7 Юни, 2024 13:00 1 874 39

Емилия Милчева: Румен Радев може да изиграе забележителна роля като инструмент за излизането на България от НАТО и ЕС

  • румен радев-
  • нато

Изказването от 2016 г. , направено е в интервю за журналиста Георги Коритаров по ТV+ от руският генерал Леонид Решетников

Емилия Милчева: Румен Радев може да изиграе забележителна роля като инструмент за излизането на България от НАТО и ЕС - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още в самото началото новият парламент ще трябва да реши кой да представлява България на срещата на върха на НАТО на 9-11 юли. Дали това да е президентът Румен Радев или служебният премиер Димитър Главчев. Това безпрецедентно по рода си решение беше връчено в ръцете на депутатите от Главчев, въпреки че правителството, макар и служебно, може да направи само този избор.

За срещата на върха на Алианса във Вашингтон организаторите са поканили и държавния глава, и премиера. Миналата година на срещата на върха на НАТО във Вилнюс България беше представена от тогавашния премиер Николай Денков и подкрепи декларацията за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна.

Смирен евроатлантизъм

Заявката на Главчев, нагърбил се и с поста министър на външните работи – освен министър-председател, да пита парламента, може да се изтълкува като проява на страх и нерешителност. Той обяви намерението си в последната седмица преди изборите на 9 юни и тази колебливост и прехвърляне на отговорност не е само опит да се избегне директен сблъсък с президента.

Двамата не изглеждат в конфликт от самото начало, нещо повече – някои от кадрите в служебното правителство се свързват с държавния глава като министъра на земеделието Георги Тахов и на туризма – Евтим Милошев.

Но предстоящите избори, за които едно от плашилата на крайните националисти и проруски сили, е, че ще се изпращат войски в Украйна, приглушава евроатлантическите заявки в страна, където е измерено най-високото одобрение за президента Путин от всички европейски държави – 37% по данни на Ipsos.

И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смири евроатлантизма си, заявявайки на предизборно мероприятие в Русе:

“Аз гарантирам, че докато е ГЕРБ и аз, ние войници няма да пратим там”. Нещо повече – Борисов зае любимата си роля “по средата”, разграничавайки се и от евроатлантиците, и от русофилите. “Правят се на по-свети от папата. Защото започват да се упражняват в евроатлантизъм и източен патриотизъм”, обяви той.

Поведението на служебния премиер, който дължи политическата си кариера и поста председател на Сметната палата на ГЕРБ, следва линията на Борисов. Служебният кабинет се асоциира именно с ГЕРБ, тъй като не само премиерът, но и повечето министри са задължени именно на партията на Борисов.

Привидности

Допреди седмица изглеждаше, че именно Главчев ще ръководи българската делегация на форума, на който съюзниците ще обсъдят необходимостта от нови планове за възпиране и отбрана и по-голяма роля на НАТО в координацията на подкрепата за нападнатата от Русия Украйна.

Алиансът трябва да вземе и окончателното решение по декларацията, която Парламентарната асамблея на НАТО прие в София на пролетната си сесия през май – за вдигане на рестрикциите Украйна да използва западни оръжия за поразяване на легитимни цели на територията на Русия. На този висок форум, който президентът Радев показно игнорира и не поздрави нито с видеообръщение, нито онлайн, служебният премиер заяви, че “България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо”.

Броени дни след това избухна скандалът с грамите, изпратени от Главчев до постоянния представител на България в ООН Лъчезара Стоева. В тях служебният министър на външните работи – и премиер, указва на Стоева да гласува с “въздържал се” по резолюцията, осъждаща геноцида в Сребреница, на която България е един от съвносителите.

Подобно действие щеше да нареди страната в лагера на Русия и Сърбия, които се опитаха да блокират одобрението на документа, и да нанесе сериозни щети върху репутацията на България, чиято позиция по избиването на над 8000 босненски мюсюлмани винаги е била последователна и ясна. Посланик Стоева е подкрепила резолюцията, без да изпълни нареждането на Главчев, който пък се оправда с нелепото обяснение, че не било окончателно. Остана обаче подозрението, че служебният премиер е действал по нечия повеля.

Ако отиде президентът

Веднага след това обаче последва интригата кой ще ходи във Вашингтон, представена в медиите като сблъсък между “Дондуков”1 и “Дондуков” 2 и тя успя да измести фокуса от действията на Главчев по казуса “Сребреница”.

Президентът Радев беше снизходителен по темата, коментирайки, че е неуместно правителството да проявява колебание и непоследователност относно резолюцията на ООН за Сребреница. За сметка на това не спира да критикува действията на Алианса, като даде да се разбере, че ще отстоява тази позиция и на срещата на върха на НАТО – ако бъде решено да замине.

“Участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става явна. Това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече и от ядрен армагедон”, каза Румен Радев, независимо че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отрече в София слуха за участие на Алианса с войски.

Същата реторика използва и друг европейски лидер – премиерът на Унгария Виктор Орбан, който заяви, че с всяка седмица НАТО се доближава до война (с Русия). Плановете на НАТО да се намеси по-активно във войната в Украйна са като на пожарникар, който се опитва да потуши пожар с огнехвъргачка, каза Орбан, един от поддръжниците на Путин в Европа.

Този пропаганден наратив – за война, която всеки момент ще избухне между Русия и НАТО, е особено силен от началото на май, месец преди европейските избори. В България той се разпалва от партии като “Възраждане”, БСП и други национал популистки формации, известни с прокремълски уклон, както и от множество сайтове и групи в социалните мрежи. Държавният глава е един от трибуните, при това институционални.

Изпращането във Вашингтон на президента, който така и не осъди руската агресия, би било лош сигнал към съюзниците в НАТО от българска страна.

“Румен Радев може да изиграе забележителна роля като инструмент за излизането на България от НАТО и ЕС”, беше казал през 2016 г. в интервю за журналиста Георги Коритаров по ТV+ руският генерал Леонид Решетников, замесен в номинацията на военния пилот за президент.

Засега обаче плаши с пищовчета…

(Текстът е публикуван в euractiv.bg)


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точен

    37 14 Отговор
    Емилия Милчева = грант, не я чета.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🍊🍋🇧🇬

    25 15 Отговор
    Необмислените и непремерени действия за разширяване на ЕС и НАТО в Украйна са “пост фактум”, след близо осемдесет години Мир в Европа, Европейският Континент е на прагът на голяма регионална Конвенционална Война която може да завърши с размяна на Ядрени Тактически удари в Европа?
  • 4 Фанфан Лалето

    28 9 Отговор
    Загубих цели 3 мин. от ценното си време да чета тая боза.
  • 5 Бонев

    35 12 Отговор
    В една държава влязат ли НПОта пиши я умряла. За такива като авторката е нужен закон за чуждестранните агенти.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 УжасТ

    31 13 Отговор
    Емилия как се загрижила за 8 000 убити в Босна...но дума не обелва за 60 000 убити само за два месеца палестинци, да не говорим, за милионите убити от САЩ в десетки държави по целия свят!
    То бива чуждо поклонничество, но чак пък толкоз! За някой друг долар ще продаде и майка си.
  • 8 Истината

    26 23 Отговор
    Как се нарича лъжата - Костадин Костадинов !
    Как се нарича национално предателство - Румен Радев !

    Коментиран от #20

  • 9 Историята помни

    26 22 Отговор
    Как пРезидента Радев стана Президент.
    - никому известния ген. Радев за първи път беше представен от слаФчо в неговото шоу. Направиха едно авио шоу, слаФчо го качиха на изтребител.
    - ген. Решетников поръчва на шпионинът Малинов изследване за профил, който да заблуди българския избирател, че е евро-атлантик, а всъщност да е лесен за управление безгръбначен съветофил .
    - Гоце номинира Радев. Гласуване в БСП определя ШЕСТО място на радев.
    - привикват агент Гоце и Нинова в Москва за набиване на канчето и льотчика от шеста позиция, става първи на БСП.
    - Решетников нарежда на носителя на орден Ломоносов за опазване на МОЧА -Борисов радев да е президент.
    - агент Буда издига срещу радев неизбираемата Цецка Цачева. Агент Сава и ДПС подкрепя радев за главен руски Резидент.
    ....
    Инициативен комитет, съставен от ДС-КГБ агенти го издигат за втори мандат ....
    Следва "опраскването" на ТРИ парламента от слаФчо и сценаристчетата
    Следват разрушителни за България години на еднолично управление на националния предател радев, действаш единствено за руските интереси. Смени всички шефове на службите с удобни и послушни предатели, като на практика ги подчини на кремълските бандити.
    След като закономерно слаФчо (гласуваш за слаФчо, получаваш некъпан тошко) губи подкрепа и няма как да съсипят още един парламент, инициира референдум за Президентска Република.
    Та слафчо и бойко винаги са слугували на руската мафията.
    Изтеклите документи около Пътната карта потвърждават то

    Коментиран от #13

  • 10 🍊🍋🇧🇬

    3 9 Отговор
    Президентът на Руската Федерация (Владимир Путин) направи изявление на Пресконференция със Западни Журналисти на 05.06.2024 за стойността на Руските Тактически Ядрени Оръжия, 75 килотона Тактически Ядрени Заряди в Армията на Руската Федерация?

    Само за сравнение, Хирошима и Нагазаки са двадесет (20) килотона?

    Коментиран от #19

  • 11 Госあ

    14 11 Отговор
    След като турците окупираха половината Крит и другите конфликти с Гърция, се чудя от кого и от к’во ни пази краварското нпо нато ??? От Русия, А ? 😂 Добре че гърците не си нарязаха руската артилерия и покрай къщите за гости заделяха пари и за армия.
  • 12 съвипусник на Румен Радев

    16 21 Отговор
    "Така и не разбрах кой, защо и как го командирова в САЩ – уж да бъде "НАШ" – уж Натовски генерал?!
    Като курсант Радев се отличи като подмазвач и натегач. Беше и кръшкач.
    Курсанта Румен Радев не блестеше с нищо сред останалите, дори беше бездарен, незабележим, неконтактен, необщителен, без интелект и авторитет.
    Страняхме от него защото беше доносник на ВКР и ДС, които пък за тия му „заслуги” го направиха „отличник” на випуска, въпреки некадърността и безотговорността му като военен летец.
    След серията опасни технически проблеми с „МИГ”-овете, като „вътрешен човек на тайните служби” вече не го пускаха да лети защото им трябваше за „други, по-важни, партийни” задачи.
    После като лоялен кадър на БКП, активен сътрудник на ВКР и ДС и отявлен русофил, го отличиха с обмяна на опит в Москва с руските колеги. Издигаха го по партийна линия.
    Той е злонамерен, коварен и обигран провокатор, обслужващ интересите на Русия, което е предателство от най-високо ниво спрямо България."

    Радев е главният агент на Русия у нас, опора на петата и колона. Именно върху тази плоскост - ние, които настояваме за България в Европа, срещу Радев и националните предатели путинофили, които реално ни теглят към Азия, опонентите ни ще изгубят отвсякъде. Разкритията за лобизъм в полза на Русия и критиките му срещу съюзниците в НАТО и ЕС, както и разкритията за корупция и национално предателство, ще натикат Радев там където е и агент Гоце.

    Коментиран от #15, #29

  • 13 Госあ

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Историята помни":

    Я кажи сега как баце стана генерал и кой го направи след мутренския му бизнес с рекет, кражби на автомобили и пласиране на наркотици (това последното според цру, другите са всеизвестни факти, като излезе инфо и от чешки затвор).
  • 14 Бльона

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анджо":

    Я по-тихо от обора!
  • 15 Госあ

    12 8 Отговор

    До коментар #12 от "съвипусник на Румен Радев":

    Кажи и кой е този негов с студент и курсант, за да видя как се е представял на МИГ’а ! И след нова ще ти кажа защо Радев е отишъл на специализация и стана главнокомандващ на ВВС.
  • 16 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    16 8 Отговор
    Като ви, чета разбирам защо Радев е президент, а вас човек може само да ви съжалява. Само, да се изясни, че старото време и времето под руски ботуш няма да се върне

    Коментиран от #23

  • 17 🍊🍋🇧🇬

    12 13 Отговор
    За България и Румъния, Полша, и Балтийските Държави, Естония, Литва и Латвия ще има последствия във военно измерение във случай че Войната в Украйна се въвлече НАТО и ЕС.

    Европейският Съюз е “hell bent” да разшири войната в Украйна, изявленията на Европейски Политици с ранг на Президент и бюрократи на ЕС не оставят абсолютно никакъв избор за въвличане на ЕС и НАТО и Европа като континент във война срещу Русия.

    Американците нямат избор и ще въведат US Army във военни действия в Европа?

    Премиерът на Грузия Ираклий Кобахидзе направи изявление за последствията от майдана за Украйна и нежеланието на "украинския път" за страната му.

    "Постоянно ни напомнят за Майдана и искам също да напомня на всички какво донесе Майданът на Украйна.

    Тогава украинските власти бяха назначени отвън без никаква отговорност за последващи действия. Преди майдана Украйна беше страна с териториална цялост, икономиката й беше почти 200 милиарда долара", заяви политикът.

    "Днес Украйна е почти унищожена, икономиката й е в катастрофално положение. И когато ни напомнят за Майдана в контекста на Грузия, трябва да зададем въпроса кой пое отговорност за последствията от майдана в Украйна и кой ще носи отговорност за същите процеси в Грузия.?

    Ние ще направим всичко, за да не допуснем в Грузия Майдан и украинизация".
  • 18 АРЕС Z

    18 16 Отговор
    Ако го направи ще стане Светец.Най голямото зло за България е членуването в НАТО и ЕС ,бъдещето е в БРИКС.Който си е подал ръката на американец и фашист след това му е изсъхнала !!! Това не е мое мнение,а историята показва това !!!
  • 19 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "🍊🍋🇧🇬":

    Я пак провери килотоновете.Нещо май не излизат.
  • 20 Ха ха

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    А ти как се казваш,Моше Нико?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 реру

    18 1 Отговор
    "... Този пропаганден наратив – за война, която всеки момент ще избухне между Русия и НАТО..."


    Не е необходим някакъв наратив, зашото нещата отдавна са ясни...

  • 23 реру

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "⚒️⚒️⚒️⚒️":

    "... Само, да се изясни, че старото време и времето под руски ботуш няма да се върне"


    Това се знае, но явно заразата от Стокхолмски синдром към кремълския ботуш се предава по генетичен път...
  • 24 Мъдрият

    3 12 Отговор
    Да отива резидентът!

    Неговата позиция е по-правилна!
  • 25 Бивш канадец

    5 12 Отговор
    "...и да нанесе сериозни щети върху репутацията на България "??????

    За пръв път чувам, че България имала репутация, направо онемях от изненада!
  • 26 българка

    16 5 Отговор
    Истинският шарлатанин така ни изигра, че още не можем да дойдем на себе си. Юмрук, мутри вън, патриотични игри, пилони, ордени и т.н. А той бил просто един нарцистичен кариерист.
  • 27 Да бе... точно това мисли

    3 7 Отговор
    Той е безакълен кат жендурията... тая Милчева май е на хранилка и се бори за едни сребърници....
    "САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда."
  • 28 Мизерия

    14 7 Отговор
    Като се сетя че съм гласувал за Радев умирам от яд. Но и той се оказа голяма змия.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Победа

    5 15 Отговор
    Ще бъде чудесно да не сме в нато, и без това само плащаме, без да получаваме. И ако не се махнем, скоро синовете ни ще са на фронта като пушечно месо за чужда кауза и нула полза за България.
  • 31 нее

    2 0 Отговор
    Това ще бъде грешка.
  • 32 Радев

    4 6 Отговор
    Единственият трезвомислещ български политик, който казва нещата такива, каквито са. За съжаление няма да можем да проверим, доколко са верни думите му, защото май няма да остане кой да ги проверява. Някои политиканстващи креттеннчета продължават да си мислят, че ще правят проверки по въпроса правейки поредна комисия и разхождайки се по жълтите павета.
  • 33 ЕЛИ

    3 5 Отговор
    ДО Г- ГОС

    ОГРАМОТЯВАНЕ

    1 -КОГАТО ТУРЦИ ОКУПИРА КИПЪР,КИПЪР НЕ БЕШЕ ЧЛЕН НА НАТО
    2- РАДЕВ НИКОГА НЕ Е ГОВОРИЛ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ НАТО
    3- РАДЕВ НИКОГА НЕ Е ГОВОРИЛ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕВРО СЪЮЗА
    4- ПРЕЗИДЕНТА ИСКА МИР ,ТАЗИ ВОЙНА МЕЖДУ РУСНАЦИ Е 100% ДЕЛО НА САЩ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Айде

    3 1 Отговор
    Какво ни ги навирате непрекъснато тия двамата!? От далече се вижда, че не стават за държавници! Главчев е марионетка и недоразумение, а Радев доказано няма представа от демокрация и политика!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Със селянин

    1 1 Отговор
    начело на скупщина България до тук!Новите крепостни селяни на путин ще бъдат българите.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аква

    1 0 Отговор
    Някаква си милчева, захлебила яко от посолството , мрази другите и себе си, ръси диарията си дет намери. Сигурно преподава в нов
    български университет - гнездото на лекетата.
    ГОЛЯМ СТРАХ ОТ БЪДЕЩ ПРЕЗИДЕНТСКИ ПРОЕКТ.
    Ами то си е за страх...