Last news in Fakti

10 Юни, 2024 18:55 3 101 182

Русия пак разцепва България преди изборите, но не може да я извади от ЕС

  • русия-
  • кремъл-
  • хибридна война-
  • владимир путин-
  • съветски съюз

България има особена история с Русия, но е обект на разногласия и не води до сляпо придържане към модела, поддържан от Кремъл в момента

Русия пак разцепва България преди изборите, но не може да я извади от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заемането на позиция по отношение на Русия се превръща в структурно разделение в България. В навечерието на парламентарните и европейските избори на 9 юни Москва се завръща ограничено като културна алтернатива и геополитически модел, но без да успява за момента да съсипе проевропейската ориентация на България. Със сигурност има една стара руско-българска история, но тя не обяснява сама по себе си пробива на крайнодясната партия "Възраждане" през последните години. Това заслужава повишено внимание в тази държава-членка на Европейския съюз, която организира своите шести законодателни избори от 2021 г. насам във време на борба срещу руската намеса. Това пише в свой материал, публикуван на сайта на полската фондация "Робер Шуман", Мария Матеева - Казакова, директор на Института за изследвания, анализи и стратегии в София.

Популяризиране на руския модел в България

Завръщането на Русия като централен субект в българския политически дискурс става постепенно между 2013 и 2016 г. Всъщност между 2003 и 2013 г., докато ориентацията към НАТО и Европейския съюз става почти консенсусна, партиите, които претендират да са проруски, като "Атака" например, не са много активни на политическата сцена по тази тема. След това, предвид разочарованията след присъединяването на България към Съюза през 2007 г. и нарастващата категоричност на Русия на международната сцена, възможността за релевантен руски модел се върна в българския политически дебат. Появата на определени евроскептични мнения и нарастването на проруското напрежение вървят ръка за ръка. Проучване, посветено на съдържанието на българските медии за периода 2013-2016 г., подчертава факта, че броят на евроскептичните публикации на български език се е увеличил многократно. В същото време, през 2014 г., се появи нов крайнодесен политически актьор с проруска визия. Партия "Възраждане" набира позиции в условията на нарастващ евроскептицизъм и връщане на Русия в националния дебат. Освен това се възползва от политическата криза, започнала през 2021 г. Тази партия набира гласове, тъй като изборите се провеждат между 2021 г. и 2024 г. От 3% от гласовете на парламентарните избори през 2021 г. тя се покачва до резултат от 14,16% на парламентарните избори през 2023 г. "Тези шести избори трябва да позволят преди всичко на "Възраждане", националистическата партия на Костадин Костадинов, да прогресира (...) Сега излиза на второ място в проучванията на общественото мнение", обяснява Корин Делой на 21 май. Малко по малко тази партия зае мястото на партията, традиционно наричаща себе си антиелитарна, антиевропейска, антиамериканска, антинатовска и проруска, споменатата по-горе "Атака". Последната беше представена в парламента между 2005 и 2017 г. и защитаваше проруски идеи, но които не бяха активно експлоатирани, тъй като тогава важното беше да се противопостави на всичко, което пряко или косвено засяга турците.

Проруската тенденция на крайнодесните партии

Атрактивността на руския модел, носена от крайнодесни партии, наблюдавана в България, се очертава като общоевропейска тенденция. Някои от тях твърдят, че са проруски, в различна степен, особено през 2010-те години. Партии като Австрийската партия на свободата (FPÖ) и Германската "Алтернатива за Германия (AFD), Френският национален фронт (FN) (сега Национален сбор - RN), си предават щафетата една на друга в антидемократичните и антилиберални изказвания на Русия. Унгарският режим на Виктор Орбан дори е описван като "троянския кон" на Путин в рамките на Съюза. В Европейския парламент крайнодесни представители през 2014 г., след това бившата група "Европа на нациите и свободата", създадена от Марин Льо Пен и Герт Вилдерс през 2015 г., се противопоставиха на санкциите, наложени на Русия след нахлуването в Крим. Унгарският мозъчен тръст Political Capital, към Централноевропейския университет в Будапеща, обсъжда в проучване от 2014 г. проекта за създаване на проруски блок в Европейския парламент. Което показва до каква степен разпространението на проруски политически идеи вече се осъществяваше в европейски мащаб. Това също потвърждава факта, че не става дума просто за разделение на Изток и Запад. Партия "Възраждане", която тази година вероятно може да влезе в Европейския парламент, е част от това движение и априори би се присъединила към групата "Идентичност и демокрация", ако получи места там.

Отвъд този прогрес, наблюдаван в целия Съюз, всеки национален път играе роля в рецепцията на руския модел: държавите, окупирани от Червената армия в края на Втората световна война, включват в себе си граждани, които имат спомени - идеализирани или реални - за съветската хегемония и реагират съответно на този руски модел. От 24 февруари 2022 г. обаче трябва да се признае, че руската въоръжена инвазия в Украйна ясно сигнализира за промяна в "меката сила" на Кремъл в България. И това заслужава внимание.

Все по-редовна опозиция по отношение на проруския дискурс

Завръщането на разделението относно възприемането на руския модел в България се илюстрира от явните политически инициативи, но има преди всичко голямо символно значение. Предложенията за премахване на проруските символи от българското наследство идват по-специално от партиите от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Тази коалиция се състои от малки партии от стария антикомунистически фронт (по-специално "Демократична България"), както и движения, структурирани около политически лидери, които все още имат малък опит, като Асен Василев или Кирил Петков, въпреки че последният беше министър-председател между 2021 г. и 2022 г. Дори и в изказванията им да откриваме елементи на език, който може да се определи като антиелитарен, от гледна точка на тяхната геополитическа ориентация, това е проевропейска и прозападна коалиция. Ето как можем да тълкуваме увеличаването на износа на оръжие за Полша в полза на Украйна през 2022 г., решението за прекратяване на концесията на руската петролна компания "Лукойл" през лятото на 2023 г. в пристанище "Росенец" или скорошната хайка за проруски паравоенни групировки. Демонтирането на паметника, издигнат през 1954 г. в чест на Съветската армия, разположен в сърцето на София, представлява най-символично значимият акт от това предефиниране на връзката между София и Москва. Това събитие през декември 2023 г. предизвика значително напрежение: партийни опоненти от бившите комунистически партии и българската крайна десница протестираха напразно и заедно демонстрираха същите проруски афинитети, докато други приветстваха края на този огромен (висок 45 метра) символ. От политическите сили с казуса по-специално бяха ангажирани"Възраждане" и... Социалистическата партия (БСП). Следователно този демонтаж сложи край на един от ключовите символи на "специалната" връзка между България и Русия, но дискусиите се засилват и намесите в паметта се увеличават. По този начин много българи признават благоприятната роля на Русия за прекратяването на османското владичество през 1878 г., но опровергават уместността на паметник, свързан със съветското минало на Русия и, като цяло, с комунизма, и се противопоставят на пропагандаторите на проруския дискурс в България. В същия дух се появява и проектът за замяна на деня на националния празник, който в момента е 3 март. Представен от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", целта му е датата 3 март, отбелязваща премахването на османското владичество, да бъде заменена с празник с по-универсално значение и несвързан с Русия - като 24 май (празник на братята Кирил и Методий, създателите на кирилицата). Тази инициатива - която беше един от ключовите елементи на проекта за промяна на Конституцията от 2023 г. - в крайна сметка беше неуспешна. Целта на тази коалиция беше ясна: да се прекъсне връзката с Русия.

