Тема: Украйна

21 Август, 2024 17:33 2 143 86

Навлизането в Курска област повдига духа на Украйна след една мрачна година

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • курска област

Други не са толкова ентусиазирани от ангажирането от страна на Киев на ценни ресурси в момент, когато нейният широк източен фронт е подложен на значителен натиск от руското настъпление

Навлизането в Курска област повдига духа на Украйна след една мрачна година  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За жителката на Киевска област Олха Павловска, която всяка седмица се събира със съседите си, за да обсъжда често мрачните новини от фронта, изненадващото нахлуване на украинските сили в руската Курска област този месец предложи рядък миг на надежда.

"Това беше много смела и важна стъпка... за поддържане на духа в обществото", казва 51-годишната Павловска, докато говори пред църквата "Св. Михаил" в центъра на Киев.

Украинските лидери определиха нападението от 6 август, най-голямото нахлуване в Русия след Втората световна война, като доказателство, че украинската армия все още може да има успех при настъпателни операции и да действа изненадващо.

Войските на Киев завзеха обширни руски територии и плениха войници, които да разменят за украински военнопленници и това бе така необходимият стимул за повдигане на духа за армията, която не е постигнала значителни успехи на собствена земя от края на 2022 г.

Контраофанзивата миналата година до голяма степен не успя да доведе до връщане на контрола върху окупираната от Русия територия, а войските на Москва постоянно напредват в източната част на страната при тежки боеве, които изтощават украинските ресурси.

Неуспехите подхранват пълзящия песимизъм за изхода на войната, като 32% от украинците са готови да приемат териториални отстъпки в името на прекратяване на войната, както показват резултатите от проучване, публикувано миналата седмица от Киевския международен институт по социология, при 10% преди около година.

През последните дни настроението се разведри, а подигравателни по отношение на Русия мемове заради неуспеха ѝ заляха украинските социални мрежи. Няколко украински войници, с които Ройтерс разговаря близо до руската граница миналата седмица, бяха в добро настроение, когато се връщаха от бойната си мисия в Русия.

Настъплението, което доминираше в украинските новинарски бюлетини, представлява "победа, каквато не сме имали от дълго време“, заяви Роман Костенко, депутат и офицер в украинските сили за сигурност, който е участвал в операцията.

"Това е успех в много аспекти - както в международен план, така и за нас самите, тъй като поехме инициативата“, каза Костенко пред украинското радио.

Въпреки това войските на Киев срещат съпротива и търпят загуби, добави той.

Президентът Володимир Зеленски определи нападението като преломен момент, който показва, че заплахите на Кремъл за ответни мерки са били блъф и призова съюзниците на Украйна да разхлабят ограниченията за използване на оръжия, доставени от чужбина.

„Светът вижда, че всичко в тази война зависи само от смелостта - нашата смелост, смелостта на нашите партньори“, каза Зеленски в понеделник.

Главкомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви във вторник, че войските му са напреднали с 28-35 км в Курска област, а Москва е преместила част от войските си от други направления, за да укрепи позициите си там.

Украйна е нанесла удари по поне два ключови моста в региона, което усложнява руските усилия за отблъскване на атаката.

"Това ще промени ситуацията в наша полза. Въпросът е доколко“, казва 42-годишният Олександър Викторович, финансов анализатор, чийто брат служи в Източна Украйна.

"От друга страна трябва да разберем, че всеки вид нападателна операция, независимо колко добре е планирана, означава загуби".

Предстоящи трудности

Други не са толкова ентусиазирани от ангажирането от страна на Украйна на ценни ресурси в момент, когато нейният широк източен фронт е подложен на значителен натиск от руското настъпление.

Ярослав Мандел, ветеран от войната, който се е записал да се бие срещу руските сили след първото им нахлуване през 2014 г., описва нахлуването в Курска област като опасна операция, която може да доведе до разпадането на отбраната на изток.

„Това, което направиха, е шоу“, каза той.

Силите на Москва се насочват към ключовия източен транзитен център Покровск, откъдето по официални данни ежедневно бягат до 600 души, докато руските войски са само на 10 км от покрайнините на града.

Русия оказва натиск също върху град Торецк, чието падане ще доближи оръжията на Москва до друг ключов град и маршрут за снабдяване на голяма част от украинските сили в източния район Донбас.

Москва твърди, че е превзела два близки града тази седмица.

"Стратегията трябва да бъде да защитим страната си там, в Донбас“, каза Мандел и добави: „Това е пръв приоритет“.

Превод от английски език: Пламен Йотински, BTA


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    57 4 Отговор
    Използват ги за опитни мишки да тестват руската отбрана.
  • 4 кака фукла:а дали ще се върнат от КуРска

    42 3 Отговор
    Навлизането в Курска област повдига духа на Украйна

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Хитлер

    48 4 Отговор
    Ако знаете с какъв дух влязоха моите момчета в Русия?
  • 6 ВСУ

    38 6 Отговор

    До коментар #4 от "кака фукла:а дали ще се върнат от КуРска":

    Духа ни се повдига на небето при Бандера!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПОВДИГА ДУХА

    37 3 Отговор
    ОТ ГРОБА ОБАЧЕ НЕ ВРЪЩА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Виталiй Клiчко

    41 2 Отговор
    Ами те тия дето “напреднаха” в Русия са 50% глътнали пръст вече. Голям успех. Пратиха си войниците на сигурна смърт за да може после пак да просят пари от Федералния резерв

    На бас, че Байдън преди да ритне камбаната ще им изсипе оше стотици милиарди.
  • 11 шаа

    44 2 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки..."

    нагла лъжа. фракти са като кон с капаци и то кон с катаракта на очите. въртят една и съща плоча месеци наред. представят единствено укрофашистката гледна точка без абсолютно никакъв опит поне да се подбере достоверен източик. всичко това са лесно доказуеми факти, има ги черно на бяло.
  • 12 Лъжи от ненормалните кравари

    42 2 Отговор
    Урко фашистите превзеха луната!
  • 13 Доста

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "до КирПИЧ":

    Приста кратуна имаш , мучиш ли , или опитваш да проговориш ?
  • 14 Сандо

    33 2 Отговор
    Остана само с едни отчаяни действия духа да се повдига.След някое време се разбира,че това е изкуствено мероприятие,отново се връща реалността - по мрачна и по-жестока отпреди,изчезва дори надеждата.И накрая се стига до логичното - капитулация.Това е пътя на логиката,шанса на украинците се нарича Путин и неговата политика,многократно попречила на военните да извършат това,което отдавна трябваше да се направи.
  • 15 Смех в блатото

    34 2 Отговор
    Повдигнаха духа им, но парите ги няма.

    Директно си повдигнаха едни 6 хиляди обучени по натовски войници към ония свят.

    Украинците се отрекоха тия дни официално със закон от християнството, т.е. Ония свят им се заменя с Джендема.
    Или както рузнаците му викат “чернозема”.
  • 16 Моряка

    34 2 Отговор

    До коментар #4 от "кака фукла:а дали ще се върнат от КуРска":

    То и преди 80 години германците навлязоха с повдигнат дух в Куркска област.После там останаха духът им и танковете им.Ах да,и много САУ-та Фердинанд.
  • 17 Сандо

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Моето мнение":

    Викате им,защото гледате само филми на Холивуд.А в тях има какви ли не твари.
  • 18 Шахматист

    32 3 Отговор
    Колко далече от реалността са жендърлистите - спряхте руските медии и сега си живеете в измисления свят на пропагандата.

    Реалността е планини от кюспета син скоч , откъснати с главите каски от изчекнати части от тела в натовски униформи. Съдбата на украинците е жестока. От друга страна за обречените на вярност към Атлантизма украинци внезапната смър е може би награда спестяваща болката.
  • 19 Атанас

    11 7 Отговор
    Днес Ройтер пише, че Олга Павлова е възмутена от нахлуването на украинците в Курск. Може ли някой да докаже, че това е лъжа?! !!
  • 20 Тоалетната хартия

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "Изтрещяхте журнистите":

    Цялата работа е на наглосаксонците.!!!! Само психично болен, може да прехвърли най-добрите си войници, да превземат поляни, докато руснаците са пред стратегически обекти!!! Целта беше, да ядосат Путин и той да направи няколко мащабни избивани на укри. После, да кажат, колко е зъл Путин....Путин, не се подаде на провокация!!!
  • 21 МИНА

    13 2 Отговор
    КРИТИЧНО ЧЕТЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мишки

    26 2 Отговор
    Тия мисирки гледат да има само повече коментари и да вземат некой лев. Факти няма в тоя сайт!
  • 24 Реалист

    28 3 Отговор
    Щом поголваната смърт на бандерите им повдига духа така да бъде.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 7777777

    36 2 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !..ДОРИ В САЩ ВЧЕРА ОБЯВИХА ТОВА НАВЛИЗАНЕ В КУРСК ЗА НАЙ-,ПРОВАЛНАТА И БЕЗСМИСЛЕНА ОПЕРАЦИЯ НА ВЕКА. !!!....ЖАЛКО ЗА УНИЩОЖЕНИТЕ НАД 4000 УКР. ВОЙНИЦИ...!!!! ..ТОЗИ САЙТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО СПРЯН, И ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ, ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И МАНИПУЛИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО С УКР.ПРОПАГАНДА. СРАМ ! ПЪЛНА ДЕГРАДАЦИЯ В ПОВЕЧЕТО "БГ"МЕДИИ...НИЩО ОБЩО С РЕАЛНИТЕ СЪБИТИЯ В УКРАЙНА !
  • 29 майстор Манол

    26 2 Отговор
    Руснаците почват голям строителен обект в Сибир с участието на украинците - доброволно или не !!!
  • 30 Име

    18 0 Отговор
    Явно Украйна не е разбрала защо и какво става - искаха да сложат ядрени оръжия в Украйна, ракети.

    Крим се проектираше за НАТО-вска база.

    Всичко това се знае и така нататък.
  • 31 Мишел

    21 0 Отговор
    Подлъгани от името, нахлулите в Курска област очакват да намерят там кокошки , на руски куры, а получават винаги к.р .😀😀😀
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сатана Z

    17 0 Отговор
    Адолф Хитлер също е бил в Курска област.Макар и комик,Зеленият фюрер—еврей е блед имитатор на Австрийския художник който в рамките на няколко часа първо се отрови,поле се гръмна в кратуната и накрая се самозапали .Психопати!

    Коментиран от #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сатана Z

    16 0 Отговор
    Украинската и НАТОвски войски ше се превърнат в най—голямата строителна бригада подобно на нашия КЕЧ,които ще строят от Лисабон до Владивосток паметници на Червената армия освободителка
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ги зъз

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Светия дух":

    Вярвай в чудеса дете мое
  • 39 Бай той Толстой

    7 0 Отговор
    "Олха Павловски"😁-да ви е..на и демокрацията.Раьпслвате гражданска война,но ще си платите!
  • 40 Бай той Толстой

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Моето мнение":

    Много филми си гледал,моето момче.Ние на такива като тебе им викаме дихатели
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хехе

    14 1 Отговор
    Укравермахтът си повдига духа в Курско, докато издъхнат. А това вече става главоломно с възходяща градация, всеки ден по 300. До тук 4200 груз 200. Пленници стотици. Разбити танкове и всякаква друга броня над 300 бр. Започват и да изтеглят някои претрепани части...

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мнение

    2 0 Отговор
    Коментарите на Р са винаги скучни и неверни. Тук не се коментират водевили. Толкова ли не могат да си платят на компетентни и обективни коментатори.
  • 49 Бжмъцхлоп

    11 0 Отговор

    До коментар #36 от "Истории от БЛАТОТО":

    Поляците не ги брой. Много дадоха месата си за украйна.

    Литва се обезлюди и няма хора за елементарни дейности. Не е шега, ходил съм там преди 10 години, просто всички останали там гледат да емигрират.

    Абе кво изброявам да оборвам. Ходи се разходи по света и виж колко са ви въздухарски пропагандните опорки. Ако, ама, ще, иначе, то…

    Реалността ще те стъписа.
    Препоръчвам ти да отидеш в Украйна преди края на войната, за да видиш екшън от “руския Хивуд”.

    Питай Съби Събев, генералът с опорките за НАТО, отиде да посреща българските бронемашини в Одеса. Зарята обаче я организираха руснаците. После отмениха и парада на 6 май, щото не беше само той там.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 мдаа

    4 8 Отговор
    Браво украинци, продължавайте в същия дух.

    Коментиран от #58

  • 52 Минувач

    10 0 Отговор
    Ще го обясня с шахматна терминология.
    Това в Курск е все едно следното:
    Русия е изтласкала Украйна на шахматната дъска в половината на Украйна, разположила е там силни, основни фигури, а Украйна ги парира със своите силни фигури. Инициативата в играта е на страната на Русия. В този момент Украйна решава да играе свой кон напред, самотен и заплашващ няколко полета в руската половина. Украйна се надява този кон там да привлече руска основна фигура за защита, с което да си подобри позициите около царя си. Обаче Русия не вижда никаква заплаха от самотния украински кон, оставя го там и продължава с атаката си напред. А Украйна губи коня си за подкрепа на слабата си позиция в своето поле и го изолира от играта. Фалшивата атака не взема декиш, а Украйна го мести от поле на поле с надеждата Русия да върне силни фигури да го прогони.

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гръч

    11 0 Отговор
    Българския народ плаща за кефа на укрофашистите.Днес Бандера прие още 1000 от висящите по портите на ада
  • 55 факт

    6 0 Отговор
    и пак ще се събират на панахиди
  • 56 Васил

    1 8 Отговор
    Украинците показаха на НАТО как се води война направиха нещо което големи и богати държави могат само да си мечтаят,

    Коментиран от #60

  • 57 А. Карпов

    11 1 Отговор

    До коментар #52 от "Минувач":

    Проблем е, че полето на дъската на Русия е по-голямо от това на Украйна.

    Проблем е, че русия играе с повече фигури.

    Истинският проблем е, че украинските фигури ги мести “Слийпи Джо Байдън”. А това засега води до едни липсващи милиони жители там и заключването на останалите да не избягат живи от дъската”.

    Но… “вярваме” на Асен Василев, че ще разбие Путин и ще му даде урок.
  • 58 дедо..

    7 1 Отговор

    До коментар #51 от "мдаа":

    Успех в русскио кюпь..от тамь,нема излизаньие-само надоле,при бандеро и петлюро.
  • 59 404

    8 0 Отговор
    На жителката Олха сина и там ли е? Пълно е с идио.и
  • 60 И Киев е Руски

    11 0 Отговор

    До коментар #56 от "Васил":

    И ко направиха изтрепаха си цвета на нацията .Европейците са прости но га става въпрос за кожата се сещат
  • 61 ⚜️Лопата с чип⚜️

    10 0 Отговор
    Тъжна и неумела пропаганда! Белото също повдига духа, но това съвсем не е препоръка!
  • 62 Ха-ха-ха

    8 0 Отговор
    Може и да го е повдигнал духа първия ден ( поне на по-глупавите) ама сега когато руснаците напредват в Донбас а украинските резерви от хора и техника се унищожава в Курск, едва ли са с висок дух. Това в Курск е като циганското три дена ихууу и после тохо.
  • 63 123

    5 0 Отговор
    Сатанистите избиват православните. За това е войната.
  • 64 Шоу да става

    9 0 Отговор
    Зеленски прави впечатляващи (макар и тъпи) жестове, за да привлича интерес. Стар шоумен, знае номерата. Досега около 4000 укротуристи без виза в Курска област умряха. Как е духът, вдигна ли се?
  • 65 Няма що

    9 0 Отговор
    Мъжете бягат по улиците вече по-бързо от Бен Джонсън, за да не ги пратят нацитата на фронта. Иначе на фронта цели подразделения се предават в плен, за да оживеят. Голям дух, голяма пропаганда... Още малко и да повярваме.
  • 66 Уса

    5 0 Отговор
    Тези смели укроинчета осъзнават ли къде са навлезли и какво са завладели?Защото американците го разбраха и се бъзикат с тях.Всеки може да навлезе в Сибир,но дали ще излезе е по важното
  • 67 Правоверен Евроатлантик

    8 0 Отговор
    С повдигнат дух отиват дивизия след дивизия при Бандера.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Смешник

    6 0 Отговор
    В момента за Путин Донбас е по важен от Курск След превземането му ще се заеме с него
  • 70 Данте Алигиери

    4 0 Отговор
    Надежда всяка тука оставете.
  • 71 Хахахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Изглежда ми, че върви по фантастичния сценарий! Победа на Украйна.

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 2254

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Реалистичният сценарий е руските олигарси сами да ликвидират Путлер. Така Русия ще бъде освободена и ще се избегне световна война.

    Коментиран от #75, #77, #79

  • 74 Булпсихопатъ

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бабе... Бабе...":

    Радвай се че само чуваш за тях. Щото като ги видиш просто заставаш пред Св.Петър.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Бай Дън

    5 0 Отговор
    Скоро ще са само духове, Медведев ги предупреди ясно. Тия се взеха на сериозно че Камала ще спечели, мале как ще реват след изборите, Байдън нареди на зеления да навлезнат навътре в случай ако изгуби ще се измие ръцете. До Коледа ще има тотална обръщалка и Антни Блинкен и Лойд ще са незначителни политици без дума!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    Може да е имало и такъв замисъл,но какво да се гордеят с пировска победа,колко хиляди жертви имат в Курска област и колко бойна техника.Сега укрите трябва да пращат подкрепления и на този нов участък на фронта,което никак не работи в тяхна полза,вместо да ги пращат в Донбас.Ускоряване настъпението на руснаците едва ли случайно съвпада с авантюрата в Курска оббласт,скоро вместо да се гордеят ,ще съжаляват,защото руснаците се възползват от отслабване на укренската съпротива и все по-бързо напреднат в Донбас.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ПЕРСК

    2 0 Отговор
    Явно в руската армия освен корупцията има и доста предатели в по високите етажи щом се допусна пробива в Курск и евакуация на 150 000 население. Та това си е позор.И да си поправят грешката нема да върнат невинно загиналите момчета.

    Коментиран от #83

  • 83 Али Турчинът

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "ПЕРСК":

    Тука сам съгласен с вас.
    Корупцията е канон в всички държави.
    Това се вижда с голи очи и в Украйна, и в Русия.
    Пригожин не че, е голям бандит и тръгна към Москва.
    Видно е че имал проблеми.
    От друга страна вземете Украйна.
    Какво ли не продадоха на Русия, западни оръжия.
    Така че, който е по здрав с м....те,ще си оправи страната.
    Тука нямам предвид Украйна.
    Тя е унищожена.
  • 84 ПОВДИГА И НА СОЛДАТИТЕ

    1 0 Отговор
    ДОЛНАТА ПУШКА ! ЩОТО НЯМА КОЙ ДА ЗАПЛОЖДА УКРАИНКИТЕ ВЕЧЕ !
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 гост1

    0 0 Отговор
    Модераторави и Украйна ще го изду...хат , ако ги намеря в бъдещето :))))