26 Юли, 2024 21:00 2 616 83

Готова ли е Европа да се защитава без САЩ?

  • европейски съюз-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • оръжие

Способността на европейските държави да отблъснат руската заплаха ще зависи изцяло от оперативната съвместимост, постоянна дискусионна точка във всяко отбранително учение на НАТО и много програми за обществени поръчки в областта на отбраната

Готова ли е Европа да се защитава без САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много наблюдатели на британската политика едва сега ще обърнат внимание на вероятния следващ вицепрезидент на САЩ. И в съответствие със склонността на Доналд Тръмп към странното, Джей Ди Ванс започна мандата си като кандидат-президент с някои необичайни размишления за ислямистите и ядрените оръжия, пише CapX.

Говорейки на конференцията на националния консерватизъм във Вашингтон миналата седмица, Ванс спекулира коя ислямистка страна ще бъде първата, която ще притежава ядрени оръжия. "Може би това е Иран, може би Пакистан вече има значение. И тогава (аз и приятелите ми) най-накрая решихме, че може би това всъщност е Обединеното кралство, тъй като лейбъристите току-що поеха управлението."

Но ако коментарът на Ванс е смешен на пръв поглед, той все пак разкрива бъдещето на англо-американските отношения, както и какво може да означава второто президентство на Тръмп за европейската сигурност в по-широк план. Всъщност голяма част от Европа признава, че САЩ все повече не са склонни да закърпят чадъра за сигурност, който държат над континента след Втората световна война, независимо кой ще спечели през ноември.

Докато проучване на Pew от май показва, че американците продължават да одобряват до голяма степен НАТО, подкрепата за трансатлантическия съюз намалява. Републиканците са особено враждебни, като 55% от тези, които клонят към партията, имат неблагоприятно мнение, двойно повече от техните колеги от Демократическата партия.

Ванс може би е необичаен само в американската десница по това колко ясен е относно чувствата си. Пишейки за Financial Times през февруари, той твърди, че САЩ са плащали сметката за отбраната на Европа твърде дълго. "Тъй като американският бюджет за отбрана наближава 1 трилион долара годишно, трябва да гледаме на парите, които Европа не е похарчила за отбрана, за това, което всъщност представлява: косвен данък върху американския народ, който да позволи сигурността на Европа", каза той.

Както отбелязва Ванс, европейските продуктивни икономики биха могли да си позволят да харчат повече пари за отбрана, особено в подкрепа на Украйна. Германия, Обединеното кралство и Франция са сред най-големите икономики в света, като техният годишен БВП лесно надминава този на Русия. Разбираемо е, че американците, не на последно място работническата класа на Ванс, са се разочаровали от субсидирането на нашите социални държави, докато пестим от оръжия.

"Въпросът, който всяка европейска страна трябва да си зададе, е следният: готови ли сте да се защитавате?", пита Ванс. "И въпросът, който САЩ трябва да зададат, е: ако нашите европейски съюзници дори не могат да се защитят, съюзници ли са те или клиенти?"

Новото лейбъристко правителство поне е наясно с рисковете от по-малко ангажирани САЩ. Като част от вълната от следизборни съобщения, обяви още един преглед на британските отбранителни способности. В началото на Интегрирания преглед на предишното правителство, този нов доклад активно назовава четири страни като заплахи за Обединеното кралство, вместо евфемистичните "предизвикателства".

Джордж Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО, който съвместно ръководи прегледа, казва, че страната е "изправена пред смъртоносен квартет от страни, които все повече работят заедно". Докато Русия може да е най-непосредствената заплаха, другите три потенциални агресори са Китай, Иран и Северна Корея.

Това отразява забележки, направени от президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на НАТО в началото на този месец. Но с перспективата за ново президентство на Тръмп не е ясно доколко САЩ биха били ангажирани с НАТО. Други европейски структури за отбрана поне ще трябва да поемат по-голяма част от тежестта за поддържане на безопасността на ЕС и неговите съюзници, включително Обединеното кралство.

