Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2024 18:52 2 569 61

Оръжия, но не само... Какво още поиска Володимир Зеленски от Европа?

  • украйна-
  • нато-
  • ракети-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Година след опита да си отвоюва отново Източна Украйна и няколко седмици след като получи нов план за помощ от Съединените щати, украинският президент току-що завърши експресната си дипломатическа обиколка из Европа

Оръжия, но не само... Какво още поиска Володимир Зеленски от Европа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Година след опита да си отвоюва отново Източна Украйна и няколко седмици след като получи нов план за помощ от Съединените щати, украинският президент току-що завърши експресната си дипломатическа обиколка из Европа. Освен основното военно оборудване за своите въоръжени сили, какво беше дошъл да търси още Зеленски от страните от ЕС? Това пита в материал за онлайн изданието The Conversation Сирил Брет, геополитик и преподавател в Парижкия институт за политически изследвания Sciences Po.

Кои държави посети Зеленски и с каква цел?

Зеленски току-що завърши експресната си дипломатическа обиколка. След среща с испанските власти (председателя на правителството Педро Санчес и крал Фелипе VI) в Мадрид на 27 май, а след това с премиера на Белгия Александър де Кроо в Брюксел на 28 май, на следващия ден Зеленски пристигна в Лисабон, за да се срещне с колегата си Марсело Ребело де Соуса, както и с министър-председателя Луиш Монтенегро. След което се прибра в Украйна, но ще се върне на територията на ЕС след няколко дни, тъй като беше поканен да присъства на честванията на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия на 6 юни. В Испания, Белгия и Португалия той всеки път постигаше три резултата: подписване (или подновяване) на споразумение за отбрана, предоставяне на финансова помощ и доставка на военни материали. Изборът на тези три държави-членки за президентско посещение може да е изненадващ: нито една от тези страни не е защитник на Украйна на европейската сцена, както например Полша или балтийските държави. Следователно, освен непосредствените резултати, е уместно да се поставят под въпрос стратегическите цели, които украинският държавен глава преследва в момента. Дали става въпрос за допълване на доставките, обещани от САЩ? Или иска да се бори срещу "умората от Украйна", която може да повлияе на европейското обществено мнение в навечерието на сложна поредица от европейски избори? Това, което Зеленски търси преди всичко, е да промени начина, по който неговите европейски поддръжници виждат своя принос към самоотбраната на Украйна. Нещо повече от обиколка за доставка на оборудване, това е доктринална кампания в навечерието на мирната среща на върха, която ще бъде организирана от Конфедерация Швейцария на 15 и 16 юни.

Оръжия за украинския фронт. Количеството има значение!

Въпреки отпускането на значителна допълнителна военна помощ от САЩ (61 милиарда долара) през април и въпреки средствата от ЕС, които текат към Украйна, президентът Зеленски дойде в Европа, за да осигури двустранни военни споразумения и допълнително оборудване. Наистина, мащабът на руската инвазия от 2022 г. и провалът на украинското контранастъпление през лятото на 2023 г. подчертаха нуждите (и недостатъците) на оборудването, което в момента е на въоръжение на руско-украинските фронтове. Контраофанзивата през лятото на 2023 г. беше очевидно възпрепятствана в резултат на слабото въздушно прикритие на наземните атаки. Поради тази причина украинските власти поискаха и получиха самолети F16 от няколко европейски държави като Дания, Холандия и тази седмица Белгия. Пролетното турне на Володимир Зеленски има за цел да запълни материални празнини в момент, когато руските въоръжени сили отбелязват военни успехи в североизточната част на страната. Защо обаче да иска оръжие от европейски страни, чиито въоръжени сили имат ограничен капацитет? Това е така, защото по отношение на количеството Украйна се надпреварва с Русия. Последната всъщност официално увеличи усилията си за отбрана до 7,1% от БВП в закона за финансите от 2024 г. и постави икономиста Андрей Белоусов начело на Министерството на отбраната, за да акцентира върху усилията за отбрана. Ако във война на изтощение количеството е от значение, никакво допълнително отбранително оборудване не може да бъде пренебрегнато, дори ако обещаните контингенти са ограничени (24 F16 от Холандия, 19 от Дания, 30 от Белгия). По същия начин, в дългосрочен конфликт, устойчивостта на подкрепата е от съществено значение: докато Владимир Путин току-що завърши обиколката си в Китайската народна република и Централна Азия, Володимир Зеленски подписва или подновява двустранни военни споразумения в Европа, за да консолидира своята мрежа от дългосрочни съюзи. Във време на институционални смени, които може да се проточат (парламентарни избори, назначения в Комисията и Съвета), украинският президент искаше да си осигури устойчиви доставки на място.

