха ВСВ като нападнаха и си поделиха Полша през септември 1939г!
  • 71 Факт

    3 3 Отговор
    Факт е че вместо СССР да нападне националсоциалистическа Германия той нападна Полша, Финландия, Литва, Латвия, Естония!
  • 72 Захарова

    2 3 Отговор
    Това е лъжа и пропаганда на Запада, цялата война срещу Хитлер е спечелена единствено и само от Русия ! Питайте и другаря Путин, и ще видите, че и той ще ви каже същото !
  • 73 До Лелееее

    2 3 Отговор
    Лелеееее, ти за военни действия срещу хитлеристите в Атлантика и Африка чувал ли си , за окупирана Франция и други западни страни чувал ли си, за нелегална съпротива в западна Европа и Скандинавието чувал ли си, за съюзническо настъпление в Италия чувал ли си, за британски бомбардировки в Германия чувал ли си ? Лелееее, ама ти май си слушал само съветска радиоточка бе.... ! Леееелееееее....!
  • 74 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    М...... ЩЕ ВИ Е.. ЖУРНАГЪЗЦИ !!!!!!!!! ЗАЩО "ДЕСАНТЪТ " Е С ТРИ ГОДИШНО ЗАКЪСНЕНИЕ И СЕ ПРОВЕЖДА КОГАТО СССР РАЗГРОМЯВА ХИТЛЕРИСТИТЕ !?!?!?!?!? ЗАЩО ДЕСАНТЪРИТЕ МОЛЯТ СТАЛИН ДА УДАРИ ОТ ИЗТОК -ЗА ДА ОТЦЕЛЕЯТ !?!?!? И СТАЛИН УДРЯ - АТАКУВА !!!!!!!!!!!!!
  • 75 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Който е чел - знае, който е слущал - чувал е много неща от историята.
    Военният историк Петер Леб дава данни за това , което му е удобно и не е коректен ! Защо не докладва за количеството войски от едната и от другата страна за загубите от едните и от другите. Истината винаги е неприятна, но факт е, че германците ВЕЧЕ са знаели да ВОЮВАТ !! Хитлер бил виновен за това, за онова.....Той е виновен за цялата ВСВ !! А на съюзниците са им били нужни точно 80 дни за да освободят Париж !! Ами от Омаха бийч до Париж са 280 км. Горе -долу по 3-4 км на ден !! Съюзниците са многобройни и с техника и с жива сила и пак са заплакали на Сталин да форсира събитията от Изток. Това г-н Леб не го съобщава. Въобще историците не обичат да говорят и за опита на некадърника У.Чърчил за десант преди"Овърлорд" ,както и за загиналите английски мъже тогава !?
    Прави се всичко възможно да се омаловажи всичко , което е сторено от СССР във ВСВ. Виж, атомните бомби на САЩ в Япония след края на войната !? и този десант в Нормандия година преди това, са "победителите" във ВСВ
  • 76 емилиян

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХАРОН":

    От 300 Немски дивизии кaто са били на Западният фронт са били принудени да ги прехвърлят на Източният фронт и са останали само 8 дивизии които са били слабо подготвени и с недостатъчно въоръжение. Целта на Хитлер е било да прехвърли на Източният фронт най -подготвените и елитните части за да спре настъплението на Червената армия.(това го пишеше в официалното командване на Вермахта във връзка с военните действия на 2 -та фронта ) така ,че Англо американците воювали срещу 8 -те не добре подготвени Немски дивизии и има моменти когато със седмици не могат да сломят Немската съпротива даже помолили Сталин да увеличи натиска на Източният фронт. (в архивите на Немското военно командване в оригинален на Немски може да се прочете ).