4 Август, 2024 14:02 1 790 41

Емил Василев: Само нова Конституция ще спаси България от разпад

  • емил василев-
  • съдебна власт-
  • нова конституция-
  • избори-
  • парламент

Очевидно е, че българите не харесват държавата си - доказателството е безспорно - масовото емигриране и тоталния демографски срив

Емил Василев: Само нова Конституция ще спаси България от разпад - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е един от най-сериозните ми постове през последните години, тъй че моля, внимателно го прочетете.

Става въпрос за конституцията, т. е. за съществуването и функционирането на държавата. Това е най-важният закон. Както основите и колоните крепят конструкцията на всяка една сграда, така и конституцията крепи държавността и суверенитета на страната ни. Има значение дали сградата е от кирпич и гредоред, от панелки или от железобетон и керамични тухли.

Това коментира във "Фейсбук" адвокат Емил Василев.

Очевидно България се разпада.

Очевидно е, че българите не харесват държавата си - доказателството е безспорно - масовото емигриране и тоталния демографски срив. Очевидно е, че имаме нужда от нова конституция, т. е. от нов дом за разпиления и объркан български народ. Който не го разбира и твърди, че е политик, значи е глупак или национален предател. Колкото по-бързо се приеме нова конституция на страната ни, толкова по-бързо разпадът ще бъде преустановен. Никой не иска да живее в кирпичена къща със сламен покрив, каквато по настоящем е действащата конституция. В такива къщи само циганите живеят и раждат деца.

Следователно възниква въпрос каква трябва да бъде новата конституция, а не дали трябва да бъде приета.

Христо и Канадецът, макар и да съм техен гласоподавател /на принципа на по-малкото зло/, направиха генерална грешка и сега заслужено са наказани и низвергнати.

Те тръгнаха да реформират съдебната система и да орязват правомощията на президента. Грешка! Фатална грешка! От трите власти /законодателна, изпълнителна и съдебна/,

единствено съдебната с всичките си недъзи реално работи и не е блокирана.

На фона на тотално разпокъсания партиен модел, блокиран парламент и неработещо правителство президентът /независимо кой е в даден момент/ е единственият стабилизиращ фактор.

Христо и Киро тръгнаха да реформират единствената работеща власт и да ликвидарат единствения стабилизиращ политически фактор. С действията си те генерираха още повече нестабилност в държавата и стимулираха разпада във всички сфери - политика, социална област, демография, здравеопазване, образование.

На тези глупаци бих им услужил със законно притежавания си Валтер, за да ходят сами да се гръмнат и да освободят дясното пространство за по-умни и отговорни хора. По този начин двамцата нялаха още повече вода в мелницата на доминираната от комунисто-пожарникаря мутро-ченгесарска извратена държава.

Наляха вода и в по-малките воденички на разни психопати-националисти и русофили. Казвам това с болката на убеден десен човек, който се отвращава от разните там Корита и сие, в чийто глави все още бумтят залповете на "Аврора" и са изостанали от модерната социалдемокрация със 100 години. Накратко: трагедия, пълна трагедия е партийно-политическият ни модел, а най-малкият проблем на държавата е съдебната система.

Ясно е вече и за децата от детската градина, че най-много от реформа се нуждае разпиляната ни партийна и изборна система, която генерира ИЗНАЧАЛНО МЪРТВИ ПАРЛАМЕНТИ И НЕРАБОТЕЩИ ПРАВИТЕЛСТВА.

Два са концептуалните модели, които алтернативно може да бъдат заложени в една изцяло нова конституция:

1.Ако сегашната партийна вакханалия бъде оставена в този ѝ вид, трябва да вървим към президентска република, за да има някакъв стабилизиращ фактор в държавата, както и фигура, която да носи отговорност.

2.Ако желаем да запазим парламентарната република, трябва да вървим към гръцкия модел или нещо подобно на него - например 30% от местата в парламента да бъдат запазени за партията /коалицията/ победителка, за да може да се състави работещо редовно правителство. В този случай за президента ще останат само представителни функции, каквато е мечтата на Киро и Христо.

Аз лично съм за втория модел, защото ако бъде приет още на следващите избори ще видим консолидиране на партийната система около два стожера: дясноконсервативен и либералнодемократичен. Т. е. бързо-бързо ще видим двуполюсен модел в България, защото политиците ще искат да спечелят бонуса от примерно 80 гарантирани депутатски места, в допълнение към реално спечелените мандати. Т. е. ще търсят начини да се обединяват. Разни величия и костадиновци ще се маргинализират и най-после ще видим в парламента хора, които виждат бъдеще за себе си в политиката /качествени хора/, а не изумяващия с интелектуалната си нищета сегашен състав на парламента.