Защита на Украйна или удар по Русия?

Другата цел на обиколката е по-малко видима, по-малко явна, защото е много по-чувствителна. В продължение на няколко седмици киевските власти са ангажирани в кампания в Съединените щати за промяна на американската доктрина за използването на оръжие на фронта. Американската администрация беше последователна при всички политически промени след войната в Донбас през 2014 г.: американските оръжия не трябва да се използват срещу руски или сепаратистки сили извън украинска територия. По същия начин Европа счита от началото на войната, че самоотбраната на Украйна не трябва да включва атаки на руска земя с предоставеното от нея оръжие. Нюансът може да изглежда тънък, но е съществен: европейците искат да дадат на Украйна средства да се защити, без да влиза в конфликт с Русия. Тази и следващата седмица, по време на честванията на Ден D (Денят на десанта в Нормандия), украинският президент реши да промени тази визия за отбраната на Украйна. Всъщност неотдавнашната офанзива на Русия срещу град Харков и неговия регион се извършваше от територията на Руската федерация. Тази тактика позволява на руските артилеристи да бомбардират града, без да се излагат на украинския контрабатареен огън, използвайки западно оръжие. И тук географията помага: град Харков се намира на няколко километра от международно признатата руско-украинска граница. "Харковската кампания" поставя европейците пред сериозно стратегическо решение: независимо дали смятат, че естественият изход от тяхната подкрепа за Украйна премахва табуто за удари на руска земя с тяхната техника, или запазват първоначалната си позиция. В първия случай те правят допълнителна стъпка във военния баланс на силите с Русия, както подчерта Владимир Путин. Във втория, те лишават Украйна от средства за ефективна защита от действия, извършвани от Русия. Дебатът, доминиран от симетричния страх от украинско поражение и регионализация на конфликта, е толкова критичен, че дори се появи по време на френско-германския съвет на министрите на 28 май, когато Еманюел Макрон спомена възможността да разреши на Киев да използва ракети, доставени от Франция за поразяване на батареи, разположени на руска територия. Освен осигуряването на доставки на оръжие, украинският президент дойде в Европа, за да започне кампания, насочена към промяна на доктрината на неговите съюзници относно провеждането на военни операции. Украинските сили вече бяха започнали специални операции и бомбардировки на (руския) граничен град Белгород. Но те го направиха, използвайки украински далекобойни оръжия и самолети. Оттук нататък те планират да пренесат войната на руска територия, в дълбочина, благодарение на авиацията, благодарение на далекобойната артилерия и благодарение на крилатите ракети. Именно подкрепата на европейците за провеждането на тези операции дойде да търси украинският президент.

От турнето в Европа до мирната среща на върха в Швейцария

Молейки събеседниците си за военна, финансова и дипломатическа подкрепа, Зеленски дойде в Европа и за да подготви следващата мирна среща на върха в Швейцария. Въпреки че, на нея са поканени повече от 40 държави, целите в момента са несигурни: как всъщност могат да започнат мирни преговори, когато нито един от двамата врагове не е постигнал своите стратегически цели? Това събитие днес е изложено на двоен риск: от една страна, евентуалното отсъствие на американския президент поради предизборната кампания и, от друга страна, поканата, отправена към Русия по инициатива на Бразилия и Китай. Украинският президент води кампания за отсъствието на Русия, като обвинява Владимир Путин, че ограничава всеки опит за правно и дипломатическо споразумение. В тази перспектива европейците са тези, които ще представляват неговата най-силна опора... и несъмнено последна инстанция.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    68 2 Отговор
    Този само иска, а в замяна раздава фашиска пропаганда
  • 2 Феликс Дж

    52 2 Отговор
    Дрога или ковчег и туба с бензин.
  • 3 Пич

    59 1 Отговор
    Кон с каруца, казан за компот, мрежа за ограда......квот дадат бе.....
  • 4 Украйна 🇺🇦

    72 1 Отговор
    Зеленски е президент само според соросите иначе реално е господина който вкара Украйна във война и му изтече мандата на 20 Май 2024
  • 5 Хахаха хахаха

    54 2 Отговор
    Виктор Юнокович е истинския президент на Окрайна
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Помак

    37 1 Отговор
    ...разумния запад оште малко ште търпят нациста и накрая Тръмп ште му даде на зеления да му подържи нежно .... я

    Коментиран от #58

  • 9 Сатана Z

    66 1 Отговор
    Целта на брадясалият нелигитимен зелен укро-фюрер нацист е да вкара Европа във войната срещу Русия.Българи,готови ли сте да умрете за тази мрша?
  • 10 И бело много бело

    35 1 Отговор
    ми е нослето. Като има Бело и не усещам че ме бият ако няма Бело се осъзнавам и много ме боли.
  • 11 Укропат

    45 0 Отговор
    Искай шефче. Искай. Квот дадът ,бате. Ако ще и гюбр е и потупване по рамото. Взимай там че е последно.
  • 12 Тия от Възраждане много са изтрещели

    4 52 Отговор
    Явно си мислят, че с лъжи за война ще докарат някой друг глас повече
  • 13 Ветеран от Протеста

    2 59 Отговор
    Великата Отечествена Война на Украинския Народ срещу руския Агресор и Окупатор...
    "Тоз, който падне в бой за свобода,
    той не умира: него жалеят
    земя и небо, звяр и природа "
    Дружно Европейските народи да дадем отпор с всички възможни средства на окупацията на Украйна и помогнем за Свободата на украинския Народ!!!!
    и певци песни за него пеят..."

    Коментиран от #19, #23, #27, #33, #60

  • 14 Ясна е работата

    3 41 Отговор
    Трябва да се дават джавелини че много добре се отразяват на телата на руските крепостни..като прасне танка и директно ги сварява 3 парчета вътре

    Коментиран от #48, #49, #59, #61

  • 15 Бамбука

    2 38 Отговор
    Войната в Украйна касае на 100% съдбата на Европа. Това, че Бразилия и Аржентина няма да присъстват, Китай или още някои други страни от други континенти, също няма да ги има е проблем, но това не променя решенията , които ще се вземат в Швейцария. Ако сме си научили урока от началото на ВСВ, нека се постараем да избегнем ТВС.

    Коментиран от #20

  • 16 ХАХАХА

    35 1 Отговор
    От Филипините поиска психоложки, като Олеся да тушират стреса та войниците на фронта! ХАХАХА
  • 17 Мда

    42 2 Отговор
    Статията изобилства от сериозни грешки, като за начало Зеленски е наречен "украинският президент"... Демократите даже вече не се крият, а открито показват, че който те решат, той ще бъде президент, без значение на правила, закони и конституции... Демокрация, ама друг път...

    Коментиран от #55

  • 18 Без милост

    45 1 Отговор
    Колко народ измря заради егото на това мръсно еврейче. Надявам се един ден и него да разпънат на кръст!
  • 19 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    43 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ветеран от Протеста":

    Ти готов ли си да дадеш душата си за Украйна.
    Аз ще ти купя комуфлажа и билета. Направи си застраховка живот. По евтино ще ти излезе опяването.

    Коментиран от #22

  • 20 ХАХАХА

    31 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бамбука":

    Т,,тю,тю как в страттег ,каква мисъл ! ХАХАХА, какви глупотевини,присъщи на умнокраставите.
  • 21 Сигурно е

    38 1 Отговор
    поискал убежище и гаранции за личната си сигурност. За друго не се сещам, но махнат ли го животът му няма да струва и пукната пара.... Утрепа си народа...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Младеж

    32 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ветеран от Протеста":

    Ветеране, отивай да даваш отпор, защо се мотаеш пред компютъра? А, между другото, даже и пред компютъра не те бива: като си правил копи-пейст на зададения от спонсорите текст, си накъсал едно хубаво българско стихотворение, ама от къде да знаеш...

    Коментиран от #26

  • 24 Ами

    33 1 Отговор
    Като следваща стъпка в ескалацията , Зелю е поискал летящи чинии и мечът на Дарт Вейдър... А, и политическо убежище на обратната страна на Луната, той затова толкова напираше да се среща с китайците...
  • 25 Дълбоко проникващ

    19 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ветеран от Протеста":

    Пий си ХА.... тата. Но е време да увечиш Д.з..та. И ВИНАГИ КАТО СЕ събудиш погледни от къде изгрява слънцето /ИЗТОК. Колкото и да те сърби не е ЗАПАД
  • 26 Ветеран от Протеста

    2 32 Отговор

    До коментар #23 от "Младеж":

    Младежо,много си малък и прекалено наивен,за да ми казваш какво да правя и как да подреждам поста си ..Между другото,мога споделя с теб,че никога повече България няма да е в руска Окупация....Това то го гарантирам!!!!Преориентирай се Евроатлантически,докато е време!!!
    Айде със здраве,че ще летим за Амстердам...

    Коментиран от #31, #56

  • 27 Булава

    28 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ветеран от Протеста":

    Да свързваш Ботев с укрите е равно на предателство .А предателите трябва да се елиминират
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Просяк

    25 1 Отговор
    Този боклук ще вземе всичко ,което му подхвърлят.Няма икономика, няма приходи заборчля на всички посоки , не си плаща дълговете.Помощ за Украйна е да си хвърлиш парите на вятъра.Като всеки евреин този е ненаситен и иска непрекъснато някой да му дава.

    Коментиран от #30

  • 30 Умен по цялата глава

    2 26 Отговор

    До коментар #29 от "Просяк":

    ЕС и НАТО са длъжни да спасят украинския Народ от руския Агресор с всички възможни средства ,които притежава...Демократичните ценности се обезсмислят,ако позволят на един Диктатор да ги унищожава с бомби,ракети и Смърт !!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 От сърце

    12 3 Отговор
    Дано да пукне това нещо, а заедно с него и всички които вземат решения да ги подкрепят.
  • 33 Просякът Зеленко

    25 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ветеран от Протеста":

    Дядка, иди да се прегледаш. Половината "украински народ", който имаше възможност вече избяга в Европа, а не малко и в Русия.
    От войната ли бягат или от зелената терористична хунта. Помисли си по въпроса.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Зелката на Зелю

    17 1 Отговор
    Зелю иска, Зелю писка. По-важното е друго, кога ще се намерят достойни укри да отвъртят зелката на Зелю?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Зеленски

    20 1 Отговор
    като какъв е там? В тяхната конституция пише, че мотат да не се провеждат избори, но след изтичане на мандата техният палламент поема ръководството на държавата. Ако беше Путин, нямаше да го признават вече за президент. Двойният аршин ще им изяде главата!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 смотань бандерець..

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ветеран от Протеста":

    Към дъртофелник урсуль..дай му маа-он шмъркачовь умира за тебе,особенно кога зелената просекиня е нема,а она сега от известно време е забегнала от бандерско,оти нема ток и не моо да си измие зъбите..
  • 42 Зелен Xайверски

    16 1 Отговор
    Е как какво още - ОЩЕ ПАРИ.

    Резил. Посрами всички този. Комик от Комиците.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Глупости

    13 2 Отговор
    Зеленото марионетче го разкарват неговите спонсори. Те му правят програмата. То няма нито собствена воля, нито субектност да решава къде да ходи и какво да говори. Героическият му образ е медиен маркетинг и работа на посолствата в Куиф.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 дядо поп

    10 1 Отговор
    Иска девет грама между очите!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Дърти Дийдс

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ясна е работата":

    А пък РПГ-то като прасне ръчно зареждания Леопард (Чалънджър, Абрамс...), сварява 4... как им казваш - парчета ли? Сериозно? За "парчета" ги имаш?
  • 50 Бай Тошо

    10 0 Отговор
    Знам колко са устроени - 2000 евро заплата на 3 смени, 1500 евро за квартира. Холандците вече не се забелязват от всякакви цветни, китайци и мноооого индийци. За климата и храната - да не говорим. Холандците като колонизаторска държава са много надменни и винаги ще те гледат като втора ръка. Когато тръгнеш да им разказваш историята на БГ, те питат надменно: Ама вие колко държави сте владяли???
  • 51 хихихихихи

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Арсений Яйценюк министър председател на Покрайнината след майдана също живее в Маями.
  • 52 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Ние поне нямахме война, въпреки ,че ни напуснаха близо 3 /три/ милиона зврави, прави, знаещи и можещи български граждани. Украйна през 2001 г. е била над 48 милиона души население. За тази година ресорния министър на Украйна дава данни: – В Украйна има 23 милиона човеци !?
    В.Зеленски направи всичко възможно / така му бе наредено/ Украйна да бъде нападната от Русия с оръжие !! И вместо още с първите сражения да започне мирни преговори с В.Путин, хукна като бясна кучка по света да проси оръжие..... А Украйна се топи - и демографски и икономически. САЩ това искат и вменяват в дълг на ЕС да подкрепя унищожителя на своя народ и държава . И има недомаслени държавни ръководители готови да изпратят свои поданици да воюват срещу Русия.
    Интересно с какви ще я насели тази територия - африканци, азиатци ?!?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 МИНА

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мда":

    ЗЕЛЕНСКИ Е НИКОЙ ТОЧНО !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ МНОГО НА УКРАЙ-

    3 0 Отговор
    НА КАТО ПРАТИ КАЧЕСТВЕН МАТРАЛ ЗА ЗАПЛОЖДАНЕ НА УКРАИНКИТЕ !
  • 58 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Помак":

    Научи азбуката и граматиката за втори клас !!!
    Твоето "ОШТЕ" е ОЩЕ !!!
    Твоето "ШТЕ" е ЩЕ !!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.