31 Юли, 2024 21:01 2 716 17

Мелони спря възхода на Китай в Европа. Но трябва да внимава.

  • китай-
  • ес-
  • италия-
  • европа-
  • джорджа мелони-
  • мелони-
  • си дзинпин-
  • търговия-
  • азия-
  • път на коприната

Мелони отмени плановете на предшествениците ѝ Италия да бъде част от китайския "нов път на коприната"

Мелони спря възхода на Китай в Европа. Но трябва да внимава. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на италианската министър-председателка Джорджа Мелони в Китай, както всяка друга визита на западен лидер, е опит за ходене по въже. Разликата с посещенията на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон е, че Италия и Китай всъщност гледат на това посещение като ново начало на техните отношения.

Причината е, че Мелони отмени плановете на предшествениците ѝ Италия да бъде част от китайския "нов път на коприната". С тази инициатива през 2013 г. китайският лидер Си Дзинпин започна да прави държавите по света финансово и икономически зависими от Народната република. По този начин 148 държави вече са свързани с Китай. Италия щеше да се превърне в първата страна от Г-7, която е икономически зависима от Пекин.

Облекчение в Европа от позицията на Италия

Облекчението, че Джорджа Мелони се отказва от този проект, трябва да е било осезаемо в европейските столици. В края на краищата нейната партия "Италиански братя" романтизира фашисткото наследство от епохата на Мусолини. Имаше опасения, че Италия може да се превърне в нещо като васална държава на Пекин - път, по който отдавна тръгнаха Унгария и Сърбия. В крайна сметка има сходство и с етнонационализма на Си Дзинпин, който възхвалява "расата Хан”.

Номенклатурата в Пекин имаше причини да разчита на подобно развитие, защото в Будапеща и Белград, където управляват десни популисти, както е и в Рим, ухажването на Китай беше наистина успешно. Унгарският министър-председател Виктор Орбан торпилира Европейския съюз при всяка удобна възможност, той също така позволява на китайската полиция да патрулира в Унгария, което представлява огромен риск за сигурността на свободна Европа. Орбан е и най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС.

Сръбският министър-председател Милош Вучевич може да нанесе по-малко вреди, тъй като страната му все още не е член на ЕС. Въпреки това статутът на страна-кандидатка за членство, който Сърбия получи през 2012 г., в края на краищата трябва рано или късно да се превърне и в пълноправно членство.

По-добри търговски отношения, но и край на подкрепата на Пекин за Москва

При тези условия Брюксел беше и продължава да е доволен от италианската лидерка по отношение на отношенията ѝ с Китай: Мелони не само се оттегли от "Новия път на коприната", но подобно на останалите западни съюзници, тя също така застава твърдо на страната на Украйна, която беше нападната от Путин. Пекин изглежда е готов да отвори нова глава. В края на краищата боледуващата икономика на Народната република е зависима от Европа - точно както много европейски икономики са зависими от китайския пазар.

Такъв е и тонът на официалните китайски изявления, придружаващи държавната визита на Мелони. Намерението е да се развие това, което сега предстои, в "по-зряла и стабилна посока", се казва в него. Подобно на други западни гости преди нея, Мелони се опитва да убеди Народната република да спре да подкрепя войната на Путин срещу Украйна. "Налице е нарастваща несигурност на международно ниво и смятам, че Китай неизбежно е много важен партньор в диалога за справяне с цялата тази динамика", каза Мелони донякъде завоалирано на Си.

Мелони трябва да е предпазлива

Петте дни, които Мелони ще прекара в Китай, ще бъдат посветени не толкова на външната, колкото на икономическата политика. Китайските лидери са известни с това, че не се отказват от нещата, които са важни за Китайската комунистическа партия. Това означава, че Пекин ще продължи да се опитва да влияе върху политиките на "Стария свят" чрез Италия, която е сред основателите на Европейския съюз. Италианските преговарящи трябва да имат това предвид - икономическите интереси винаги са преди всичко политически интереси за Си Дзинпин.

Джорджа Мелони се надява да убеди китайското ръководство да инвестира, наред с другото, в италианския автомобилен сектор. Ако не прояви необходимата предпазливост обаче, ще бъде неприятно изненадана в близко бъдеще. Си не крие желанието си да замени европейската автомобилна индустрия с китайска. И не се интересува от по-нататъшното автономно съществуване на италианската или германската автомобилна индустрия.

Авторът Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ;0л9к8й7х6г5

    43 5 Отговор
    Откога наричате мъчителното самоубийство на една държава "спиране възхода на Китай в ивропътъ"?

    Коментиран от #12

  • 2 ТаУмВзе

    35 7 Отговор
    Тва е много Сериозен Виц на Писта! ХАХАХАХХАХ
  • 3 Питам:

    45 6 Отговор
    Мелони като ходи в Пекин имаше ли разрешение от Урсула, Борел и бай Дрън ?
  • 4 0101

    10 24 Отговор
    Видяхме ги чайна таун,един манджурски циганин Кобилай ,наследника на Чингиз,ги превзе и от страх жълтите го направиха император,без запада и сащ Китай ще ядът пясък и камъни
  • 5 Булдог

    32 3 Отговор
    Преди векове Марко Поло ,,отвори" пътя на коприната, а Мелони го спря! Ще ги видим ,,жабетата" при следващата ,,ковид" криза
  • 6 Милен

    30 5 Отговор
    Супер, колкото по-бързо се отървем от китайското "сътрудничество" толкова по-бързо ще се срине неокомунистическата политика на брюкселските бюрократи и ще трябва да прекратим безумците като "зелената сделка".
  • 7 Ха-ха-ха

    31 4 Отговор
    Ала бала, спирала не спирала. За какво отиде Мелани в Китай? Явно нищо не е постигнала, китайците не отстъпват.
  • 8 Помак

    14 3 Отговор
    Даа..спряла е от трите ...гия
  • 9 Факт

    18 1 Отговор
    Някои не разбрахме целта на визитата.

    Коментиран от #11

  • 10 Няма значение

    8 11 Отговор
    Мелони, Лайен, Путин, Шолц, Макрон, Си. Всички козируват на един началник. Като намалим човечеството до един милиард ще има свят без войни. И всичките с по една антенка на главата, за да сме дигитализирани, ако свършат чиповете.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 смях

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от ";0л9к8й7х6г5":

    На коя държава? България ли? Италия ли гори или българия?

    Коментиран от #17

  • 13 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕТО

    20 1 Отговор
    С ТВА МЕГА ТЪПО ЗАГЛАВИЕ ИЗБИ РИБАТА. ГЬОБЕЛС ИМА ДА УЧИ ОТ ТЕЗИ МНОООГО.
  • 14 ВСИЧКИ ЕВРОЕСКУРЗИАНТИ

    15 2 Отговор
    ДО КИТАЙ НЕ МОГАТ ДА СВЪРШАТ НИЩО ПРОДУКТИВНО. БЛЯЯ БЛЯЯ , МЯУУ И КРЪГОМ.
  • 15 Гунчо

    16 1 Отговор
    Авторът не е много на себе си. В Европа се продават стотици хиляди китайски коли, ел. батерии, планини фотоволтаици - да не би сега да са спряни от продажба? В Италия може и да няма китайски заводи, но ги има в Германия и други страни от ЕС. Пък за конфекцията изобщо мълча. Европа е в пълна зависимост от Китай и не той е виновен за това.
  • 16 ЕСССР

    7 1 Отговор
    Спряла гората да се разлиства, ха ха! Поредната квачка в курника то не бяха Меркел, Урсула, Аналена сега и тази Джорджа... ко, ко, кооооо, куткудяк!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.