Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 19:34 3 374 75

Токът от новите реактори ще бъде по-евтин от този от ТЕЦ-овете

  • иван хиновски-
  • ток-
  • аец-
  • вец-
  • електричество-
  • енергетика-
  • аец козлодуй

Не виждам никакво противоречие с европейските директиви, каза Иван Хиновски

Токът от новите реактори ще бъде по-евтин от този от ТЕЦ-овете - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„При добра организация е постижимо завършването на проекта за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” през 2033 г. С американски и европейски компании такъв проект не може да се реализира непрозрачно”. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Той припомни, че за строежа на Осми блок на ядрената ни площадка е необходимо да има допълнителен ОВОС. „Процедурата изисква ОВОС за втори блок, който да се изгради там”, поясни той.

„Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” биха стрували между 5 и 7 млрд. долара. Това е между 120 и 150 евро или долара на мегават час. Това е под цената на една ТЕЦ с отчитането на разхода за вредните емисии”, каза буквално Хиновски без да се поясни дали сметките му са в евро или в долари за мегават часа.

Той обясни, че топлоелектрическите централи са важни за енергийния баланс, но: "тази технология си отива, както си отидоха парните локомотиви. Въглищните централи в следващите 10-20 години ще имат много важна функция докато се изградят ядрените централи”.

Според него не бива да се бърка акциза, който България настоява да получава от преноса на газ през наша територия, това не са транзитни такси. „Всяка страна е суверенна да определя допълнителни акцизи за енергийни услуги, които тя осъществява. Не виждам никакво противоречие с европейските директиви, това не е промяна в договора за транзит”, каза Хиновски по повод сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за новите енергийни вноски върху транзита на газ. „Това е акциз за енергийна услуга”, защити предложената такса енергийният експерт. "Суверенно право на всяка една страна е да променя на своята територия такси, акцизи и мита", повтори Иван Хиновски.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИК маша на ШИШИ

    15 51 Отговор
    Вместо да наливаме пари в тези кюмуржийници да строим модерни АЕЦ 🇺🇸✌🏻
  • 2 Тодор

    68 9 Отговор
    Мечтател.Платен.

    Коментиран от #60

  • 3 ✌🏻🖕👆🏻

    17 24 Отговор
    Утре ще накажем хартиенната мафия.

    Коментиран от #17

  • 4 🇧🇬🇮🇱🇺🇸

    15 54 Отговор
    През социализма са имали режим на тока, учили са на свещи.

    Коментиран от #46, #62, #71, #75

  • 5 Фен

    76 7 Отговор
    Е кой ти каза, колко ще струват реакторите, та да сметнеш цената на тока бе, "експерт"!?

    Коментиран от #32, #55

  • 6 Бегай бе мухъл

    63 6 Отговор
    Никога няма да бъдат построени. 30 години приказки. Оставка и затвор.
  • 7 илюзорна реалност

    50 4 Отговор
    ЩЕ ЩЕ...все ще бъде ама друг път всичко е предизборни обещания...като минат изборите всичко остава на обещания и почват статиите как много искали да строят 7 и 8 реактор ама не им давали...народеее толкова елемнтарно ви управляват по телевизията и "инфомационните"хибридни сайтове!!!
  • 8 🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎

    17 12 Отговор
    Ако са искали комунистите от БКП да са завършили АЕЦ Белене, а защо не го довършихте другите ?

    Коментиран от #26

  • 9 Вие сте бунаци

    11 58 Отговор
    Руските компании са източник на корупция и непрозрачност. Не трябва да участват в изграждането на АЕЦ!

