Last news in Fakti

3 Юли, 2024 23:01 5 564 41

ДПС, Доган, Пеевски и "чистката" на кукловодите

  • дпс-
  • еми барух-
  • гюнер тахир-
  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • кукловоди-
  • ахмед доган-
  • доган-
  • герб-
  • дс

Проектът "ДПС" започна щедро финансиран от кръгове около ДС, от техни обръчи от фирми. Същият кръг се постара Делян Пеевски да бъде внедрен в ДПС. И същият кръг сега диктува какво да се случва, казва Гюнер Тахир пред ДВ.

ДПС, Доган, Пеевски и "чистката" на кукловодите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помните ли легендата за Лаокоон, който предупредил троянците за коварния подарък, оставен пред портите им? Убеждавал ги, че това е капан, хитрост, измама, коварство…Не му повярвали. По-нататък историята е известна. Умира и Лаокоон, и синовете му, а троянците сами вкарват предателя в дома си.

Когато основателите на Движението за права и свободи започнаха един по един да бъдат отстранявани, а след тях си заминаваха и инакомислещи хора от всички партийни структури - и на общинско, и на областно ниво, повечето наблюдатели казваха - това е вътрешнопартиен проблем.

Ореол на талантлив стратег

ДПС се възприемаше като неизменният балансьор на българската политическа сцена, а Ахмед Доган дефилираше в публичността с ореола на политически стратег, на талантлив лидер, на визионер. А талантлив лидер той никога не е бил, казва Гюнер Тахир.

Много преди да бъде създадена тази партия младият тогава студент по философия Доган е оплетен от талантливите стратези на Държавна сигурност, изпълняващи стратегическо поръчение на другата талантлива “братска държавна сигурност”. Тиктакал е механизмът на тяхната подривност под носа ни, пред очите ни, в дома ни. Движението за права и свободи е вероятно един от най-успешните проекти на КГБ.

По времето на Горбачов, когато Перестройката набъбва с очакването за промяна, именно нарушаването на човешките права е емоцията, която обединява протестната енергия на хората. И там, където те са най-брутално нарушени, се появява Движението за права и свободи. Политическата наивност на интелектуалците не можеше да допусне, че зад една мобилизираща платформа на хуманисти, демократи, идеалисти, стоят инженерите на статуквото.

Ахмед Доган сега е на път да бъде екзекутиран от своето протеже. Какво всъщност се случва в ДПС? Задавам този въпрос на Гюнер Тахир, който е заемал всички възможни постове в партията - от местен председател до заместник-председател на Централния съвет и говорител на Движението.

Помните ли, че веднъж Доган каза, че е възможно тази партия да си е изживяла времето. И че ако е така - ще стане като всички останали партии. Дали тази откровеност на Доган не е резултат на моментни угризения, дали понякога не го измъчва съвестта? Не знам“, казва Тахир и добавя: През годините Доган не беше в пряка комуникация с хората.

Появяваше се от време на време, развяваха го като знаме, като символ. И когато поради различни - финансови или здравословни проблеми - той вече не е фигурата, която беше, за “кукловодите” той става излишен. И му дърпат черджето под краката.

А кои са кукловодите?

Проектът “ДПС” започна щедро финансиран от кръгове около ДС, от техни обръчи от фирми, от персони, чието богатство идва от все същия извор. Ще спомена само някои от тях: Илия Павлов, неговият наследник Николай Вълканов, Румен Гайтански - Вълка и редица други… Те финансират, но и те определят политиката на тази партия. Същият кръг се постара Делян Пеевски да бъде внедрен в ДПС. И по същия начин както досега, същият кръг диктува какво да се случва.

Аз не съм изненадан от това, което се случва. То можеше да се очаква. Изненадан съм, че няма реакция на хората. Че чувството им за принадлежност е притъпено, че приемат безропотно решения, които не се знае кой ги е взел. Защото това, което се случва, не е в резултат на решения, взети на заседания на Централното ръководство или на парламентарната група, а са еднолични решения на Делян Пеевски. Партията е докарана в положение на будна кома. Хората станаха индиферентни. Това се случва. Това означава, че това е клиентелистка, конформистка партия. И това беше целта на лидерите.

Искате да кажете, че всички сетива на хората са притъпени?

Ще ви дам пример от Пловдив - човекът е от Столипиново, който от 30 и няколко години е в ДПС. И когато го питам защо няма реакция на чистката в партията, той отговаря: “Ами г-н Тахир, вие сте прав, но знаете ли, преди години идваха хора от централата, правеха масрафи, вземаха си шапките и заминаваха. Ние се чудехме как да покрием сметките. А сега идва Пеевски и не само си плаща, но и оставя пари за напред…”.

Зависимостите на Доган станаха зависимости на партията: През 2001 година преди да направят правителство с царя, Доган имаше 700 хиляди долара задължения към Илия Павлов. Нямаше как да ги върне. Затова даде възможност на Илия Павлов да вкарва свои хора в изпълнителната власт от квотата на ДПС. Така, уж от младежкото НДСВ, започна пътят на Делян Пеевски. По-нататък е известно как продължи…

Какви са прогнозите Ви за политическия менует между ГЕРБ и ДПС?

Имам една въпросителна - дали наистина кабинетът в сряда ще мине. Бойко бърза. Неслучайно веднага беше връчен изпълнен мандат. Ако този кабинет имаше шанс да мине, то тогава едва ли Пеевски би си позволил да чисти хора от парламентарната група в последния момент.

Второто допускане е, че са се наговорили за по-нисък кворум, за да мине кабинета. Неслучайно Борисов каза, че хоризонтът на кабинета е до следващата пролет - за да се изпълнят 3-4 задачи.

А ако не мине кабинетът и есента има избори, какво ще се случи в ДПС?

В ДПС ще има още по-голяма чистка. Доста от сегашните депутати няма да са кандидати на избираеми места. Това - със сигурност. Очаквам, ако има избори, Чакъров дори да не бъде депутат. Той и сега не играе никаква роля. Няма как да си съпредседател на партията и да не си съпредседател на парламентарната група. А той дори не е заместник- председател и говорител. Той е никой. Пеевски му показва в прав текст къде му е мястото. И за депутатите той не е фактор. Пеевски ще се саморазправи с него.

Доган ще допусне ли това, според Вас?

Доган се опита да замаскира издигането на Пеевски, който не беше добре приет в редица райони, поставяйки Чакъров за съпредседател на партията, но проверката на времето показа, че това не работи. Конфликтът е заложен. Там няма двувластие.

Как коментирате мълчанието на Доган?

Очакваше се декларация от Доган, но такава няма. А ако още ден-два няма, значи трябва да приемем, че е принуден да си мълчи. Което е достатъчно, за да блокира каквато и да е друга реакция.

Автор: Еми Барух


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червена Главичка

    37 2 Отговор
    Коледа ще подрани тази година.
  • 2 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    24 5 Отговор
    КАТО ЧЕТА ЕМИ БАРУХ И СИ МИСЛЯ
    ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ И СВЕТОВНИЯ ЕВРЕЙСКИ КОНГРЕС ...
    .... ПОДКРЕПЯТ СДЕЛКАТА НАПРАВЕНА МЕЖДУ
    СУЛТАНА И САЩ
    .... "ТРАКИЯ СРЕЩУ ТУРСКА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ"
    .....
    А ПЕЕВСКИ Е ЛЕЙТЕНАНТА НА ИСТАНБУЛСКИЯ СВИНЕПАС В БЪЛГАРИЯ :))
  • 3 татку и син

    22 1 Отговор
    и едно противоконституционно опг
  • 4 ДПС

    19 1 Отговор
    Доган Пеевски Санджак Източна Ромелия
  • 5 Пич

    51 8 Отговор
    Всички тъпаци се напъват цял ден , а интригата е много проста !!! Доган винаги е бил на страната на България , а Пеевски е роб на Магнитски !!! Разбрахте ли ме ......???!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    27 2 Отговор
    Да не забравяме и срещата на Пеевски с посланниците.Явно е обещал промени за да оцелее или някакво ново лице за да партнира с Европа.Явно Натовската карта в далаверата натежава над Руската 2 към 1.
  • 10 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    26 4 Отговор
    ХВАЩАМ СЕ НА БАС С ЕМИ БАРУХ
    ЧЕ АКО ГО ПОДГОНИМ ПЕЕВСКИ ЩЕ ИЗБЯГА В ТУРЦИЯ:))
    ......ГРАНИЧАРИТЕ ДА СА ГОТОВИ ДА ЗАЛОВЯТ АКО ТРЪГНЕ КЪМ ТУРЦИЯ
  • 11 Антикомунист

    13 12 Отговор
    Радвайте се бе, нали искахте ДПС да изчезне от политическата сцена. Е, не по този начин си го представяхте, но Делян е "наше" момче, "царско чадо". Ще "гътне" не само Доган, но и Боко, а в крайна сметка ще "спусне кепенците" и на ДПС. Идеята на "другарите от тихият фронт" е , че етническата партия е изживяла времето си и представлява определена заплаха за националната сигурност, както и за бъдещата партийка на Радев. Разчистват терена за "двупартийна система". В ляво Румен и неговите ченгета, а от другата страна всякакви маргинали, като ИТН, БСП, Величие, Копейката и каквото оцелее от ПП, ДПС и ГЕРБ. За Пеевски ще остане ДАНС. Той открай време се натискаше да го оглави.
  • 12 Идеално

    17 1 Отговор
    Да се закрива. Етно политическа мафия, която единствена задача беше нито едно обществено значимо решение да не се взема в София, с в чужбина. Продажници, които години наред прехвърляха национален суверенитет на Брюксел.
    На никой няма да липсват, тези евроатлантици.
  • 13 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    11 12 Отговор
    АКО СТЕ АМЕРИКАНЕЦ ВИЕ КОГО ЩЕ ИСКАТЕ ЗА СЪЮЗНИК СРЕЩУ РУСИЯ ?
    .... МАЛКИ БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ...
    ИЛИ ГОЛЯМА ТУРЦИЯ С НЕЙНИЯ МАТЕРИАЛ ЗА ОКОПИТЕ
    .....
    ЕСТЕСТВЕНО Е ЗА АМЕРИКАНЕЦА И ЕС ДА НАПРАВИ СДЕЛКА С ЕРДОГАН
    .... ДАВАТ МУ ЦЯЛА ТРАКИЯ , А ТОЙ ПУСКА ГАДЖАЛИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ..
    ....
    А ПЕЕВСКИ Е БИЗНЕСМЕНА НА ЕРДОГАН В БЪЛГАРИЯ - ТОЙ ИМА МНОГО ПО ГОЛЕМИ И СТРАШНИ ПОКРОВИТЕЛИ , ОТКОЛКОТО ДАЖЕ БОЛНОТО СЪЗНАНИЕ НА ЕДИН ПРОСТ БЪЛГАРИН
    КАТО МЕН , МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ
  • 14 Оракула от Делфи

    29 2 Отговор
    Не вярвам турския електорат да бъде овладян от крадеца Пеевски !
    Едно е какво беше вчера , друго е как ще реагират "анти - Пеевците" утре!
    Който носи вярата в себе си е непобедим!
    Пеевски е неверник и в тази партия работа, няма как да има !
    Защо пък ДС, един път да не удари на камък....???

    Коментиран от #15

  • 15 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Оракула от Делфи":

    ЗАД ПЕЕВСКИ СА ЕРДОГАН И СИВИТЕ ВЪЛЦИ
    .....
    ТАМ Е ПРОБЛЕМА И ЗА УЛЕГНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ И ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ.
    .. ЧЕСТНО - ТРЕВОЖНИ НОВИНИ!
  • 16 Делянчо

    9 3 Отговор
    ДПС - Делян Пеевски Султана ....
  • 17 ДПС е

    20 3 Отговор
    евроатлантическа, следователно антибългарска групировка. Политическото и представителство идва от хора, които в болшинството си дори не говорят български език, нито пък се интересуват от континюитета на българската държавност.
  • 18 Пееф

    4 10 Отговор
    Ако успее да разбие тази предателска шайка заслужава да му вдигнем паметник. Браво.

