16 Юли, 2024 13:00 2 909 22

Григор Лилов: Президентът, декларацията и сценарият

  • григор лилов-
  • декларация-
  • пп-дб-
  • правителство-
  • избори

Накратко: ПП-ДБ направиха поредна крачка, за да осигурят алиби за това президентско управление

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички политически партии правят и невъзможното, за да продължи управлението на служебния кабинет – на президента Румен Радев.

Това коментира във "Фейсбук" Григор Лилов.

В тази връзка Декларацията на ДБ, приета и от ПП, е същото – минимум още 3 месеца да изчака президентът + 2 месеца до провеждане на изборите + неизвестно колко до сформиране на работещ парламента + неизвестно колко до евентуално правителство.

Накратко: ПП-ДБ направиха поредна крачка, за да осигурят алиби за това президентско управление.

Предишната крачка беше на ГЕРБ.

Съзнателно Борисов представи за гласуване правителство от изцяло верни негови хора, част от които порядъчно изцапани, а някои направо плачещи за затвора. Замисълът беше като пропадне кабинетът, да се развържат ръцете на президента. Защото при върнат мандат следващото връчване е разписано в Конституцията след седмица време, докато при приет, макар и пропаднал в парламента, срок за връчване на втори мандат не е посочен.

Освен това тези поне 5 месеца означават януари догодина.

А какво ще се случи до и в януари догодина?

1. Ще изясни кой е новият президент на САЩ и каква външна политика ще води. Както прогнозирах в мой пост, до този избор у нас ще се тупа топката. Повелята на Живков „да се поснишим, докато премине бурята” е душата и сърцето на партиите у нас

2. На фона на този избор Кремъл и Путин ще определят новата си геополитика.

3. На фона на този избор ситуацията в Украйна ще се поизясни.

Чак тогава ще приключи политическата криза у нас – по един или друг начин.

Освен това самата Декларация е парадоксална и е нонсенс (без смисъл, абсурд).

Тя е нещо като малко бременна, каквото чудо лъжата и демагогията познават, но реалността - не.

Защото хем се заявява, че антикорупционно мнозинство за създаване на правителство в този парламент няма, хем от друга с Декларацията се предполага антикорупционно мнозинство.

Ами ако очаквате такова, направо правете правителство! Ако не очаквате, защо тогава е Декларацията?

Тази демагогия е необходим похват да се излъжат електоратите въпреки претенциите им, че са умни и интелигентни. Както ги лъжат за противоречията между Румен Радев и Главчев. Защото не искат да забележат факта, че Главчев отказа във Вашингтон да подпише Декларацията за Украйна(виж мой пост – т.е. направи точно онова, което изискваше Радев,. А Радев така си изми ръцете от тази отговорност и вина.

Декларацията за пореден път закова един известен факт, който никаква пропаганда не може да скрие освен за малко време. ПП е президентска партия по зачеването ѝ. Днес потвърди, че си остава такава – дете на бащицата Радев. Новото е, че ДБ (автори на декларацията) май също искат от Радев да ги припознае като свое дете.

Днес ПП-ДБ дадоха рамо на бащицата. С разчета, че утре той ще им подаде десница зад кулисите.

Позицията на Румен Радев засега е обективистична. Обективистична, но не и обективна. Той се накара на децата си, че Конституцията изисква нещо друго от тях. Но задържа мандата и не им го връчва.

Най-вероятно следващата седмица партиите ще докладват, че са започнали обсъждането на Декларацията. След месец ще докладват, че започват да бистрят законите. И така докато мине времето и се види накъде ще задухат геополитическите ветрове.

Апропо, на 4 юли Румен Радев заяви, че не вижда по-ранни избори от месец октомври. Мотивът на президента: август не бил добър за предизборни кампании. При такъв разчет правителство евентуално ще има чак след президентските избори в САЩ.

И последната точка в този сценарий е подготовката за „правителство на националното съгласие”.

Обществото за тази цел се вари на бавен огън, вкл. и със сценария "декларация". Така се вари, че да не го усети - както жабата не го усеща и не изскача извън тенджерата, макар че ще я сварят съвсем.

Правителство на националното съгласие означава едно-единствено нещо: създаване на парламентарно мнозинство не само с БСП, не само и с едно от двете ДПС-та (затова Задкулисието го разцепи – да се намърдат в мнозинството и др. партии), но и с Възраждане и дори отломките от разпадналото се Величие.

Още една крачка към постепенната путинизация на България под възторжените аплодисменти на поведените за пореден път за носа електорати.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    39 4 Отговор
    "Радев иска властта" се поизтърка вече, а?
  • 2 Всичко е верно

    28 4 Отговор
    Ноооо.... първо КС трябва да му върне правомощията.... за да си е Президент истински!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мокрия

    4 22 Отговор
    Май, май има нещо вярно 😄
  • 5 Ами

    8 21 Отговор
    Гответе се за задунайска губерния с батушка радев

    Коментиран от #22

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бамбука

    15 3 Отговор
    А, какво бихме могли да очакваме от едни нови бързи избори ? Хайде малко по-умно, ако може
  • 8 кой

    4 18 Отговор
    кой ще е президент в САЩ е без значение. хората на запад са независими и имат свое мнение. Словения го доказа - събраха пари и купиха снаряди независимо президента им. тръмп е по добрия избор защото това ще накара хората да се обединят още повече
  • 9 Бай Онзи

    23 2 Отговор
    На кого е това служебно правителство бе папук ? На Радев или на герб ??? Айде чиба помияр !!!

    Коментиран от #12

  • 10 ИНЖ1

    8 1 Отговор
    Абе въобще, ППДБ са виновни за всичко!!!!
  • 11 Кака

    12 5 Отговор
    Тоя Лилов кога пак го пуснаха от психото? Платили му 20 лева да плюе Радев, ама и това не може да направи като хората. Чие е това правителство бе, куку?
  • 12 С времето тотално

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Онзи":

    е сдал багажа, или нарочно пише абсурдни неща. Най-големите евроатлантици от ПП, ГЕРБ щели да дават на Радев властта. Правителството на Радев?!?! ППто си били президентска партия, която реално инициира и отне и малкото реални правомощия на Радев, докато бяха в сглобката, да не говорим, че го предадоха няколко пъти и не спряха да го хранят. Или се подиграва с някого, или много е седял на слънце, ама наистина много.
  • 13 От статията

    7 3 Отговор
    не става ясно какъв му е проблема на Григор Лилов?

    Да не би американският посланик да е недоволен нещо?

    Или е обратното? И посланикът на САЩ изчаква изборите на президент на САЩ?

    Какво му е на Григор Лилов?

    Боли го че не пращаме войници в Украйна или друго нещо го боли?
  • 14 Ван дер Любе

    3 5 Отговор
    Ако се отиде директно на избори, ще се повтори същото, което стана и на последните избори. ГЕРБ, ДПС ще купят още повече гласове, но пак няма да са достатъчно. И пак ще сме в сегашната ситуация, т.е. доводът, че се удължава управлението на Радев, не върви. Така че е по-добре да се направи нещо в сегашната ситуация. Поне да видим истинските лица на партийците. Нека Борисов, Пеевски и другите да кажат, че не искат да има борба с корупцията и той най-вече, т.к. те трябва да са в затвора за корупция. Костя също трябва да е там, но най-вече за престъпно отношение за една чужда държава, която е обвинила България за враг.

    Коментиран от #21

  • 15 Отец Чапаев

    4 4 Отговор
    ПП е президентска партия по зачеването ѝ. Днес потвърди, че си остава такава – дете на бащицата Радев..........ако се потвърди раята е тотално излъгана
  • 16 Фактор

    1 1 Отговор
    Зеленски управлява Украйна на същия принцип!
  • 17 Фактор

    1 1 Отговор
    На базата на съгласие за неопределен срок баз избори!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 някой

    6 1 Отговор
    Тоя да не е бил пиян, когато е словоблудствал?
    Това служебно правителство е на Главчев(Герб)!
  • 20 БЪЛГАРИН

    4 1 Отговор
    Aлоуууу Лилов, служебния кабинет не е на ГЕНЕРАЛ РАДЕВ, а на ТИКВАТА, бе приятел....ако не си разбрал!.
  • 21 Дедо Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ван дер Любе":

    Не тази "чужда" държава обвини България за враг, а точно обратното - България под натиска на ФАЩ я обвини за враг, и наложи санкции.Врагове са ни тези, които ни тласкат към война, а те си седят зад океана, и не им пука за нас.
  • 22 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ами":

    Сега, като сме американска колония, какво получихме, освен лъжи, изнудване и тупане по рамото.