    Коментиран от #13, #18, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бесен-_ Язовец

    40 9 Отговор
    Нищо говедарско няма да се строи в България всичко приключи следващаото правителство ще прекрати незаконния договор на сглобката.
  • 12 горски

    29 4 Отговор
    И този го купихме... преди друго разправяше....
  • 13 все едно

    37 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вие сте бунаци":

    американските не са. Бегай, явно не си работил с американци.
    А тоя Хиновски винаги се е лепил, където има келипир. Замисли се, сега защо се е превърнал в говорител на "красотите на проекта".
  • 14 Не е вярно

    35 5 Отговор
    Не може един реактор струващ 30 милиона долара с оборудване, цени на Запад, за българска оферта, можем да гадаем?, 2 реактора 60 милиона долара, да подаряват евтин ток? Не знаем договор, проекти, разрешителни, лицензи, ценови параметри. За сравнение АЕЦ Козлодуй производствена цена 5 стотинки силоватчас, ТЕЦ2 без изкупуване на фалшивите квоти, 7 стотинки киловатчас. И вместо Продажниците, да настояваха ТЕЦ2 да не изкупува квоти, защото е намалила емесиите с около 60%, няма друга държава и ТЕЦ в ЕС, намалили емисиите с над 50%, максимум 30%, продажниците закриват единствената НЕЗАВИСИМА от чужди ресурси централа. 120 милиарда лева за стара технология на Уестинг 2-ро поколение, реактори Белене 3-то поколение, проблемни реактори и горива. Китай 15 г. се мъчеше с реактор на Уестинг, накрая смени частите на почти целият реактор, за да тръгне. Дреме ви за Българския народ. Оставка и закриване на всички отровни и неефективни перки и фото.
  • 15 Дрън дрън

    38 5 Отговор
    Какви реактори бе? Пъро виж цената? След това си спомни какво стана със самолетите? Фащ само вземат парите и нищо не дават. Още повече вече отиват към банкрут и няма да вземем нищо.
    А дори и да се вземат някакви реактори, то ще се пуснат да работят чак след 2040-та година. Така че, трай конйо за декана трева.
    Понеже са тъпи, искат всичко да е американско. Сащ са едни некадърници и мошенници. С сглобката парите ще даде и после дим да ги няма. А ние ще.плашаме ток, 10-кратно по-скъп. Това е демокрацията, много по-зле от социализма. Тогава , 1980-та г, 1 КВт/час струваше 2 ст. А днес тези какво правят и какво искат? В днешната система всичко е мафия, лъжа, измама, дивотия ...
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 5 Отговор
    Лъжи на Килограм
  • 17 анализатор

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "✌🏻🖕👆🏻":

    Няма да стане, при хартията не се използва флашка !
  • 18 От руските

    30 3 Отговор

    До коментар #9 от "Вие сте бунаци":

    Козлодуй и ТЕЦ2, печалбите миналата година са 8 милиарда в хазната. От ТЕЦ1 и 2 освен безобразно високи цени при Костов, друго не видяхме - добре че беше микса от тецове и АЕЦ, да компенсира грабежа от САЩ централите.. От закритите руски 2-реактора Пръмова Кунева, изгубихме за 30 г. 90 милиарда лева от продажба ток.

    Коментиран от #22

  • 19 А ти си л@ й

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "Вие сте бунаци":

    Н ар. Глупчо, какво си вилял от фашистанците? Само лъжат, вземат пари и кръв макарон... Така и с тези реактори. Нищо няма да дадат.
  • 20 ТОКИЖИЦА

    8 7 Отговор
    Енергиен мафиот
  • 21 60 милиарда долара Поправка

    17 2 Отговор
    Поправка, не 60 милиона. 120 милиарда лева, за 2-реактора, стара технология, с проблемни реактори и гориво. Грабежът на века.
  • 22 Няма ли да се осъди?

    24 2 Отговор

    До коментар #18 от "От руските":

    .." От закритите руски 2-реактора Пръмова Кунева, изгубихме за 30 г. 90 милиарда лева от продажба ток."
    И да гние доживотен тази овца? Продажна мърша...
  • 23 Милен

    15 2 Отговор
    Е па ние от къде да знаем колко ще ни излезе строителството на новите блокове в "Козлодуй" да не би да има държавна поръчка? А и за "експертина" да кажа нещо дизеловите локомотиви измастиха парните щото са по-ефективни а не защото на парните им беше наложено да плащат такси за въглеродни емисии 😂😂😂😂
  • 24 Ветеринарен психолог

    14 1 Отговор
    Ние докато ги направим тия реактори ,едно че след 30 години белите хора ще ползват евтин ток от луната ,и второ ще потрошим много милиарди за нещо ,което след 30 години ще е безполезно.
  • 25 Ццц

    22 3 Отговор
    Лъжи и пропаганда от Посолство БГ.Убиици и крадци Пп Киро простака небългарина.
  • 26 Ддд

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎":

    Не са разрешили от сащ ,30бгодини сащ управлява демокрацията
  • 27 Хиновски много лъжеш в сметките!!

    25 2 Отговор
    Хиновски много лъжеш, става дума за много милиарди пивече да плащаме!!! Спри да лъжеш Хиновски!!
  • 28 Ритам от смях

    13 4 Отговор
    Хиновски дали може да си по т@п?
  • 29 2212

    20 3 Отговор
    "Суверенно право на всяка една страна е да променя на своята територия такси, акцизи и мита", повтори Иван Хиновски.
    Е то договорите за какъв чеп се подписват?
  • 30 политкоректно изказване

    20 2 Отговор
    Това е най-голямата ви глупост, г-н Хинковски! Защото още не знаем колко ще ни струват американските реактори, не знаем кога ще са построени, не знаем колко ще ни струва горивото и не знаем каква ще е цената за тон емисии на ТЕЦ-овете към момента на пускане на бъдещия реактор!
  • 31 либерализация

    13 3 Отговор
    Има един по-важен въпрос! Колко ще плащат българсските потребители за тока? Защото при либерализирания пазар, цената ще е такава, каквато е на Европейската енергийна борса! Независимо от производствената цена! Тогава идва въпросът защо да харчим десетки милиарди за нови реактори? Това са все пак народни пари!
  • 32 Хрис

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Този тип реактори са 2-ро поколение, произвеждани през 80-те години на ХХ век. Корпорацията с която е сключен договора за последните 30 години е въвела в експлоатация само 1 (един) реактор, строежът е продължил над 10 години и е струвал 13 млрд $. Понастоящем,.реакторите които се строят са от3 и 3+поколение.
  • 33 Обаче

    14 2 Отговор
    Токът ще е по-ефтин само ако реакторите са държавна собственост, ако не са или са на концесия цената ще е над световно пазарната и над локално пазарната. пример ЧЕЗ Нефтохим Американски ТЕЦ ...
  • 34 гневна

    17 3 Отговор
    Ами, хайде да ги построите първо, да ги пуснете в експлоатация, да започнат да произвеждат ЕВТИН ток, пък ЧАК ТОГАВА да мислите за закриване на ТЕЦ-овете ни. А не сега да изпоразрушите всичко, което ни е останало, пък да чакаме /някой слънчев ден ЕВЕНТУАЛНО/ да ..."се подкваси морето"...
    Пфу, нещастни продажници.
  • 35 И още Борса ток!

    13 2 Отговор
    След 3 месеца продажниците изпращат ЕРП-та на борса ток, без да има срокове от ЕС - няма, няма дати и срокове в Директивата на ЕС за борса. Финт на ПП е, че потребителите ще са от 2026 на борсата. Реално сме на борсата след 2 месеца, след като ЕРП-та са. Какво става, миналата година декември 2022, 50 ст. киловатчас без акцизи и ДДС на борсата, ЕДИН ЛЕВ с данъци и акцизи. Кой ще покрие тази разлика,КОЙ? според ЕС ако фонд за енергийна сигурност покрие разликата, това е забранена държавна намеса, и колко години този фонд ще покрива разликата? Ще профукат през зимата парите от фонда, профукаха 8-9 милиарда от него, вече. Този фонд не е бездънна яма. Този елит не мисли за хората. Сметнете далаверата Уестинг, 120 милиарда лева 2 реактора-не знаем със сигурност крайна цена, комисионна 5% - 7 милиарда лева, разбрахме ли колко ще прибере ПП, затова на Записите говореха за островчета.
  • 36 Милен

    18 1 Отговор
    За централа у Белене цената беше около 10млрд. Лева за два реактора при положение, че вече сме платили около 1/3 в лева, тогава ни убеждаваха, че няма смисъл да я строим. Сега този еспертин ни убеждава, че трябва да платим още около 15 милиарда в евро и това е изгодно, та на кое да вярвам , че около 7 млрд. Лева са по-малко от 15 млрд евро при положение, че не на практика не знаем колко реално ще ни излезнат новите блокове в Козлодуй?

