Last news in Fakti

3 Юли, 2024 19:01 5 366 37

Когато олигарсите се хванат за гушите

  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • румен радев-
  • делян пеевски-
  • величие-
  • възраждане

Голямо чудене започна по повод трусовете в ДПС - и по-малко чудене по повод смехотворните свади във "Величие", а всъщност нищо чудно няма

Когато олигарсите се хванат за гушите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не само планът на Борисов е ялов. Мина времето на гангстерските олигархии. Може би идва времето на мракобесните тирании. А може би идва времето на една нова демокрация. Това изцяло зависи от усилията на гражданството.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Голямо чудене започна по повод трусовете в ДПС - и по-малко чудене по повод смехотворните свади във "Величие". А всъщност нищо чудно няма.

Защо олигарсите се сграбчиха за гушите

Буквално преди дни имах възможността да напомня едно аксиоматично положение на Аристотел. Ако върху една олигархична власт няма външен, т.е. от народа, натиск, това не е непременно добре за олигархията. Напротив: лишени от необходимостта да се сплотяват против външния враг, олигарсите по правило се изпокарват помежду си. Това с още по-голяма сила важи за днешните олигарси, които - за разлика от гръцките по времето на Аристотел - могат да съществуват единствено докато присвояват публични средства. Принудени са да присвояват все повече, тъй като самите те не умеят да умножават, а само да пилеят богатството си. Рано или късно идва моментът, в който притокът на ресурси се оказва недостатъчен. Точно тогава олигарсите се хващат за гушите, за да отклонят към себе си повече средства от другарчето.

В момента обществото в България се намира в един от своите летаргични периоди. Няма натиск от улицата върху олигарсите. И те се сграбчиха за гушите.

Направо карикатурно протича този процес във "Величие". Там се хванаха за гушите дори преди да са започнали да присвояват публични средства - сбиха се още на стартовата линия. Дни по-късно същите процеси се настаниха в средите на ДПС. Там силно изгладнелият Делян Пеевски очевидно реши да елиминира всички алтернативни силови центрове в партията, за да може да присвоява единолично поне нещо, колкото и ограничено, посредством машината за изпомпване на средства, създадена от Ахмед Доган.

Очевидно на "велможите" в ГЕРБ Бойко Борисов е обещал някакъв подновен достъп до публични ресурси, тъй като там - засега - подобни схватки не се наблюдават. Не е случайно, че всички тези хора бяха предложени за министри в проектокабинета на ГЕРБ. Това бе не само провокация към обществото, което свали точно тези "велможи" преди четири години. Това бе и обещание към самите тях: "Било, каквото било, всичко пак ще бъде, както си беше".

Ако тези проекто-министри са се хванали на това обещание, това би означавало, че те или рязко са се заблудили, или толкова са огладнели, че вече не могат да мислят трезво. Защото: дори при формирането на подобен кабинет, подпрян от ДПС и някакви плаващи (и гладни) депутати - точно ДПС и плаващите нямаше да позволят на министрите от ГЕРБ да подкарат отново на принципа "както си беше".

Освен това очевидно Борисов от самото начало не беше честен със своите. Той не искаше да поема отговорност за правителство, тъй като лично за него планът "както си беше" е напълно приложим в режим на перманентни избори и максимално раздробяване на парламента. При това положение няма никакви изгледи някой някога да смени работещите за неговите интереси регулатори, нито пък някога да се сформира мнозинство, което да рестартира съдебната реформа, след като (както се очаква) тя бъде спряна от все по-лакейски настроения Конституционен съд.

Мина времето на гангстерските олигархии. Какво идва сега?

Но не само планът на Борисов е ялов. "Както си беше" не може да се случи за никого. Мина времето на гангстерските олигархии. Може би идва времето на откровено путинските, мракобесни и фанатизирани тирании. А може би идва времето на отърсване на обществото от олигархии и тирани и заместването им с подновена демокрация. Това изцяло зависи от усилията на гражданството.

Както винаги, спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега е момента

    19 3 Отговор
    да се изпоза.....
  • 2 Град Козлодуй

    24 1 Отговор
    Олигархия мафиясана Власт в Бг
  • 3 ТаУмВзе

    22 28 Отговор
    ООоо! Соросоидчето дай нов по дойче зеле, Неочаквано добра Промивка! ХАХАХ
  • 4 Град Козлодуй

    24 3 Отговор
    спасението на давещите си е Дело на Давещите се
    по Илф и Петров
  • 5 Това е най лошо за Русия

    16 10 Отговор
    Да враждуват Улигарсите

    Коментиран от #25

  • 6 Васил

    40 5 Отговор
    Боко е пътник!

