Тема: Украйна

9 Август, 2024 17:03 6 435 94

Как нахлуването на Украйна в Русия може да промени войната

  • украйна-
  • русия-
  • курска област-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Политически нападението подкопава сегашното руско искане, като предварително условие за преговори, Украйна да се оттегли от цялата територия на четирите украински провинции, които Русия частично окупира, но не контролира напълно

Как нахлуването на Украйна в Русия може да промени войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Августовската изненада от Украйна - В началото на тази седмица бе съобщено, че около хиляда украински войници са пресекли границата с района на Курск в Русия, превземайки над 20 квадратни км територия. Руският президент Владимир Путин нарече този ход "голяма провокация", докато украинското правителство до голяма степен отказа да коментира. Размерът и дълбочината на нахлуването добавя значително ново измерение към продължаващия конфликт. Експертите на Atlantic Council, Даниел Фрид, бивш помощник-държавен секретар на САЩ за Европа, Джон Е. Хербст, бивш посланик на САЩ в Украйна, Константин Егерт, анализатор по руските въпроси на Deutsche Welle и Шелби Магид, Заместник-директор на Евразийския център, споделят своите разсъждения за мисленето в Киев и какво може да последва.

Елементът на изненадата

"Във война, в която прозрачността на бойното поле се предполага, че е универсална, украинците постигнаха изненада, демонстрирайки руски провал в разузнаването и слабост по границата", коментира Даниел. "По този начин атаката преобръща разказа на Кремъл за неизбежната руска победа", който "пропагандата на Кремъл използва в Европа и Съединените щати, за да прокара своя аргумент, че украинската съпротива е безполезна и подкрепата за Украйна е безполезна".

"Дори ако украинските сили скоро бъдат изтласкани от Курск, това е ясен коз в ръката за Украйна", коментира Джон. През последните седмици Русия напредна в Източна Украйна, но това нахлуване сега може да "принуди Кремъл да облекчи настоящия си натиск върху украинските позиции в Донбас или северно от Харков". Ако украинските сили установят отбраними позиции на руска територия, тогава "Москва ще трябва да обмисли още повече корекции на своите сили в Украйна" и "прекратяването на огъня" би било "по-малко привлекателно за кликата на Путин".

Разтърсена Русия и приповдигната Украйна

Както при краткотрайния бунт на лидера на наемниците от групата Вагнер Евгений Пригожин през юни 2023 г., нахлуването на Украйна в Курск разкри "вакума и неефективността на съвременната система на управление на Русия, основана на корупция и страх", твърди Константин. "Дори докладите в руските държавни медии (които като цяло са оптимистични) трябваше да споменават евакуацията на населението и да намекват за интензивността на боевете", докато "прокремълските телеграм канали рисуват картина на голям удар, който хвана руските военни и гражданските власти изненадани".

Дан отбелязва, че друг рискован и успешен набег, пресичането на река "Делауеър" от Джордж Вашингтон през декември 1776 г., повишава морала на войските и политическата подкрепа в критичен момент от Войната за независимост на САЩ. Подобно на нападението на Вашингтон, нахлуването на Украйна в Курск разкрива "хитрост, дързост и упоритост срещу превъзхождащ враг" и може да има "стратегическо значение".

Украинците следят внимателно съобщенията за нападението. "Като допълнителен знак за успех и повишаване на морала на изтощените украински войски и обществото се разпространява видео на десетки руски войници, които се предават на украинските сили", посочва Шелби.

За украинците това е възможност да "покажат на управляващата класа в Русия колко уязвима е страната", обяснява Константин, като отбелязва, че ситуацията е още по-спешна от факта, че АЕЦ "Курск" е в обсега на украинските сили. Нахлуването също "показва решимостта на Киев да включи политико-психологическия фактор на войната в чисто военни операции".

Какво следва

Въпреки че някои украинци характеризират нападението като опит за "завземане и задържане на руска територия като разменна монета в евентуални преговори, това изглежда претенциозно", според Дан. "Набезите са едно, а пълномащабната офанзива е друго." Шелби се съгласява, като отбелязва, че "влизането и завземането на земя е различно от задържането й".