    Коментиран от #48

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сатана Z

    10 2 Отговор
    Дори и да има парите,в което се съмнявам,България няма нито материалната ,нито техническа база за подобен мащабен проект.Та,кой ше строи реактора с този материал ,с който разполагаме?

    Коментиран от #39

  • 39 Ахаа,.

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Сатана Z":

    Скок щеше да строи (уж) Беленето?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Това е безспорен

    2 2 Отговор
    Факт.
  • 42 Ддд

    13 2 Отговор
    Въпросът е защо българина ще строи реактор и после да копува от борсата.Жалка робска история .
  • 43 Ламбо

    7 1 Отговор
    Рибата в морето , а на нас олиото в тигана ни изгоря .
  • 44 уйко калеко

    10 1 Отговор
    Не знам защо е нужно да се ,,ХОДИ,,ДО АМЕРИКА след като един път се опарихме със самолетите,Франция е много по близо от САЩ и освен това е най развитата страна по отношение на ядрената енергетика.Ако бяхме избрали РАФАЛ НАВРЕМЕТО, ЩЕШЕ ДА СА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ ПОНЕ ОТ 1,5 ГОДИНИ.Въобще правена ли е обществена поръчка за новите блокове в КОЗЛОДУЙ.
  • 45 Сандо

    15 1 Отговор
    Иван Хиновски е един от най-неприятните плонжьори пред новите ни партньори.Но иначе е прав за цената,макар че и на тия от Белене щеше да е по-ниска.Ама и той от тоя пусти слугинаж даде своята лепта да не се реализира проекта.А сега хвали,та се къса,щастливецът ... .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Пак неразбрал

    16 1 Отговор
    Преди 15 години коментираха ,че ако построим Белене цената на тока ще бъде 120 ЛЕВА / МWh и ще бъде непродаваема.Сега предлагат двойно по-висока цена - ... и това било евтино.
  • 48 уйко калеко

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Милен":

    БЕЛЕНЕ е замислен като проект още през 1980 година и ако бе осъществен до 1995 г тогава цената му щеше да е може би 10-15 милиарда лева.

    Коментиран от #51, #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ха,ха,ха

    6 2 Отговор
    Преди да се качиш на магарето не казвай чуш
  • 51 Милен

    12 1 Отговор

    До коментар #48 от "уйко калеко":

    Е па 15 млрд. лв повече ли са от 15 млрд. долара или евро? При положение, че си платил около една трета от цената до момента колко по-изгодно е да се откажеш от този проект и да подхванеш нов от нулата? Има ли някой в момента да каже колко точно ще ни струват новите блокове в Козлодуй или просто гадаене?

    Коментиран от #58, #64

  • 52 Милен

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "уйко калеко":

    И още нещо тия 10 млрд. ни ги беше обявил баце и според неговите иксперти туй беше много неизгодно а той май управляваше поне десетелитие след обявената от теб година.
  • 53 ЯМБОЛИЯ

    0 12 Отговор
    Закривайте миризливите ТЕЦ-ове.
  • 54 Иван Хиновски

    6 1 Отговор
    Но като начало сме поели ангажимент до края на 2026г. да затворим пети и шести блок на АЕЦ козлодуй, както и държавната ТЕЦ Марица 2.

    Коментиран от #69

  • 55 35 милиарда долара

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    казаха за 2 реактора,но не казаха ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО КАКВО ЩЕ ГО ПРАВИМ,САЩ/Канада/ще си го прибират ли,като руснаците или ще правим касетъчни бомби с уран?
  • 56 Коч Ина

    7 0 Отговор
    Шегаджия. Разчита дотогава или да е опънал петалата, или да е на Бахамите
  • 57 защо не кажете

    6 0 Отговор
    в коя година се очаква да са изградени, както и докато изграждаме, а вече сме затворили толкова пречещите ТЕЦ какво правим-режим на ток , внасяме и плащаме по-скъп , какво!?
  • 58 уйко калеко

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Милен":

