Тема: Украйна

24 Август, 2024 06:01 4 139 45

"Трябва да си луд, за да летуваш в Крим"

  • крим-
  • украйна-
  • лято-
  • почивка-
  • русия-
  • война-
  • севастопол-
  • владимир путин-
  • кримски мост-
  • туристи-
  • руски туристи

Над анексирания от Русия полуостров Крим прелитат ракети. Въпреки това на руските туристи им харесва да прекарват лятната си почивка точно там, пишат германски издания.

"Трябва да си луд, за да летуваш в Крим" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Телеграм има специални канали, на които може да се получи достатъчно информация за Крим като дестинация за лятната ваканция, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Например къде плажовете са най-чисти или какви са цените в заведенията. За войната срещу Украйна или за анексията на Крим, извършена от Русия преди десет години, почти не се говори.

Един от най-често задаваните въпроси в чатовете е колко време се чака на моста, който свързва Керч с Крим. По него в момента ежедневно се придвижват хиляди туристи в двете посоки - към Крим или обратно към Русия. Заради проверките понякога им се налага да чакат с часове, но както изтъква в Телеграм потребителката Татяна: „Недейте да мрънкате - знаели сте отлично къде отивате. Заплахите от ракетни нападения са по няколко пъти на ден. Има ракетен обстрел, налагат се затваряния на моста - имайте търпение или не тръгвайте!".

"Елате с цялото си семейство!"

Както се вижда от един случай от 23 юни - по плажовете на Крим не е безопасно, пише по същата тема новинарският канал n-tv. Тогава над Севастопол руската противовъздушна отбрана свали изстреляна от Украйна ракета, а отломките от нея паднаха в морето и отчасти върху плажа. Загинаха пет души, от които три деца. Ранените бяха над 150, припомня изданието.

Нападението неслучайно е било извършено там, пише германското издание - близо до града има военни бази, както и военно летище. Но въпреки всичко Крим продължава да се рекламира в Русия като привлекателен морски курорт, там продължават да се изпращат и деца на летни лагери, както по съветско време. Има и сантиментален елемент - медиите го наричат „изцяло руски курорт", „родната Ривиера" и т.н. „Комсомолская правда" пък акцентира върху прекрасния климат и географското положение на това място, което винаги е привличало много летовници. "Елате с цялото си семейство!", зове изданието, цитирано от ФАЦ.

А говорителят на президента Путин Дмитрий Песков уверява, че няма причини туристите да избягват Крим и другия голям руски курортен район около Сочи. „Не виждаме никаква заплаха", гласи официалната позиция на Кремъл.

На снимки от Севастопол се виждат плажни барове, оборудвани с чували с пясък, служещи за защита при въздушни нападения. Магазини и заведения пък обявяват на видно място, че клиентите им има къде да се скрият при въздушна тревога, пише още ФАЦ.

Почивка под воя на сирените

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк от своя страна написа в Телеграм, че на Крим няма никакви „плажове", „туристически зони" и „други фиктивни признаци за мирен живот". Той припомня, че полуостровът е превърнат в "голям военен склад със стотици военни цели, които руснаците цинично се опитват да прикрият със собствените си граждани".

В същия ключ електронното издание t-online написа преди време, че Путин изпраща туристи на смърт.

"Шефът на Кремъл го е грижа за руските военни кораби в Черно море, но не и за живота на руските туристи. Въпреки че голяма част от руския черноморски флот вече е преместен от Крим заради украинските нападения, туристите все още могат да пътуват до Крим. Много хора вероятно не осъзнават колко опасна за живота им може да бъде една почивка там. Путин полага много усилия, особено по отношение на Крим, да убеди руското население, че всичко е повече от нормално там. Но нормалността отдавна е напуснала полуострова, а с всеки нов инцидент там този разказ на Кремъл все повече издиша", пише германското издание.

В чатовете за Крим една потребителка пише, че не би искала да рискува здравето си и „да почива под воя на сирените". Друг потребител, който очевидно е отменил пътуването си, пише в платформата X: „Точно вчера си мислех колко луд трябва да си, за да идеш на почивка в Крим."

Между 5 и 6 милиона туристи обаче продължават да посещават Крим всяка година. Търсенето на хотели е голямо и цените на Крим междувременно надхвърлят тези в Турция, научаваме още от публикацията на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Биляна Михайлова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Командо

    24 9 Отговор
    Какво е да си смел.това е да отидеш на плаж в Крим......🏖️

    Коментиран от #37

  • 3 Иванушка🇺🇲

    40 54 Отговор
    Че руснаците са откачени зомбита в това никой не се съмнява. Нека се съберат повече на плажа за да ги изпрати някоя ракета при Кобзон. И без това ще отидат в рая.

    Коментиран от #7, #21

  • 4 И все пак

    63 44 Отговор
    Как ли не се опитаха да разединят и разкъсат Русия. Санкции, заплахи, пропаганда, тероризъм, подлости, война! Не познават руските народи. Сега са по-обединенени от всякога след Втората световна война. А Русия - по-силна и с най-добрата армия... Колко пъти бесните кучета трябва да си счупят зъбите, за да се получат от историята?!
  • 5 Механик

    47 18 Отговор
    Аз па мисля да ида. После ще се хваля, че сме се пекли със Зеленски, хавлия до хавлия на плажа.
    п.п.
    Нали Зеленски още на почивка в Крим. Миналата пролет каза, че там ще иде да си пие кафето и да почива.
    п.п.п.
    хахаха
  • 6 Веселяк

    39 20 Отговор
    Ако искате да изгорите на бронежилетка- това е вашия курорт.
  • 7 Механик

    37 25 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка🇺🇲":

    Да ама руската Федерация си има Кобзон, а вие какво си имате? Имате си клоун, който свири на пиано без ръце и без гащурки (трусики).
    Кобзон може да не го знаят в цял свят, ама вашия палячо си го бива. Сттана световно известен. По света му викат "Просещия евреин" и "м-р Дай".
  • 8 Гръч

    29 17 Отговор
    Ако прилича на времето от соца веднага отивам.Беше прекрасно време

    Коментиран от #25

  • 9 Да знайш

    32 25 Отговор
    Западът го очаква крах, войната в Украйна го показва.
  • 10 Простотиите на DW

    45 18 Отговор
    А кои идиоти ходрха на екскурзии в карантинната зона на Чернобил? Американски туристи. Освен това, всеки който ородължава да твърди, Украйна може да победи във война срещу РФ, е побъркан и луд за връзване.
  • 11 Kaлпазанин

    31 10 Отговор
    Според ДЗ и не само искат да ни убедят че ,в днешно време да си луд означава да си нормален .някои живеем в реалността други с джендърските си мечти от повечето разлигавени индивиди на запад и долните от там вече ми се повдига само като ги слушам ,лошото е че тази зараза се пренесе и тук ,нищо човешко не остана по хората

    Коментиран от #36

  • 12 А ПО ЛЕКО

    16 12 Отговор
    ОТ ТОЛКО НАПЪНИ .....ЗЕЛЕТО ВКИСНА.............!
  • 13 мха ааа

    15 17 Отговор
    Тарикатът селски Путя Вагинов ги ползва за жив щит. Обаче те му горят варелите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Демократ

    16 11 Отговор
    Това е показателно за състоянието на руснаците и за руския мир на Путин, който е прекрасен и за българските русороби и путинолизци. Всички имат нужда от масова психотерапия. За всичкия този ужас разбира се не е виновен Путин, а САЩ, НАТО,ЕС и жертвата Украйна. Войната е мир, лъжата истина, смъртта-живот!
  • 16 хахахахаха

    19 17 Отговор
    свалили ракета и отломките паднали на плажа жалки лъжливи циници
    едно е истина откакт имат крим руснаците забравиха за лайноморието а това удари доста нашия бранш
    щот само от германски бабички и укро бежанци не се живее
  • 17 Луди не липсват

    12 12 Отговор
    Пък и знаем колко струва човешкия живот в Блатистан.
  • 18 Свободен

    18 14 Отговор
    Добре, че се отървахме от тази откачена империя!
    Сам останаха тук там нейните фъшк.кии тук!
    А те не се малко, като гледам колко има само в коментарите!

    Коментиран от #19, #39

  • 19 Свободен електрон

    17 5 Отговор

    До коментар #18 от "Свободен":

    Американска колония, тип Пуерто Рико, е много по-добре. И банани на корем.
  • 20 Тити

    13 4 Отговор
    Какво се учудвате Българите ходят на море пълно с фекалии където е бъкано с цялата таблица на Менделеев.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фен

    17 7 Отговор
    Аз съм луд. И бих летувал там. А ДВ са чуждестранен агент. И пишат това, за което им плащат.
  • 23 Верно ли

    15 8 Отговор
    Хахахаха, колко вой и колко непознаване на руснака! Продължавайте да ревете и разединявате собствените си нации, докато русите се обединяват!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ветринар

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гръч":

    Беше хубаво, като купиш марки от германците и отидеш в Кореком
  • 26 Да,да

    7 3 Отговор
    Идете в Гелзенкирхен, там е чудесно!
  • 27 Ха ха ха ха

    8 7 Отговор
    Който владее Крим той владее Черно море.
  • 28 стоян георгиев

    7 7 Отговор
    Ами тогава всички евроатлантически охлюви да летуват в одеса, там всичко е топ 😅😅😅
  • 29 Още заглавието е лъжливо

    9 9 Отговор
    Ето го
    Над АНЕКСИРАНИЯ от Русия полуостров Крим

    КРИМ НЕ Е ОКУПИРАН
    Крим временно е бил автономен район към Украйна преди това е бил съм в Русия и сега е към нея и то се че сте девил със законен референдум за разлика да пием от Косово там също имаше референдум обаче бюлетините падаха от самолети и се взривяваха долу
  • 30 Щерев

    5 4 Отговор
    печем се тука с Наташка и водка и сала от криветки. Дреме ми на ку...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Браво за безплатната реклама

    7 7 Отговор
    "Между 5 и 6 милиона туристи обаче продължават да посещават Крим всяка година. Търсенето на хотели е голямо и цените на Крим междувременно надхвърлят тези в Турция, научаваме още от публикацията на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"
  • 34 А какъв трябва да си за да отидеш

    5 6 Отговор
    на плаж в Одеса
  • 35 Анализатор

    10 9 Отговор
    Трябва да си луд, за да живееш или подкрепяш Русия!!!
  • 36 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Kaлпазанин":

    Това само пиян руснак и бг копейка може да твърдят че ги изкарват луди ако им кажеш да не ходиш някъде където се води война….
  • 37 Стара поговорка

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Командо":

    Това, което за руснака е добро, за немеца е гибелно..
  • 38 Яяяяяя

    4 3 Отговор
    В България също!
  • 39 Яяяяя

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Свободен":

    В скоро време ще се отървем и от нас самите
  • 40 Хе хе...

    5 7 Отговор
    дойче зеле направо пръска лиги от злоба...
  • 41 Майна

    8 4 Отговор
    Целта на путин е да унищожи колкото се може повече руснаци , независимо по какъв начин .
  • 42 Иван

    7 4 Отговор
    Рашистите са нежелани в цял свят!
    Могат да почиват във временно окупирания Крим, в Иран или Северна Корея !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 СЕЩАМ СЕ КАКВО НАМЕКВАТЕ ...............

    1 2 Отговор
    НО СПОРЕД МЕН И ПУТИН КРИМ Е РУСКИ И ВИЕ ДОБРЕ ГО ЗНАЕТЕ !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.