Last news in Fakti

19 Февруари, 2014 19:18 2 310 2

Георги Горанов: Уседналостта трябва да отпадне

  • георги горанов-
  • уседналостта-
  • отпадне-
  • гласуване-
  • електронното-
  • изборен кодекс

Електронното гласуване ще лиши по-голямата част от гласоподавателите от правото да упражнят своя глас

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уседналостта трябва да отпадне. Електронното гласуване ще лиши по-голямата част от гласоподавателите от правото да упражнят своя глас. Това заяви в интервю за Факти.бг депутатът от Движението за права и свободи и председател  на Инициативния комитет за защита на потребителите и техните граждански права Георги Горанов.

При създалата се ситуация в пленарна зала, има ли опасност този Избирателен кодекс да не бъде приет?

Идеята на парламента и в частност депутатите, е по-бързо той да бъде приет. Но поради създаващите се технически и независими от нас причини, трябваше да приключим по-рано заседанието по независещи от нас причини. Днес трябваше да приемем първата част на Избирателния кодекс и да приключим. Появяват се причини от такъв характер, които забавят приемането, но смятам, че ще успеем. Другата седмица ще успеем да го приемем в окончателния му вариант и ще проведем изборите по новия кодекс.

Има упреци към управляващите, че не желаят да се занимаят с предложения от президента Росен Плевнелиев референдум, как бихте ги коментирали?

Референдумът го решава суверена. Ако се съберат необходимият брой подписи и те са автентични, няма да има никаква причина допитването да не бъде проведено. Въпросът е дали ще успеят да се съберат необходимите 500 хиляди подписа.

Ще се съберат ли според Вас?

До колкото имам информация, нагласата на около 40% от хората е да има референдум, но нямам информация как върви подписката до момента и колко подписа са събрани.

Не стана ясно вчера, какво точно гласувахте за социологическите проучвания. ..

Най-вероятно ще има нещо допълнително. Най-малкото е, че социологическите агенции ще бъдат акредитирани. Това си е старият вариант. До сега те са си вършили коректно работата, постигали са максимални резултати. Личното ми мнение е, че появата на представителите на социолозите в самите изборни секции,  малко или много ще повлияе на гласуващите. Хората ще се притесняват.

Какво Ви е мнението за машинното гласуване?

На тези избори машинното гласуване ще бъде експериментално, а на следващите то ще бъде въведено.  Мисля, че за местните избори за 2015 година ще бъде напълно усъвършенствано и напълно приложимо.

Какво мислите за електронното гласуване, ако успеете да се осъществи защитата на самоличността?

На този етап то няма как да се проведе. Поради простата причина, че не всички гласоподаватели могат да гласуват електронно. Една час от тях ще бъдат лишени от правото на глас. Друго което се появява като проблем е, че не знам как точно ще стане защитата на личните данни. По-лесно е за манипулиране, ако то се проведе на този етап. Може би след време ще има някаква актуализация и усъвършенстване на самите системи. Към момента е това. Електронното гласуване ще лиши по-голяма част от гласоподавателите от право на глас. Данните от проучвания сочат, че близо 45% от гласоподавателите ще бъдат лишени от това си право. 

Какво мислите за предизборната агитация на майчин език?

На тази тема аз съм говорил много. Ще ви кажа следното. В България живеят много етноси. Има роми, арменци, турци, французи, англичани и т.н. България е членка на ЕС от което следва, че всеки един гражданин на ЕС може да се кандидатира за всички избори в България.  Представете си едно малко заселено място,  знаете, че много европейци са си закупили имоти и живеят по тези места. Кажете ми как ще се проведе тяхната предизборна кампания? Естествено, че на майчин език и с преводач. Това е цялата дилема. Никой не е против предизборната кампания да се води на български език, но там където това е невъзможно, би следвало да е с преводач.

Излезе информация, че БНБ няма да се справят с отпечатването на бюлетините, какво е вашето мнение по въпроса?

Не, няма да има проблем според мен. Това са пак някакви опити за спекулации. Ще видим. Аз смятам, че няма да има проблем. Даже дълбоко в себе си се чудя дали не се спекулира с цел, наново да се печатат бюлетините в други печатници и след това да се извозват на точно определени места. Имаме опит от предните избори. Имам предвид допълнителната бройка бюлетини от предшишните избори. Затова казвам, че са възможни спекулации.

Предстои да разглеждате уседналостта, може ли да коментирате преди да бъде разгледан в пленарна зала?

Считаме, че с уседналостта една част от гражданите ще бъдат лишени от конституционното си право да упражнят своя глас. Виждате София и големите градове, миграцията си казва думата и ще бъде така поне докато възстановим и постигнем ръст в икономиката, от където ще се увеличи и заетостта. В тази връзка искам да отбележа, че не всички граждани имат настоящи и постоянни адреси, което е достатъчно условие да не могат да гласуват. Няма как да упражнят правото си на глас в случай, че има уседналост. Едно пътуване до родните места ще струва средства. Представете си семействата с малки деца, които желаят на всяка цена да упражнят своя глас колко трудно ще им бъде това. Същото е валидно и за хората поставени  в неравностойно положение. Ние ще настояваме уседналостта да отпадне.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Щом живеят в България да учат български а ако не искат да ходят на майка си в ....! Аз като отида в Англия някой да не ми чете на Български?България е за Българите а етносите , ще се съобразяват с този факт!
  • 2 wulkan

    1 0 Отговор
    ренегат