12 Септември, 2024 23:00 4 350 55

Грузинският кошмар

  • грузия-
  • саломе зурабишвили-
  • бидзина иванишвили-
  • грузинска мечта-
  • украйна-
  • русия

Управляващата партия “Грузинска мечта” си е поставила ясна цел: на изборите на 26 октомври да постигне мнозинство от две трети от местата в парламента, за да може да промени конституцията

Грузинският кошмар  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълго време той дърпаше конците задкулисно. Сега грузинският милиардер Иванишвили иска да поеме нещата в свои ръце. Основната му цел - да промени конституцията, а навярно и да сключи териториална сделка с Русия.

Управляващата партия “Грузинска мечта” си е поставила ясна цел: на изборите на 26 октомври да постигне мнозинство от две трети от местата в парламента, за да може да промени конституцията. Обяви го основателят и почетен председател на партията Бидзина Иванишвили. Изключително богатият бизнесмен вече не оставя реализирането на тази задача на подчинените си, пише АРД. След години на задкулисно влияние сега той поема нещата в свои ръце и се кандидатира за народен представител.

Иванишвили иска “да промени политическата система из основи”. А това значи едно - да премахне либералната опозиция в лицето на “Единното национално движение” (ЕНД), което управляваше преди неговата партия да дойде на власт.

ЕНД сега е по-слаба от всякога, обяснява АРД. Бившият лидер на движението Михаил Саакашвили е в затвора, а партията на няколко пъти се разцепи. Въпреки това Иванишвили не спира да я описва като най-големия враг на държавата, като добавя към този образ и други прозападни партии, неправителствени организации и дори президентката Саломе Зурабишвили, откакто тя се разграничи от него и поиска да си сътрудничи с опозицията.

“Нюрнбергски процес” за опозицията

Парламентарните избори в Грузия да се превърнат в “Нюрнбергски процес” за “безотечественицитие” и “чуждестранните агенти”, призова Иванишвили. За да обедини консервативното в по-голямата си част грузинско население зад себе си, Иванишвили обещава и други конституционни промени - например да направи православното християнство държавната религия. Високопоставени представители на църквата обаче не са особено доволни от тази идея - те се притесняват, че държавата ще оказва влияние върху тях, пише АРД. Иванишвили обещава, че православното християнство ще бъде вписано в конституцията като “стълб на грузинската идентичност”. Обещава и друго - да вкара в основния закон “семейните ценности и защитата на децата”, както и забрана на “ЛГБТИ пропагандата”.

Сделка с Русия?

Иванишвили не дава подробности за другите си идеи за промени в конституцията, пише АРД. В случай на мирно възстановяване на териториалната цялост на Грузия "грузинската система на управление и териториалният държавен ред трябва да бъдат приведени в съответствие с новата реалност”, каза лидерът на “Грузинска мечта”.

Това изказване върна на дневен ред спекулациите, които от месеци се обсъждат в Грузия - че Иванишвили може да сключи сделка с Русия. Според нея Грузия ще получи контрол над отцепилите се територии на Южна Осетия и Абхазия или ще влезе във федерация с двете територии. В замяна на това Грузия ще трябва да се откаже от заложената в конституцията цел за трансатлантическа интеграция, членство в ЕС и НАТО. Проучване през 2021 г. показа, че ако грузинците имаха възможност да избират между двете опции, мнозинството би предпочело връщането на териториите.

Стигматизирането на “чуждестранните агенти”

Въпреки че остава неясно какво точно иска да направи Иванишвили по този въпрос, той открито демонстрира друго свое желание, граничещо с обсесия, пише германската обществено-правна медия. Става дума за искането либералната опозиция да бъде смачкана окончателно. Законът за “чуждестранните агенти” вече беше приет. От 2 септември насам всички организации и медии, които получават повече от 20 процента от приходите си от източници извън Грузия, трябва да се регистрират в Министерството на правосъдието.

По данни на ведомството 476 организации са се съобразили с искането - това е само малка част от всички, които попадат под юрисдикцията на закона, отбелязва АРД. Грузинската национална статистическа служба съобщава, че има над 4000 организации, които са активни в страната, а между 40 и 60 от тях са публично известни. Тези, които отказват да се съобразят с новото законодателство, сега са заплашени от задължителна регистрация и глоби в размер на равностойността на 8000 евро.

Тъкмо това е и причината, поради която Европейският съюз замрази започналите преговори за присъединяване на Грузия към общността.

Какво всъщност вълнува хората?