"Много вероятно" част от целта на Украйна е да демонстрира способността си на своите партньори, отбелязва Джон. Киев се сблъска с многомесечно забавяне в получаването на допълнителна помощ от САЩ и продължава да бъде ограничен от нежеланието на САЩ и Германия да предоставят по-модерни оръжия в големи количества и да позволяват използването им срещу стратегически цели по-дълбоко в Русия, обяснява той. Нахлуването в Курск, твърди Джон, "трябва да бъде напомняне на по-плахите западни лидери, че Украйна може да спечели тази война, ако ние им позволим и позволим да спечелят".

Можем ли да приемем нападението на Украйна в Русия, като момент от "пресичането на Делауеър" от Вашингтон, пише Дан Фрид.

Украинските сили, които са в отбрана в Източна Украйна, предприеха дързък набег в руската Курска област, пленявайки вражески войници и унищожавайки оборудване, изненадвайки и унижавайки Кремъл. Какво стратегическо значение може да има това?

Някои набези нямат влияние върху хода на една война. През лятото на 1864 г., когато силите на Съюза обсаждат Ричмънд и Питърсбър, генералът на Конфедерацията Джубал Ърли организира голямо и зрелищно нахлуване на север в Мериленд и след това на югоизток в окръг Колумбия. Войските на Ърли спират само на няколко километра от Капитолия на САЩ. Това е грандиозно, но без всякакво значение, обаче: нападението отвлича вниманието на командването на Съюза за няколко дни, но не променя изхода на войната.

Други нападения имат стратегическо въздействие. През 1776 г. силите на Джордж Вашингтон са отблъснати от Ню Йорк и прогонени от Ню Джърси. Моралът е нисък и политическата подкрепа за американската борба за независимост отслабва. В рискована маневра през декември Вашингтон повежда голям набег през река Делауеър, изненадва вражеските сили и се връща в Пенсилвания с плененници и провизии. Нападението съживява морала и подкрепата за войната, демонстрира тактическата хитрост, дързостта и упоритостта на Континенталната армия срещу превъзхождащ враг и предвещава евентуална победа.

Въпреки че е твърде рано да се каже със сигурност, нападението в Курск прилича повече на това на Вашингтон, пресичащ Делауеър, отколкото на нападението на Ърли срещу Вашингтон; а именно, има стратегическо значение. Във война, в която прозрачността на бойното поле се предполага, че е универсална, украинците постигнаха изненада, демонстрирайки провала на Русия в разузнаването и слабостта по нейната граница. По този начин атаката преобръща разказа на Кремъл за неизбежната руска победа, разказ, който кремълската пропаганда разгръща в Европа и Съединените щати, за да прокара своя аргумент, че украинската съпротива е безполезна и подкрепата за Украйна е безполезна. Нападението и предизвиканото от него обществена тревога в Русия може да принудят Кремъл да прехвърли силите си от сегашната си офанзива в района на Донбас, за да защити собствената си територия. Със сигурност нападението повишава морала на украинците.

Политически нападението подкопава сегашното руско искане, като предварително условие за преговори, Украйна да се оттегли от цялата територия на четирите украински провинции, които Русия частично окупира и претендира, но не контролира напълно. Руснаците на практика изискваха украинска капитулация като условие за започване на мирни преговори. Дори преди нападението, искането Украйна да се оттегли от своята територия, която Русия се опита, но не успя да завладее, изглеждаше арогантно и прекалено. Това искане сега се разкрива като безпомощно пред способността на Украйна не само да ограничи руските атаки до маргинални постижения, но и да предприеме успешни собствени изненадващи атаки, защитавайки собствената си земя, докато завладява руската.

Преждевременно е да се правят окончателни преценки за все още текуща атака, въпреки че някои военни анализатори предполагат, че атаката има за цел да завладее и задържи руска територия като разменна монета в евентуални преговори, това изглежда прекалено: нападенията са едно, а пълномащабната офанзива е друго. В края на краищата Вашингтон пресича Делауеър, за да атакува откритите хесенски наемници. След това той се оттегля обратно през Делауеър, за да избегне пълномащабно британско нападение. Но в крайна сметка Вашингтон, с голяма помощ от Франция, спечели войната.

Сегашното нападение на Украйна не означава, че Украйна ще спечели своята война, но това предполага, че Украйна може да спечели, ако получи правилната и навременна помощ от своите приятели.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атина Палада

    67 40 Отговор
    Русия е най-великата империя

    Коментиран от #12, #27, #60, #73

  • 2 Атина Палада

    39 45 Отговор
    Путин Първи ще завладее Света
  • 3 Атина Палада

    22 45 Отговор
    театрото в КУРска област е измислено от великият лидер Путин
  • 4 Град Симитли

    36 6 Отговор
    никАк!

    Коментиран от #82

  • 5 ХаХа

    52 22 Отговор
    Само на зле за зелю нюлън и шорош и пушечното мясо ша свърши до изборите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ники

    85 31 Отговор
    Приказки , приказки....... и накрая , украинците избити , много ПР шум и опечалени хиляди украински семейства.
  • 8 Ако досега имаше

    77 22 Отговор
    Някаква надежда да оставят някаква територия на тази измислена държава, сега вече надеждата умря

    Коментиран от #25

  • 9 Баба Ванга

    22 56 Отговор
    През 2025-то лето господне украино-китайската граница ке минава през Урал.

    Коментиран от #35, #63, #71

  • 10 Чичи

    70 22 Отговор
    Зелю вече чака пред портите на Кремъл Путин да подпише капитулацията на РФ.
    Чака,чака,ама никой не идва.....
    И Наполеон така чакал в Москва царя.
    При това не с 1000 войничета,а с няколкостотин хиляди....които малко по-късно се прибират като посрсни(10-15% от тях,де.....с другите е ясно какво се е случило...) 🤣
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Атина Палада

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Лапай":

    искам,ама нямам желание
  • 14 Ами никак неможе да я прамени

    66 15 Отговор
    Изпращат се смъртници
    Или са страшни идиоти или им е обещано нещо за родата
    С такива пи ар акции не се печели война
    Всичко ще свърши до няколко дни
    И отговора няма да хареса на никой нито в киев нито в нато нито в ес
  • 15 Факт

    23 4 Отговор
    Не виждаме начин да окаже!
  • 16 Ллама

    16 32 Отговор
    Укрите ще освободят крепостните.
  • 17 Никак,

    57 14 Отговор
    повечето вече са избити.Пълно фиаско.Също като пролетния контранаступ.

    Коментиран от #47

  • 18 Хахахаха

    27 42 Отговор
    ВСУ продължава напред, копейки! Незнам каква е вашата информация, но това което гледам и чета е че ВСУ продължава напред!

    Коментиран от #30, #75

  • 19 Страхотен Позор за Русия

    26 41 Отговор
    Русия Губи територия
    Путин е унизен
    Дори и Без капка морал Русия пак Плаче
  • 20 И теб няма

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Луиза Розова":

    Скоро да те изпишат...
  • 21 Гост

    35 7 Отговор
    Нищо няма да се промени-кервана си върви ...а някой ще се наака от възторг.
  • 22 az #СВО

    56 14 Отговор
    Накратко:

    1. "Преговорите" ще се изчерпят с приемане на условията на Москва.

    2. Ако някой на запад си е помислил, че със сила ще принуди Москва към преговори и приемане на условията на запада, то той няма никаква връзка с реалността...
  • 23 ЦЦЦЦЦЦЦ

    20 40 Отговор
    ПАДНА МИТА ЗА „МАГУЧАЯ„ ВТАРАЯ В МИРЕ„ БЕЗАНАЛОГОВА„ ПЪЛЕН СМЯХ„ АРМИЯ ОТ АЛКАШИ „ МАРОДЕРИ„ ПРЕСТЪПНИЦИ ТРИ ДНИ И ВЗИМАМЕ КИЕВ „КРАЯ НА РАША ЩЕ Е ДОСТА БОЛЕЗНЕН НЕИЗБЕЖНО Е НО НЕКА РАСАФИЛИТИИИИ СИ МИСЛЯТ ОБРАТНОТО„ ИСТИНАТА БОЛИ
  • 24 ВИНАГИ СЪМ

    44 18 Отговор
    ПИСАЛА И КАЗВАЛА - КОЙТО СИ МИСЛИ,ЧЕ УКРОФАШИСТИТЕ МОГАТ ДА ПОБЕДЯТ ВЕЛИКА РУСИЯ Е ГОЛЯМ ШЕГОБИЕЦ ИЛИ ПСИХИЧНО БОЛЕН ИДИОТ!!!
  • 25 Иван4о

    18 45 Отговор

    До коментар #8 от "Ако досега имаше":

    Коя е измислена д-ва? - имаше СССР, изчезна. Украйна е втората по големина в Европа, подкрепят я 90% от всички в света. Путлер скоро ще изчезне.

    Коментиран от #39

  • 26 Хей

    29 6 Отговор
    А русите разрешават млатене по бази от Иран с Искандер...
  • 27 Странна статия

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Атина Палада":

    "..Сегашното нападение на Украйна не означава, че Украйна ще спечели своята война, но това предполага, че Украйна може да спечели, ако получи правилната и навременна помощ от своите приятели...
    Печели, ни печели..
    Някой си прави статиите, а там гибнат хора..
    Дано Бог даб спре войната по-скоро!

    Коментиран от #40

  • 28 бай Ставри

    36 13 Отговор
    Отговорът е, че се опитват да забавят до ноември руското настъпление, но тези които са влезли в Курск ги броя вече за покойници. Две седмици преди тази офанзива руски източници я предвиждаха. Единия вариант е това да е капан, като руснаците не прехвърлят опитни части за запушване на пробива, а с по-вече жертви го неутрализират напълно и ликвидират елитните украински части. Другият вариант е с типичното за руското командване твърдоглавие да не са взели в предвид предупрежденията и отново с още повече жертви да ликвидират пробива. Така, че точния отговор е нищо, просто жертвите са повече. Украинските действия се характеризират с думичките "последни гърчове".
  • 29 Историческа логика

    15 15 Отговор
    Време е ...

  • 30 Да, продължава напред

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Като Кобрата срещу Кличко,...продължаваме напред.😃
  • 31 Радвайте се русофили

    25 10 Отговор
    След 38 години украинец донесе българско злато по борба.
  • 32 Сандо

    16 10 Отговор
    По-важният ефект е вътрешнополитическия за Русия,това ще даде допълнителни сили на консервативните и патриотични части във властта.Времето за путинските колебания и балансировки изтича,той или ще поведе война с вътрешните врагове,или ще го принудят да напусне поста си.Разединена властово Русия много трудно ще спечели войната.
  • 33 свидетел

    29 7 Отговор
    това ми напомня арденската операция - последното издихание на хитлеровия режим.

    Коментиран от #51

  • 34 Тьи пиеш?

    1 7 Отговор
    Нет.
    Тьи вреш.

    Коментиран от #37

  • 35 бай Вангелий

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "Баба Ванга":

    През лето 2025 държавата Гущерия на американския континент ке изчезне. Много крадци измамници и други поганци ке измрат.
  • 36 Спрете хапчетата

    26 10 Отговор
    Пълни атлантически глупости. Последните 1000 укронацисти пресекли границата и според тези Украйна победила.
  • 37 Хей

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Тьи пиеш?":

    Пия, но с отвращение!
  • 38 Гай Турий

    26 10 Отговор
    Ще я промени като крайни цели. Официална Русия говори все по-твърдо за пълното унищожаване на изкуствено създадената страна Украйна, откъсната от империята преди 100 години. Сега изцяло ще бъде ликвидирана, като някои западни области ще отидат към съседни страни заради коренното население там.
  • 39 Ако, умствено предизвикания

    18 5 Отговор

    До коментар #25 от "Иван4о":

    Я вземи картата на света и оцвети държавите, които наистина помагат на Украйна, ама не с декларации само ами с оръжие и пари.
    И ще видиш че не е 90% а доста по-малко.
  • 40 Тези хора които гинат там.....

    11 23 Отговор

    До коментар #27 от "Странна статия":

    Това не е по вина на Украйна, а по вина на престъпника убиец Путин, той трябва да спре войната, и да си изтегли азиатските варвари обратно в Русия.
  • 41 Рубен

    6 0 Отговор
    никак
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хахахаха

    2 10 Отговор
    Факти пуснете видеото за ситуацията в Курска област интересно е.

  • 44 Цялата статия

    16 2 Отговор
    Е по-скоро за Вашингтон как пресякъл делауер
    Отколкото за текущите събития
  • 45 Роко Сифреди

    7 21 Отговор
    Нахлуването изпроси използване на западно оръжие на руска територия. Това няма да обърне хода на войната, но ще я направи по-справедлива за украинците. Ще намали украинските жертви и ще увеличи руските. Не че има значение за тези в Кремъл.
  • 46 Петкан

    21 9 Отговор
    Русия искаше част от Украйна ,а сега има повод да вземе цялата ..новата Берлинска стена ще бъде на границата с Румъния

    Коментиран от #50

  • 47 Бай Яни

    7 14 Отговор

    До коментар #17 от "Никак,":

    Избити са ти мозъчните гънки от алкохола който си погълнат от безумието на любимата ти рашка.
  • 48 Как гладна кокошка просо сънува

    14 3 Отговор
    от урк и нато или скоро ще цъкат как тези се оттеглят или унищожени
  • 49 ха ха

    12 2 Отговор
    сега вече русия може да ползва редовната армия срещу пълномащабното нахлуване на територията и , както и ядрено оръжие
  • 50 НАБЛЮДАТЕЛ

    5 18 Отговор

    До коментар #46 от "Петкан":

    Липсата на мисъл и знания не е аргумент. Кой ще остави Путин да наруши световния ред? / хубав или лош, това е работеща система, дето пази всички от изблик на идиотизъм/ Никой няма интерес да разруши една държава Бизнесът с нея винаги носи повече печалба в дългосрочен план, Така че в момента показват на Путин и комуномисленето къде им е мястото в тая ситуация. Нека тъпче на едно място и харчи руския ресурс това вече почти три години. А колко е голям този ресурс грамотните знаят а промитите мозъци наближава да го разберат
  • 51 Сандо

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "свидетел":

    А на мен настъплението при Драва, където заедно с руснаците яко млатихме нацистите.А сега сме с укронацистите и ще си платим за грешния избор!

    Коментиран от #78

  • 52 Фродо

    4 14 Отговор
    Брилянтен ход

    БРАВО УКРАЙНА

    МОРДОР ЩЕ ИЗГОРИ! ЗАДРУГАТА ЩЕ ПОБЕДИ !

    Коментиран от #54

  • 53 Мнение

    21 3 Отговор
    Единственото което ще се случи е ,че мандалото ще хлопне до край!
    Сега вече руските вийски ще отидат до Полша и Румъния.
    Пощада няма да има.
    И жертвите ще са много.
    Ето това ще се случи с държава, начело на която са наркомани и крадци неофашисти.
  • 54 Нали

    13 3 Отговор

    До коментар #52 от "Фродо":

    Мечтите са розови и безплатни,особено за соросидни наркомани като теб!
    И внимавай след време да не настъпиш дръвцето-пощада няма да има-Белене.

    Коментиран от #57

  • 55 Надежди говежди

    16 4 Отговор
    Какви мокри евроатлантически сънища. 10000 ВСУ събрани да отразят несъществуваща атака в Сумска област, вместо да бъдат върнати да запълват дупките във все по-изтъняващия донбаски фронт решиха да покажат мускули и да нахлуят в руска територия. Преди това Украйна е пращала само отделни диверсионно разузнавателни групи (ДРГ), които тероризираха пограничните села преди граничната охрана да ги прогони. Те основно удряха по цивилни цели.
    Руснаците явно са проспали възможността да бъдат нападнати с толкова ударна сила. Това е и причината за пробива. Реално превзета е Суджа, която е най-важна с газовия хъб снабдяващ ЕС държави с руски газ. Очаква се при прогонването на ВСУ той да бъде взривен. Друга евентуална стратегическа цел е АЕЦ в Курчатов.
    Вече изтекоха данни за изпращане на големи руски части в Курска област. Заради хакване на пътни камери от заловен предател е станал възможен ударът върху руска колона с Хаймарси. Прочистването на областта е започнало. Ловът е безжалостен, прочиства се всяка горичка, където са се укрили пръснати украински части. За един ден над Сумска област, където е вторият ешелон на ВСУ са изсипани 100 ФАБ-а.
    До ден два еуфорията и новините за завзети територии ще секнат, а те не са и завзети - просто ВСУ се снимат в населеното място, без да са го окупирали. Държат само граничния пункт в Суджа, там явно ще е финалната схватка, преди да бъде разчистена руската територия.
    Скоро ще излязат цифрите за украинските загуби. Това най-вероят

    Коментиран от #61, #74

  • 56 Мим33

    8 1 Отговор
    Ще завладеят укрите,ама на шуткин ден....
  • 57 РазБира се че

    3 9 Отговор

    До коментар #54 от "Нали":

    Капейките и рушляците ще бъдат премахнати от България а имуществото им конфискувано помни ми думата!

    иначе идвай още сега да се разберем ако можеШ ПАЛЯЧО 🤩🤡🍌

    Коментиран от #76

  • 58 Скорпион

    11 0 Отговор
    Не се ли някой да му тегли куршума на това клоунче, че накрая няма да остане един украинци.
  • 59 Вагнер

    2 12 Отговор
    Напред към Москва! И пътьом обяснете на местните ви братя-руснаци, че ги оквобождавате от Диктатора-кръвопиец Путин

    Коментиран от #69, #84

  • 60 Ухааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Атина Палада":

    Като твоята сочна прасковка.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 куку

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Баба Ванга":

    китай никога няма да бъде силен, колкото Русия,за това трябват топки..те ги имат но прекалено малки..само кретени не са разбрали защо Русия е толкова голяма..а Китай вече 50 години и кусур не може да върне един малък остров..ТОВА Е РАЗЛИКАТА...и нИкога няма да бъде по-друг начин..ТОЧКА.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 СДС

    3 7 Отговор
    След 3(три) дни пак ще си говорим... втаря... Пълен смех са
  • 66 Курск за два дня

    11 2 Отговор
    Влезнахме към хиляда души,размазаха ни като хлебарки,дано се измъкнат десетина,че да си вземат доларите.
  • 67 Благолъж

    4 0 Отговор
    Надлъгвате ли се тук?
  • 68 Сатана Z

    11 2 Отговор
    Хитлер заедно с победената от него Европа нападна Русия с 10 000 000 войници.И кво?Избиха мирното население както правят укро-терористите и накрая Германия беше унищожена.
    Жалка евро-фашистка пропаганда.
  • 69 Идиот

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Вагнер":

    Открадни от майка си 2 лева и си купи бира
  • 70 Физиотерапевт

    7 0 Отговор
    Прочистваме вече района,половината не говорят руски и ги тричим по дърветата.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Пешо

    9 3 Отговор
    Войната се промени - Украйна ще стане колкото Бусманци

    Коментиран от #80

  • 73 ХаХаХа

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Атина Палада":

    Голем чайтапчия си, мацо!
  • 74 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Надежди говежди":

    Остави козячетата да се порадват - те по-далече от грантовите ведомости не виждат.
  • 75 Бензъл

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Продължават напред в дървени костюми.Играта загрубя.Украта умря
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 АКТ НА ОТЧАЯНИЕ

    15 1 Отговор
    КОЙТО ЩЕ ДОНЕСЕ МНОГО ГЛАВОБОЛИЯ НА КИЕВ,.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 град симитли,

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Град Симитли":

    Прати много поздрави на боко борисов! Нещо той много се умълча. Гайле ли си има, или тарикатски преценява кога и колко да се сниши. Едно е видно - двамата най-тлъсти хора у нас са в синхрон.
  • 83 Факт

    9 1 Отговор
    Никой не е затрил толкова украинци,колкото узурпатора Зеленски!Хубава държава беше ама и разказа играта.
  • 84 степан бандера

    9 2 Отговор

    До коментар #59 от "Вагнер":

    БратО, така те харесвам, макар че не ти произнасяш това. Гладната кокошка просо сънува. Окраината на Русия си пати от недо-кла-те-ни слуги на ----.запада.

    Всички знаем - руснаците не са казвали, че ще превземат окраината - никой не превзема своя собственост. Просто ще си върнат това, което е дадено за стопанисване, но вместо това е разсипано.
    НИКОГА СРЕЩУ РУСИЯ, НЯМА ДРУГ ПЕЧЕЛИВШ ХОД!!!
  • 85 Очаква се здраво

    7 1 Отговор
    изравняване на градове и села в Украйна, след нападението в Курск. Дано не стане, но не ми се вярва.
  • 86 оня с коня

    3 10 Отговор
    Крайно време беше Русия да разбере/макар и по "трудния начи"/ че не може да се мери нито с парите,нито с Оръжията на колективния Запад.Резултат:Търлението на Запада свърши,Украйна има пълната Свобода да трепе руснаци "в дълбочина"/респективно и в Междунар Води и сухопътни Територии/.Плоблемът на пети н вече НЕ Е войната в Украйна,а КАК ДА СЕ ОПАЗИ от вътрешните си Врагове,които хич не му мислят доброто.

