29 Август, 2024 15:18 3 565 22

"На мигрантите не бива да им се иска да остават в Дания"

  • дания-
  • мигранти-
  • бежанци

Дания се слави като либерална, интелигентна и уютна държава, но от години затяга своето миграционно законодателство и дори обсъжда как да отмени правилата на ЕС

"На мигрантите не бива да им се иска да остават в Дания" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ежедневието в датските лагери за бежанци е потискащо – дават им по един матрак и храна, но нищо друго. Правилата са крайно сурови и посланието е пределно ясно: "Не сте желани в Дания".

Бежанският лагер Керсхьовегор се намира в дълбоката датска провинция. Там са настанени нежелани мигранти, които са несемейни. За хора като иранеца Ясин, чиито молби за убежище са отхвърлени. 36-годишният мъж живее в лагера, който по всичко прилича на затвор. Всяка нощ е зад решетките, и то вече от седем години. „Нямаме право на нищо. Условията настина са сурови. Дания е държава на възможностите – но не и ако живееш в Керсхьовегор. Тук си оставен на произвола на съдбата“, казва Ясин пред АРД.

В затвор, защото пренощувал при приятелка

Ежедневието на хората в лагера, които са над 200, е много потискащо, обяснява иранецът. Имаш само матрак, храна по три пъти на ден и строги правила. Посланието е пределно ясно: бежанците да си вървят.

Ясин говори добре датски, би искал да работи и да се среща с датската си приятелка. Един път пренощувал при нея. Но след това дошла полицията. „Сутринта в седем часа в стаята дойдоха трима служители. Казаха ми: събирай си дрехите – ти си задържан. Попитах – защо? Те казаха: пренощувал си на място, на което не си регистриран“, обяснява иранецът пред АРД.

Нарушението му било установено с помощта на електронна система. Следствието: три месеца затвор.

Изключително строги правила за бежанците

Дания се слави като либерална, интелигентна и уютна държава. Същевременно тя от години затяга своето миграционно законодателство и дори обсъжда как да отмени правилата на ЕС. Целта: максимален контрол над мигрантите и „нула молби за убежище“, както го беше формулирало датското правителство преди няколко години. Обяснението: миграцията застрашава благосъстоянието в датската социална държава.

Тази политика се ползва с популярност – в Дания така се печелят избори. Министърът по миграционните въпроси Кааре Дибвад се гордее с постигнатото – броят на молбите за убежище в Дания е спаднал сериозно. „Постигнахме успехи по отношение на отхвърлените молби за убежище. Ние сме едни от най-добрите в Европа, що се отнася до депортирането на хора. Места като Керсхьовегор не бива да изглеждат така, че на хората да им се иска да останат в Дания. На тях трябва да им е ясно – те са нежелани. Разберете, че нямате бъдеще в тази страна“, казва министърът, цитиран от АРД.

Като в руски затвор

Елебек, така нареченият „Център за бежанци“ край Копенхаген, всъщност представлява затвор за депортиране. Датската телевизия показа още преди години кадри от този „център": недовършени строежи, непоносими хигиенни условия, липса на медицинско обслужване, ограничен достъп до чист въздух. Изпратените на място инспектори на ЕС заявяват категорично: дори руските затвори са по-добри.

Мартин от Уганда е бил в Елебек. Причината – при полицейска проверка в Копенхаген от страх се представил с фалшиво име, което е нарушение на правилата. Въпреки че процедурата му за убежище била в ход, той бил задържан за шест месеца в Елебек. АРД цитира неговите думи: „Беше травматизиращо. Чувството, че всеки момент можеш да бъдеш депортиран, те изпълва със страх и ужас. Нощем не можеш да спиш, имаш кошмари. Когато се почука на вратата, си казваш – ето, дойде моят ред.“

Мартин не се предава. Активисти му осигурили адвокат. Той бил освободен и получил убежище в Дания. Но никога няма да забрави преживяното в Елебек, където, според него, условията така и не са се променили.

„Датската миграционна политика е смразяваща"

Министърът по миграционните въпроси Дибвад защитава взетите мерки: „Не знам дали експертите на ЕС са посещавали руски затвор. Аз не съм бил, затова не мога да коментирам. Казано направо – това може да е ваканционен лагер и не е място за забавление.“

Църквата, която е близо до Керсхьовегор, кани веднъж седмично хората от лагера на срещи. Ана Лизбет Зоне, която организира тези срещи от години, споделя пред АРД, че е виждала стотици бежанци да идват и да си отиват. Много от тях междувременно са се укрили и са потърсили късмета си другаде в Европа. „Нашата безмилостна политика функционира: броят на бежанците намалява. Принципно датчаните са дружелюбни хора. Но датската политика е смразяваща."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    30 15 Отговор
    Бъдещите избиратели на Пеевски.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Така

    65 2 Отговор
    се прави, не както "нашите"политикани". Нормалните държави,много добре си пазят суверенитета.

    Коментиран от #9, #19

  • 4 Роки

    66 4 Отговор
    Как така? Ами "ИНТИГРАЦИЯТА"? Нали все на акъл ни учиха западняците, докато си живееха охолно. Айде, интегрирайте, давайте пример!
  • 5 не е като българия

    23 3 Отговор
    и тук може така лагерите да работят . Опит . Като заживеят тези пришълци и поданство ще полуат и ще работят . Работодатели ги вземат да се трудят .
  • 6 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ей еврейски боклук":

    аз пък много често му слагам плюсове,нищо че не понасям ционистите. Честен е ! И Григорий Пелерман много харесвам ;)

    Коментиран от #7

  • 7 Тоя не е ционист

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Тоя вардарско-еврейски боклук. Единственото което прави е да плюе България и българите. Но и ти ги мразиш, така че си пасвате.

    Коментиран от #14

  • 8 По тъпо заглавие не бях срещал.

    37 6 Отговор
    На мигрантите на бива да им се иска,що за простотия сте написали,ми те за туй са отишлш том,щот им се иска,кво е това не бива да им се иска. Ако искахте да нямате мигранти брикети,да бяхте сложили савака още преди 10 години,не да ги викате и сега да им викате не бива да ви се иска да оставате. Смешншцш тъпи и прости евро дженадри и либерасти.
  • 9 Тъй са праи зер,

    31 3 Отговор

    До коментар #3 от "Така":

    да го викаш и да ги сложиш зад ограда и кат им стигне до глави ще се впуснат и ша ви смелат тъпите кухи брюкселски либерастки зелки. Гейропа си отива защото слугинажа на СрАЩ до това води,да няма силна и конкурентна Европа,а слаба и бедна гейропа. Сценария на сатанистите от СрАЩ върви с пълна сила.
  • 10 АКО са имали

    22 1 Отговор
    ПОВЕЧЕ храна и спокойствие в страната , да си одят там или при баба мерки .
  • 11 Ето, имаме един

    45 1 Отговор
    прекрасен пример който трябва да следва целият ЕС.
    ЕС сам си е виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 12 смех

    12 8 Отговор
    Че то Дания е една кална локва с размерите на Монтанска област
  • 13 Западът не е глупав

    32 1 Отговор
    (пример Дания), тъпите са некомпетентните послушковци като гинеколожката, скачачката на батут, партийната секретарка от ГДР и други подобни. Народите не ги щат защото ги виждат какво правят по цял ден - джамията, дюнерджийницата, кафето, магазини, алкохол, наркотици, бардаци. Безплатна квартира, социал, безплатни кухни и мед. обслужване. А какво им обещава мюфтията - като умрат и отидат в рая по 75 непотящи се девици и студен шербет. На запад са по-добре и от този рай. Преди стотина години един друг етнос се опита да живее на гърба на европейците та трябваше Съюзът на художниците в Австрия да пратят свой член да оправи картинката. Той пък се престара, та целият свят едвам го спря.
  • 14 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тоя не е ционист":

    напротив, нито себе си мразя, нито народа си. но наистина мразя някои от него ! даже вече и монголската жилка приех, въпреки че доказано сме повече средиземноморци. но я има и нея и си личи. Всъщност са пичове монголите....кво

    Коментиран от #15

  • 15 честен ционист

    3 18 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Средиземноморска връзка имал, един морски възел не знае как се връзва. Алоо, от Кавказките чукари са ви докарали. Произхождате от Кайтагский край, христианизирани даргинци. Добре, че бяха над 2млн македонци да ви превърнат в европейци.

    Коментиран от #18

  • 16 Тити

    17 1 Отговор
    Решили са си проблема с мигрантите, на който не му харесва да заминава, а ние и това неможем!
  • 17 Юропа отече

    11 1 Отговор
    Юропа отече. Нищо не правят и датчаните. Скоро тия угандийци и други, ще им претопят нацията. Юропските момчета ги учат на жиндърия, пиирастия и наркомания, докато арабелите и афротата, дето идат са все млади и загорели мъже
  • 18 Няма македонци

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    Има Тито ви българи, направени северомакедонци, а ти не знаеш македонски.
  • 19 Пазат друг път

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Така":

    Всъщност се изненадвам, че го правят, щот кви са меки китки...
    ВИж в Швеция какво става-гангстерски войни, никога не ги е имало преди.
    Великобритания, Германия, уж нормални държави а са съсипани.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хихата

    2 0 Отговор
    Статията е поучителна. Да вземем пример от датчаните!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания