18 Октомври, 2024 21:01 1 445 36

Една смущаваща идея на Радев: закон за защита на отечеството

  • еми барух-
  • румен радев-
  • президент-
  • отечество-
  • радев-
  • кснс

Извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност се проведе малко преди поредните парламентарни избори

Една смущаваща идея на Радев: закон за защита на отечеството - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Еми Барух:

В началото на октомври президентът Румен Радев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за обсъждане на "необходимостта от предприемане на мерки" във връзка с "рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток".

След приключване на срещата президентът направи обобщение на обсъдените теми и съобщи конкретни препоръки. Обвити в много думи - все натоварени с многозначителна загриженост за националната сигурност, с призиви за спиране на огъня в Близкия Изток, с безпокойство за човешката цена, която плащат невинните жители на този регион, както и с набелязване на необходимите мерки за гарантиране на сигурността на българските граждани - словата на президента се стелеха в плоскостта на познатото. Докато тихо и полека не стигнаха до една странна и смущаваща идея - необходимостта от закон за защита на отечеството. Пред присъстващите президентът Румен Радев обясни, че "подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон". А "такъв закон няма".

Какво цели Радев с тази идея?

Тези думи на Радев не останаха незабелязани от експертите по национална сигурност, които коментираха, първо, че свикването на този Консултативен съвет е напълно излишно. Както подчерта бившият военен министър Велизар Шаламанов: "Поставените теми са отговорност на изпълнителната власт". Тоест, следва да се обсъждат в Съвета по сигурността към МС. И второ: не отговаря на истината твърдението за липса на законова уредба за подготовка на гражданите: Законът за резерва на въоръжените сили урежда именно това, смятат експерти, сред които и бившият военен министър Тодор Тагарев.

Каква е причината тогава да се препоръчва разработване на закон за защита на отечеството? Според военния експерт Илия Налбантов, програмен директор на Асоциация "Джордж Маршал - България": "В момента имаме един човек, който, освен че генерира политическа криза с вдигнатия юмрук, иска специален закон и в скритите мотиви иска извънредни правомощия, за да преодолява кризата […] На него (Румен Радев - бел.ред.) лично му трябва закон, който да повтаря модела на Закона за защита на държавата, действащ през втората четвърт на 20 век, защото има криза и неговият рефлекс на военен е тоталитарен, иска да управлява еднолично. Трябва му репресивен закон, който да изгради военно-политическа сила с извънредни правомощия".

Тук е мястото да си припомним духа на законотворчеството през втората четвърт на 20 век - по примера на Закона за защита на нацията, влязъл в сила в началото на 1941 година. Ето част от мотивите към Законопроекта за защита на нацията, изложени на 7 октомври 1940 година от Петър Габровски, министър на вътрешните работи: "Днес, във времената, в които живеем […], нацията се нуждае от такава защита, особено що се отнася до международни, тайни или поддържани от чужбина организации, които биха могли да станат проводници на противонационални влияния". (По-нататък става дума за евреите и космополитизма, но това е друга тема.)

Познато, нали?

Ако изпълнителната и законодателната власт наистина тръгнат след идеите на президента за разработване на закон за защита на отечеството, това би означавало успех на организирания опит за отклоняване на общественото внимание от истински важните теми на деня: завладяването на правосъдната система, търговията с влияние, корупцията, нарушаването на основните права на малцинствените групи, разпада на обществената конструкция и още и още неща, довели до безнадеждна апатия на поданиците.

Ако изпълнителната и законодателната власт наистина тръгнат след идеите на президента за разработване на закон за защита на отечеството, сме изправени пред хипотезата България да затвърди своя низходящ път към компанията на държави като Русия, Китай, Венецуела, Северна Кореа, Иран, в които съществуват закони с подобно съдържание.

Случайност?

Има и други "бележки по полето" на стенограмата от извънредното съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност, които повдигат въпроси, оставащи без отговор.

Защо от началото на войната на Руската федерация срещу Украйна президентът Румен Радев не е намерил за необходимо до свика заседание на КСНС, на което да бъде обсъдена реалната заплаха за националната сигурност на България от все по-разширяващото се влияние на руските проксита в страната? Няма съмнение, че тази заплаха е много по-опасна за българската демокрация и национална сигурност от конфликта в Близкия Изток.

Последното заседание на КСНС бе проведено дни преди Кремъл да нападне Киев. И от 15 февруари 2022 досега - нищо по темата. Защо в продължение на две години и осем месеца не са провеждани редовни заседания на КСНС, след като законът повелява това да се случва най-малко един път на три месеца?

Защо именно сега се появява идеята за закон за защита на отечеството? Няма никакво съмнение, че една от най-агресивните политически формации, която ще влезе отново в бъдещия български парламент, припознава тази реторика и ще се възползва от нейните словесни конструкции.

Извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност се проведе три седмици преди поредните парламентарни избори. А дали това е случайност - можем само да предполагаме.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъ

    78 10 Отговор
    Смущаваща за кой за посолството и джендъратлантиците със заплатки в шекели ли?
  • 2 Гост

    50 8 Отговор
    Време е да превърнем пус...ата в мъже! Удари, Румба!
  • 3 Мда

    44 6 Отговор
    Бля, бля. Жабов пасквил...
  • 4 ТаУмВзе

    15 14 Отговор
    Територията не е Държава отдавна, камо ли Родина! Съответно не виждам проблемация да си избацат поредните закончета, които Никой няма да е чел /включително куклите написали ги де/ , камо ли некой да ги Спазва. За справка досегашните Циркове вече 40 годинки!
  • 5 Перо

    47 8 Отговор
    Ционистки уйдурми!
  • 6 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    14 58 Отговор
    "Българийо, за тебе те умряха,
    една бе ти достойна зарад тях,
    и те за теб достойни, майко, бяха
    И твойто име само кат мълвяха,
    умираха без страх." ИВАН ВАЗОВ

    А ДН€$ фатмакът И оная, ТЕ ПОЗОРЯТ ПРЕД Ц€ЛИЙ $ВЯТ!
  • 7 А50

    62 6 Отговор
    Еврейте ги виждаме какво правят с деца и жени, за това не искаме акъл от тях.
  • 8 Асен

    39 5 Отговор
    Щом отделят ресурс за пропаганда над работническата класа. Закона е нужен .
  • 9 Мала Беба

    38 4 Отговор
    И защо нема мнение от Евгениййй ДайгрантНов напоследък?!? Не може да изтрезней ли....что ли?!
  • 10 Точен

    37 5 Отговор
    Еми, знаем те защо пишеш такива "статии".
  • 11 Моя Президент

    43 8 Отговор
    Както и на всички в България!
    Нека ви натрива носовете!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 барух

    30 7 Отговор
    беги в сраел и не мъти водата тук
  • 14 Вражалец

    32 6 Отговор
    Като нямаш необходимия образователен ценз,поне на над 70 години,следва да имаш житейски познания! Лошо, Еми,Лошо ,Барух!
  • 15 Мухаа ха!

    26 5 Отговор
    Как го извърташ,баш по вашенски..ЗЗД против евреите и Космополитизма. Против комунизма.Но не ви изнася на вас,в днешната геополитическа игра.Ако не беше Сталин,щяхте да имате държава в шестък на 31 Февруари.Ингилизите ви трепеха със залпове.Той ви направи държава.За благодарност,още на първата година,загърбихте миналото,загърбихте истината,че ако не беше руския войник,щяхте да останете една шепа,пръснати по целия свят.Забихте ножа в гръб,като се съюзихте с англосакса.Съшия ,който не ви разрешаваше да слизате от корабите на път към Палестина и ви разстрелваше на брега.
  • 16 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    11 29 Отговор
    Мистър Кеш иска "Закон за защита на държавата". Майтап. Преди "девети", колко комунета са разстреляни по обвинения по този закон, фатмака явно не познава Историята. Копейкин и той иска "закон за чуждестранни агенти". Първите които ще изгърмят по тези закони , ще са тези, които ги предлагат.
  • 17 От каква народност е писалия

    34 5 Отговор
    Коментара, изобщо много вони на чужд агент който работи срещу това България да се превърне в нормална ,независима и сигурна държава
  • 18 Буквоядец

    27 4 Отговор
    Да пита Натаняху!Как ли е там? Да дава за пример съветник на чужда държава е меко казано ,проява на лош вкус! Дано на нейната възраст най- после научи поговорката" Голям залък лапни,голяма дума не казвай"!
  • 19 Все в чуждата паничка са им ЗЪРКЕЛИТЕ

    25 4 Отговор
    Това Еми да вземе и да види какво правят нейните съплеменици в Палестина и тогава да мрънка тука!
  • 20 Възраждане

    32 4 Отговор
    Крайно време е за Закон за чуждите агенти в България!
    Някой против?

    Коментиран от #23

  • 21 Някой

    22 4 Отговор
    Почнах да чета статията на Дойче Пропаганда от някакъв евреин ли е по име. Стигнах до изреждането на национални предатели като Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев и спрях.
  • 22 Име

    29 4 Отговор
    Какво толкова ги дразни? Че националната сигурност може да се определя тук, а не в Блюксел!
  • 23 Чукател

    5 21 Отговор

    До коментар #20 от "Възраждане":

    Аз съм против. Защо да правят списъци на всички членуващи вв Възраждане. Ние си знаем че са руски агенти.

    Коментиран от #33

  • 24 Сатана Z

    7 4 Отговор
    Резервистите да си приготвят мешките за фронта.
  • 25 провинциалист

    7 3 Отговор
    "Законът за резерва на въоръжените сили урежда именно това" - дали? "Чл. 3. (1) Резервът се комплектува на доброволен и на задължителен принцип. (2) Доброволният принцип се прилага за български граждани, които са изявили желание" - има ли поне един през 2024-та? "(3) Задължителният принцип се прилага за български граждани, които не са със статус на резервисти, но имат военна или друга специална подготовка" - колко такива са останали през 2024-та?
  • 26 провинциалист

    13 4 Отговор
    "подчерта бившият военен министър Велизар Шаламанов" - този е българофоб. "смятат експерти, сред които и бившият военен министър Тодор Тагарев" - още по-голям българофоб. "По-нататък става дума за евреите и космополитизма" - ох, с тази реплика спечелих всички...
  • 27 Някойси

    9 3 Отговор
    Трябва мобилизиция срещу управляващите,без изключение.
  • 28 Да бе , да ! 😀

    13 4 Отговор
    Авторът (каква случайност -евреин ) "оборва" президента , цитирайки такива велики правни "авторитети" с турско-щатски пристрастия , като Шаламанов и Тагаренко ?; Айде , няма нужда ! Да не заплашва , че демокрацията е заплашена . Или по-точно , заплашена е . Но е заплашена от липсата на свобода на словото на медиите , откакто сме в натото .
  • 29 Плужеците шаламанов и тагарев

    13 4 Отговор
    Изпълзяват винаги, когато по заповед от Посолството трябва до олигавят всяка добра идея за националната сигурност и суверенитет.
  • 30 шекер

    7 4 Отговор
    На каквато тема и да пише Барух, винаги ще вмъкне там евреите, "щото не може да има статии без тях". И българите винаги са виновни, щото иначе не може.
  • 31 Закон

    0 3 Отговор
    И със закона по улиците да последва лов на защитници на Родината по украински образец. Разбира се необходимо е и специално шпиц звено за повдигане духа на защитниците.
  • 32 КапейкаРу

    3 6 Отговор
    Радев върви по пътя на чаушеску, Садам, сирийския и с. Корейския взети заедно, но обожава и бигитвирибшутин и лукашенко
  • 33 Възрежденец

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Чукател":

    Всички сме руски агенти но от сърце и безплатно. Вредни са чуждите агенти спонсорирани от НПО и посолството.
  • 34 Анджо

    2 3 Отговор
    Преди два месеца ви бях написал, че Радев гласи нещо като преврат и че не ми харесва неговата проруска политика ,а вие слагахте минуси на поразия. Много пъти писах колко ме яд ,че го избрахте тоя Български предател. Не знам какво е намислил и какви мрасотий може да направи до края на неговият проклет мандат. С боташ вече ни закопа.
  • 35 Боже, слез си прибери вересиите!

    3 1 Отговор
    Тази даже не прави разлика между "Отечество" и "нация"
  • 36 Темерут

    0 0 Отговор
    Ама каква плитка манипулация. "Президентът Румен Радев обясни, че "подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон". А "такъв закон няма". Радев не говори за закон за защита на държавата, аналогичен на закон от не толкова далечното минало. Прочетете отново цитата - "подготовка на гражданите за защита на отечеството". Разликата е очевидна, но Дойче веле се правят, че не я виждат...