    Коментиран от #27

  • 7 Дедо

    42 5 Отговор
    Правят се на ударени и в ДПС и в ГЕРБ и във Величие. Целта им е да пробият през третия мандат на Слави и ИТН.
  • 8 Ддд

    31 24 Отговор
    ДВ слугите на олигарха и мутра Прокопиев, тръгнали да говорят за олигаси и мутри.
  • 9 12340

    25 13 Отговор
    "... Както винаги, спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се...."
    ... Що бе, генчо, цитираш руски автори?!
    ... Ах ти, хибридник такъв! :))

    Коментиран от #15

  • 10 Сатана Z

    27 33 Отговор
    Изяденият от алкохол комунист Дайнов отново доказва,че е въздух под налягане ближещ подметките на господарите си за една ракия.
  • 11 горски

    24 19 Отговор
    Пак дивотиите на Дойче Веле....Овъртат статията така,че да плашат хората с диктатури тип Путин....
    Ако толкова са загрижени за демокрацията ,германците да изолират България както го правят с Иран и Саудитска Арабия....ама не може,защото и те са същите въшлювци като нашите.Вижте как договориха Урсулата....Демокрацията /или поне думата която се използва/ е май само за баламурници...

    Коментиран от #36

  • 12 тука е така

    32 1 Отговор
    Истината е, че все повече средства се налага да се заделят за купуване на гласове при избори толкова на често, че разходите се увеличават сериозно, а приходите от общата хазна намаляват. Вече се налага да се добавят и от личните авоари, но на някои не им се дава. След като от хазната не може, така започва борбата помежду им от кого да вземат, за да спестят своите. Да, обаче на никого не му се дава, а още повече в по голямо количество от другия. При такова развитие на нещата с избори по два пъти в година скоро ще изпитат остра нужда от средства и за да прескочат границата за влизане в парламента.
  • 13 Евроатлантик

    17 13 Отговор
    Ами, ако тоя вземе да умре като Ивайло Дичев?! Кой, тогава ще ни обяснява кое е правилно и кое не?!
  • 14 Евг Дайнов?? По какъв повод включи

    26 13 Отговор
    И Путин във всочко което си написал?? Да покажеш, че си Евроатлантик? Виждаш на къде отиват Евроатлантиците Борисов и Пеевски!! Това, станаха ръсни думи!

    Коментиран от #19

  • 15 Бъркаш

    22 5 Отговор

    До коментар #9 от "12340":

    Авторите са Евгений Петров и Иля Илф, които са украинци!

    Коментиран от #23, #35

  • 16 Тревога

    27 2 Отговор
    Тресе се депесарската кочина! Отваряйте чекмеджетата, вадете пачките и укрепвайте основите.

    Коментиран от #37

  • 17 Мноо

    20 11 Отговор
    Майко , пак завършване с плашилото Путин, абе измислете нещо ново бре !
  • 18 Бамбука

    20 5 Отговор
    Нима някой си мисли, че "новия" кабинет на Борисов с тези министри не беше откровена провокация в стил - няма да го приемат. Никой. Нима някой си мисли, че идеята е негова е не е действал под натиск на господаря му от изток ? Той няма полезен ход, затова и още преди гласуването си го каза - няма да има кабинет. На кого това е изгодно ? На изтока, а и на него самия защото , когато няма стабилно правителство, няма и реформи. За момента това е най-изгодния вариант за него, но ....само за момента. Спомнете си предишните недосегаеми - Илия Павлов, Емил Кюлев и редица други, как свършиха.
  • 19 Буда, орденоносеца за заслуги към Путин

    22 9 Отговор

    До коментар #14 от "Евг Дайнов?? По какъв повод включи":

    "Евроатлантиците Борисов и Пеевски" ... даже не е и смешно.
    Двамата са ограбили толкова българския народ в полза на рашистката мафия на Путлер, че чак правешкото goвeдо Яшар ще им завиди.
  • 20 Работодател

    16 15 Отговор
    Евгений! Явно много си огладнял! Разбирам те ! То , на една професорска заплата и мижавите пари на DW! Обади се ! Ще те нахраня!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гогол

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Бъркаш":

