Тема: Украйна

8 Юни, 2024 10:45 3 206 93

Украйна е разочарована от САЩ заради обучението на пилоти на F-16

  • сащ-
  • украйна-
  • изтребители-
  • ф-16-
  • нато-
  • русия

Междувременно американски официални лица от месеци предупреждават, че F-16 няма да има огромно значение за Украйна на бойното поле

Украйна е разочарована от САЩ заради обучението на пилоти на F-16  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински официални лица настояват САЩ и други страни да увеличат обучението на пилоти на F-16, като твърдят, че сегашният план не подготвя достатъчно летци, които да управляват самолетите, които скоро ще бъдат дарени на Киев.

Украйна твърди, че разполага с 30 пилоти, които могат да започнат обучение в САЩ незабавно. Въпреки това администрацията на Байдън е казала на Киев, че няма достатъчно места в базираната в Аризона програма, за да приеме повече от 12 обучаеми пилоти едновременно, според трима души, които са пряко запознати с искането. Два други обекта в Дания и Румъния имат подобен проблем с наличните места за обучение.

Още новини от Украйна

Това е последното препятствие в проточилите се усилия да се доставят модерни изтребители F-16 на Украйна. Киев започна да настоява за самолетите в месеците след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., но многократно бе отхвърлян от администрацията на Байдън. През май 2023 г. президентът Джо Байдън даде зелена светлина на исканията на други държави да изпратят свои F-16, но логистичните предизвикателства многократно забавиха обучението. Допълнително усложняване на усилията предизвика и фактът, че на западните държави им отне месеци, за да се съгласят да изпратят свои самолети в Украйна.

Дания, Норвегия, Нидерландия и Белгия планират да изпратят на Киев това лято повече от 60 самолета F-16, произведени в САЩ. Украинците твърдят, че възможността за използване на повече F-16 ще помогне на Киев да отблъсне руските сили от фронтовата линия в места като Харков, където Москва напредна през последните седмици. Въпреки това САЩ заявиха, че не очакват самолетите да променят ситуацията на бойното поле.

Този материал се основава на интервюта с осем бивши и настоящи американски, украински и европейски служители и законодатели, много от които в условията на анонимност, за да говорят за чувствителни дипломатически разговори.

В поредица от срещи и разговори през последните няколко седмици Украйна официално поиска от САЩ да обучи допълнителните пилоти в базата на Националната въздушна гвардия „Морис“ в Тусон, Аризона. Законодателите на Капитолийския хълм, включително републиканецът Джим Хаймс (Д-Кън.) и републиканецът Майк Търнър (Р-Ох.), ръководители на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, също настояха администрацията да одобри допълнителното обучение. Двамата, заедно с още няколко законодатели, написаха миналия месец писмо до Пентагона, в което поискаха от администрацията да даде приоритет на този въпрос.

Но САЩ са заявили на украинските военни, че освен ограниченото пространство, други държави са на опашката за обучение на F-16 в базата и че не могат да нарушат ангажиментите си към тези държави.

„Разбираме, че не искат да нарушават тези договори, но биха могли да преместят американските си пилоти в друга база за обучение“, казва Саша Устинова, украински депутат, който се застъпва за обучението.

Националната гвардия планира да обучи общо 12 украински пилоти до края на септември в базата в Тусон, според говорителя на ВВС Лорел Фолс. Освен в Аризона, учебното съоръжение в Дания също разполага с ограничено пространство и се готви да бъде закрито през ноември. Трета програма, която се намира в Румъния и ще се управлява от изпълнители, все още не е стартирала.

„Десетки“ пилоти от няколко държави провеждат основна летателна подготовка и обучение на F-16 в САЩ и Европа, заяви говорителят на Пентагона майор Чарли Диц, като отказа да потвърди конкретния брой.

„Разработихме и прилагаме план за обучение, който отговаря на прогнозните срокове за въвеждане на самолетите в експлоатация, които в крайна сметка се определят от редица фактори, включително нуждите от поддръжка и поддържане, изискванията за инфраструктура и помощно оборудване, сроковете за снабдяване със самолети, както и натовареността на пилотите“, каза Диц.

Майор Ерин Ханиган, говорител на Националната гвардия на Аризона, потвърди, че местата в програмата са ограничени поради ангажименти към искания за обучение от други държави, финансиране и изпълнение на изискванията за владеене на английски език от потенциалните курсисти.

„Освен украинските студенти има и много други държави, които са запазили обучение през цялата година“, казва Ханиган. „Броят на чуждестранните студенти-пилоти и това откъде идват не се определя от нашата школа, има много други фактори, които играят роля за броя, като например финансиране, заявки от държави, завършване на учениците от обучението по английски език и разпределение на средствата.“

Военновъздушните сили обучават пилоти на F-16 и във военновъздушната база „Люк“, Аризона, и съвместната база „Сан Антонио“, Тексас, но тези програми също имат ограничени места за чуждестранни студенти. Тези места обикновено са резервирани доста по-рано за пилоти от други държави, които експлоатират F-16.

Според бивш служител на Министерството на отбраната, участващ в програмата, още осем украински пилоти се обучават в Дания. Но това съоръжение ще бъде закрито през следващата година и повече няма да участва в обучението, тъй като датските военновъздушни сили преминават към F-35.

Междувременно производителят на F-16 Lockheed Martin и неговият подизпълнител Draken също се подготвят да обучават пилоти в съоръжение в Румъния, но тази програма е скъпа и също ще има ограничени места, според бившия служител и лице, запознато с програмата. Говорител на Локхийд препрати въпросите за съоръжението в Румъния към правителствата на САЩ, Румъния и Нидерландия.

Според бившия служител на Министерството на отбраната до края на тази година се очаква да се дипломират общо 20 украински пилоти на F-16 - половината от 40-те, необходими за експлоатация на пълна ескадрила от 20 самолета. Предвижда се осем нови пилоти да започнат обучение в Румъния, а други осем скоро ще пристигнат в Тусон, каза бившият служител. Съоръжението в Дания няма да приеме допълнителни пилоти.

Сред учебните съоръжения само четири места ще бъдат отворени за украински пилоти до края на годината, според запознатия.

Междувременно американски официални лица от месеци предупреждават, че F-16 няма да има огромно значение за Украйна на бойното поле.

Въпреки че самолетите „ще дадат на украинците увеличение на възможностите, които нямат в момента ... те няма да променят драматично общия им военен потенциал“, заяви миналата година министърът на ВВС Франк Кендъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    57 0 Отговор
    Що бе нема мераклии за камикадзета ли ами да пратят и пилоти.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бонев

    69 0 Отговор
    Вече е казвано. Пази Боже щатите да са ти съюзник.
  • 4 Някой

    52 0 Отговор
    Ами, то тъпото си е тъпи. Никой не може да го обучи. Не се сърдете на американците, макар и те да не са особено умни

    Коментиран от #85

  • 5 КОТарАК 🐱

    4 32 Отговор
    все още се чудя ,НАТО ли е толкова хитро да докара два братски народа до война , след която стават поне за 100 г. кръвни врагове , или РФ е толкова б а ла ма , да се хване на куката

    Коментиран от #19, #48

  • 6 Проблясък

    36 0 Отговор
    Така е в любовта.Има очарование и последващо разочарование...
  • 7 Тепърва предстои

    46 0 Отговор
    много разочарования на инструмента Украйна от ФАЩ. Сега започва.
  • 8 Пич

    54 3 Отговор
    Американските и френските самолети ще оставят своя отпечатък във войната в Украйна! Дори ще оставят много отпечатъци - по дървета, по полета , по шосета......
  • 9 мдаааа

    7 22 Отговор
    Няма защо да са разочаровани , що Путю ако пусне СУ 57 ...

    Коментиран от #12, #80

  • 10 атлантически съвет

    2 45 Отговор
    НАТО да даде ядрени оръжия на Украйна, а тя да ги използва както намери за добре.

    Коментиран от #21, #27

  • 11 ТИР

    50 1 Отговор
    То е ясно че РФ ще постигне целите ама що продължавате да се правите на улави,,

    Коментиран от #24

  • 12 Ахааа ,

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "мдаааа":

    За Армата-та па да не говорим .
  • 13 Пациентът

    31 0 Отговор
    на командно дишане е в агония.
  • 14 Кисинджър

    46 0 Отговор
    Да си враг на САЩ е опасно, но да си ПРИЯТЕЛ е ФАТАЛНО!
  • 15 Пенчо

    43 1 Отговор
    украйна не разбра ли, че е плацдарм на чужда война!? Никога украинците няма да бъдат обучени както трябва! Просто ги използват за пушечно месо! Жалко за тях, че се водят по западните интереси!

    Коментиран от #18, #22

  • 16 Емиии…

    18 0 Отговор
    Кой, както си го направи.
  • 17 Гаглей

    8 18 Отговор
    Всяка нация си има своя черта, руснаците са злобни хора укщщ, украинците много обичат безплатното, а българите масово са мрънкачи

    Коментиран от #92

  • 18 Пенчо бе , чети

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пенчо":

    Пенчо не чете .
  • 19 Дон Калверо

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    За да не се чудиш проследи историята на разширениетонанато след обединението на Германиите.Изявленията на ген секретар на ООНинанато,позицията на Русия,договорите на укрите за неутралност, Минските съглашения,промяната на конституцията на укрите в последствие и мнението на най-големите геополитически експерти.

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 личи ти

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пенчо":

    Пена ,обратното на острото си!
  • 23 Механик

    26 1 Отговор
    Тая статия я пускате за 3-ти път в последните дни.
    Толкова ли няма укро-успехи на фронта, та се чудите какво да слагате? Нещо няма ли, свалени 40 от 5 изстреляни? Или да са ударили пак некой блок по средата?

    Коментиран от #44

  • 24 Смех в блатото

    4 27 Отговор

    До коментар #11 от "ТИР":

    Най-хубавото е, че руската фашистка държава не обявява какви са "целите" й, тъй че каквото и да стане, ще ги е "изпълнила"

    Включително и ако избяга позорно от Украйна. :))))

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КОТарАК 🐱

    1 13 Отговор

    До коментар #19 от "Дон Калверо":

    аха ..значи НАТО е много хитро...а РФ опят обманули

    Коментиран от #81

  • 27 Родригес

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "атлантически съвет":

    В тубето има един клип как едни толкова умни дадоха на едно мънки калашник.После разбраха,че това не е добра идея
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Барбара

    15 0 Отговор
    Вчера през деня нищо не свалиха през нощта пък всичко свалили??!! Явно това ПВО работи само мощем 😂😂😂
  • 32 Гост 2

    10 0 Отговор
    Окрайна 🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮
  • 33 Хаха

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "Всъщност, Целите са същите:":

    Това бяха "целите", но според генерал Мили! Путин тиога те е казвал в ефир подобни "цели"! Миналото лято деления в ефир си постави за "цел" да "пие кафе" на брега в Севастопол!

    Коментиран от #37, #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ха ха ха

    19 0 Отговор
    Пълномащабно било нахлуването на Русия,?
    Тези безказармени журналисти не са наясно че при пълномащабно нахлуване а не с ограничен контингент като СВО ,Укра отдавна да е опънала жартиерите

    Коментиран от #39

  • 36 Гола вода

    18 0 Отговор
    Цитат: F-16 няма да има огромно значение за Украйна на бойното поле

    Браво бе западняците откриват толата вода

    Коментиран от #43

  • 37 Факт

    2 12 Отговор

    До коментар #33 от "Хаха":

    Ц, това бяха очакванията на руския фашистки режим, изказани многократно чрез неговите говорители и съюзници.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Опааа

    1 11 Отговор

    До коментар #35 от "Ха ха ха":

    Искаш да кажеш, че Путлер нарочно могилизира половин милион руснаци, вместо да приключи набързо Украйна?

    Коментиран от #42

  • 40 Тъпунгеритр не разбраха

    12 1 Отговор
    че целта на Русия не са територии, а ликвидиране на укрофашистите.
    Укрорайхът хвърля резерви на проблемните направления и мечката ги смила на кайма

    Коментиран от #52, #53

  • 41 Абе

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО":

    "ЗАВИНАГИ СЪС САЩ!" - Правилното е "ЗАРОБЕНИ ЗАВИНАГИ ОТ САЩ".
  • 42 Тъпунгер

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Опааа":

    200%
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хаха

    12 0 Отговор
    "Може да съм предубеден, но смятам, че танкът "Ейбрамс М1" е най-добрият танк в света ... и смятам, че когато тези танкове бъдат доставени (на Украйна), те ще променят нещата", каза Мили след среща на съюзниците на Украйна в германската военновъздушна база "Рамщайн"" м. април 2023 г.
    Няма да е зле да напомняме кой какво е дрънкал във времето!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мисля

    8 0 Отговор
    Че ще има известни проблеми с точка "изисквания към инфраструктурата".
  • 48 АТО

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    НАТО ли е толкова хитро да докара два братски народа до война ?????

    Естесвено Нато: спомни си кой отхвърли Минските споразумения и направи 2014 преврата, и АТО в Донбас

    Коментиран от #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Военен в комисариат

    5 1 Отговор
    в Харков е изтрескан с РПД Муха и стената му е на сол.
    Дежурният се е напикал от страх

    Коментиран от #55

  • 51 Тлъстяк

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Тихо бе":

    Стягай партенките.
    За теб няма кой да се моли като влезеш в чувала

    Коментиран от #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 въздушен ас

    12 0 Отговор
    А нашите летци дето ги обучиха - пенсионираха ли се вече ? Няма да дочакат самолетите .
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хехехехе":

    "Ако има пълномащабна военна инвазия на Руската федерация на територията на Украйна, Киев може да падне след 72 часа, а 15 000 украински и 4 000 руски военнослужещи да загинат. Това пише украинското издание "Главред", цитирано от агенция "Фокус". Според вестника няколко конгресмени от САЩ са обезпокоени, че администрацията на президента Джо Байдън не е реагирала достатъчно бързо и не е предоставила на украинската държава противовъздушни ракетни системи и реактивни системи за залпов огън, които да защитят страната при руска военна намеса." генерал Мили в коментар за Фокс нюз от 06.02.22 г. Документирано, а не "ляляля... "! Хайде сега ти сай документирани доказателства кой от руска страна е казал или написал:" Киев за три дня"или нещо подобно!?

    Коментиран от #61

  • 58 Име

    4 1 Отговор
    Що им трябваше на НАТО да разпалват тази война.

    Коментиран от #62

  • 59 Трай Смешник

    0 6 Отговор

    До коментар #48 от "АТО":

    На рассия и трябва послушно джудже ,като Беларус.В момента в който Украйна се опита да се отърве от проруски президент и спретнаха руска ревалюция ,другото е пропаганда за Риби като теб.
  • 60 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Стара информация":

    Дрън, дрън... 320 000 "убити руснака"! Ама тубите и телеграмите са пълни с безкрайни кладбища с жълтосини знамена, некролози на всушанки и чужди наемници, както и на хващане, като животни на мъже по укроулиците, ваденето на живи и мъртни от Тиса....

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Град Козлодуй

    3 1 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес

    Коментиран от #71

  • 66 Кенеф16

    5 1 Отговор
    Ще видят, ама друг път, знаят си хората боклуците и неискат антиреклама!
  • 67 Факт

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "Хаха":

    Не вярваш и на ЕДНА дума от това, което си написал.

    Коментиран от #70

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 СУ+

    11 1 Отговор
    Какво им е модерното на ф16 - не летят при дъжд, двигателят спира при малко прах по пистата! Същото недоразумение като абрамс/леопард...

    Коментиран от #82

  • 70 Хаха

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "Факт":

    Е, на кво да "вЕрвам" - на един милион "избити" "ватенки", без да са посочени поименно! Ти вЕрваш ли!?

    Коментиран от #75

  • 71 Кажи го

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Град Козлодуй":

    на Бай пън.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Хаха

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "А де...":

    Изтеглиха я заради Истанбулските преговори! Няма никъде кадри с "унищожени" повече от 5 танка или бтр-ра, камо ли километрични колони...
  • 74 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #72 от "Хехехехехехе":

    Садри имаш ли или само приказки "дрън - дрън..."!? Напиши в ютюб "марсово поле Лвов" и ще видиш само едно от кладбищата с жълтосини знамена - само там над 40 000 бройки! Всеки град и село има подобни, изпълнява се плана "до последния укра"...

    Коментиран от #77, #78, #79

  • 75 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Хаха":

    Става все по-очевидно, че не вярваш на една дума от това, което си написал. Комично е.
  • 76 Ачо

    3 5 Отговор
    Четох, че ушанките ги копат общо.Затова не може да се хване точната бройка.

    Коментиран от #88

  • 77 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Хаха":

    Той ти е написал по какво си личи кой какво иска и какво може, но ти се правиш на неразбрал.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Русофил

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "КОТарАК 🐱":

    Да, обманули- Сащ са империята на лъжата. Ти го призна " Опят обманули"
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Важното

    1 4 Отговор

    До коментар #80 от "като няма смислени аргументи":

    На кой му пука какви епитети използваш ти, важното е Груз 200 и 300 да върви с пълни сили и влаковите композиции и самалетните полети до всички точки на Русия да не спират.
  • 84 Русофил

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Гроздето е кисело, а Пе'дро":

    Ти нали втждаш че не спират. Всичко ще е Русия
  • 85 ГОЛЕМИТЕ ХОРА

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    като Ото фон Бисмарк ви казва: Не зная нито един начин да върна руската мечка в бърлогата. Не я дразнете?
    И друга мъдрост: има два начина да се води война (ТОЛКОВА ЖЕЛАНА ОТ ВАС и краварите) с Русия: (1) да не се води война и (2) да не се води война

    Коментиран от #90

  • 86 факуса

    1 0 Отговор
    осрайна може само да иска и да е недоволна ,кат разглезено дете,така и неразбраха тез извън нарко дружинката,че запада не мисли да ги направи богати,а са просто косвени жертви за тяхното благополучие
  • 87 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Слепото":

    А знаеш ли какви кадри с алкаши и наркомани има от страните от ЕС, Британия, Кравария.... Пусни едни кадри в ютюб от "нощния живот" в Манчестър, Ливърпул, Хамбург, Амстердам.... Свят ще ти се завие от "красиви кадри", но няма общо с темата....
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Чичо Сам

    3 1 Отговор
    Не ми дреме ни за украинци, ни за руснаци. Важното е войната помежду им да продължи колкото се може по дълго и двете страни да търпят колкото се може по-големи загуби. Ако Европа също страда от това, още по-добре. Год блес Америка!
  • 90 Ото фон Бисмарк....

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "ГОЛЕМИТЕ ХОРА":

    Нищо не съм казвал за мечката, мечката е във бърлогата болна, окапа и козината, има температура, оглуша, има перде на дясното око, и лежи и пъшка на самоиздръжка.
  • 91 От страни

    1 0 Отговор
    Засега само им се карат ама ще дойде време и ще ги напляскат.
    Ей, нахалството на Украйна и вселената са безкрайни ама за вселената не съм сигурен.
  • 92 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гаглей":

    А ти като си украински българин кви черти имаш? Сбра ли всичките лоши черти на всичките народи?
  • 93 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО":

    Ти завинаги с САЩ ама за тех не съм сигурен. Ще те оставят да мреш като куче на некой украинска нива. А когато му дойде времето ще напуснат България как напуснаха Афганистан - нощеска, по търлъци, предрешени с женски дрехи и ще си приберат даже леда от хладилника. А вие подлогите ще се молите да ви вземат щото сте служили верно на тях ама нанай, и ще се закачате за колесарите на самолетите.....Ставало е и пак ще стане.