7 Септември, 2024 18:06 3 549 100

Корените на Европа са и ислямски: мюсюлманите на Балканите

  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • аллах-
  • религия

Той е процъфтявал в Андалусия, а чрез Османската империя се е разпространил по-късно и на Балканите

Корените на Европа са и ислямски: мюсюлманите на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ислямът е част от историята на европейския континент. Той е процъфтявал в Андалусия, а чрез Османската империя се е разпространил по-късно и на Балканите.

Ислямът присъства в Европа от повече от хилядолетие. През Средновековието Андалусия дълго време е под ислямско влияние. Религията и културата на исляма обаче са оставили най-голям отпечатък върху държавите от Югоизточна Европа. Ислямската идентичност като цяло е част от Европа, почти както християнският и еврейският мироглед са част от обществата в Близкия изток и в Северна Африка.

Това се вижда особено отчетливо на Балканите. Ислямът идва с разширяването на Османската империя след 1453 година към Югоизточна Европа и е и до днес в различен мащаб представен в Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Черна гора, в областта Санджак в Сърбия, в Косово, в Добруджа в Румъния, както и в България. В Босна и Херцеговина, Косово и Албания мюсюлманите са по-голямата част от населението, в Северна Македония албанците мюсюлмани са една трета. Много роми в Югоизточна Европа също изповядват ислямската вяра.

Ислямът се разпространява постепенно на Балканите

Разпространяването на исляма на Балканите е комплексен исторически процес - не бърз, а постепенен, продължаващ между 100 и 150 години, казва за ДВ тюркологът професор Мехмет Хаджисалиоглу. За османците на първо място е не толкова религиозното настъпление, колкото извличането на приходи от покорените държави в Югоизточна Европа - под формата на данъци, мита и услуги, посочва Гудрун Кремер, професор по ислямски науки. Новите владетели се интересуват най-вече от земи и от богатите златни и сребърни запаси, от които да могат да секат монети. А конфликтите са свързани не толкова с религиозните въпроси, колкото с борбата на покорените народи за самостоятелност и за запазване на тяхната културна идентичност.

По отношение на разпространението на исляма на Балканите спорове има и до днес, а оценката на тази историческа епоха е ключова за съвместното съществуването на религиозните и етническите групи на Балканите. Според някои кръгове разпространяването на мюсюлманското е част от стратегията за подчиняване. Според част от учените обаче османският период на Балканите е изпълнен с религиозно многообразие: в градовете католици и православни християни, сунитски мюсюлмани и евреи живеят заедно. Така наречената система миллет допуска "самостоятелния и автономен живот" на всички религии, подчертава тюркологът Хаджисалиоглу. Жилищните квартали по правило са били отделени, но хората са се срещали на пазара. Между църквата, синагогата и джамията разстоянието нерядко е било стотина метра - както е и до днес в София например. "Немюсюлманите са продължавали да се ползват от висока степен на автономност в рамките на йерархичния ред, доминиран от мюсюлманите сунити", твърди ислямоложката Гудрун Кремер.

След 1870 година Русия се опитва да завладее територии на Балканите - процес, който според историка Уилян Холт представлява "отвоюване на Балканите". Други учени изтъкват повече политическите и икономическите мотиви на руското настъпление. А това, че то не успява, се дължи най-вече на политиката на Австро-Унгария. През 1878 година Австрия завладява Босна и признава официално тамошните мюсюлмани за общност. Хабсбургите основават ислямската общност в Босна като организация на мюсюлманите по примера на християнските църкви в тяхната държава и въвеждат поста върховен мюфтия, който и до днес е върховен представител на босненските мюсюлмани.

Босна: ислям в една светска държава

Оттогава насам ислямът в светската държава Босна е успял да се утвърди заедно с другите религии. Сред особеностите на босненско-ислямския живот са либералното отношение към забраната за пиене на алкохол и за пости, както и откритостта спрямо другите религии и модели на живот.

Полигамията, която се среща в някои арабски страни, никога не е била застъпена в Босна. А ислямистките и уахабитски тенденции дълго време са били непознати. Това се променя едва по време на Босненската война от 1992 до 1995 година, когато мюсюлманите, наричащи се бошняци, са прогонени и избити от сръбските и хърватските националисти, включително чрез геноцида в Сребреница.