Проруска зависимост, която насърчава страха от Европа

България показва особено отношение към Русия, което е различно от това на другите държави-членки на Съюза: благоприятните мнения към Русия и Владимир Путин силно намаляха с агресивната война в Украйна, но българите остават относително безкритични към Русия в сравнение със средното ниво за страните от Централна и Източна Европа. Проучването на GLOBSEC от 2023 г. за Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия и Румъния подчертава тези български специфики. България се отличава с малко по-слаба привързаност към Европейския съюз и НАТО и нейните граждани са малко по-ориентирани към Русия в сравнение със средните страни в региона. Това може да се обясни с факта, че България е страната, в която гражданите се чувстват най-малко застрашени от Москва, въпреки географската близост, но и защото българите са тези, които са най-благосклонни към нелибералните лидери. Специално отбелязваме, че 48% от българите признават симпатии към унгареца Виктор Орбан и неговия образ на съпротива срещу "силите на Запада".

Поведението на българите спрямо Русия претърпя оригинална промяна от 2022 г. насам: противопоставянията се завръщат в ежедневните дебати и вътрешнополитическите решения, имиджът на Москва е засегнат от опита ѝ за незаконно нахлуване в Украйна, но все още не е съсипан, както показват например аргументите в полза на запазването на паметника на Съветската армия. Това връщане към дебата и умножаването на аргументи в полза или омаловажаване на лошия имидж на Русия неминуемо оказват влияние върху чувствата на българите към европейската конструкция. Ако 71% от българите искат страната им да остане членка на Съюза, същият процент отчитат усещане за "диктат от Брюксел". Като цяло приемането на еврото е източник на безпокойство - 56% от българите заявяват, че са съгласни с твърдението, че "въвеждането на еврото ще подкопае нашия суверенитет и ще разори икономиката ни. Това са страховете, които трябва да бъдат взети под внимание, защото именно през тези пропуски руската дезинформация се промъква, подхранва страхове и нарушава институционалния и политически живот. Русия има ограничен принос като културна алтернатива и геополитически модел за България, като не успява да наруши проевропейската ориентация на страната, както и мажоритарната подкрепа за Европейския съюз и НАТО. България е част от логиката, обща за няколко европейски държави: логиката на подкрепа на крайнодясна идеология с проруски амбиции.

България има особена история с Русия, но е обект на разногласия и не води до сляпо придържане към модела, поддържан от Кремъл в момента. Това са крайнодесни активисти, които действат като агенти на руска намеса, почти навсякъде в Европа. Следователно по-скоро страховете, свързани с Европейския съюз и липсата на българска политическа стабилност, изглежда са в полза на проруския дискурс по време на последните избори, а не на привързаността на българите към превъзходството на модела, насърчаван от Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1551

    49 1 Отговор
    Хахайай
  • 2 Ххххххххххххх

    127 22 Отговор
    Просто приемете фактите. Либералния световен ред се разпада и няма нищо какво да направите, освен да се оплаквате.

    Коментиран от #5, #16, #46

  • 3 Възраждане

    32 47 Отговор
    Дойде ли възраждане на власт минималната заплата ще стане 3000лв

    Коментиран от #8, #104, #164

  • 4 Делю Хайдутин

    71 26 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава! Месете погачите.

    Коментиран от #128, #179

  • 5 Путлер е пътник

    27 70 Отговор

    До коментар #2 от "Ххххххххххххх":

    Бягай скрии се бе добре че са тия форуми такива завистливи неуспели в живота да изпускат парата.

    Коментиран от #9, #124, #125, #142

  • 6 Последния Софиянец

    83 16 Отговор
    Байдън каза в интервю за Таймс че ако загубят Украйна тогава Полша и Балканите ще се отцепят и ще станат самостоятелни държави което не трябва да се допуска.

    Коментиран от #15, #29

  • 7 ХАХАХА

    85 22 Отговор
    Не сме решили не сме се извадили от ЕС и без това полза никаква ,само да не ми излизат със старата грамофонна плоча колко ни била дала Европа ,нито са ни пита ли искаме ли или не . И напук на евроаттлантокраставите пак Русия ще е в сърцата ни.

    Коментиран от #10, #19, #38

  • 8 честен ционист

    19 17 Отговор

    До коментар #3 от "Възраждане":

    По курс от 96 год ли?

    Коментиран от #12, #149

  • 9 Смешници

    38 17 Отговор

    До коментар #5 от "Путлер е пътник":

    Неудачници те ще учат хората как да живеят...
  • 10 честен ционист

    13 47 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    Ако искаш да излизаш от ЕС някак си, трябва да навиеш и Румъния, понеже ви приеха заедно с един договор 2007 год. Ама не можеш да четеш между редовете май?

    Коментиран от #17, #23, #24

  • 11 Българин

    93 10 Отговор
    Какви са тези фондации, пишещи съчинения, които ни дават насоки? Ние в България занимаваме ли се да даваме съвети на западноевропейците? Някаква фондация си разпространява пропаганда. И какво сега? Трябва да счетем за истина написаното ли?

    Коментиран от #69, #168

  • 12 😁😁😁

    22 14 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Възраждане ще ни оправиии
  • 13 Стаията е глупост

    61 21 Отговор
    Не дай боже да се смени хода на войната. Това е наи-опасният сценарий за БГ. Русия в краен случай (притисната до стената) може да използва магнитни импулс бомби срещу нас. Защото ние сме най-активните при подаряване на оръжие, гонене на руски дипломати, крадене на църкви . търсене под вола теле (руски шпиони) и рушененна паметници.

    Сега сме беззащитни и обезоржени и географски сме под ръка на Русия.

    Ама чл 5? Той е пожелателен и нкой няма да се загрижи да го задейства за някъква си България. Да не бъдем наивни, а по - умерени.
  • 14 Мдааа

    66 12 Отговор
    Най-обичам НПО соpocи да ми "обясняват" за България, веднага ми иде да им "поздравя" родител 1 и родител 2 😤
  • 15 ХАХАХА

    46 8 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Що ? Срам за колонизаторите ли ще бъде? що пара наляха, за да ни обезличат и сега въх самостоятелни ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХАХАХА

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    Ти нали можеш ,дръж си знанията за себе си .
  • 18 ХаХа

    47 9 Отговор
    То Кремъл ви виновен за зелената сделка и електрокарите де ги оскате от 2035, да свокват либералите
  • 19 Хахахаха

    19 49 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    Ползата от ЕС ще я разбереш, като излезеш от него! Тогава, ще се молите да се връщате пак.

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лицемери и двуличници

    45 8 Отговор
    Много ви пречи Русия. Или дрънкате едно и също като развален грамофон, или, признайте си че лицемерието и безчестието ви е на път да отблъсне всеки...
  • 22 Милен

    63 11 Отговор
    Елементарни разсъждения от елементарни хора, повече от половината от хората гласували за "Възраждане" не са русофили, а просто са против малоумната политика на урсулианците. Ама от къде толкова мозък у платените "анализатори" да го осъзнаят това. Възходът на партии от този тип няма нищо общо с русофилията, а е пряко свързано с малоумното управление, наложено ни от брюкселските бюрократи.
  • 23 факуса

    22 6 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    путин ще разреши всичко

    Коментиран от #32

  • 24 АЗ БЕЗПАРТИЙНИЯТ ДЕМОКРАТ

    10 30 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    Той по рождение и възраст е неграмотен и за съжаление не може да чете ! Той слуша новините на руски и е влюбен в Путин.
  • 25 Sкаnкhunt 42

    8 34 Отговор
    Изр@ждане трябва да се забрани!
    Не е демократично,но националната сигурност е преди всичко!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А бе

    14 43 Отговор
    Много предатели на тази територия, готови във всеки един момент да подарят държавата на Русия.

    Коментиран от #40

  • 28 Васил

    29 8 Отговор
    По скоро Боко и Пеевси разцепват държавата а не Путлер за тях сме мижитурки и не сме им интересни.
  • 29 Град Козлодуй

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ти си цепен в главата бе.... И знаеш ли че войните са кървав бизнес а...
  • 30 фондейшън

    23 2 Отговор
    откъде ги вадите тея дебили?
  • 31 ПОмислете

    44 15 Отговор
    Нали знаeте поговорката: Пази боже от приятели като евроатлантиците. От враговете сам ще се пазя. Не знам кои за ни враговете, но приятелите…

    Къде ни е Южен поток, Белене, Блокове 4-5 Козлодуй, Решенията на ЕС транспортните фирми, зелената сделка, подаръци за Украйна, въвличане с жива сила? Без такива външни приятели щяхме да сме Швейцария на балканите.

    30 г. разруха и упадък на БГ. Да живее демокрация!!! Нали помниш лозунга: 45 г. Демокрация стигат.
    След 10 г. БГ ще изчезне. 45 г. Стигат. Износът ни е по номенклатура на третия свят: жито, дървен материал,необработене руда, съровини. Къде са завършените високо технологични продукти с значителна принадена стойност?

    Още съществуваме едва – едва, благодарение на постиженията на лошия комунизъм — соца:
    Козлодуй, Нефтохим, ПАВЕЦ Чаира, НДК наречено беше Людмила Живкова и мн др. Метрото бе започнато при Тошо.

    Коментиран от #42, #51

  • 32 Глупашенко

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "факуса":

    А какво толкова е забранено че да го разрешава?
  • 33 Ако не бе Русия

    34 13 Отговор
    Българите щяхме по паспорт да сме османлии и да сервираме на турците докато забавляват жените ни

    Коментиран от #36, #48, #50

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 факуса

    31 9 Отговор

    До коментар #19 от "Хахахаха":

    ха ха кат гледам тез дет не са са с по високи доходи,в дърбия заводи за коли направиха италианците ,китайците също,у нас само опаковки и тапицерии,едни либхери зглобяваха ама и те заминаха,да не забравим боклуците им изгаряме за да им е чисто,и батерии ще рециклираме пак по същата причина,и благодарение на ес и ядреното гориво отработеното ще си го държим,та само набутване
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Провинциалист от провинция Тракия

    13 2 Отговор
    Верно? Ама Русия знае ли?
  • 38 А бе

    11 23 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    От къде идват инвестициите и работните места, от Русия ли?

    Коментиран от #41, #70

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Предател

    22 9 Отговор

    До коментар #27 от "А бе":

    за подпомагането на Укрорайха който ликвидира българите в Украйна ще бъдете в занданите и Белене

    Коментиран от #53

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Помислихме

    13 17 Отговор

    До коментар #31 от "ПОмислете":

    следвоенения растеж(заводи,АЕЦ,язовири и т.н) се случваше при всички евро държави с разликата,че тези с пазарна икономика просперирха устойчиво,а тези с планова се оказаха в ПИРАМИДА няколко десетилетия добре и после поне още толкова десетилетия зле! казано по-просто ако никой не се беше месил и България си беше продължила развитието като пазарна икономика с достъп до световните капиталови пазари всичко щеше да е добре И ПРЕДИ 90-те години и СЛЕД!
    !
  • 43 Коментар

    19 8 Отговор
    Благородно завиждам на французите.Там няма кой да им манипулира вота и едва ли ще търпят някакви НПО-та да дават тон да се забраняват френски партии,за да унищожават демокрацията.Нас тук ни окупираха укри,които изнасят държавата и си купиха собствени казина.Има видеа в интернет как с бус с плевенска регистрация насила мобилизират укри в Украйна ,за да може после хората нас да мразят.
  • 44 ДОШЛО Е ВРЕМЕ РУСИЯ ДА НИ ОСВОБОДИ

    28 8 Отговор
    ОТНОВО ОТ РОБСТВОТО И БЕЗПЛАТНИТЕ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ ! ПОСЛЕ НЕКА НИ ПРЕДОСТАВИ НАЙ ДОБРИТЕ СИ САМОЛЕТИ ИЗТРЕБИТЕЛИ РАКЕТИ И ТН !

    Коментиран от #65

  • 45 Волгин....

    10 22 Отговор
    И аз съм против изваждането на България от ЕС, най сетне се докопах да загниващият и отвратителен ЕС.

