28 Август, 2024 08:25 2 102 13

Кои държави и градове се харесват най-много от туристите

  • туристи-
  • туризъм-
  • испания-
  • виена-
  • австрия-
  • франция-
  • дубровник

Като туристическа дестинация Австрия дължи популярността си до голяма степен на германците. А Испания е втората най-търсена от тях държава.

Кои държави и градове се харесват най-много от туристите - 1
Снимка: Shutterstock, Виена

Преди месец много световни медии публикуваха кадри от многохилядните протести на Майорка - жителите се обявиха против масовия туризъм, който създава много трудности на местното население. Испания е една от най-популярните цели за пътувания, особено през лятото. Но според статистическите данни на Световната туристическа организация UN Tourism, тя е едва на второ място в рейтинга на най-популярните държави с около 85 милиона туристи годишно.

А цел номер едно е Франция - не на последно място благодарение на града на любовта Париж, който за мнозина е просто задължителен. Миналата година страната е била посетена от 100 милиона гости от чужбина. Оттам нататък сред десетте най-посещавани страни са САЩ, Италия, Турция, Мексико и Великобритания.

Австрия - тайният шампион благодарение на германците

Миналата година забележителностите в Германия са били разгледани от 34,8 милиона туристи, в резултат от което тя заема осмо място. Последните две от десетте са Гърция и Австрия. Но ако се съотнесе количеството на гостите към броя на местните жители, Австрия се оказва истинският лидер в класацията за 2023-а година. Според данните - на един местен жител са се падали 3,4 туристи. За сравнение: в Испания този показател е 1,8, във Франция - 1,5.

Като туристическа дестинация Австрия дължи популярността си до голяма степен на германците - миналата година в страната е имало 57 милиона нощувки на германци. А Испания е втората най-търсена от тях държава.

Най-популярният град за туристите

Австрийската столица Виена логично е най-интересна за туристите - както през лятото, така и през зимата. Но класацията на градовете с най-голямо количество туристи на човек от местното население се води от Дубровник - с 27 туристи на един местен човек. Тази перла на Адриатика привлича с архитектурното си великолепие и с историческия си чар. Принос има и сериалът "Игра на тронове", част от който е снимана там.

Сред градовете по съотношение на туристите и на местното население също са Венеция, Флоренция, Рейкявик, Амстердам, Лисабон, Порто, Дъблин, Атина и Париж. В Париж например на един местен жител се падат седем туристи.

Автор: Дария Брянцева


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 явно в тия класации

    11 8 Отговор
    влизат и бежанците и нелегалните мигранти
    хахахаха
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Забележителности в Германия?

    12 10 Отговор
    И какво е това? Има 2-3 замъка и едно езеро, което няма нищо особено. Турист да ходи в Германия?
  • 4 Доказан Педофил

    12 2 Отговор
    Елате При нас да видите ръждива арматура стърчаща от земята черни сажди и пияници във кални локви
  • 5 Градовете конц лагери гета матрица

    7 7 Отговор
    Няма кво да му зяпаш на бетона и хлебарките щъкащи наоколо наблюдавани от милион камери....виж планини гори равнини реки морета океани острови става да видиш но градовете матрица никога
  • 6 Градовете концлагери

    5 5 Отговор
    Народите офце у ферма контролирана от правителствата и се състезават кой повече ше се изгаври с стадото си
  • 7 Австриец

    7 4 Отговор
    Малка подробност: Австрийците са германци.

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Германец

    6 1 Отговор
    До всички писали хейтъри, туризъм има не само през лятото, има много на брой и различни от морето места за посещение и отдих, както и различни емоции, които се изпитват! И аз предпочитам Франция, не само Париж и Лазурния бряг. Природата е уникална, зелена и не е обгорена като в България и климатът е по-приятен. В самата Германия също има много гори, планини, запазени с векове населени и живописни места, плавателни реки за круизи, северно крайбрежие, спортни събития, рок концерти и какво ли още не! Аз почивката не я разбирам като пържене на плажа на 40 градуса и невъобразим шум до след полунощ. България и Гърция имам предвид. За всеки влак си има пътници. Нямам предвид онези влакове, които пътниците ги бутат за да вървят!
  • 9 Копейка

    8 4 Отговор
    Отчаян съм. Никой не ще в Москва.

    Коментиран от #12

  • 10 прекалено късо име

    0 5 Отговор
    Виена е гето вече ... а в Испания се ходи за дрога или да те ограбят африканците
  • 11 сирене

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Австриец":

    голяма глупост каза ... Германия е държава от 91ва година, Австрия е част от бившата Австро-Унгарска империя мноооого преди Германците да станат една нация
  • 12 ти специално

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Копейка":

    си отчаян и без това .. да не говорим че според твоите разбирания, Русия не е в Европа. Тоест не само си отчаян, ами и глупав
  • 13 Австриец 2

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Австриец":

    Австрийците не са германци. Поне не в събирателното понятие. Австрийците са баварците и обратното😉. Северно германците са различни по манталитет от баварците и австрийците.