Last news in Fakti

27 Юни, 2024 21:01 3 660 34

"Не е вярно, че всичко е чисто": какво се случи в "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • козлодуй-
  • инцидент-
  • аец-
  • атомна централа-
  • радиоактивна вода-
  • министерство на енергетиката-
  • цанко бачийски

Има ли последствия от изтичането на радиоактивна вода?

"Не е вярно, че всичко е чисто": какво се случи в "Козлодуй" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Еми Барух

Случката е отпреди седмица: според хронологията на събитията два дни след спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" става ясно, че следобедната смяна допуска някаква небрежност (останала незабелязана и от нощната смяна) и в рамките на херметичния обем на блока започва изтичане на радиоактивна вода.

Въпреки уверенията от ръководството на АЕЦ "Козлодуй", че става дума за нещо толкова маловажно, че не си струва да се говори за него, случилото се повдига няколко много съществени въпроса.

Първият е свързан именно с преценката от страна на АЕЦ "Козлодуй" трябва или не трябва обществото в България да бъде осведомено. Защото ако приканиш своите подчинени към дискретност и същевременно отправиш апел хората да не се плашат, възниква въпросът: от какво да не се плашат, ако не си им казал какво е станало.

"Не бива да се премълчава"

"Много е чувствителна темата. Не бива да се премълчават такива неща. Това е една от нашите слабости", ми каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски. "Но трябва да ни разберете: ние се ръководим от нормативни документи, според които такъв тип събития не са обхванати и централата дори може да не докладва за тях. Но когато си замълчим, веднага възниква подозрението: "Те крият нещо"."

Вторият въпрос е именно въпросът за доверието. И понеже стана дума за доверие, да си спомним първомайската манифестация през 1986 година и твърденията на българските партийни и държавни ръководители, че нищо тревожно не се е случило. Да си спомним, че България е единствената държава, която допусна да има втори пик на радиоактивно замърсяване на млякото и месото след аварията в Чернобил, защото беше прикрита или манипулирана разпространената информация.

Ето един недостатъчно известен факт от онова време: След аварията в Чернобил експертите съветват замърсената трева веднага да се окоси и да се складира на защитено място, докато се намери решение какво да се направи с нея. Това не се случва. Следващата година започват да захранват животните с това сено и от замърсеното мляко и месо се получава втори радиационен пик, който физиците нарекоха "Българският Чернобил".

Доверието означава това: колкото и неприятна да е истината, да я съобщиш. И да поемеш отговорност. А не да заявяваш: "Случаят е неприятен, но няма негативни последствия нито за хората, нито за оборудването".

Защото това може и да не е така. Един от най-компетентните експерти по ядрени реактори в България - проф. Георги Касчиев, физик с десетилетен стаж в областта на рисковете, свързани с ядрените реактори, научен ръководител на пуска на 5-и блок, пръв съобщи за инцидента с изтичането на радиоактивна вода в рамките на херметичния обем на блока. Той нарече случилото се "тревожно", а анализът му е следният:

“Не е вярно, че парогенераторът няма как да се повреди, защото противно на твърденията на г-н Николов корпусът му няма наплавка от неръждаема стомана отвън.

Не е вярно, че ако реакторът не работи, водата не е радиоактивна.

Не е вярно, че персоналът не е поел допълнителна доза. Извършена е непланирана операция и тя е свързана с облъчване. Имам информация, че веднага са повикали една от външните фирми и те също са поели доза от натоварването.

Не е вярно твърдението, че всичко е изчистено. Няма как да стане това - има фланци, гайки, шпилки и прочее детайли на недостъпни места, които е невъзможно да бъдат почистени. Тъй като тази вода е с високо съдържание на борна киселина, това я прави много агресивна по отношение на метала. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия. В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели и това също е тревожно.

Не е възможно да се достигне до централната част на горния блок на реактора, освен ако не решат да демонтират всички многобройни компоненти, които са отгоре, и да се доберат до този полусферичен капак. Но аз не мога да си представя как ще почистят всичко. Това не е възможно.

Впрочем, какво каза изпълнителният директор Валентин Николов с твърдението, че не били 30 кубика, а 8? Моята информация, повторно проверена, е за 25-30 кубика. И 8 да са, това също е много. Освен това има ли граница, до която опасност няма? Ако изтекат 200 кубика, пак ли ще е безопасно? Няма такава граница, всеки теч от първи контур носи риск.

В същото интервю Валентин Николов каза, че виновният бил отстранен. При положение, че смените са от няколко десетки човека, не е възможно един да е отговарял за всичко."

След изявлението на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" и преди да стигна до най-важния от всички изброени проблеми - професионализма на операторите и тяхното отношение към безопасността, ще се върна на темата за доверието. Става дума за онази дължима почтеност към всички нас, която не филтрира, не манипулира и не прикрива информацията, особено по такава чувствителна тема, каквато е ядрената безопасност и радиационната защита. Живеем в 2024 година, а не през 1986-а.