    Коментиран от #89, #90

  • 87 БАРС

    11 2 Отговор
    914 УКРО СОЛДАТИ СА ПРЕДАЛИ БОГУ ДУХ ПРИ КУРСК И МНОГО ВТОРИЧНИ СУРОВЕНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ.А МОЖЕБИ ЩЕ ПРОМЕНИ ТАЗИ АТАКА НЕЩАТА.ДНЕС ПОКАЗАХА ПУТИН СЪБРА НА СЪВЕЩАНИЕ ШАЙГУ БЕЛОУСОВ И ДР.ПУТИН БЕШЕ С ЧЕРВЕНА ПАПКА ПОДЧЕРТАВАМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВОДИ СЪВЕЩАНИЕ С ЧЕРВЕНА ПАПКА КОЕТО ЗНАЧИ НЕЩО. МОЖЕ И НЯМА ДА Е ВЕЧЕ СПЕЦИЯЛНАЯ ВОЕННАЯ ОПЕРАЦИЯ А И БОМБИТЕ ТА И РАКЕТИТЕ МИСЛЯ ЧЕ ЩЕ СА ДРУГ МОДЕЛ.

    Коментиран от #93

  • 88 УКРОФАШАГИЯ ШЪ

    7 2 Отговор
    СПИЧЕЛИ... МА ДРУГ ПЪТ! СЪЩО И НАТУТУ ДРУГ ПЪТ..👊👊👊🇷🇺
  • 89 ХА-ХА-ХА! ХА-ХА-ХА!

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "оня с коня":

    МАЙТАПИШ СЕ БЕ УИЛИ...!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 90 ДРУГИЯ С КАТЪРА

    8 1 Отговор

    До коментар #86 от "оня с коня":

    И СЕГА КВО
    РУСНАЦИТЕ ЩЕ СТОЯТ И ЩЕ ГЛЕДАТ И ЩЕ ТИ ЧЕТАТ ТЪПОТИИТЕ
    А КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ВОЙНАТА ЛИ
    АМИ НИКАК
    НЕАДЕКВАТНИ ДЕЙСТВИЯ КАТО ПЕРЕМОГАТА
    ТЪПИТЕ ДЕСАНТИ ПО ПЛАЖОВЕТЕ ПРОВАЛЕНИТЕ ПЛАЦДАРМИ ПРЕЗ ДНЕПЪР КАКТО И ПОСЛЕДНАТА ПРОСТОТИЯ В КУРСК САМО ПРИБЛИЖАВАТ КРАЯ И
    ТА ТУЙ ТО
    АДЕ СЛАВА НА САЛАМА
  • 91 Пъклен План

    7 0 Отговор
    Операцията в Курск е организирана и ръководена от директно от НАТО !Основната част на участващите в нея бойци са наемници и криминален контингент от Полша , Франция и Канада и Грузия! Масово се вземат заложници от цивилното население !На криминалния контингент е разрешена пълна свобода , грабежи , насилие , изнасилване на местното население !Отговорността за това пада директно върху НАТО ! Целта на операцията е завладяването на атомната централа и след това използуването и като заплаха за радиоактивно заразяване с огромни размери които ще превърнат поразената територия в пустиня за стотици години !
  • 92 Чичо Гошо

    3 0 Отговор
    По повод заглавието " другото от статията няма смисъл и да се чете... АМИ НИКАК НЯМА ДА ПОВЛИЯЕ..
    А ЗА ПРОМЯНА НЯМА ДА ГОВОРИМ
    ПРИКЛЮЧИХА БАНДЕРИТЕ И ТАМ.
  • 93 Чичо Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "БАРС":

    Прав си, май нещата ще им се стъжнят скоро и бързо..
  • 94 Хахаха

    1 0 Отговор
    Ще промени войната. Не хода, а подхода на Русия към уркофашистите. Такива КозякКурви като вас ще започнат да ги бесят по дърветата.