31 Юли, 2024 19:01 2 926 45

Камала Харис и отвратителният сексизъм в политиката

  • камала харис-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия

Издигането на вицепрезидентката Харис и поставянето ѝ в светлините на прожекторите промени изцяло надпреварата за Белия дом

Камала Харис и отвратителният сексизъм в политиката - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една жена може да се издигне в политиката само ако е спала с правилните мъже или ако всъщност тя… не е жена. Камала Харис далеч не е първата, която става жертва на този отвратителен сексизъм.

Камала Харис по всяка вероятност ще бъде новият кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия. Издигането на вицепрезидентката и поставянето ѝ в светлините на прожекторите промени изцяло надпреварата за Белия дом. Освен че тя за изключително кратко време успя да събере рекордни суми в дарения и да стане любимка на младите гласоподаватели, Харис изкара на повърхността и един сериозен проблем - сексизма. Сексистките нападки и дезинформацията по адрес на потенциалната кандидатка за президент заляха социалните мрежи.

Още преди да стане ясно, че Байдън ще се оттегли, атаките срещу Харис от републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп вече бяха започнали. В началото на юли Тръмп написа за Харис, че е водила кампаниите си в миналото зле, макар че стана ясно, че и самият той е правил дарения за кампанията ѝ за главен прокурор на щата Калифорния през 2011 година. "Но това не значи, че не е "талантлив политик” - питайте ментора ѝ Уили Браун от Сан Франциско", написа още Тръмп. Става дума за отдавнашен слух, че Харис се е издигнала само благодарение на връзката си с бившия кмет на Сан Франциско Уили Браун. Твърдеше се, че двамата са имали връзка, докато той все още е бил женен, но всъщност Браун към онзи момент отдавна вече е бил разведен. Двамата с Харис не крият, че са имали отношения.

Атаки по семейството и грозни внушения за личния живот

За Тръмп обаче това е добре премислена стратегия. Класическият сексистки стереотип, че една жена не може да се издигне до властова позиция без помощта на мъж, а често и без да преспи с него в замяна на влияние, е от полза за кандидата на републиканците. Поддръжниците на Тръмп последваха примера на бившия президент, например политическата активистка Лора Лумър, която написа в Х, че "републиканците трябва да започнат да говорят за сексуалната история на Камала Харис” и причината защо тя няма деца, която според Лумър е, че е "направила толкова много аборти, че е увредила утробата си”.

Аргументът, че Камала Харис няма биологични деца е още един сексистки похват, с който вицепрезидентката е обрисувана като жена, която не е достойна да бъде начело на страната. Избраният от Тръмп за потенциален вицепрезидент Джей Ди Ванс също е казвал преди, че "страната се управлява от някакви бездетни жени с котки, които са нещастни", включвайки и Харис към тази "категория". Вицепрезидентката всъщност има две доведени деца от брака си с Дъглас Емхоф. Но не това има значение - става дума за принизяване на жените, които не са изпълнили "мисията” си да родят. Коментарите на Ванс провокираха много жени, като актрисата Дженифър Анистън, която не крие, че има репродуктивни проблеми, да реагират остро.

Харис е и лице на борбата за запазване на правото на аборт в САЩ - още една причина да бъде атакувана точно по тези теми, които не се нравят на много от републиканците в екипа на Тръмп.

Камала Харис не е жена? Невярно и трансфобско.

Не само количеството, но и тематиката прави обидите срещу Харис по-различни от обичайните нападки, които Тръмп и приближените му отправят към опонентите на бившия президент. Президентът Байдън също е атакуван и то много остро, но обикновено нападките се фокусират върху възрастта му, като често повтарят прякора на бившия президент Тръмп "Сънливия Джо". Тези, насочени към Харис обаче, обикновено са свързани със секс, насилие или женомразки обвинения, че тя не заслужава поста си. Тръмп има навика да измисля "прякори" на опонентите си, но за Харис бившият президент явно не успява да се спре на един. Въпреки това най-често я нарича луда или глупава.

Не само сексизъм, но и трансфобия прозира зад част от дезинформацията, която се разпространява по адрес на Камала Харис - например, че тя всъщност е мъж. Това, разбира се, не е вярно. Подтекстът му обаче е от голямо значение - той е подобен на всички други твърдения, които атакуват Харис за пола ѝ. Внушението е, че една жена може да се издигне до толкова ключова позиция в държавата само ако всъщност …не е жена.

Мащабно проучване от 2021 г. изследва дезинформационните послания, използвани срещу жени в политиката. То включва общо над 336 000 публикации, споделени от повече от 190 000 потребители за период от два месеца. Камала Харис е била атакувана най-много от всички 13 изследвани жени, като цели 78% от всички расистки, трансфобски и сексуални дезинформационни наративи са били насочени срещу нея.

Сексизмът вреди на демокрацията

Камала Харис далеч не е единствената, която се сблъсква с тази дезинформация. Всъщност всички послания се повтарят и се използват за повечето жени на властови позиции не само в САЩ, но и в Европа. За съпругата на бившия президент на Съединените щати Барак Обама - Мишел, се разпространяваше цяла конспиративна теория, че всъщност е мъж. На същото е подложена и половинката на френския президент Еманюел Макрон - Бриджит. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е обект на дезинформационни кампании откакто застана начело на институцията, а навярно това ще продължи и през втория ѝ мандат на поста.

Една от добре познатите тактики за отслабване на жените кандидати за политически позиции се основават на сексистки разкази. Целта е те да бъдат сплашени и да преминат в защитна позиция, в която да трябва да обясняват изборите си - било то с кого са имали връзки, дали имат биологични деца, как са се издигнали. Въпроси, които обичайни не се задават на мъжете кандидати. Това в крайна сметка може да доведе до изкривяване на общественото разбиране, да обезкуражи жените да участват в политически кампании и да заглуши техните и други различни гласове. Затова и този тип дезинформация не само засилва негативните настроения към жените, но и допринася за отслабването на демокрациите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха ха а така

    62 4 Отговор
    Като видиш кой е драскал , разбираш че става дума за либералистична зловредна пропаганда и нищо повече . А цвенокожото никой го не знае какво е .......

    Коментиран от #5

  • 4 При ватите

    10 31 Отговор
    Нема такъв праблем.Там има само диктатори и пр...ки
  • 5 Последния Софиянец

    43 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха а така":

    В САЩ са признати 154 пола.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ддгб

    40 3 Отговор
    Дигайте се срещу тез сатанисти че нищо хубаво не ни чака , Олимп Франция ще ни се види като детска градина..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пич

    34 3 Отговор
    Кретени , та се преметат !!! Никоя жена няма място на определена позиция , само защото е жена ! Е това е чист сексизъм !!! За всяка позиция трябва да имате качества , и да покриете определени критерии ! Не да назначават някой защото е жена , ждендър , черен , и подобни дискриминационни и сексистки за белите мъже условности !!!

    Коментиран от #28

  • 10 Бухахаха

    10 29 Отговор
    Считайте я за новият президент! Изборите ще бъдат протоколни.Почти като в русия.

    Коментиран от #13

  • 11 Бог да пази Америка!

    6 39 Отговор
    Двигател на съвременната цивилизация и пазител на световният мир ☮️!

    Коментиран от #16, #33

  • 12 DW - Пропаганден машинен

    47 3 Отговор
    То па Германия "цъфна и връза" с тези жени "политички" Меркел "инженерката", Урсула "ваксината", Аналена "360"...патица до патицa, докараха тази доста могъща преди държава до изтривалка на САЩ засадена с минарета и национална храна дюнера!?
  • 13 бай Ставри

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бухахаха":

    Тук съм съгласен. Това в империята на измамниците е напълно възможно. Следва гражданска война, а може би и ТСВ.
  • 14 Някой

    32 4 Отговор
    Камала е била скъпо платена компаньонка на някакъв чернокож политик от Калифорния. Когато е била на около 39 години - т е , през 90-те. Получавала е и скъпи подаръци - спортни коли и бижута. Имаше новини в американски медии по въпроса.
    Та, как е израснала в политиката кака ти Камала? Не е ли щото е преспала с правилните мъже? Как да имаш уважение към такъв човек?? А той що за морал ще демонстрира?
  • 15 Харис

    14 5 Отговор
    Е 100% жена

    Би могла да го докаже като си събуе гащите на
    публично място

    Коментиран от #24

  • 16 Булдог

    21 7 Отговор

    До коментар #11 от "Бог да пази Америка!":

    Време е Бог да приключи.....Америка!

    Коментиран от #38

  • 17 Стършел

    12 3 Отговор
    СЕКСИЗЪМ=Травестизъм!
  • 18 Откога

    10 2 Отговор
    Трансфилията и хомофилията станаха универсални общочовешки ценности, а трансфобите и хомофобите врагове на човечеството.
  • 19 Програмист

    9 7 Отговор
    Жените не стават
  • 20 Чичо Митко

    8 22 Отговор
    Голям рев на копейките, че смениха Байдън и Камала ще разгроми оранжевия клоун.

    Коментиран от #23, #27

  • 21 Сравнение

    7 19 Отговор
    Тръмп е един посредствен американски простак.Харис се е издигнала благодарение на интелект и амбициозност, а Тръмп благодарение на парите на баща си. Иначе е цел обикновен плей бой.
  • 22 любител

    18 3 Отговор
    до кога ще показвате тая снимка на която няма нито един истински хамериканец. хахаха
  • 23 любител

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо Митко":

    има един лаф надявай се п----- на пиян х-----. хахаха
  • 24 любител

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Харис":

    да бе ама не смее щото ще щръкне шекерената пръчка. хахаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ХиХи

    12 3 Отговор
    Камила под камила повтаряй бържи
  • 27 ХаХа

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо Митко":

    Копейките немат проблем, след като разтеглиха фронта в Храков и пушечното мясо го нема вече ся няма кой да ги спре у Донбас
  • 28 История

    8 21 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Камала не я назначават, защото е жена или защото е църна. Назначават я, защото е магистър по политически науки и кономика от Хауърд, Вашингтон и доктор по право от Калифорнийския университет, юрист, заместник областен прокурор на Аламеда, Калифорния, областен прокурор на Сан Франциско, главен прокурор на Калифорния, сенатор от Калифорния. Тръмп какви точно качества притежава за да бъде президент? На 8 години вече има милиони по сметката си. Баща му е изсипал половин милиард в бизнесите му, които той завърта до 5 милиарда като междувременно фалира 6 пъти и не плаща данъци. Записите от следването му са засекретени от адвокатите му, които официално са уведомили както гимназията, така и колежа му да не ги публикуват или ще последва дело. Този кърлеж ли ще служи на народа или Камала, която е тръгнала от нулата, изучила се е и цял живот е преследвала престъпници?

    Коментиран от #34, #36, #44

  • 29 Старата песен на нов глас

    8 1 Отговор
    Авторът на статията ще бъде ли любезен да обясни къде се загубиха критериите за лични управленски качества и морални критерии в политиката за сметка на дискусии за пол и расова принадлежност???А Дженифър Анистън е прехвърлила петдесетте и вече е преминала фертилната възраст,за да има репродуктивни проблеми.
  • 30 Доктор

    13 1 Отговор
    Няма нищо по-отвратително, извратено и анти-човешко от либералния глобализъм.
  • 31 1234

    12 3 Отговор
    Ако се погледне българската, а и навсякъде другаде политика - има основание Д.Тръмп. А амбициозни жени - готови на всичко е имало и ще има /от римско време е останал терминът kariera vagina / - от двете близначки в НДСВ и армията конкубини в ГЕРБ та до куп кариеристки в бизнеса навсякъде по света. Така че, клевета е тогава, когато не е истина , а ние не знаeм истината, тогава не знаем и дали е клевета :)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ицето

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бог да пази Америка!":

    Да сер@ в нея
  • 34 Бугарин

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "История":

    Ние се гордеем с Боко ,момчето е тръгнало с филия мас
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пешо от панелката

    13 3 Отговор

    До коментар #28 от "История":

    Ако знаете английски, пуснете някоя нейна реч. Бързо ще се убедите че е леко неостра. Пуснете още няколко речи и ще забележите, че повтаря едни и същи, лишени от смисъл клишета.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 И да останат

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Булдог":

    Само индианците !
  • 39 Анонимен

    4 4 Отговор
    Много мъже да не кажа всички имат страх от майка си, затова някак не долват жената на върха!!
  • 40 Ха сега де...

    4 2 Отговор
    Пак материал без автор. Нормално! Те, сексуалните мечтаели, не обичат публичната си изява. Единствената им тактика е "да пуснат празно за пълно"
  • 41 Факт

    2 4 Отговор
    Все пак няма повдигнати 30 обвинения за нейните лични преживявания.
  • 42 всъщност,

    7 2 Отговор
    обидите към тази жени ,не са заради това ,че са жени.А заради това ,че не са достатъчно квалифицирани за длъжностите които изпълняват или ще изпълняват.(Тъпи са).Всички виждат ,какво се случва в Европа в момента,под" вещото "ръководство на Урсула.
  • 43 Ювиги

    9 2 Отговор
    Стига сте натрапвали таз пачча …. Тотално некадърна и бездарна …. Без чар или обаяние …. Тръмп президент !!!
  • 44 Ехх

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "История":

    Забрави да споменеш как като главен прокурор не е освобождавала хора СЛЕД изтичане на присъдата им, за да седят като безплатен труд по заръка на лобистите от частните затвори. Или че като сенатор има внесен ЕДИН ЕДИНСТВЕН проектозакон (за изграждането на някакъв си там паметник) за цялата си кариера. А дали си чувал и едно нейно изявление, което по ниво на изказ би минало поне в детска градина? А виждал ли си дебата и с Тулси Габърд която направо прекрати предизборната и кампания още там на сцената?
  • 45 Въобще не им пука

    0 0 Отговор
    Чеее то над 90 % от световния либераст-глобалистки елит нямат деца, къде нъпълно съзнателно,къде поради разпуснатост. а тия въобще не им пука за бъдещето на човечеството.