    Вярно! Ама понеже не знаехме украински пишехме на руски!
  • 24 Планът на Пеевски

    17 3 Отговор
    Корумпираните съд и прокуратура в бг са частните бухалки на Пеевски. ПЕЕВСКИ ДЪРЖИ ПРЪСТА СИ НА КОПЧЕТО ЗА АРЕСТА НА БОРИСОВ. СЛЕД КАТО АРЕСТУВА И ПРЕМАХНЕ БОРИСОВ, ПЕЕВСКИ ЩЕ ПРЕМАХНЕ И ПОСЛЕДНАТА ПРЕЧКА ЗА ДА ОВЛАДЕЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА. ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е НЕГОВА. ЦЕЛИТЕ НА ПЕЕВСКИ СА: ПЪРВО - ПРЕМАХВАНЕ НА СТАРОТО РЪКОВОДСТВО В НЕГОВАТА ПАРТИЯ И ОВЛАДЯВАНЕ НА ЦЯЛОТО ДЕПЕСЕ И СЛЕДВА ВТОРИ ЕТАП - ПЕЕВСКИ ИЗПОЛЗВА КАТО ЧАСТНА КОРПОРАЦИЯ ДПС, ЧРЕЗ СВОИТЕ БУХАЛКИ АРЕСТУВА И ПРЕМАХВА БОРИСОВ - ПОСЛЕДНАТА ПРЕЧКА ЗА ОВЛАДЯВАНЕТО НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ... ЗАЩО МИСЛИТЕ, ЧЕ В МОМЕНТА боко тиквата СЕ ПАЗИ СЪС СНАЙПЕРИСТИ ПО ОГРАДАТА?!
  • 25 Просто съм си прост

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Това е най лошо за Русия":

    ПИШЕ СЕ ОЛИГАРХ/ ОЛИГАРХИЯ. а не улигарси
    Простено ти е . А... И вчера не ми стигна сеното за говедата, пак ПУТИН Е ВИНОВЕН.
  • 26 Лрлт

    6 0 Отговор
    Минало нали се пазят дойче зеле
  • 27 Лглг

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Васил":

    От кога ви бие пътник и пак ви бие
  • 28 Име

    1 1 Отговор
    Това е олигарх ли - така ли изглеждат, че то - доста секретни. Може да е направил нещо - представям си. Като че - не е олигарх.
  • 29 Мафиотската Д-ва

    8 7 Отговор
    Аз не виждам разлика мужду Путин и Дайнов.Единия ни плаши с ядр. бомби, другия ни плаши с Путин.Не му ли идва на ума на Дайнов, че вече се изтърка и ВТРЪСНА на обикновения българин.И защо дълбае Дайнов по Величие.Ами Величие каза, че Прокофиев ни взема такса ток-КРАДЕ от парите ни.Верно ли Дайнов?Олигарх ли е Прокофиев?
  • 30 Име

    5 1 Отговор
    Пак ли ще подновяваме демокрацията!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Име

    6 0 Отговор
    Олигарси с 12 лева в джоба, не може да плати на хората заплати - олигарх.
  • 33 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    12 4 Отговор
    ЦРУ ДАДЕ ПАРИ НА СИНИТЕ КУЧКИ ДА СВАЛЯТ
    ЖАН ВИДЕНОВ
    ....
    СИНИТЕ КУЧКИ ПЛАТИХА НА СИК И ВИС ДА ПРАВЯТ ПОГРОМИ
    .....
    РАЗЛИКАТА С УКРАЙНА Е ЧЕ ТАМ ЦРУ ПУСНА И СНАЙПЕРИСТИ
    ....
    А ДАЙНОВ Е БАШ СИНЯ КУЧКА:))
  • 34 Зодия Дринк

    6 2 Отговор
    Наздраве, Миндя! Кога е станало това: обществото, което свали точно тези "велможи" преди четири години?! Кой кого е свалил тепърва ще видиш, дори да си фиркан!
  • 35 тъй ли

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бъркаш":

    а пък някой ме излъга, че са евреи с руски имена, ама кое ли е вярното.
  • 36 Денис

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "горски":

    Абе горски,когато господ е раздавал акъл май си бил в гората!!
  • 37 Бат Сали,

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тревога":

    нали му обърнаха с хастара нагоре скритата стая на Аладин пълна с кеш,алтъни,гранати и патрони. Явно не е желал да шерва за благото на дуписе.