29 Август, 2024 19:22 3 486 28

Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40

  • германци-
  • германия-
  • пенсионери-
  • пенсия-
  • пари-
  • доходи-
  • работа-
  • заплата-
  • акции-
  • икономика

Едно поевтиняване на акциите може да застраши планираното ранно пенсиониране

Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 - 1
Снимка: Shutterstock

Флориан Вагнер печели средно около 6000 евро нето на месец, но харчи едва една четвърт от тях. Останалите 4500 евро той слага настрана. 37-годишният инженер е част от разрастващото се движение на суперспестовниците, наречени още фругалисти (от латинската дума frugalis – в превод: пестеливо), пише германската обществена медия АРД. Целта на тези хора: да постигнат финансова независимост колкото се може по-рано. И например да се пенсионират още на 40 години.

Вагнер научил за новата тенденция преди няколко годинии и преосмислил изцяло разходите си: започнал да ходи на работа с колело вместо с метрото, да си готви вечер вкъщи, пазарувал веднъж седмично и почти изцяло изхвърлил от менюто си дюнерите и пиците. Освен това напуснал добре платената си работа и започнал собствен бизнес. "По този начин подобрих качеството си на живот", казва 37-годишният мъж. Точно това е и същността на движението на фругалистите.

Вложения във фондове, облигации и собственост

Но ограничаването на разходите не е достатъчно. Суперспестовниците инвестират голяма част от доходите си в акции и други капиталови инструменти. За да минимизират риска, те прибягват и до вложения в облигации или недвижими имоти.

Фругализмът е концепция за начин на живот, която тръгва от САЩ, разяснява АРД. Популяризират я блогъри като Money Mustache. Преди години канадецът описа как е успял да се пенсионира на 30-годишна възраст.

По време на финансовата криза от 2008 движението FIRE (Financial Independence, Retire Early) набира все повече последователи и се разпространява и в Германия. Според философията му всеки, който е успял да спести 25 пъти повече, отколкото са годишните му разходи, е финансово независим.

До 70 процента спестявания

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват. За сравнение: хората в Германия спестяват средно едва около 11% от доходите си. А много от тях не могат да заделят даже нищо.

Поради това се смята, че фругализмът не е за всички, а само по силите на хората с високи доходи. "Ако печелите само 1800 евро, няма да можете да спестите и половината от тях, защото по-голямата част от парите ще отидат за наема", казва пред АРД експертът Томас Кел от платформата за финанси Finanzfluss.

Освен това често животът предлага обрати и неочаквани ситуации, които може да попречат на целта за ранно пенсиониране на 40 или 50 години. Затова всеки трябва да прецени за себе си доколко реалистична е поставената цел. "Деца, жилище или продължително боледуване много бързо могат да увеличат разходите и да намалят дела от доходите, който бива заделян", посочва финансовият инфлуенсър.

Отказ и от почивка?

Финансовите експерти посочват и други рискове. Така например едно поевтиняване на акциите може да застраши планираното ранно пенсиониране. Затова е важно всеки да разработи за себе си и план за евентуално подобно развитие.

Флориан Вагнер вече е натрупал активи на обща стойност 480 000 евро. Въпреки това той е променил малко първоначалния си план за излизане в пенсия на 40 години. Сега е решил да продължи да работи и след 40, но само толкова, колкото иска - и без да му се налага да се отказва от почивка или ходене на ресторант. "Аз не се отказвам от неща, които обичам, и не се ограничавам. Винаги си казвам: ако утре загина при катастрофа, не искам да има нещо, за което да съжалявам, че не съм направил", казва 37-годишният германец.

Да прилагаш концепцията за суперпестеливост продължително време е огромно предизвикателство за много от тъй наречените фругалисти. В крайна сметка е много малко вероятно да станеш финансово независим за кратко време, пише АРД.

Автор: Константин Рьозе (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кратко просто ясно

    31 10 Отговор
    Къде ги слага на страна. В банката ги слага. А банката ги дава на разни зеленчуци на лихва. Зеленчуците купуват на високи цени. Защото в главата си имат зелка. Така правят инфлация. И паричките на тоя се топят и не струват нищо.

    Коментиран от #15

  • 2 Тома

    18 3 Отговор
    А бай Иван взема 1000 лв и може да спести един джу..дж
  • 3 Бай той Толстой

    23 10 Отговор
    Инфлацията ще му оправи спестяванията.Да се пенсионираш на 40 може -ако си рентиер,имаш богата жена или си ненормален!
  • 4 кою

    28 5 Отговор
    В България сме много отдавна спестовници , но с тази обща пенсионна система в скоро време така ще направят че само ако си депутат ще получаваш пенсия, всички други ще бачкат до гроб
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Спецназ

    15 6 Отговор
    "Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват."

    Такива Фругалисти в БеГеТо нЕма!:))

    Значи от заплата 1500 да си платиш само тока, водата и да ти останат пари за храна за 7 дена...

