Last news in Fakti

15 Юни, 2024 10:01 1 345 26

Доналд Тръмп на 78 години! Възрастта е сред основните теми преди президентските избори в САЩ

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Социологическите проучвания на общественото мнение показват, че американците са по-притеснени от напредвалата възраст на Джо Байдън, който е на 81 години

Доналд Тръмп на 78 години! Възрастта е сред основните теми преди президентските избори в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доналд Тръмп навършва 78 години в петък, като тази достолепна възраст напомня на избирателите в САЩ, че в тазгодишните избори кандидатите за президент на страната от двете водещи партии са най-възрастните в историята.

Възрастта и остротата на ума са в центъра на полемиката между републиканеца Тръмп и неговия съперник от Демократическата партия, настоящия президент Джо Байдън, като думите им привличат повече внимание от съществените въпроси от политиката в кампанията за изборите на 5 ноември, посочва агенцията.

Социологическите проучвания на общественото мнение показват, че американците са по-притеснени от напредвалата възраст на Байдън, който е на 81 години. Но всъщност 78-годишният Тръмп е само три години и половина по-млад, като би бил най-възрастният встъпващ в длъжността президент, ако бъде избран за втори път на поста. Очаква се той да държи реч днес на тържество по случай рождения му ден, което са организирали негови заклети поддръжници в Уест Палм Бийч, щата Флорида.

По време на предизборната си кампания досега Тръмп не е повдигал отявлено въпроса за възрастта на Байдън, но в същото време е търсил всеки удобен повод да извлече предимство от грешките на езика на своя опонент, както и от трудното му придвижване, за да покаже, че той не е подходящ за Овалния кабинет, посочва Ройтерс.

На свой ред, в отговор на въпроси за възрастта си, Байдън призова избирателите да насочат вниманието си върху постиженията му по време на мандата като доказателство за неговата решимост и влиятелност. Освен това той определи Тръмп като заплаха за демокрацията, като разкритикува неговите понякога несвързани речи, както и използваната от съперника си подстрекателна реторика по отношение на имигрантите.

И все пак дори някои представители на Демократическата партия изразиха безпокойството си относно способността на Байдън да изкара още един президентски мандат, в края на който той би бил на 86 години.

В съвместно проучване на общественото мнение от февруари на Ройтерс и социологическата агенция "Ипсос" 78 процента от анкетираните (включително и 71 процента от запитаните симпатизанти на Демократическата партия) казаха, че Байдън, който вече и без това е най-възрастният президент на САЩ в историята, е прекалено стар, за да бъде на власт.

53 процента от участвалите в допитването са на мнение, че Тръмп, който беше в Белия дом от 2017 до 2021 година, също е бил твърде възрастен за поста.

"Въпросът не е във възрастта, а в будния ум", каза говорителката на предизборния щаб на Тръмп - Керълайн Лийвит, която твърди, че гласоподавателите може да видят контраста между Байдън и Тръмп, когото тя нарича "остър като гвоздей с първокласна издръжливост". Ройтерс прави уговорката, че от предизборния щаб на Байдън за момента не са отговорили на запитването за коментар на това изявление.

Историкът на президентите на САЩ Тимъти Нафтали казва, че Тръмп предава енергията си на аудиторията по време на своите публични прояви, които създават впечатление за по-голям заряд, но това не означава, че умът му е по-остър.

"Като слушаш двамата, не е ясно чий мозък е в състояние да управлява по-добре реакциите им", заявява Нафтали. Алан Лихтман, преподавател по история в Американския университет във Вашингтон, известен с прогнозите си за президентските избори, казва, че Тръмп е направил грешки и е дезинформирал обществеността до степен, която трябва да повдигне въпроси за умствената му кондиция.

"Хората някак си се вторачват в грешките на Байдън, напълно пренебрегвайки факта, че Тръмп очевидно губи изцяло връзка с реалността", заявява той.

Тръмп и Байдън се движат рамо до рамо по популярност в социологическите проучвания, като Тръмп има предимство в някои от стратегическите за изборите щати и това може да се окаже решаващо на изборите през ноември, посочва Ройтерс.

Агенцията допълва, че не е ясно доколко възрастта ще е фактор за изхода от кандидат-президентската надпревара. Избирателите ще трябва да преценяват за кого да дадат гласа си, като се съобразят и с икономиката, която като цяло работи добре, но е спъвана от инфлацията, както и с проблемите с имиграцията и с въпроса за правото на аборт.

Ще се вземат предвид и съдебните битки на Тръмп, обръща внимание Ройтерс. Съдебните заседатели в Манхатън по делото му за пари срещу мълчание за порноактрисата Сторми Даниълс се произнесоха миналия месец с осъдително решение, припомня Ройтрес. Срещу него има заведени още три наказателни дела, макар и да не се предвижда процес по никое от тях преди изборите през ноември.

Първите телевизионни дебати на 27 юни ще бъдат важно изпитание и за Байдън, и за Тръмп, като избирателите ще следят за словесни грешки, които евентуално да подскажат дали те са годни за задачата да оглавят държавата.

Междувременно днес петдесет кръгли спасителни шамандури бяха окачени на мост пред консулството на САЩ в германския град Хамбург наред с транспаранти с наспис "Америка, спаси се. Не гласувай за Тръмп", предаде ДПА. Протестната акция навръх 78-ия рожден ден на Тръмп е подета от германския художник Фолкер-Йоханес Триб и няколко негови поддръжници.

50-те шамандури символизират 50-те американски щата. На тях са изписани ценности, които според Триб са застрашени от евентуалното влизане на Тръмп в Белия дом, като "мир", "върховенство на закона", "женски права" и "свобода на вероизповеданията".

В началото на миналия век германският град Хамбург е бил едно от стратегическите европейски пристанища за мигранти, като стотици хиляди души са се качвали на кораби за САЩ. Сред тях е бил и дядото на Доналд Тръмп, който е заминал от Германия за Ню Йорк през 1905 година, посочва ДПА.

Художникът Триб също има рожден ден днес. "Просто трябваше да му направя подарък за рождения ден. На мен и на себе си. Американските граждани могат да спасят себе си и нас от повторното избиране на Тръмп за президент, като гласуват за демокрацията на 5 ноември", каза той.

Триб подчинява изкуството си на хуманитарни и социални каузи от над 30 години насам, отбелязва ДПА. С протестна акция по време на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година той привлече общественото внимание върху бедственото положение на работниците от чужбина в страната от Персийския залив. Тогава Триб изсипа 6500 футболни топки, пълни с пясък, пред централата на Световната федерация по футбол (ФИФА) в швейцарския град Цюрих.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    20 4 Отговор
    Козяците нямат полезен ход срещу Тръмп !!! Вариант едно - Тръмп печели, и им разказва играта ! Вариант две - прецакат Тръмп, започва гражданска война, и Тръмп им разказва играта !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Моника Люински vs. Килъри Клинтън

    15 1 Отговор
    Джендърдемократите се надяваха отдавна да е пукясал и вицето камила харис да стане първата жена президент, обаче рептила си ходи като зомби насам натам и си говори с Великия дух.
  • 5 Роко Сифреди

    10 1 Отговор
    Фани единия, удари другия. Не мога да повярвам, че при толкова народ и в двете партии не можаха да излъчат нормални хора. Имат купища ветерани от войните. Американска му работа.
  • 6 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Светът може и да се пооправи, ако след навършване възрастта за пенсия такива индивиди се пенсионират.,както и трябва и да е. Защото след 50 започват да горят лека полека да изгарят бушоните в кратуните, и още повече че не го разбираме и не може да се предотврати

    Коментиран от #22

  • 7 Ентусиаст

    12 5 Отговор
    Тръмп е пич! Кефи ме този човек!
  • 8 Търновец

    2 4 Отговор
    Тръмп беше функционер на Демократическата партия но не успя дори сенатор да стане, и парашутира при конкурентите. Демократическата партия беше партия на хората а стана партия на парите и се управлява от свръх богаташи като династията Рокфелер но има и други - примерно в Чикаго които спонсорираха Обама. Ако Байдън се откаже от властта богаташите от Чикаго ще издигнат съпругата на Барак Обама която може да победи Хилари Клинтън. И Тръмп и Клинтън и Обама са анти Европейци и анти християни - Тръмп можеше просто да реши миграционния проблем на южната граница като сложи 20% такса на Мексико - така както хвърли данъци на определени Китайски стоки.
  • 9 Дайте

    5 3 Отговор
    Шанс на младостта. Гласувайте за Байдън.
  • 10 Не се притеснявай

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Там (в държавата ,която е основана от криминални елементи) престъпниците покриват много по-внимателно деянията си преди да се кандидатират. Най-много някой неплатен данък да остане на повърхността.

    Коментиран от #23

  • 11 Тръмп щее следващия Президент на САЩ

    13 1 Отговор
    Дае жив и здрав! ЧРД!!
  • 12 УСА боклук

    9 1 Отговор
    На 78 , ама с акъла си.
  • 13 нннн

    8 1 Отговор
    ,,Едни остаряват като катедрали, други - като цървули." За всички е ясно кой е цървулът.
  • 14 Красимир Петров

    6 1 Отговор
    Тръмп!!!
  • 15 не може да бъде

    4 1 Отговор
    Идеята на германския художник да представи американските щати като шамандури според мен не е много уместна!И без това се знае че голяма част от изберателите в САЩ са едни шамандури лашкани от телевизонната пропаганда и политическите мантри!?И сега официално им казваш -Вие сте едни шамандуриr!Но германците са такива -нямат чувство за хумор и се смеят на абсолютно блудкави шеги!А на истинските остроумия и шеги стоят като пънове - необходимо им е доста време за да осъзнаят какво е казано!?
  • 16 Да е жив и здрав

    5 0 Отговор
    г-н Тръмп! Да идва и да спират войните. В личен план ми харесваше Робърт Ф. Кенеди-младши, в качеството си на адвокат е направил много за обикновените американци. Роналд Десантис, интересно явление в САЩ политиката.
  • 17 Реалност

    1 10 Отговор
    Почитателите на рашизма и на Путлер още се заблуждават, че е възможна победа на московското блато. Повече от две години война, а краят не се вижда, а жертвите и загубите са колосални и не могат да се компенсират с пропаганда. Колко още жертви и загуби иска Путин, за да победи?
    Тъпчат на едно място пред две села, губят дестки хиляди могилници и чакат Тръмп да стане президент на САЩ.
    Т.е. непобедимата червена армия нищо не успя да направи🤣 , та Тръмп ще донесе победата на червеноармейците ! 😳🤣
    Пак чакат САЩ да ги спасява, както ги е спасявал многократно от глад и разруха, както ги спаси от немските националсоциалисти .
    Войната на Путлер уплаши хората и направи така, че проруските настроените вече са стабилно малцинство, въпреки всички 4хилядници, говорещи глави, инженерингови кремълски партии, внедрени агенти по най високите етажи на властта, агенти в службите за сигурност и тpoлoве по медиите.
    Не се очаква розово путинистко бъдеще. Нито нов световен ред, на който Путлер да е господар. Историческата логика очертава краха и разпада на последната колониална империя, което ще е продължение на сгромолясването на СССР. Историята ни показва, че сгромолясването на империите се случва изведнъж, а всички признаци сочат, че този момент е много близо 🤣

    Московия открадна историята на Киевска Рус и сега притежателите и, славните украинци, ще си я върнат!

    Коментиран от #24

  • 18 Абсурдистан

    5 0 Отговор
    Ще повторя отново: американского общество има сериозен проблем, след като излъчи тези двамата за кандидати!
  • 19 Пешо

    5 0 Отговор
    Сороспиитес много обичат тази снимка, има обаче и други на които демантния байДън се ръкува с призраци и обарва малки момиченца.
  • 20 Перо

    7 0 Отговор
    Тръмп е бизнесмен с трениран и разработен мозък и изглежда на 58 г., а оня с памперса на 108 г. със закостенял мозък и паркинсон! За това се бори за твърда заплата, като куфар от световния Шалом!
  • 21 Ужас!

    5 0 Отговор
    Аман от дементни и нарцистични попардаци към 80-те! В САЩ нямат ли млади и компетентни хора поне на 40?!
  • 22 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Калпазанин":

    А в БГ какви да?
  • 23 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не се притеснявай":

    Бъркаш САЩ с Австралия!
  • 24 россиян..

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Реалност":

    Хакер..ще уредиме доналдчо втори път да стане начело на краварите,нашь человекь с руссь.. перука,а и не е шмъркач,като байдановото семейство..джо паркенсино се скапа,покрай съденьието на хънтър,.и.по цел ден дири джаки адвокатката да му помогне..а на нея,оня ден и правия помень-как от една годин е нема..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.