    Не знам на колко години сте,но ще припомня реда на ,,ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ПРЕХОД,,.Първи бяха куфарчетата с долари раздадени от ЛУКАНОВ ,после мораториума върху външният дълг наложен от него и 1990 г,беше замразен проекта БЕЛЕНЕ.Последва 1992 г при първото правителство на СДС с разбиването на българското земеделие чрез така наречените ,,ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ,,.Трябва да се отбележи и първото ограбване на държавни активи чрез боновата приватизация пак през този период.Да отбележим и 1996г с 3000 лв курс на долара .Идва 1997-2001 г с правителството на КОСТОВ и окончателното разграбване на държавата от костовата приватизация.За царското правителство 2001 -2005 год пълен провал,2005-2009 г управлява ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ (БСП,НДСВ,ДПС) С ПРЕМИЕР СТАНИШЕВ.Интересното при тяхното у-е е,че поемат при брутен външен дълг 11,7 милиарда евро ,а го издават на първото правителство на БОКО на 37 милиарда евро.(само да вметна,че БСП са най големите привърженици на АЕЦ БЕЛЕНЕ ама само на думи)ЗА СТРОЕЖ НА КАКВА АЕЦ МОЖЕ ДА СТАВА ДУМА ПО ТОВА ВРЕМЕ.

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Интерес

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор":

    Работил е като консултант за световни компании като „Уестнгхаус”, „Сименс”, „Фраматом”, „Газ дьо Франс” и ЕБВР.
  • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Хиновски, душицо....АЕЦ не е вечен! През 1980 г. цената на деактивирането на 1 тон от конструкция на АЕЦ струваше 1 милион долара....Сега е поне двойно по-скъпо. За сведение: 1 кубик обикновен стоманобетон (основен материал в АЕЦ) тежи 2 тона и половина...., а са няколко ХИЛЯДИ кубика за 1 реактор...Тези разходи никога не се калкулират в цената на тока от АЕЦ!

    Коментиран от #65

  • 62 Ники

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬🇮🇱🇺🇸":

    ЕвроСороскиГендар
  • 63 Тц тц тц

    9 0 Отговор
    Само да попитам нещо...до 2033-та на тъмно ли.ще стоим?!Защо сте такива безмозъчни?!През 2026-та тецовете ще затворят заради вас,а това я го построите...я не!Седем години не е ли прекалено да сме без ток?Какво ви направихме,че ни наказвате така?!Що не се разкарате просто?!
  • 64 Бивш канадец

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "Милен":

    В момента има една такава централа - АЕЦ "Вогъл" в щата Джорджия. Цената и е $39 млрд, и то без горивото. Плюс 27 месеца закъснение на изпълнението. Нататък смятай колко ще ни струва. А гадните руснаци ни предлагаха Белене срещу 6.7 млрд евро (около $8.3 млрд). Ама сенатор Маккейн наби кофата на Тиквата и се простихме с евтинийката.
  • 65 От чужбина

    5 2 Отговор

    До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Може и такива да са цените, не ги знам. Само,че такова нещо ДЕактивация практически няма. Към настоящия момент човечеството НЕ е открило промишлено приложим метод за премахване на радиоактивност. Ако някой се навие да плаща ще се наредят безброй фирми интересчии да вземат парите и този бетон ще се кърти, раздробява, пресява и каквото се сетиш могат да го правят ЗА ПАРИ. В действителност няма как да премахнат радиоактивността. Единствения и разумен метод е да се оставят тези съоръжения така докато радиоактивността в тях спадне по естествен път /период на полуразпад/. Естествено нивото на радиоактивност в различните помещения е различно и това би позволило подобна сграда/конструкция да се разрушава на части, но това след ... примерно 50-100 години след извеждане от употреба. И понеже подобни съоръжения са радиоактивни за много години напред, не е много морално да оставим нашия радиоактивен боклук на децата и внуците си да се оправят с него. За това поне можем да използваме тези съоръжения колкото може по-дълго. От тази гледна точка затварянето на старите 4 блока на Козлодуй е направо престъпление. Изобщо цялостното това направление в промишленоста да се произвеждат неща, вещи с кратък срок на употреба е пагубно за природата, за планетата защото изчерпва невъзвръщаеми ресурси.

    Коментиран от #70

  • 66 М3 голд

    5 0 Отговор
    Много писане, за нищо. Напишете:
    Кои компании ще изграждат реактора?
    Къде, колко и изобщо има ли действащ техен реактор накъде?
    Каква е цената?
    Какво гориво и на каква цена ще пристига?
    Какво ще става с отпадъка?
    Каква е цената на монтаж на наличните руски блокове?
    Ето тази информация е важна за България и за нас.
    И моето мнение: с политическо заслепяване, управляващите ще ни натоварят с допълнителни над 40 млрд лв, за да угодят на посолствоТО.
  • 67 Сталинист си

    3 0 Отговор
    Давай по комунистически: мъчете се сега но вашите правнуци ще живеят в комунизма!
    Тая песен я знаеме и не искаме да я слушаме отново.
    И кога ще стане това? След 30 години, може би!
  • 68 е тва е

    2 0 Отговор
    токът от новите реактори ще е без пари, а през зимата, всеки който се топли на ток, освен че ще му е безплатно, но и ще получава ваучер за почивка в планински курорт.
  • 69 Приехте го

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Иван Хиновски":

    Незаконно, без консултации и дебати, анализи с партньорите и публични дебати. На 22 юни 2022 г. правителството на Петков, пада. По закон на 2 август 2022 г. трябва да предаде властта на служебното. На 1 август Василев изпраща ПВУ с негов подпис да ЕКомисия за затваряне на ТЕЦ2 и изпращанена борсата на потребителите. Един ден преди да даде властта, та колко е законен подобен Акт, е под огромно съмнение, и в качеството си на какъв? Служебното, ако не греша са договорили срок 2038 г.. Няма и срок за изпращане на потребителите на Борсата за ток. НЯМА. Слугинажна самоинициатива, на един слугинажен индивид, за да закърпи дефицита от 3%, и да ни вкара в еврото, без провеждане на ЗАКОНЕН РЕФЕРЕНДУМ, МС няма право да забранява Референдуми и срещу волята на народа. По този повод ще се опитат чрез ERM2 да ни пробутат цифровото евро, в който ни набута подло Борисов, много е важно да излезем от ERM2, веднага, дори да се инициира референдум, преди 2 г. членство в него. Гледайте изслушване на Сенат, сащ посланик, по отношение на България и картината е сглобена.
  • 70 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "От чужбина":

    ......явно за теб хамериканците не са "човечеството"...... За информация, деактивирането се извършва чрез промиване на раздробения материал с борна киселина.
    За "затварянето" и т.н.:.......Реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй са дефектни. В този случай за да замажат гафа на БРАТУШКИТЕ, нашите политици с Ив. Костов разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева, тогава изврънка и пари за това от европейците.
    България за Козлодуй получи първите произведени реактори ВВЭР-440 в знак на "братска любов"!!....за следващите бройки конструктивният дефект бе отстранен. Как си представяте бастисването на 440 МЕГАВАТОВА енергийна мощност, и то не е една , а са цели 4 (четири)... ако няма непосредствена опасност от радиоактивно замърсяване?
  • 71 Комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬🇮🇱🇺🇸":

    хамериканци и еврей ще ти направят реактор,озад да реагираш по често.
  • 72 Хиновски, престани да Лъжеш!

    1 0 Отговор
    Цената за два нови реактора от не доказан производител е толков висока, направо е Четворна, не двойна!!!! Тази Реактори ще са Грабежа на Века, ще надминат по грабеж поръчката за Ф-16!няма да сме живи да видиме тея, рвактори да заработят??? 35 милиарда Долара за два реактора!! Хуновски, ти си Алчен Лобист и лъжец!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Грр

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬🇮🇱🇺🇸":

    Сега като не ти спират тока защо има клошари който живеят бездомни на улицата? Защо постоянно има клипове на хора който за неплатени здравни осигуровки не им оказват безплатна спешна помощ и с разкъсани ръце им искат да си заплатят за да ги зашият . И защо след като сега сме много добре сме на първо място в Европа по смъртност и на последно в Евросъюза по заплати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове