Last news in Fakti

14 Юни, 2024 19:02 2 965 88

Русия: Как крадат на едро чужд бизнес. Методите са жестоки

  • кремъл-
  • русия-
  • икономика-
  • бизнес-
  • михаил ходорковски-
  • владимир путин

Що за методи използва руската власт, която се опитва масово да сложи ръка на частния бизнес, представяйки кражбата като национализация?

Русия: Как крадат на едро чужд бизнес. Методите са жестоки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички методи са позволени, щом властта в Русия реши да овладее някой апетитен бизнес. Който се съпротивлява, бива просто унищожен - могат да го изкарат педофил или да го пратят в психиатрия. Жестоките примери са много.

След национализацията на Челябинския електрометалургичен комбинат неговият генерален директор Павел Ходорковски бе задържан по подозрения в педофилия. Съвпадението на национализацията на предприятието и ареста на неговия генерален директор едва ли е случайно. А това съвсем не е първият подобен пример.

Преди това се разчу за мениджъри, ръководили холдинг за производството на алкохол в Русия, които били насила настанени в психиатрична клиника. В центъра за задържане всички те явно са полудели съвсем внезапно... А след делото за принудителна хоспитализация били запорирани активите на целия холдинг.

Що за методи използва руската власт, която се опитва масово да сложи ръка на частния бизнес, представяйки кражбата като национализация?

От Ходорковски до Ходорковски

Преди 20 години в Русия започна т.нар. дело „ЮКОС“. Ръководителите на петролната компания Михаил Ходорковски и вече забравеният Платон Лебедев бяха арестувани, а след тях – и огромна част от техните сътрудници. Съдебните дела се водиха няколко години, руските власти измисляха обвинения – кое от кое по-нелепо. Те се опитваха да докажат, че собствениците на ЮКОС са лишили държавния бюджет от данъчни постъпления, по-големи от приходите на компанията.

Все пак, колкото и да бяха измислени, тогавашните обвинения поне формално бяха свързани с бизнеса на петролната компания. А обвиненията в разхищения и мошеничество срещу мениджърите бяха насочени към това да се демонстрира законност в действията на държавата. Но тези времена явно са отминали: на държавата вече не ѝ се налага да съблюдава нищо, камо ли пък да демонстрира законност.

Фирмите се завладяват с един подпис, съдилищата окончателно са се превърнали във формалност, и дори да става дума за милиарди рубли и за най-големите недържавни компании в Русия, всичко се решава за няколко дни, максимум за седмица. Тези, които се съпротивляват, просто биват унищожавани. Разбира се, засега не ги разстрелват на място „по военновременните закони“. Но и не им дават възможност с години да защитават собствеността, както правеше юридическият отдел на ЮКОС дълго след ареста на Михаил Ходорковски.

Днес срещу тези хора се използва всеки достъпен компромат. Например обвиненията в педофилия, както в случая с директора на Челябинския електрометалургичен комбинат Павел Ходорковски. Прибират го тогава, когато им е заповядано да го затворят под какъвто и да било предлог. Или както в случая с мениджърите – макар да не са извършили престъпления, могат да ги изпратят в психиатрията директно от следствения изолатор, където те вероятно са отказали да подпишат нужните на властите документи. После вече компанията може да бъде „национализирана“.

Отнемай и владей

Лично Владимир Путин, а и руските власти като цяло не крият, че не става дума за правен процес. Прикривайки се зад незаконната приватизация от 1990-те години, властите фактически завладяват компаниите, появили се по-късно. А на приближените бизнесмени обещават индулгенции – че конфискацията няма да ги засегне.

Това не е предаване на държавата на компании, завзети под предлога за националната сигурност. Властите обещават преразпределяне на собствеността им в най-близко бъдеще. Няма твърде много съмнения, че тя ще попадне в ръцете на приближените на Путин, както стана със заводите на чуждестранни компании като „Данон“ или „Сименс“. При това стойността и количеството на попадналите у държавата компании продължават да растат и вече са надхвърлила един трилион рубли.

Само през тази година руското Министерство на финансите разчита да получи от продажбата на конфискувана собственост над 100 милиарда рубли. Като тя най-вероятно ще бъде продадена много по-евтино от себестойността ѝ – фактически на безценица на приближените на Кремъл хора. Това нищо ли не ви напомня?

Приватизация 2.0

Путин и неговото обкръжение - бивши участници в приватизацията от 1990-те години, които тогава не са имали ресурс да откъснат по-дебело парче от баницата на раздаваната почти безплатно държавна собственост, сега фактически искат не възстановяване на справедливостта, а реванш. И вече не се срамуват да използват за своите цели всякакви средства и методи. Те разполагат с най-добрите съветски образци, използвани навремето срещу инакомислещите, включително принудителната психиатрия.

Подобно на универсалния потребител от повестта на братя Стругаци „Понеделник започва в събота“ руската власт привлича като магнит всички ценности, до които може да се добере, за да може след това да изкриви пространството и да спре хода на времето. Така изглежда днешната национализация, или по-точно приватизацията 2.0 в стила на 1990-те години.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ру БЛАТА

    62 33 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше Златната орда сега ги владее Zлата орда 💤

    Коментиран от #19, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината

    62 39 Отговор
    След наглата и без последствия анексия на Крим живеещите в ЛНР и ДНР руснаци поискаха същото и с техните републики. Там живеят смесено украинци и руснаци като част от украинците са рускоговорящи и за един чужденец всички изглеждат руснаци. По какво да ги различиш - цвят на кожата, вяра, език? Затова тези които се чувстват украинци заговориха на тяхната мова и го въведоха като основен език в Украйна. Оттам тръгна конфликта, от нежеланието на руснаците да научат и говорят украински език или да емигрират в РФ като се обърнаха към Путин да повтори операция "Крим". Създадоха се паравоенни сили под военното ръководство на Игор Гиркин (Стрелков) и успяха да завладеят части от ЛНР и ДНР. Последваха Минските преговори с условия неприемливи за Украйна и се стигна до 22.02. 2022г.

    Коментиран от #77

  • 4 Русофил

    38 61 Отговор
    Ъ, в Германия и Ролша направо конфискуваха руски фирми

    Коментиран от #30

  • 5 УСПЕХ

    62 37 Отговор
    Ленин им изчисти богатите хора.Сталин изчисти умните хора.Путлер започва да изчиства останалите..

    Коментиран от #13, #24

  • 6 Реалност

    49 22 Отговор
    Многополюсния свят освен като zаблудена идея на няколко диктаторчета за гръмки обещания не е изобщо подходящ за сегашните времена даже би довел до голям ХАОС. Последните 30 години еднополюсен свят доведоха до най-големия разцвет на икономика и технологии за целия свят. Хората Забогатяха повече от всякога.пътува се много. цените на имотите нараснаха както в никое друго време!!!

    Коментиран от #26

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    25 48 Отговор
    Не знам до кога тук ще се копае дъното. Вече стигнахте другия край на земното кълбо.
  • 9 Путлеристан

    48 27 Отговор
    Добре че не трябваше да чакаме орките и даже ако щете и коми капиталистите от китай да измислят интернета и 90% от патентите които движат света че сега нямаше как да плюем тук по лошите империалисти от запада които победиха по всички параграфи добрите империалисти от изтока в студената война

    Коментиран от #12, #27

  • 10 Блатна икономика+ опг бкп

    51 17 Отговор
    първо се окрадоха парите, имотите и фабриките на богаташите, а те по лагерите. Парите свършиха и се посегна на пенсионния фонд докато свърши и той. След това следва парична реформа 1951г. от която загубиха тия с повече пари. Това се изконсумира и се взе заем от народа чрез облигации 1952 и 1954г. Тези средства се похарчиха и се посегна на българското село. Взеха се земи, добитък, инвентар и пак се закърпи положението. Следва още една девалвация на българския лев 1962г. и като се оплюска и това бай Тошо започна да внася нефт и да го реекспортира. Руснаците се усетиха, но ние ги снабдявахме със забранени от КОКОМ електронни елементи и ни търпяха до към 1985г. След това взехме заеми от западни банки, не можехме да плащаме и Луканов обяви фалит 1990г.

    Коментиран от #25

  • 11 ОраКул🔮

    34 20 Отговор
    Зеткапейките сега точат лиги и са подготвили парадните униформи za аzвабаждението на площад Майдан НО ще бъдат много неприятно изненадани когато още в края на това 10летие вместо да се завзели Украйна ще гледат как им се разпада феодалията в резултат на битката между шепа олигарси и Китай
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 6 ПРОЦЕНТА ГРАЖДАНИ

    9 33 Отговор
    С ТУРСКО САМОСЪЗНАНИЕ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ
    .....
    ГЕРМАНСКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ( НА БЪЛГАРСКИ ГЕШЕФТАР - ОТ ГЕШЕФТ - БИЗНЕС)
    .....
    НАПРАВО ПУСНАХА ГАЗОВИТЕ КАМЕРИ
    ЗА ТАКИВА КАТО ЕВРЕЙ ХОДОРКОВСКИ :))
  • 15 Хроники

    34 11 Отговор
    Замисляли ли сте се как щеше да изглежда България сега ако след втората световна война вместо в червената зона с плановата икономика и "талантливите водачи" комундета бяхме си останали с пазарната икономика без да сме зад желязната завеса: със свободно пътуване и достъп до ГЛОБАЛНИТЕ КАПИТАЛОВИ ПАЗАРИ

    следвоенения растеж(заводи,АЕЦ,язовири и т.н) се случваше при всички евро държави с разликата,че тези с пазарна икономика просперирха устойчиво,а тези с планова се оказаха в ПИРАМИДА няколко десетилетия добре и после поне още толкова десетилетия зле! казано по-просто ако никой не се беше месил и България си беше продължила развитието като пазарна икономика с достъп до световните капиталови пазари всичко щеше да е добре И ПРЕДИ 90-те години и СЛЕД!

    Коментиран от #29, #82, #83

  • 16 Бийк

    15 32 Отговор
    Мчи това Боко Тиквето и Прасеевски го правят редовно
    Крадат бизнеси с бухалки и служби
    Все пак една Майка Русия ги е раждала и ги кърми
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 zaХари Путер

    32 12 Отговор
    След поредица операции под фалшив флаг в Донбас целящи ескалация на конфликта рашиската федерация напада официално и създава необходимост от много повече снаряди и всичко останало и постига целта си да създаде повече от 500000 нови работни места в отбраната и да сплоти обществото и да се оттърве от потенциални сепаратисти в някои райни където има нарастване на сепаратистките настроения...НО дали ще успеят да задържат това положение за дълго?

    Коментиран от #43

  • 19 Бизи бизнес

    9 31 Отговор

    До коментар #1 от "ру БЛАТА":

    Интересен въпрос. Как се краде бизнес в една държава через птотекции. Но има по интересен въпрос. Как се краде бизнес различни държави по цял свят чрез пандемия?
  • 20 Дежа Сесесере 1988🤩📢🤡🔨🍌🍌

    31 9 Отговор
    Другари всичко е по плян комунизма ще владее земята доларите са хартийки без покритие запада се разпада пред очите ни 🤩🤡🍌🍌
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дедуктивни способности

    3 31 Отговор
    Да разгледаме теорията че намеренията на запада са били да нападне рф.

    не е ли по-добре да не влиза в ролята на агресор А да чака да я нападнат лошите и тогава в отбраната(атакуващите винаги дават повече жертви) И в дипломацията ще им е много по-лесно сравнение с сегашното състояние което доведе и до изключване от олимпиадата след като скоро им беше представена да са домакини. Можеха сега демонстрациите да са против нато агресорите срещу рф !

    А има ли вариант истината просто да е че западния свят не иска да ги напада защото бизнеса си вървеше добре и обществените нагласи там са насочени към други цели различни от войната. Лесно може да видите че годините преди 22та въпреки провокацията с Крим разходите за отбрана там вървят година след година надолу защото са смятали че голяма война в Европа НИКОГА повече няма да има след ужаса на ВСВ

    Коментиран от #36

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Горно НИВО

    23 4 Отговор

    До коментар #23 от "САТЪРА НА ХАНА":

    НЕ всички хора са доминирани главно от първичните "животински" нужди..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Русофил

    25 11 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Азовстал вече е на Кадиров, синът му и Пушилин. Всички къщи на украинци, депортирани
    от руснаците се завеждат безстопанствени и се раздават на мобиките като плячка.
    Навсякъде ще стане така, където стъпят руснаците. Да му мислят в БГ руските слуги олигарси.
    Всичко ще им вземат.

    Коментиран от #37, #38, #42, #46

  • 31 Гошо Шпека

    11 25 Отговор
    Западните олигофрени вчера откраднаха парите на руската централна банка и ги дадоха на Украйна. Аре бегайте.
  • 32 Аз съм потребител

    26 8 Отговор

    До коментар #27 от "К Н Р и ККП":

    НИЩО от кихай не ползвам заради ниското качество

    На Самсунг Ю.Корея

    Телевизор Сони Япония

    Четка за зъби Орал Б Унгария

    Домакински уреди Филипс Холандия

    Най близко до китай са обувките ама Виетнам

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Истории от БЛАТОТО

    23 7 Отговор
    Крепостните блатници много държави са асвабадили само своята НЕ

    Коментиран от #44

  • 35 Дако

    9 23 Отговор
    Какви са тия новини бе ? "Подозрение" ,"разчу се " , "казаха" .....
    Бе като не знаете не го пишете бе .
  • 36 Дон Бас

    3 23 Отговор

    До коментар #22 от "Дедуктивни способности":

    Ами изтрепваха ни . Нужен е отпор.

    Коментиран от #47

  • 37 Язовец

    8 23 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    На Шиши и на Тиквун има какво да вземат. На Ганчо и Ганка нищо.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Путинофил

    7 23 Отговор
    А в САЩ кво снава с ТикТок, а?
  • 40 Българин

    12 23 Отговор
    Ами, защо не вземете да напишете в България как се крадат бизнеси и имоти?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 инж. Ганчо Илков

    25 6 Отговор
    Начинът, по който се Присвоява чужд Бизнес е в съответствие с Методите Ползвани от Диктатурата на Пролетариата. Модел наложен от Ленин. Този Метод Създаде СССР и Болшевишкият Социализъм в Източна Европа включително и в България. Младите Български "Социалисти" трябва да са наясно, че са Наследници на Завоеванията и Геноцида на Пролетарската Диктатура. Това им Завеща подалата Оставка Корнелия Нинова.

    Коментиран от #48, #57

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Горкия Донбас

    25 5 Отговор

    До коментар #36 от "Дон Бас":

    Толкова ужасен геноцид претъпя че футболният клуб си играеше из Европата а градът си се разрастваше а броят на населението се увеличаваше!!
    Лоши укри ЛОШИ!
  • 48 Абе, ей

    11 25 Отговор

    До коментар #45 от "инж. Ганчо Илков":

    - тия неща ги дуднете от две години и половина вече !!! Какви са резултатите? - Руската икономика расте с 5% на годишна база, Русия изплати половината от и без това скромния си външен дълг, а 87% от руснаците гласуваха за Путин !!! За същото време слабoyмният байдън увеличи външния дълг на САЩ с 6 трилиона и следващата година ще я посрещне в някой хоспис за старци с умствени увреждания. Що не отидеш на фронта да разпарчетосаш Русия -ти - лично - да те разпарчетоса тебе снарядът? Последното, което ще видиш - ще е собственият ти г.з на два метра пред лицето...

    Коментиран от #72

  • 49 Гражданин

    6 24 Отговор
    И у нас в Боко-Тикволандия е така..
  • 50 zaХари Путер

    3 23 Отговор

    До коментар #43 от "Евро Бандера":

    Всеки провокатор знае за рисковете когато се захваща с платени провокации целящи дестабилизация на обществото и държавата
  • 51 Раша техно нюZ💤

    23 5 Отговор
    Чух че блатните с нов продукт са допринесли за технологичното развитие на цивилизацията: измислили са нов модел телефони и таблети които СТРЕЛЯТ:Казват се БЛАТФОН.

    Новия БЛАТФОН версия 2 има вече и добавен експлозив за да Може да се мята и като граната 🤳💥

    Коментиран от #73

  • 52 Украински Майдан

    23 5 Отговор
    Обществото в Украйна иска да работи повече с цивилизацията ЕС САЩ вместо с орк блатото проссия(вор в Zaконе)
  • 53 Варненец

    23 4 Отговор
    Чистата истина за блатото. Но е неудобна за рушоробите.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Стратега

    9 23 Отговор
    Ходорковски искаше да продаде “Юкост” на американците! Това е истната и субсидираше щатски фондации!
    В Русия няма чисто чужда фирма! 51% са руска собственост по закон! Не е както в България, дето бизнеса е чужд!
    Също така стана с Абрамович но по мирен начин. Русия плати на него сумата която поиска. Но той не се опита да политизира.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Реф О люция

    24 3 Отговор

    До коментар #45 от "инж. Ганчо Илков":

    Знаете ли какво е болшевик?

    Болшевик е мързелив, некадърен бедняк селянин, решил, че като насилствено узурпира и заграби властта и богатството на кадърните и успелите и той ще стане богат, да ама, не, историята го доказа, всички станаха еднакво бедни и мързеливи!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Радев и Борисив са руски еничари

    6 23 Отговор
    По същата схема крадат бизнеси Пеевски и Борисов. Една школа са преминали.
  • 60 пешо

    5 23 Отговор
    краварите как крадат руските пари
  • 61 Леле, човече

    23 2 Отговор

    До коментар #56 от "Не бе,":

    По сатанинските си комунистически сборища съвсем сте издивели.
    Как сприш с тези мисли в манерката??!!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 DW Плаче за тея кадето Заграбиха

    4 23 Отговор
    Заводите и мините, по вренето на Алкаша Елцин!! От къде имат тея Заводи! По Наследство?? Ходроковски, Чубайс..... Държавата, си връща Откраднатото!!
  • 64 Селянин

    23 4 Отговор
    Същото направиха руснаците с български заводи през 90-те.Станаха собственици безплатно.
  • 65 Крадеца раша

    23 5 Отговор
    Русия така граби и българското злато,руски престъпници регистрират фирми в офорни зони Канада и Люксембург и крадът златото
  • 66 Име

    4 23 Отговор
    Сега за олигарси ли да плачем!
  • 67 Ема то

    4 23 Отговор
    Така е и в България
  • 68 Азовстал нее на никакъв син на Кадиров

    3 24 Отговор
    Той не подлежи на въстановяване!
  • 69 Гошо Шпека

    0 24 Отговор
    Аз много пъти съм подавал саламче.
  • 70 комунистче

    7 24 Отговор
    в България, Шишо и Бишо, никога не крадат бизнеси, ама никога, една будка за семки няма открадната за последните тридесет и пет години
  • 71 Та в България

    2 24 Отговор
    Е същото
  • 72 Русофил

    1 25 Отговор

    До коментар #48 от "Абе, ей":

    Зестрата на баба меца минава през Московската борса. Вече 54% от оборота се търгува в юани.
  • 73 Русофил

    1 24 Отговор

    До коментар #51 от "Раша техно нюZ💤":

    Вчера в Раша Путин пусна в технологичен пуск руския коллайдер НИКА. Това знаеш ли какво е?

    Коментиран от #74

  • 74 Русофил

    24 2 Отговор

    До коментар #73 от "Русофил":

    Това е нещо сделано в Китае.
  • 75 Като знам как група

    8 0 Отговор
    хитреци приватизираха тия заводи, металургични и каквито там се сетите, строени с труда на обикновените руснаци, хич не ми е жал, че са им ги отнели.
    У нас например ги източваха отговорните "другари" за да си ги приватизират, препродават и с изключение на "Асарел Медет" не знам други да дават дивиденти на хората, които са работили в тях.
  • 76 Нов

    5 2 Отговор
    А кво ще кажете за Г7, които изобщо ме крадат на едро? 280 милиарда руски как краднаха?
  • 77 Баба Гица

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Каква истина ве тъъъпкоч? Утре като от столипиново ти обявят новия официален език на територията, ще почнеш ли да го учиш или ще те изселват? А в моя роден град вече навсякъде на улицата, в магазините, в общината джарят на туррски. Предпочитам путин да ни превземе и да говоря еуски, вместо да ме принуждават да джаря на туррски. Аннадънму?

    Коментиран от #78

  • 78 Опааа

    2 4 Отговор

    До коментар #77 от "Баба Гица":

    "Предпочитам путин да ни превземе и да говоря еуски, вместо да ме принуждават да джаря на туррски. Аннадънму?"

    Ама ти вече "джариш" на турски, путинофилче.

    Защо не "джариш" на руски, нали го "предпочиташ"?
  • 79 Историк

    2 4 Отговор
    Руския фашизъм се завръща към добре отработените методи от времето на Сталин.

    Това е добра новина за ЦЕЛИЯ демократичен свят.

    Колкото по-бързо затънат в такъв тип диктатура, толкова повече ще се ускори унищожението на руската нация.
  • 80 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    Русия: Как крадат на едро чужд бизнес. Методите са жестоки.

    Казва реципрочност.

    Нал взехте на Мецана активите при вас.

    СЕга що виете кат чакали срещу луната ?
  • 81 Русия не краде Частни бизнеси!!

    5 1 Отговор
    Държавата си взема Своето Окрадено от Ходроковски, Чубайс и подобни!!
  • 82 Емо

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хроники":

    Ако България беше продължила развитието си със същия темп, както през 30-те години, сега щяхме да имаме БВП на глава от населението, по-висок от германския.
  • 83 хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хроники":

    Гърция е ярък пример. До средата на 80-те години една мизерстваща селска държавица. После западняците я прилапаха, наляха едни големи пари там, за да направят една витрина и да я тикат в лицето на България...само че сега дългът на Гърция е просто огромен, неплатим.
    И отделно да дам пример. Аржентина - никога не е управлявана от комунисти, никога не е била комунистическа, а инфлацията за миналата година 300%...страхотен прогрес дава капитализма, евала...

    Коментиран от #87

  • 84 Сега разбирам откъде

    0 0 Отговор
    тръгва моделът КОЙ в България. Единствено след пълно елиминиране на Кремълския елит и ликвидация на Шиши, както и конфискация на всичките му активи, заедно с конфискация на откраднатите 5 милиарда от другото прасе Боци, България ще има шанс да тръгне по път на нормализация и реформи.
  • 85 БРАВО НА ПУТЯ

    1 1 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДЪРЖАВАТА ДА СИ ПРИБЕРЕ АКТИВИТЕ ОТ ТЕЯ ДЕТО ГИ ОТКРАДНАХА
    БИЛО ТО ПЕЕВСКИ ИЛИ ГУЦАНОВ ИЛИ ДОГАН ИЛИ ДОМУСЧИЕВИ И ПРЕЗ БАЛКОНА

    Коментиран от #88

  • 86 Бацо Гацов

    1 0 Отговор
    Русия винаги си е била кочина, свинарник... и такъв ще си остане..
  • 87 да ти кажа ...

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "хахаха":

    Че ти с Гърция ли ще се сравняваш бе? Ако не е Гърция, си умрел от глад бе, щото те мързи стрък пипер да насадиш. А за гръцките пенсии и заплати има да мечтаеш..за гръчкия туризъм да не говорим. А знаеш ли че има държава, в която Правителството изплзща ежемесечни дивиденти на всеки свой гражданин от приходите от минерални и селскостопански суровини, мм? Ха познай коя е тая страна..от 5 пъти.
  • 88 Да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "БРАВО НА ПУТЯ":

    И какво толкова го бравосваш Жужака.. че народа масово мизерства, а тоя си строи дачи за милиарди ли.. ?