Last news in Fakti

16 Юни, 2024 10:02 1 943 53

Дали Ким не крои план за война с военна помощ от Путин

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров

През последните седмици САЩ, които са най-важният съюзник на Сеул, многократно показаха подкрепата си за Южна Корея

Дали Ким не крои план за война с военна помощ от Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поведението на Северна Корея напоследък е крайно агресивно. Сега Ким е още по-опасен, защото е сигурен, че има голям и могъщ приятел в лицето на Путин. А това може да го подтикне и към военни действия срещу Южна Корея.

Обясненията за напрегнатата ситуация на Корейския полуостров са различни. Някои предполагат, че севернокорейският диктатор Ким Чен Ун се е отказал от всяко сътрудничество с Юга. Други обаче подозират, че това e само маневра, за да отвлече вниманието на хората от несгодите в страната.

Има обаче и друго, далеч по-тревожно обяснение. Според някои анализатори тази ескалация е знак, че след дълги усилия Ким Чен Ун най-сетне е успял да си осигури подкрепата на Русия. Сега Ким вярва, че руският президент Владимир Путин ще го подкрепи и военно, ако се наложи.

Това може да накара Ким да прекрачи т.нар. червени линии, които крепят примирието от края на Корейската война през 1953 година досега. Освен това анализаторите се опасяват, че дори незначителен сблъсък на сушата, в морето или във въздуха може да ескалира много бързо.

"Партньорство със Северна Корея"

"Ясно се вижда, че поведението на Северна Корея напоследък се е променило към по-агресивно", казва Хюн Сон Су, експерт по въпросите на отношенията между Северна Корея и Русия в Корейския институт за национално обединение в Сеул. "Това се дължи на промененото отношение на Москва към Пхенян - Путин е решил да подкрепи партньорството със Северна Корея като част от глобалната си политическа стратегия", казва Хюн пред ДВ.

По данни на САЩ, като част от това споразумение Северна Корея е доставила на Русия милиони артилерийски снаряди и неизвестно количество ракети, които руснаците използват във войната срещу Украйна.

Смята се, че в замяна на това Русия е доставила на Северна Корея гориво и спешно необходими храни. Твърди се още, че руски учени са участвали в разработването на военния арсенал на Северна Корея, включително ракети, сателити и ядрени оръжия.

Нови доставки на оръжие?

"Сега Ким е още по-опасен, защото е сигурен, че има голям и могъщ приятел в Русия. А това може да го подтикне и към военни действия срещу Юга“, предупреждава Хюн.

"Засилената агресия по границата между двете корейски държави може да се обясни и с провалилия се в края на май опит на Северна Корея да изстреля в орбита ракета, носеща сателит. Изстрелването беше остро осъдено, включително в Южна Корея, като нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Балони с боклук и балистични ракети

В отговор Пхенян изстреля няколко балистични ракети с малък обсег в Японско море, а неотдавна пусна през границата и хиляди балони с хелий, натоварени с отпадъци и човешки екскременти. Балоните не нанесоха големи щети, но бяха разкритикувани като отвратително деяние.

От своя страна Сеул реши да възобнови пропагандата с монтираните по границата мощни високоговорители, излъчващи пропагандни послания срещу режима в Пхенян, който неведнъж е заплашвал да унищожи тези високоговорители с артилерийски удари.

Изстрели на границата

В неделя (9 юни) в демилитаризираната зона между двете корейски държави проехтяха изстрели, след като отряд от около 50 севернокорейски войници пресече границата, а южнокорейски войници дадоха предупредителни изстрели.

"Тази конфронтация е по-различна и по-опасна от друг път", казва Ра Джонг Ил, бивш дипломат и високопоставен офицер от южнокорейското разузнаване. "Изглежда, че Северът е много разгневен. Там знаят, че икономиката им е несравнимо по-слаба от тази на Южна Корея и разбират, че техният начин на живот не може да се сравни с нашия“, допълва той.

"Подготвени за всичко"

През последните седмици САЩ, които са най-важният съюзник на Сеул, многократно показаха подкрепата си за Южна Корея. Американска подводница акостира в тяхно пристанище, а ядрен бомбардировач B-1,придружаван от южнокорейски изтребители, изпълни мисия в близост до границата. Освен това САЩ следят много внимателно всички движения на военни части в Севера Корея.

На този фон американският посланик в Сеул Филип Голдбърг увери тази седмица, че САЩ са "подготвени за всичко, без значение какво ще се случи". В края на месеца предстои важна годишнина и много хора гледат със загриженост към нея: на 25 юни се навършват 74 години от избухването на Корейската война, отнела живота на почти 3 милиона души – както военни, така и цивилни граждани, за която Сеул и Пхенян се обвиняват взаимно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех в блатото

    18 31 Отговор
    Путлер няма оръжия за себе си и проси от Северна Корея снаряди :)))

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Смех в блатото

    14 20 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ако руснаците дадат на севернокорейците да ловят риба около Курилските острови Северна Корея ще остане без моряци, щото всичките ще избегат по политически причини в Япония :))))

    И Ким го знае :)))

    Коментиран от #34

  • 5 Петър

    38 4 Отговор
    Спрете с тая глупава пропаганда, в едно заглавие пишете, че Северна Корея помагала на Русия като им давала снаряди, в друго заглавие пишете, че Северна Корея може да се готви за война с военна помощ от Русия, двете заглавия си противоречат на 100 процента.
  • 6 Алексия

    11 24 Отговор
    Краварите няма да позволят на руското диктаторче да се ИЭМЪКНЕ от украинското блато⛔
  • 7 да де

    24 9 Отговор
    Затова ли на цялото НАТО складовете са празни и се чудят от къде да набавят джепане за укрите оти руснаците немали снаряди.

    Коментиран от #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изумен

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "дддд":

    Как знаеш, че ще оцелееш да броиш и как ще отличаваш западните от източните?
  • 10 Боруна Лом

    5 8 Отговор
    КИМ Е , ТИ СИ СТОЖЕРА!
  • 11 севернокорейската армия

    11 16 Отговор
    е по-подготвена от руската. Но ще катастрофира също като нея. Руската издържа 20 дни, а севернокорейската ще изкара 2 месеца, докато ги извадят от дупките. Начини има много.

    Коментиран от #12

  • 12 Простак безказармен

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "севернокорейската армия":

    200%

    Коментиран от #19

  • 13 Русофил

    13 14 Отговор
    Психопат! Нищо чудно любовта между двамата психопти Ким и Путин да почерни няколко милиона население

    Коментиран от #15

  • 14 С.Корея

    13 15 Отговор
    Произведе ядрени технологии и ядрени специалисти, а България магарешки каруци не може да произведе

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Артилерист

    7 3 Отговор
    Пропагандно съчинение. Щото, нали, на Ким Путин му станал голям приятел, той щял да тръгне срещу Южна Корея!?!?
  • 18 ЕвроАтлантическа пропаганда

    17 13 Отговор
    Северна Корея не е нападала никой до сега, за разлика от сащ, които са нападали десетки страни.

    Та кой кого ще напада е ясно.

    Коментиран от #20

  • 19 тези 200 процента

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Простак безказармен":

    с ДДС ли са? Ако са без ДДСто изобщо не се хаби да ми отговаряш.
  • 20 брей да му се не види

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "ЕвроАтлантическа пропаганда":

    И къде САЩ раздадоха американски паспорти? След независим референдум разбира се.

    Коментиран от #22

  • 21 Русофил

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Не е чудно":

    Ооо,ти си бил на Альоша! Браво! С Митрофанова? Поне вече няма изпотени руски туристи,като през детството ни. Освен Альоша глупако,горе има елегантен паметник в чест на падналите в руско- турската война. Другият път да го отразиш
  • 22 ами види се

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "брей да му се не види":

    Най-вече и най-много в БГ

    Коментиран от #23

  • 23 кое се види

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "ами види се":

    Кога е минал референдума в България? Или пишеш колкото да не заспиш?
  • 24 направо не знам

    7 5 Отговор
    Ума не ми го побира как може руските тролета да са толкова прости. Сякаш на конкурс по тъпота са избирани. Отврат. Така ли се прави пропаганда?
  • 25 аааахахахааа

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    Тъй де, ти да не си склададжия че знаеш какво има в складовете на НАТО?Не ти ли минава през умната главица че в складовете на НАТО има и морално остаряло оръжие от което трябва да се оттърват?А те щото на просия складовете са пълни затова вожда им ходи през месец в Северна КОрея да проси оръжие.
  • 26 Адолф

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "С.Корея":

    Ами бягай да живееш в силно развитата технологично Северна Корея бе сладур.Що стоиш тука? Да не забравиш само като тръгнеш да напълниш 2-3 мешки с русенско варено, чесън и сланина че там няма много много какво да се яде.
  • 27 САЩ

    6 3 Отговор
    Е толкова ще му бъде на този психар
  • 28 хе хе

    9 5 Отговор
    След като путин падна жертва на собствената си хибридна пропаганда, скоро ще го последва и ким.
  • 29 Край

    9 6 Отговор
    "има голям и могъщ приятел в Русия" Ама как така бе. Русия не е ли с икономика по-малка от Италия.

    Коментиран от #31

  • 30 Некой си

    4 5 Отговор
    Корея трябва да се обидини, но това ще стане когато САЩ и Русия престанат да се мешат. И едните и другите не искат да има просперираща Корея, която ще бъде мощна икономически и военно. Ще бъде световна сила.

    Коментиран от #32

  • 31 неееее

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "Край":

    по руските хибридни медии русия е могъща, а путин е два метра и пеесе.
  • 32 хе хе

    8 5 Отговор

    До коментар #30 от "Некой си":

    Северна Корея е продукт на СССР. И ще отиде при него.
  • 33 Хахахаха

    4 8 Отговор
    Отдавна написах, че след като путлера отвори фронт в Израел с Хамас, следващия фронт който ще отвори е С. Корея срещу Южна! Да видим дали отново ще позная.
  • 34 Хахахаха

    10 7 Отговор

    До коментар #4 от "Смех в блатото":

    Ким пуска северно корейците само до раша, за да видят северно корейците, че в чуждите държави е по-зле! Хахахаха.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 9689

    1 2 Отговор
    Туй пък кой го сънува?
  • 37 Драгунов

    4 2 Отговор
    Дали не сте нацапали килотите ?😂
  • 38 деменцията джо

    6 6 Отговор
    За да вярваш на Западната пропаганда - трябва да си не само наивен но и глупав , но и мало...умен който не може да мисли , да разсъждава , да анализира а приема на готово това което му е казано. Пример - Последният случай с Байдън който не знае къде се намира и защо- (в Италия на G-7) когато ни казват колко е добър и велик Президент който може още един Мандат да управлява Америка а той ; " може да не съм млад но съм пълен с енергия - като постоянно се стреми не да върви а да бяга ". Една от снимките му позата му е като --- " опънат в лък стрела готова всеки момент да излети ".Последно време не ,че не бяга по- скоро се влачи защото му дават всякакви наркотични вещества за да заблудят целият свят , че е много добре.
  • 39 дедо

    4 3 Отговор
    Някоя чете ли още Арабише Веле .

    Коментиран от #40

  • 40 Хахахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #39 от "дедо":

    В раша живеят повече мюсюлмани от Германия, копейкаааааа!

    Коментиран от #50

  • 41 атлантическите терористи се опитват

    4 3 Отговор
    по всякакъв начин да задушат Северна Корея ,както всяка друга държава която не им се подчинява и не им подарява и предава ресурсите територията и народа си ,време е тези атакувани от запада държави да се обединят и да победят категорично злото
  • 42 КАТЪРА НА МАМА

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А с руzки батериЙ , маме , кога ?
  • 43 Механик

    5 3 Отговор
    До онзи ден вувузелничихте, че Ким помага на Русия, а сега па стана обратното.
    Хептен се омотахте като пиле в мокра прежда.
    Хаха!
  • 44 Ким Чен Ун

    3 2 Отговор
    Тъй, тъй, махайте с опашки, че почва да ви се стопля под тях...
  • 45 Зеле

    1 1 Отговор
    ДАЛИ!
  • 46 Всъщност,

    6 1 Отговор
    Преди Ким да започне своя война с Империализма, той предлага да изпрати на Путин в украинската война с НАТО 200,000 добре обучени доброволци. Всъщност, желаещите са 500,000. Путин засега отбива този жест.
  • 47 Здрасти

    5 1 Отговор
    Айде вземете да се разберете, кой на кого помага с оръжия? СК на Русия или Русия на СК. Всеки ден ви се разминава информацията от предния. Това си е чиста дезинформация. Трябва да ви закрият.

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Както винаги

    2 0 Отговор
    дв обръща всичко наопаки!Уж КНДР били агресивни,а пък строят ограда по границата за защита!сащ и южна корея проведоха най големите военни маневри от края на войната,защо ли?!
  • 50 Ти т@п ли си,

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хахахаха":

    или така си се родил?!Нищо общо нямат мюсюлманите радикалисти в Германия,Франция .Белгия и другите западни държави с мюсюлманите в Русия!Ако това не го разбираш,не е нужно повече да ти обяснявам-няма да го проумееш!
  • 51 Здрасти

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Здрасти":

    Важното е да се обяви, че РФ е могъща и е сила. Останалото е пясък. Иначе вместо СК можеше да пише и Конго. Все тая.
  • 52 Пешо

    2 1 Отговор
    Браво на Ким
  • 53 Иван

    0 0 Отговор
    Сатанинския Израел е световен шампион по нарушаване на резолюции на ООН.