Тъй като голям процент от грузинците искат да станат част от ЕС, Иванишвили сега се опитва да обвини Брюксел и опозицията за спирането на преговорите. Не е ясно доколко това се приема за легитимно от избирателите, пише АРД. Този въпрос обаче не е и най-сериозният проблем за грузинците - проучвания показват, че хората в страната се интересуват много повече от ниските доходи и социалните проблеми. Все по-често грузинците стачкуват, имаше и няколко гладни стачки на жени.

Както и на предишните избори, мнозина ще се чувстват принудени да продадат гласа си на управляващата партия, за да запазят работата си или да получат предизборен подарък. Управляващата партия вече обвинява местните и международните наблюдатели на изборите, че искат да провокират насилие и да предизвикат преврат с предполагаеми фалшиви обвинения. Службата за външно разузнаване на Русия ФСБ се присъедини към тях, твърдейки, че САЩ искат да се намесят в изборите и да използват за това организацията на ОССЕ за наблюдение на изборите. На Грузия ѝ предстоят турбулентни седмици.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    110 14 Отговор
    Кошмар за Соросоидите.
  • 2 Поправка

    106 12 Отговор
    Американски кошмар в Грузия
  • 3 Град Козлодуй

    83 4 Отговор
    Народът
    на Грузия
    ще реши

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандо

    90 10 Отговор
    Квичат евроатлантическите джендъри,няма да оставят на спокойствие и тази малка страна.ОГЪН ДА ГИ ГОРИ ТЕЗИ ДЯВОЛСКИ ИЗЧАДИЯ!И едва когато огъня угасне и цялата тази сатанинска гнилоч се изпари ще настъпи мир и благоденствие на Земята.Може би!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    81 9 Отговор
    СКОРО И ВЪВ БЪЛГАРИЯ ТИЯ ЗАКОНИ ЩЕ БЪДАТ ПРИЕТИ НАПУК НА ЕВРО-КРАВАРСКИЯ СЛУГИНАЖ
  • 10 Изтриха ме нацистите!

    67 8 Отговор
    Приветствам православна Грузия, в лоното на Свободните държави! Наближава времето и за нашето Освобождение и Независимост!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нннн

    54 6 Отговор
    Ами ... БРАВО! Дойде им акъла на грузинците! Дано и нашият втори акъл ни дойде. Първият, ясно, пет пари не струва.
  • 13 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    54 8 Отговор

    До коментар #10 от "Изтриха ме нацистите!":

    Стига вече са ни унищожавали кравари и краварски марионетки

    Коментиран от #35, #39

  • 14 Костя

    7 56 Отговор
    Е и в Грузия имало копейки ,може да направим комбинация

    Коментиран от #44

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Победа будет за нами

    40 10 Отговор
    Подкрепа за Грузия.
    Слава на Сталин!
  • 17 Гориил

    20 30 Отговор
    Русия направи Грузия богата и просперираща за две години.Иванишвили стана четири пъти по-богат, в гаража му край Москва се появиха тридесет антични коли, а в мраморната му конюшня се появиха седемнадесет чистокръвни коне на стойност сто и петдесет хиляди евро. Освен това яхтата Иванишвили на стойност четиридесет милиона евро беше закотвена в пристанището на Сочи.

    Коментиран от #41

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жидофоб

    35 5 Отговор
    С - м -ъ - р -т
    За евроатлантическата либерална и хазарска лгбти гну$$....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 DW - Пропаганден машинен

    47 5 Отговор
    Грузинският кошмар е предизвикан от американците, както повечето кошмари и "пролети" по света!
    Това не е свобода, това е открито и насилственно налагане на американски "ценности" и "демокрация" с цел поробване и ограбване на поредната държава!
    Грузинците да гледат Украйна и да мислят, какво ги чака!
  • 22 Отстрани

    46 6 Отговор
    Абхазия на брега на Черно море остава за Русия, това е сигурно, но Южна Осетия най-вероятно Путин ще я върне на грузинците в знак на благодарност, за това че прогониха евроатлантическата паплач, но не изключвам и варианта Грузия да стане съюзна държава на Русия по подобие на Беларус, което е и най-доброто решение за нея, така и Кавказ ще бъде подсигурен окончателно.

    Коментиран от #23

  • 23 Гориил

    5 33 Отговор

    До коментар #22 от "Отстрани":

    Не, няма да стане. Не превръщайте сериозната геополитика във фарс.

    Коментиран от #24

  • 24 Отстрани

    26 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гориил":

    Щом ти казваш значи няма да стане....
  • 25 Град Козлодуй

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Генади от Казанлък":

    Приятна вечер Приятел💞
  • 26 В.В.П.

    36 4 Отговор
    Грузия съществува по волята на СССР..Приемник на СССР е Рф..Ако иска да са добре ,да не се бъзикат с мечока ..Обаче грузите са хитри ,,там ходят на почивка руски хора ..и оставят кинти..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 В.В.П.

    33 3 Отговор
    В Грузия директно плаща с рубли...Няма долар ,няма евро..
  • 30 Коко

    19 2 Отговор

    До коментар #28 от "хаххахаха":

    Теб кой те пусна от психиатрията?
  • 31 Коко

    19 2 Отговор

    До коментар #28 от "хаххахаха":

    Теб кой те пусна от психиатрията?
  • 32 Коко

    19 2 Отговор

    До коментар #28 от "хаххахаха":

    Теб кой те пусна от психиатрията?
  • 33 Гунчо

    5 33 Отговор
    Грузия е единственото място, през което минават азерските тръби с газ и нефт за Турция и Европа. Ако Путин получи контрол върху републиката, може да врътне кранчето и половин Европа, включително и България, ще останат без азерски газ и нефт. Затова нито Азербайджан, нито Турция имат сметка в Грузия да дойде на власт някой путиноид.

    Иначе, грузинците са крадливо, мързеливо и продажно племе, което от 200 години е свикнало да го храни Русия. И майка си ще продадат, само и само да не работят, а да живеят на чужд гръб. Те не са за Европа - за Мала Азия са.

    Коментиран от #48

  • 34 Историк

    7 42 Отговор
    Стратегията на Русия за завземане на чужди територии на съседни държави е една и съща- обявяват се за сепаратиски гранични райони, в които присъстват съветски окупационни войски, разселват се руснаци и уж в тяхна защита, без никой да ги притеснява, Русия завзема територията. Нагорни Карабах и Южна Осетия уж са неутрални сепаратиски райони, които са 25% от територията на Грузия, но Русия дефекто е там. Това се случи през 2007 г.,когато Грузия искаше да се присъедини към ЕС и Саакашвили беше президент. Отровителите от Кремъл се опитаха да го отстранят като го отровят, но не успяха и оттогава той е в затвора и кремълците в Грузия не му разрешават да замине на лечение в чужбина.Русия нападна Грузия и понеже управляващите тогава се съгласиха да й станат васална държава, стана каквото иска Русия. Сега на хората им е писнало от това управление и искат да станат пак член на ЕС, започват да действат в Парламента кремълските подлоги.Абсолютно същата схема се приложи и в Украйна ,но Русия я нападна,защото Кремъл не успя. И там приложиха отравянето на Юшченко с цел сплашване и същата схема със сепаратиските райони Донеци, Лугански и Крим- 25% от територията на страната, икономическия им център. Същата схема е и в Молдова с Приднестровието, окупирано от руски войски. Русия все се грижи уж за рускоговорящите, които никой не притеснява, с цел завладяване на чужда територия. Затова е много опасно присъствието на толкова много руснаци по нашето Черноморие и е национално п

    Коментиран от #45, #55

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истината

    5 27 Отговор
    Най-важното е изборите да са поне честни. В този случай мнозинството от населението ще гласува. Защото те ще са референдум. Какво бихте искали? Свобода или тирания? Европа или Русия? И знаем какви са настроенията на населението. Мнозинството, разбира се, са за свобода и за Европа. Но изборите не трябва да са като в Беларус. защото вотът в Беларус, ние знаем, той не отразява напълно волята на народа. Това, което правителството иска, е именно да се отърве от наблюдателите на изборите, от тези организации, които наблюдават и записват всички нередности там. Но ще трябва да се борим заедно със свободните медии, срещу руските партии, с нашите западни партньори", посочи Шота Уталашвили - анализатор. Май нашите избори ще са като тези в Грузия.
  • 37 Случайност

    6 30 Отговор
    Русия случайно провежда по един и същи начин експазионистичната си политика за завземане чужди територии на съседни държави, каквато е Грузия. Случайно съвпадение ли е със ситуацията в Украйна? От 15 юли 58-а армия, заедно с 4-та военновъздушна армия на руските въоръжени сили провеждат с 8000 войници и 700 бройки военна техника мащабно учение в Северен Кавказ „Кавказ 2008“ близо до границата с Грузия, което води до допълнителна ескалация на положението . В учението взимат тези войскови части на руската армия, които по-късно са използвани в руската офанзива в Грузия" Войната в Грузия спря ,след като Русия наложи прокремълско правителство. Украйна отказа да слуша Путин и следва жестоко наказание.
  • 38 Енергетик

    6 31 Отговор
    Русия иска да владее Грузия, за да краде природните й богатства- Новините за разкриването на поредното, този път свръхнаходище на природен газ в Южна Кахетия, Грузия – над 5 трилиона кубически метра природен газ - постави въпроса за оценка на последствията му в геополитически и пазарен план. Наблюдава се устойчивата тенденция и разширяваща се ножица между прогнозните запаси, добива и прогнозното потребление. Огромните запаси на газ са в Кавказ и затова Русия е завладяла кавказките държави с войни и насилие и това я прави много богата на ресурси.
  • 39 Ха-ха-ха

    6 26 Отговор

    До коментар #13 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Че твоя лидер печели от краварски издания,качва в тубата клипове и печели долари 😂. Защо не ги направи немотивирани? Видяхме го, че го интересуват само финикийски знаци,ни субсидии връща,ни от тубата пари да печели се отказва....😀
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Порно

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гориил":

    В това, 17 коня да струват 150 000 евро, няма нищо необичайно. Истински елитен кон струва милиони.
  • 42 Мда

    25 2 Отговор
    В Грузия се осъзнаха и не биха подписали заробване към натовската турска Боташ . Това дразни медиите на янките и васалите им .
  • 43 И в Грузия ще им правят Майдан!

    16 1 Отговор
    Милиардер ще "Оправя" държавата??? Клкото Коломойски и Порошенко Оправиха Украйна!
  • 44 Ха ха

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Костя":

    Важно е,че замлъкна джендърнята там.Дано скоро и у нас.
  • 45 Не лъжи- Божа заповед

    17 2 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Саакашвили бе министър и съветник в Украйна след провала на войната му срещу собствения народ и емиграцията му.Заради тези му дела и е в затвора.Зеленски да знае какво го чака.Украинците ще си го осъдят .

    Коментиран от #51

  • 46 Ха ха ха

    19 3 Отговор
    Стискаме му палци. И чакаме нюрнбергския процес за тежки престъпления на соросоидите либерали срещу човечеството.
  • 47 ЗООЛОГ

    20 2 Отговор
    Дълги години англосаксонските змии впръскват отрова и корупция в грузинското общество. Дано намерят сили да се оправят.
  • 48 факуса

    15 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гунчо":

    по крадливи и мърьеливи от демократите няма,затуй не щат смяна на реда който са наложили
  • 49 Мда

    16 2 Отговор
    Дойче веле чакам от вас статия за Канцел акта и защо всеки новоизбран Германски канцлер първо Америка ходи!!!
  • 50 Ивснашвили, Джугашвили 😂😂😂

    3 18 Отговор
    Само крепостни диктатори 😂😂😂
    А аз ще си седя в пропадналия ЕС и ще си гледам кефа 😂😂😂😂
    И докато азиатците са спрени в Украйна, няма от какво да се притеснявам 😂😂😂😂
  • 51 Демократ

    3 16 Отговор

    До коментар #45 от "Не лъжи- Божа заповед":

    Чугунените глави поне да можехте да четете..Нямате нужда обаче, защото е най-лесно да повтаряте това,което Кремъл ви каже. Жалка неграмотна и немислеща маса.

    Коментиран от #52

  • 52 ЛЕЛИИИИИИИ

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "Демократ":

    ДОБРЕ ЧЕ СИ ТИ ДА МЕ СВЕТНЕШ
  • 53 ежко

    7 1 Отговор
    Кошмар,но за кого?!?Не виждам и нито един от оредложените законопроекти стремеж към лично облагодетелстване, за разлика от оротестите на НПО-тата.
  • 54 Хайли лайкли

    7 1 Отговор
    За сметка на все по-пропадащата и затихващата Армения, Руснаците върнаха обратно в своя кръг от близки държави Грузия и Азърбайджан.
    Кой би помислил, че нещата ще се завъртят по този начин.
    За разлика от Армения, която е територия без всякакво значение, без излаз на море и без транспортни коридори, Азърбайджан и Грузия са изключително стратегически разположени на Каспийско и Черно море и през тях минават основните коридори север юг в този район.
    Евроатлантиците губят поредната стратегическа битка с Русия, като Путин пак ги надигра, защото те си мислеха, че той до последно ще поддържа безмозъчните арменци, но той бързо рязко се преориентира към много по-переспективните и по-стабилните Грузия и Азърбайджан. Затова и Ердоган е бесен и онзи ден се изказа в подкрепа на териториалната цялост на Украйна.
    Даже ме изтриха фашистите!
  • 55 Разрешение

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Ракети на US и UK с кодирани полети от техни екипи , насочени от техни сателити ще нанесат
    дълбочинни удари на Русия .
    От Украинска територия