1 Август, 2024 06:01 3 848 24

"Вкараха ме в затвора, биха ме и после сипаха сол в раните"

  • афганистан-
  • насилие над жени-
  • жени-
  • права на жените-
  • насилие-
  • талибани-
  • линч-
  • затвор

Талибаните искат да върнат обществения линч над жените

"Вкараха ме в затвора, биха ме и после сипаха сол в раните" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто талибаните се върнаха на власт в Афганистан, правозащитничките и жените като цяло са обект на преследвания. През последните три години не спират сведенията за мъчения и сексуални издевателства над арестуваните жени от страна на талибаните.

В началото на юли британският "Гардиън" написа за изнасилването на една правозащитничка в затвор на талибаните. Вестникът получил видео, на което се вижда как жената е изнасилвана и измъчвана от въоръжени мъже. Видеото било заснето от талибаните, които го изпратили на жената след нейното освобождение - така искали да я изнудват и да я накарат да мълчи. Тя избягала от Афганистан и изпратила клипа на афганистански журналисти.

Афганистанско-канадската журналистка Захра Надер, главна редакторка на сайта "Зан Таймс", разказва пред ДВ, че те са една от медиите, които разказали историята още преди "Гардиън". Сайтът бил създаден през август 2022 именно като трибуна на момичетата и жените в Афганистан.

Тормоз, мъчения, изнасилвания

Екипът на "Зан Таймс" отдавна разследва сведенията за арестувани жени в Афганистан, които са станали обект на мъчения и сексуални издевателства в затворите. "Броят на арестантките не е известен - талибаните така и не потвърждават много от арестите. Не знаем в какво състояние са арестуваните жени. Много от тях са задържани произволно. Очевидци разказват, че често е имало арести на млади жени, защото са били навън без придружител мъж, макар да са носели хиджаб", обяснява Надер пред ДВ.

Жените изчезват в препълнените килии на женските затвори и са изложени на произвола на мъжете, които се отнасят с тях, както решат. "В Афганистан справедливост и правосъдие не съществуват. Няма правна система, няма администрация. Талибаните дори не са единни по отношение на правилата за носене на хиджаб. В различните региони има различни виждания за това кое е правилно и кое не."

Някои жени се самоубиват

След като взеха властта, талибаните рязко намалиха правата на жените и момичетата в Афганистан - те бяха прогонени от обществения живот, лишиха ги от правото да учат и да работят, а свободата им на придвижване бе ограничена. Жените могат да излизат навън само ако са придружени от мъже. Ако се съпротивяват, те биват арестувани. Някои изчезват безследно. "Други се самоубиват, след като ги освободят", казва Захра Надер.

Лилда Давлацай не е била изнасилена в затвора, но е била подложена на тежки мъчения. Тя е правозащитничка и след връщането на талибаните на власт се скрила при познати. "Те обаче ме намериха. Вкараха ме в затвор, където ме биха и ме нападнаха с ножове. След това посипаха сол в раните ми." Лилда Давлацай успяла да се спазари с единия от талибаните - дала му цялото си имущество в Афганистан и успяла с негова помощ да напусне затвора. След това избягала от страната и сега живее в Германия. "Талибаните нямат милост. Те дори не ми позволиха да си мия ръцете и лицето в съответствие с религиозните ритуали, за да мога да се моля. Те се държат със затворниците както си искат", спомня си жената.

Талибаните искат да върнат обществения линч над жените

След всички мерки и забрани, наложени от талибаните на жените, сега те планират да върнат отново обществения линч на жените. Откакто се върнаха на власт, талибаните публично наказват хора чрез бичуване, разстрел и обесване.

Сега предвиждат да върнат и пребиванията на жените с камъни заради изневери, както заяви талибанският лидер Хайбатула Ахундзада в края на март. Същевременно той се обърна директно към западните правителства: "Вие може да възприемате публичните пребивания на жени с камъни или бичуванията заради изневяра като нарушение на правата на жените. Но ако вие твърдите, че се застъпвате за освобождаването на човечеството, аз представлявам Аллах, докато вие представлявате Сатаната."

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Па съм я бе

    12 20 Отговор
    Нещо не ви вярвам!

    Коментиран от #4, #6

  • 2 ФАКТИ

    28 6 Отговор
    Откачени ислямисти, трябва да се затрият всички тея терористични племена.
  • 3 Някой

    7 27 Отговор
    Ами като си го заслужи човек, няма право да се оплаква.
  • 4 Еми дай

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Па съм я бе":

    да те пратиме да провериш и да кажеш от личен опит как е за да повярваме мацко
  • 5 Последния Софиянец

    12 7 Отговор
    Съюзниците на братушките, за това вече не ги пускам в заведението, само проблеми с тях и пари нямат отдавна.