Темата - с цялата ѝ сериозност, коментира и председателят на АЯР Цанко Бачийски:

"Това, което се случи, ни кара да вземем по-сериозни мерки. Да обърнем внимание на оперативния персонал, че няма нищо маловажно в тяхната работа. Когато вършиш нещо, трябва да си даваш сметка за последствията от това, което правиш. Това ще е отразено в нашия анализ. Ще вземем сериозни мерки. Няма да остане само с "не правете повече така"."

Дали ще бъде отнет лицензът на тези оператори или не - предстои да научим. Кой обаче би ги сменил, след като специалистите констатират остър недостиг на квалифициран персонал и видим спад в подготовката на специалисти по ядрена безопасност и радиационна защита.

"Ситуация", "инцидент", "грешка", "небрежност"…

В публичните изявления на всички отговорни лица, които се произнесоха по темата, личи внимателен избор на понятия, с които - в зависимост от йерархичната позиция на говорещия, случаят бива назоваван "събитие", "ситуация", "инцидент", "грешка", "небрежност"… Беше използван и типичен манипулативен трик от страна на министъра на енергетиката, който - с изявлението си, че нямало замърсяване на река Дунав - опровергава нещо, което никой не е твърдял.

И последният от всички въпроси: Въпреки че в момента официалната позиция на АЕЦ "Козлодуй", на АЯР и на Министерство на енергетиката е, че "няма замърсяване, което да предизвика негативни последици", трябва ли да чакаме това да се случи, за да започнем да анализираме причините?


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 58 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    81 8 Отговор
    Човешка небрежност няма има обаче течащи радиоактивни дефектни американски касети с ядрено гориво
  • 2 Гай Турий

    71 3 Отговор
    Далавераджиите на ГРОБ и ПП навлекли се в АЕЦа са за съд и затвор. Като отговорни управляващи там подлежат на най-строги наказания по гл. І от НК!
  • 3 Име

    74 4 Отговор
    Преди малко отворих в интернет. Същия проблем от 2013. Класифициран като теч в дренажа. Някой каза по тв "АЕЦ е прежален". Затова бели експепиментите. А ако се наложи спешно изключване на реактор, как биха реагирали новите пръти? Тези хора не знаят какво правят и стават опасни.

    Коментиран от #34

  • 4 Сталин

    52 5 Отговор
    Сега л@йноморието ще бъде обогатено и с радиация, честито на печелившите които са там в момента и тези другите мазохисти които ще идат там лятото
  • 5 Ами

    72 4 Отговор
    Случи се това че инсталираха американска демокрация на една пробита фирма в АЕЦ и се почна?
  • 6 Гост 2

    98 5 Отговор
    Чешкия АЕЦ щеше да фръкне за малко от горивото на Уестингхаус и веднага го извадиха. В България слугите на Козяк ГЕРБ и ППДБ си правят експерименти с живота на българския народ
  • 7 гражданин

    61 2 Отговор
    Валентин Николов е калинка от ГРАБ !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 новото хамериканско гориво

    55 5 Отговор
    фирмата има богат опит от фукушима
  • 10 един

    52 8 Отговор
    Най-вероятно това е умишлен саботаж/както при Павец-Чаира/,за да се отвори необходимост от строителството на 7 и 8 реактор, което строителство ще бъде възложено на американската страна,и ще започне едно голямо крадене,та чак в Кремъл ще усетят,а това е и шанс Пеевски да пробва отново да се освободи от санкциите а Борисов въобще да го отмнинат!Това е цялата игра!

    Коментиран от #25, #31, #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вава

    17 0 Отговор
    Иначе избушване на хермозоната, избушване на АО и отвън изкарване на стария ПГ и вкарване на новия. Кой ще Ви го позволи?
  • 16 Село Хърлец ,обл.Враца

    37 3 Отговор
    Нали искате гориво от сащ
  • 17 Цонка Ганчева

    9 14 Отговор
    На крив ядрен лобист прътите му пречат.
  • 18 Уестин хаос

    43 2 Отговор
    На малоумните лъжливи некадърни прости и страхливи политически назначени безотговорници управляващи ядрени процеси не може да се вярва. Играят си със съдбата на една малка част от хора останала на територията наречена България. Очевидно лъжат.Заблуждават брутално . Били отстранили отговорните лица. Подобно обяснение е недопустимо. проблема не е в това. Проблема е в самите лъжци,които бягат от отговорност. Не им пука. Притеснително е подобни индивиди да управляват ядрена електроцентрала. Цяло чудо е ,че все още не е станал необратим инцидент. Проблема предизвиква загриженост и тревога в хората,защото виждат с какви лъжци и некадърници си имат работа. Както казват някои ,,Има такива негодници".,поради което Денят ще дойде ! Обясненията на тези лъжци,няма да имат никакво значение. А от тези лъжци зависи съдбата на територията и съдбата на всичко живо върху нея. С тях ,всеки ден е подарък чудо.. Да видим до кога.
  • 19 ТОЗИ АЕЦ

    7 22 Отговор
    ЗАПРИЛИЧА НА СТАР МОСКАКЛ 408
  • 20 в България няма хора компетентни ,

    30 3 Отговор
    които могат да управляват и поддържат в безопасност тази или която и да е ядрена централа ,без руските ядрени специалисти тази централа е тлеещо буре с барут и трябва да се затвори до по добри времена докато не е станало фатално късно за цяла българия

    Коментиран от #33

  • 21 Кой е ТОЙ?

    33 2 Отговор
    Този Николов уволни една медицинска сестра, защото си позволи да каже, че в централната резултатите от медицинските изследвания са такива, каквито каже ТОЙ!!! А ТОЙ е човек на ...КОЙ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 не забравяме

    25 1 Отговор
    Ако народа не е уведомен за опастност от АЕЦ -а, то разлика м/у комунистическия режим от 1986 /Чернобил/
    и сегашните "ценностни демократи"е нула "0 "!
  • 24 От чужбина

    10 17 Отговор
    Това вече си е чиста проба информационна атака срещу АЕЦ-а. Вижте от кои идва атаката, вижте им имената. НЕ са толкоз български. Това дето министъра ви казва, че няма замърсяване на р.Дунав е практически стандартно съобщение, по простата причина, че р.Дунав е източника на охлаждаща вода. Изобщо НЯМА изтичане на радиоактивни вещества в природата. Няма повишена радиация. Дори вътре в херметичната зона най-вероятно няма повишение. Много от вас може да не вярват, но питайте тези които работят там, ама точно тези дето влизат вътре в тази зона, в тези помещения. За да се почисти обаче наистина ще трябва работа и тогава вече персонала ще вземе някакви дози. Не забравяйте, че дозовото натоварване се следи стриктно. Ако се наложи някой да работи в среда където може да вземе по-висока доза от дневно-допустимата, то това става само с негово съгласие и с разрешението на началниците. Има стриктен ред за допускане на по-високи дози, но това рядко се прави защото рядко се налага. Наистина случая не е от такава важност, че да се занимава обществото с това. Проблема си е изцяло вътрешен. Повярвайте ми, намирането на някакъв боклук в хляба или в буркан с лютеница е по-голям проблем, защото директно може да повлияе на здравето на някого. Повярвайте ми, онези дето пребиха шофьора на автобуса до село Карлуково са по-голям проблем за държавата като цяло.
  • 25 Русофилчо

    5 26 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    И аз казах, че е саботаж още в началото. Извършен е обаче от руска слуга.

    Коментиран от #30

  • 26 Отстрани

    21 2 Отговор
    Спомням си как разкарваха като маймуна Херо Мустафа в централата, която е стратегически обект , нещо което е абсолютно недопустимо....резултатът е налице.

    Коментиран от #27

  • 27 димитровски пионер

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "Отстрани":

    Организираните посещения в АЕЦ-а никога не са били нещо необичайно. Навремето даже правеха екскурзии за децата.
  • 28 ежко

    29 1 Отговор
    Абе генералният директор е инженер-баничар.Каквото са му казали подчинените му -това е повторил като папагал.Той не е специалист.Не е експерт.Не е и компетентен.Компетеб=нтен се става на обекта, той от началото на назначението си сигурно не си е излизал от кабинета.Там е за заслуги към ГЕРБ и по-специално към Боко.Заедно източваха Софийска община докато Боко беше кмет.Ама е нормално -избрахте си бивш престъпник да ви управлява -търпете си го!
  • 29 Гръч

    16 1 Отговор
    Не съвпадна ли този проблем с американското гориво второ качество..?Нещо става горещо и много съвпадения, някой ще изплюе камъчето накрая и е редно народа да тръгне с тоягите да бие,кво се е удремал ще му гръмне аеца под носа...егати и заспалия народ
  • 30 лиз ач евроатлантик

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Русофилчо":

    Кои точно са руските слуги,тия дето подариха руските реактори и сега ще купят хамерикански за 30млрда $?
  • 31 Султан бин Салман бин Абдулазис Ал Сауд

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    За това и юдеите продължават да нагнетяват страх в обществото. Не слушайте тази комунистка-юдейка Барух.
  • 32 Огледалце огледалце на стената

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Дори това няма да стане , ами просто ще ни изключат и АЕЦ-а и оставаме в калЪ на доизживяване. На тях им трябва територията ни , не хората.
  • 33 пенсионерски клуб "Карма“

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "в България няма хора компетентни ,":

    Колко ти плащат господарите оттатък голямата вода за да повтаряш тези мантри?
  • 34 Новите американски пръти са

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    в 5 реактор, а течът е в 6.