Може би дори аз бих се кандидатирал отново за депутат, след над 10 години политическо отшелничество.

Горната консултация предоставям безплатно на политиците, пък дано прогледнат. Ако не го сторят - последният да дръпне шалтера, че електричеството много поскъпна.

Емил Василев, юрист, университетски преподавател, депутат в 41 НС 2009-2013 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяяяя

    23 5 Отговор
    Този човек не знае, че такава държава не съществува от доста време, въпрос на време е да получи друго име
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор
    И аз им предлагам доста идеи, ама те не устройват ПЛУТОКРАЦИЯТА ‼️
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българка

    31 9 Отговор
    Да питам колко получи авторът от Пеевски и Борисов за тази гротеска? Това си е платено мнение.
    Значи вика съдебната и система си е ОК. Да разбираме- Не закачайте мафията, не може да се повдигат обвинения срещу властващите. Те си крадаат законно по привилегия.
    И също ни казва-Няма нужда от избори. Направо дайте властта на ГЕРБ с главатари Пеевски и Боросов
    Гнус и позор!

    Коментиран от #23

  • 5 Ариел

    18 2 Отговор
    Търновската конституция би свършила отлична работа Нуждае се от само леки корекции.
  • 6 Лост

    25 1 Отговор
    Не съм сигурен,че гръцкия модел е добре за България.Ако първата партия вземе тези 30% бонус и си изкара доста 30% и от изборите с манталитета на еднокнижника,че и доста други като него ще настъпи здрава диктатура.Ще могат да си правят каквото си искат в Н.Събрание.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 0 Отговор
    Първа стъпка към МЕРИТОКРАЦИЯТА -
    НЕ МОЖЕ ЗА ДА УПРАВЛЯВАШ КАМИОН С 20 ТОНА КАРТОФИ ДА ТИ ИСКАТ ОБРАЗОВАНИЕ, ЦЕНЗ(книжка), ДА ТЕ ПРОВВРЯВАТ ЗА АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ....
    А ЗА ДА УПРАВЛЯВАШ КЛЕТА БЪЛГАРИЯ СТИГА САМО ДА СИ ПЪЛНОЛЕТЕН ‼️‼️‼️
    Да , дами и господа , за да станеш депутат МОЖЕ ДА НЯМАШ ДОРИ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ,, МОЖЕ ДА СИ АЛКОХОЛИК, ДОРИ НАРКОМАН❗
    А ВЕЧЕ МОЖИ ДОРИ ДА СИ ГРАЖДАНИН НА ДРУГА ДЪРЖАВА ❗
  • 8 Ха ха ха

    21 10 Отговор
    Предпочитам националисти и русофили пред психодясна измет.Не знаех ,че и този е такъв
  • 9 Обаче

    18 1 Отговор
    мафията и олигархията иска да спасява дебелите си кожи и милиардите , а за България и нейните граждани хич не им пука !
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 0 Отговор
    Защо за 35 години НИКОЙ НЕ повдига въпроса
    Защо можем да избираме, но не можем да отзоваваме нашите избраници❓
  • 11 Жриц

    9 13 Отговор
    Е много стабилизиращ фактор е президента, маани мани. Ще ни стабилизира до кремлин и Пхенян, ако оставим само на него.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 1 Отговор
    Защо избран с партийна лист може да НАПУСНЕ партията, но да ОСТАНЕ в НС ❓
  • 13 Софиянец

    21 5 Отговор
    "Емил Василев, юрист, университетски преподавател, депутат в 41 НС 2009-2013 г" и завършен дебил!
  • 14 адвокате

    19 1 Отговор
    На дребо мислиш.
    На партията победител да се дадат всички места в парламента ,като искаш стабилност.
    Че и преподавател бил, на всичкото отгоре.
  • 15 Василев

    16 0 Отговор
    По голяма глупост не бях чел. Партията чекмедже си купува изборите и с 20 процента от гласувалите 30 процента ще управлява! Голяма логика на преподавател в университет! Статия писана по ПОРЪЧКА!!
  • 16 инж. Ганчо Илков

    10 4 Отговор
    Българинът не Вярва на Определението "Ляво" "Дясно". Конституцията се нуждае от Промяна и преди всичко в Обекта СУВЕРЕН. Когато Суверен е НАРОДА, тогава се налага задължителното Ползване на РЕФЕРЕНДУМА. Другият момент е Регистрацията на Политическите Проекти и техните Ръководни Форуми. В сегашната Обстановка Форумите се Осигуряват от Олигарсите (работещите във Фирмите на Олигарсите). Българите харесват Страната си, въпреки че Олигарси я Превръщат в Лунен Пейзаж. Напускат Страната, поради Некадърният Олигархичен Елит и Икономическата му Неграмотност. Българинът е най-бедният Европеец в Собствената си Държава. Държава с Некомпетентни Администрация и Политизирана Съдебна Система. Държава на Политически Проектните Вождове. Какво би Станало, ако имаме Президентска Държава с Президент Чуждопоклонник? Българският Президент се Избира по Модел на Чужди Логистично Анализаторски Центрове. Те се разграничават от Интересите на своите Сънародници.
  • 17 Айде

    7 0 Отговор
    Г-н Василев, хубаво е, че търсите решение извън статуквото, но и така няма да стане. Залагате отново на съществуващите партийни върхушки. Те не могат и не искат да произведат друга, променена политическа система, освен тази, която имаме сега. Тя напълно ги устройва. Но и не виждат, че тя е обречена. Вместо да работят за власт на образованото гражданско общество и повече демокрация, те искат само власт за себе си! ВНС в тези условия, със същите депутати и манталитет ще ни погуби окончателно! Затова най напред трябва да се каже и обясни на българския народ истината за сегашната псевдо демокрация. Това може да мобилизира около 600-700 х образовани българи, които сега гледат от страни, за да влязат в парламента истински демократи. Чак тогава ВНС със значителни промени в Конституцията!
  • 18 да ти кажа ...

    8 3 Отговор
    И Конституция не го оправя тоя свинарник вече. Ами д а идва Ердоган и д а си прибира вилаета, белким успее да ни вкара у пътя. че си съсипахме зорлем държавата..
  • 19 Реве, как не се бяхме сетили,

    5 2 Отговор
    че именно Емил Василев ще оправи накрая работата и ще спаси България.Сигурно и Конституцията вече е написал.😂😂😂
  • 20 27 република в Европейския Райх

    10 4 Отговор
    Няма как да си подписал Лисабонския договор и да искаш спасиш България от разпад.
    Просто е - законите се препоръчват и одобряват от Брюксел. Пример - Полша и Унгария.

    Настоящата ни Конституция е променена и приета на 1991 г. И е променяна до този момент 6 пъти - 2003, 2005, 2006, 2007 и 2015 г. и сега , като повечето от измененията са в частта за съдебната власт.

    Колкото още и да я променяте, нищо няма да се промени. Държавата ще продължи да се руши и нацията изчезва, защото е такава с-мата. Система на изсмукване, на капитали и хора. А промяна на с-мата става само с напускане на НАТО и ЕС.

    Опровергайте ме ако можете.
  • 21 Пецата

    4 1 Отговор
    Неделя след обед имам ракия да пия 🥃 Не мога да мисла за конституцията 😔
  • 22 56764

    6 5 Отговор
    Само да уточним, България не се разпада. Политическата класа на фатмака го прави.
  • 23 като питаш да ти кажа

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Автора си публикува мнението там където си е намерил последователи и читатели: "Това коментира във "Фейсбук" адвокат Емил Василев." Медиите нямат авторски материали, а публикуващите по цял ден клечат в социалните медии за да копират някоя партенка първи, после всички го следват и след това я четем по всички медии. Това днес е нарича "журналистика", ако не знаеш.
  • 24 1234

    2 3 Отговор
    Положението е неспасяемо....
    за България и за целия или поне половината свят
    Следва зануляване тип световнамойна или природно бедствие - мега земетресение или удар от метеорит...
  • 25 Терорист

    7 3 Отговор
    Човекът си е изразил мнението и то по начин такъв, че и най-простите във форума да разберат какво иска да каже. Съдът си работи. Ама лошо, ама добре, но поне си работи. Правителство нямаме. Парламент нямаме. То е ясно кое е баш за реформа. Вместо да си оправят собствените бакии, политиците се хващат да доунищожат всичко, което малко от малко все още работи. Ако печеливш бизнес - дайте да го прилапаме, ако някой съд все още работи, дайте да го "реформираме". Така стоят нещата и не президентът им е виновен, щото от всички институции той най-малко правомощия има. А тия дето имат правомощия, гледат да унищожават, а не да градят. И да играят пошли сценки пред камерите, докато продават министерски кресла и депутатски мандати.
  • 26 Дрън дрън

    3 6 Отговор
    нито се разпада държавата, нито емигрират, нито пък има демографски срив. Напротив, при ПП има завръщане към България, бейби бум. Истината е, че сме богати, а медиите показват едни махали със стари хора. Обезлюдяването на селата започва след изземването на нивите и създаването на ТКЗС през 50 те години на м.в. Ходехме на бригади в селското стопанство от университета, и тогава нямаше кой да работи, освен едни бабички и звеновода- мъж, чантаджия. Сега млади хора се завръщат и си купуват къщи, правят бизнес в селата, което е похвално. Отдавна имаме нужда от конституция, тъй като тази е писана от комунисти.
  • 27 хммм

    2 1 Отговор
    Пълни глупости о! Само отстраняване на двамата фюрера ще спаси България от разпад.
  • 28 Вражалец

    5 1 Отговор
    Василев,защо не се скриеш ,като Янето!
    Нещо за избирателната система да измъдруваш?
    На крива ракета,космосът й пречи!
    Нали си смел и начетен- кандидатирай се мажоритарно и виж колко гласа ще взмеш
  • 29 Гост

    3 0 Отговор
    Чичо, ставаш нобелист, ако спасиш неспасяемото !
  • 30 факуса

    3 0 Отговор
    очевадно управниците още по не я харесват,след кат са я опоскали кат скакалци
  • 31 Христо

    6 5 Отговор
    Нашата Конституция е едно недоразумение , написана на "коляно" от ДС и бившата ЦК на БКП в размирните години на 1991г . Юристи и политици със зависимости са оставили много вратички за измъкване. Най важните са ,конституционно да няма виновни и осъдени от Висшата власт и техните сателити, както и да бъде НЕВЪЗМОЖНО свикването на Велико Народно Събрание, с цел промяна на Конституцията. Така се осигурява КОНТРОЛА върху управлението на България от ДС и Мафиотските структури за безкраен период от време. Президентската република и Гръцкия модел са форма на запазване ВЛАСТТА НА ЗАДКУЛИСИЕТО специално в България . Трябва КАЧЕСТВЕНО НОВА КОНСТИТУЦИЯ. Другото са празни нриказки....
  • 32 Азззззззз

    3 1 Отговор
    Адвокате, ако съда работеше, както твърдите, канадеца, тиквата, шиши и други като тях отдавна щяха да са в панделата. Проблемът е именно в овладяната и неработеща съдебна власт, която си назначава такива политици. А всичко останало е следствие от беззаконието и безнаказаността.
  • 33 Не може

    5 1 Отговор
    Конституцията беше "променена", за да обслужи господарите на статуквото, да бъде "конвергентна", в синхрон с Лисабонски Договор и Конституция на ЕС, първоначално отхвърлена.. Като антикоституционен е текст, "че държавата полага грижи за образованието". Но след гаврата със забранени и отменени референдуми, решението на "партийните другари КС", беше очаквано. Държава без национална парична единица, без граници, без национално законодателство е Територия. Няма какво да се лъжем. А изходът: Булекзит. А лошото предстои, народът спи.
  • 34 Ягуар

    3 1 Отговор
    Пълни глупости! Не се разпада България, а се разпада политическото ни статукво от последните 30 години! Това политическо статукво беше просто една колониална администрация и превърна България в донор на Западна Европа и САЩ - демографски , икономически, ресурсен. След тоталния разпад в началото на идната година ще последва народен съд 2.0 и рестарт на България! Въобще не е изключено и да има Булекзит, ако не договорим съвсем нови отношения в енегрегтиката и селското стопанство с Брюксел!
  • 35 Бивш канадец

    0 0 Отговор
    Нова Конституция? Добра идея, но неприложима. Защото изисква свикването на ВНС - а кой ще влезе в него? Същите мутри, които са сега в НС. Е, някой вярва ли, че те сами ще си отрежат клончето? Лично мнение - единственото работещо решение би бил военен преврат и диктатура, суспендиране на действащата Конституция, и създаване на военнополеви съд за тези, които докараха държавата до това дередже.

    Уфффф...ма то и армия нямаме...къф военен преврат....
  • 36 ИНЖ1

    1 0 Отговор
    Абе тоз чиляк как си представя практически в тая клета превзета Бг, че може да има мнозинство, което да разработи и приеме нова Конституция???
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Нова конституция ли е новата панацея,сама по себе си тя не може нищо да промени,трябва освобождение,революшън и чак тогава нова конституция
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Простак!
  • 41 Перо

    1 0 Отговор
    От кога джендърските партии ПП/ДБ са дясноконсервативни, а не неолиберали с нетрадиционна сексуална ориентация?