    Коментиран от #49

  • 46 Реал политик

    9 23 Отговор

    До коментар #2 от "Ххххххххххххх":

    Джони либералният свят не отива никъде защото авторитарните тоалетни като Русия не са алтернатива..Русия няма какво да предложи като политическо влияние освен заплахи и мизерия на съседите си..сега като набият бодливата тел в Украйна 50 години няма да ги чуваш и виждаш хубавите хора от Азия
  • 47 Демократ

    12 9 Отговор
    Поредната ченгесарска партия, която изникна от нищото и от месец май изведнъж скочи в Парламента. Това доказва за пореден път, че никога не е имало честни избори, а определени от ДС-КГБ мафията партии са влизали в Парламента.. Случайно това е клон на кремълската партия на копейкин, който от дълго време използва този Исторически парк за рекет и реклама и случайно Виктория Василева е сивия кардинал зад Марков. Василева обходи всички партии, беше даже зам.председател на Парламента от ИТН през 2021 г., когато Слави Трифонов й беше шеф. Виктория Василева някога бе част от младежкото СДС и лично се е учила на партийно строителство от Христо Бисеров, който по-късно отиде в ДПС заедно с Йордан Цонев. Партията на КГБ начело с вечния агент Сава- Ахмед Доган, сега с определения от него началник на държавата Пеевски, съдружник на Борисов, командва всичко даже и църквата. Докато ги търпим да се гаврят с нас, така ще е.
  • 48 Историята

    12 20 Отговор

    До коментар #33 от "Ако не бе Русия":

    През 20-ти век всички колониални империи се разпаднаха. това щеше да се случи от само себе си и с османската! хич не ни е трябвало мечешката услуга на блатарите да ни се месят във вътрешните работи щяхме да сме много по-големи като територия с по-голямо национално самочувствие ако си бяхме отвоювали сами свободата!!!

    Васил Левски го е казал: тези които ни освободят ще ни поробят. Колко прав се е оказа този велик българин!

    Трябвали са им Босфора и излаза ни на Черно море ФАКТ! това с асвабаждението е ала бала за наивниците (които в България не са малко)

    НИЕ СМЕ БЪЛГАРИЯ от поне 1300години НАЙ СТАРАТА ДЪРЖАВА в Европа и НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАТРИЕ НИКОГА !!! Сега сме в демографска криза ама пак ще тръгнем на добре нищо че ще трудно, ние обичаме трудното!

    БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО ПРЕДИ БЛАТНАТА ИМПЕРИЯ И ЩЕ Я ИМА И СЛЕД!

    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #52

  • 49 Не го мисли него

    8 10 Отговор

    До коментар #45 от "Волгин....":

    Волгата след 4 години ще е милионер в Евро..стига е работил тежко момчето
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Соц носталгия

    10 12 Отговор

    До коментар #31 от "ПОмислете":

    Да де ама ни натресаха плановата икономика и това дето го изтъкваш като предимството за необятния пазар всъщност е огромен недостатък вместо да си търгуваме с цял свят(включително и с тях) сме били зависими само от тях и като дръпнаха шалтера тъмнина. Опорката с аец и заводите звучи все едно са толкова добри че ни дават на нас които нищо не правим а само получаваме на готово??

    В ключовият момент когато се решавало дали България ще бъде производител на микрочипове и електрониката на бъдещето от американската компания rockwell са дошли на преговори и тогавашня наместник на кгб ги е прекъснал считайки че ще кривнем от правя път на партията работейки с лошите западняци и така България е лишена от златен шанс да се превърне във водеща технологична страна и да подсигури бъдещето си!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 А бе

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Предател":

    Кога ще дойдеш да ме арестуваш, да ти омеся една питка?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Опг бкп

    9 13 Отговор
    Тодор Живков не само е основен двигател в създаването на порочната система, чрез която определени блага се ползват единствено от комунистическата върхушка. Той е неин върховен архитект. С идването му на власт се поставя началото на един таен механизъм на финансиране на партийния елит. През 1958 г., само две години след като той е оглавил БКП, с решение на Секретариата на ЦК „Б"-12 се създава безотчетен фонд на правоимащите. Това е формалното решение, с което на практика оттам насетне, всяка календарна година на първия секретар на ЦК се отпуска сумата от 20 000 лева, а на секретарите по 5000 лева. С годините тези суми значително се повишават.

    Възприетият таен почин е циничен и крайно омерзителен на фона на тежкото положение по това време на населението в страната. Решението за раздаване на тези огромни средства е прието само от членовете на Политбюро Тодор Живков, Димитър Ганев, Боян Българанов и Антон Югов. Смисълът му е толкова секретен, че в последвалите правителствени постановления точно тези значителни финансови привилегиите не са посочени. Така в продължение на повече от три десетилетия висшето партийно ръководство на БКП начело с Тодор Живков си раздава значителни суми под масата. За храна. Живков само пестеливо казва, че „това са така наречените „персонални" пари, които се даваха на членове на Политбюро

    Правоимащите и техните фамилии и антураж се възползват от лукса по времето на Живков да ползват безплатно услугите на авиоотряд 28. Така е обо
  • 56 Опг бкп 2

    9 9 Отговор
    Правоимащите и техните фамилии и антураж се възползват от лукса по времето на Живков да ползват безплатно услугите на авиоотряд 28. Така е обозначавано специализираното звено към БГА „Балкан", състоящо се от самолетите ТУ-154 М, ТУ-154, 4 самолета „ЯК" и два вертолета МИ-8. Предназначението му е да обслужва най-отговорните партийни и държавни ръководители в страната и зад граница. През 1987 началникът на УБО предлага Политбюро да вземе решение за ограничаване на неоправданото ползване на авиоотряда.

    „Извършени са стотици екскурзионни пътувания до Париж, Мадрид, Люксембург и други страни. Най-разточително се ползваше тази скъпоструваща на държавата техника", обяснява ген. Милушев. Тази екстра значително надхвърля кръга на правоимащите. Наред с тях вътрешните полети на самолетите на авиоотряда години наред са ползвани от служители от апарата на ЦК, Държавния съвет, служители на ДС. На практика всички тези лица безплатно са ползвали услугите на специализираното авиозвено. Хеликоптерите пък са ползвани също безплатно при ловуванията на правоимащите
  • 57 БОЙКО СЕ ВЪРНА , УРААААААА .............

    5 8 Отговор
    СЕГА И ВЕДНАГА ТОЙ ЩЕ НАПРАВИ НАШИТЕ ДОХОДИ ЕВРОПЕЙСКИ !
  • 58 Ленин🍌🍌

    9 15 Отговор
    знаете ли какво е болшевик?
    Болшевик е мързелив, некадърен бедняк селянин, решил, че като насилствено узурпира и заграби властта и богатството на кадърните и успелите и той ще стане богат, да ама, не, историята го доказа, всички станаха еднакво бедни и мързеливи!

    Коментиран от #119

  • 59 копейката

    9 13 Отговор
    Така е,Ама никой не ще при матушка да гладува,а всеки бяга на Запад да Царува.

    Коментиран от #63, #81

  • 60 Хихихи

    20 6 Отговор
    НПО на Шорош разделя българския народ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 БкПартията на Лъжата

    10 10 Отговор
    първо се окрадоха парите, имотите и фабриките на богаташите, а те по лагерите. Парите свършиха и се посегна на пенсионния фонд докато свърши и той. След това следва парична реформа 1951г. от която загубиха тия с повече пари. Това се изконсумира и се взе заем от народа чрез облигации 1952 и 1954г. Тези средства се похарчиха и се посегна на българското село. Взеха се земи, добитък, инвентар и пак се закърпи положението. Следва още една девалвация на българския лев 1962г. и като се оплюска и това бай Тошо започна да внася нефт и да го реекспортира. Руснаците се усетиха, но ние ги снабдявахме със забранени от КОКОМ електронни елементи и ни търпяха до към 1985г. След това взехме заеми от западни банки, не можехме да плащаме и Луканов обяви фалит 1990г.

    Началото на 80те години кгб вече са знаели че губят икономическата и идеологическа война със запада и са решили да си организират преход към "демокрация" с назначени от тях "демократи" в сателитните им държави и събитията да се развиват в див капитализъм така че обикновените хора да бъдат отвратени от демокрацията пазарната икономика и да си поискат пак тоталитар соца и петилетките
  • 63 Милен

    13 2 Отговор

    До коментар #59 от "копейката":

    Е що па някой трябва да бяга на някъде? Аз искам да си живея в България, а не да бягам нанякъде

    Коментиран от #76

  • 64 ПЕНКО

    17 4 Отговор
    АБСОЛЮТНА БГ- ТЪПОТИЯ - НА ЕВРО ИЗРОДИТЕ !!!! ЗАЩО И Е НА РУСИЯ ДА "РАЗЦЕПВА " БЪЛГАРИЯ И ДА Я ВАДИ ОТ ЕВРОПАЗОНАТА !?!?!?!?!?
  • 65 А бе

    7 15 Отговор

    До коментар #44 от "ДОШЛО Е ВРЕМЕ РУСИЯ ДА НИ ОСВОБОДИ":

    Такива роби по душа никой не може да ги освободи. Винаги ще си останат руски слуги.

    Коментиран от #102

  • 66 Сатана Z

    14 3 Отговор
    Robert Schuman Foundation

    Те тук спрях да чета

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Стана ми зет

    6 1 Отговор

    До коментар #66 от "Сатана Z":

    Благодаря че ни информира... само оставаше на някой да му пука
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ХАХАХА

    17 7 Отговор

    До коментар #38 от "А бе":

    А имаш предвид слугинските работни места и инвестиции за такива ли ? Защото преди и селско стопанство имахме и промишленост и не ходеха българите да мият ..... на разни италоангломаймунярници,или да им бере ягодите ,защото кьорав завод не остана ,но виж за продавачи, разносвачи на храна и други боклуци, за сервитьори и камериерки места бол ,ама ядец и българина се усети за какво са го взели новите колонизатори.
  • 71 Първанов

    6 18 Отговор
    Ама защо коментирате Русия,като държава,тя вече е област в Китай

    Коментиран от #74, #77

  • 72 Асен

    20 5 Отговор
    Смях ,смях предизвиква статията ,долнопробна лъжа пълни фантасмагории ,все и на целият агресивен фашистки свят е виновна Русия!! ЕС ,НАТО ,и САЩ са бита карта!! Неочаквано за малоумните ,но света се променя към добро! Чао Макрон,Земенски,Шолц,Урсула ,зелената немска военолюбка Бербок ,отсвириха ги десните!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ХАХАХА

    14 5 Отговор

    До коментар #71 от "Първанов":

    ХАХАХА сигурно имаш предвид ЕС ,че е припадък на сащисаните с разположените военни бази нали ? С тях си пазят територията . Не знам Китай да има военнели бази в Русия за разлика от Европа.
  • 75 Мечешката услуга

    8 9 Отговор

    До коментар #73 от "Я марш":

    Неслучайно го има израза мечешка услуга

    Няма какво да се напрягаш да се обясняваШ...Сърбия винаги им е била фаворита на балканите за това когато подло ни нападнаха 1885 нямаше възражения (защото беше блатарска идея) и никой не дойде от север на дунава
  • 76 комунист

    10 15 Отговор

    До коментар #63 от "Милен":

    По време на тоталитаризма в България автоматите на граничарите бяха насочени към българския народ за да не избягат.... както сега е в Северна Корея

    Коментиран от #108

  • 77 Китайски дракон

    5 13 Отговор

    До коментар #71 от "Първанов":

    Китайците скоро също ще почнат да си връщат от блатарите изконните земи принадлежали им хилядолетия със специална асвабадителна апираця,като до последно ще отричат за намеренията си и ще създават впечатление на първи приятели...дипломати хитреци са от много векове
  • 78 Никога повече

    6 22 Отговор
    България няма да е с Русия. Н и к о г а България няма да е червена.

    Коментиран от #88, #135, #140

  • 79 Анонимен

    12 2 Отговор
    Според Урсула фон дер Лайен единствено Възраждане е проруска партия. Въпреки, че това е само в контекста на антирускага политика на България и ЕС. А те имат 15 % от гласовете на изборите. Тогава за какво разцепване се говори?

    Коментиран от #83

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Мнение

    6 7 Отговор

    До коментар #59 от "копейката":

    Искаш да кажеш да мие чинии на запад и сменя памперси, неразумни юроде!

    Коментиран от #131

  • 82 Тахумба

    13 5 Отговор
    Виждате ли какво е отношението на тия към нас? Смятат ни за малоумници. Сега пък Русия им била крива?!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 А50

    12 5 Отговор
    Европейсите не мразят Русия и не искат да воюват срещу нея, това го искат само мазните банкери, но те няма да изпратят никой от семейството си.
  • 86 Хаха

    7 14 Отговор
    Русия беше фактор преди. Вече е обикновена бензиностанция с ракети. Суровинна държава зависима от Китай.
  • 87 Ген плющянков

    6 12 Отговор
    Доста българи взеха рускинчета навремето. Затова все още има някакви близки отношения. Ние Какво печелим от Русия? Финансират ли ни с нещо или само точат от нас?

    Коментиран от #154

  • 88 87665

    5 11 Отговор

    До коментар #78 от "Никога повече":

    Доказано е че червеното като цвят носи заряд за бедност и лош късмет. Избягвайте да носите и ползвате червено.

    Коментиран от #180

  • 89 Истории от БЛАТОТО

    6 12 Отговор
    Ленин им изчисти богатите хора.Сталин изчисти умните хора.Путлер започва да изчиства останалите..

    Коментиран от #93, #129

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Лакмус

    7 12 Отговор
    Многополюсния свят освен като zаблудена идея на няколко диктаторчета за гръмки обещания не е изобщо подходящ за сегашните времена даже би довел до голям ХАОС. Последните 30 години еднополюсен свят доведоха до най-големия разцвет на икономика и технологии за целия свят. Хората Забогатяха повече от всякога.пътува се много. цените на имотите нараснаха както в никое друго време!!!
  • 92 Шоуто

    5 8 Отговор
    Добре че не трябваше да чакаме орките и даже ако щете и коми капиталистите от китай да измислят интернета и 90% от патентите които движат света че сега нямаше как да плюем тук по лошите империалисти от запада които победиха по всички параграфи добрите империалисти от изтока в студената война
  • 93 По са от сой

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "Истории от БЛАТОТО":

    А ти доказваш, че от твойто село сте все т.пи.
  • 94 Дежа Сесесере 1988

    6 6 Отговор
    Другари всичко е по плян , комунизма ще владее земята, доларите са хартийки без покритие, запада се разпада пред очите ни....
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Анонимен

    5 1 Отговор
    Сега очакваме да засипят с похвали Николай Марков!
  • 98 ежко

    10 0 Отговор
    Благодаря на Robert Schuman Foundation ,че ме светна как стоят нещата!"Атака" претендирала ,че е про-руска?!?Кога?Къде?Такива като Robert Schuman Foundation първо лепят етикети на всички които не грачат в общия хор, а после твърдят,че партиите сами са претендирали за тях?!?"Лидери, които все още имат малък опит, като Асен Василев или Кирил Петков"?!?Ехеееее...А случайдо да сте забялязали,че и двамата са патологични лъжци?Няма значение какво искат -мошеникът си е мошеник!
    Ако така обясняват нещата Robert Schuman Foundation , значи нищо не са разбрали!А който не разбира ситуациата, на другите избори ще реве още повече!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Пак Немци се бутат да ни дават акъл!!

    16 2 Отговор
    Даваха пари на СДС, После на ГЕРБ и с тяхна помощ се окопахме на Дъното!!? Тея си имат предостатъчно Проблеми в Германия, но продължават да си пъхат Носовете, където не им е работа!?

    Коментиран от #103

  • 101 Клати Курти

    12 2 Отговор
    Откъде накъде некви германски швулета ще коментират отношенията на България с Русия?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Страничен наблюдател

    9 0 Отговор

    До коментар #100 от "Пак Немци се бутат да ни дават акъл!!":

    Ами дойчовците имат много добри учители в Рамщайн, не смяташ ли?
  • 104 Бай араб

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Възраждане":

    Защо да не е 3 001 лев , не става ли?
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Верно ли

    13 1 Отговор
    И каква е тази фондация, дето се изказва за България? Па вижте си Европата, бе, или рязко взехте завоя?
  • 107 Няма нужда

    9 2 Отговор
    Да си "русофил", за да признаеш тоталитаризма на наднационалната шайка ЕС. Съвършено безполезна статия пълна с пропагандни клишета.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 поредната пропаганда

    10 5 Отговор
    не русия а българския народ иска да излезем от гейсъюза!!!
  • 110 ЕС се превърна

    9 3 Отговор
    В расистка наднационална организация, чиято основна мисия е да нанесе "стратегическо поражение" на руснаците. Не, че преди ЕС е имал някаква особена мисия, но сега е вече някак срамно да си в тази тоталитарна политическа машина.
  • 111 Хасковски каунь

    10 5 Отговор
    САЩ ни цепят денонощно от 30 години.На някои ганювци е им е кеф
  • 112 Много

    4 1 Отговор
    Постно ястие. Банално също...н
  • 113 Защо

    12 1 Отговор
    Тъй наречените "български елити" все копнеят да сме прикрепени към някой и да ни управляват чужденци? Навярно заради селския си произход.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Железар

    6 8 Отговор
    Русия няма вина. Като има чугунени български глави, които копнеят за СССР.
  • 117 Железар

    6 9 Отговор
    Русия няма вина. Като има чугунени български глави, които копнеят за СССР.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 6666

    5 8 Отговор

    До коментар #58 от "Ленин🍌🍌":

    Напълно правилно.Комунизма и всичките му производни са най-вредните неща появявали се на планетата.
  • 120 Милен

    4 6 Отговор
    И тъпаните викат слава росии
  • 121 Перо

    13 3 Отговор
    Отново соросистко НПО, в действие!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 666

    5 13 Отговор
    Руските фашисти са се впили в нас като отровен кърлеж който може да ни убие. Вкараха в парламента фашистка въоръжена организация наречена "Величие". Пореден опит да направят преврат и да ни изкарат от ЕС и НАТО. Борбата срещу Русия ще бъде на живот и смърт.

    Коментиран от #127, #133

  • 124 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Путлер е пътник":

    Пътнико стягай цървулите
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Моряка

    2 2 Отговор

    До коментар #89 от "Истории от БЛАТОТО":

    Ами то нито Ленин,нито Сталин имат капка руска кръв.
  • 130 лудия

    4 2 Отговор
    Разберете няма такава партия които до сега бяха и ще бъдат в парламента. Да работят за България ,ако не съм ясен ще цитирам Герб,БСП,ДПС,Възраждане,ИТН ,ПП, СДС , о да и тези Величие.Няма почва за такава партия още. Но се надявам геополитическата обстановка да се промени и народа да се дигне.
  • 131 хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #81 от "Мнение":

    Същото ще правиш и в Русия,но за без пари 😆😂😁
  • 132 За грант продавам Майка си

    7 1 Отговор
    Ако съществуват "крайнодесни" партии, то има и крайнолеви, крайнолиберални, крайноевроатлантически и т. н.
    Но въпросът не е дали има, то се знае, че има, а защо натякват само едните !?
  • 133 платен ром избирател

    2 4 Отговор

    До коментар #123 от "666":

    А народа спи и не гласува и мислят,че свободата идва даром и наказват политиците! напротив правят им страшна услуга, зщото с малко от отгкраднатото от тях ще си купят избирите! Като им затворят границите ще си спомнят за екскурзиите по света и загубената свобода, но ще е късно. Но щом предпочитат крепостничеството нищо не може да се направи. България се рацмина с 16 репубилка по верема на правешкия дебил, но тези юнаци начело с резидента сигелно ще укпеят.
  • 134 Ако

    5 1 Отговор
    Русия наистина иска да "извади" България от ЕС, което е твърде съмнително предвид проблемите на самата Русия в последните години, значи и мисли доброто.
  • 135 Моряка

    9 1 Отговор

    До коментар #78 от "Никога повече":

    Голям х.......й лапни,голяма дума не казвай!Поживем,увидим......
    И не забравяй,че българите са русофили по рождение.Това даже небългарина цар Борис го знаеше много добре и се съобразяваше.Но за Боко,Шиши,Кирчо и Кокорчо ,такава мисъл е недостижима.
  • 136 СИРИОЗНУ???!!!

    8 1 Отговор
    РУСИЯ, А?! АБЕЕЕ ТЪПАЦИИ ... НЕ РУСИЯ НИ РАЗДЕЛЯ! РАЗДЕЛЯ НИ БОКО ТЪПАКА! СВИНЯТА ПЕЕВСКИ! ПРОСТАКА СЛАВИ НИ РАЗДЕЛЯ! ВСИЧКИ АЛЧНИ, КРАДЛИВИ... А БОКО ТИКВАТА Е И УБИЕЦ! КАКВО НИ НАВИРАТЕ РУСИЯ?! РУСИЯ СИ Я ОБИЧАМЕ! РУСИЯ ЩЕ НИ ИЗБАВИ ОТ ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ И ПОДЛОГИ НА ЕС И САЩНАТО! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ! СЛАВА НА РУСИЯ!
  • 137 Русия

    5 0 Отговор
    Вече ни освободи веднъж и ни създаде държава. Защо да го прави пак, след като ние самите нямаме интерес да сме независим народ. Това би била безсмислено усилие, пък и много отдавна фокуса на Руската федерация не е баш върху България и нейните проблеми.
  • 138 граф Монте Кристо

    3 1 Отговор
    Правилно се ориентират,действително повечето негласуващи българи са обикновени ждуны,очакващи руската армия,не че са аполитични,но в настоящите обстоятелства не виждат смисъл да наливат вода в мелницата на герберските фашисти.
  • 139 От къде изникна този

    7 0 Отговор
    Робърт еди кой си педерасимо. Скрий се, да не ти сцепят @н@л..итичната ти мисъл! Смърт за КозякПодлогите и ПП-ДБпедалите!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Ти ще пътуваш

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Путлер е пътник":

    Много по-рано. Обещавам, ПП-ДБпеделче!!!
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Крумов

    5 0 Отговор
    Това са общи приказки, хората нито създават някакви "тайни" конспирации, нормално е - териториите на бившите Австро-унгарска империя, на Германската - да са си обичат Западът.

    Тук е имало повече руско влияние.
  • 146 Тонката

    9 1 Отговор
    Дали ще изненадам някога, ако кажа, че точно такива фондации финансират протестите в Грузия?🤔
  • 147 Тонката

    6 0 Отговор
    Тази Фондация се управлява от бюро и борд , който решава стратегическите линии, които да бъдат следвани......Една такава стратегическа линия е промяната на датата 3-ти март примерно....Нали не мислите, че Киро сам се е сетил за нев?
  • 148 Павел пенев

    4 3 Отговор
    България е сцепена като цигански гащи благодарение на скапаната демокрация. Излишно е да посочвате Русия като причина за това.
  • 149 Павел пенев

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Този курс от 96 год.не беше ли курса на Сорос?

    Коментиран от #155

  • 150 Аре моля по коректно

    8 1 Отговор
    Русия никога не е искала от България да излезе от ЕС. Впрочем Русия винаги е била и за това Украйна да е в ЕС ! Става дума единствено за престъпното НАТО а не за ЕС !
  • 151 Някой пак се е объркал жестоко

    5 0 Отговор
    че НАТО и ЕС имат въобще нещо общо.....
  • 152 00001

    3 2 Отговор
    Българиая е разделена не от вчера на Русофили и Туркофили. Но нито Русия нито Турция имат какво да предлжат като социално икономически и политически модел за подражание. Русия има минерални ресурси които може да предложи и близка религия, Турция е на същото положение като Русия, но с много ограничен природен ресурс, близък на бЪлгарите азиатски манталитет и близка религия.В България приодните ресурси са почти унищожени от самите Българи, Българите сами се самоунищожават. Западна Европа показва , дава пари и технология ,но няма да ви направи държавата ако вие сами не си я направите. Българските политици използваха парите за да се обогатрят вместо да си развият и усторат страната. Сега плачат за зелената сделка, понеже са окрали парите , инвсетира се и това създава нови работни места и благосъстояние, краденето на създава благополучие за страната

    Коментиран от #157

  • 153 Ццц

    5 1 Отговор
    Нещо за америка в България.
  • 154 Моряка

    6 3 Отговор

    До коментар #87 от "Ген плющянков":

    Е за ко да ни финансират руснаците?Дето Боко им отказа Южния поток? Дето Кирето им изгони дипломатите?Дето Нинова уж не изпращаше снаряди на украинците,да ги убиват.Дето Плевлю,Шопара Сашко Йорданов,Още по Шопара Шиши и съветските възпитанници от кучкарника а Пасито ги плюят денонощно?

    Коментиран от #159

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 И най-слепия българин

    3 6 Отговор
    разбира, че Русия е най-голямото зло за България.
  • 157 Фактическа грешка

    3 3 Отговор

    До коментар #152 от "00001":

    България е разделена на русофили и патриоти.
  • 158 Грух

    3 1 Отговор
    Обичам да мразя соросни либерастки Козяци..
  • 159 Те финансират

    0 1 Отговор

    До коментар #154 от "Моряка":

    само терористи. За щастие ние не сме.
  • 160 Доктор

    4 1 Отговор
    Тъп неолибарален пасквил.

    Коментиран от #163

  • 161 Хммм

    2 1 Отговор
    Ако народа се чувстваше добре в ЕС, ако за тези години в ЕС държавата ни напредна икономически поне малко, ако от ЕС не ни третираха като трета ръка хора, ако младите имаха шанс да се развиват в родината си, нямаше да има хора които да гледат към Русия с надежда. Така че не Русия е виновна, виновен е самия ЕС.

    Коментиран от #176, #177

  • 162 Ани

    5 1 Отговор
    Спаред мен основно грешката на ЕС да ни държат далеч от Шенген и Еврото. При условие че ние българите сме изпълнили условията, факта че не ни приемат дава аргумент на проруските елементи да експлоатират темата за липсата на равнопоставеност в ЕС.
    Иначе и за ресофили и за останалите, споменаването на руснак/рускиня има негативен смисъл.
    Шестаците се пеориентираха на Запад защото така им изнася в момента, но те са изменмиви и ще объртнат посоката при първи признак на слабост. Това е другата грешка на Запада.
  • 163 точно така

    3 1 Отговор

    До коментар #160 от "Доктор":

    В България се разпространяват неолиберални статии без никакво съпротивление и фаворитизират тези които са всъщност виновни за това положение. В случая не са се подписали, но и ДВ и Свободна Европа са яхнати от уродите на бившите служби които сега работят под прикритие.
    Това което ни спасява в момента е че Путин зацепи в Украйна и не може да продължи напред. ПП засега са спяща ядка на ГРУ в България.

    Коментиран от #169

  • 164 тъпо а?

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Възраждане":

    Той и Дебелия Котарак вдигна заплатите и инфлацията и така похарчи спестяванията на хората. Неговата политикономия се базира на изтощаване на ресурса и самоизяждане. Тъй като след такава политика следва спад, ПП предвидливо се изхлузи от властта и чака сгоден момент.

    Коментиран от #167

  • 165 то е очевидно

    3 0 Отговор
    ГЕРБ не е съставял правителство с БСП, а ПП състави. Какво повече да си говорим.

    Коментиран от #172

  • 166 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    2 2 Отговор
    Айде тиквата и рицарите към Востичния фронт.
  • 167 стига толкова

    2 1 Отговор

    До коментар #164 от "тъпо а?":

    А при Жан Виденов заплатата ми беше 5000 лева. Колкото два хляба.
  • 168 Брат Румен Ралчев

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Тия фондации финансират политическите партии, които ти влошават качеството на живот.
  • 169 Ха-ха-ха

    1 1 Отговор

    До коментар #163 от "точно така":

    Неразбрах какво общо има Русия със жалкото състояние на ЕС. ЕС сам избра да се самоубие икономически със санкции и зелени зделки, сам избра да се напълни с мигранти с чужда култура и религия, които са на път да изтласкат коренното население на ЕС.
  • 170 Свят без Рф

    0 1 Отговор

    До коментар #140 от "На драго сърце":

    Що не защити поне м00чата, смели момко, а?
  • 171 Ццц

    2 0 Отговор
    Тази вечер бях на едно мероприятие. На моята маса седяха 17 непознати за мен човека и когато стана въпрос за войната в Украйна, установих, че 100 % от тях са съгласни, че Путин е най- големият политик измежду сегашните, а Украйна е жертва на политиката на САЩ. Така че българинът няма нужда от дезинформация, за да мисли и откаже да си сложи този тип "ваксина". И за предната "ваксина" разчитаха на подобен тип "журналистика". Изобщо не сме ли съгласни със спуснатата ни версия, сме жертви на чужди сили. А тия "нашите" сили, наши ли са или обикновени задокеаннски търгаши?

    Коментиран от #173

  • 172 Ццц

    1 0 Отговор

    До коментар #165 от "то е очевидно":

    А може ли името на този ръководител на ГЕРБ, който да няма нищо общо с БКП или?
  • 173 Глей ти...

    0 1 Отговор

    До коментар #171 от "Ццц":

    И всичките в едно отделение ли сте?
  • 174 Констатираща

    2 0 Отговор
    Много задълбочен анализ, а нещата са съвсем прости. Българският народ е свободолюбив и борбен като цяло и желае своята независимост, но обича Русия, защото тя му е съседка, славянска страна, приятел и спасител по времето на турското робство и фашизма, което дръзнаха да отрекат и да променят историята, определени кръгове от обществото ни, които се отличават с променливи морални ценности, защитаващи техните лични интереси и склонност да се отрекат от всичко, в стремежа си за лична изгода, екстравагантност и лицемерие. За съжаление, те не са особеност само за страната ни, а ги има във всички държави и чрез тях работят външните врагове на всяка държава. Те са продажници, от които винаги си е патила България. Въпросът е, как ги приема народът на всяка една страна и каква търпимост и отношение има към тях, от което се определя състоянието на всяка държава и нейното бъдещо развитие в определена насока. Естествено, че всички гледат скептично на членството ни в ЕС и НАТО, защото това не е като обвързаността ни, която имахме с Русия, тъй като не ни свързват кръвни, съседни и исторически факти, а и начинът, по който ни обвързаха не беше достатъчно справедлив и демократичен, а резултатите от членството ни никак не са впечатляващи. Естествено, че народът ни ще е много предпазлив към замяната на българския лев с еврото, защото като изключим опасенията от икономическите последствия, българската валута си е знак за едентичност и символ на страната ни, с който не всеки па
  • 175 дико

    2 0 Отговор
    BULEXIT И ОТИВАМЕ В БРИКС!
    Американските военни и оръжия да се махнат от страната. Закриване достъпа до "съвместни" съоръжения.
    Участието в НАТО да се редуцира до ниво "асоцииран член"!
    Спиране участоето и помоща във всички конфликти.
    САМО ТОВА ЩЕ НО СПАСИ ОТ РАЗПАД НА ДЪРЖАВАТА И ОТ ЖЕРТВИ В ЧУЖД ИНТЕРЕС!
  • 176 Аааааа.... Не така....

    0 1 Отговор

    До коментар #161 от "Хммм":

    Народа се чувства много добре в ЕС, и гледал с надежда към русия🤭, и какво може да му даде Русия, еднопосочен билет за Авдеевка🤣. А това че не се възползвахме максимално от членството ни в съюза сме си виновни само ние, с простите ганьовски глави толкова, и пак е добре.
  • 177 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #161 от "Хммм":

    По принцип, ЕС е измислен съюз, подобие на Съветския съюз, но тука няма такова единно управление и равнопоставеност на страните. Би трябвало да се създаде и Азиатски съюз и т.н., а най-добре би било, да се създаде Световен съюз, който да си има главен президент и управление, а отделните държави и области да си имат символично ръководство. Тогава няма да има нужда от оръжия и войни, а и парите постепенно може да станат ненужни. Ще настане траемн мир и сътрудничество между народите, расите и религиите.
  • 178 "Кредит Маркет ООД"

    2 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 179 да ти кажа ...

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    ДедА ти Иван вече може само да мечтае в пиянски полусън за Дунав..Умен си колкото ръждясала ламарина за печене на миди..
  • 180 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "87665":

    Ако беше вярно, кръвта на топлокръвните нямаше да е червена. Червенито е и божи знак, защото Христос е пролял кръвта си за благото на човешкия неблагодарен род, както и всички, които са се борили за мир и справедливост, затова този цвят е символ на уважението към всички, загинали за човешкото добруване.
  • 181 херодот

    1 0 Отговор
    Д-р Цветеслава Гълабова отдавна алармира за ниското ниво на психиатричното здраве на нацията , ама никой не слуша !
  • 182 Жмръц

    2 0 Отговор
    Много неграмотна папла4,ей...Кой го казва това?Само вижте кой е съчинил пасквила и може да приключите с четенето.Знаем кой нареди и цялата държава.кой поставя,кой сваля от длъжност,НП0-тата на кой са.И пак Русия им виновна.Тя ртзцепвала държавата :))))))))))))) Що ли ме е гъдел навсякъде.