    Коментиран от #35

  • 19 Стоян Михайловски

    0 0 Отговор
    Орел и охлюв

    Един отел както си летял...
  • 20 Стършел

    14 1 Отговор
    Явно никой нищо не е разбрал, или се прави на такъв, не разбрахте ли, че ДПС иска да се отърси от прозвището "етническа партия" иска да привлече повече електорат от българското малцинство и да стане първа политическа сила, за това е целият цирк, другото което е, че те винаги са помагали на ГЕРБ с електорат, кажете във видинско колко турци има, та бяха там първи? 🤔🤔🤔
  • 21 Неподписан

    12 5 Отговор
    Всички се управляват от ДАНС.Делян не е изключение.Илия е жив,лично го видях преди няколко години.Ружа също е под опеката на българските служби.Държавата спря да съществува през 1989 година когато Дядо Тодор беше свален от власт.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 🍊🍋🇧🇬

    7 2 Отговор
    Сламените Хора на прословутото ДС което отдавна не съществува са Бойко Методиев Борисов, Делян Пеевски, там разни вълци, хиени, чакали и коьоти са излишни както и сегашната Фейк Фасадна Демокрация априори става излишна, всичко е откраднато и изнесено.

    Европейският Съюз е излишен априори след като не може да погълне нови Територии от бившият Соц Блок, НАТО е пред Капитулация след неуспешна военна интервенция в Украйна, Американският Президент е на път за Retirement Community, NATO и ЕU са на път към dustbin of History.

    C’est la vie.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🍊🍋🇧🇬

    7 2 Отговор
    Няма разлика м/у България и Украйна, нагласени мачове в полза на Германия.

    Зеленски се кандидатира като “кандидат на мира” и мир с руснаците, след като беше избран извъртя на 180 градуса забрани руският език и преговорите за мир с Русия.

    В територията не е по различно, народа масово не гласува защото знае че мачът е свирен предварително в полза на Германия и ЕС.

    С две думи, българина не е глупав, с негласуването си определя своето отношение към “фасадната българска демокрация” в полза на ЕС, ДС, Германия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Перо

    11 2 Отговор
    Пълни глупости и на DW и на автора, които живеят 30 г. назад и още комунизма и ДС са им в главата! Те живеят с орлите! Пълна простотия! Имаше СДС, имаше НДСВ, Атака и други партии, на които просто им дойде времето! Не може половин век да се лежи на Възродителния процес, да се принуждават хората да гласуват под строй, да се отбелязват измислени “героични” случаи, на етнически принцип 34 г. и само едни и същи хора да обират парсата, а другите да опъват каиша. Разложението е неминуемо и дойде! Така падна комунизма, чрез червената буржоазия, така паднаха редица партии пт застоя, така пада и ДПС, което сега изкуствено се крепи от турското посолство!
  • 28 Данко Харсъзина

    8 0 Отговор
    Тиквата и Шиши настъпиха мотиката. Не, че ме е грижа, просто констатация. Този път май и Галя от Посолството няма да помогне.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Въпрос

    5 0 Отговор
    Защо в България има над 100 партии?
  • 35 Ганьо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пееф":

    На мястото на Альоша...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 бай Иван

    3 0 Отговор
    Мисля,че Алексей Петров снощи е звънял на Пеевски да му каже ,че му е запазил място в една фирма "Хелс -ЕООД".Чакал само потвърждение да го впише скоро.

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Генерал 🇧🇬

    5 1 Отговор
    Пак глупости от тия на грантове.

    Под американски натиск американското СДС узакониха турската партия ДПС. Има си архиви, но не, по гьобелски лъжата повторена сто пъти става истина. За глупаците, разбира се.
    През цялата си история ДПС работи с, и е уважавана от US-посолството. ДПС е с евроатлантическа политика и партия.
    Какво КГБ, какво ДС все ви гони, бе грантояди лъжливи??
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.