30 Юли, 2024 18:01 2 361 32

Опасният флирт на Тбилиси с Москва

  • грузия-
  • русия-
  • грузинска мечта-
  • бидзина иванишвили-
  • кремъл-
  • абхазия-
  • южна осетия

Грузия разбираемо мълчи - схемата е напълно нереална, каквото и да и мислят в Москва

Опасният флирт на Тбилиси с Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След изборите през октомври Грузия може да възстанови дипломатическите си отношения с Русия. Но страната няма как да се превърне в прокремълски сателит, смята Иван Преображенски.

Грузинските власти се занимават с опита за преврат, който опозиционери, симпатизиращи на Украйна, уж били готови да извършат в страната. Премиерът Иракли Кобахидзе плаши с война с Русия, ако партията му загуби властта. В руското външно министерство Мария Захарова, макар Грузия да не е молила за това, говори за възможното присъединяване на страната към Организацията на Договора за колективна сигурност, а сенаторът Андрей Климов казва, че Русия може да окаже военна помощ на грузинските власти.

Как кореспондира всичко това с обстоятелството, че дипломатическите отношения между двете страни бяха скъсани още през 2008 година заради войната, а руските военни продължават окупацията на Абхазия и Северна Осетия?

Избори по руски модел

На 26 октомври в Грузия ще се проведат парламентарни избори и управляващата партия „Грузинска мечта" откровено демонстрира готовността си да удържи властта с всички средства. През тази година, например, въпреки многобройните протести в страната бе приет закон за „чуждестранните агенти", аналогичен на руския.

Наскоро пък грузинските власти съобщиха, че е предотвратено покушение срещу главния спонсор и неформален лидер на управляващата партия Бидзина Иванишвили - предприемач, който отдавна има бизнес връзки с Русия. Кремъл побърза да осъди този „опит за покушение", за който са обвинявани бивши съратници на Михаил Саакашвили, включително бивши представители на службите за сигурност, които сега помагат на Украйна.

На фона на неуспешните покушения срещу премиера на Словакия Роберт Фицо и срещу кандидат-президента на САЩ Доналд Тръмп новините от Грузия не е изглеждат толкова невероятно. Премиерът Кобахидзе даже реши да си поиграе на конспирология и заяви, че атентатът срещу Иванишвили бил подготвен от същите сили, които организирали и нападенията в Словакия и САЩ - без излишно да се концентрира върху това, че извършителите на тези два опита за атентат са действали самостоятелно. По-съществената разлика обаче е в това, че в Грузия не е имало никакво покушение, респективно опозицията естествено говори за измислени престъпления и реални предизборни репресии.

Дипломатическите отношения може и да се възстановят

Що се отнася до Организацията на Договора за колективна сигурност, в който доминира Русия, той например изобщо не помогна на Армения нито да запази контрола над Нагорни Карабах, нито в граничния ѝ конфликт с Азербайджан.

Въпреки това сега руските официални лица недвусмислено канят Грузия да се присъедини към договора. В такъв случай Русия, според тяхната логика, ще окаже на грузинските власти помощ срещу тези тайнствени сили, които били организирали покушенията срещу Фицо и Тръмп, а сега - и срещу Иванишвили.

Грузия разбираемо мълчи - схемата е напълно нереална, каквото и да и мислят в Москва. Най-малкото дотогава, докато Русия продължава да окупира грузинска територия и да държи свои войници в Абхазия и Южна Осетия.

Има обаче и друг път за нормализация - възобновяване на дипломатическите отношения въпреки окупацията. Грузинският премиер Иракли Кобахидзе казва, че страната му иска да възстанови териториалната си цялост по мирен път. А за това са нужни преговори, за които са нужни дипломати. При това положение слуховете, че след парламентарните избори „Грузинска мечта" ще възстанови дипломатическите си отношения с Русия изглеждат напълно правдоподобно.

Грузия не е Киргизстан

Руските опозиционери, които масово заминаха за Грузия след началото на войната срещу Украйна, сега също толкова масово си стягат багажа и търсят по-сигурно убежище. Грузия вече не ги пуска обратно на своя територия, а сега има и опасения, че може също толкова масово да започне да ги връща в Русия, където ги чакат наказателни дела за дискредитация на армията, а може би дори и за измяна на родината. Грузинската опозиция, чиито шансове да победи на предстоящите избори не са големи, очевидно ще се изправи пред нови репресии.

Ако не тази година, то следващата нищо не пречи на партията на Иванишвили, която е монополизирала властта в страната, да възстанови дипломатическите отношения с Русия. И изглежда сякаш Грузия стремително се превръща в руски сателит - подобно на Киргизстан, където под руско влияние усилено се ограничават гражданските права и свободи.

Но окупираните територии остават непреодолимо препятствие за Иванишвили или за всеки друг политик, които поиска да се опре на Кремъл. Руските власти никога няма да върнат завладяното доброволно. Грузинският народ също няма да се съгласи с такава отстъпка, което прави всеки проруски авторитарен режим да изглежда неустойчив в дългосрочна перспектива.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щом

    48 6 Отговор
    кравите мучат пътя е правилен.
  • 2 Грузинците да гледат какво

    11 48 Отговор
    стана с Армения. Руснаците и тях ще излъжат! И без това им взеха Абхазия. И те са като нас - не разбират коварните кроежи на Москва!

    Коментиран от #21, #22

  • 3 Разумно

    38 6 Отговор
    Грузия няма намерение да върви по пътя на Украина. Никой няма подобно намерение.
  • 4 Ти да видиш

    41 6 Отговор
    Отново тежка пропаганда , агресии, окупации, диктатори , липса на права и свободи и прочие.
    Значи изборите щели да се проведат по руски сценарий?!
    Интересно на предишните, на които си избраха тази нова власт с нормални хора по кой сценарий беше и защо хората в Грузия тогава предпочетоха мира и сътрудничеството с Русия пред отварянето на втори фронт срещу нея.
    И защо се осъждат грузинците ако хората отново отново предпочетат здравия разум пред евроатлантическите безумия.

    Впрочем, Грузия вече възстанови и самолетните полети с руснаците.
  • 5 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    7 37 Отговор
    Добре, че България е във НАТО и ЕС. А, всички който искат Москва..... Границите, са отворени никой няма да ви спре не когато хората се опитваха да избягат към "пропадналия Запад" ги разстрелваха
  • 6 МЯСТОТО НА ГРУЗИЯ

    35 6 Отговор
    Е ДО НАЙ БЛИЗКИЯ И СЪСЕД. КАКВО ДА ГО ДИРИ С НЕСУГУРЕН АМЕРИКАНЕЦ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ.
  • 7 ДоЦент

    28 5 Отговор
    Пак се спестява, че първо Грузия нападна Абхазия с танкове и артилерия и после Русия се намеси , за да наложи ред и мир.

    В град Сухуми - Абхазия с население 70000 души заобиколен от планини и разположен на Черно море при това населението на Абхазия нито говори грузински, нито някога е притежавало грузински паспорт, на 30 септември 2018 се състоя внушителен военен парад. Но нито един грузински войник не премина в марш през Площада на свободата. Никъде не се вееше и едно грузинско знаме.
    Пред изгорялата бивша правителствена сграда, намираща се в центъра на града, войници маршируваха под късното лятно слънце със символи на Република Абхазия. Следваха ги танкове с абхазки флагове. Повод беше 25-ата годишнина от победата над грузински нашественици. Събитието се отбелязва като Ден на независимостта.

    През август 1992 г. грузински военни подразделения нагазиха в Абхазия с танкове, която не искаше да се подчини на новата грузинска държава. Интервенцията доведе до гражданска война, продължила повече от година. Загинаха хиляди, сред които и мирни граждани.

    Коментиран от #10

  • 8 Майстора

    27 3 Отговор
    Щом е опасен за ДВ , значи всичко е наред.
  • 9 Ха-ха!

    7 25 Отговор
    Никой не ще да си има работа с хамавите чебурашки!

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    27 5 Отговор
    Според ДВ и евроатлантиците за Грузия е по-безопасно да започне война с Русия?!С такива локуми и нас ни захранват и козячетата радостно лапат.
  • 12 Не съм чел статията

    9 22 Отговор
    Кухи Венецуела направиха флирт с Москва.
    Заплата 5 долара.

    Коментиран от #19

  • 13 Мнение

    19 5 Отговор
    Западът да не си точи зъбите! Грузинците са железни хора! Не случайно Сталин е грузинец!

    Коментиран от #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    7 4 Отговор
    ЧЕЧЕНЦИ И ИНГУШИ РЕДОВНО СИ УСТРОЙВАТ
    БИТКИ С НОЖОВЕ ЗА 2-3 ДЕКАРА НИВА ПО ГРАНИЦАТА
    .... ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ДА ИМ ДАДАТ ТБИЛИСИ КЪДЕТО ИМА ТОНОВЕ ЗЛАТО ПО КЪЩИТЕ ?
  • 16 Смешник

    15 5 Отговор
    Това е единственото правилно решение за грузинците за да избегнат украинския вариант
  • 17 Герд

    15 2 Отговор
    DW упорито искат да играят ролята на солисти в хора евроатлантици. Всичко и всички които мислят да не мислят, като хористите да му мислят. Ще го плюят, ще им спретнат Майдан, война, жертви, смърт, разруха на държавата. Но тивае без значение за хористите. Важно е да стане това., което искат те, анекоето искат грузинците. Дано последните устискат на жестокия натиск, на който ще ги подложат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Напиши я

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не съм чел статията":

    Като не си чел .
  • 20 Кольо

    5 21 Отговор
    Чудя се.От къде толкова?Руска измет в България.

    Коментиран от #25

  • 21 Пашинян

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грузинците да гледат какво":

    Като е ,,права лопата ,, така става .
    Алиев си играе козовете , но не е неразумен .
    ЕС се опитва да му играе сечено !!!
    Първи ще го усетят италианците .
  • 22 Кресна

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грузинците да гледат какво":

    По точно да гледат Украйна ,че да останат и те без държава .Който се е заиграл с кравите ,не е стигал до добър изход .Примера е Ирак ,Украйна ,България без война е без 3 милиона за 20 години .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДрБр

    14 2 Отговор
    Грузинците разбраха, че ООкрайна е бита карта.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НАБЛЮДАТЕЛ

    2 6 Отговор
    Спокойно, бе. Грузия съществува вече две хилядолетия. Една шепа хора, ама са оцелели при всякакви диктатори султани и императори около тях. Сега са решили да се включат в доенето на Путин. Той алтернатива на международното поле НЯМА. Докато може - ще плаща. После блед спомен в учебниците по история
  • 27 Сащ са злото

    7 3 Отговор
    Войни, преврати, ограничаване. Вече 80 г.
  • 28 ханс

    6 3 Отговор
    Глупостите на вкиснато зеле следва да се тълкуват с обратен знак
  • 29 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мнение":

    Осетинец е!
  • 30 Тов. Членин

    2 3 Отговор
    Таваришчи , само болгарскиете друзья не разбраха , че няма да има - СССР 2 ..
  • 31 Елементарно

    1 0 Отговор
    "Флирта" е опасен за евроатлантиците!
  • 32 Българин

    1 0 Отговор
    Мога да кажа само марш на дойче зеле.Прогнила и отвратителна джендърмедия.