    ХАХАХАХ! :)))
  • 7 Генерали и полковници от армия и милиция

    20 3 Отговор
    Те взимат по 3400 лева пенсии!

    Коментиран от #11

  • 8 1111

    14 6 Отговор
    Руския шпионин и престъпник Ахмед Демирев е изхвърлен и от Сарая в Росенец,бай Ставри го зове
  • 9 Али с баба

    18 6 Отговор
    Това как се случва?
    Трябва да нямаш жена деца...стари родители около теб.
    Трябва да живееш като Скот и пак не виждам как?
    Парите които спестяваш инфлацията ги яде.
    Наливаш от пусто в празно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Също

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Генерали и полковници от армия и милиция":

    така и по 20 заплати при пенсиониране на 50 години.

    Коментиран от #14

  • 12 Сатана Z

    6 3 Отговор
    Тази зима жените на газа в Дойчланд ще изядат всички спестявания за пенсия на немците.Единственото им спасение отново ще бъде "Дранг нахт Остен" където ще имат жизнено пространство
  • 13 По тая логика България е най богатата

    9 3 Отговор
    Държава от 6 милиона население почти всички сме фруталисти държавата къта богатства и не дава на хората а ги прави фруталисти
    Сещайте се за холокоста какво ни чака
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гоуст

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "кратко просто ясно":

    Топят се твоите пари. Всеки средно интелигентен си ги влага в акции и фондове и облигации където средната възвращаемост е 12- 20%. На всичкото отгоре разполагаш по всяко време с парите си и става с два клика на телефона. С натрупването изпреварват многократно инфлацията! Само Ганьо блъска всичко в банка или имоти, където възвращаемостта е 3.8 %-пълен смях.

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мата Космата

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гоуст":

    Възващаемостта при имотите: апартамент през 2000 година струваше 26 000$, сега за тия пари и гараж няма. При пландемията се получи същото само за 2 години.
  • 18 Сатана Z

    4 1 Отговор
    В Германия пенсиите се облагат с данък,ако не знаете.
  • 19 Хасковски каунь

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Гоуст":

    През 2019г купих в София Център в кооперация 105 м3 апартамент за 94 000 евро. Сега е над 200 000.
    Пък ти умният си купувай хартишки и им се радвай

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Къде отиваш

    5 2 Отговор
    Да бе да. Когато си сам, без семейство, без роднини за които да се грижиш, без родители които имат нужда от помощ, без кола и не палиш лампите, ядеш картофи и моркови, алкохола е нещо което се случва на другите хора, носиш едни и същи дрехи и обувки от десетилетия и т.н. всъщност може доста да спестиш дори и при не висока заплата. Обаче какъв живот ще живееш?
  • 22 Руди

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хасковски каунь":

    И какви правиш сега с печалбата?
  • 23 Чичо му на чичо Скруч

    1 2 Отговор
    Има си цел човекът - да трупа, докато го затрупат.
  • 24 Гоуст

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Хасковски каунь":

    Голяма далавера, няма що....
    Ако тези 94к евро ги беше вложил в един от най-сигурните от гледна точка на риск фонд- sp 500 сега щеше да имаш 270к евро. При това не се занимаваш с брокери, наематели, майстори и още един куп простотии около имота.
    Ако ги беше вложил в същия фонд през 2012г.( давам тази година защото скъпоценните ти имоти тогава бяха най-евтини) сега във фонда щеше да имаш 600к евро. Дали златното ти апартаментче някога ще стигне тази цена?
  • 25 Брокер

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хасковски каунь":

    В момента да си инвестираш парите в имот с толкова ниска възвръщаемост е най- тъпото нещо, което можеш да направиш. Това го правят само хората с липса на елементарна финансова култура, които само тухли и бетон са им в главите.
  • 26 Луд

    2 1 Отговор
    Икономията е майка на мизерията , Франк Флойд Райт.
  • 27 Не съм към описаната група но

    2 0 Отговор
    Не съм към описаната група, но спастрих парици за ранно пенсиониране. По скоро за по ранно спиране да работя по необходимост. С честен труд /добре платен/ и правилна инвестиционна политика може да се постигне желаната цел. Но не винаги и не от всеки. Както е посочил колегата в по - горна статия има фактори които много променят цялостната картина: деца, стари родители, професия, други приходи и разходи и т.н.
    Аз зглупих. Можех да спра да работя на 53г. но продължих до 60г. възраст. Подлъгаха ме добро здраве и най-вече много добра заплата. Не повтаряйте моята глупост!

    Коментиран от #28

  • 28 СЕЛЯНИН

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Не съм към описаната група но":

    Брат, щом пишеш "З"глупих, вероятно нямаш и килийно образование, а говориш за добра позиция и заплата. Такива давачи на акъл, с лопата да ги ринеш. Харчи си парите и не се превръщай във втори КОЧО, който залива аудитория тук, с житейските си кухи разсъждения.
Новини по държави: