15 Юли, 2024 08:04 1 723 28

Нападението срещу Тръмп може да породи вълна от политическо насилие в САЩ

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Джо Байдън се опита бързо да успокои ситуацията, осъждайки нападението като неприемливо политическо насилие и спирайки предизборните реклами, атакуващи Тръмп

Нападението срещу Тръмп може да породи вълна от политическо насилие в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В една страна, която вече е на ръба, опитът за убийство на бившия президент Доналд Тръмп разгневи неговите симпатизанти, постави задръжки на предизборната кампания на Демократическата партия и породи опасения от политическо насилие в бъдеще в хода на надпреварата за изборите през ноември. Съмишлениците републиканци на Тръмп го изобразиха като герой в събота във вида му с кървящото ухо и вдигнатия юмрук, изричащ в този момент, както изглежда, думите: "Борете се! Борете се! Борете се!"

Докато Тръмп редовно използва агресивен език при срещите със своите последователи, съветници и съратници на бившия президент обърнаха думите на неговия опонент от демократите, президента Джо Байдън, твърдейки, че демонизирането на републиканския кандидат-президент е довело до опита за убийството му.

"Станалото днес не е просто един изолиран случай. Кампанията на Байдън се върти около това, че президентът Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена. Това послание води пряко до опита за убийство на президента Тръмп", каза сенаторът от Охайо Джей Ди (Джеймс Дейвид) Ванс, един от водещите кандидати за поста на вицепрезидент при Тръмп.

Байдън се опита бързо да успокои ситуацията, осъждайки нападението като неприемливо политическо насилие и спирайки предизборните реклами, атакуващи Тръмп. "В Америка няма място за подобен род насилие. Това е зловредно", заяви Байдън пред представители на медиите.

Все още не е ясен мотивът на стрелеца. Заподозреният (който бе ликвидиран - бел. ред.) - двадесетгодишният Томас Матю Крукс от Бетъл Парк, Пенсилвания, е бил регистриран като симпатизант на Републиканската партия в избирателните списъци. В същото време той е дарил 15 долара на инициативен комитет, набиращ средства за лявоориентирани политици и членове на Демократическата партия.

В краткосрочен план това нападение вероятно ще спечели симпатии на Тръмп при появата му идната седмица в щата Милуоки, на Националния конгрес на Републиканската партия, на който трябва да получи кандидатпрезидентската номинация на партията си, бетонирайки негодуванието и разграничаването на своите поддръжници от кастата на политиците в страната.

Часове след стрелбата предизборният щаб на Тръмп разпространи текст, с който призовава избирателите да дадат своя принос за кампанията му. "Те не преследват мен, а вас", гласи посланието.

Милиардерите Илон Мъск и Бил Акман са сред тези, които побързаха да подкрепят Тръмп. "Напълно подкрепям президента Тръмп и се надявам на бързото му възстановяване", написа Мъск в своята социална мрежа „Екс“.

Крис Ласивита, съпредседател на предизборния щаб на Тръмп, заяви в "Екс", че "от години насам, дори и днес, левите активисти, дарителите на Демократическата партия и сега даже Джо Байдън се изказват възмутително за /.../ Доналд Тръмп /.../, крайно време е да им бъде потърсена отговорност /.../ и е най-добре това да стане чрез избирателната урна". Ласивита очевидно има предвид скорошните изявления на Байдън, направени в контекста на искането на поддръжниците му да се фокусира върху Тръмп, а не върху собствените си публично представяне.

"И така, приключихме с темата за дебатите, време е да хвърлим Тръмп в окото на бурята", заяви Байдън, който винаги е осъждал политическото насилие.

ПОЛИТИЧЕСКИ НАПАДЕНИЯ

САЩ се борят с най-осезаемия и неотклонен ръст на политическо насилие от 70-те години на миналия век насам. От 14 фатални политически атаки, откакто поддръжниците на Тръмп щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г., при които извършителят или заподозреният има безспорни партийни пристрастия, 13 са нападателите с десни политически предпочитания. Един е лявоориентиран политически.

Въпреки че е бил президент, Тръмп води кампания като аутсайдер бунтар, оплаквайки се, че отдавна е бил набелязан от "дълбоката държава" и от администрацията на Байдън, които искат да му попречат да се върне на власт. Той обикновено използва насилствена, унизителна и дори апокалиптична реторика, предупреждавайки за "кървава баня", ако не бъде избран, и казвайки, че нелегалните имигранти в Съединените щати „тровят кръвта на нацията“.

Някои републиканци вече реагираха на неговото постоянно разпалване на огъня. "Ако преди страната не беше буре с барут, то сега е“, казва Чип Фелкъл, активист на Републиканската партия в щата Южна Каролина, който е срещу Тръмп.

Брад Банън, експерт по стратегията на Демократическата партия, заявява, че стрелбата може да донесе политически ползи на Тръмп, защото дава храна на неговото предизборно послание, че страната е излязла от релси. "Опитът за убийство създава симпатии към Тръмп" казва Банън. "Потвърждава се и тезата му, представена пред избирателите, че има нещо фундаментално сбъркано в тази нация. Това е идея, която стимулира подкрепата за него“, добавя експертът.

Много избиратели вече се отдръпнаха както от Байдън, така и от Тръмп. Хаосът около кандидатите може да създаде у гласоподавателите убеждението, че проблемите на нацията са непоправими и пропастта между партиите не може да бъде преодоляна. Конгресменът на САЩ Стив Скалис, републиканец, който беше прострелян през 2017 г., каза за "Фокс нюз", че на подбуждащите към насилие предизборни послания трябва да бъде сложен край. (БТА)

Превод от английски език: Иво Тасев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    37 4 Отговор
    САЩ са пътник. Западна Европа също.
  • 2 да де

    33 2 Отговор
    Ако деменцията спечели изборите и има съмнения за ала бала гражданската война им е в кърпа вързана.
  • 3 Русофилчо

    13 21 Отговор
    Сега и Байдън да си спретне една постановка за убийство ще избие рибата.

    Коментиран от #5, #8, #9, #11, #27, #28

  • 4 Наблюдател

    27 0 Отговор
    Ли Харви Осуалд
    Уби кенеди и беше
    Арестуван веднага
    Скоро го отведоха с група полицай към мястото за разпит въпреки че е заобиколен от полиция Джак Руби го застреля от един метър в корема
    Самият Руби скоро почина от скоротечен рак
    Много от докторите които направиха аутопсия на Кенеди
    Загинаха при странни обстоятелства тъй като се предполагаше че те знаят че резултатите от аутопсията не отговарят на официалната версия
    Мнозина свидетели които са видели втори Стрелец на близък мост един по един също бяха ликвидирани
    След около 6 месеца не остана нито един жив свидетел на нещо което противоречи на основната версия
    Та те така действа американското правосъдие правилната версия трябва да остане единствена

    Коментиран от #18

  • 5 Лост

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилчо":

    То добре,ама като го затисне охраната не се знае какво ще започне да вика.Може да си помисли ,че празнува Вси светии.
  • 6 Тц тц тц

    19 2 Отговор
    Да спират укро пропагандата,която разделя на две и сее омраза.Настройва брат срещу брата.Тази пропаганда е платена,по всички държави е и може да докара във всяка една държава гражданска война.По своята същност е шизофренична.Едно време сащисаните говореха как руснаци им се мешат в изборите,а сега позволяват да им се мешат руснаци с укро паспорти.
  • 7 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Ли Харви Осуалд
    Уби кенеди и беше
    Арестуван веднага
    Скоро го отведоха с група полицай към мястото за разпит въпреки че е заобиколен от полиция Джак Руби го застреля от един метър в корема
    Самият Руби скоро почина от скоротечен рак
    Много от докторите които направиха аутопсия на Кенеди
    Загинаха при странни обстоятелства тъй като се предполагаше че те знаят че резултатите от аутопсията не отговарят на официалната версия
    Мнозина свидетели които са видели втори Стрелец на близък мост един по един също бяха ликвидирани
    След около 6 месеца не остана нито един жив свидетел на нещо което противоречи на основната версия
    Та те така действа американското правосъдие правилната версия трябва да остане единствена

    Коментиран от #21

  • 8 Избирател

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилчо":

    То така е в "най-голямата демокрация" в света - който президент не е марионетка на "дълбоката държава" го отстрелват като вреден дивеч - примери много. Пък иначе нашите козячета лаят че Путин вкарвал в затвора опонентите си макар че не са никакви опоненти с 2% поддръжка.
  • 9 Антитрол

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилчо":

    "една постановка за убийство"

    Така ли ви казаха от посолството да твърдите че е постановка - не знам как се прави "постановка" да стреляш от 150 метра докато Тръмп се върти постоянно и да го улучиш в ухото ама да не го убиеш защото това е целта на постановката нали. Ти можеш ли ми каза как става този номер.
  • 10 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    13 1 Отговор
    ГРАЖДАНСКА ВОЙНА 2.0 ПРИ НАС В САЩ ЩЕ Е КЪРВАВА ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ТРЕПЯТ ПОМЕЖДУ СИ ХОРА БЕЗ ИДЕОЛОГИЯ
    ....
    ЕДИН ВИД " НЕ МИ ХАРЕСВАШ КАК ГЛЕДАШ "
  • 11 Учуден

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилчо":

    Само 9 плюсчета ли успя да си поставиш - я обиколи всички компютри в кол центъра.
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 4 Отговор
    СНИМКАТА НА ДОНАЛД ТРЪМП .........,........ ПОКАZBA KPAСНОРЕЧИВО ZA .................... "ВЪТРЕШНИЯ"(ХИЩНИЧЕСКИ) МИР НА .................. "МИРОТВОРЕЦА" ................. ФАКТ !

    Коментиран от #14

  • 13 Запознат

    10 1 Отговор
    Проблема е че Тръмп каза че ще спре войната в Украйна а това значи че ще спрат паричките за няколко фирми от ВПК на САЩ които са собственост на "дълбоката държава". "Помощта" за Украйна от над 300 милиарда долара не е отишла в Украйна цялата а отишла при същите тези фирми да им платят за оръжията които доставят на Украйна а там печалбите са огромни - един снаряд 155 мм от 660 долара преди СВО достигна до 8700 долара. Отделно "съюзниците" на краварите като нас също си дадоха оръжията и сега се налага да купуват нови от същите тези фирми а това са си нови стотици милиарди долари.

    Та става въпрос за пари и то много пари - как да го оставят Тръмп - нищо лично и просто бизнес.
  • 14 Антитрол

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    "СНИМКАТА НА ДОНАЛД ТРЪМП"

    Ами тя е нарочно избрана такава защото така повелява "праведната" пропаганда. Коментарите на нашите козячета също са такива заради същата "праведна" пропаганда - какво да правиш и те горките трябва да ядат. Няма какво да напишат по случая и обсъждат снимката му. Това че стрелят по кандидати за президенти изобщо не променя убеждението им че при господарите им е "демокрация" а в Русия е "диктатура". Все пак от посолството им дават доста убедителни зелени "доказателства" за горното.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха а така

    18 0 Отговор
    Сега всички либерасти ще ни убеждават , че стрелеца бил луд и самотен . Да , ама не . Кенеди и него го застреля сигурно самотен стрелец , а вече след толкова години всички знаят , че е било заговор на високо равнище . Защо крият изявите на тоя Кругс по социалните медии , в които отрито заявява , че мрази Тръмп и републиканците ??? ...... И как така му оставиха единствената висока сграда в района , с перфектната позиция за стрелба , непокрита от обикновен полицай дори ???? .... И това ако не е достатъчно нагласено , какво е ???? ......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 кой уби

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    трактора и и дели ред на Орела,Прасето и Буда ?

    Коментиран от #20

  • 19 Смърфиета

    10 1 Отговор
    "It is sick" не се превежда като "това е зловредно". Хубаво е освен с английска паралелка, да се превежда и с малко мозък, но пyйката е едра птица с несъразмерно малка черепна кутия – еволюционна адаптация...
  • 20 Смърфиета

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "кой уби":

    Кой уби е най-вероятно и да не разберещ.

    Такива пищман обици на мутри като тебе бол. Но на бодливата крава, бог рога не дава.
  • 21 Американец

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Ами и сега снайперистите от охраната на Тръмп застреляха стрелеца за няколко секунди след като той стреля по Тръмп но пък половин час преди това удобно не го видяха как се е разположил на покрива и съвсем удобно не са реагирали въпреки че са били предупредени от един участник в митинга който го е видял да се качва с винтовка там. Щом са имали видимост да го застрелят трябва да са имали видимост и да го видят преди това - всичко е било нагласено за убийството на Тръмп но случайност го спасява - просто си извърта главата и куршума улучва ухото - миг преди това главата му беше там. Издънката е голяма и трябваше да го застрелят да не се разприказва - сега ще го издокарат поредния луд.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ахил

    2 6 Отговор
    Шанса на демократите да победят лъжливия Тръмп е да издигнат нов кандидат. В противен случай Тръмп ще бъде засипан от милиарди долари от Путин. В Европа ще се появят проблеми идващи от Тръмп като президент. Рижавия перчем ще пресече наложените санкции срещу Русия и ще насочи нападките си срещу Нато. Ще настъпи много тежък четиригодишен период за Европа.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Лузиана

    4 0 Отговор
    Гражданската война чука.А и оръжие имат бол.Проблемът ни е,на коя страна ще оказваме братска помощ.
  • 25 ЛЪЖЛИВИЯ ТРЪМП

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ахил":

    АМЕРИКАНСКИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ПЕПЕРАСИ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ
    КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ В САЩ И ПРАВИ АЛА БАЛА С ПРЕЗИДЕНТА В БГ
    КОЙ ЗАВЕДЕ ФАЛШИВИ ДЕЛА С КОЧЕРИНСКИ СВИДЕТЕЛИ СРЕЩУ ТРЪМП И АРЕСТУВА БОКО ПО СВДЕНИЯ ОТ ГУГЪЛ
    КОЙ СЕ ДЪРЖИ ПО НЕАДЕКВАТНО БАЙДЪН ИЛИ КИРЧО
    Е НА НАЩЕ ПЕПЕРАСИ НЕ ИМ СТИСКА ДА СТРЕЛЯТ
    ЗА ТЕА САМО САПЬОРСКА ЛОПАТКА В ЧЕЛОТО
  • 26 Дездемона

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ахил":

    То сега в Европа хич няма проблеми .
    Скъпи суровини и горива пропаднало здравеопазване , неграмотна емиграция която се плоди като зайци , зависими политици , държани с компромати обслужващи корпоративни и частни интереси .
  • 27 Живия некролог

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилчо":

    Не се нуждае от атентат .
    Ако му спрът апарата е пътник .
  • 28 Байдън и атентат

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилчо":

    Той си има поне 20 духа където го пазят .