Тема: Украйна

13 Юни, 2024 19:07 3 714 45

Фин бойкот! Пекин тайно работи по свой мирен план за Украйна

  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • нато-
  • си дзинпин-
  • володимир зеленски

След като Китай заяви, че няма да присъства на срещата на върха в Люцерн, Зеленски обвини Пекин, че помага на Москва да подкопае срещата, обвинение, което външното министерство на Китай отрече

Фин бойкот! Пекин тайно работи по свой мирен план за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай лобира пред правителствата за свой алтернативен мирен план за Украйна, казаха 10 дипломати, като един от тях нарече кампанията на Пекин "фин бойкот" на световната среща в Швейцария .

Деветдесет държави и организации са се регистрирали за участие в срещата на върха в събота и неделя в алпийския курорт Люцерн, която ще се стреми да изгради подкрепа за мирните предложения на украинския президент Володимир Зеленски, включително пълното изтегляне на руските войски от Украйна.

Москва, която не беше поканена в Люцерн, отхвърли срещата като безполезна. Китай, който има тесни връзки с Русия, казва, че няма да присъства на конференцията, защото не отговаря на изискванията на Пекин, включително участието на Русия.

Китай и Русия обявиха партньорство "без ограничения" само дни преди президентът Владимир Путин да нареди инвазията в по-малкия съсед на Русия през февруари 2022 г. Пекин твърди, че е неутрален в конфликта и не е доставял на Москва оръжия или боеприпаси.

След като Китай заяви, че няма да присъства на срещата на върха в Люцерн, Зеленски обвини Пекин, че помага на Москва да подкопае срещата, обвинение, което външното министерство на Китай отрече.

Украйна, Съединените щати и други западни правителства усилено лобираха Китай да присъства на преговорите, тъй като те търсят легитимност за срещата на върха и широк консенсус относно пътна карта за бъдещ мирен процес.

В разговори с развиващите се страни Китай не е критикувал открито срещата на върха в Швейцария или директно не е поискал от страните да се въздържат, казаха базираните в Пекин дипломати пред Ройтерс.

Но един от източниците, който беше информиран за контактите, каза, че Пекин е казал на развиващите се страни, че срещата ще удължи войната, докато двама дипломати, които са пряко запознати с въпроса, казаха, че Китай е казвал на западните нации, че много развиващи се страни са съгласни с неговите възгледи за конференцията.

Дипломатите поискаха да не бъдат назовавани, тъй като не са упълномощени да обсъждат чувствителния въпрос с медиите.

Китайското външно министерство не отговори на искане за коментар относно лобистките си усилия. Говорителят на министерството Мао Нин каза миналата седмица: "Китай искрено се надява мирна конференция да не се превърне в платформа, използвана за създаване на блокова конфронтация. Ако не присъствате на нея, не означава да не подкрепяте мира."

С наближаването на срещата на върха Китай засили контактите си чрез срещи с гостуващи чуждестранни високопоставени лица, телефонни обаждания и съобщения до чуждестранни мисии в китайската платформа WeChat, казаха дипломати.

Специалният пратеник на Пекин по евразийските въпроси Ли Хуей миналия месец посети Турция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и се срещна с представители на развиващите се страни в техните посолства в Пекин, казаха дипломатите.

Докато обяснява защо няма да присъства на срещата на върха, Китай се опитва да привлече развиващите се страни да се присъединят към мирния план, който издаде с Бразилия миналия месец.

Предложението призовава за международна мирна конференция, "проведена в подходящо време, която е призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички страни, както и справедливо обсъждане на всички мирни планове".

Руският външен министър Сергей Лавров предположи, че Китай може да организира такава конференция. Путин изрази подкрепа за плана на Китай за мирно уреждане на кризата, като каза, че Пекин напълно разбира какво стои зад него.

Четиридесет и пет държави изразиха подкрепа за предложението, като повече от две дузини се присъединиха или го "обмисляха сериозно", каза миналата седмица външният министър Ван И.

Не е ясно какво въздействие е оказало лобирането на Китай, но броят на регистрираните участници на срещата на върха в Люцерн е намалял от 107, които според офиса на Зеленски са били потвърдени до началото на юни.

В Азия, съюзниците на САЩ Филипините и Япония, както и Тайланд, Сингапур и Източен Тимор са потвърдили присъствието си. Малайзия заяви, че ще се въздържи, както и Камбоджа, която има тесни икономически връзки с Китай. Председателят на Сената на Камбоджа Хун Сен отрече да е бил оказван натиск от страна на Пекин да избегне конференцията.

Индонезия ще изпрати свой посланик в Берн. Виетнам не е изяснил позицията си.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😆😆😆

    34 6 Отговор
    Как финно ще гризнем дървото 😳
    Бедна Ви е фантазията 👍
    👏👏👏
  • 2 Швейк

    9 32 Отговор
    Пак ли всичко е по план !?
    От тия неговите идиотски планове живи руснаци няма да останат !
  • 3 нннн

    25 5 Отговор
    Колко да е таен този план, щом го пише във вестника, пардон, в сайта.

    Коментиран от #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само питам

    33 5 Отговор
    А що новината не е от Китай а от Украйна ? Бе тия укри всичко знаят бе . Сру и Ми6 ряпа да ядат .
  • 6 На Запад имате право само да умрете

    24 9 Отговор
    Свят без "колективният Запад". Това ще е резултатът от текущата втора "Тридесет годишна война".

    Коментиран от #8

  • 7 Презвитер Козма

    10 33 Отговор
    Тука Пухльо не може да шикалкави, каквото каже началника с дръпнатите очи, мужикът веднага ще изпълни. Иначе ще играе китайски каиш по жълтите ватнишки кюлоти.

    Коментиран от #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 "Всякога проклета русия" по Раковски

    11 31 Отговор
    Този, който обича Русия, трябва да обича: войната, геноцида, грабежа, бедността, помийните ями, доносите, пропагандата, тоталния страх, подлостта, цензурата, масовите убийства, репресиите, изостаналостта, беззаконието, диктатурата, арогантността на чиновниците, подкупите, кражбите, глобалните лъжи, както и лишаването от права и унижението.
    (Ако всичко изброено изчезне, Русия ще изчезне на мига).
    Всеки, на когото не му харесват масовите убийства, доносите, репресиите, кражбите, не се кланя достатъчно ниско пред самодържеца в Кремъл и т.н.. - той не може да се смята за "патриот". Той е чужд агент, соросоид, предател, американска подлога ....

    Коментиран от #14, #45

  • 10 М3 голд

    30 2 Отговор
    Много приказки и всичко ала бала. Сложете пред нас програмните предложения за в Швейцария и на Китай. И ние ще разберем къде е уловката. И спрете да ни манипулирате!
  • 11 Ксаниба

    14 1 Отговор
    фин без арабски фронт???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ко$Тя

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    В болгария абичаме ,мафиотските босове терора над нормалните хора ,но и те абичат това затова гласуват за нас
  • 15 Учудващо:

    30 3 Отговор

    До коментар #8 от "Учуден":

    "Русия два пъти ни е окупирала". Може би имаш предвид 1978 г. (Руско-турската война и след това) и 1944 г (през ВСВ и след това). И в двата случая грешиш. Ако а нямаше първата дата, щеше да си турчин. Поне втората дата е по близо, по почети малко, образовай се. Между впрочем "окупаторът" ни помогна със специалисти, технологии и съоръжения да се изгради България, която от 33 години се реши и разграбва. С какво си светиш, готвиш, топлиш в къщи?

    Коментиран от #29

  • 16 Само питам

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Учуден":

    За това ли на изборите изпързаляха бай Дончо . С гласовете на умрелите по пощата.
    За това ли в Газа няма геноцид .
    А за съсипаните Ирак ,Либия ,Сирия ...
    За изтрепаните сто милиона индианци ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха ха ....смешно соросче

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ати":

    Две думи на кръст не можеш върза .....
  • 19 Мишел

    15 1 Отговор
    Да откажеш напълно да присъстваш на срещата в Швейцария е истински фин бойкот...😀😀😀😀😀😀
    Какъв ли би бил по-грубият бойкот?
  • 20 какъв си ми убавец

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ати":

    Миришат ли ти краката за краварника ?
  • 21 Васил

    1 12 Отговор
    На жълтурите не може да се вярва!
  • 22 един от тях каза "фин бойкот"

    21 2 Отговор
    "Дипломатите поискаха да не бъдат назовавани, тъй като не са упълномощени да обсъждат чувствителния въпрос с медиите." --- Но пък това не им пречи да ги обсъждат по медиите? Сърце юнашко, не трае!

    Какъв "фин бойкот" бе? Китай направо им каза, че с безмислените тъпотии(формулата) на Зеленски и спонсорите му няма да си губят времето.

    Коментиран от #40

  • 23 Опс

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Презвитер Козма":

    Кумира ти зелен, каза, че Китай е подчинен на Русия...т.е, каквото каже Русия, това прави Китай:))) :))):)))
  • 24 Как

    2 11 Отговор
    Китайците когато са сигурни че са хванали здраво Русия ще извадят мирен план и ще прекратят войната. После ще кажат суровините от вас печалбата за нас .И ще се втурнат да възстановяват Украйна .

    Коментиран от #26

  • 25 Калпазанин

    15 1 Отговор
    От ден на ден макарончо, бай пън, шолци и сие ми стават все по смешни. Като досадни мухи
  • 26 Костадин Костадинов

    4 9 Отговор

    До коментар #24 от "Как":

    И руснаците пак ще са от прецаканата страна...както винаги.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мда

    11 3 Отговор
    Те китайците си знаят, падне ли Русия те са заминали, така че.......

    Коментиран от #31

  • 29 Вие сте бунаци

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "Учудващо:":

    Абе селски, османската империя се разпада 1920 г и всички територии стават самостоятелни държави. Нямаше да си турчин а щеше да се освободиш естествено.

    Коментиран от #36

  • 30 мара

    14 2 Отговор
    Добре, че все още е останал разум в политиците на тези две държави , останалият колестивен западнал свят и англо саксите са типични агресори-талибани / създадени от САЩ/
  • 31 Костадин Костадинов

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "мда":

    Е,да бъдем сериозни, това в никакъв случай не е вярно, а изобщо предвидимо ли е?
  • 32 Божеее колко много бля, бля...

    9 3 Отговор
    А е простичко решението... на база:
    Да би мирно седяло не би чудо видяло!!!
    Или ... НАТЮ +пудели спират да пре0при-пикават оградата на мечката, прибират лошите си играчки на прилично разстояние от бърлогата и... Територията с руското население в Укрия правят и затвърждават проведените референдуми...
    Укрия декларира, а ООН да е гарант, че няма да влиза в агресивни блокове като НАТЮ и така народите ще заживеят в мир и сговор дълги години напред!!!
  • 33 не може да бъде

    9 2 Отговор
    Кетайците много добре разбират за какво става дума и вече не свенят открито да го кажат.Мисля че Джефри Сакс в едно интервю обърща внимание на това обстоятелство.Става дума за въпрос на западен журналист от голяма западна медия към високопоставен представител на китайското външно м-во.На въпроса на журналиста защо Китай не се присъединява към наказателните мерки към Русия,китаецът се засмял и казал.-"Вашата позиция е следната .помогнете ни да се справим с Русия ,за можем след това да се заемем с вас4!?
  • 34 Реалист

    5 10 Отговор
    Донбас и луганск в границите на русия, крим - ничия земя. Или разпад на русия на европейска част и азиатска (китайска) територия.

    Коментиран от #44

  • 35 Шарли Ебдо

    4 10 Отговор
    Китай,като собственик на Русия вече планира администрирането на,Русия. Историческа грешка на,Путин
  • 36 Тц, тц, тц

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "Вие сте бунаци":

    Дайва, ако знаеха Ботев, Левски, Раковски и всичките тия които умряха за свободата на България, че Османската империя ще се разпадне от само себе си, нямаше да умират нахалос.
    Егати тъпунгера си, ей.

    Коментиран от #37

  • 37 Чакай,чакай

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Тц, тц, тц":

    Тези не бяха,ли въшльовци?
  • 38 Гого

    12 5 Отговор
    Зеленото нарко все повече губи подкрепа, въпреки напъните на Бай Дън, макарона, урсито и други изпаднали, или изпадащи от каруцата "политици". Зеленото чудовище освен да проси пари, които да усвои в джобовете си, използвайни страданията на народа си не става за нищо. Лошото е, че западните "лидери????" (какъв ли е макарона след изборите за ЕП в Франция? Или Шолц по същите причини? Или Урсула, която както каква се вре навсякъде. Мандата и изтече и тя няма никаква легитимност, но се появява навсяъде където може за да не я забравят). Та мисля, че колкото и каквито сламки подават на зеления той започва да се дави, а спасителните пояси, които му подават или са спукани, или са имитация. И двата случая го теглят към дъното.

    Коментиран от #39

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 9 Отговор

    До коментар #38 от "Гого":

    Руската наглост и Космосът са безкрайни, за второто не съм сигурен....
  • 40 лечение

    2 10 Отговор

    До коментар #22 от "един от тях каза "фин бойкот"":

    Русофилската проказа е плъзнала навсякъде по света! Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!

    Коментиран от #41, #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Отреазвяващ

    5 1 Отговор
    Кой ще присъства?Започнаха от 90 надолу и то неоторизирани представители.Стам и позор за Швейцария.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Реалист":

    Ще ти се. Ама гладна кокошка просо сънува. И пак ще си остане гладна.
  • 45 Гого

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Тоз който възхвалява Украйна и тези, които я подкрепят, подкрепя нацизма, човеконенависта, злобата и има имперски амбиции. Май това беше кратка характеристика за зеления и целокупния запад.
Новини по държави: