Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2024 23:01 1 833 64

Битката за децата на Русия: НЕ на пропагандата в градината

  • русия-
  • деца-
  • украйна-
  • война-
  • путин-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • военни престъпления-
  • детски градини-
  • училище-
  • ученици

Детските градини бяха сред първите, които заложиха на патриотичното възпитание след руската инвазия. Но има градини и училища, които се противопоставят на пропагандата.

Битката за децата на Русия: НЕ на пропагандата в градината - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавните детски градини бяха сред първите образователни институции в Русия, които започнаха активно да пропагандират войната и символа Z. Според съобщения в руските медии най-напред такава акция е била проведена в една детска градина в Курганска област: там учителките накарали децата да държат руски знамена в ръцете си и да коленичат на пода така, че да образуват символа Z. След това подобни флашмобове имало и в други детски градини в различни региони на страната.

Постепенно патриотизмът започнал да заема все по-централна част в работата с децата. Започнали да канят в детски градини руски военнослужещи, завърнали се от фронта. За тях децата изработвали предварително поздравителни картички и разучавали военни песни. Жителка на Санкт Петербург разказва пред ДВ как в навечерието на 9 май в детската градина на сина ѝ започнали да показват военни анимационни филми. Веднъж едно дете ѝ казало, че хулиганите можело да дойдат в тяхната страна и да започнат да убиват деца и майки.

Още новини от Украйна

По правило ръководствата на детските градини не искат специално разрешение от родителите за провеждане на "патриотично възпитание". Известни са случаи на родители, които са били подведени под отговорност заради несъгласието си. В Иркутск например 35-годишна жена, която се казва Наталия, е била глобена за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация. Пред съда тя заявила, че е против военните играчки в детската градина на детето си.

Детски градини с "алтернативна програма"

"В Италия след войната е останала много военна техника. Те (основателите на Реджо педагогиката - бел. ред.) продали военното оборудване, а парите инвестирали в детски градини. Те искали да възпитат ново поколение деца, така че войната никога повече да не се повтори", разказва Елена (името ѝ е променено - бел. ред.), директорка на частна детска градина в Русия. Тя не подкрепя руската инвазия в Украйна и не одобрява действията на руското ръководство.

Тази детска градина не афишира антивоенната си позиция - на нейния сайт в интернет няма нито думичка за войната. Вместо това тя предлага на родителите възможността да възпитат свободно и критично мислещи деца. И тази програма, според събеседниците на ДВ, е много популярна - родителите открито споделят с ръководството на детската градина, че искат да изключат идеологията от образованието на децата си.

В Русия има между 35 000 и 47 000 детски градини. От тях около 10 000 са частни.

Информацията се разпространява "от уста на уста"

"Разбира се, че никой не поставя открито подобно условие – да няма държавна идеология и символи Z. Особено ако говорим за непознато място. Всичко се върши много предпазливо. А за популяризиране на идеята разчитаме на родителите – информацията се разпространява "от уста на уста", казва за ДВ Екатерина, която тази година планира да открие детска градина в Русия. Решила се е на тази стъпка заради сина си - след като установила, че в нейния град няма нито една детска градина, която да отговаря на нейните разбирания и ценности. "Той е много чувствителен", споделя тя и добавя, че има достатъчно съмишленици, които да я подкрепят финансово в началото. Тя вече е събрала около 10 000 евро - собствени спестявания и дарения през социалните мрежи. В Москва място в детска градина струва най-малко 600 евро на месец, а в другите милионни градове - най-малко 250 евро месечно, посочва жената.

Екатерина оценява като незначителен риска от репресии от страна на държавата. "В днешно време властите са доста лоялни към детските градини, дори рутинните проверки са забранени", казва тя. Образователната програма на нейната детска градина няма да включва такива "милитаризирани" празници като 23 февруари, а ще се концентрира върху неутрални теми като новогодишните празници, пролетния фестивал и други. "Ще учим децата на емоционална интелигентност, да усещат къде са границите на другия човек и да зачитат чуждото мнение", казва тя. Екатерина обаче все още не знае как бе реагирала, ако властите поискат "лоялност", например да окачи символа Z на видно място в градината. "Надявам се, че ще преживеем някак този период", казва тя за ДВ.

Властите се опитват да въведат тотална пропаганда в образованието

"Днес занятията по обществените предмети са предимно прозападни. Не това е начинът да възпитаваме руски граждани. Тези часове трябва да бъдат откъснати от западната традиция", заяви миналата година шефът на руския Съвет по правата на човека Валерий Фадеев. В тази връзка той призова руските власти да организират образователно пространство, състоящо се от "наши идеологически насоки".

Подобни изявления са правени и от други висши руски държавни служители – особено след нахлуването на Русия в Украйна. Първоначално те засягаха само държавните институции - в университетите и училищата бяха въведени нови "патриотични" класове. В училищата например се появи задължителен извънкласен предмет "разговори за важните неща". Тези часове, както е записано в методическите указания на Министерството на образованието, трябва да възпитават децата в "патриотизъм" и да обясняват какво е "зло" и "добро".

В Русия има вече немалко случаи на уволнени инакомислещи учители. Пред ДВ сътрудничка в руско училище призна, че тя и колегите ѝ се страхуват да изразят антивоенната си позиция: "Всеки може да погледне в профила ти в социалните мрежи и да напише донос. Все още не сме имали такива случаи, но едно дете казало на съучениците си, че един от учителите можел да бъде вкаран в затвора", посочва тя.

Репресии срещу частници в системата на образованието

Откритото противопоставяне на държавните структури обикновено завършва със затваряне на учебното заведение, дори и то да не е част от държавната образователна система. Такъв е например случаят с "Новоколеж" в Новосибирск, който след непрекъснати проверки от страна на всевъзможни държавни агенции обяви по-рано тази година, че спира дейността си.

От 2019 година частното учебно заведение обучава деца след 9 и 11 клас, а още през февруари 2022 ръководството му открито се противопостави на войната на Русия срещу Украйна. След това срещу учебното заведение бе подадена жалба и бе поискано то да бъде проверено за "антируска противодържавна пропаганда и налагане на либерални ценности на учениците и абитуриентите". След като неговият директор Серегй Чернишов беше включен в регистъра на "чуждестранните агенти", което го принуди да напусне страната, на "Новоколеж" първо му беше забранено да издава държавни дипломи на студентите, а през 2023 му беше отказана и държавна акредитация, въпреки че колежът беше постигнал необходимия брой точки и отговаряше и на всички други условия за това.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    20 42 Отговор
    Раша се превръща в северна Корея / след година-две и родните ,,русофили,, ще се откажат от нея

    Коментиран от #6

  • 2 Последния Софиянец

    11 32 Отговор
    Трябва военно обучение в детските градини. Поне разглобяване и сглобяване на Макаров, както и стрелби с такъв. Вече от първи клас могат да почват и с Калашник.

    Коментиран от #5, #32

  • 3 Сатана Z

    40 10 Отговор
    Днес във Факти само 99% от статиите са на DW.

    Коментиран от #52

  • 4 Пич

    42 11 Отговор
    Битката за децата на Германия - Алах акбар, Вилкомен !!! Ама с розова перушина !!!

    Коментиран от #54

  • 5 КОТарАК 🐱

    2 19 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    препоръчително е да се почне с Калаша .Макаров е труден за норматив )като отслужил кашик пиша и знам..
  • 6 Шпек

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    А България циганите вече са преобладаващо мнозинство,които в неделя ще гласуват за Турската партия,която ще управлява България както едно време

    Коментиран от #12

  • 7 ДВ винаги

    29 8 Отговор
    лъже. Обемът на антируските писаници го доказва!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЕАЛИСТ

    30 9 Отговор
    Гледай ги тези изостанали руснаци, колко детски градини имали. Тук в България се изтрепват за едно място. На Запад да не говорим. 6-ца от тотото е да намериш детска градина и парата е голяма. Възпитавали ги в патриотизъм, Ами няма в предателство да ги възпитават, бе.

    Коментиран от #46

  • 10 Някой

    33 4 Отговор
    Хм, а защо в ЕС се пропагандира ЛГБТ още от детската градина? Защо се пропагандира западнта гледна точка?
  • 11 Объркано Атлантиче

    30 5 Отговор
    Тия Ушанки здраво изостават от „демократичния“ западен свят:
    Законодателите в Калифорния предлагат отнемане на деца от родители, които не признават избора на ЛГБТ.
    Законопроект AB 655 предвижда: ако децата искат да изберат нов пол или сексуална ориентация и родителите им не ги подкрепят, тогава деца над 12 години ще могат да се преместят в обществени общежития.
    В същото време се уточнява, че такова дете може да бъде отделено от семейството си без съгласието и уведомяването на родителите.
    Калифорния се превръща в най-развратния щат. Всички най-грозни инициативи за насърчаване на ЛГБТ дневния ред се раждат там. Със сигурност, те първи ще узаконят и педофилията.

    Коментиран от #49

  • 12 КОТарАК 🐱

    6 14 Отговор

    До коментар #6 от "Шпек":

    пожелавам ти да имаш поне 1 приятел ц и ганин!! мен са ме посрещали като цар!! но е сложно за разбиране , защото са поне 35 племена-пред мен , съм бил свидетел не могат да се разберат помежду си , и обърнаха на БГ..но тва няма значение , щом се делим на турци , ц и гани и българи-всички сме рожби на тая земя и всички сме БГ та /никой не споменава колко ц и га ни и бг-турци са загинали през войните за РОДИНАТА , но аз знам

    Коментиран от #33, #36, #51

  • 13 Билкара

    25 3 Отговор
    А в градините за деца в Европа ги занимава с пропаганда за джендарство
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Детишка

    4 15 Отговор
    Аве, Путин, обречените да умрат за теб на някой фронт, те поздравяват !

