Last news in Fakti

30 Юни, 2024 05:52 1 854 18

Няма по-страшна примка от омразата

  • омраза-
  • разбиране-
  • общество

Да се опитваме да проявяваме разбиране, дори снизхождение, но да зачитаме другия

Няма по-страшна примка от омразата - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В различни времена и епохи, човешката мъдрост се е издигала до големи и трудно постижими върхове. Едни от най-мъдрите човешки слова, изричани някога, са тези събрани в сборника Дхармапада. Дхармапада е името на санскрит или на езика пали в Древна Индия е Дхаммапада. Това е една малка, но твърде силна и съществена част от словата на Сидхарта Гаутама - Буда, основателят на религиозното учение, наречено будизъм.

Тези мисли са изказани по различен повод и пред различни хора, преди повече от 2500 години, а актуалността им през вековете остава същата и до днес.

Там срещаме следната мисъл: „Няма по страшен огън от страстта; няма по-страшна примка от омразата; няма по-страшен капан от глупостта." На нас не остава много, освен да възкликнем - Какво невероятно сравнение и колко валидно е то и към настоящия момент!

Примката на омразата стяга все по-здраво целокупното човечество и българите също. Защото омразата не е друго освен примка и колкото повече дърпаме, толкова повече тази примка се затяга... около собствената ни шия. Дали хората ще се осъзнаят какво се случва, дали ние българите ще се осъзнаем? Кой ни кара да се ненавиждаме и мразим един друг, да се разделяме помежду си, по всякакви линии, признаци и особености?

Кой ни кара да мразим другите Русия, Украйна, САЩ, ЕС и т.н.? Негативизмът, недоверието, злословенето, се превърнаха в лесен и евтин начин за печелене на внимание и популярност. Едно криворазбрано критично мислене, което от аналитично и конструктивно, се изроди в безцелно и деструктивно, изроди се в хейтърство – омраза. И многото огромни социални и всякакви други мрежи, които мултиплицират всичко това на мига.

Вероятно, че по-лесно е да мразиш нещо, отколкото да се опиташ да го разбереш. Изисква се много повече труд да създадеш нещо, отколкото да го отречеш. Но бих призовал към това, да не се поддаваме на омразата. Да се опитваме да проявяваме разбиране, дори снизхождение, но да зачитаме другия. Да не забравяме тези мъдри словата - Няма по-страшна примка от омразата. Ако човечеството не успее да го направи в момента, при така течащите процеси, Третата световна война е неизбежна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Храмът на обречените

    11 7 Отговор
    Индийската култура е неприложима в Европа. Нито будизъм, нито йога, нито толерантност към агресивната простотия.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    13 12 Отговор
    Аз бих разсъждавал повече над капана на глупостта. Иначе, българина не мрази толкова. Прав е по долу коментиращия, че омраза насаждат сдс. Вече 35 години не спряха да мразят комунистите. Мразя само жидовете, и тях дори толкова не мразя, не бих постъпил като германците, а по скоро като азиатците. Просто не бих ги допуснал до обществото, и няма да се налага после така зверски да бъдат чистени.

    Коментиран от #6, #11, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мислещ

    16 4 Отговор
    "Кой ни кара да се ненавиждаме и мразим?" - глупостта на примитивния разум. Спомняте ли си ТВ-шоуто "Сблъсък" на Иван и Андрей, дало негативен пример как се спори с надвикване? А пропагандираната и от медиите чалга-култура? "Войнишкият хумор" в предаванията на Слави Трифонов? Изцепките на Бареков? Безпардонността на управлявалия над десетилетие Б.Б. и арогантността на неговия събрат по хранилка Д.П.
  • 8 Индиец

    11 6 Отговор
    Примката на омразата към Русия и всичко руско отдавна е стегнала Сащ и марионетните им режими. Няма друга администрация, неистово мразеща и желаеща да налага диктата си навсякъде по света, освен американската! ... 800 бази, безброй войни, преврати, политически убииства, санкции, заграбване на чужди ресурси, неистова пропаганда. Сащ се оказаха нито умни, нито технологични. Всичко, което направиха, сега работи срещу тях.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ний ша Ва упрайм

    6 1 Отговор
    омразата .... тя ходи по хората типично за примата слязал от дървото

    Коментиран от #14, #18

  • 11 харе кришна

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    zaтова ставаш кюмюр в плазмените пещи
  • 12 Име

    0 0 Отговор
    Да си мислил като се Я прогонил.
  • 13 Аха, вторият кукундрел,

    1 5 Отговор
    дето се състезава с инженер Николов кой е по- куку! 🤣🤣🤣
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смърфиета

    3 0 Отговор
    Браво. Собствениците на шакти, да приемат хиндуизма в крищнарската му интерпретация.
  • 16 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Ти не си ли чфт случайно?
  • 17 Кой разбрал, разбрал...

    5 0 Отговор
    Омразата съвсем съзнателно и тенденциозно е налагана много дълго, чрез разпространяваните в обществото лъжи и заблуди. Така хората престават да разсъждават самостоятелно и се превръщат в марионетки на кукловоди, които съвсем умишлено разпространяват неверни твърдения, обслужващи най вече личните им интереси. Това се наблюдава навсякъде по света и се отразява деструктивно на консолидацията дори на стабилно изградени в миналото общности, но най осезателно е в страните от бившите и настоящи сателити на Москва. Целта е минимизиране съпротивителните сили на народа, които пречат на политическия елит да налага личните си интереси на цялото общество. Това не е нищо ново и е било известно на различни личности, но всеки го тълкува и прилага според интересите си.
    „По-лесно е да заблудиш човек, отколкото да го убедиш, че е бил заблуден.“ (Марк Твен)
    „Вземи на един народ историята и той след едно поколение ще се превърне в тълпа. Тълпата ще стане стадо, което можеш да подкараш навсякъде".( Гьобелс)
  • 18 Е добре де

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ний ша Ва упрайм":

    Абе с тоя голям мерак някой да вземе да те оправи, че да мирясаш най сетне! Ако сам не си помогнеш и Господ няма да ти помогне! - народна мъдрост.