Тема: Украйна

16 Август, 2024 06:01 3 383 89

Руският манталитет: Как лесно ги отучиха от правото на избор

  • иван преображенски-
  • русия-
  • манталитет-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • путин-
  • украйна-
  • война-
  • москва-
  • ссср

Има поне две особености в манталитета на руснаците, които улесниха Кремъл да ги отучи от правото им на избор. Право, което те явно не ценят твърде много.

Руският манталитет: Как лесно ги отучиха от правото на избор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иван Преображенски:

Преди десет години Кремъл наложи първите така наречени "антисанкции", като забрани вноса на европейски хранителни продукти в Русия. Тогава руснаците бяха убеждавани да "затегнат коланите" заради анексирания от Русия Крим и да се откажат от ненужните луксове като пармезан и хамон. След началото на руската инвазия в Украйна правото на достъп до всякаква информация, която се различава от официалната, включително съвети за приготвяне на омлет в YouTube, се превърна в лукс.

Още новини от Украйна

Ментален дефицит

Руското общество, въпреки изобилието от стоки и услуги, към което то постепенно се насочи след разпадането на СССР, си остава общество, в което е прието да се бориш, за да се „докопаш“ до нещо. Да „се добереш“ до най-добрите услуги, до място в най-доброто училище, най-добрата храна. Когато човек "се добере" до нещо, той се чувства горд от него и то е много по-ценно за него, отколкото, ако има естествен и ежедневен достъп до качествени продукти - от храна до информация. Тази неестествена любов към оскъдността и изключителността е един от факторите, активно използвани от руските власти за постепенно ограничаване на свободата на избор на руснаците. Не говоря, разбира се, за политическия избор, от който те напоследък са откъснати благодарение на репресии и дори на убийства, какъвто беше случаят с Алексей Навални.

Става дума за избора на храна, дрехи, новини, детски анимационни филми и т.н. Всичко това се случва по една и съща схема. Първо, въз основа на измислен повод те призовават („Нека да отмъстим на Запада, който ни наложи санкции, след като анексирахме Крим“) да се “затегнат коланите” и да се подкрепи отказът от качествени хранителни продукти, като се въведе патриотична надценка за ерзац сирена. За любителите на игри в условия на дефицит остава контрабандата - има я в изобилие, а и можеш да се хвалиш наляво и надясно, че си се „добрал“ до „забранени стоки“.

За мнозинството винаги има "ерзац"

След това, под натиска на рестриктивните мерки за изтегляне на печалби, наложени от руските власти, познатите западни марки дрехи, храни за домашни любимци, домакински уреди и т.н. напускат страната. Възможно е обаче и да се "доберете" до тях - и никой не протестира, включвайки се в забавната игра, която задоволява самолюбието. Това е като при магазините, които продаваха "истински дънки" на съветските граждани под масата. За мнозинството това не е проблем, но малцинството играе играта на недостиг, вместо да протестира.

Ето че и YouTube постепенно започва да бъде спиран. За едно малцинство той е глътка свеж въздух, честни новини, достъп до големия свят, глобални тенденции. Хората от него събират подписи, опитват се да заобикалят забраните и се сблъскват с обичайните полицейски репресивни мерки, като се започне със забраната на VPN (от англ.: virtual private network - начин да се маскира IP адреса и да се заобиколят забраните за сайтове в съответната държава). За мнозинството обаче отново се намира „ерзац“: VK (VKontakte), Rutube и т.н. Там изборът е много по-малък, но пък има анимационни филмчета, които да включиш на детето си, докато чакаш на опашка, и видеа как да си произведеш лак за мебели от Coca-Cola. А сега и без друго може да се мине без голяма част от тия стоки, защото вече не са актуални, тъй като оригиналната Кока-Кола се внася от Иран, струва скъпо и не се продава навсякъде.

"Началството знае най-добре”

Вторият фактор, който улеснява руските власти в кръстоносния им поход за забрана на "западния начин на живот" и в по-широк смисъл на всякаква свобода на избора, е искреното убеждение на мнозинството руснаци, че "началството вижда нещата най-добре". Това е заучена безпомощност, умножена по нежеланието за разбиране на сложни проблеми, за интереса към които може и да ви накажат.

Тук изборите за управление – на различните му нива - са най-яркият пример. Особено последната специална изборна операция за преназначаване на Владимир Путин за президент на Русия. Оптимистите се опитаха да докажат, че мащабът на фалшификациите е бил такъв, че избори всъщност не е имало. И това е вярно. Но и друго е вярно - готовността на милиони руснаци да дойдат и да гласуват така, както казва началството. Същото се отнася и за агресията срещу Украйна. Според повечето експерти мнозинството от руснаците не искат да подкрепят активно войната - те я избягват. Но не са и против нея, защото "началството знае най-добре". Ако Путин я е отприщил, притежавайки някакво тайно знание защо е бил нужен този убийствен акт, то - според тях - само той би могъл сега и да го прекрати.

Разделяй и владей

Използвайки тези фактори, както и правото си на насилие, което в Русия вече не е ограничено от законите, властите в страната постепенно лишават руснаците от възможността да правят дори най-елементарен избор. Президентът решава дали синовете им, изпратени на ненужна война, да живеят или да умират. Неговият министър решава какво сирене да се яде. Неговата администрация - какво да се гледа по телевизията. Тайните служби - къде да се пътува. А Роскомнадзор - какви услуги да са достъпни в интернет.

И това постоянно се случва по една и съща схема. Първо има забрана, след това агресивно се налага алтернатива на забранения продукт и накрая се използват репресии срещу онези, които продължават да не са съгласни, независимо дали са съзнателни опозиционери или "обикновени руснаци". И така Кремъл успя да се превърне в своеобразен "анти-Моисей", който за 10 години преведе Русия през пустинята, отучвайки я от правото на избор, което руснаците получиха след разпадането на СССР, и което те явно недостатъчно ценят.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стаден

    55 27 Отговор
    манталитет .
  • 2 да де

    73 23 Отговор
    По тъЪпо нещо от пропагандата е тъЪпата пропаганда.
  • 3 Питащ

    50 44 Отговор
    В САЩ различно ли е?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    43 30 Отговор
    Щом соросоидчетата се пенявят клекнали от Овче Зле, значи всичко е Перфе! ХАХАХАХАХА
  • 7 Хахах

    29 26 Отговор
    Представители на ЕССР да критикуват СССР звучи комично.
    Ама всеки трябва да си прибира паричките.
    В Бг пропагандата в никоя посока не върши работа, щото сме опаки хора и не вярваме, така че да плащат, това е полезно.
  • 8 ТаУмВзе

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Медии не ти трябват бре брато! Има си Телеграм за пациентите, които се интересуват. Натам не че нещо ще се разбере де, но поне се води неква Уж информация де. А хич! ХАХАХАХАХ

    Коментиран от #19

  • 9 Някой

    57 25 Отговор
    Ха-ха!
    Тръгнали да ми реват за правата на руснаците.
    А европейците не са ли без право на избор? Я вижте какво става в Европарламента - хората гласуват за различни партии, но накрая пак им слагат Урсула за шефка.
    И у нас нямат хората избор - гласуват за различни партии, но накрая пак Посолството ги управлява.
    Та, присмял се хърбел на щърбел.
  • 10 Един очарователен

    27 19 Отговор
    Руzкий ми.р
  • 11 Дедовия

    41 27 Отговор
    Крепостните не са много умни, никога не са били. Толкова си могат.
  • 12 Българин

    48 26 Отговор
    Днес е поредният ден, в който благодаря на съдбата, че не съм се родил в русия

    Коментиран от #63

  • 13 Смешник

    33 37 Отговор
    Точно преди 10г съм била в Русия, не в голям град. В малко градче,към 200 000. Искам да ти кажа ,че супермаркета имаше повече разнообразие от нашите хипермаркети сега. Пък ти си дрънкай за затягане на колани и подобни щуротии.
    Човек никога не стъпвал в дадена държава коментира, айде нЕма нужда.

    Коментиран от #24, #28, #85

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хм Хм

    33 14 Отговор
    Все едно ми описахте как живяхме по бай Тошово време.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рашо

    21 15 Отговор
    Преди години бях на екскурзия в ссср. В един от най-модерните хотели седнах на бара и поисках пепси щото някакъв до мен пиеше пепси. Барманката ми отказа и рече: а унас сок "дружбъй"! Да ви се таковам на дружбата! Рекох и излязах. Като се прибрах в България подпиинах и споделих случката. Една ми каза: Имал си късмет, че ти се е разминало. Братушките не си поплюват!
  • 19 Провинциалист от провинция Тракия

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Напротив, важни са медиите и не заради какво пише в тях, а заради демокрацията. Каква демокрация има без медии? Аз например сутрин рано проверявам медиите и като се успокоя за демокрацията, отивам в другата стая да видя как са децата.
  • 20 Нане

    19 16 Отговор
    Рушляците са шопи. Най-мразят да мислят.
  • 21 Добре де

    17 9 Отговор
    Това,че в ЕС все още има протести срещу ,,началника знае най - добре" какво променя за протестиращите?Акцентът в статията е върху консумирането,а оскъдица има,когато в магазините няма хранителни продукти или цената им е такава,че не можеш да си ги позволиш.Разлика в ,,разделяй и владей" също няма,след като несъгласните с политиките на ЕК системно се обявяват за ,,десни екстремисти".

    Коментиран от #37, #43

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Митьо съм

    19 14 Отговор
    Крепостни селяни сър. Няма да се оправят.
  • 24 Гого

    18 20 Отговор

    До коментар #13 от "Смешник":

    А някъде ресторант да видя . Ходят ли руснаците на ресторант, на кафене. Там такова нещо няма защото влезнат ли излизат пияни като талпа. Няма такова нещо като да пиеш една две ракии или бири като при нас.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Нищо не сме ги отучили,

    17 15 Отговор
    докато руснята спокойно си ходи по цивилизования свят, все още нищо не му се е случило.
    Желязна завеса и пълна изолация за азиатската пасмина!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абе

    19 12 Отговор

    До коментар #13 от "Смешник":

    Те и сега магазините са забити със стока, така че от преди десет години и сега няма разлика независимо какво пишат тия пропагандисти. Между другото живея от почти двадесет години в Русия.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Абе

    18 9 Отговор

    До коментар #24 от "Гого":

    Има и ресторанти и кафенета, а пиян излизаш ти от селската кръчма.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Фен

    17 7 Отговор
    Четеш само заглавието, и си викаш "ДВ ще да е"
    🤣🤣🤣😂😂😂
  • 34 Както

    10 11 Отговор
    Крепостни
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Соломон Паси

    19 8 Отговор
    Вече нямат за какво да пишат и си смучат от пръстите. Толкова много текст, а авторът така и нищо не ни каза.

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гошо

    3 0 Отговор
    Ееейййй М ти Д
  • 40 Перо

    14 4 Отговор
    И не получиха “хубавата” джендърия със санкциите за което благодариха!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Перо

    16 6 Отговор

    До коментар #21 от "Добре де":

    Искаха в БГ демокрация, да има банани. Маймуняка какво да иска?

    Коментиран от #68, #76, #86

  • 44 Ха ха ха

    15 8 Отговор
    Щеше да носиш фес о по паспорт да си османлъ ако не бе Русия.
    Ти оправи България та почна и Русия.
    Угояват те с фалшивите долари списателю

    Коментиран от #64

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Абе

    14 6 Отговор

    До коментар #42 от "Това, че крепостните":

    Да това не е проблем на автора, това е твой проблем че вярваш на една чиста дезинформация. Защото тая статия от началото до края е изпъстрена с лъжи, които да накарат такива като теб да повярват в бедния и нещастен живот на руснаците.
  • 47 ДВ отпорки

    7 6 Отговор
    Коментарии и анализи колко е слаба руската армия и как Украйна ще победи в евентуална война (която вече почти е започнала). Затова, че външният кенеф мирише на миналогодишно зеле, е виновен Кремъл.
  • 48 Ха-ха-ха

    16 6 Отговор
    Четеш статията и се пукаш от смях. " Отказ от качествена храна" автора луд ли е или иска да ни каже че в западните вериги у нас ума качествена храна? Че виждате ли като неможели да имат избор на западни дрехи са тръгнали голи? Боже ами аз им видях магазините и то в малки градчета по-пълни от нашите. Ами от клипчетата на украинците в Курск видях спретнати къщи и градинки, чисти улици без дупки дето ние в "демократична" България само можем да завидим.
  • 49 ехееее

    11 4 Отговор
    пропагандата хептем се самозабрави ... преди 10 години Западът развали сделката с Русия за стоки, което доведе до развиване на самият вътрешен пазар. Ясно, че тролчетата не помнят, щото са на по 12 . но чичаците знаем.
  • 50 Пълни глупости са

    10 2 Отговор
    това. Няма вече кого да излъжете, дойчевеленца пенделски...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Историк

    6 10 Отговор
    Историята на Русия е много показателна- селяните, които са били преобладаващата част от населението, са били крепостни, т.е. 300 години напълно безправни, третирани като вещи до премахване на крепостното безправие от цар Александър 3, следват годините на болшевишката вакханалия, която превръща всички несъгласни руснаци в роби, хора,свикнали с мизерия,страх и терор. 100 години са подложени на система за оцеляване. Светлите смели умове напускат страната и се пръскат по цял свят. Тази огромна държава с огромно население, голяма част от което е насилствено направено руско още от царско време и най-вече по времето на Сталин, няма нищо общо с населението на нормална държава. Все пак СССР е насилствено създадена държава и сега Путин- КГБ, 24 години иска да я възстанови пак по насилствен начин. Ленинизъм, Сталинизъм, Путинизъм- символите на терора са световно постижение.Никоя държава не може да се похвали с такива лидери-терористи. Естествено, че когато това зло не е ликвидирано, то ще обединява всички терористи по света, защото друго не може да прави. Светът ще се спаси от него, когато го набута в ъгъла и го остави само да се ликвидира.

    Коментиран от #55, #56, #80

  • 53 Тома

    8 3 Отговор
    При нас също има хамон и пармезан ама има много хора които не могат да си го позволят.Самата статия кърти мивки
  • 54 Маскаля е крепостник

    7 7 Отговор
    от 1000 години. Той няма право да мисли.
  • 55 Терора

    8 2 Отговор

    До коментар #52 от "Историк":

    от онова време си има име - диктатура на пролетариата.Днес се опитват да наложат друга подобна - диктатура на мултинационални компании и банки.А диктатурата означава пълен контрол над населението.Пролетарската диктатура не се случи,надявам се,че същото ще сполети и глобалистичната.
  • 56 Македонски учебник по история

    5 3 Отговор

    До коментар #52 от "Историк":

    След премахването на крепостничеството в руската империя, цървулите в крайна сметка се озовават в града, цяла зима на глад и студ, след което една от многобройните "революции" срещу монархията успява. Иди да се гръмнеш с лъка.

    Коментиран от #89

  • 57 Гьобелс Йозеф

    6 3 Отговор
    Срам ме е, че ДВ се води немска агенция!
    Няма по-тъ па пропаганда на света!
  • 58 Алексбг

    5 6 Отговор
    Дядя Путя и другите от диктаторската му клика ,са улеснени много,в репресивните си дела..от робския манталитет ,на руския народ
  • 59 ново 20

    3 2 Отговор
    Преди 15 часа: "Съобщава се за украинско военно присъствие в село Вязовое в Белгородска област"
  • 60 Смех в блатото

    8 5 Отговор
    Абе, като фашисткия диктатор в Кремъл призовава руснаците да се отказват от западния начин на живот, що не си изхвърли якенцето на Лоро Пиана за 13 хил евро, Часовника Ланге и Сьоне за половин милион евро, италианските мебели за резиденциите и така нататък.

    Аман от лъжливи диктаторчета :)))

    Коментиран от #70, #87

  • 61 Опорка

    7 0 Отговор
    Дошли са грантовете, минутки за олигофренска пропаганда
  • 62 Рашка Феодалия

    4 6 Отговор
    Крепостните блатници много държави са асвабадили само своята НЕ
  • 63 Много жалко,

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    щеше по-малко да лъжеш и да израснеш като достоен човек.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Сульо

    8 3 Отговор
    Върви в Англия, където убиват деца и изнасилват жени.Върви САЩ , надрусай се с фентанила , смени си пола и тозии на децата си.Нещастник.

    Коментиран от #71

  • 66 Стамболов

    3 8 Отговор
    Русия е престъпна държава населена с престъпна нация.
  • 67 Ночко

    2 7 Отговор
    Тия са толкова изостанали от света,че живеят още в робовладелството
  • 68 Ям банани с авокадо

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Перо":

    Тъкмо ме подсети че свършили бананите и цитрусите да ходя да си купувам. От огромния магазин до нас който работи 24 часа 7 има тоблерон и 12г уиски🍌🍌🍌
  • 69 Артилерист

    12 3 Отговор
    В Русия изгониха соросоидните непеота, Путин подписа указ за опазване на руските традиционни ценности и забраниха ЛГБТ идеологията...
  • 70 Другар капиталист

    4 7 Отговор

    До коментар #60 от "Смех в блатото":

    Диктаторски двоен стандарт

    Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда
  • 71 Стамболов

    3 7 Отговор

    До коментар #65 от "Сульо":

    Върви в Русия където ще лежиш 12 години в затвора, защото си дарил под сто лева на грешните хора!
  • 72 Хммм

    4 8 Отговор
    Защо ли всичко това ми се струва съвсем познато, а една част от българите още продължават да изпитват носталгия по ония времена и сезифовски се стараят да ги върнат. Не че сме се отдалечили особено много, но сме избрали вече друг път, а това не дава мира на ретроградните личности.

    Коментиран от #81

  • 73 Януари 2022

    4 5 Отговор
    Само луд би си помислил че путлера ще затрие матушката
  • 74 е така

    3 5 Отговор
    Както и тук едни копейки правят опити...
  • 75 московский ютубър

    4 2 Отговор
    Мен пък ме отучиха от ютуб.
  • 76 копейко

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "Перо":

    Много те е яд че има банани ей. Аз наблягам на сьомгата и агнешкото, бананите съм ги оставил за такива като теб.
  • 77 Отстрани

    7 3 Отговор
    Швабите от Дойче веле умират от яд че руския народ не се опитва да се "докопа и добере" до евроатлантическите ценности проповядващи фашизъм , а вместо това води за пореден път победоносна битка срещу фашизма и нацизма
  • 78 Въх, не ядат пармезан

    5 1 Отговор
    значи са зле.
  • 79 AЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    5 0 Отговор
    НАЙ ЛЕСНО Е ДА СИ ВАДИШ ХЛЯБА С ПРОСТИТУЦИЯ :))
  • 80 Робството е било най-разпростроанено

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "Историк":

    в САЩ. Американци и местни наемани африкански бандити са ловували из африканските племена за по-отбрани мъже и жени, които са товарени в трюмовете на корабите и са продавани на американските плантатори като работен добитък. Американците си спретнаха най-кървавата гражданска война в историята на човечеството заради робовладелството. Робовладелците са използвали богатството си, за да си накупуват лобита и да си прокарват удобни закони за експлоатация на робите. Ейбрахам Линкълн, един достоен американски президент, си е позволявал да бие робовладелци, но те му го върнаха с организиране на убийството му. Робовладелството, колонизирането, нападането и подчиняването с войни на други държави е патент на американците. Затова напиши, историко!

    Коментиран от #88

  • 81 Какъв друг път

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Хммм":

    сме избрали,след като настоящия ЕС копира политиките на разпадналия се СССР? Единствената разлика,която намирам е ,че по тошизъм пазеха границите да не излезем,а днес Шенген пази границите си да не влезем.В същината си двата съюза са еднакви пирамидални структури,като на запад пропагандата върши същата работа,която на изток се постига с откровена репресия
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 давяйй

    0 3 Отговор
    Пролетариата на посолЯ отново е на барикадата. Вперьод товарищи громете гнилия капитализъм и империализъм. Да живее МИЗЕРИЯТА!
  • 84 Ошашавена Копейка

    3 4 Отговор
    Ватенките винаги са били втора категория хора. И по времето на Руската Империя и в СССР и сега в Русия на Путин. Векове тормоз от боляри, помешчици, болшевишки бандити, партийни секретари и всякакви власт имащи са ги формирали, като тъпо, безропотно, робско стадо, което не цени не само живота на другите, но и своя собствен жалък животец на говедо. И поради тази причина, на Путин и шайката около него им беше изключително лесно да ги заробят отново. Който е общувал с руснаци, лесно ще установи, че са жалка паплач , които са с размътени от пропагандата мозъци за някакво "имперско величие" и "изключителност", като в същото време са подли, долни и страхливи лицемери. Това диво азиатско племе, вече го разбраха какво представлява и по целият Свят взеха да се отнасят с подозрение и пренебрежение към него, като към навлеци, които е по-добре да не допускаш на своя територия, а тези които си пуснал, да разкараш възможно най-бързо. Хубавото е, че и в България вече ги гоним, като крастави кучета.
  • 85 Няма какво

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Смешник":

    Да стъпвам там и неискам ,нали тука 50 години се учихме от тях пропаднала бандитска държава .пропита от корупция каквото е във сички бивши соц .държави и републики.Ако беше много хубаво там сега нашите млади хора щеха да ходят там не по загниващите капиталистически западни страни
  • 86 Ей точно от

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Перо":

    Такива като тебе сме на това дередже са съжаление болшинството от българите е със такова промито съзнание пълно само със сърбове ,чукове и червени байряци
  • 87 Не искат Масквич

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Смех в блатото":

    Искат Мерцедес, но врякат "слава путину". Сбъркани.
  • 88 Демократ

    0 2 Отговор

    До коментар #80 от "Робството е било най-разпростроанено":

    Де го чакаш, де се пука е казал народа. Всички чугунени глави с една гънка в мозъка, свързана с Кремъл, повтарят една и съща кремълска опорка, за да докажат,че нищо не знаят от световната история. Заминавайте си за Москва, вместо да ги харесвате оттук и да пращате децата си в САЩ.
  • 89 Демократ

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Македонски учебник по история":

    Толкова много е успяла, че даже в чугунената ти глава продължава да гърми залпа на Аврора. Само дето не е произвела нищо друго, освен оръжие, насилие и страх.