31 Юли, 2024 18:50 4 311 12

Напрежението между Китай и Япония ескалира

  • китай-
  • япония-
  • азия-
  • сащ-
  • австралия-
  • индия-
  • южнокитайско море

Китай обвини Япония в "клеветнически атаки"

Напрежението между Китай и Япония ескалира - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай изрази силно недоволство от Япония за това, което нарича „клеветнически нападки“ срещу Китай на неотдавнашните срещи на високо равнище с Австралия, Индия и САЩ, заяви днес китайското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Според изявление на министерството генералния директор на отдела за азиатски отношения Лю Цзинсон е предал тържествени изявления и е изразил сериозна загриженост на вчерашна среща със заместник-ръководителя на японската дипломатическа мисия в Пекин.

„Лю посочи, че клеветническите нападки на Япония над Китай си противоречат с изявлението за насърчаване на стратегически и взаимни отношения между двете държави“, се казва в изявлението. На среща в Токио в неделя, японските министри на външните работи и на отбраната се споразумяха да засилят военното сътрудничество със САЩ на разговори с американските си колеги.

В съвместно изявление се казва, че китайската външна политика „се стреми да преустрои световния ред за собствена изгода за сметка на другите“ и че подобно поведение представлява „ най-голямото стратегическо предизвикателство“ в Индо-тихоокеанския регион и отвъд.

Двустранните разговори между Япония и САЩ бяха последвани от среща в понеделник на външните министри на САЩ, Япония, Индия и Австралия от така нареченото КУАД обединение (Четиристранен диалог за сигурност). Съвместното изявление не спомена Китай поименно, но изрази позиция на несъгласие срещу „военизирането на оспорвани позиции и съпроводени с насилие и смущаващи маневри в Южнокитайско море“. Китайското правителство многократно е изразявало недоволство от това, че на фона на възхода на Китай, САЩ задълбочава връзките си с други държави, което президентът Байдън беше направил главен приоритет по време на мандата си.

Външното министерство на Китай заяви, че Китай настойчиво призовава Япония да спре да прави безотговорни коментари за вътрешните работи на Китай и призова Япония да спре да се съюзява с „някои държави“, с които създава малки водещи до конфронтация кръгове. В съобщение на японското посолство се казва, че Йокочи е изразил позицията на Япония на срещата и е направил изявления по различни свързани с Китай теми. В съобщението не са споменати подробности за срещата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    22 42 Отговор
    Наглите китайци ще ядът дървото

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Дападжия

    37 17 Отговор
    Джапаките заприличаха на полски тираджия на тирпаркинг, все си търси боя и като правило си го намира.

    Коментиран от #3

  • 3 КОТарАК 🐱

    21 18 Отговор

    До коментар #2 от "Дападжия":

    единствената загуба на самураите е от водената от САЩ коалиция ВСВ , те и по принцип не се предават в плен , а водят самоубийствени атаки

    Коментиран от #12

  • 4 ????

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    От кого?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хр. грозев предателят.

    12 9 Отговор
    Тези престъпни Англосаксонци подтикват да провокират самураите в конфликт с Китай. Но те Китайците не са забравили как във ВСВ бяха убити 37 Милиона така , че при един военен конфликт Световното зло едва ли ще в състояние да защити Япония защото безспорно Русия ще се включи в конфликта и нещата коренно ще се променят . Знам Путин не държи тези над 8000 МБР не за украшение , а са готови да полетят там където трябва и тогава кой знае нещата могат да излязъt под контрол.
  • 7 Тия само се джавкат

    11 2 Отговор
    Иначе разчитат на дипломацията и мирните разговори. Но всичко се върти около морски залежи на нефт и газ. Дано открият начин да използваме слънчевата енергия да спрат тези териториални претенции повод за войни. Навсякъде където и да погледнеш всички войни са водени за горива и полезни изкопаеми. Хората са коствени жертви.
  • 8 Кажи честно ...

    8 10 Отговор
    Яд ги е комунягите, че днес японците ги биха на гимнастика и им отмъкнаха златото изпод носа. :)

    Коментиран от #11

  • 9 Японците

    6 6 Отговор
    Пак ще ядът боя.нищожества зависими както и германия
  • 10 Хихи

    8 3 Отговор
    Император Си е с няколко обиколки зад Вовата. Вместо да удари сега, чака щатските пудели да заякнат и да ударят първи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха-ха-ха

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Тези японци които заради едната чест ще си направят харакири отдавна ги няма. Ако ги имаше нямаше да забравят кой пусна съвсем ненужно атомните бомби над Хирошима и Нагасаки, и нямаше да простят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания