10 Юли, 2024 14:52 1 652 24

"Просто ни погребете живи": Газа е в развалини

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • жертви-
  • цивилни жертви-
  • хамас-
  • палестина

Сблъсъците между Израел и Хамас се ожесточават, а експерти предупреждават, че все повече хора в Газа са заплашени от гладна смърт

"Просто ни погребете живи": Газа е в развалини - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сблъсъците между израелската армия и терористичната организация Хамас отново се ожесточават. Местни жители съобщават, че танковете навлизат все по-навътре в различни квартали на град Газа.

"Къде да отидем?"

Германската обществено-правна медия АРД разказва за Мохамед Бисан. Мъжът натоварва трите си деца и покъщнината си на каруца, теглена от магаре, в западния квартал Римал и тръгва да бяга. Но не знае накъде. "Беше неописуемо", казва той, цитиран от АРД, "самолети, дронове и артилерия стреляха от всички посоки през нощта. Не знаехме накъде да бягаме."

Абдула Хамаш се опитва да последва указанията на израелската армия за евакуация. Гражданите са призовани да бягат към крайбрежната ивица. ООН осъди призива да се бяга в райони, които са пренаселени и където "цивилни граждани са убивани и ранявани". Междувременно независим панел от експерти към ООН предупреди, че гладът се разпространява в анклава и вече няколко деца са загинали от недохранване.

"Къде да отидем?", се пита Хамаш, цитиран от АРД. В три часа сутринта той и семейството му бягат зад къщата на съседа си и спят на улицата. "Спим в развалините. Просто ни погребете живи и да се приключва."

Преговорите все така изглеждат в задънена улица

Новите развития в Газа още повече усложняват възможностите за преговори. Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че подновяването на настъплението на израелската армия в град Газа може да върне преговорите в изходна позиция. Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък потвърди своите червени линии за преговори. Сред тях са условията въоръжените бойци да не бъдат допуснати обратно в северната част на Газа, а контрабандата на оръжия от Египет по т.нар. коридор "Филаделфия" да бъде спряна.

Какво се случва зад кулисите обаче не е ясно, коментира Бетина Майер от АРД. В началото на разговорите с посредниците и страните в конфликта в Кайро и Доха говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби предупреди: "Виждате коментари и от двете страни, които не изразяват това, което наистина обсъждаме при закрити врати."

За момента изглежда, че фронтовете във войната се втвърдяват все повече. "Всяко споразумение ще позволи на Израел да възобнови бойните действия, докато не бъдат постигнати всички военни цели", заявява администрацията на израелския министър-председател. Посредниците се опитват да преодолеят всички спорни точки между страните в конфликта.

Автор: Бетина Майер


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    34 8 Отговор
    Хазарите ще отговарят пред съда в Хага.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Делю Хайдутин

    27 5 Отговор
    Бомбите по 960 кг идват от САЩ.

    Коментиран от #16

  • 4 ТаУмВзе

    30 7 Отговор
    Лаченият Геноцид на моше ли! Усвоили са методите на австриеца Да.
  • 5 Истината

    36 9 Отговор
    Исраел са утайката на човечеството
  • 6 Злобното Джуджи

    8 5 Отговор
    Какъв ужас.
    Тия украинци са истински варвари и диваци.
    Какво са сторили на това невинно детенце ?
  • 7 да де

    30 5 Отговор
    Двойния аршин на запада и на гьобелсвеле
  • 8 остров Диего Гарсия

    7 3 Отговор
    Никой досега не се е опитвал да поиска убежище в Диего Гарсия, а самата територия е спорна. Разположен на половината път между източния бряг на Африка и западния бряг на Индонезия, Обединеното кралство твърди, че е собственик на острова, докато Мавриций, който се намира на югозапад от Диего Гарсия, твърди, че е негов собственик. Великобритания колонизира острова в края на XVIII в., а през 1965 г. създава Британската територия в Индийския океан (Biot), която включва и останалите 57 острова от архипелага Чагос. Тя се управлява от Министерството на външните работи, Британската общност и развитието (МВнР) в Лондон, но по конституция е отделена от Обединеното кралство. Обединеното кралство отдава острова под наем на САЩ и там са разположени 3000-5000 военни. След 11 септември 2001 г. американски бомбардировачи извършват нападения срещу Афганистан от острова; по време на инвазията през 2003 г. базата е използвана за нападение срещу Ирак.
  • 9 свободата на запада

    4 2 Отговор
    Правните екипи, действащи от името на търсещите убежище, казват, че липсата на решение е мъчителна за тези, които са в неизвестност. През март 2022 г. се появява лъч надежда, когато Лиз Тръс в качеството си на министър на външните работи пише писмо до тогавашния министър-председател Борис Джонсън, в което предупреждава, че много от попадналите в капана кандидати за убежище са изложени на риск от самоубийство, и препоръчва те да бъдат доведени в Обединеното кралство. Повече от две години по-късно това не се е случило.

    През ноември миналата година делегация на UNHCR посети лагера. Нейните констатации бяха, че задържането на 16 деца е "дълбоко обезпокоително". Документирани са случаи на сексуално насилие над деца, а родителите се страхуват от мъжете, които обикалят около училищната палатка и излагат децата им на риск. До юли 2023 г. самотните мъже не са били отделени от семействата в палатките за настаняване.
  • 10 Дългия

    8 20 Отговор
    Що ревете сега? Като клахте и зготвихте бебето в микровълнова печка се смяхте нали ?!
  • 11 английскаколония поднаем на САЩ

    7 2 Отговор
    Едно от децата разказа на делегацията, че е било тъжно, когато е видяло куче пазач да обикаля извън оградата и да има повече свобода от тях. "Очакванията ни бяха сринати", казва друга майка, живееща в лагера. "Свикнали сме да даваме обещания, но те не се изпълняват. Децата ни се изтощават дори от малка игра. Имат циреи по коленете и лактите, за които лекарите казват, че са от недохранване. Нямаме дрехи за тях. Страхуваме се, че не можем да предпазим децата си от сексуално насилие. Това е токсично място за израстването им."

    В доклада се заключава, че условията не отговарят на международните стандарти за бежанците и че задържането им в затворен лагер за настаняване е равносилно на "произволно задържане". В него се предлага спешното им преместване - някои от тях да бъдат преместени в Обединеното кралство.
  • 12 Реалист

    21 7 Отговор
    Еврейските утай.йкиии убийците на деца
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Щабат

    24 6 Отговор
    Евреите убиват деца и анексират територии,които не са техни.Атлантиците мълчат.Политнекоректно било.
  • 15 Симо

    15 4 Отговор
    "Сблъсъците между израелската армия и терористичната организация Хамас"
    Аз бих нарекъл Хамас, народно освободителна организация!!! И такива организации ще съществуват докато има деспотизъм и унижение към хора като палестиците. Те са невъзможни за унищожение.
  • 16 ГЕРБЕР

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    ТЕ СА МЮСЛИТА, КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА. ЩОМ БАЙДЪН И АНГЛО-САКСИТЕ ДАВАТ ТИ КОЙ СИ ДА ДЪРЖИШ СМЕТКА?
  • 17 ...

    7 4 Отговор
    Ами борете се и вие срещу терористите от Хамас. Помагайте на израелската армия. Или не ви изнася щото сте с терористите и ги укривате. Значи съученици.
  • 18 Минаващ

    4 2 Отговор
    Този свят е гнусен и докато ВИЕ не си траете ще става лошо и по-лошо !
  • 19 Минаващ

    5 2 Отговор
    Този свят е гнусен и докато ВИЕ не си траете ще става лошо и по-лошо !
  • 20 КЪМ ПОТЪРПЕВШИТЕ

    5 0 Отговор
    БАЙДЪН КОМОНДВА СВЕТА, ТОЙ ОСИГУРЯВА ОРЪЖИЕТО,ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ НЕГО. ТОЙ ЩЕ ВИ ПРИЮТИ.
  • 21 Обективен

    5 1 Отговор
    Ционистите си мислят, че като изтребят палестинците, а останалите живи изгонят от Газа, проблемите им с арабите ще свършат. Какво късогледство - жестокостта им няма да реши проблемите им.......
  • 22 наверно

    3 1 Отговор
    Искате да напишете терористите от Израел и армията на Палестина.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Алексбг

    0 2 Отговор
    Не живи няма да ви погребат .Трябва да остане някой жив,че да разправя.Но , въоръжените терористи от "Хамас",които са слуги на Москва и Техеран ,ще бъдат избити до крак.Пощада няма да има,колкото и ходжата Хаменей и джуджето - диктатор Путин да подскачат от яд и безсилие.