12 Август, 2024 14:04 2 204 26

Божидар Чеков: За шампионите, които учат български!

  • божидар чеков-
  • олимпиада-
  • българи-
  • спорт

На 33-тите Олимпийски игри също не сме "Капо". На 25-то място сме по медали и можем да си отдъхнем

Божидар Чеков: За шампионите, които учат български! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да не сме "Капо!" Това викаше един български депутат преди време в Париж, като си пълнеше джобовете с химикалки оставени на рецепцията на разположение на участниците.

На 33-тите Олимпийски игри също не сме "Капо". На 25-то място сме по медали и можем да си отдъхнем, че все още ни има в класацията. Вярно, че ни порязаха с най-красивата гимнастичка на Олимпиадата – Боряна Калайн, както в Атина откраднаха златото на Йордан Йовчев. Защо постъпват по този начин съдиите с нас? Много просто – защото не сме домакини и няма никога да бъдем. Дори и да се обединим с Македония 12 хиляди спортисти и 15 милиона зрители не можем да подслоним, нахраним и опазим. Олимпийските игри повече нямат нищо общо с тези на Пиер дьо Кубертен. Днес те са гигантски. Само Великите сили са способни да ги организират. Именно тези, които прокараха границата с Македония.

Посрещал съм Боян Радев на летището. Не бях сам. Много бяхме и тези които чакаха с мен, знаят каква блъсканица беше. Семен Новиков няма да отида да посрещам. Не защото е роден в Украйна. В спорта, противно на Мая Манолова, никой повече не държи сметка за месторождението. Причините са други. Журналистите коментират с умиление, че новият шампион учи българския химн. На Семен Новиков ще му бъде интересно да научи, че песента на Цветан Радославов е пренаписвана няколко пъти в зависимост от присъединяването на страната ни към този или онзи лагер или блок. Последния куплет например премахнат през 1990 година, гласи „Дружно братя българи, с нас Москва е в мир и бой...“

В интервютата, които дава олимпийският шампион настоятелно благодари на Гриша Ганчев, че го е измъкнал от Украйна срещу заплащане?! Лигата за правата на човека има ли мнение относно тази сделка, както и за паспортите на другите медалисти, родени чужди граждани? Каква е ролята на Държавната агенция на българите от чужбина? На министъра на спорта и на съответните федерации? Това ли е най-добрия начин за печелене на медали, или има друг?

Редно е придружителите и настойниците на Семен Новикав да го информират и подготвят за медийни изяви по-сериозно. Гриша Ганчев например все още не е президент и благодарността на новият Олимпийски шампион би трябвало да започне с благодарност към Румен Радев.

Не е тайна, че Олимпийските игри отдавна не са само за надпревара между атлетите. Те са реклама и конкретна информация за случващото се в държавите на участниците. Не е броят на медали, който ръководи решенията на сериозните инвеститори към този или онзи регион на света. Понякога техният избор е изненадващ и безмилостен. Може би е случайност, може и да не е – блестящата победа на Новак Джокович в Париж, съвпадна с подписване на договор между „Ситроен“ и сръбското правителство за строеж на завод за електромобили.

Ако представителите на България в различни спортни дисциплини, са като тазгодишните медалисти, младите българи по принуда ще продължат да търсят препитание в чужбина, но не в Куба, Украйна или Дагестан.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    15 14 Отговор
    Този автор е истинска класа.
    Поздравления, че му предоставят трибуна.

    Коментиран от #8

  • 2 Справедливия

    20 12 Отговор
    Изключително нелепа статия! Изпълнена с нихилизъм и самоунижение! Авторът бил писател...нищо чудно, че не съм го чувал!

    Коментиран от #19

  • 3 Типичният българин

    20 4 Отговор
    Пич, успокой се! Тоя Новиков, кубинеца боксьора, иранката и дегестанеца не са натурализирани чужденци, това са просто сънародници от далечните краища на старата българска империя :)))

    Коментиран от #6

  • 4 Госあ

    11 5 Отговор
    Аве Чеков, що силата към която искаш да се зачислиш смени карате с брейк и вкарА джендъри у женския бокс, ве Чеков ? Иначе смятам за напълно възможно и удачно София заедно с Боровец са е домакин на олимпийски игри ? Гренобъл може да приюти спортисти, София не може ? Така ли ве момче ? Напротив, олимпиадите могат да и е добре да носят развитие в държави като нашата, която има и условия на всичкото отгоре. Пекин си е Пекин, ние няма да правим всичко на изкуствен сняг и то без никакви зрители и туристи които да донесат доходи, защото действително не можем да се сравняваме. Ама що ама франсетата да са толко подходящи ве Чеков ? Олимпиадата е гръцка ве момче !!!
  • 5 Реалист1

    13 6 Отговор
    Статията започва добре, но след това се разводнява.
    Аз пък смятам, че точно този украинец има шанс да стане истински българин и да не желае да се върне дори след края на войната. Ненапразно му бяха дали да носи флага на закриването. И най-важното е искрен и естествен.
    Авторът греши и за Румен Радев. Отношението на президента към европейските шампионки по шах показва дребнавост, той би поздравил шампиона само ако отношенията му с Гриша Ганчев са добри.
  • 6 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Типичният българин":

    Хе ! Щото за Франция се състезават само французи 😂 Е да сравни Франция с Япония. Медали, състезатели..там всичко е японец !

    Коментиран от #21

  • 7 Лелеее, комунизмът и русофилията

    11 8 Отговор
    не подлежат на лечение! Има начини, но ако ги кажа ще ми изтрият поста...!

    Коментиран от #9

  • 8 Госあ

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор":

    Няма класата на Кеворк. Объркан путинист с буржоазни наклонности.
  • 9 Сандо

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Лелеее, комунизмът и русофилията":

    Успокой се,вашите постове са винаги с предимство и никога не се трият.Не така стоят обаче нещата с нашите коментари,но както казват специалистите:Въпрос на права линия.
  • 10 малко истински факти

    7 4 Отговор
    Бе кой го слуша тоя бръщолевник изобщо .
  • 11 Коки

    6 6 Отговор
    Чеков като типичен комунист лиже топките на Радев
  • 12 Коки

    6 6 Отговор
    Божидар Чеков е типичен русофил и комунст който като писател го знаят само роднините му.
  • 13 Веднъж предател, всеки път предател

    7 6 Отговор
    Тези "шампиони" са чиста проба продажници. За пари са обърнали гръб и предали родните си страни. И показва, че спортът в България умря със социализма.

    Коментиран от #15

  • 14 Хайнц Клинг

    6 4 Отговор
    Кво му говориш на Ганьо простия? Той иска медали и да се идентифицира с победителя. Така осмисля жалкото си съществуване и мизерния си провален живот. Дори да изтипосат и мутрака от Микре на първа линия Ганьо простия пак ще пляска. После ще ходи да се напие, че като има повод е едно друго такова. Още туземци и наемници да докарат мутраците ганчев и бинев за следващата! Ганьо ще е доволен. Ще брои медали и ще гледа таблици. Ганьо, Ганьо, на дъното си, Ганьо у каквито и псевдо класации да се цаниш.
  • 15 Кокк

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "Веднъж предател, всеки път предател":

    Ех вие путинистите защо не си качите на самолетите за Москва и не си връщайте.
  • 16 Вари го, печи го

    7 9 Отговор
    Дъртия комунист си остава комунист и в червата! "Не човек а желязо изсъскал агентът - палач"...:"Тихо мъртвия казал - Не комунист", както се превъзнасяше в едно стихотворение от соца.И сега сме в едни други времена, но старите навици са до гроб! Те не умират и остават с приносителя си до неговия край, така както е и с НЕуважаемия Божидар Чеков.Само Семен Новиков му е в устата, защото бил УКРАИНЕЦ.За останалите "натурализирани" шампиони и медалисти - "Ни дума, ни вопъл, ни стон"...типично по комунистически!

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Сър Пичук

    5 3 Отговор
    Уф, този пак се изпусна...
  • 18 малка неточност

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Вари го, печи го":

    ...изсъскал агентът-фашист...
  • 19 Тоя ли

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Справедливия":

    Кремълска маша, нищо повече.
  • 20 Аман от чековизми

    3 3 Отговор
    Сигурен съм, че пишман писателят щеше да ги пише съвсем различни ако Семен не беше от Украйна, а беше Семьон от Русия.

    Коментиран от #25, #26

  • 21 безпартиен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    В Полша няма мургави спортисти представящи държавата!!
  • 22 Смешна статийка

    1 1 Отговор
    Русофилчето сърворило тая гнусотийка с първия билет за Москва, са си пее как е зад него в мир и бой… и на фронта да го дисциплинират
  • 23 Мухаа ха!

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вари го, печи го":

    Защо подмени част от стихотворението? Нали си принципен? Какъв" палач" какви пет лева. Не човек,а желязо просъскал агентът - фашист...Вие сега съскате! Съскате и вдигате врява да Бога,че тогава е нямало фашизъм в България.Прав е човека на 100% У нас спорт няма.Има алъш,вериш.Имахме истински спорт,докато имаше Държава,която влагаше милиони в масов спорт.По всички дисциплини.С тренъори,бази,екипи за всяко дете.Защото се започваше от детските школи.От столицата,до малък град, дори село.Там беше люпилнята на бъдещите ни олимпийци.- борци,щангисти, скачачи,плувци,гребци и маратонци.Но беше безплатно всичко.Тренираш- дори да не станеш професионалист.За здраве! Масов спорт- здрав народ! Бяхме малчугани-6-7 клас.Боян Коцев- майстор на спорта в колоезденето,ни събра от кол и въже,от всички квартали.. Знаеш ли да караш колело? Качавай се,и обикаляй! А той с хронометъра.Събра ни 30 деца.Веднага екипи,чисто нови.И тренировки.На вторият месец ни дадоха чисто нови шосейни бегачи.И всеки се прибира с колелото си - в къщи! Кой сега ще го направи?
  • 24 До господин Чеков

    0 1 Отговор
    Божидаре, вашиот текст се однесува на социолошко општествениот момент на модерното бугарско општество и неговиот поглед на светските случувања, во дадениов момент конкретно за олимписките игри. Ме заинтересира спомнувањето на Македонија во вашиот текст, и тоа дури двапати, со "Дори и да се обединим с Македония" и "Великите сили са тези, които прокараха границата с Македония". Бидејки Македонија нема ДОПИРНА точка со вашата тема, не можам да разберам, дали е ова суптилен акт на шовинизам и агресија, или само ваша лична искомплексираност? Како граѓанин на Македонија, со потекло од мешовит брак на бугарин и македонка, ме запрепастивте дека во 2024та година со постоечки политички констелации во Европа, суптилно сугерирате "обединување" затоа што некој некогаш во минатото исцртал некаква државна граница која што не е по ваш вкус. Длабоко ме разочаравте со вашиот искажан став на агресивен примитивец, нешто што никогаш досега не сум го помислил за вас.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 #СПРЕТЕ ГНУСНИЯТ ЦИТИРИДИС

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аман от чековизми":

    Всъщност името му е точно Семьон - лесно проверимо е.