29 Юли, 2024 21:01 2 022 10

Превръща ли се Изтокът в мотор на германската икономика

  • германци-
  • икономика-
  • автомобили-
  • източна германия-
  • германия-
  • европа

Западногерманската индустрия зависи много от износа, казват икономисти

Превръща ли се Изтокът в мотор на германската икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По данни на Института за икономически изследвания ifo, в следващите години източногерманската икономика ще расте повече от икономиката на страната като цяло. В т.нар нови федерални провинции се прогнозира ръст от 1,1 процента за тази година и 1,7 на сто за следващата, докато общо за Германия тези показатели са съответно 0,4 и 1,5. Обяснението на експерта от ifo Йохим Рагниц, цитиран от АРД, е, че в Източна Германия сериозен ръст се забелязва най-вече в услугите, близки до потребителите.

Покупателната способност на изток е нараснала повече

Към това се прибавят и други ефекти, на които се основава сегашният ръст в Източна Германия, но те едва ли биха довели до траен икономически растеж. Икономическият експерт Оливер Холтемьолер посочва например пред АРД, че през 2023 година пенсиите в Източна и в Западна Германия все още не са били уеднаквени. За намаляване на разликите пенсиите на изток бяха увеличени с 5,86 процента, а на запад - с 4,39.

„Това води дотам, че пенсионерите имат повече пари и така повишават и покупателната способност. И понеже на изток делът на пенсионерите е по-голям, това дава по-голямо отражение, отколкото на запад", казва Холтемьолер. Според него така влияе и увеличаването на минималното заплащане. „Тъй като на изток повече хора имат полза от повишаването на минималната работна заплата, покупателната способност там расте повече от западната." Отсега нататък обаче пенсиите вече няма да бъдат фактор - нивата им са изравнени.

Източногерманската икономика не зависи толкова от износа

Наред с по-високата покупателна способност роля за по-големия ръст на източногерманската икономика играе и това, че тя не е толкова ориентирана към износа - насочена е повече към потреблението вътре в страната, обяснява пред АРД икономистът Клаус-Хайнер Рьол.

„Западногерманската индустрия зависи много от износа - ако имаме предвид автомобилната промишленост и машиностроенето. И в конюнктурно слаби фази като тази, в която сме сега, сривът в износа я засяга много повече, отколкото източногерманската", казва Рьол.

Ролята на глобалните играчи

Трябва да се има предвид и, че в Източна Германия се установяват все повече международни концерни - глобални играчи като Интел или тайванският производител на чипове TSMC планират строителството на големи производствени структури в източногерманските провинции. Тесла вече откри първия си европейски завод в Бранденбург, където работят над 12 000 души.

Според Холтемьолер обаче стъпки като тази на Тесла в Бранденбург ще имат само краткосрочен ефект - с течение на годините икономическият ръст няма да бъде толкова голям, колкото в началото. Експертът е на мнението, че и откриването на производства на Интел и TSMS също крие рискове: „Тези фирми се установяват тук само защото получават за това милиардни субсидии от германската държава. И има риск компаниите силно да редуцират или дори да затворят производството си, когато субсидиите изтекат", казва Холтемьолер пред АРД.

16 процента дял в общия брутен вътрешен продукт

Дали в такъв случай може да се смята, че източногерманската икономика може да се превърне в мотор за националната? Данните на ifo, изглеждащи на пръв поглед отлично, променят значимостта си при по-внимателна оценка - и то не само поради множеството аргументи, показващи, че растежът ще е само краткосрочен.

„Делът на Източна Германия в общия брутен вътрешен продукт е 16 процента. Това означава, че математически погледнато на Източна Германия се дължи 0,1 на сто от общия растеж", обяснява пред АРД икономистът Йохим Рагниц. Това означава и още нещо - в този контекст източногерманската икономика определено не може да бъде характеризирана като мотор на националната икономика.

Автор: Лили Хилчер ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    12 3 Отговор
    Германеца електроника не може да прави. К’во се напъва. Фуджицу пробваха със Сименс, не стана. Сега китайците от Тайван няма да направят чудо. Да гледат механиката, където ги бива и то не навсякъде
  • 2 Ото фон Бисмарк

    16 1 Отговор
    Войните се печелят от ученическата скамейка
    Който не отглежда свои деца отглежда децата на другите
    Германия трябваше за 35 години да е станала 200 млн германци
    ама гордост и предразсъдъци
    Дойчланд либе аллес

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Запада умре !!!!!!

    12 1 Отговор
    Да живее изтока !!!!!
  • 5 замислен

    11 0 Отговор
    германеца освен да завива ботчета друго ... доказателство .
    Японците им развиват болтчетата
  • 6 Хи хи хи . Голям майтап !

    10 1 Отговор
    Каква фашистка икономика бе ???? Щом коленичат на дръпнатите очи .....за да отворят техните джендъркяшки ??????
  • 7 Икономист

    14 0 Отговор
    "сериозен ръст се забелязва най-вече в услугите, близки до потребителите"

    Почне ли една икономика да се държи от услугите а не от производството я пиши бегала и не че услугите са станали повече - никой не се подстригва по често например а са станали по-скъпи и за това се забелязва "сериозен ръст". Преди германеца сменяше колата като почне да се чупи а сега му се налага да я води на сервиз - ето ти ръст на услугите. При нас монтаж на климатик беше 80-100 лева а вече е 280-350 - и при нас стъкмистиката може да отчете голям ръст на услугите.

    Но проблема е че няма как да направиш експорт на услуги близки до потребителите а като не произвеждаш нищо трябва да го купуваш от чужбина и съответно парите да отиват в други държави а ти да продължаваш да затъваш.
  • 8 Сандо

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Мустакатият австриец даде отговор на този въпрос.

    Коментиран от #9

  • 9 Помнещ

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Точно че мустакатия австриец не можа да даде отговор на въпроса за "жизненото пространство" - не му се получи защото и той обърка посоките. Докато гледаше на запад, на север или на юг му се получаваше ама и той като Наполеон погледна на изток - там земя много но лошо бият през пръстите.
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Някой да дефинира "германска икономика"?