Разпадът на Югославия и Босненската война водят дотам, че линиите между етносите и религиите днес са по-изострени. Според конституцията страните на Балканите са секуларни - т.е. държавата и религия във всички тях са разделени. Но въпреки това по време на войната и след това религията се превръща в политически фактор, както и в силен фактор за формирането на идентичност. Все пак ислямът на Балканите остава много по-добре подготвен да се справи с насилствените радикални тенденции, отколкото ислямът в Близкия изток или в метрополиите на Западна Европа.

Корените на Европа са и ислямски

В Югоизточна Европа мюсюлмани, християни и евреи от векове живеят заедно. Но на Европа и до днес ѝ е трудно да възприеме мюсюлманите на Балканите като част от континента. На тях не се гледа като на европейци, а като на "други", казва британско-пакистанският автор Тарик Хусеин.

"Османците са възприемани като врагове на християнска Европа, от която се ражда модерната европейска идентичност", отбелязва Хусеин. "Част от тази идентичност е и антимюсюлманската позиция - тя е част от ДНК на Европа." Или с други думи - не можеш да бъдеш едновременно мюсюлманин и европеец. Но от историята на Балканите разбираме, че корените на Европа са и ислямски.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фaтки

    3 0 Отговор
    Трябва да се изкорени.
  • 3 Пълен т...ак

    2 0 Отговор
    От долу гладка ли е
  • 4 🤣 Направо Утрепахте Коня С Лопатата 🤣

    3 0 Отговор
    ПРОПАДНА ЛА РАБОТ СТЕ .

    И ВИЕ САМИТЕ СИ ГО ЗНАЕТЕ.

    Като кажат ФАКТИ.БГ ХОРАТА ВЕЧЕ ИМАТ В ПРЕДВИД АБСОЛЮТНО ПРОПАДНАЛИ ПРОДАЖНИЖИ.
  • 5 дон Вито

    1 0 Отговор
    Айде почна се!
    По-добре май си бяхме под крилото на научния комунизъм, проклет да е и той..
  • 6 Мехмед

    2 1 Отговор
    Ислямът е бъдещото на Европа. Рая мирно!

    Коментиран от #44, #73, #78

  • 7 Без исляма

    1 3 Отговор
    Европа още щеше да тъне в мрака на средновековната безпросветност и щеше да чака ренесанса

    Коментиран от #59

  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    Стигнах до афтора и спрях...
  • 9 Капитан Салам

    1 2 Отговор
    Ъхъм.... и окраина побеждава,Луи 14ти е бил султан,Гитлер ходжа,Айнщайн и Нютон са били сестри.......абеее файктиИдойчелаиинен.
  • 10 Само че

    1 1 Отговор
    Не са корени, а присади !
  • 11 Делю Хайдутин

    1 2 Отговор
    Дядо Иван пак ще изгони исляма от Европа.

    Коментиран от #23, #40

  • 12 Галант

    2 1 Отговор
    Исляма е тероризъм.
  • 13 Хамид хамид

    2 1 Отговор
    Хан Тервел изгони ислямистите от вратите на Европа.

    Коментиран от #46

  • 14 Арабите обожават Европа защото вали

    4 2 Отговор
    Дъжд от небето и затова в знамената им има зелен цвят
    А европейците са научили древногръцките знания защото са ги превели от арабски

    Коментиран от #20

  • 15 Правоверен

    1 1 Отговор
    Няма проблем ! Германия ще я напълним с мюсюлмани!:
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха

    2 1 Отговор
    Ислямистите да си вървят в Арабия.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Християнистите също

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Християнството също идва от там

    Коментиран от #43

  • 20 Древногръцки таратанци

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Арабите обожават Европа защото вали":

    Това, че в арабските трудове се споменава някой и друг древен грък не значи нищо.
  • 21 ПутиНацист

    2 1 Отговор
    То затова Пусин
    Целува КУРАнът.

    Знае за каква става дума .
  • 22 шаа

    2 1 Отговор
    явно това е новата директива към зелето как да пропагандира идеи, с които да се разруши всичко, което прави европа да е европа
  • 23 Да почне от

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Делю Хайдутин":

    Кадирките.

    Ама май
    Същия
    Оня ден Целуваше
    Коранът.
  • 24 дойчи зели

    1 1 Отговор
    да приеме исляма
  • 25 мюсюлманството е наложено с кръв

    7 2 Отговор
    КАКВИ КОРЕНИ - ИДВА ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО.НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЕИИИСКИТЕ КРАТУНИ. ТУРСКО РОБСТВО.РОБСТВО.ТУРСКО.

    Коментиран от #86, #99

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 я пак

    5 0 Отговор
    Масово започнаха да се употребяват термини, които явно не всеки който ги ползва знае точното им значение. Ислямистите не са корените на Европа, а нашественици, които и в двата случая след известен период са прогонени. И англичаните са владели дълго време Индия, Австралия и много други територии но не са коренни жители. Същото е с Испания, Португалия, Франция и други.
  • 28 така, така

    1 0 Отговор
    тази тема дето я чегъртате е много опасна и без това тази промюсолманска политика продължава и се подържа от всички медии или не се забелязва?
  • 29 фактите

    5 1 Отговор
    Пак ще кажа истината - ислямът в Европа - конкретно на Балканите е налаган с рязане на глави.

    Коментиран от #35, #54

  • 30 123456

    2 1 Отговор
    ще плачем за социализма , ей ! Зорлем го правите това връщане към миналото !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Зрител

    2 0 Отговор
    Това нашествие на мигранти е с цел- ислямизация на Европа
  • 35 Ехааа

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "фактите":

    То ако ставаше с рязане на глави, още първата година всички българи щяха да бъдат мюсюлмани или с отрязани глави.....а както знаем цели 500 години живеем под тяхно владичество. И най важното, нека погледнем назад и ще видим най хубавите манастири,църкви се строят именно, когато България е в Османската империя, а по време на тоталитаризма няма ни една църква построена. Напротив има взривена от комунистите . Докато мюсюлмани ни управляват си празнуваме всички християнски празници,с по време на тоталитаризма даже Дядо Коледа беше заменен с Дядо Мраз

    Коментиран от #38, #42

  • 36 Сандо

    4 0 Отговор
    Откога е европата,а откога е исляма - авторът пресметнал ли е?Ако говори за корени на европа,то исляма е някакво коренче,отвреме-навреме изстъргвано,а от неотдавна грижливо и безотговорно посадено и отглеждано.

    Коментиран от #66

  • 37 Порно

    2 0 Отговор
    Немски измислици с цел краткотрайни интереси. У нас исляма най често се асоциира с ятагана
  • 38 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ехааа":

    Ти наред ли си или ти харесва да живееш в тотални лъжи?Ами живей си,това си е твой проблем!

    Коментиран от #39

  • 39 Ехааа

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Сандо":

    За какви лъжи говориш? Кое е лъжа и дай факти
  • 40 Европеец

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Делю Хайдутин":

    При дядо ти Иван 60% са мюсюлмани..Най- голямата джамия е там ,а и той целува вече Корана!!!
  • 41 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Значи Сорос е прав,след като плаща на мигрантите да се заселват в Европа а DW приглася на нашите мюсюлмански корени. Какви изроди?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Въх

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Християнистите също":

    Християнството е зародено в Италия и Гърция, след като Исус е разпнат в Ерусалим. По това време араби в Юдея не е имало, както и в Египет

    Коментиран от #53

  • 44 Споко

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мехмед":

    Европа ще си остане християнска. Не четете хибридни новини!
  • 45 ...,,

    2 0 Отговор
    Дойче веле понякога пише глупости
  • 46 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хамид хамид":

    То е вярно но Ислямистите бяха водени от Юдеи - и 7-8 век към Константинопол и Южна Франция а 14 век към Търново. Всъщност Абра(хам) имал две жени - първо Сара(й) му родила Исаак, а след това Хагар го дарила с Исмаил - основателят на Исляма, а Исаак бил пророк на Израелтяните. Бог Яхве на Израелтяните бил наречен Аллах от Исмаил. И прочие...

    Коментиран от #90

  • 47 DW - Пропаганден машинен

    1 0 Отговор
    Утре очаквайте статия от НПО DW: "Хан Аспарух заби исляма в България", както и "Ислямски Германистан преди католицизма"... Очаквайте всякакво промиване на мозъци от тази, д0лна, вредна, пропагандна "медия наречена незнайно защо" Дойче Веле"!
  • 48 А50

    2 0 Отговор
    Мюсулманите са нашественици и нашите корени нямат нищо общо с исляма. Утре тия глупости ще ги напишат и в учебниците ни.
  • 49 Галя от ПосолствоТО

    3 0 Отговор
    Браво за снимката , типична европейка
  • 50 А50

    2 0 Отговор
    И нито сме имали ислямски корени, нито сме карали коли с обратен волан, какро ни внушава снимката
  • 51 нннн

    3 0 Отговор
    Глупости. Араби идват в Южна Европа 8 века след като Европа е приела християнството. Турците - още по- късно. И монголите са идвали, но не казваме, че корените ни са монголски..

    Коментиран от #57

  • 52 НЕПРОЧЕТЕНИ УРОЦИ ПО ИСТОРИЯ

    2 0 Отговор
    Айдеее - германската агенция DW популяризира исляма в Европа. В европейската история има и Реконкиста ама кой да чете.
  • 53 И защо намеси Юдея

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Въх":

    След като според теб християнството е възникнало в Рим?

    Коментиран от #67

  • 54 Фактите говорят друго

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "фактите":

    С рязане на глави е наложено християнството.
  • 55 Мда

    1 0 Отговор
    Вредни, вредни, вредни...
  • 56 Остава само

    1 0 Отговор
    DW да започне да твърди,че исляма се е зародил в ...Европа???

    Коментиран от #63

  • 57 ..,,.

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "нннн":

    Бг са дошли от Монголия, но тук е имало и тракийци, така че всъщност аз вече не знам какви сме.

    Коментиран от #79

  • 58 Ивелин Михайлов

    1 0 Отговор
    Дойчевелистан
  • 59 Исторически парк

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Без исляма":

    Виц на деня

    Коментиран от #64

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Питанката

    2 0 Отговор
    Защо сте публикували този пасквил? Германците като са станали тъпи безмозъчни джендъри и такива им минават, ние все още не сме изпаднали до там. Или искате да изкарате хората да празнуват 9 септември и да плачат за бай Тошо?
  • 62 4321

    3 0 Отговор
    Първо мути Меркел покани в Европа всички отвсякъде, сега DW проповядва, че ислямът има корени на Балканите. Че той вече е по-вкоренен в Германия.
  • 63 Ми що да не

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Остава само":

    Както някои твърдят, че християнството се е зародило в Европа...
  • 64 За безпросветните примати

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Исторически парк":

    Всичко е виц🤣🤣🤣
  • 65 спилий

    2 0 Отговор
    исляма се опитал да се настани на стария континент но и след 700 години нищо не е станало ,загинал е.
    защото това му е капацитета
  • 66 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Сандо":

    Браво. Така е. За съжаление по " незнайни" причини не мога да ви подкрепя с +, както и много от по-големите коментари.
  • 67 Порно

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "И защо намеси Юдея":

    Исус е разпнат в Ерусалим, който е в Юдея, по тогавашното устройство. Християнството като религия се заражда в Европа, след като учениците на Исус напускат Юдея и започват да проповядват.

    Коментиран от #81

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Корен квадратен

    1 2 Отговор
    Османската империя, както и всяка друга империя е мултикултурна и мултиетническа. Нито е турска, нито мюсюлманска. Не ставайте смешни.
  • 70 Добре дошли

    2 0 Отговор
    В ЕВРАБИЯ- циганско турско мигрантски бежанския клозет на света
  • 71 00001

    1 1 Отговор
    Корените на Азия и Африка са християнски
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Неграмотник

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мехмед":

    Рая се е наричало, както християнското така и мюсюлманското население различно от военезираните спахии и подчинените им военни части. Имало е военезирано християнско населени с определени задължения към султана. Всички турчеещи сте точно наследници на тази мохамеданска рая. Агите са бягали очаквайки отмъщение от раята 1878-78 г.
  • 74 Друг път

    2 1 Отговор
    Ислямът е от 7-и век сред Приста. Корените на Европа са поне от 7-и век преди Христа. Европейската цивилизация е християнска и мюсюлманството ива много незначително влияние върху нея.

    Коментиран от #82

  • 75 Гръч

    3 0 Отговор
    Мюсюлманите харесват мъже
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 00001

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "..,,.":

    Българите са номадско племе, според старинните разбирания те са от Азия не от Монголия. В 7 век източната гранница на Евроя е Западния бряг на Река Дон,Племето Утигури дошло с принц Испор/Аспарух е живеело на източния браг на река Дон, в сегашния Ростов на Дон но никога в Азия по сегашните разбирания по география.Утигурите са били васали на западно Тюрския Каганат.Това са номади идвали в Дунявска България със стадата си и напускали, и постоянно заселли се след като загубват яойна от по силно племе,По същата причина по слабите племена търсят закрила под Дунава,има десетки други племена заселени в Българиа ,Сърбия и на Балканите.Траки,Келти, Сордиси, и хора от Леванта и северо западна Аф рика съставят по голямата част от Българите. По-тъмените са от Леваната, Езика на Балканите никога не е бил сменян от Сла вянски.
  • 80 Дупничанин

    2 1 Отговор
    Чей ти шибнем една звезда за тая идиотщина, дет си я публикувал. Щото нема по-малко.
  • 81 Ами тогава защо не се нарича

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Порно":

    На някой негов ученик който е започнал да проповядва? Струва, ми се, че губите връзката между причина и следствие.
  • 82 Всъщност българите се християнизират

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Друг път":

    През 9век. Въпреки, че те не са точно коренно европейско население. Северните европейски народи горе долу и те. Всъщност преди 4век в Европа християнство няма.
  • 83 Професор

    5 0 Отговор
    Много порочна пропаганда. Действително ислямът прави ДВА опита да се установи в Европа. НАЙ-НАПРЕД на Пиринейския полуостров. ОСЕМСТОТИН години "съвместно съжителство" на мосюлмани и християни завършва с кървавото ИЗГОНВАНЕ на първите и имперския разцвет на вторите. Няма нищо мирно в това прогонване -- "мирното съвместно съжителство" прокламирано от Дойче Веле е една опашата ЛЪЖА -- то се ПРОВАЛЯ. ПОСЛЕ следва Балканският полуостров. ПЕТСТОТИН години "съвместно съжителство" на мосюлмани и християни завършва с кървавото ИЗГОНВАНЕ на първите и разцвета на вторите. Няма нищо мирно в това прогонване -- "мирното съвместно съжителство" прокламирано от Дойче Веле е втора опашата ЛЪЖА -- то се ПРОВАЛЯ. ТА, дотук имаме ДВА опита за "мирно съвместно съществуване" на християни и мосюлмани. И ДВАТА опита завършват с КЪРВАВО ПРОГОНВАНЕ на мосюлманите. Глобал-социалистическите утописти от Дойче Веле искат да ни убедят, че това НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО. Това е просто обидно за аудиторията, която ПОМНИ ислямското РОБСТВО както в Испания, така и на Балканите. Днес екстремистките глобал-социалисти смятат, че като унищожат християнството в Европа, шансовете за "мирно съвместно съществуване" с исляма са много по-големи. Но ние знаем какво се получава тогава -- изгонените от България богомили се заселват по времето на Цар Борил в днешна Босна. Загубили християнските си корени, те бързо се ислямизират когато Османската империя достига дотам.

    Коментиран от #87

  • 84 Баба Гошка

    5 1 Отговор
    В Андалусия са ги конвертирали в католици през 1492, а тези, които са отказали, са ги изпратили в Африка, дето им е мястото. но понеже е имало периодични бунтове на морискос - конвертите, и са изколвали на места католиците, накрая са решили да ги изселят окончателно, защото не им увират главите. 1609 год е окончателното изхвърляне на покръстените муслеми. Деца, покръстени са били разселени далече на север в христиански общности, а някои са били натресени в Неапол, испанска колония на времето. И в Турция чак са ги изхвърлили, поради война с маврърската муслидържава отсреща в Африка на времето и днешно Мароко. Колко културно пишат, че османлиитте се били разширили. И нищо за кланннетата, балканджи йово, наведените главици в стадото и т н
  • 85 тия нямат умора

    1 0 Отговор
    пан опити за промивка от вкиснатото зеле ..!
  • 86 Даа

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "мюсюлманството е наложено с кръв":

    Ти нали си го набил. Недей поне на другите да казваш какво да правят.
  • 87 Къде ви копат такива охлювофрени

    1 8 Отговор

    До коментар #83 от "Професор":

    Всъщност в християнска Европа кървавото избиване и религиозните войни между самите християни се водят в продължение на десетки векове. Докато в териториите подвластни на исляма процъфтяват наука, поезия, култура християните се избиват по между си като кучета

    Коментиран от #100

  • 88 Якото турско "съжителство"

    6 0 Отговор
    Показвам как ви лъжат и манипулират.
    Забележете, целият елементарен пасквил изобилства от МНЕНИЯ на тюрколози и ислямисти, но няма нито един цитиран ФАКТ ! Освен едно нещо - така наречената система миллет. На което „случайно“ не са упоменали, че Булгар миллет ( средата на 19 до началото на 20 век) е отчаян опит за реформа в края на периода на ретроградната и загнила вече Осм.империя.

    Освен това, тук на няколко пъти съм цитирал дословно сури от Корана и законите на робската Осм. империя и винаги са били изтривани. Просто защото цитатите убиват измамата и грантовете на политиката на ЕС - политика на "съюз", която е гибел за националните европейски държави.

    Коментиран от #93

  • 89 Стършел

    3 0 Отговор
    Още малко остана! Като дойде АZГ на власт DW друга песен ще Запее!
  • 90 Булдог

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Търновец":

    Основателя на исляма се Намира в РИМ( Ватикана)

    Коментиран от #92

  • 91 Безпристрастен

    0 3 Отговор
    До края на този век, исляма ще бъде преобладаващата религия на целия континент, приблизително в съотношение с християнството 7:1. В планетарен мащаб,ще се превърне във водещата религия върху цели континенти.
  • 92 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "Булдог":

    На тубата има клипове Юдеите повикаха Мюсюлманите за да ги използуват срещу Християните, а Бог Яхве на Израелтяните е монотеистичен и Мюсюлманите го наричат Аллах
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Дойче ш веле

    3 1 Отговор
    Ама много се иска на ДВ и приятели исляма да има корени в Европа и носят вода през девет планини от десета, само и само да ни убедят за някакви ислямски корени на Европа и да оправдаят всичката ислямска п Ап лач дето пренесоха в Европа. Че видите ли, те са си дома.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 БайДън

    4 0 Отговор
    Факти, Дойче зеле чеп за зеле не става. Европа е била Християнска 600 г. преди да се появи Мохамед. Така че, не ни пробутвайте евтината пропаганда на дълбоката държава.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Милчо лаков

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "мюсюлманството е наложено с кръв":

    Ко-о-о-лко ти харесва да си роб....Селяндур!
  • 100 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "Къде ви копат такива охлювофрени":

    Може ли да ни посочите ЕДНО научно, хурожествено или литературно произведение от високо качество създадено от исляма? Обаче, ако обичате, пропуснете арабските цифри, понеже те са измислени от индийците. И, пак ако обичате, пропуснете приказките от 1001 нощ, понеже Шехеразада, която ги разказва, е бяла европейска робиня. Също ако обичате, пропуснете и Омар Хайам, който е антислямски поет, чиято глава отдавна би била отсечена в съвременен Иран. И архитектурите на джамиите пропуснете, защото ВСИЧКИ СА ИЗКОПИРАНИ от европейски архитекти. За изкуство и музика изобщо даже и не говорим, те са забранени в исляма. ТА, за каква наука, култура и изкуство да говорим? Ислямизирането на Европа означава КРАЙ на нашата хилядолетна култура и възцаряването отново на "културата" на ятаганите. Сърбали сме тая попара 5 века. Не я искаме, мерси!