За тази цел лейбъристите вече посочиха, че искат споразумение за сигурност с ЕС, с допълнителни пактове за Франция и Германия. Докато настоящият министър на външните работи Дейвид Лами каза на Мюнхенската конференция по сигурността, че това няма да съперничи на структурите на НАТО, Европа може да има по-малко избор по този въпрос, отколкото би искала.

Правителството на Обединеното кралство без съмнение ще иска да избегне дори предложението за фрази като "Европейска армия", което гарантирано ще навлече вой от десницата. А британското участие в обсъждания Отбранителен съюз на ЕС със сигурност може да подкопае контрола ни върху собствената ни армия: или "суверенитета", ако използваме друга "ужасяваща" фраза.

Предупрежденията, че стремежът на ЕС за бюрократичен контрол може да подкопае конкуренцията и иновациите в европейските отбранителни фирми, включително в Обединеното кралство, също са разумни. Всеки план за колективна сигурност трябва да се стреми да овладее многообразието на европейските отбранителни индустрии, вместо да ги смаже в името на интеграцията.

Въпреки това способността на европейските държави да отблъснат руската заплаха ще зависи изцяло от оперативната съвместимост, постоянна дискусионна точка във всяко отбранително учение на НАТО и много програми за обществени поръчки в областта на отбраната. Без съмнение това ще компрометира нашия суверенитет по някои точки, но в много по-малка степен, отколкото една войнствена Русия, която вилнее из Европа.

И не трябва да изключва военното партньорство на Обединеното кралство със САЩ в други области. Ванс каза, че отбраната на Тайван от потенциална китайска инвазия трябва да бъде основният външнополитически приоритет на САЩ и ако не се направи, това рискува нова Голяма депресия за страната му.

Това вероятно е добра новина за тристранното партньорство за сигурност Aukus между Обединеното кралство, САЩ и Австралия, което се ангажира с увеличаване на отбранителните способности, най-вече в ядрените подводници и се основава на партньорството за разузнаване Five Eyes. Каквото и да има да каже Ванс по въпроса, англосферата вероятно ще издържи на бойното поле още няколко години.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Перо

    62 7 Отговор
    Защо либерастията винаги ни натрапва заплаха от русия а не от ислямските тълпи нахлуващи от нищото и правещи всичките зулуми

    Коментиран от #6

  • 3 Сатана Z

    34 3 Отговор
    Европейската кочина е превзета от всякакви скапаняци завзели власта с помощта на репресивния апарат на армия,полиция и терористични групировки.На хората им остава само едно.Да се правят на дръж ми шапката.
  • 4 като изключим

    33 4 Отговор
    Франция,UK,Германия,Австрия ,Испания които
    са вече част от Африка .Европа ще стане гето на САЩ скоро
  • 5 Помак

    22 5 Отговор
    Европа ште живее в мир , лубоф и пари и благоденствие ..ако забрави за Сашт,китай и укра...всичко друго е цветя рози пеперуди...милано ..загреб, Париж ,Мадрид .....Европа е жена ..красива и секси ...но сашт я изнасилиха и тя стана ..лека жена .
    .
  • 6 ???

    2 18 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Онези които Русия праща на беларуско-полската граница ли?

    Коментиран от #49

  • 7 Слепото

    6 27 Отговор
    Каква Европа, каква могучая? ЧЕЧНЯ победи маскалята в Първата Война !
    Със съвременно оръжие, Великата Българска армия ше влезе в кремля за 20 дня!

    Коментиран от #15

  • 8 СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО

    8 28 Отговор
    ЗАВИНАГИ СЪС ДОЙЧЛАНД И САЩ!
  • 9 Булпсихопатъ

    31 3 Отговор
    Европа няма от какво да се защитава. Освен разбира се от собствената си глупост и късогледство. Цялата русофобска риторика е насочена главно към едни средства които да се изплащат с години на една задокеанска "държава" за да не фалира моментално ако никой не и плаща за единственото което продава - оръжия! Да е ноу-хау вече нямат!

    Коментиран от #13

  • 10 Гал

    19 1 Отговор
    От кой да се защитава?
  • 11 Гориил

    19 3 Отговор
    Благодаря ви, вие вдъхнахте живот на руската икономика. Потребителската треска започна.

    Коментиран от #17

  • 12 Ти си

    15 3 Отговор
    Не не е способна и всички министри на отбраната на "великите сили" в Европа по един или друг начин вече го казаха по няколко пъти ....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЕВРОПА СЕ ПРЕВРЪЩА

    31 3 Отговор
    В НАЙ СМЕШНАТА ЧАСТ НА ЗЕМЯТА. САМО КАТО ВИДИШ КАКВИ КОМИЧНИ УПРАВНИЦИ И ТОПИДИОТИ Я УПРАВЛЯВАТ.
  • 15 Булпсихопатъ

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Слепото":

    И още как! С всичките си 2 самолета ,3 танка и 350 войници и 790 генерали!

    Коментиран от #51

  • 16 Гост

    30 1 Отговор
    От кого, бе? От какво, бе? Кой ви напада? Аман, от паран0ици!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 нннн

    27 0 Отговор
    За Европа истинската опасност идва от масовата миграция и неолибералните глупости на ЕС. Урсула е по- опасна от Путин
  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    14 0 Отговор
    Небинарните европци ще живнат след "помоща на краварските ф-еда.ли !
  • 20 Дядо Йоцо гледа

    27 2 Отговор
    Русия е заплаха за едни ,а светлина за други 🌞
    И защо мислите ,че САЩ са защитници !
    САЩ да разрушители , кой разруши толкова държави по света , нима не американците !
    Светът винаги се е променял , ще се промени и сега !
  • 21 Булпсихопатъ

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Т ъп ли си?":

    Недорасляк. Язък за материала ,казаваше баща ти!
  • 22 Гост

    13 6 Отговор

    До коментар #17 от "НЕ ЖИВОТ а...жизнь, ПЕ'ДИКЮР":

    $223 е. Сега сравни и цените. Само пилешкото месо им е 7 пъти по-евтино от нашето. Подобно е и с останалите продукти. Горивата им също са наполовина на нашите цени.

    Коментиран от #26

  • 23 Лесно ще се провери

    3 13 Отговор
    Достатъчно е Избегалия по прашки от Лошият ГОТВАЧ да влезе в Литва, Латвия или Финландия и....ще стане ясно колко е Могъщ... пе-ДОФИЛа ЦЕЛУВАЧ
    Хахахахаха

    Коментиран от #48

  • 24 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Бивша Европа е Ислямизирана, от тва излизане нема бре!
  • 25 ТаУмВзе

    14 2 Отговор
    Бивша Европа е Ислямизирана, от тва излизане нема бре!

    Коментиран от #28

  • 26 Беги леги

    5 21 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    При назначението на ху-ЙЛО от Пияницата ЕЛЦИН, минималната беше....264 $.
    След 23 г.безаналогиво управление на ПЕ-ДО-ФИЛа ---- 142$ ?!? ))))
    Наем в едностаен в маскал е...между 50 К рубля и 200 К рубля! Телешкото е 11 $.
    Комуналната е от 15 К...месечно.
    Бензина е по- скъп от БГ. и го Няма!

    Коментиран от #33, #35, #37, #38, #40, #41

  • 27 ЩЕ Я ЗАЩИТАВАТ

    11 2 Отговор
    АМА С ТРАВЕСТИТСКИ И ДЖЕНДЪРСКИ ЗАДНИЦИ.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Наясно сме

    2 12 Отговор
    Пълен нонсенс е разговора..САЩ няма как да изоставят Европа защото те балансират кантара срещу Китай и мъпети..демек нещо което работеше преди ще работи още по-добре сега просто навиват винтовете което значи че разни русофилски републики ще трябва да се преороентират
  • 30 Наясно сме

    5 16 Отговор
    Ако не забелязахте НАТО туко що се разшири..това не е разширение преди отстъпление просто са новите граници на световния ред с които хората трябва да се съобразяват
  • 31 Ти виждал ли си как Западняците

    5 21 Отговор

    До коментар #27 от "ЩЕ Я ЗАЩИТАВАТ":

    Гледаха с УЖАС...как Брежнев и Хонекер се опипват ПУБЛИЧНО и се мляскаха с език по...10 минути?? )))))
    Как Правешкия ЦИГАНИН-ЯШАР ЗАМФИРКЬОВ известен като бай Тошо се ЦАЛИВАХА и ОБАРВАХА с... ЧАУШЕСКУ? )))))
    АМИ.....ВИЖ, ПЕДИКЮР

    Коментиран от #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "Беги леги":

    Всяка една цифра ти е лъжлива. Има си нет и лесно се проверява.
  • 34 читател

    14 0 Отговор
    Бе последните ви статии за украйна да не ги пише някой м и с и р на три ракии ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    12 2 Отговор
    Гейр0па може да се защити само като лека кака, притисната в ъгъла - като се отдаде, до пълното изтощение на врага.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Шуууш

    1 6 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Трябва да го зявиш в Англия да видим какво ще ти се случи..може да те прегази кон гледай за коне най-вече

    Коментиран от #52

  • 40 тарикат

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "Беги леги":

    Ти ще си първия дето ще те кача на тополата след края на войната .

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 що за въпрос

    11 2 Отговор
    само идиот може да си мисли че държава от нато може да се защитава !!! идеята на нато е да обезоръжи “съюзниците” за да може америка да е най-силна и да командва …
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Беги леги

    1 6 Отговор

    До коментар #40 от "тарикат":

    Ще кача на Неуморния, пее РАС УС-РАН. А после у екарисажо
  • 46 Козлодуй

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ти виждал ли си как Западняците":

    Това е истината
  • 47 Хубави хора

    3 16 Отговор
    Руснаците отказаха да стават бели хора..конфронтацията ще е много мощна в следващите 50 години..преди СССР доминираше Китай сега е обратното никак не изглежда добре от руска гледна точка..за руско съжаление Путин не е човека който ще ги върне в играта нищо на добре няма там просто се вкараха в следващия цикъл на студена война който струва много пари които Русия няма

    Коментиран от #53

  • 48 баща ти

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Лесно ще се провери":

    щоме бягал по прашки в други страни от някакъв горвач ще ни обясниш ли? нищо че статията е за съвсем друго но щом повдигаш темата…
  • 49 Ония които Русия

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "???":

    праща са много, много малко.
    А тия които самата Европе приема са много, много, много.
  • 50 Уса

    8 1 Отговор
    Европа няма с какво да се защитава а сащ нямат достатъчно отбранителна мощ да защитят себе си при ядрен конфликт.Това донякъде важи и за Русия и подобен конфликт ще бъде края на човечеството. Каза американска специалистка по ядрените въпроси.Отбраната на сащ може да унищожи само до 50% от руските ядрени ракети само по предположения.Европа изобщо не я сметнаха за сила

    Коментиран от #64

  • 51 И с лодките

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Булпсихопатъ":

    и с лодките, надуваемите.
  • 52 Ааахахаха

    12 0 Отговор

    До коментар #39 от "Шуууш":

    Ква Англия бе?
    Англия вече няма.
    Садик кмет на Лондон, Руши до оня ден министър председател.
    Тия имат толкова муслимани, че свят ще ти се завие.
  • 53 НАпритов, руснаците искаха

    14 2 Отговор

    До коментар #47 от "Хубави хора":

    да станат бели хора, отвориха си икономиката за всякакви фирми, станаха капиталисти, искаха и газа да си продават.
    Само че също така и започнаха да стават и по-богати и по-силни.
    Това не се хареса на американците и затова е тая война.-да отслаби Русия, ако може да предичвика някакъв преврат или революция.
    И най-лошото е че това става за сметка на Европа.
  • 54 Бай

    12 2 Отговор
    Абе кой нормален европеец , ще тръгне да се дава живота за богатите и тлъсти тарикати , евреи и друга измет. Вече е свобода и ако иска някой да се сражава . Никой не може да ни принуди без нашето съгласие.
  • 55 ДоЦент

    13 5 Отговор
    Всеки един руснак е добре дошъл във всеки един български дом, те са наши братя.
    Който е прегрешил и се чувства застрашен да бяга и да се защитава, не ни занимавайте с глупости и насаждане на омраза.
  • 56 TV Бобов дол

    8 2 Отговор
    Незнам как може някой да убеди млад мъж израснал в свобода и охолство , израснал със секс рокендрол и дроги да отиде да се жертва за някакви мъгляви ценности прокламира от някакъв дъртак !
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Отстрани

    14 2 Отговор
    Големият въпрос е нас кой ще защити от европейските фашисти???
  • 59 ПОЛИТОЛОГ ОТ ФАКТИ

    13 2 Отговор
    Първо да си отговори на въпроса ОТ КОГО ДА СЕ ЗАЩИТАВА. Май до момента УСА нанася единствените щети на Европа.
  • 60 Ами не, не е готова да се защитава.

    2 8 Отговор
    Щото тя иска да живее спокойно, да си пие виното и замезва кой каквото Бог дал.
    Обаче оня питерски недоносник ще направи така, че Европа пак да стъпи на военната пътека и да му припомни кой разцепи атома и получи нобелова награда за това. Ама те в НКВД този урок не са го учили.
    O sancta simplicitas.
  • 61 Калининград пак става Кьонигсберг.

    3 4 Отговор
    Кремъл се страхува, отмениха знаковия военноморски парад в Кронщад.
  • 62 Панчаревската кметица

    8 1 Отговор
    ако германия и франция влязат във война една с друга кой ще е защитаващият се
    или само русия е лоша
    всички с огромни кредити използващи чужди ресурси са добри
    жалко колко сте елементарни
  • 63 сан себестиан

    8 0 Отговор
    Естествено ,че е готова ще организират Паради като " Парад гордости " "Гей паради " Трансгенни паради " като в това мероприятие Американският посол който е много добър организатор ще организира всичко безупречно . Ще посрещнат Руската армия с цветя , с музика няма да има разрушения или хиляди убити --сaмо развлечение и ще гуляят със седмици.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Пацифист

    10 1 Отговор
    Кой е враг на Европа? Кой ще я напада? Или това е удобна дъвка, за да се дават милиарда евро за несъществуваща заплахи и да се пълнят джобовете на избрани кравари!?
  • 66 Някой

    4 1 Отговор
    Да не си присвояват името Европа. Най-големите държави имащи територия в Европа са Русия, Казахстан (там свършва Урал) и Турция. Преди Русия даваха, че държи над 38% от територията на Европа. Сега не знам колко. Франция и Великобритания още държат колонии по разни острови в Атлантическият океан и така нататък и те не са в Европа, а тези на Франция се водят в ЕС. ЕС не е Европа и никога няма да бъде.
    А най-голямата заплаха за европейци, са техни безумни политици.
  • 67 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    4 1 Отговор
    А НЕ МОЖЕ ЛИ АЛТЕРНАТИВЕН ПОДХОД ?
    ....
    ЕДНА ХУБАВА БЪЛГАРСКА ДЕВОЙКА ДА ПОДНЕСЕ
    НА ЕДИН ХУБАВ ВЕЖЛИВ РУСКИ ВОЙНИК ХЛЯБ И СОЛ ?
    ......
    ЩО ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕПЕМ КАТО ОЩЕ ОТ 7-МИ ВЕК
    БЪЛГАРИ , БЪЛГАРИ, СЛАВЯНИ И СЛАВЯНКИ
    СЕ БОРЯТ ПО ПОЛЯНКИТЕ ОТ ОХРИД ДО ВОЛГА ?
  • 68 Ооклу

    1 1 Отговор
    Когато турският парламент реши кой да управлява България тогава ще имате парламент
  • 69 Ракета Пейтриът 📡

    4 1 Отговор
    Цър-пър мишчици, притрябвал му е на Владимирович вашия closed 🧕🏿🌈
    Човекът с най-голямата територия на света, несметни ресурси, чиста питейна вода, без ГМО земя, нормални хора и семейства, вместо клонинги и НАЙ-важното: най-стабилната тектонична плоча на това кълбо - РФ.

    "Мы скоро приедем. С нами Бог"
  • 70 Англосакса

    1 7 Отговор
    Tомахоук прави 30 метрова пещера,при удар в скала,раша е обречена на провал
  • 71 Катализатор

    5 0 Отговор
    България трябва час по-скоро да напусне ЕС или да заеме твърда позиция по налаганите изисквания за екология и други подобни ограничения , които са непосилни за икономиката ни и търпим колосални загуби , стоварващи се на гърба на ошушкания народ ! Последните недомислени изисквания за автомобилния парк правят 2 милиона автомобила негодни да преминат тестовете за технически преглед !
  • 72 Пропаганда

    5 0 Отговор
    Тва е ясно...
    А готова ли е Европа да се защитава от САЩ??
  • 73 ОТ КОГО ДА СЕ ЗАЩИТАВА

    7 0 Отговор
    ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПОЛИТИЦИ ИДИОТИ
    ПРОДАЖНИ И КОРУМПИРАНИ
    ИЛИ ОТ ЕКОТАЛИБАНИТЕ СИ
  • 74 Стига смешки

    5 0 Отговор
    От кого ще се защитава Ойропа?! Единствата заплаха за САЩ!
  • 75 ЗАМЕНЯМЕ

    2 0 Отговор
    БЕЗ САЩ С ОТ САЩ
    И ТОГАВА Е ЯСНО
    ДА ОПРЯНА НА РУСИЯ
  • 76 Перо

    5 0 Отговор
    Европа си слага слага пръста, там където скърца /Украйна/! Всичко се опростява и изчезва, когато си махне пръста от чуждия конфликт, между страни извън ЕС и НАТО! Доказано е, че Европа никога не си е слагала пръста в десетките други конфликти по света със същия статут, също и цветни революции!
  • 77 Дори и със САЩ

    2 0 Отговор
    Дори и със САЩ-исаните няма да е готова!
  • 78 Кой

    3 0 Отговор
    е тръгнал да напада Европа? Тя е завладяна от САЩ а на европейците се втълпява, че "добрата" Америка е тук за да я пази от кръвожадните руснаци.
  • 79 Путин и неговите

    0 1 Отговор
    Педофилски неволи
  • 80 Слава САЩ

    0 1 Отговор
    Слава НАТО
  • 81 Язъкк

    1 0 Отговор
    Врагът е САЩ бе платени лижиКраварски мръсници.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Само военнолюбци ни набиват в главите, че Русия е тръгнала да завладява още един път Берлин !! СССР се прибра в своите си граници, но това не хареса на англо-саксонците и ТЕ упорито "дърпат котарака за опашката"!!
    Какъв е устава на НАТО и защо бе създаден?? Какви са неговите фунции и цели сега, когато държат "ножа опрян на гърлото" на Русия и постоянно ни агитира, че руската мечка е страшна ?? Когато САЩ си прибере всички войски от Европа, за последната ще настъпи мир и разбирателство !!