10 Август, 2024 09:55 2 047 48

Кои са крайнодесните организации, които предизвикаха безредиците в Англия и Уелс

  • великобритания-
  • мигранти-
  • киър стармър-
  • патриотична алтернатива

Протестите започнаха след смъртта на три малки момичета, които бяха наръгани с нож по време на урок по танци в Саутпорт, Северозападна Англия

Кои са крайнодесните организации, които предизвикаха безредиците в Англия и Уелс  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните дни в много градове във Великобритания избухнаха безредици, а в събота привърженици на крайнодесни организации се събраха на демонстрации на много места в Англия и Уелс.

Протестите започнаха след смъртта на три малки момичета, които бяха наръгани с нож по време на урок по танци в Саутпорт, Северозападна Англия. Съгласно британския закон полицията първоначално не разкри самоличността на непълнолетния 17-годишен нападател. Това обаче предизвика онлайн дезинформация, че зад нападението стои мигрант мюсюлманин, която доведе до масовите сблъсъци, пише „Ню Йорк Таймс“. По-късно се наложи полицията да разкрие идентичността на нападателя, който се оказа гражданин на Уелс, с родители християни, родом от Руанда.

Кои групи стоят зад размириците?

Няколко крайнодесни групировки са участвали в размириците или са ги насърчавали в социалните мрежи. Дейвид Майлс, виден член на фашистката група "Патриотична алтернатива", е споделил свои снимки в Саутпорт, съобщи „Надежда, не омраза“ (Hope Not Hate) - британска застъпническа група, която води кампании срещу расизма и фашизма пред изданието.

Други крайнодесни организации, включително неонацистката група „Британско движение“, са разпространявали информация за протестите в социалните мрежи.

Демонстрациите привлякоха и хора, свързани с футболното хулиганство, което отдавна се припокрива с националистическите движения във Великобритания, отбеляза „Ню Йорк Таймс“.

Сред всички останали обаче изпъкна Английската лига за защита. Крайнодясното движение, известно с насилствените си протести и антиислямската си и антиимиграционна позиция, е създадено през 2009 г., припомня изданието.

За първи път групата се сформира в Лутън, след като напрежението там се е покачило заради малка група ислямски екстремисти, които скандирали обиди по адрес на британски войници, завръщащи се от Ирак. По това време Лутън вече се свързва с ислямския екстремизъм, тъй като в него живеят малък брой привърженици на "Ал Мухаджирун" - екстремистка група, замесена в бомбените атентати в Лондон през 2005 г.

Сред видните представители на Английската лига за защита е Стивън Яксли-Ленън, който е по-известен с псевдонима си Томи Робинсън. Роден в Лутън, той е бил член на крайнодясната Британска национална партия. Бил е замесен в хулигански прояви на футболни мачове, а през 2010 г. е осъден за това, че е ръководил футболни фенове по време на безредици в Лутън.

В първите години на съществуването на групата регионалните ѝ подразделения провеждат местни демонстрации, включително протести пред джамии, и участват в акции като поставяне на свински глави около мюсюлмански обекти.

През 2013 г. Яксли-Ленън съобщи, че е прекъснал връзките си с организацията. А след спорове за ръководството и вътрешни раздори по-късно групата официално се разпада. Експертите обаче твърдят, че много от нейните поддръжници продължават да са активни чрез други националистически организации със сходни цели и тактики.

В края на 2010 г. Яксли-Ленън придобива известност в международни среди, които споделят антимюсюлманската му позиция, включително в Европа и Съединените щати. Миналата седмица той използва социалните мрежи, включително забранения си преди това профил в социалната платформа „Екс“, който беше възстановен от Илон Мъск, за да популяризира лъжи относно самоличността на нападателя от Саутпорт.

„Дейли мейл“ съобщи, че Робинсън е ръководил дезинформационната кампания, свързана с последните събития от хотел в Кипър. Публикациите му в социалните мрежи, гледани и споделяни от стотици хиляди хора, са пълни с твърдения за "лов на невинни англичани" и антимюсюлманска реторика като "нашите жени не са месо за халал".

Неговият съмишленик Лорънс Фокс също написа в „Екс“, че "това е война" и "от десетилетия британските момичета са изнасилвани от мигранти варвари". Тази публикация е видяна повече от 3 милиона пъти.

Уличен екстремизъм

Според Матю Фелдман, специалист по десния екстремизъм във Великобритания, групата представлява нов етап в крайнодясната британска политика, тъй като за разлика от Националния фронт или Британската национална партия, тя не участва в избори.

"Това е политика на пряко действие, разпространявана и координирана чрез новите медии - от „Фейсбук“ до мобилните телефони и от цифровите филми до „ЮТюб“, пише Фелдман в академично изследване на Английската лига за защита от 2011 г., цитирано от „Ню Йорк Таймс“.

Изглежда, че зад размириците не стои голяма формална организация, а участниците използват социалните мрежи, за да се опитат да наберат съмишленици, коментира „Политико“. Изданието отбелязва, че приложения за комуникация като „Уотсап“ и „Телеграм“ са използвани за организиране на събирания в кратки срокове, докато във „Фейсбук“ са се разпространявали призиви за организиране на конкретни протести.

"Въпреки че много или дори повечето от присъстващите не са част от някоя традиционна крайнодясна организация, те са вдъхновени от крайнодясна дезинформация и се занимават с крайнодясна дейност", отбелязва организацията „Надежда, не омраза“.

"Реформирай Обединеното кралство" - популистката дясна партия, ръководена от Найджъл Фараж - се дистанцира от безредиците и осъди "насилието, наблюдавано през последните няколко дни". Фараж обаче беше критикуван за разпространяването на "конспиративни теории" за нападението в Саутпорт. Преди това той също така е обръщал внимание и е критикувал хотели, в които се настаняват мигранти, които по време на сегашните протести станаха обект на нападение.

Каква е причината за насилието?

Привържениците на крайнодесни движения се възползват от дългогодишното напрежение във връзка с имиграцията, а напоследък и от нарастващия брой мигранти, които влизат незаконно в страната, като прекосяват Ламанша с надуваеми лодки, коментира Асошиейтед прес.

Миграцията беше основен въпрос в предизборната кампания преди парламентарния вот миналия месец, а бившият министър-председател Риши Сунак обеща да спре лодките, като депортира "нелегалните мигранти" по родните им места. Въпреки че настоящият премиер Киър Стармър отмени плановете му, след като спечели убедителна победа, той обеща да намали имиграцията, като работи с други европейски държави и ускори извеждането на неуспелите кандидати за убежище.

Разочарованието на гласоподавателите се подхранва и от политиката на предишното правителство за настаняване на търсещите убежище в хотели, което струваше на британските данъкоплатци 2,5 млрд. британски лири (3,2 млрд. долара) през миналата година. Това се случи и на фона на провали в осигуряването на обществени услуги, докато правителството се бореше да балансира бюджета, отбелязва АП.

Така последното нападение подхрани скритите чувства на недоволство, каза пред агенцията Стефани Алис Бейкър, социоложка в Лондонския градски университет.

"Това са напрежения, които се наблюдават в много страни в момента. Бих включила до известна степен и САЩ, където се появяват чувства на национализъм, усещане, че хората са изоставени, усещане, че се отричат свободите им, че суверенитетът на нацията е застрашен", обясни тя и добави, че "голяма част от това наистина съвпада с нарастването на имиграцията и кризата с разходите за живот".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политкоретен

    85 1 Отговор
    Каквото си надробихте - това ще сърбате. Няма вече лоши източноевропейци, с които да се оправдаете.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха ха а така

    88 0 Отговор
    Не бяха "крайно десни", а нормалните хетеросексуални държащи на християнски ценности хора ,които не могат да понасят продължаващите изстъпления и престъпления на вносни навлеци .

    Коментиран от #41

  • 4 Бонев

    76 0 Отговор
    Какво се казва? Мигрантите са по важни от вашите деца. Кво да правиш," свободен свят ".

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха ха а така

    84 0 Отговор
    Заглавието е долнопробна лъжа . Протестираха нормалните хора срещу разбойниците и убийците - факт неоспорим , и независим от либералистичноизкривената медийна пропаганда .
  • 7 Папуняк, хората нищо не са си надробили

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Политкоретен":

    Злоба, завист, Аман.... Политиците го правят това.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не е точно така

    53 1 Отговор

    До коментар #7 от "Папуняк, хората нищо не са си надробили":

    Не си съвсем прав , хората си го надробиха , като гласуваха за либерасти , а тия леиберасти точно тия навлеци и разбойници им докараха .

    Коментиран от #46

  • 10 Ний ша Ва упрайм

    42 0 Отговор
    вечи патриотите ги наричат крайнодесни и анархисти. Скоро цутришните посдрави у ингилизкия парламент ша е Алаху акбар

    Коментиран от #36

  • 11 Сталин

    54 1 Отговор
    Всяка година в Англия влизат един милион емигранти ,които биват трафикирани от евреите с цел замяна на бялото население ,това е целта и мечтата на талмудските ционисти,така е в Европа и САЩ ,а в България вече половината население е претопено с сигански гени
  • 12 ЕвроАтнатическа Пропаганда

    71 0 Отговор
    Значи, мигрант родом от Руанда убива три малки момичета, обаче виновни са протестиращите от местното население, които веднага ги оприличават - крайнодесни ?!

    Браво, Гьобелс ряпа да рупа...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тонката

    29 2 Отговор
    Абсолютни фантасмагории, целящи да прикрият истината....Англичаните ненавиждат мигрантите, независимо дали са европейци, африканци или някакви други "ци"....Хитлер поне е мразил евреите и циганите, докато тези мразят всичко живо.....🤣
  • 16 БАЙ КУРТИ

    41 0 Отговор
    Защо пишете глупости. Говорих със приятели които са в ИНГИЛИЗИЯ от дълги години. Всичко започва когато изгоряла върба / ПАКИСТАНЕЦ убива няколко ДЕЦА. Но и тука нищо не давате. И веднага обвинявам, фут. Хулигани, нацисти..... ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И ДЖЕНДАРЛЪКА.

    Коментиран от #17

  • 17 няма как

    38 0 Отговор

    До коментар #16 от "БАЙ КУРТИ":

    А ти що си мислиш , че у нас има независими неплатени медии, та искаш истината да напишат .
  • 18 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    22 0 Отговор
    УСЕЩАМ ЧЕ АКО ПИТАТ КИНГ ЧАРЛИ
    ПО ВЪПРОСА
    И ТОЙ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ БЯЛ УЛТРАНАЦИОНАЛИСТ :))
    ....
  • 19 Хм...

    43 0 Отговор
    Как бе, нали Путин е виновен?
    Тия миcиpkи са бетер партийния секретар на село през 1986г. От неговите тъпотии само ми се доспиваше, от тия ми се гади!
    Накрая ще вземе да се окаже, че Северна Корея е най нормалната държава. Може да са всякакви, но поне не съм чул разни пришълци да им колят децата.
  • 20 Бай Ганьо

    38 0 Отговор
    Тъй де, гледайте какво се случва в "белите" страни, щото това ни гласят и на нас. Сещате ли се кои подписаха да приемаме тарамбуки на наша територия? Този процес си тече тихомълком. Кацат самолет след самолет и къде отиват тия хора в един момент ще разберем. Хубавото е, че първо отиват на жълтите павета. Вече от няколко години е опасно да се минава в района на Лъвов мост и денем и нощем. Кой както си го направи. Пак за тия маскари гласувайте.

    Коментиран от #26, #27

  • 21 Пешо

    37 0 Отговор
    Десните ви виновни, а не сганта дето коли деца като прасета. Нещастници, няма кой да се върже на тия приказки вече.
  • 22 А50

    33 0 Отговор
    На хората им е писнало отдавна и не са крайни , а справедливи. Статуквото веднага лепи етикети крайни, популисти, антиевропейци, путинисти, хомофоби и др. В западна Европа върви подмяна на бялото население и нас няма да ни оставят
  • 23 Точен

    34 0 Отговор
    Откога на нормалните хора, които защитават децата си, викат крайнодесни? Западът става расист срещу белите.
  • 24 вредни са

    29 0 Отговор
    Слобоблудствата и изкривяването на действителността , говорят че евролибералистичноизкриваните долни либерасти , са вредни за всяка една страна , и трябва скоростно да бъдат отстранени .
  • 25 Перо

    32 0 Отговор
    Човек като разбере етноса на собствениците на NYT ще си обясни защо 100 пъти се повтаря “крайно десни”, “неонацисти”, “екстремисти”, “неофашисти” и т.н. В БГ зад тези думи се крие същата етнос и ПП/ДБ!
  • 26 Пич,

    24 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Ганьо":

    Нали виждаш до къде се докарахме само с гласуване? Целия ес (и не само) се напълни с нeгpи и тapaмбykи. И това далеч не са всичките ни проблеми.
    Коктейли Молотов, винкели и висящи от уличните лампи хора, натам вървим. Пък после току виж се оправим с гласуване.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Темата е много интересна.

    27 1 Отговор
    Преди години западноевропейските държави измислиха шенген, за да спрат миграцията на източно европейците. Великобритания преди няколко години също наложи рестрикции за желаещите да работят и живеят на острова. Но когато става въпрос за мигранти, от правилната религия - няма проблем. Също и в Европа. Внасяме си ги, обгрижваме си ги, даваме им пълна религиозна свобода и ако заколят някой друг "неверник" - голяма работа.
    Снощи, от едно интервю на доцент Вацев, разбирам, че и в Русия е същото - и там си ги имат къмто 12 до 15 милиона, с правилното вероизповедание. И когато на местните им писне от дискриминацията и проблемите и предприемат мерки да се защитят - изведнъж медии и власт ги сочат с пръст и им кичат етикети - фашисти, расисти... Намирисва тази работа на "световна конспирация".

    Коментиран от #43

  • 29 ЗАЩО ВИНАГИ НОРМАЛНИТЕ ХОРА

    30 1 Отговор
    ГИ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО КРАЙНОДЕСНИ ИЛИ АНАРХИСТИ.СЛЕД ТАКАВА ЖЕСТОКОСТ НОРМАЛНО Е ХОРАТА ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ВЛАСТИТЕ КОИТО СА ЛИШИЛИ НАСЕЛЕНИЕТО СИ ОТ МИНИМАЛНА СИГУРНОСТ ДОРИ.
  • 30 Тонката

    30 0 Отговор
    Между другото, олигофренията в Европа достигна потресаващи размери и такива прояви като в Англия ще стават все по-чести....Не знам дали вече е споменато, но сега умуват дали да изкарат армията по улиците....🤣

    А цинизма на краварите вече е на друго ниво:

    Посланикът на САЩ в Япония - Рам Емануел, бойкотира петъчната мемориална служба в Нагасаки в чест на 79-тата годишнина от хвърлянето на ядрена бомба от САЩ върху града, тъй като Израел не били поканени да присъстват!?!?!? Наглия кравар твърди, че церемонията е била "политизирана" от решението да не бъде поканен Израел....Ти да видиш...🤔
    Между другото, Русия и Беларус стщо са изключени за трета поредна година, но не е в това проблема....Проблемът е, че делегациите от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Франция, Германия, Италия и от Европейския съюз като цяло, са изпратили писмо до Нагасаки, в което заявяват, че "ще стане трудно за тях да участват", ако Израел не бъде поканен, защото това приравнявало Израел с Русия и Беларус.....🤔

    Някой осъзнава ли до къде е стигнал цинизма на краварите? Вместо да наведеш глава и да забиеш поглед в земята, заради това, което си направил, ти даваш наклон на японците кого да канят!?!? ....ааааах ти наглостта....

    Коментиран от #44

  • 31 Едно време изтерясваха

    30 0 Отговор
    че острова ще се напулнил с българи и румънци,а се оказа че те са мноого по големи и цивилизовани европейци от луничавите англичани.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 или нормални хора писнало им пришълци

    18 0 Отговор
    Кои са крайнодесните организации
  • 36 коо прайм,барчет?

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ний ша Ва упрайм":

    по-важното е съкрушителен удар по расизма.иначе и мен кат тебе ме заболя главата,дорде го прОчета това тъпо четиво.какво не се казва?пет пакистанеца успели да изналисят 1400 момичета.сгашният лейберист е избрал техната страна.явно му опъват конците и на него.всъщност какво ли ново.дъвкаме си едно и също.
  • 37 Фен

    16 2 Отговор
    Ако не се вдигнем, това ни чака и нас!
  • 38 Хей

    14 0 Отговор
    Не бе. Безкрайно десни са. Пак не сте доразбрали...
  • 39 Верно ли

    21 0 Отговор
    Глобалистите са страшна работа. Те ще ни обясняват кои са крайно-десните :))) Нали и те са лично техен продукт! Излязоха хората да протестират, и то с право и веднага им пратиха и "агиткаджии", и мургавелчовци с ножове, да палят и трошат. И това го наблюдаваме в цяла Европа, та и у нас - излизат хората на протест и им внедряват разни, за да обясняват после на народонаселението кои били "крайно-десните"! Това е, братоци - демокрацията оттече в канала! Даже и диктатът, който следва ще е тяхна маша!
  • 40 защо

    12 1 Отговор
    Е, ако не е Путин, ще са крайно десни. В краен случай крайно леви. Голяма работа, че са заклани три ДЕЦА.
  • 41 Земя на свободните, дом на смелите!

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха а така":

    Британският журналист Томи Робинсън проведе мирен протест срещу масовата имиграция, а после той беше арестуван за ТЕРОРИЗЪМ. Обединеното кралство падна! Стармър даде да се разбере, че ще защити мюсюлманите независимо от всичко, а сега те маршируват по улиците с оръжия и атакуват местните жители.
  • 42 Панталей

    8 0 Отговор
    Не е ясно кои създават гнили закони и обществото загнива.
  • 43 Ха ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Темата е много интересна.":

    В Русия вече не е така. Въведоха множество строги закони против емигрантите и ги връщат масово по местата, от които са пристигнали. На работодателите, които ги наемат също въведоха много ограничения и наказания. Напариха се и действат, а в гейропката нещата са крайно зле. Имам роднини в Германистан и знам от първа ръка каква е ситуацията.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 граф Монте Кристо

    8 2 Отговор
    Сега да се заемат да ги екстрадират обрано в Африка,иначе гражданская война,халифат и сарацинско робство,само че ги няма Карл Мартел и хан Тервел да ги изгонят.Кой ще ги спаси,В.Путин ли,не е ли прекалено,и от американците ще ги избави,и от емигрантите да ги отърве.
  • 46 А ти за кой гласува в България?

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "не е точно така":

    И какво направи въпросната партия??? Това прави ли те глупак?
  • 47 Атина Палада

    0 4 Отговор
    хаха, всички копейкаджии са в шок от бруталните загуби на Раша, натрупват агресия и безпомощност и в резултат на това, предизвикват безредици, нищо ново :)))
  • 48 Не не

    1 0 Отговор
    Не са крайно-десните . Министър председателят реши , че ако някой ти изнасили или убие детето заслужава да бъде осъден примерно с условна присъда , но ако някой реши да публикува случката в социална мрежа , то този човек е крайно-десен и трябва да влезе в затвора за поне 2..3 години. Това се случва масово.