11 Септември, 2024 17:33 2 453 36

Ако кучетата и котките в Охайо можеха да гласуват

  • сащ-
  • камала харис-
  • доналд тръмп-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия

Този дебат се проведе в ключов момент за кампанията на Камала Харис, в който подкрепата за нея сякаш беше стигнала своя таван

Ако кучетата и котките в Охайо можеха да гласуват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Камала Харис имаше две основни задачи на провелия се тази нощ дебат за президент на САЩ във Филаделфия, Пенсилвания.

Първата бе да представи себе си и политиките, които защитава, пред максимално широка аудитория, която представлява сбор от зрители с различно политическо наклонение. Тази потребност произтичаше от това, че все още значително голям процент от американските граждани всъщност не познават каузите, за които настоящият вицепрезидент на САЩ се бори. Цели 28% от хората, заявили желание да гласуват, казват, че те биха желали да научат повече за политиките на Харис, посочи проучване на New York Times/Siena College Poll, проведено по-рано този месец (за сравнение, само 9% от анкетираните имат нужда от допълнителна информация за Доналд Тръмп). Потребността да се запознаят с кандидата на Демократическата партия сред респондентите скача фрапантно до 48%, когато бива питана ключовата група, състояща се от все още нерешили за кого ще упражнят правото си на глас (хората, които все още не са решили за кого от двамата кандидати ще гласуват, са около 15%). А тези данни показват, че провелият се тази нощ дебат бе много по-важен за Камала Харис, отколкото той бе за Доналд Тръмп.

Втората задача за действащия вицепрезидент бе да представи себе си като по-умерения от двамата кандидати на подиума. Това произтича също от социологическите данни, според които, преди провеждането на дебата, Харис е определяна като по-крайна спрямо Тръмп (44% считат, че тя е "твърде либерална и прогресивна", докато една трета са на мнението, че кандидатът на Републиканската партия е "твърде консервативен"). А именно политическият център е този, който ще посочи следващият ръководител на Белия дом. И точно тази необходимост - да станат симпатични на умерените избиратели - направи някак дори забавно да се гледат лупингите на претендентите: Камала Харис притежавала огнестрелно оръжие, Доналд Тръмп искал да няма федерална забрана за абортите.

След провелия се дебат между Харис и Тръмп спокойно може да кажем, че демократът успя да изпълни и двете си задачи. Макар и в полемичен режим със своя републикански опонент, демократът успя да изложи ключови свои политики, касаещи икономиката, здравеопазването, правото на аборт и т.н. В този смисъл, представянето на Харис бе като тикната в ръцете на хората предизборна брошура, конспектираща политическата рамка на кандидата. В същото време вицепрезидентът направи заявката и за умерения кандидат, казвайки, че не е против фракинга, подкрепя допълнителните мерки срещу нелегалната имиграция и не желае редуцирането на средствата за полицията. Доколкото еквилибристиката на Харис, че тя "не е променила ценностите си", при положение, че тя, поради конюнктурни съображения, със сигурност промени политиките си по цитираните теми, е била приета като достоверна от зрителите, е друг въпрос. Претенцията на демократа като кандидат на ново поколение политици, ориентирани към бъдещето, а не към миналото, също подлежи на критична оценка, доколкото републиканският ѝ опонент продължава да бъде считан като по-автентичен изразител на промяната в американското общество. Колкото и вицепрезидентът да повтаря, че тя "не е Джо Байдън и със сигурност не е Доналд Тръмп", мнозинството американци са готови да оспорят първото. Видимо бе и това, че демократът, успоредно на републиканеца, не успяваше да влезе в детайли по предлаганите от нея политики, и често отговаряше със сякаш заучени, силиконови фрази. Но каквото зависеше от Камала Харис, тя го направи.

Най-важният акцент от мероприятието обаче не бе свързано с политиките на двамата кандидати, а с начина, по който се сблъскаха техните характери и ментална устойчивост. И тук победителят от дебата изглежда някак по-ясен. С реплика, касаеща предизборните събития на Тръмп, Харис успя да влезе под кожата на своя опонент и някак негласно да докаже това, че републиканецът е лесен за манипулация; че той може да бъде вкаран в релси, които не са обезателно неговите. Вследствие на това зрителите видяха един обидчив, сприхав, тънкообиден и пенявещ се Тръмп, който говори за предизборните тълпи, вместо да не изпуска фокуса си от тежкото наследството на администрацията на Байдън спрямо икономиката на страната и нейната битка с престъпността и нелегалната имиграция. Тук някъде бе отворено сигурно първото шампанското в щаба на демократите. А някой сигурно би успял да чуе и звънтенето на чашите им, когато кандидатът на Републиканската партия заговори за това как нелегалните имигранти ядат кучетата и котките в Охайо.

Ако на дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп станаха явни менталните затруднения на първия, което доведе и до неговото оттегляне от предизборната надпревара, то текущият такъв между бившия президент и настоящия вицепрезидент материализира видимите дефицити в характера на републиканеца. Но това не бе единственият проблем за Тръмп в рамките на предизборната дискусия. В нея я той продължи да говори едно и също, на едни и същи хора, като развален грамофон, заклещил изтъркана плоча. Републиканецът продължава да изостава от динамиката на обстоятелствата.

Този дебат се проведе в ключов момент за кампанията на Камала Харис, в който подкрепата за нея сякаш бе стигнала своя таван. Нито провелата се Национална конвенция на демократите, нито първото ѝ официално интервю като кандидат за президент успяха да ѝ донесат допълнителен електорален тласък. Тоест подкрепата за Харис сред американските избиратели изглежда бе изпаднала в стагнация. Провелата се тази нощ предизборна дискусия обаче може да се окаже този стимул, който липсваше на демократа през последните две седмици. Не толкова заради нейното представяне, колкото заради това на опонента си.

Всичко това обаче не означава, че Доналд Тръмп ще загуби подкрепа вследствие на небалансираното си представяне в дебата. Ако има нещо, което вече знаем за републиканеца, то е, че неговите избиратели не могат да бъдат разколебани от такива неща. В допълнение, републиканецът продължава да бъде по-добре разпознаваемият - независимо дали с добро или лошо - от двамата кандидати. Но този дебат бе изпусната възможност за Тръмп, защото той не успя да се справи с един "лесен опонент" в лицето на "ляв екстремист", "либерал от Сан Франциско". Още повече, че Тръмп провежда поредния си президентски дебат, а в това ѝ качество, този бе първият за демократическия му опонент. Провелата се предизборна дискусия със сигурност няма да донесе и допълнителна подкрепа за републиканеца, доколкото, ако има електорално преразпределение вследствие на него сред умерените избиратели, то няма да е в негова полза. Поне докато на котките и кучетата в Охайо не им бъде разрешено да гласуват.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 5 Отговор
    Щяха да гласуват за Тръмп.
  • 2 Последния Софиянец

    49 10 Отговор
    Тръмп се държа много спокойно а Камала нищо не каза освен обиди.
  • 3 Питам само?!

    33 3 Отговор
    А кога в България ще се научат да дебатират?!

    Коментиран от #6, #24

  • 4 Отец Дионисий

    46 7 Отговор
    Щом мъртвите гласуват за Байдън защо и кучетата и котките да не могат?

    Коментиран от #7

  • 5 Град Козлодуй

    36 9 Отговор
    Тръмп щ е е Президент на САЩ
  • 6 Последния Софиянец

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "Питам само?!":

    Те дебатират на ул Козяк без свидетели.
  • 7 Град Козлодуй

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Дионисий":

    а в България също при избори има мъртви списъци на не живи Хора
  • 8 Уса

    34 4 Отговор
    Тръмп ще спечели,защото на сащ е нужно завъртане или рестарт към нещо по различно,което да ги върне в световната игра.В противен случай ще се задържи на сегашното ниво на високи градуси и изгори.Такъв е живота освен,ако не са решили да изгорят въобразявайки си,че няма да изгорят нищо,че всичко пуши
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ако можеха да говорят

    23 3 Отговор
    Щяха да изберат куче или котка, а не камила.
  • 11 Уса

    11 1 Отговор
    Не могат изядоха ги вече и питат за още
  • 12 Факти

    7 21 Отговор
    Тръмп нито веднъж не погледна Камала и нито веднъж не й каза името. Говореше само за Байдън и гледаше надолу. Беше загубил дебата още преди да започне. Беше уплашен. Тази изцепка с мигрантите, които яли кучета и котки, беше върхът на сладоледа. Камала го направи за смях. Обзалагам се, че втори дебат няма да има.
  • 13 Хасковски каунь

    16 4 Отговор
    Щом толкова Си Ен Ен я хвали, то гарантирано Тръмп ще я отвее като знаме на 9-ти Септември
  • 14 виктория

    7 2 Отговор
    не знам,ама откакто в квартала ни живее едно арабско десетчленно семейство,изчезнаха и кучета и котки от махалата.

    Коментиран от #20

  • 15 Швейк

    3 14 Отговор
    Копейките са отново на амбразурата за да защитават проруският Тръмп!
  • 16 4естито КАМАЛА ХАРИС

    4 9 Отговор
    ГАВРА с тРУП
  • 17 Въпрос

    17 0 Отговор
    Този дебилен блогър Табаков да не е гледал някакъв друг дебат?
    Или преди това е взел няколко линии,,?
  • 18 КОНЯ МЕЛЕЗ

    10 3 Отговор
    НЕ МОГА ПОБЕДЯ ТРЪМП САМО МОГА МУ СЕ ОЗЪБЯ И НАБУЗЯ
  • 19 нннн

    13 3 Отговор
    Ха-ха-ха-Харис. Настоящата вицeдeмeнция се гласи за президент.
  • 20 Демукрат

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "виктория":

    В кой квартал живееш да ти докарам малко от нашите ?
  • 21 Тендеционна Статия в Полза на Харис!!

    15 3 Отговор
    Платена статия!

    Коментиран от #23

  • 22 нннн

    15 3 Отговор
    Ма много реклама за ха-ха-ха-Харис! И ние ли ще гласуваме за американски президент?
  • 23 Алоо

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Тендеционна Статия в Полза на Харис!!":

    Буквар…Веднага!
  • 24 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Питам само?!":

    Кой ще ги слуша, в България? Половината ще викат "Ъ?", а останалите ще обърнат канала на сръбската музика.
  • 25 Джоли Роджър ☠☠☠

    6 3 Отговор
    Тоя ала-бала буламач на поредното шорошко либера$тко л...йно е поредния опит да првдставят желаното от жълтопаветната сган за действително...
    Истината е ,че КабЪлата се доказа на дебата пред американците ,че освен,че е абсолютно некадърна и също така,че има някакви психически отклонения....
    Даже либералните мас медии в щатите признават днес,че Харис е неподходящ кандидат за президент и ,че Тръмп се е справилс Камала Харис с лекота на снощния себат с нея ....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мастър уф пъпетс

    4 2 Отговор
    От дълбоката държава готвят нова кукла на конци и то неистово смееща се. Явно освен хора с патологични проблеми, няма кой да се нагърби с разрушаването на САЩ и светът. Нещо мътят антихуманистите, но нямаме достатъчно информация.

    Коментиран от #34

  • 28 Факт

    3 0 Отговор
    Не виждам нищо странно,когато дойдоха виетнамците у нас да работят,помним какво стана.Улично куче само нарисувано с тебешир можеше да се види.
  • 29 Марко с поло

    2 1 Отговор
    Харис навярно не знае,че някъде кучетата освен домашни любимци са и деликатес.
  • 30 Професор

    5 1 Отговор
    Табаков, дай да те светна директно от Щатите -- след дебата ДВА от колебаещите се ключови щата статистически преминаха в лагера на Тръмп, останалите си останаха с пре-дебатната статистика. Та, заключенията ти са НЕВЕРНИ, Табаков, което тригерира въпроса струва ли си да продължаваш да се занимаваш със статистика, след като не разбираш какво пишеш? Съветът ми е -- изостави тази специалност. Не е за теб. Само се мъчиш с нея. Разходи се по София, виж колко пбяви има за работни места. Търсят се навсякъде. Избери си ново поприще и бъди щастлив, не се мъчи повече -- виждаш, че не върви. Ще направиш някой лев от соросоидни НПО-та ако хвалиш Камала, обаче като спечели чичо то Дончо как ще се чувстваш? Зарежи тези подхвърлени ти левчета, избери си нова професия, дето не е обвързана с тия НПО-та, не ставай за резил, не се унизявай повече...

    Коментиран от #33

  • 31 Сатана Z

    0 2 Отговор
    “Последният президент на САЩ ще е црън” и “Владимир ще дойде от Изток”—така е предрекла Ванга
  • 32 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Ъ, автора сакън! Ганчопитекус Булгарикус Зеленокартов много си го харесва тръмп ама не като клоуна , а така като президент, сакън!
  • 33 бай Даньо

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Професор":

    О, породата ганчопитекус родила и професор-тръмпар !? Ша са упраим професоре!

    Коментиран от #35

  • 34 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мастър уф пъпетс":

    Интересувал ли си се за кои гласува Ларс Улрих? Имам подозрение че ще останеш неприятно изненадан....
  • 35 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "бай Даньо":

    Не, бай Даньо Гунев Ганев, няма дъ съ упрайти. Затуй ний тръмпистити ша ви блъсками къту мъчетъ у дирек.

    Коментиран от #36

  • 36 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Професор":

    Професоре ти гледай да не те издебне някой джендър да ти блъска главата в таблата на леглото че ще ти повреди цените мисли ....