    Коментиран от #11

  • 6 Ъхъ

    16 16 Отговор

    До коментар #1 от "Па съм я бе":

    Че кой нормален човек ще вярва на DW- органа на ЦРУ!

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха

    12 4 Отговор
    сигурен съм че ще намерят доказателства и за химически оръжия , само чакат да спре войната в украйна
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факт

    14 3 Отговор
    Ислямът е измислен в Шести век да разруши Персия и Византия.
  • 11 А укрофашисти

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Допускаш ли? Те са по плащането- хаха и тлъсти бакшиши оставят- хахаха! Всички да си вървят от там, откъдето са дошли!
  • 12 Факти

    11 15 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъ":

    DW е най-обективната медия, достъпна на английски език. Единствената такава, за която съм абониран в тубата. Ежедневно качват кратки документални филми и половината са критични към Запада, включително й Германия. Сами си вадят кирливите ризи дето се казва. В Русия няма медия, която може да си позволи да критикува Путин дори веднъж. Затова никога не бих се доверил на информация, която излиза от там.

    Коментиран от #14, #15, #18, #19

  • 13 Фен

    9 5 Отговор
    Де е стъпил хамериканецът, после и трева не никне. Горките украинци, какво ли ги чака, като САЩ се изсулят и от там...
  • 14 Да бе

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Путин е идеален и затова не го критикуват! Иначе медиите на ЦРУ на това разчитат- полуистини и чисти лъжи, поднесени на ограничени интелекти. Нашите пропагандисти на човеконенавистната идеология са толкова прости, че не добавят нещо критично, за да могат повече глупаци да им повярват!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пико

    8 6 Отговор
    Факти - ДВ пишете нещо за издевателствата на израелската армия над палестинците. Талибаните ще излязат хуманисти.
  • 17 История

    9 8 Отговор
    Афганистан беше по-добре, когато американците бяха там, но те не можеха да останат вечно, защото това им струваше много пари. Сега няма кой да контролира ислямистите и те издевателстват над населението. Това доказва ясно ползата от демократичния контрол. Това е смисълът на всички тези прокси войни - демокрация срещу диктатура. Ако демокрацията не се намесва, пълзящата диктатура ще превзема все повече територия и все повече ресурси, което ще я прави все по-силна. Ще дойде ден, в който диктатурата ще превземе Европа и всичко свършва. САЩ не могат да оцелеят без Европа и те също ще паднат жертва на диктатурата. После връщане назад няма. Това не са времената на френската и американската революции. Технологиите и оръжията са на друго ниво и народът не може сам да събори диктатурата. Затова войната в Украйна е толкова важна. Не можем да си позволим диктатурата да навлезе в Европа. Дългосрочните последици ще бъдат катастрофални и необратими. Представете си само какво е да живееш в Русия, където дори не можеш да си изкажеш свободно мнението, а жизненият ти стандарт е още по-нисък. Хората, които подкрепят Русия, дори не се замислят какво е да живееш в диктатура. Ние нямаме избор освен да се борим с тази заплаха. Ако се поддадем на страха и не направим нищо в бъдеще ще платим жестока цена.

    Коментиран от #23

  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    DW -и обектовност !!

    Имат ни за едеоти,сърр за балкански тъмни субекти !
  • 19 Читател

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    От страниците на ДВ не можеш категорично да се противопоставиш на ЛГБТ-терора, Зелената сделка, сегашната миграционна политика. Мнения, отричащи "позитивната дискриминация" и "новата толерантност" няма да бъдат публикувани, а пък не дай си Боже авторът да каже: "Германия е за германци, африканци - ходете си в Африка!" - автоматично ще бъде обвинен в расизъм и подклаждане на вражда на етническа основа. ДВ е рупор на официалната политика на Германия и дори на журналистите на медията и да позволяват малко повече свобода, има теми, които е забранено да се коментират.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Край

    1 5 Отговор
    Бой и сол … и само това ли?!? Да бе! Или срама е по- голям.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 6666

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "История":

    Напълно правилно.
  • 24 нито

    1 0 Отговор
    един афганистанец да не остане в европа Дасе махат и да си контактуват по местоживеене с брадатите си роднини КОЛКОТО до жените им да си носят ножове и пистолети под дрехите Може и тротил Като се самоубиват да вземат и по 50 брадатковци при алах