Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юни, 2024 18:55 1 276 42

Как да влеем доверие в обещанието на НАТО за членство на Украйна?

  • нато-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • йенс столтенберг-
  • оръжие

Тъжната реалност е, че в НАТО днес липсва консенсусът, необходим за предоставяне на членство на Киев

Как да влеем доверие в обещанието на НАТО за членство на Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На пресконференция в Прага на 31 май държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща, че предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон ще предостави на Украйна "мост към членството в НАТО". Вече беше изминат дълъг път, за да стигнем дотук. Алиансът за първи път заяви през 2008 г., че Украйна ще стане член на НАТО. Шестнадесет години по-късно неизпълнението на това обещание разочарова Украйна и допринесе за увереността на руския президент Владимир Путин, че може да подчини страната. Още едно празно обещание за членство или мост към нищото би било контрапродуктивно. За да бъде надежден, мостът към членството в НАТО трябва да бъде изграден по начин, който институционализира интеграцията на Украйна в структурите на Алианса, започвайки сега, пише Atlantic Council.

Тъжната реалност е, че в НАТО днес липсва консенсусът, необходим за предоставяне на членство на Украйна. На срещата на върха на НАТО през 2023 г. във Вилнюс, Литва, този консенсус беше пропуснат на косъм, когато Съединените щати и Германия блокираха усилията, водени от широка коалиция от съюзници, да отправят покана за членство на Киев. Въпреки това срещата на върха беше забележителна с безпрецедентната подкрепа сред съюзниците на НАТО за стремежите на Украйна за членство. Нещо повече, в комюникето от срещата на върха във Вилнюс членовете на Алианса потвърдиха "ангажимента, който поехме на срещата на върха през 2008 г. в Букурещ, че Украйна ще стане член на НАТО".

Вече има спекулации сред наблюдателите на НАТО какво може да бъде включено в предложения от Блинкен мост към НАТО за Украйна. Една от възможностите е по-силен акцент върху присъединяването в Съвета НАТО-Украйна. Друг е Алиансът да поеме отговорност за генерирането и координирането на помощ за сигурността на Украйна. Трето може дори да бъде разширена роля на НАТО в обучението на украински войници.

Въпреки че всеки от тези елементи би бил конструктивен - особено тези, които се фокусират върху подпомагането на Украйна да победи инвазията на Русия - никой не вдъхва голямо доверие в обещанието на Алианса един ден да предостави на Киев членство в НАТО. Това е така, защото всички тези потенциални елементи са ангажименти, в които Украйна и държавите-членки на НАТО остават от различни страни на масата. Въпреки че биха помогнали на Украйна, те не смекчават усещането, че Украйна след повече от десетилетие и половина остава извън общността на НАТО.

Мостът към членството ще бъде надежден само ако включва елементи, които осезаемо и институционално допринасят за интеграцията на Украйна в структурите на Алианса. Повторените или преформулирани обещания вече не са достатъчни. Институционалната интеграция, а не само допълнителна ангажираност, е ключът към превръщането на моста в надежден.

На предстоящата среща на върха във Вашингтон НАТО може да вземе три решения, които ще направят моста на Блинкен към членството осезаем и убедителен:

Първо, Алиансът трябва официално да признае, че Украйна отговаря на изискванията за членство в НАТО. Член 10 от Северноатлантическия договор ясно и просто излага изискванията за членство: "Страните могат, с единодушно съгласие, да поканят всяка друга европейска държава, която е в състояние да поддържа принципите на този договор и да допринася за сигурността на Северноатлантическата зона да се присъедини към този договор. Украйна, разбира се, се намира в Европа. Това е установена демокрация с жизнено гражданско общество, което многократно е провеждало свободни и честни избори. Нейната демократична устойчивост беше подчертана, когато някои от тези избори трябваше да устоят на активната руска намеса. Нито една страна не допринася повече днес - и не жертва повече кръв - за защита на сигурността на Северноатлантическия регион от Украйна.

Когато съюзниците от НАТО отричат ​​тези реалности и твърдят, че Украйна не е готова за членство, това е изключително разочароващо за Украйна и подкопава доверието в обещанията на Алианса за членство. За Русия това може да изглежда само като слабост в ангажимента на Алианса да подкрепя Украйна.

Някои може да възразят, че признаването на готовността на Украйна ще разкрие истинската причина за неуспеха на Запада да предостави членство на Украйна - страхът да не бъде въвлечен директно във войната. Но това колебание едва ли е прикрито от отказа на НАТО да признае квалификациите на Украйна. Правилно или не, избягването на битката е открито заявена цел за лидерите на НАТО. Отказът да се признаят и приветстват квалификациите на Украйна само подклажда недоверие и разочарование в Украйна в полза на Путин.

Второ, Алиансът трябва да покани Украйна да назначи военен и цивилен персонал, който да заеме позиции в щаба, агенциите и военната командна структура на НАТО. Това би позволило на Украйна да придобие опит в институционалната култура и процедури на НАТО и да задълбочи отношенията си с НАТО и неговите държави-членки. Украинските служители биха донесли на НАТО безценен - наистина несравним - опит, експертиза и прозрение за това как най-ефективно да се борим срещу руските военни сили. Що се отнася до риска за сигурността от въвеждането на държави, които не са членки на НАТО, в секретни обсъждания и информация на НАТО, Украйна не е проблем. Никоя страна не е по-решителна от Украйна, когато става въпрос за предотвратяване на разузнавателна информация от изтичане към нейните противници. Всъщност Украйна вероятно е по-надеждна в това отношение от редица съюзници.

Трето, НАТО трябва да предостави на Украйна това, което беше дадено на други страни кандидатки, поканени да преминат по моста към членство в НАТО - място на наблюдател в Северноатлантическия съвет (NAC), органът за вземане на решения на Алианса. В това си качество Украйна няма да има право на глас или вето на масата, но ще може да наблюдава и да допринася за обсъжданията на NAC. Ясно е, че украинските служители имат перспективи и опит, които биха били безценни за тези дискусии на най-високо ниво в НАТО за това как да се възпира и защитава срещу руска агресия.

В десетилетията след Студената война Полша, балтийските държави, Румъния и най-скоро Финландия и Швеция участваха като наблюдатели в NAC, след като бяха поканени да се присъединят към НАТО. Украинско място в NAC би било изключително символична демонстрация на решимостта на Алианса да предостави на Украйна членство. Това би отекнало силно в цяла Украйна и би подкопало увереността на Путин в способността му да блокира присъединяването на Украйна към Алианса.

От 2008 г. насам мантрата, че "не е въпрос дали, а кога Украйна ще се присъедини към НАТО", става все по-куха, ако не и контрапродуктивна. Ако покана за присъединяване към НАТО не е възможна на срещата на върха във Вашингтон, тогава Алиансът има опции да добави необходимата достоверност към обещанието си за членство на Украйна. Трябва да ги използва.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    11 22 Отговор
    аз не бих взел Украина в НАТО никога ,в тоя и състав/там половината са руснаци или с роднини в РФ , кой срещу кого се бие не е много ясно. такава държава е буре с барут и ще ни донесе само беля ,иначе РФ трябва да си изяде боя ,да не се мисли никога повече за велика сила

    Коментиран от #3, #25

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 1 Отговор
    НАТОпорчените СрАЩ СА в поза "партер" :::
    " СА отказала на поканата на Мелони да се присъедини на срещата на Г-7‼️
    СА отказа на САЩ да поднови договора за продажба на петрол само срещу долари ‼️"
    КОЙТО РАЗБРА, РАЗБРА‼️
    А ДАЙЛИНКчо - ДаГоДу‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    ПУТарАК , ти какъв си в НАТО, че да решаваш 🥸🥸🥸🥸😝😝😝😝

    Коментиран от #5

  • 4 Сталин

    43 0 Отговор
    Значи кво не ви е ясно ,навремето Сащ обещаха на Горбачов че НАТО няма да се разширява на Изток ,а в момента цяла Източна Европа е в Нато,какво не ви е ясно
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 зИленски

    23 0 Отговор
    КАКВО СЕ ВИЖДА ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН?
  • 7 Русофил

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    По скоро ми Чеки Джия..
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    Рози носиш ли и ❓
    Защото тя милата много обичаше рози ..... докато беше ЖИВА ‼️‼️‼️‼️
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    Охо, ти не си бил ПОТарАК‼️
    Ти си бил НЕКРОФИЛ в тежка форма‼️‼️‼️
  • 10 Русофил

    10 4 Отговор
    Кой нормален и неколонизиран има доверие на империя та на Лъжата и производните и?! А тези кои-то казвал че имат- просто са купени... 7362

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Той един от тази "ИМПЕРИЯ НА ЛЪЖАТА" размахваше една епруветка в ООН и ИЗЛЪГА ЦЕЛИЯ СВЯТ , че Садам има опасни ОВ които се кани да използва ‼️
    Спомняш ли си ❓❓❓
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    А един друг , ОТ СЪЩАТА "ИМПЕРИЯ НА ЛЪЖАТА" обеща на Горбачов , в замяна на изтеглянето от ГДР, че НАТО няма да се разшири "НИТО ИНЧ ПОВЕЧЕ НА ИЗТОК" ‼️
    Това спомняш ли си го ❓❓❓
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Тази "ИМПЕРИЯ НА ЛЪЖАТА" обеща при Карибската криза , че ще изтегли Ядрените си ракети от Турция‼️
    Ама ти тогава сигурно не си бил роден ‼️
  • 14 И вкъщи има доверие.....

    4 0 Отговор
    а то е че и тати на мама не пуска без пари.
    И едно блато повярва че ще му помогнат а неговите далечни приятели го пресушиха. Ето това е доверието след като гризкаш к абиики. Предполагам че им е сладко.
  • 15 На Запад имате право само да умрете

    13 0 Отговор
    Свят без "колективният Запад". Това ще е резултатът от текущата втора "Тридесет годишна война".
  • 16 Така Така

    13 0 Отговор
    Тъжното е че нато все още съществува. Банките и Нато са най голямото зло за човечеството след тях политиците.
  • 17 нннн

    17 0 Отговор
    Ама нали точно заради опасността Украйна да влезе в НАТО и заради обстрела на Донбас започна СВО, която се превърна във война! Някой има мерак за голяма, много голяма война, но далече от неговите граници.
  • 18 Цицерон

    22 0 Отговор
    . Русия не нападна Украйна просто ей така, а започна да защитава от украинска агресия двете Донбаски републики, които обявиха независимост и сключиха договор за взаимопомощ и защита с Русия. Освен това Русия можеше да излезе пред света с претенцията, че Украйна не спазва Минските споразумения, потвърдени с резолюция на СС на ООН и - в качеството си на гарант - да обясни на света защо се намесва с въоръжена силаа. Разбира се, този жест на Русия да не излиза с такава претенция изобщо не се коментира от въпросния отански генсек, който е по-смешен и от комунистически такъв. Пак искам да напомня на отанските скудоумни плашила: перстанете да изнудвате народите да ви плащат от залъка си болните амбиции да гоните ядрената свръхсила Русия от собствените й исторически земи. Освестявайте се навреме, защото Живият Бог скоро няма да ви прости и ще загубите всичко.
  • 19 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    По Устав на НАТУ, страна във Война Не Може да Бъде Приета! ХАХАХХАХХАХ
  • 20 Както казвам

    13 0 Отговор
    от доста време "Какво НАТО, какви пет лева?!" Докато не затрият Европа, няма да мирясят. А лакомата Укра...на ще ни довърши! P.S. Елате в центъра на София, за да видите и усетите, какви ги вършат наглите укри, техните жени и деца!

    Коментиран от #21

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Както казвам":

    Не е нужно да идвам до София, ние и във Варна ги виждаме❗
    Ти във София украинци с Голф III или с Опел Астра виждал ли си, щото тук няма такива❓

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 САЩ обещават на Украйна, членство в

    9 0 Отговор
    НАТО защото знаят, че няма да се Случи! Да подържат Духа на ВСУ, да продължава войната, да печелят Милиарди ВПК на САЩ! Да загиват Руснаци е и Уйраинци!?По време на война се Обещава, лъже и се печелят много Пари!?
  • 24 Вие

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    сте абсолютно прав! И тук няма украинци с Опел Астра. Всичко е от висока класа, не спазват правила, могат дори и да те прегазят. Децата им трошат детските площадки, а майките им гледат тъпанарски.
  • 25 Закс

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Предлагам усрйна да стане краварски щат Официално и оттам нататък спират Всички въпроси !!!
  • 26 мира

    8 0 Отговор
    Да влееш в празната натовска и украино фашистка банда ум е цинизъм! Предстанете с войните и оръжията, не избивайте млади момчета, мирни хора и деца! Престъпници кравари, натовски измикяри ,еврогейски извратеняци и български мутри и шишовци няма да се получи мечтата на евроманяците, жалко за прекрасните западни държави , станаха просяци и крадци на руски активи!!! Такъв цинизъм, злоба, алчност и липса на морал в "политиците" няма познат! Ще гръмне Европа, заради болният мозък на Джо мумията!!!
  • 27 Име

    4 0 Отговор
    Наполеон тръгна - вика айде - и стигва до Русия - праща писмо - така и така - вика - айде, обаче - руският Император - нищо. Аре-напред - аре-назад. Тръгнаха много, много - умряха.

    Французите дадоха пример.

    Хитлер тръгва същото - айде вика -германците са си лягали вечерно време - по пижами, културна нация. Тоест настъпващата пехота е - "отсядала" по селца в Русия и - си "вадят" нощни дрехи - бельо.

    Тактиката на Панфилов, като заспят немците - "рейд", това-онова - докато се организират - това е.

    "Усуканата ръка" - изучава се ив академиите на Израел, на Виетнам, навсякъде. Бие и бяга.
  • 28 Файърфлай

    4 0 Отговор
    Не знам дали знаете,може би много от вас знаят,че преди около 200 години основна част от населението на най -богатия днес щат Калифорния са били .....руснаци.Та ,ако СЩА върнат този щат на Русия,то може да се помисли по въпроса Украйна в НАТО.
  • 29 ШЕКЕРОГЛУ ЯЛ ДЖЕРМАНИ

    4 0 Отговор
    МРЪСНАТА КРЪВ ВОДА НЕ СТАВА ...
    ....
    КОГАТО ДЖОРДЖ БУШ СИН ОБЕЩА НА УКРАЙНА ЧЛЕНСТВО В НАТО
    ТОЙ ВЪРВЕШЕ ПО СТЪПКИТЕ НА ДЯДО СИ
    Прескотт Буш был одним из семи директоров американского инвестиционного банка Brown Brothers Harriman Co. Историки дискутируют о связях этого банка с нацистами, отмывавшими свои активы
  • 30 Сатана Z

    6 1 Отговор
    Укрия в НАТО е като Нобелова награда за мир на Адолф Хитлер
  • 31 Гледай сега

    9 0 Отговор
    Гледай сега как Украйна, вместо членство в НАТО ще получи член от НАТО.
  • 32 Перо

    6 0 Отговор
    Ционисткият атлантически съвет не знае ли, че има критерии за приемане в НАТО!
  • 33 Закс

    4 0 Отговор
    Кво доверие ??? Ко речи ???
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Всичко иска в

    0 8 Отговор
    НАТО. Всичко бяга от гладомора🧐
    Нико не иска да го управляват пияни джуджета с ботокс в джуките и червени чорапогащи, като Путин и Медведев 😂😂😂😂
    Затова Лавров е по външните работи. Защото е висок мужик - 1.75.
    Да не им се смеят на ония печеносибирски помаци 😂😂😂😂

    Коментиран от #41

  • 36 Правоверен Евроатлантик

    6 0 Отговор
    Украйна не е в НАТО. Все ми е едно дали ни има доверие или не. Нямам доверие ни на Украйна, ни на НАТО. Стига сте ни изнудвали с тая война. Тя не е наша.
  • 37 щолц

    3 0 Отговор
    Време е норвежецът да говори като риба.
  • 38 Аква

    4 0 Отговор
    Трябва непрекъснато да се убеждава Украйна, че ще влезе в нато, без реално да се приема.
    Много скоро ще остане един украинец само и едва ли ще му е до нато.
  • 39 Име

    2 0 Отговор
    С Русия не се играе нито шах, нито билярд, нито кегелбан, изобщо не се играе нищо.

    Динозавър. Огромна сила.
  • 40 Луда работа

    3 0 Отговор
    Накрая няма да остане държава Украйна
    за да се присъедини към НАТО. Като, че ли евроатлантиците правят всичко възможно да заличат украинската държавност с това настояване за НАТО.
  • 41 УМНИКО

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Всичко иска в":

    В НАТО НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ ДЪРЖАВА КОЯТО Е ВЪВ ВОЙНА ЩОТО ЛЮБИМИЯТ ВИ ЧЛ 5 НЯМА КАК ДА РАБОТИ
    В ЕС НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ ДЪРЖАВА БЕЗ ДА СИ КОНТРОЛИРА ТЕРИТОРИЯТА ЗА КОЯТО ПРЕТЕНДИРА
    ТАКА ЧЕ ПЪРВО МИРЕН ДОГОВОР ЯСНИ ГРАНИЦИ И ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ
    ОСТАНАЛОТО Е ЗА ЛАПНИШАРАНИ КАТО ТЕБЕ
  • 42 сноу

    2 0 Отговор
    Скудоумни плямпаници без никакъв реалистичен поглед върху исторически факти,а близкото менало е направо задраскано и сложени едни елементарни едностранни опорки...По всичко личи ,че е писано от творците на зе с мелодраматичен уклон и без всякакъв свян от безгранична наглост и поне един кратък разумен извод ,че само малка крачка встрани и планетата ще хвръкне ...