    Коментиран от #42

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    19 3 Отговор
    Като питали децата в детските градини, практичски 100% от децата отговорили, че с готовност ще жертват живота си пред олтара на Русия. Кой може да победи такава Държава?!?
  • 21 Клати Курти

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен-_ Язовец":

    Много добра идея ,на 100% подкрепям.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сородераст

    21 3 Отговор
    Много искат американците и евреите да покварят всички народи като тях.

    Много ги е яд когато не им се получава въобще на някои места.

    Децата възпитани в либерастия нямат деца. Познавам няколко такива умишлено бездетни, защото не искат да си нарушат консуматорския живот. Нямаше да са така, ако бяхме живели едно време по-соца.
  • 25 Казуар

    3 17 Отговор
    Диктаторите трябва да знаят, че хората са мислещи и не подлежат на дресировка като животните.

    Коментиран от #26, #53

  • 26 Антони Фаучи

    18 4 Отговор

    До коментар #25 от "Казуар":

    Едни са мислещи, например в Индия, други не са. Що народ повярва в Щатите, че има нова болест Ковид и ще умрат от нея, затова трябва да бъдат инжектирани с непроверена ваксина, която непроверено беше "ефективна". Никой от тях не бе мислил достатъчно, а се съгласиха като овце.
    Имаше и "мислещи", които мислеха, че това ще им даде сертификат с който ще могат да си живеят нормално като преди. Те си мислеха: "Мисля, че ми е изгодно да се ваксинирам, но не мисля да се интересувам каква е тая нова ваксина от фирма, която никога досега не е направила нито една ваксина".

    Та ей-такъв ред на мисли. Диктаторите искат всички да ги слушат. Те не се наричат диктатори, а еврокомисари, премиер министри, държавни секретари и разни други имена, прикриващи диктатурата. Естествено наричат всеки техен критик диктатор. Дори пряко избрани от народите си. На практика тези, които са дошли на власт с фалшиви избори много добре го знаят това и на всяка цена искат да се възползват от диктатурата си докато я имат. Нарочно не казвам имена. Новините по БНТ,БНР,БТВ, Нова и т.н. започват с тяхната възхвала.
  • 27 А бе

    12 2 Отговор
    Тука да няма сбирка на "Плоскоземците" и на фалшивите новини?
  • 28 Казуар

    5 9 Отговор
    Комсомолски секретари, агитатори, партиини секретари които налагаха комунистическо мислене по време на живковизма след сриване на социализма станаха диви капиталисти. В България имаше 3000 комсомолски секретари които се разбягаха и документите за пенсионното им осигуряване изчезнаха.
  • 29 Объркано росначе

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "Объркано Атлантиче":

    И я люблю беременность , но Путин хочет Первый .

    Коментиран от #55

  • 30 Абе кво да кажем... по добри сте

    13 1 Отговор
    Мдаааа дааа...
    Хибридията НИ /западната/, под умелото ръководство на Галя от посолствоТо е по добра от хибридията МУ /на Путин/!!!!
  • 31 Демокрация или двуличие

    14 1 Отговор
    Значи когато едните 2ъзпитават децата е патриотизъм, а когато другите правят същото е пропаганда...
  • 32 Бай Тошо

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пак е по-добре, отколкото да учат децата в ДГ как да си сменят пола и момченцата да си играят с кукли и парцалки.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Му ха ха ха

    10 0 Отговор
    Аман от педеаси
  • 35 КОТарАК 🐱

    1 11 Отговор

    До коментар #33 от "Шпек":

    ти колко ,,цигани,,, си хрантутил? дал ли си парче хляб поне на тия , дето чистят улиците?
  • 36 Ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК 🐱":

    Циганин при циганин.Посрещат те като цар,а те изпращат след две ракии с тесла в главата .
  • 37 Любо

    14 2 Отговор
    Никой не може да победи държава в която мечките са домашни любимци на децата в къщи!!!
    Дойче веле, не ни занимавайте с вашата ежедневна антируска пропаганда, в България не вървите!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мдааа Дааа... от коги са почнали

    13 1 Отговор
    Алън Дълес 1945 г. реч с която очертава стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз и соца....

    „ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
    Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза:
    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ

    Коментиран от #56

  • 41 Сандо

    12 2 Отговор
    Мен детските градини в Русия не ме интересуват.Но ми е интересно защо българските деца в българските детски градини учат английски?

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Сандо

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Детишка":

    Да,и затова Русия ще я има силна и независима,а България е превърната в колония с изчезващо население и неясно бъдеще.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Град Козлодуй

    0 8 Отговор

    До коментар #41 от "Сандо":

    Виетнамски ли да учат, господин Сандов?

    Коментиран от #57

  • 45 дедо..

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "Сандо":

    Много правилно,21-век,а една детска болница няма в тази държава,за ченгетата има пари-взимат им баварци на цена около 140000 лв.една,,жандармерята и за тях има над 100 дефендъри по 130000лв,бройката,на първо място сме по ченге от глава на населението в е.с..и в петицата на света..ченгенджийска държава..а събираме капачки за една детска линейка в целата република..
  • 46 777

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    То пък да има датски градини значи голямо технологично развитие.Страхотна логика.
  • 47 Демократ

    1 14 Отговор
    Путлер надмина Хитлер с промиването на мозъците и на малките деца. Хитлерюгенд (на немски: Hitlerjugend, „Хитлерова младеж“) е младежката организация на Националсоциалистическата германска работническа партия. Тя е обхващала деца от 10 г. възраст ,а този злодей иска още от раждането им да ги зомбира под формата на патриотизъм, който е чист нацизъм и фашизъм.
  • 48 Фен

    9 0 Отговор
    НЕ, на пропагандата върху деца! Има два пола, семейството се състои от мъж и жена! Всичко останало е болест!
  • 49 Дааааааам

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Объркано Атлантиче":

    Това в гЕйропката е вече самата действителност. В Германистан отнемат децата на семейства, които ги възпитават в традиционните ценности. Гледах клипове как влизат 10 - 15 полицая в жилището на семейството и подбират децата с някакви цивилни, от съответните НП0 служби. Страшно беше за гледане стресът и мъката, които причиняват тези хумункулуси. В циливилизацията, на западя е така. Тези деца няма никога повече да бъдат с истинските си семейства и едва ли повече ще се видят. Трябва всеки да изгледа "Криворазбрана цивилизация" поне един път в живота си. В днешно време отново е много актуална.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    То да е само факти, не забелязваш ли долу че дини ат екстра място само за техните си псалми и в гермснистан пак те са схрития на сянка началник на ARD и ZDF. Които постоянно цитират на ужким. Викат му още дълбока психология за която се учи около 5 години,
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    То хубо, ама нещо не се получава като гледам. Германия стана като обора всеки ден екшън престрелки брадви ножове и ай важното почти на всеки ъгъл все повче клошари
  • 55 Ъхъ!!!

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Объркано росначе":

    Верно си объркано и то много. Бегай в гЕйропата, там всичко това, за което си мечтаеш ще ти се сбъдне.
  • 56 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Мдааа Дааа... от коги са почнали":

    Напълно си прав. Подобно е изразил и прочутият Сун Дзъ - Искате ли да покорите един, народ захвани се с възпитанието на децата и младежите му.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Защо не напишете

    4 0 Отговор
    на какво учат децата в нашите детски градини. Пък тогава коментирайте другите.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 СЕГА РАЗБРАХ

    1 0 Отговор
    ЯЗДЕНЕТО НА МЕЧКИ В РУСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ НЕ Е ХУМАННО
    ЛИШАВАНЕТО ОТ ДЕСЕРТ АКО НЕ ПОКРИВАШ НОРМАТИВА ЗА СТРЕЛБА НЕ Е ДЕМОКРАТИЧЕН
    АМИ РАЗБРАХМЕ
    АМА НИ Е СЕ ТАЯ
  • 64 Зейфод Бийблброкс

    0 0 Отговор
    Като са казали А, да кажат и Б от Дойчето! Нито дума за налаганата в "демократичните" детски градини лгбт пропаганда и навлизащите практики на отнемане на деца от родители с цел промяна на пола. Нито дума за вълната от закони приети или в процес на приемане в 15 щата в САЩ, които забраняват "или значително ограничават употребата на блокери на пубертета, кръстосани полови хормони и преходна хирургия за хора под 18 години." Статията наподобява чиста пропаганда, иронично но факт.
    Що се отнася до броя на детските градини на глава от населението в Русия и България, числата са в наша полза, което странно как не се усеща... При население 144 000 000 / 40000 д.г. = 3600 души в Русия. За България при население 4 700 000 / 1800 д.г. = 2600 души. Данните са официални, но съм ги усреднил за по-нагледно.
    В скоро време ще станем под 4 милиона население ако така вървят нещата, а в не толкова далечната 1985-1989г сме били 9 милиона, или точно 8 948 649!!!
    Хубаво е да се гледа интервюто на Тъкър Карлсън с Александър Дугин, в което засяга теми близки по същество до тези в статията.